FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 juni 2016

Van Gerwen en Van Barneveld ook langs de Filipijnen op World Cup of Darts

Cor Dekker was namens Noorwegen dicht bij een stunt tegen Gary Anderson. De Schotse wereldkampioen gooide uiteindelijk 160 uit in de laatste leg om toch Schotland op 1-0 te zetten. Robert Thornton maakte de klus vervolgens eenvoudig af. 

Simon Whitlock had het lastig met de Deen Daniel Jensen. Met 4-3 ging The Wizard er alsnog met de zege van door. Per Laursen wist echter zijn partij tegen Kyle Anderson te winnen en een beslissende dubbel was nodig. In die dubbel waren de Australiërs heer en meester. Met een 104-finish van Whitlock won Australië de dubbel met 4-0.

Phil Taylor opende namens Engeland het tweekamp. Hij speelde met 82 gemiddeld heel slecht. Zijn Chinese tegenstander kwam echter niet verder dan 72. Het werd wel 4-0. Wenge Xie wist tegen Adrian Lewis ook geen leg te pakken. Xie maakte er wel een showtje van voor het publiek. 

Het laatste duel ging tussen Nederland en de Filipijnen. Michael van Gerwen trapte af, maar hij werd direct gebroken door Gilbert Ulang. Mighty Mike bleef bij de les en brak direct terug. Uiteindelijk won hij met 4-2. Ook Raymond van Barneveld won van zijn Filipijnse tegenstander. Het werd eveneens 4-2. Zondagmiddag wacht in de kwartfinale Australië. 

Uitslagen World Cup of Darts - tweede ronde - avondsessie

Land of Speler Land of Speler Uitslag
Schotland Noorwegen 2-0
Gary Anderson Cor Dekker 4-3
Robert Thornton Robert Wagner 4-1
Australië Denemarken 2-1 
Simon Whitlock Daniel Jensen 4-3 
Kyle Anderson Per Laursen 2-4 
Dubbel Dubbel 4-0 
Engeland China 2-0 
Phil Taylor Yuanjun Liu 4-0 
Adrian Lewis Wenge Xie 4-0 
Nederland Filipijnen 2-0 
Michael van Gerwen Gilbert Ulang 4-2 
Raymond van Barneveld Alex Tagarao 4-2 

Programma kwartfinales - zondagmiddag 
Engeland (1) - Oostenrijk
Canada v Noord-Ierland (4)
Schotland (2)/België (7)
Australië (6) v Nederland (3)

Man ernstig gewond na mishandeling

In Dordrecht is zaterdagavond een 45-jarige Dordtenaar levensgevaarlijk gewond geraakt nadat hij door een 27-jarige man was mishandeld. Dat gebeurde in de buurt van het treinstation.

Volgens getuigen hadden de twee mannen ruzie. De jongere man sloeg het slachtoffer met een voorwerp tegen zijn hoofd, mogelijk een fietsketting, meldt de politie.

De 27-jarige, een man zonder officieel woonadres in Nederland, is in de omgeving aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De politie vraagt getuigen van het incident en mensen die het hebben gefilmd zich te melden.

Man ernstig gewond na mishandeling
Man ernstig gewond na mishandeling (Foto: ANP)

Agressieve TUI-passagier maakt amok

Een TUI-vlucht van Amsterdam naar Bonaire en Aruba heeft zaterdagavond een ongeplande landing gemaakt op het Azoreneiland Terceira, nadat een vrouwelijke passagier zich ernstig had misdragen. De vrouw was agressief en sloeg om zich heen, aldus een woordvoerster van TUI.

De piloot besloot daarop het toestel aan de grond te zetten. De vrouw en haar reisgenoot zijn op de Azoren aangehouden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Het vliegtuig kan voorlopig niet verder vliegen omdat dan de maximale werktijd van de bemanning zou worden overschreden. De crew is van boord gegaan voor een verplichte rusttijd. De passagiers zijn ondergebracht in een hotel. Wanneer het toestel weer kan opstijgen richting Bonaire is nog niet bekend.

Agressieve TUI-passagier maakt amok
Agressieve TUI-passagier maakt amok (Foto: ANP)

Ali overleed aan bloedvergiftiging

Bokslegende Muhammad Ali is overleden door een septische shock. Dat heeft een woordvoerder van de familie zaterdag gemeld. Bij een septische shock wordt de bloeddruk zo laag dat hersenen en belangrijke organen geen bloed meer krijgen en afsterven.

Septische shock ontstaat doorgaans na een infectie die uitmondt in een bloedvergiftiging, waardoor veel bacteriën in de bloedbaan komen. Vooral mensen met een lage weerstand, ouderen en chronisch zieken zijn er gevoelig voor.

Muhammad Ali leed al lange tijd aan Parkinson. Afgelopen donderdag werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Arizona vanwege ademhalingsproblemen.

Ali overleed aan bloedvergiftiging
Ali overleed aan bloedvergiftiging (Foto: ANP)

Bill Clinton spreekt op uitvaart Ali

Oud-president Bill Clinton is een van de sprekers tijdens de uitvaartplechtigheid voor Muhammad Ali. Dat heeft een woordvoerder van de familie zaterdag gezegd. Ook acteur Billy Crystal spreekt een grafrede uit. De bokslegende, die zaterdag op 74-jarige leeftijd overleed, wordt vrijdag begraven in zijn geboorteplaats Louisville (Kentucky).

Voorafgaand aan de plechtigheid wordt de kist met het lichaam van Muhammad Ali door Louisville gedragen in een grote processie. "Op die manier kan iedereen afscheid van hem nemen", aldus de woordvoerder. De afscheidsplechtigheid is openbaar toegankelijk en wordt gehouden in een hal die ruim 22.000 mensen kan herbergen.

Bill Clinton spreekt op uitvaart Ali
Bill Clinton spreekt op uitvaart Ali (Foto: ANP)

Duizenden Polen protesteren tegen regering

Duizenden mensen zijn zaterdag in de Poolse hoofdstad Warschau de straat opgegaan voor een protest tegen de conservatieve regering, 27 jaar na de verkiezingen van 1989, die het begin van de val van het communisme inleidden.

Diverse oppositieleiders, onder wie ex-presidenten Aleksander Kwasniewski en Bronislaw Komorowski, liepen mee in de optocht. De oppositie sprak van 50.000 deelnemers, de politie hield het op 10.000.

In Warschau waren ruim tienduizend mensen op de been. "Vrijheid, gelijkheid, democratie", scandeerden velen. Deelnemers zwaaiden niet alleen met de Poolse vlag, maar ook de Europese. "We weten nog goed hoe zwaar de strijd voor de vrijheid was", zei Komorowski. "Maar ik weet dat Polen tegenwoordig anders is, beter is."

De Poolse oppositie vindt dat de huidige regering de democratie ondergraaft met hervormingen van de rechterlijke macht en de mediawetten. Ook de Europese Unie heeft hierop forse kritiek geuit.

Duizenden Polen protesteren tegen regering
Duizenden Polen protesteren tegen regering (Foto: ANP)

Uitslag Oostenrijk - Nederland

Het Nederland elftal gaat met een prettig gevoel de zomerstop in. EK-ganger Oostenrijk werd op een nederlaag getrakteerd in de uitzwaaiwedstrijd (0-2).

Met een goed gevoel de zomer ingaan om daarna met vertrouwen aan de WK-kwalificatiereeks te beginnen. Dat was ongeveer wat bondscoach Danny Blind met Oranje wilde bereiken in de derde en laatste oefeninterland in acht dagen tijd. Tegen Ierland was de belabberde status van Oranje onderstreept (1-1), tegen Polen was daarvoor waardig revanche genomen (2-1) winst en tegen Oostenrijk moest een uitzwaaiwedstrijdje van een EK-ganger worden verpest.

Het begin daartoe zag er goed uit, hoewel Oostenrijker Marko Arnautovic met een omhaal voor het eerste gevaar zorgde. De voormalige FC Twente-aanvaller dwong Jeroen Zoet, die van Danny Blind zijn vierde cap kreeg, tot een redding. Na acht minuten was het echter Nederland dat op voorsprong kwam. Volgens hetzelfde recept als tegen Polen gaf Steven Berghuis, in zijn derde interland, keurig voor en werkte Vincent Janssen af: van dichtbij knikte de AZ-spits zijn derde goal in vijf interlands binnen.

Luttele minuten na de 0-1 verzuimde Oostenrijk op gelijke hoogte te komen. Aanvoerder Kevin Strootman liet Zlatko Junuzovic zomaar lopen en die leek de 1-1 binnen te schuiven, ware het niet dat Zoet exact in de goede hoek lag; vanuit de rebound kon Marc Janko (tevens oud-FC Twente) niet profiteren. Na een leuk eerste kwartier gebeurde er in de eerste helft niet zo gek veel meer. Oostenrijk combineerde wel heel leuk, maar het ontbrak aan een goede eindpass. Het grootste gevaar kwam van Quincy Promes die Nederland, met een van richting verander schot op de paal, bijna op 0-2 zette.

Na rust roken beide teams aan een doelpunt. David Alaba (Bayern München) kon alleen op Jeroen Zoet af maar schoot, wellicht mede dankzij goed storen van Riechedly Bazoer, over de goal. Janssen schiet wild over na een uitstekende voorzet van Kenny Tete. Quincy Promes zocht nadrukkelijk naar zijn eerste goal als international. Eerst werd hij teruggefloten wegens buitenspel en even later raakte hij de bal volledig verkeerd na een voorzet van basisdebutant Patrick van Aanholt.

Blind bracht in het laatste halfuur Luciano Narsingh (voor Berghuis), Luuk de Jong (voor Janssen) en Marco van Ginkel (voor Strootman). De Jong was kort na zijn entree belangrijk met het terugleggen op Wijnaldum, na de voorzet van Promes. Wijnaldum maakte zijn zesde goal als international en, net als tegen Polen, de tweede van de avond voor Oranje.

Sabitzer werd nog gevaarlijk namens Oostenrijk. Bij diens kans, een schot over de goal, kwam Zoet alert van zijn lijn, maar raakte hij ook geblesseerd. In plaats van Kenneth Vermeer speeltijd te gunnen, bracht Blind Cillessen voor het slotkwartier. De wedstrijd was toen wel gespeeld, al verzuimde Van Ginkel zijn eerste goal als international te maken; hij raakte de bal na een uitstekende actie van Promes niet goed. Oranjes doel was wel bereikt: er was gewonnen, er was een goed gevoel en het uitzwaaifeestje van Oostenrijk was verpest. Ook debutant Tonny Vilhena eindigde de avond met een glimlach.

Oostenrijk

0 - 2

Nederland

     9' Janssen
 66' Wijnaldum
 
 Gele kaart: Janssen, (Nederland)
 
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Almer
Klein
Dragovic
Prödl (Hinteregger/79)
Fuchs
Sabitzer (Schöpf/82)
Baumgartlinger
Junuzovic (Harnik/67)
Alaba
Arnautovic (Jantscher/81)
Janko (Hinterseer/67)
  Zoet (Cillessen/74)
Tete
Bruma
v.Dijk
v.Aanholt
Bazoer (Vilhena/ 79)
Strootman (v.Ginkel/71)
Wijnaldum
Berghuis (Narsingh/61)
Janssen (L.de Jong/65)
Promes

Eén deelnemer bij Duits antimigratieprotest

De initiatiefnemer, een vijftigtal tegendemonstranten en zo'n 170 agenten. Meer mensen kwamen er zaterdag niet opdagen voor een anti-immigratiebetoging in het Duitse Bad Segeberg. Bij gebrek aan een werkelijke demonstratie dropen de meeste mensen al snel af.

Onder het motto 'Stop asielmisbruik, nee tegen de politiek van Merkel' hoopte de organisator om 13.00 uur met gelijkgestemden zijn mening te kunnen verkondigen. Op het uur u was hij echter - afgezien van de agenten en tegenbetogers - alleen, melden Duitse media. De tegenbetogers zagen al snel in dat hun aanwezigheid overbodig was en vertrokken weer.

De politie voegde er nog aan toe dat omdat de man alleen was, er niet van een demonstratie kon worden gesproken. Om aan de definitie daarvan te voldoen moeten er minstens drie mensen opdraven.

Eén deelnemer bij Duits antimigratieprotest
Eén deelnemer bij Duits antimigratieprotest (Foto: ANP)

Nieuw chassis Palmer na crashes Monaco

Het Formule 1-team Renault bouwt voor coureur Joylon Palmer voor de race in Canada een nieuw chassis nadat de Brit hard crashte tijdens de Grand Prix van Monaco. In de regen schreef de rijder zijn bolide af op het rechte stuk bij start/finish toen de bolide op een zebrapad uitbrak en de muur in verdween. Eerder in het weekend was hij ook al enkele malen gecrasht.

Bij de laatste crash raakte de monocoque van de Renault zwaar beschadigd, omdat de auto tweemaal de muur raakte. Technisch directeur Nick Chester: "De auto raakte de muur hard onder een schuine hoek, waardoor de voorzijde van het chassis beschadigd is geraakt en omdat wij een reservechassis klaar hebben zetten wij dat nu in. Het nieuwe chassis was gelukkig al bijna klaar, waardoor we alleen nog de brandstofcel en bekabeling hoefden te installeren voor Canada."

Naast een nieuw chassis krijgt Palmer ook de beschikking over de nieuwe motor die Renault vorige week in Monaco geïntroduceerd heeft. Omdat de krachtbron betrouwbaar is gebleken wordt deze naar verluidt voor de wedstrijd in Canada opgevoerd, waardoor zowel Renault F1 als Red Bull Racing de beschikking krijgt over nog meer paardenkrachten.

Wateroverlast rond Rotterdam door regen

Het verkeer in de regio Rotterdam ondervindt zaterdagavond last van noodweer. Dat levert op verschillende plaatsen files op, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Op de A20 bij Rotterdam staan op verschillende plaatsen grote plassen. Bij Schiedam is een deel van de snelweg ondergelopen. Hierdoor staat er in beide richtingen file. Elders gebeurden in het noodweer ongelukken, waardoor files zijn ontstaan. Dat gebeurde onder meer op de A20 bij Rotterdam-Centrum. Ook diverse lokale wegen staan onder water.

Volgens de brandweer zijn er meldingen binnengekomen van wateroverlast in Rotterdam, Schiedam en Maassluis. Het gaat om ondergelopen straten, tuinen en kelders.

Wateroverlast rond Rotterdam door regen
Wateroverlast rond Rotterdam door regen (Foto: ANP)

'Migrantenboot bij Kreta kwam uit Egypte'

De boot met migranten die vrijdag kapseisde voor de kust van Kreta was vertrokken uit Egypte en had zo'n 350 mensen aan boord. Dat meldt de Griekse kustwacht zaterdag op basis van verklaringen van vluchtelingen die het voorval overleefden.

De kustwacht wist vrijdag 340 opvarenden te redden. Ook werden negen lichamen geborgen. De staatszender ERT berichtte toen nog, op basis van discutabele verhalen, dat de boot vijfhonderd tot zevenhonderd mensen aan boord had gehad.

Als de nieuwe verklaringen van de overlevenden kloppen zou dat opvallend zijn. De vluchtelingenstroom richting Europa begon de afgelopen tijd vooral in Turkije, en in mindere mate in Libië.

'Migrantenboot bij Kreta kwam uit Egypte'
'Migrantenboot bij Kreta kwam uit Egypte' (Foto: ANP)

Slash helpt Canadese rockers vooruit

Gitarist Slash is een grote fan van de rockband Monster Truck en daar zijn de bandleden trots op. Dat zeggen ze tegen FaceCulture. Dat sprak met de Canadese band vanwege hun optreden zondag op FortaRock in Nijmegen.

"Slash is een sexy naam", zegt gitarist Jeremy Widerman. "Als hij iets over ons zegt, ziet dat er goed uit in de media." Widerman is blij met de lovende woorden van de grote man van Guns 'n Roses, maar als het om praktische zaken gaat, heeft Monster Truck toch het meest te danken aan de crewleden van grote bands. "Ze hielpen ons vaak als we liepen te klungelen met onze apparatuur", zegt Widerman. "Daarnaast tipten zij ons bij andere bands waar ze mee werken, wat weer nieuwe tournees opleverde. Het zijn de grote anonieme helden van de muziekindustrie."

Het Canadese Monster Truck brak dit jaar door met het album Sittin' Heavy en maakt internationaal naam door tournees met ZZ Top, Alice In Chains en Slash. Van het spelen met die beroemde bands heeft Monster Truck veel geleerd. "Niet doordat ze ons tips geven maar simpelweg door avond aan avond een wereldshow te spelen", legt Widerman uit. "Wij zien de impact daarvan en proberen het goede voorbeeld te volgen. Het zijn geoliede machines, ook wat logistieke en technische dingen op het podium betreft. Daar steek je veel van op."

Slash helpt Canadese rockers vooruit
Slash helpt Canadese rockers vooruit (Foto: BuzzE)

Spreekverbod klokkenluider corruptiezaak Trump

Justitie in de Amerikaanse staat Texas heeft een gewezen toezichthouder verboden haar nog langer te betichten van het bevoordelen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. John Owens beweert dat een onderzoek naar zwendelpraktijken door de zogenoemde Trump University op last van zijn superieuren is gestaakt.

Om zijn beschuldiging te staven maakte Owens afgelopen week de samenvatting van het onderzoek openbaar, maar hij schond daarmee volgens het Openbaar Ministerie zijn geheimhoudingsplicht.

Het OM besloot het onderzoek te beëindigen nadat Trump University zich uit Texas had teruggetrokken. Drie jaar later ontving toenmalig procureur-generaal Gregg Abbott een donatie van duizenden dollars van Trump. Abbott houdt vol dat hij zich niet met het onderzoek heeft bemoeid.

Spreekverbod klokkenluider corruptiezaak Trump
Spreekverbod klokkenluider corruptiezaak Trump (Foto: ANP)

Fotografe Lixenberg klaagt Spotify aan

De Nederlandse fotografe Dana Lixenberg heeft een rechtszaak aangespannen tegen streamingdienst Spotify. Die heeft haar foto van rapper The Notorious B.I.G. boven het overzicht van zijn muziek gezet. Zonder haar toestemming, zegt Lixenberg volgens NME en Billboard.com.

"Niet tevreden met slechts het bestelen van muzikanten, over wiens ruggen Spotify een miljardenbedrijf heeft gebouwd, steelt Spotify nu ook van fotografen", staat in een aanklacht die in Californië is ingediend.

Lixenberg maakte de zwartwitfoto rond 1996. The Notorius B.I.G. werd een jaar later doodgeschoten in Los Angeles.

Fotografe Lixenberg klaagt Spotify aan
Fotografe Lixenberg klaagt Spotify aan (Foto: BuzzT)

Dag van de Bouw trok 93.000 kijkers

De elfde editie van de Dag van de Bouw heeft zaterdag ruim 93.000 bezoekers getrokken. Dat stemt tot tevredenheid, aldus een woordvoerder van organisator Bouwend Nederland, "maar echt tevreden worden we pas als gemeenten meer gaan bouwen."

De hele dag waren 170 bouwlocaties door heel Nederland opengesteld. De meeste belangstelling trok de open dag van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam: 15.000 bezoekers. Die konden de stations Vijzelgracht, Rokin, Amsterdam Centraal en Noord bezichtigen. Vooral het metrostation CS had veel bekijks, maar ook station Vijzelgracht - waar de langste roltrap van de Benelux (47 meter) te zien was - kon rekenen op veel belangstelling.

Ook het gebied rond het Centraal Station in Utrecht en de bouwwerkzaamheden van de Isala Delta in Kampen mochten zich in grote belangstelling verheugen.

Vorig jaar trok de Dag van de Bouw 90.000 bezoekers.

Dag van de Bouw trok 93.000 kijkers
Dag van de Bouw trok 93.000 kijkers (Foto: ANP)

Brand bij chemiebedrijf Apeldoorn

Bij chemiebedrijf Breustedt op het bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn is zaterdag brand uitgebroken. In verband met de rookoverlast is het treinverkeer stilgelegd, maakte de veiligheidsregio bekend.

Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen, zei een woordvoerder.

De brand begon op een buitenopslagplaats van lege containers van kunststof. De vaten zijn nog niet gereinigd. De brandweer houdt er daarom rekening mee dat er daardoor mogelijk chemische dampen kunnen vrijkomen. De brandweer verricht metingen naar de luchtkwaliteit.

Omwonenden krijgen het advies ramen en deuren gesloten te houden.

De rookwolken zijn vanaf de A1 te zien, maar het autoverkeer hoeft niet te worden stilgelegd. "Maar we houden het wel in de gaten", aldus de woordvoerder.

Brand bij chemiebedrijf Apeldoorn
Brand bij chemiebedrijf Apeldoorn (Foto: ANP)

Weer gas voor woningen Urk

Alle huishoudens in Urk die sinds de twee explosies van vrijdag geen gas meer hadden, zijn weer aangesloten op het netwerk. Monteurs van netbeheerder Liander hebben zaterdagmiddag de woningen weer aangesloten.

In totaal kwamen vrijdag 24 woningen door de explosies zonder gas te zitten.

De zes woningen die werden getroffen door twee gasexplosies zijn rijp voor de sloop. Voor de dertien bewoners is inmiddels onderdak gevonden. Maandag krijgen ze vervangende woonruimte aangeboden, zei een woordvoerster van de gemeente.

Vijf mensen raakten licht gewond en een persoon raakte zwaar gewond door de explosies.

Bij graafwerkzaamheden aan de riolering aan de Grote Fok raakte een gasleiding beschadigd, waardoor er gas in het riool kwam. Een monteur kon het lek niet op tijd dichten, waardoor er twee explosies plaatsvonden. De politie doet onderzoek naar de zaak.

Weer gas voor woningen Urk
Weer gas voor woningen Urk (Foto: ANP)

Duitse ANWB wil trajectcontroles

De Duitse ANWB wil voortaan trajectcontroles op gevaarlijke wegen. Daarvoor moet wel de regelgeving in de deelstaten worden aangepast, zei voorzitter Kurt Bodewig van de Verkehrswacht.

De proef die in Nedersaksen is gehouden met de vervanging van ouderwetse flitspalen door snelheidscontroles over een langer traject is geslaagd, zei Bodewig. Hij wil de methode nu ook elders in Duitsland ingevoerd zien.

Bodewig zat zaterdag de jaarvergadering van zijn vereniging voor in Erfurt.

Duitse ANWB wil trajectcontroles
Duitse ANWB wil trajectcontroles (Foto: ANP)

Rock am Ring stilgelegd om noodweer

Het Duitse muziekfestival Rock am Ring bij Koblenz is zaterdag op last van de autoriteiten stilgelegd. Er is opnieuw noodweer op til. De organisatie hoopt halverwege de avond de optredens weer te kunnen hervatten.

De bliksem trof vrijdag tot wel 82 mensen, liet het deelstaatregering van Rijnland-Palts zaterdag weten. Een zware onweersbui trok vrijdagavond recht over het festivalterrein, waar 90.000 bezoekers zich hadden verzameld. Deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Roger Lewentz gaat ervan uit dat de optredens van zondag allemaal worden geschrapt. Dan wordt nog slechter weer verwacht.

Het is niet de eerste keer dat Rock am Ring door bliksem is getroffen. Vorig jaar raakten daardoor 33 mensen gewond.

Rock am Ring stilgelegd om noodweer
Rock am Ring stilgelegd om noodweer (Foto: ANP)

Muguruza wint Roland Garros

Garbine Muguruza heeft vandaag voor het eerst in haar carrière een Grand Slam-toernooi gewonnen. In twee sets wist de Spaanse af te rekenen met Serena Williams: 7-5 en 6-4. De nummer vier van de mondiale ranglijst revancheerde zich voor de verloren finale op Wimbledon vorig jaar, waarbij ze verloor met tweemaal 6-4. 

Muguruza verloor slechts één set dit toernooi, namelijk de eerste set in de eerste ronde tegen Anna Schmiedlova. Daarna pakte ze veertien sets op een rij. De Spaanse is slechts de vijfde speelster die meer dan één keer wist te winnen van Williams. 

De 34-jarige Amerikaanse was hier op weg naar haar 22e Grand Slam-titel, een evenaring van het record van Steffi Graf. Helaas lukte het wederom niet in deze finale en heeft Williams inmiddels al bijna een jaar geen 'major' meer gewonnen.

Serena begon wel sterk aan deze wedstrijd met een aantal breekpunten, maar wist niet door te drukken. De Spaanse sloeg meteen toe in de games die volgden, van een 4-2 voorsprong voor Williams kantelde de wedstrijd naar setwinst voor de Spaanse in 7-5. In de tweede set kwam Muguruza meteen op voorsprong. Dit heeft ze vast weten te houden en kreeg in de tiende game een aantal matchpoints. Serena bleef kalm en sloeg ze allemaal weg. Uiteindelijk pakte Muguruza in haar eigen game de titel. 

België, Noord-Ierland en Canada naar kwartifinales World Cup of Darts

België, Canada en Noord-Ierland hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de World Cup of Darts. Beide landen wonnen respectievelijk van Hongarije en Ierland om zich bij de laatste acht te voegen. De tweede ronde kent ten opzichte van de vorige ronde wat verschillen. Er zullen nu twee enkelspelen gespeeld gaan worden en mocht er een beslissing nodig zijn, dan volgt er nog een beslissende dubbelwedstrijd. 

Zowel Kim als Ronny Huybrechts wonnen namens België hun single met 4-1 en plaatsten zich daardoor eenvoudig voor de kwartfinale. Ook Noord-Ierland wist eenvoudig de volgdende ronde te halen. Daryl Gurney won met 4-1 van William O'Conndor en Brendan Dolan boekte een 4-2 zege op Mick McGowan. 

Een eerste beslissing was nodig tussen Wales en Canada. Canadees en drievoudig wereldkampioen John Part zette Mark Webster met 4-2 opzij, maar Ken MacNeil kon geen leg pakken tegen Gerwyn Price. Op 1-1 in de beslissende dubbel gooide Part 161 uit om Canada een break voor te zetten. Deze break hield stand en Canada won de partij met 4-2. 

Oostenrijk nam het in de laatste wedstrijd van de middag op tegen Singapore. Oostenrijks nummer één Mensur Suljovic won met 4-2 van oud-Lakesidewinnaar Paul Lim. De andere single ging tussen Rowby-John Rodriguez en Harith Lim, geen familie van Paul. Ook deze wedstrijd ging met 4-2 naar Oostenrijk, waardoor zij zondagmiddag mogen terugkomen voor de kwartfinale. 

Nederland met Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld komen vanavond in actie tegen Gilbert Ulang en Alex Tagarao uit Thailand. Titelverdediger Engeland zal het opnemen tegen China. 

Uitslagen World Cup of Darts - tweede ronde 

Land of Speler Land of Speler Uitslag
België Hongarije 2-0
Kim Huybrechts Nandor Bezzeg 4-1
Ronny Huybrechts Patrik Kovacs 4-1
Noord-Ierland Ierland 2-0
Daryl Gurney William O'Connor 4-1
Brendan Dolan Mick McGowan 4-2
Wales Canada 1-2 
Mark Webster John Part 2-4 
Gerwyn Price Ken MacNeil 4-0 
Dubbel Dubbel 2-4 
Oostenrijk Singapore 2-0 
Mensur Suljovic Paul Lim 4-2 
Rowby-John Rodriguez Harith Lim 4-2 

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Schotland v Noorwegen
Australië v Denmarken
England v China
Nederland v Philippijnen

Mark Salling ontkent schuld kinderpornozaak

Mark Salling ontkent in alle toonaarden dat hij kinderporno in zijn bezit heeft gehad. De 33-jarige acteur werd vrijdag voorgeleid.

Salling, vooral bekend van zijn rol als Noah 'Puck' Puckerman in de televisieserie Glee, ontkende de aantijgingen en mocht vervolgens van de rechter weer vertrekken. Wel moet hij zich aan een lijst restricties houden. Zo moest hij 100.000 dollar (bijna 90.000 euro) betalen om weg te mogen lopen uit de rechtszaal, moet hij een apparaatje dragen dat zijn locatie bijhoudt, mag hij geen apparaten met internettoegang in zijn bezit hebben, moet hij uit de buurt van scholen, speeltuinen en speelhallen blijven en moet hij op zoek naar een baan. Dat meldt E! ONline.

Salling werd in december opgepakt. Tijdens een huiszoeking zouden honderden foto's van kinderen zijn aangetroffen in zijn woning. Mocht hij schuldig worden bevonden dan kan hij maximaal veertig jaar celstraf opgelegd krijgen. De rechtszaak gaat inhoudelijk op 12 juli van start.

Het is niet de eerste keer dat Salling in opspraak komt. In 2013 werd hij aangeklaagd door een vrouw die claimde dat hij haar had gedwongen zonder condoom seks met hem te hebben. De acteur ontkende dat en de zaak werd geschikt.

Mark Salling ontkent schuld kinderpornozaak
Mark Salling ontkent schuld kinderpornozaak (Foto: BuzzE)

Politie Roemenië helpt in strijd tegen bendes

In de strijd tegen internationale, rondtrekkende bendes heeft de politie in Roermond de hulp ingeroepen van collega's uit Roemenië en Duitsland. Voor het eerst patrouilleren hierbij ook Roemeense politieagenten in uniform in Nederland. De agenten patrouilleren zaterdag gezamenlijk door Roermond.

De actie is vooral gericht tegen rondtrekkende bendes die zich schuldig maken aan inbraken, zakkenrollerij en babbeltrucs.

Het doel van de actie is om de samenwerking tussen de politiekorpsen te verbeteren en potentiële dieven af te schrikken. Daarnaast is de actie ook preventief bedoeld en worden winkeliers en winkelend publiek gewaarschuwd voor de bendes, zei een woordvoerster van de politie.

De laatste tijd zijn in Nederland steeds meer Oost-Europese bendes actief, die zich binnen korte tijd over grote afstanden verplaatsen en snel de grens over gaan.

Politie Roemenië helpt in strijd tegen bendes
Politie Roemenië helpt in strijd tegen bendes (Foto: ANP)

Nederlandse topdj's verzameld op eigen bodem

De beste dj's ter wereld komen uit Nederland, maar de grootste draaitafeltoppers zijn nog maar zelden op eigen bodem te bewonderen. En allemaal bij elkaar op één festival is helemaal een unicum. Voor de tweede keer kreeg The Flying Dutch het zaterdag toch voor elkaar. Nadat op de eerste editie vorig jaar nog een paar namen ontbraken, heeft het ultieme Dutch-dj-festival zaterdag echt alle grote Hollandse dj-sterren naar hun geboortegrond weten te krijgen.

Ze kwamen zaterdag letterlijk van heinde en verre om te kunnen draaien op The Flying Dutch. Afrojack, Armin van Buuren, Tiësto, Hardwell, Martin Garrix, Nicky Romero, W&W, Oliver Heldens, Showtek en Firebeatz lieten zich als moderne 'vliegende Hollanders' per helikopter heen en weer transporteren tussen de drie locaties van het festival in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. In totaal 120.000 danceliefhebbers hadden een kaartje weten te bemachtigen om de dj's aan het werk te zien in het Olympisch Stadion (Amsterdam), rond Ahoy (Rotterdam) of op het E3 Strand (nabij Eindhoven). Het grootste eendaagse dancefestival van Nederland was na de start van de voorverkoop binnen zes uur uitverkocht.

In het Olympisch Stadion in Amsterdam was het zaterdag al vroeg één groot feest. Nadat Willem de Roo om 12.00 het spits afbeet, zetten de mannen van Firebeatz en Showtek de uren daarna de zwetende mensenmassa in de brandende zon aan het stampen. Daarna volgen Tiësto, Hardwell, W&W, Nicky Romero, Afrojack, Oliver Heldens en Martin Garrix. Armin van Buuren sluit de editie van The Flying Dutch in Amsterdam af. Hij wordt na zijn shows in Rotterdam en Eindhoven rond 22.00 uur met de helikopter afgeleverd bij het Olympisch Stadion.

Nederlandse topdj's verzameld op eigen bodem
Nederlandse topdj's verzameld op eigen bodem (Foto: BuzzE)

VS: plannen voor terreuraanval in Zuid-Afrika

De Verenigde Staten zeggen informatie te hebben dat terreurgroepen aanslagen willen plegen op Amerikaanse staatsburgers in Zuid-Afrika. De Amerikaanse ambassade in Pretoria meldde zaterdag dat vooral Amerikanen in winkelcentra het doelwit zouden zijn.

"Deze informatie volgt op de oproep van Islamitische Staat aan zijn aanhangers om wereldwijd aanslagen te plegen tijdens de ramadan", luidt de verklaring van de ambassade. De islamitische vastentijd begint maandag en duurt tot begin juli.

Een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken predikte kalmte in een reactie op de Amerikaanse waarschuwing. "De staatsveiligheidsdienst en andere veiligheidsdiensten in dit land zijn prima in staat om de veiligheid in Zuid-Afrika te bewaren. De veiligheid in dit land is nooit beter geweest."

VS: plannen voor terreuraanval in Zuid-Afrika
VS: plannen voor terreuraanval in Zuid-Afrika (Foto: ANP)

'Lamar Odom weer volop aan de drugs'

Lamar Odom lijkt weer aan de drugs te zijn verslingerd. Zijn familie probeert hem dan ook op een 'liefdevolle manier' ervan te overtuigen dat hij zich moet laten behandelen voor zijn drank- en drugsverslaving. Een harde aanpak heeft dusver namelijk niet gewerkt. Dat meldt TMZ.

Familieleden van de basketballer zeggen tegen hem dat ze in hem geloven en van hem houden. Ze hopen dat de ex van Khloé Kardashian op deze manier ervoor zal openstaan een afkickprogramma te volgen.

Vrienden van Odom probeerden dit vrijdag nog te bereiken door middel van een keiharde interventie. Ze klopten bij het huis van Lamar aan om hem te confronteren met zijn drank- en drugsgebruik. Maar de oud NBA-speler weigerde ronduit om maar ergens aan mee te werken. In de woning troffen Lamars vrienden crackpijpjes en zakjes aan op de vloer.

Khloé vroeg onlangs voor de tweede keer de scheiding aan van Lamar nadat hij weer was begonnen met drinken. De scheiding werd voor het eerst in december 2013 aangevraagd en was bijna rond toen Khloé de zaak afblies, omdat Lamar in oktober bewusteloos in het ziekenhuis belandde. Hij was ingestort na een overdosis drugs en alcohol in een bordeel. Khloé heeft hem bijgestaan tijdens zijn herstel.

'Lamar Odom weer volop aan de drugs'
'Lamar Odom weer volop aan de drugs' (Foto: BuzzE)

Vrouw steekt zichzelf in brand in Bennekom

Een nog onbekende vrouw heeft zich zaterdagmiddag op straat in het centrum van Bennekom (Gelderland) met een vloeistof overgoten en in brand gestoken.

Verschillende hulpdiensten zijn ingezet, waaronder de brandweer en een traumahelikopter. De vrouw is overgebracht naar het Brandwondencentrum in Beverwijk.

De politie onderzoekt de zaak. Het is nog niet duidelijk waarom de vrouw tot haar daad kwam.

Volgens een woordvoerder van de brandweer waren er veel getuigen. Omstanders probeerden het nog vuur te doven, waarna de brandweer het overnam. Voor de omstanders is er slachtofferhulp, zei de woordvoerder tegenover Omroep Gelderland.

Vrouw steekt zichzelf in brand in Bennekom
Vrouw steekt zichzelf in brand in Bennekom (Foto: ANP)

Lady Gaga: beroemd zijn is erg eenzaam

Lady Gaga vindt het niet altijd even leuk om beroemd te zijn. Het is meer een nadelig gevolg van een artiest zijn, vertelt de zangeres aan Variety.

"Ik kan geen enkel ander ding verzinnen dat meer isolerend werkt dan beroemd zijn", zegt Lady Gaga tegen haar interviewster Jamie Lee Curtis. "Het is bijna onmogelijk voor mensen om te denken dat ik dit nooit heb gewild als ze kijken naar mijn carrière en de dingen die ik heb gedaan."

Toch houdt Gaga vol dat beroemd worden nooit een doel voor haar is geweest. "Ik ben bezig met creatieve expressie en ik zou dit hoe dan ook doen, of ik nou beroemd zou worden of niet."

De Born This Way-ster vindt de afgoderij die bij haar sterrenstatus komt kijken niet fijn. "Het is moeilijk om op een echte en eerlijke manier met mensen om te gaan omdat ze of iets van mij willen, of ze zien mij als iets dat ik niet ben. Ik ben geen godin die is neergedaald om popmuziek te zingen, ik ben geen supermens dat de hele dag door gekust moet worden en moet horen hoe geweldig ze is."

Lady Gaga: beroemd zijn is erg eenzaam
Lady Gaga: beroemd zijn is erg eenzaam (Foto: BuzzE)

45 meldingen over zwijgcontracten

Na de ophef over zwijgcontracten met gedupeerden in de zorg hebben tot dusver 45 mensen zich gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De meldingen hebben betrekking op de medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven, maakte de inspectie zaterdag bekend.

De IGZ wijst erop dat dit niet betekent dat het om 45 verschillende gevallen gaat. Meerdere meldingen kunnen over de zelfde zaak gaan. De inspectie neemt met alle melders persoonlijk contact op en wil zo veel mogelijk informatie inwinnen en de contracten inzien.

De IGZ bekijkt bij alle meldingen of er ongewenste afspraken zijn gemaakt. Dat is het geval als in de contracten is opgenomen dat mensen moeten zwijgen en beloven niet naar de tuchtrechter te gaan of aangifte te doen.

45 meldingen over zwijgcontracten
45 meldingen over zwijgcontracten (Foto: ANP)

Moskou accepteert gewapende OVSE'ers Oekraïne

Rusland stemt in met de komst van extra, desgewenst ook gewapende, waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) naar Oost-Oekraïne. De nieuwe waarnemers moeten gestationeerd worden op plaatsen waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten zwaar slag leveren. De OVSE gaat ook toezicht houden bij depots van teruggetrokken zware wapens, zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag.

Oekraïne dringt al lange tijd aan op de omvorming van de waarnemersmissie tot een politiemissie. Rusland lijkt daar nu aan tegemoet te willen komen, mogelijk om de Europese Unie te bewegen de sancties die zij Rusland heeft opgelegd te versoepelen. De extra waarnemers kunnen bovendien samen met de lokale politie in het door rebellen bezette gebied gemeenteraadsverkiezingen organiseren en in goede banen leiden, zei Lavrov volgens het Russische persbureau Interfax.

Rusland blijft weigeren de controle over de Oost-Oekraïense grens over te dragen aan Kiev.

Moskou accepteert gewapende OVSE'ers Oekraïne
Moskou accepteert gewapende OVSE'ers Oekraïne (Foto: ANP)

Stallone koopt horloge van 84.000 dollar

Sylvester Stallone heeft zichzelf getrakteerd op een peperdure Rolex. De 69-jarige acteur moest maar liefst 84.000 dollar (zo'n 75.000 euro) neerleggen voor het horloge.

Het klokje is gemaakt van 18 karaat goud ingelegd met diamanten en saffieren, zo is te zien op een foto van TMZ. De GMT Master II is een collector's item. Er worden geen nieuwe horloges meer gemaakt van deze variant.

Stallone tikte de indrukwekkende Rolex op de kop bij de favoriete juwelier van Rob Kardashian, die een soortgelijk horloge bezit.

Stallone koopt horloge van 84.000 dollar
Stallone koopt horloge van 84.000 dollar (Foto: BuzzE)

Helpers blokkeren toegangswegen Simbach

De hulpvaardigheid in het ondergelopen Beierse plaatsje Simbach am Inn is zo groot, dat zaterdag chaos is uitgebroken op de toegangswegen. De politie voelde zich genoodzaakt te melden dat er geen hulp meer nodig is. De geïmproviseerde parkeerplaatsen zijn vol en meer helpers kunnen niet naar het overstroomde gebied worden gebracht.

Volgens burgemeester Klaus Schmid is het verkeer op de toegangswegen naar Simbach nu helemaal vastgelopen. "Je hebt twee uur meer nodig dan anders. Helpers die nog onderweg zijn, moeten omkeren", zei hij. Vrijdag meldden zich duizend vrijwilligers in het plaatsje. Zaterdag was dat aantal nog groter.

Helpers blokkeren toegangswegen Simbach
Helpers blokkeren toegangswegen Simbach (Foto: ANP)

Paus: nalatige bisschoppen wacht straf

Bisschoppen die 'nalatig' zijn wanneer priesters worden beschuldigd van misbruik van minderjarigen, kunnen uit hun ambt worden gezet. Dat blijkt uit een zaterdag uitgevaardigd pauselijk decreet.

Paus Franciscus richtte in 2014 een Vaticaanse commissie op die moest vaststellen hoe misbruikzaken in de parochies het beste kunnen worden tegengegaan.

De Rooms-Katholieke Kerk kende de afgelopen vijftien jaar veel schandalen rond priesters die kinderen misbruikten, maar daar niet voor werden gestraft. In plaats daarvan werden ze van parochie naar parochie gestuurd, zonder dat de autoriteiten iets over de zaken hoorden.

Paus: nalatige bisschoppen wacht straf
Paus: nalatige bisschoppen wacht straf (Foto: ANP)

FPÖ vecht uitslag 'hoogstwaarschijnlijk' aan

De rechts-populistische FPÖ vecht de uitslag van de nipt verloren Oostenrijkse presidentsverkiezingen hoogstwaarschijnlijk aan. De kans daarop is "meer dan 50 procent", zei partijleider Heinz-Christian Strache zaterdag voor de microfoon van radiostation Ö1. De FPÖ zegt allerlei onregelmatigheden te hebben vastgesteld, waaronder te vroeg getelde poststemmen en een te hoog berekende opkomst.

De beslissing valt woensdag, zei Strache. De termijn om de uitslag aan te vechten verstrijkt die dag om middernacht.

De FPÖ-leider stelde zaterdag ook voor het stemmen per post af te schaffen. Het grondwettelijk vereiste stemgeheim kan bij een poststem niet gewaarborgd worden, vindt Strache.

FPÖ-kandidaat Norbert Hofer verloor de presidentsverkiezingen twee weken geleden nipt van voormalig Groenen-leider Alexander Van der Bellen. Hij kwam ongeveer 31.000 stemmen tekort. Als de poststemmen niet waren meegerekend, had Hofer gewonnen.

FPÖ vecht uitslag 'hoogstwaarschijnlijk' aan
FPÖ vecht uitslag 'hoogstwaarschijnlijk' aan (Foto: ANP)

Prison Break-acteur breekt neus op de set

Dominic Purcell heeft zijn neus gebroken tijdens de opnames van Prison Break. De 46-jarige acteur kreeg een ijzeren stang op zijn hoofd.

"Ongelukje op de set", schrijft Dominic bij een Instagramfoto van zijn gehavende gezicht en hoofd vol hechtingen. "Het helpt om een dikke schedel te hebben wanneer een ijzeren staaf op je hoofd valt en je huid openscheurt. Ook mijn neus gebroken op twee plaatsen. Heb er een gratis neuscorrectie uitgehaald. Blij om nog in leven te zijn."

Bij een volgende foto laat Purcell weten niet bepaald onder de indruk te zijn van zijn bijna-doodervaring. "Het leven gaat verder. Ik zou graag willen dat ik kon zeggen dat ik iets diepzinnigs heb ontdekt na mijn ontsnapping aan de dood. Ummmmm nog niets, alleen een gebroken neus en honderd hechtingen in mijn hoofd."

Het 'ongelukje' van Dominic zorgt overigens niet voor vertragingen in de opnames van het nieuwe seizoen van Prison Break, dat na zeven jaar weer terugkeert op televisie.

Buma hekelt polarisatie

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft op het voorjaarscongres van zijn partij zaterdag in Maarssen de polarisatie in politiek en samenleving gehekeld. Hij pleitte voor een "politiek van het midden, politiek van waarden".

"Polarisatie is de vijand van de oplossing", zei Buma op de bijeenkomst waar hij ook werd aangewezen als lijsttrekker van de partij voor de Tweede Kamerverkiezingen, die gepland staan voor maart. Hij wees onder meer op de discussie rond Zwarte Piet en vluchtelingen.

"Schelden, vernederen, beledigen, discrimineren. Het is aan de orde van de dag. Het lijkt alsof we er murw van zijn geworden. Maar dat kan niet en het moet stoppen. Anders glijdt onze samenleving af naar een wederzijdse scheldkanonnade die alleen verliezers kent en eindigt in ruzie en geweld", aldus Buma.

Buma hekelt polarisatie
Buma hekelt polarisatie (Foto: ANP)

Dodental door noodweer Frankrijk hoger

De overstromingen in Frankrijk hebben aan vier mensen het leven gekost en 24 mensen verwond. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls zaterdag bekendgemaakt, melden Franse media.

Vrijdagavond verdronk een vrouw in een tuin in Montargis, ruim 100 kilometer ten zuiden van Parijs. Een dag eerder viel een bejaarde man van zijn paard en werd meegesleurd door het wassende water. Woensdag vond de brandweer een 86-jarige vrouw drijvend in haar woning in Souppes-sur-Loing. Wie het vierde slachtoffer is, is nog niet bekend.

Dodental door noodweer Frankrijk hoger
Dodental door noodweer Frankrijk hoger (Foto: ANP)

Betalen met speciaal polsbandje op festivals

Bezoekers van het festival Amsterdam Open Air kunnen zaterdag voor het eerst hun drankjes betalen met een speciaal polsbandje. Ze hoeven daardoor niet meer in de rij te staan voor muntjes. Door een PayPal-rekening te koppelen aan hun festivalaccount, kunnen ze zonder contant geld of pinpas op zak naar het evenement.

Voorafgaand aan het festival kunnen bezoekers vaststellen wat ze maximaal willen uitgeven of een automatische opwaardering instellen. De gebruikers van de speciale festivalbandjes profiteren van kortere wachttijden en blijven niet zitten met ongebruikte muntjes omdat het resterende tegoed op hun account automatisch binnen 48 uur wordt teruggestort.

"De manier waarop we betalen is aan het veranderen"', zegt Jan-Willem Roest van de betaaldienst PayPal Benelux. "Mobiel en cashless zijn de toekomst. Consumenten willen gemak en snelheid en deze oplossing biedt een snelle en veilige manier om op festivals te betalen."

De speciale polsbandjes kunnen deze zomer op meerdere Amsterdamse festivals worden gebruikt, zoals Straf_Werk Festival en Pleinvrees Festival.

Betalen met speciaal polsbandje op festivals
Betalen met speciaal polsbandje op festivals (Foto: BuzzT)

NPO zendt documentaire Muhammad Ali uit

Vanwege het overlijden van bokslegende Muhammad Ali is zaterdagavond op NPO 3 een documentaire over hem te zien. The Trials of Muhammad Ali staat geprogrammeerd om 20.55 uur bij de VPRO.

De documentaire vertelt over Ali's strijd buiten de ring en zijn spirituele transformatie. "Zelfs als je niet van boksen houdt, is The Trials Of Muhammed Ali een intrigerende kroniek van de religieuze en politieke bewustwording van de boksende superster", aldus de NPO.

Door deze uitzending verschuift de eerste aflevering van de zesdelige misdaadserie Varg Veum naar volgende week. De rest van de programmering op de zender blijft ongewijzigd.

NPO zendt documentaire Muhammad Ali uit
NPO zendt documentaire Muhammad Ali uit (Foto: BuzzE)

Jaguar Land Rover klaagt Chinees automerk aan

Jaguar Land Rover klaagt de Chinese autofabrikant Jiangling aan omdat die de Range Rover Evoque van de Britse firma zou hebben gekopieerd. Het gebeurt maar zelden dat een buitenlandse autofabrikant in het geweer komt tegen copycats in de grootste automarkt ter wereld.

JLR stelt dat de zaak draait om "copyright en oneerlijke concurrentie". De Landwind X7 van Jiangling zou een kopie zijn van de Evoque, het eerste in China gemaakte model van JLR dat vorig jaar op de markt kwam.

Hoewel automodellen in China geregeld en openlijk worden gekopieerd, wagen de westerse fabrikanten zich meestal niet aan een rechtszaak. Ze denken dat de kans klein is dat ze winnen en dat een zaak slecht is voor de naam van hun merk in het land.

Jaguar Land Rover klaagt Chinees automerk aan
Jaguar Land Rover klaagt Chinees automerk aan (Foto: ANP)

Chris Brown trapt fan het ziekenhuis in

Chris Brown had voor de zoveelste keer in zijn leven geen controle over zijn woede tijdens een optreden vorige maand in het Franse Cannes. De 27-jarige zanger schopte tijdens een concert een fan het ziekenhuis in.

Op beelden in handen van TMZ is te zien dat Chris zich flink uitleeft op Malek Mokrani. Vanaf het hoger gelegen podium trapt hij het slachtoffer hard op zijn hoofd en loopt dan snel weg.

Mokrani meldde zich bij het ziekenhuis met nek- en hoofdklachten. Hij is van plan om aangifte te doen tegen Brown.

Het is onbekend wie precies bij de vechtpartij was betrokken en waarom de ruzie ontstond. Ook is niet duidelijk of Mokrani het doelwit was van Chris of slechts een onschuldige omstander die wordt geraakt.

Chris Brown trapt fan het ziekenhuis in
Chris Brown trapt fan het ziekenhuis in (Foto: BuzzE)

Rus claimt kosten relatie bij ex-vriendin

Een Rus is naar de rechtbank gestapt om het geld terug te eisen dat hij heeft uitgegeven aan een mislukte relatie.

Het stel uit de Russische plaats Krasnodar ging uit elkaar na een romantisch uitje naar de Krim, waar de vrouw had verwacht een huwelijksaanzoek te krijgen. Toen de man niet op zijn knieën ging maakte ze het uit, waarop ze ontdekte dat hij tijdens de twee jaar verkering alle bonnetjes had bewaard.

De man, die advocaat is, eist compensatie van 40.000 roebel (535 euro), omdat hij naar eigen zeggen niet verplicht was geld aan haar uit te geven. "Ik heb nooit gezegd dat ik het haar cadeau zou doen. Is het immoreel om naar de rechtbank te stappen? Moet ik geld uitdelen aan elke vrouw op straat?", zo citeert The Moskou Times hem zaterdag.

Rus claimt kosten relatie bij ex-vriendin
Rus claimt kosten relatie bij ex-vriendin (Foto: ANP)

Veel steun in PvdA voor verruimen kinderpardon

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer moet nog voor het zomerreces "duidelijke stappen" zetten voor een verruiming van het kinderpardon. Een motie die dit vraagt, is gesteund door 80,4 procent van de partijleden.

Dat maakte de PvdA zaterdag bekend. Later op de dag wordt de motie besproken tijdens een ledenraad van de partij in Nieuwegein.

In een reactie laat Attje Kuiken, de asielwoordvoerder van de fractie, weten de "duidelijke uitspraak" te omarmen. "Samen met de leden zetten we onze strijd voor een eerlijke en rechtvaardige behandeling van kinderen in asiel voort."

Maar een verruiming van de kinderpardonregeling zit er niet in. De fractie voelt hier niet voor. Verder is coalitiepartner VVD tegen en ook verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wil er niet aan.

Veel steun in PvdA voor verruimen kinderpardon
Veel steun in PvdA voor verruimen kinderpardon (Foto: ANP)

Amber Heard klaagt vriend Depp aan voor smaad

Amber Heard sleept komiek Doug Stanhope voor de rechter. De 30-jarige actrice zegt dat de goede vriend van haar ex Johnny Depp samen met nog een paar anderen een 'compleet onwaar en smadelijk' artikel over haar hebben geschreven.

In het artikel, dat werd gepubliceerd door The Wrap, wordt Amber beschuldigd van chantage en andere misdrijven. Heard zou hebben verzonnen dat Depp haar heeft mishandeld om zo een royale financiële vergoeding te kunnen opstrijken tijdens de scheidingsprocedure.

Maar Amber slaat terug met een rechtszaak. In de rechtbankpapieren staat dat de beschuldigingen haar reputatie en carrière 'vreselijk hebben geschaad'. De blondine claimt dat de Depps 'machtige vertegenwoordigers' verschillende leugens hebben verspreid en dat het ze niet interesseert dat het allemaal niet waar is wat ze zeggen. "Hun enige zorg was Depp te helpen door de reputatie van zijn vrouw door het slijk te halen. Zijn vrouw, die van Depp hield ondanks herhaalde fysieke en verbale mishandeling."

Spraakmakende onthullingen
Amber doet verder nog een paar spraakmakende onthullingen in de rechtbankpapieren. Zo zegt de actrice dat ze meerdere keren is geslagen en geschopt door Depp en dat ze zelfs een keer is gewurgd door de 52-jarige Pirates of the Caribbean-ster, waardoor ze vreesde voor haar leven. "Depp is een alcohol- en drugsverslaafde. Deze gewelddadige incidenten gebeurden vaak nadat Depp terugviel in een vicieuze cirkel van drank- en drugsmisbruik. Zijn drank- en drugsmisbruik is de afgelopen jaren ernstig toegenomen, net als zijn gewelddadige gedrag."

Heard laat aan People weten dat ze de opbrengsten van de rechtszaak, mocht ze winnen, zal doneren aan een goed doel dat huiselijk geweld bestrijdt.

Amber Heard klaagt vriend Depp aan voor smaad
Amber Heard klaagt vriend Depp aan voor smaad (Foto: BuzzE)

Samsom kijkt uit naar interne strijd PvdA

Diederik Samsom kijkt uit naar een interne verkiezingsstrijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Dat zegt de partijleider zaterdag in een interview met de Volkskrant.

"Ik houd van verkiezingen, van een democratische strijd over waarden en over personen die die waarden het best vertegenwoordigen. Ik wil heel graag aan de leden vragen of ze mij het mandaat willen geven om nog een keer mee te gaan", aldus Samsom.

Hij gaat ook in op een mogelijke kandidatuur van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die hij "bij uitstek" geschikt noemt om zich namens de PvdA in het debat over zaken als racisme en integratie te mengen. "En of er inderdaad het meeste draagvlak is voor Aboutaleb, blijkt dan tijdens een verkiezing onder de leden. Politici, ik ook, hebben de neiging om hun draagvlak te overschatten. Daarom is partijdemocratie zo'n goed idee."

Samsom kijkt uit naar interne strijd PvdA
Samsom kijkt uit naar interne strijd PvdA (Foto: ANP)

Grote verkeerstoren Schiphol bestaat 25 jaar

De grote verkeerstoren op Schiphol bestaat zaterdag 25 jaar. De toenmalige koningin Beatrix opende hem op 4 juni 1991. Sindsdien hebben de luchtverkeersleiders vanuit de toren bijna 10 miljoen vliegtuigen op de luchthaven laten starten of landen.

De verkeerstoren is het domein van Luchtverkeersleiding Nederland. Die leidt het vliegverkeer in een straal van 15 kilometer rondom Schiphol. Vorige week werd een recordaantal van 1500 starts en landingen op een dag op Schiphol gehaald. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland is dat het dubbele van wat 25 jaar geleden gemiddeld op een drukke dag voorbijkwam op het vliegveld.

De luchtverkeersleiding zit in de zogenoemde koepel, bovenin op zo'n 90 meter hoogte. Daar werken acht tot twaalf personen, die 360 graden om zich heen kunnen kijken.

Grote verkeerstoren Schiphol bestaat 25 jaar
Grote verkeerstoren Schiphol bestaat 25 jaar (Foto: ANP)

Dam Afghanistan na 40 jaar eindelijk af

Afghanistan wijdt zaterdag de Salma-dam in, veertig jaar nadat het bouwwerk in gebruik had moeten worden genomen. De dam van omgerekend 255 miljoen euro vergroot de energieproductie in het land met circa 10 procent en voorziet circa 80.000 hectare land van water, een gebied ruwweg zo groot als de stad New York.

De Salma-dam had al in 1976 in werking moeten worden gesteld, maar decennia van oorlogen hielden de bouw tegen. De 107 meter hoge dam in de rivier de Hari moet jaarlijks 42 megawatt stroom opleveren.

De Afghaanse president Ashraf Ghani en de Indiase premier Narendra Modi spelen zaterdag een hoofdrol bij de plechtigheid. India is een belangrijke bondgenoot van Afghanistan en heeft sinds de val van de Taliban in 2001 al circa 1,8 miljard euro in het land geïnvesteerd.

Dam Afghanistan na 40 jaar eindelijk af
Dam Afghanistan na 40 jaar eindelijk af (Foto: ANP)

"God is zijn kampioen komen halen"

Eerder vandaag werd bekend dat bokslegende Muhammed Ali op 74-jarige leeftijd is overleden. Onder andere Mike Tyson, Bill Clinton en Donald Trump hebben al op dit markante nieuws gereageerd.

Mike Tyson, in zijn eigen tijd eveneens een spraakmakende bokskampioen, stelt op Twitter dat "God zijn kampioen is komen halen". George Foreman, de opponent van Ali in de legendarische "Rumble in the Jungle", meldt dat een "deel van hem is weggevallen; het beste deel". Twaalfvoudig bokskampioen Floyd Mayweather stelt op zijn beurt dat Ali de wereldwijde zwarte gemeenschap heeft geïnspireerd. "De zwarte gemeenschap had Ali nodig; hij was een stem voor ons. Hij zal voor altijd gemist worden", aldus Mayweather.

Ook vanuit de politiek komen er reacties. Voormalig Amerikaans president Bill Clinton zegt dat "het hele land heeft kunnen zien hoe Ali vanuit zijn jeugdelijke zelfvertrouwen tot een man met veel religieuze en politieke overtuigingen is uitgegroeid. Hij maakte moeilijke keuzes en accepteerde de gevolgen daarvan." Bernie Sanders, kandidaat in de Democratische voorverkiezingen, stelt simpelweg dat Muhammed Ali "de beste" was. "Een man met veel moed en menselijkheid", aldus nog Sanders.

Donald Trump, de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat, reageert tenslotte in zijn typische stijl: "Muhammed Ali is dood; een groot kampioen en een geweldige gast!". Deze reactie mag opmerkelijk genoemd worden: Ali bekeerde zich in 1975 tot de Islam, en deze stelde eind vorig jaar nog dat moslims zich moeten verweren jegens de agenda van Trump.

Mike Tyson: "God is zijn kampioen komen halen"

Olympisch vluchtelingenteam bekendgemaakt

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de selectie voor het olympisch vluchtelingenteam bekendgemaakt. In Rio de Janeiro doet voor het eerst het Refugees Olympic Team mee aan de Spelen, bestaande uit tien atleten en twaalf officials. 

De grootste groep bestaat uit Zuid-Soedanezen die vanwege de oorlog aldaar gevlucht zijn naar Kenia. Daar kwamen ze terecht in een sportproject van voormalig wereldrecordhoudster op de marathon Tegla Loroupe, die hen nu begeleidt op weg naar de Spelen. Loroupe zal ook de chef de mission van de gehele ploeg zijn.

Marathonloper Yonas Kinda is de enige van oorsprong Ethiopische atleet in de groep. Hij verblijft sinds oktober 2013 in Luxemburg en heeft in de afgelopen jaren aan diverse marathons meegedaan. In Frankfurt liep hij vorig jaar de olympische limiet op de langste afstand.

Ook België kent enige vertegenwoordiging en wel in de persoon van Rami Anis. Hij was een internationale zwemmer namens Syrië en kwam op de Asian Games van 2010 uit voor zijn thuisland. Toen de oorlog uitbrak zou de 20-jarige Anis naar alle waarschijnlijkheid opgeroepen worden voor het leger, maar hij besloot naar Turkije te vluchten. Vorig jaar trokken hij en zijn familie naar België, waar ze bij enkele familieleden terecht konden. Vanaf februari van dit jaar traint Anis bij de zwemclub in Gent. 

Een ander 'bekend' gezicht is de eveneens Syrische zwemster Yusra Mardini. Zij trok op 17-jarige leeftijd met haar zus richting Europa, waarna de rubberboot met de Mardini's en twintig anderen begon te zinken. De twee zussen konden als enigen zwemmen, doken het water in en duwden de boot naar het Griekse eiland Lesbos. Ze kwam uiteindelijk terecht in Duitsland, waar ze tegenwoordig traint bij de grootste zwemclub van Berlijn. Over Mardini's verhaal valt hier meer te lezen.

Tot slot zijn er nog de twee Congolese judoka's Yolanda Mabika en Popole Misenga. Beiden komen uit een door de burgeroorlog zeer zwaar getroffen regio en nadat bleek dat er geen verbetering aan zat te komen besloten ze tijdens het WK van 2013 in Rio de Janeiro in Brazilië te blijven. Ze kregen er asiel en trainen er sindsdien in voorbereiding op de Olympische Spelen in hun nieuwe thuisstad. 

Een compleet overzicht van de ploeg, inclusief wat extra informatie, is hier te vinden.

Een lesje in beleefdheid, alsjeblieft.

Beleefdheid is tegenwoordig vaak ver te zoeken. In de kantine bij het stedelijk Gymnasium in Utrecht hadden ze er kennelijk genoeg van. Wie het woord alsjeblieft vergeet bij een bestelling, betaalt meer.

Iemand die beleefd is betaalt een euro voor een koek. En wie niet beleefd is betaalt 1,50. Een kantinemedewerker had dit idee elders gezien en vond het een goed idee om leerlingen zo een klein beetje op te voeden.

"Het is altijd druk in de kantine, en als leerlingen dingen willen kopen, zijn ze natuurlijk vaak heel kort door de bocht", vertelt Hanneke Taat, directrice van de school, aan RTL Nieuws. "Het is een beetje opvoedkundig bedoeld."

Oorzaak explosies Urk nog niet bekend

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van de twee gasexplosies vrijdagavond in Urk. Burgemeester Pieter van Maaren noemt het een wonder dat er niemand is omgekomen, zei hij zaterdagochtend in het Radio 1-Journaal. Zes mensen raakten gewond, van wie er één nog in het ziekenhuis ligt.

De politie doet onderzoek naar de zaak en Van Maaren liet weten dat hij hoopt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Zaterdagochtend om 10.30 uur is er een informatiebijeenkomst voor bewoners. Daar wordt gekeken of mensen vervangende woonruimte nodig hebben. Volgens de burgemeester heeft een woningcorporatie een aantal leegstaande huizen beschikbaar gesteld.

De explosies troffen vrijdagavond een rij huizen, waarvan er een aantal volledig zijn verwoest.

Oorzaak explosies Urk nog niet bekend
Oorzaak explosies Urk nog niet bekend (Foto: ANP)

Colombia verslaat VS in openingsduel Copa América Centenario

Het openingsduel in de Copa América Centenario is gewonnen door Colombia. De Zuid-Amerikanen versloegen gastland de Verenigde Staten met 0-2. Na acht minuten spelen was het raak voor Colombia, nadat het in de openingsfase de dominante ploeg was geweest. Na een goede corner van Edwin Cardona kon de inlopende Cristian Zapata met een volley de 0-1 binnenschieten.

De VS herpakte zich gedurende de eerste helft enigszins en had ook veel balbezit maar kon doelman David Ospina nauwelijks testen. Een schot van afstand van Clint Dempsey, die er bijna invloog, was het enige hoogtepunt voor het gastland. Na 42 minuten kreeg Colombia een strafschop. Scheidsrechter Roberto García gaf een penalty, tot verbijstering van velen, na een handsbal van DeAndre Yedlin. James Rodríguez ontfermde zich over de bal en faalde niet: 0-2.

Na rust bood de VS meer tegenstand. Een kopbal van Dempsey werd van de lijn gehaald door Sebastián Pérez en een vrije trap van de speler van Seattle Sounders werd uitstekend gered door Ospina.

Colombia werd opgeschrikt nadat sterspeler James verkeerd op zijn schouder landde en zich na 73 minuten moest laten vervangen. Carlos Bacca zorgde in de slotfase van het duel bijna nog voor de 0-3. De spits van AC Milan schoot de bal echter op de lat. Colombia gaat nu aan de leiding in Groep A, een groep waarin ook Costa Rica en Paraguay in uitkomen.

Overstromingen eisen tweede leven in Frankrijk

Overstromingen in Frankrijk hebben opnieuw een leven geëist. Het lichaam van een vrouw van in de zestig werd vrijdagavond gevonden in een tuin in Montargis, ruim 100 kilometer ten zuiden van Parijs.

De vrouw is vermoedelijk verdronken door overstromingen van de rivier Vernisson, zei de politie tegen Franse media.

Donderdag verdronk in het departement Seine-et-Marne al een man die te paard een ondergelopen veld probeerde over te steken.

Overstromingen eisen tweede leven in Frankrijk
Overstromingen eisen tweede leven in Frankrijk (Foto: ANP)

Engeland, Oostenrijk en Wales naar tweede ronde World Cup of Darts

Engeland, Oostenrijk en Wales hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de World Cup of Darts. De titelverdedigers uit Engeland, Phil Taylor en Adrian Lewis, hadden het lastig tegen de Spaanse mannen. Het Engelse duo versloeg Antonio Alcinas en Carlos Rodriguez met 5-4.

Engeland kent nare herrineringen aan Spanje. In 2010 wist het Spaanse koppel destijds Phil Taylor en James Wade in de eerste ronde te verslaan. De koppels waren aan elkaar gewaagd en uiteindelijk trok Engeland toch aan het langste eind. 

Mensur Suljovic en Rowby-John Rodriguez wisten namens Oostenrijk de enigste whitewash van het toernooi te boeken. Het Oostenrijkse koppel versloeg de Italianen Daniele Petri en Michel Furlani met 5-0. Wales, met Mark Webster en Gerwyn Price, was dichtbij een 5-0 tegen Finland. De Finnen Kim Viljanen en Marko Kantele wisten op 4-0 toch nog een leg te pakken, om vervolgens met 5-1 te verliezen. 

Zaterdag gaat het toernooi verder met de tweede ronde. Er zullen vanaf nu ook singles gespeeld gaan worden. Beide teams mogen zelf bepalen wie als eerste gaat darten en wie als tweede. Mochten de singles nog geen beslissing brengen, dan volgt er een beslisssende koppelwedstrijd. Nederland speelt vanavond tegen Thailand. 

Uitslagen World Cup of Darts - Ronde I 
Tsjechië 3-5 China
Griekenland 2-5 Canada
Ierland 5-4 Hong Kong
Zuid-Afrika 1-5 Singapore
Noord-Ierland 5-2 Japan
Wales 5-1 Finland
Engleand 5-4 Spanje
Oostenrijk 5-0 Italië

Programma tweede ronde - middagsessie (vanaf 14u)
België v Hongarije
Noord-Ierland v Ierland
Wales v Canada
Oostenrijk v Singapore

Avondsessie vanaf 20.00 uur
Schotland v Noorwegen
Australia v Denmarken
England v China
Nederland v Philippijnen

'Kwart zorgbestuurders boven Balkenendenorm'

Zeker een kwart van de zorgbestuurders verdient nog altijd boven de balkenendenorm. Dat is weliswaar minder dan vorig jaar, toen het nog een derde betrof, maar voor vakbond FNV nog altijd te veel gezien de bezuinigingen in de zorg.

Ook blijkt uit onderzoek dat de hoogste ontslagvergoeding in jaren is betaald aan de voormalig directeur van zorginstelling Driezorg in Zwolle. Hij kreeg een bedrag van 426.113 euro mee naar huis, ruim 5,5 keer zoveel als het maximum in de wet normering topinkomens.

Dit blijkt zaterdag uit de zesde editie van de ActiZ50, een overzicht van hoe de top van de ouderenzorg omgaat met het beschikbare geld in de sector.

'Kwart zorgbestuurders boven Balkenendenorm'
'Kwart zorgbestuurders boven Balkenendenorm' (Foto: ANP)

'Minstens 17.000 ontslagen in de zorg'

Minstens 17.000 vaste banen in de thuiszorg en ouderenzorg zijn het afgelopen jaar verloren gegaan. Dat blijkt uit een onderzoek naar bijna driehonderd jaarverslagen van zorginstellingen. Vakbond FNV en het AD hebben die verslagen geanalyseerd.

Jan de Vries, directeur van Actiz, de organisatie van zorgondernemers, zegt in de krant dat veel verzorgingstehuizen moesten sluiten door de forse bezuinigingen van het kabinet. Maar ook gemeenten hebben schuld aan de ontslaggolf. "Er zijn in sommige gemeenten rigoreuze besluiten genomen die nu moeten worden teruggedraaid, zoals het afschaffen van de huishoudelijke hulp." De hoogste bestuursrechter bepaalde onlangs dat gemeenten niet zomaar mogen snijden in de uren voor huishoudelijke hulp.

'Minstens 17.000 ontslagen in de zorg'
'Minstens 17.000 ontslagen in de zorg' (Foto: ANP)

Opbrengst Serious Request valt fors hoger uit

De 3FM-actie Serious Request van 2015 blijkt bijna een miljoen euro meer te hebben opgebracht dan in december werd gemeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Rode Kruis. In totaal is er ruim 8,4 miljoen euro bijeengebracht. Op 24 december, toen de 3FM-dj's na een week vasten uit het Glazen Huis in Heerlen kwamen, werd een opbrengst van 7,5 miljoen bekendgemaakt.

Het verschil kan worden verklaard doordat het Rode Kruis in december nog niet alle donaties en toezeggingen binnen had en een schatting moest maken. ,,Die is gelukkig te conservatief gebleken", zegt woordvoerder Merlijn Stoffels. Hij zegt erg blij te zijn met de hogere opbrengst. Het geld wordt gebruikt om jongeren in oorlogs- en conflictgebieden, zoals Syrië en Congo, weer hoop te geven voor de toekomst. ,,Ze krijgen van het Rode Kruis scholing, beroepstraining, psychische begeleiding en hulp bij het opzetten van een bedrijf." Ook zorgt het Rode Kruis voor voedsel, drinkwater, onderdak en medische zorg.

Komende december staat het Glazen Huis in Breda. Dj Giel Beelen maakt dinsdagochtend in zijn programma op NPO 3FM bekend waarvoor dit jaar geld wordt ingezameld.

Tijdens Serious Request draaien de dj's die zijn opgesloten in het Glazen Huis, verzoeknummers in ruil voor donaties aan het Rode Kruis. Ook worden er spullen van bekende Nederlanders geveild. De eerste editie was in 2004 op de Neude in Utrecht.

Opbrengst Serious Request valt fors hoger uit
Opbrengst Serious Request valt fors hoger uit (Foto: BuzzE)

Stem op Vasile Cepoi!

Kiezers in het Roemeense stadje Draguseni krijgen het zondag bij de verkiezing voor een nieuwe burgemeester niet makkelijk. Op het stembiljet staan Vasile Cepoi, Vasile Cepoi, Vasile Cepoi en iemand die niet Vasile Cepoi heet..

De huidige burgemeester (Vasile Cepoi) wil graag aan zijn vierde termijn beginnen, maar stemmen op hem wordt zo wel erg lastig. Vandaar dat hij zijn tweede naam (Lica) heeft toe laten voegen.

De drie mannen zijn geen familie. De naam komt in het gebied veel voor, maar dat er 3 op het stembiljet staan is puur toeval, aldus een woordvoerder van de gemeente. Burgemeester Cepoi heeft echter zijn bedenkingen bij de kandidaatstelling van zijn naamgenoten. De twee vertegenwoordigen centrumrechtse partijen die lijnrecht tegenover de centrumlinkse partij van de burgemeester staan.

Als ik op persoonlijke titel een voorspelling mag doen over de uitslag, dan acht ik de kans groot dat Vasile Cepoi deze verkiezingen wint...

Verstappen te bewonderen in Zandvoort

Max Verstappen is zaterdag en zondag te bewonderen op het circuit van Zandvoort. De populaire Formule 1-coureur geeft tijdens de familieracedagen demonstraties in zijn bolide van Red Bull.

De spectaculaire overwinning van Verstappen in de Grote Prijs van Spanje zorgde voor een run op de kaarten voor het evenement. Er worden in de duinen in Zandvoort tienduizenden mensen verwacht. De ANWB heeft al gewaarschuwd voor grote verkeersdrukte rond het circuit en gaat ervan uit dat er files zullen ontstaan op de A9, N200 en N201.

Na de demonstraties van Verstappen worden op Zandvoort ook verschillende races gereden. Verder is er een parade met supercars. Ook kunnen bezoekers in een simulator hun eigen racetechnieken verbeteren en kinderen kunnen racen op een kartbaan.

Verstappen te bewonderen in Zandvoort
Verstappen te bewonderen in Zandvoort (Foto: ANP)

CDA zinspeelt op coalitie met SP

Het CDA sluit een coalitie met bijvoorbeeld de socialistische SP niet uit. Een coalitie met andere dan de gevestigde partijen, zoals met de SP, "biedt perspectief".

Dat zegt de politiek leider van de christendemocraten, Sybrand Buma, zaterdag in de Leeuwarder Courant. De Haagse top van het CDA kijkt naar de ontwikkelingen in de provincies. In Friesland regeert het CDA met VVD, Friese Nationale Partij en SP. In Groningen kwam er een combinatie met SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

Buma: "Wij leerden van de regio dat je verder kunt kijken. Dat verrassende combinaties, zoals met de SP, mogelijk zijn. En dat het nog prima werkt óók. Dat biedt perspectief. Ook voor Den Haag, ja."

De Fries Buma wordt zaterdag opnieuw gekozen tot lijsttrekker van het CDA tijdens het voorjaarscongres in Maarssen. Bij de verkiezingen in 2012 haalde de partij onder zijn leiding dertien zetels, het laagste aantal ooit.

CDA zinspeelt op coalitie met SP
CDA zinspeelt op coalitie met SP (Foto: ANP)

Vermiste militairen Texas dood gevonden

De vier Amerikaanse soldaten die sinds donderdag in Texas werden vermist, zijn dood teruggevonden. Dat meldden lokale autoriteiten vrijdag (lokale tijd).

De vier zaten met acht andere soldaten in een legervoertuig dat niet ver van de militaire basis Fort Hood door een plotselinge vloedgolf in Owl Creek werd meegesleurd. Donderdag werden al vijf lichamen teruggevonden. Drie soldaten wisten zich na het ongeval uit het water te redden. De militairen namen deel aan een routinetraining.

De hevige regenval in Texas heeft de afgelopen week aan zeker 16 mensen het leven gekost. Honderden huizen zijn ondergelopen en ook gevangenissen worden door het water bedreigd. Om die reden zijn zo'n 4300 gedetineerden overgeplaatst naar andere detentiecentra.

Vermiste militairen Texas dood gevonden
Vermiste militairen Texas dood gevonden (Foto: ANP)

'President Gauck ziet af van 2e termijn'

De Duitse bondspresident Joachim Gauck ziet af van een tweede ambtstermijn. Dat meldt de Duitse krant Bild, zich beroepend op politieke bronnen in Berlijn.

De 76-jarige Gauck heeft volgens Bild maandag in zijn ambtswoning een gesprek onder vier ogen met bondskanselier Angela Merkel. Naar verluidt zal hij daar zijn besluit aan haar toelichten. Dinsdag zou hij dat dan aan het Duitse volk doen.

Als redenen om het bij één termijn te houden worden de gevorderde leeftijd van Gauck genoemd en problemen met zijn gezondheid. De woordvoerster van de bondspresident zei vrijdagavond dat Gauck niet op dit soort berichten ingaat.

Eerder kondigden de politieke partijen SPD, de Groenen en Union aan voor de tweede termijn voor Gauck te zijn. Ook Merkel is daar een voorstander van, net als 70 procent van het Duitse volk.

'President Gauck ziet af van 2e termijn'
'President Gauck ziet af van 2e termijn' (Foto: ANP)

Cokesmokkelaars in Engeland veroordeeld

Twee Nederlanders van 69 en 47 jaar zijn vrijdag in Engeland tot lange gevangenisstraffen veroordeeld wegens cocaïnesmokkel. Ze werden vorig jaar augustus naar Dover opgebracht met een zeiljacht, waarin ze bijna een ton cocaïne hadden verstopt. Ze kregen van de rechtbank in Maidstone respectievelijk 20 jaar en 9 maanden en 14 jaar opgelegd.

Het zeiljacht was de Britse kustwacht opgevallen omdat het navigatiebaken was uitgeschakeld en het zwaar naar een kant overhelde.

De twee waren met het jacht van Curaçao op weg naar Nederland. Volgens de Britse politiedienst NCA bekende de schipper 1,2 miljoen euro te hebben gekregen om de drugs over de Atlantische Oceaan te smokkelen.

Cokesmokkelaars in Engeland veroordeeld
Cokesmokkelaars in Engeland veroordeeld (Foto: ANP)

TV-sterren winnen Grote Geschiedenisquiz

De 15e editie van De Grote Geschiedenisquiz van de NTR is gewonnen door het team van de presentatoren: Jort Kelder en Pieter Jan Hagens. Ze waren in de finale net iets beter dan oud-correspondenten Rena Netjes en Jan Tromp. De quiz werd gepresenteerd door Joost Karhof die ondersteund werd door de geschiedenisleraar van het jaar Martijn Vermeulen.

Dit jaar werd de vragenshow voorzien van een nieuw element: de afvalrondes. De twee minst scorende teams moesten het daarin tegen elkaar opnemen. Alle teams kregen overigens hulp van een geschiedeniskenner, al hadden Kelder en Hagens die niet direct nodig.

In de finale ging het lange tijd gelijk op, maar wisten vooral Jort Kelder de oud-correspondenten sneller af te zijn tijdens de vragenronde.

Bokslegende Muhammad Ali overleden

Op 74-jarige leeftijd is bokslegende Muhammad Ali, geboren als Cassius Clay, overleden. Hij leed al jaren aan de ziekte van Parkinson. Dit meldt persbureau AFP. The Greatest won in 1960 olympisch goud in het lichtzwaargewicht, door in de finale in Rome af te rekenen met de Pool Zbigniew Pietrzykowski.

Na de Spelen werd hij professional en pas in 1971, in zijn 32e gevecht, werd Ali verslagen. Dat gebeurde in New York in de legendarische Fight of the Century tegen Joe Frazier. Het is een van de beroemdste boksgevechten ooit en zelfs in Nederland zaten honderdduizenden mensen en zelfs hele gezinnen diep in de nacht aan de buis gekluisterd voor het duel. 

Drie jaar later nam Ali revanche door Frazier te verslaan, later in het jaar in Zaïre gevolgd door de Rumble in the Jungle tegen George Foreman, wat wederom een zege voor Ali opleverde. In 1975 probeerde Frazier het nogmaals, maar ook bij de Thrilla in Manila dolf hij het onderspit tegen Ali. In 1981 stopte de Amerikaan ermee na een verloren gevecht tegen de Jamaicaan Trevor Berbick. 

Ali werd niet alleen bekend door zijn bokskwaliteiten en de verkiezing van sportman van de eeuw door het tijdschrijft Sports Illustrated, ook zijn weigering om met het Amerikaanse leger in Vietnam te vechten droeg bij aan zijn bekendheid.

Mohammed Ali (Foto: Pro Shots / Action Images )
Mohammed Ali

FOK! Wat een weer: en nog meer regen

Ook vandaag mist en bewolking in het zuiden van het land, pas in de middag kan de zon even doorbreken. Elders in het land gaat de zon wel schijnen en kan het zomers warm worden met zo'n 26 graden. Het zuiden van het land kan in de middag opnieuw rekenen op neerslag, gepaard met onweer en hagel aldus het KNMI. De wind komt uit het noordoosten en is meest matig van kracht.

Zon op 05:23
Zon onder 21:54
Zonkracht

7 / 3

dennistd maakte op De Trap in Rotterdam de tocht naar boven, en maakte daar dit schitterende panorama van de skyline van Rotterdam.

Skyline Rotterdam (Foto: dennistd)
Skyline Rotterdam (Foto: dennistd)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1629

Het schip de Batavia sloeg lek op een rif voor de Australische westkust.

1856 De laatste meervoudige executie in vredestijd in Nederland vond plaats toen Adriaan de Klerk en Cornelis de Jong werden opgehangen.
1937 Sylvan Goldman introduceerde de winkelwagentjes in zijn supermarkt.
1996 De eerste lancering van de Ariane 5 (raket) mislukt door een softwarefout.
2006 Bij het EK voetbal onder 21 werd Nederland kampioen.


Het wrak van de Batavia

Exportprijs Buma Rocks voor Within Temptation

De symfonische rockband Within Temptation is vrijdagavond door Buma Cultuur onderscheiden met de Buma Rocks! Export Award. De prijs is bedoeld voor Nederlandse artiesten in het hardere genre die bijzonder succesvol zijn in het buitenland.

De Buma Rocks! Export Award tijdens het tv-programma RTL Late Night. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Epica, het jaar daarvoor naar Adje Vandenberg.

Van 2006 tot en met 2013 heette de prijs de Buma Exportprijs, die op zijn beurt de opvolger was van de Conamus Exportprijs. Within Temptation won de voorgangers van de award in 2003, 2004, 2005 en 2006.

Landsgrenzen

Within Temptation wordt door de vakjury van de exportprijs geëerd voor zijn jarenlange succes over de eigen landsgrenzen. Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur en initiatiefnemer van Buma Rocks!: ,,Deze band kan terugblikken op een indrukwekkende carrière en is een rockinstituut dat een essentieel aandeel heeft in de bekendheid van de Nederlandse heavy muziek in binnen- en buitenland."

In haar twintigjarig bestaan verkocht de groep in ruim vijftig landen zo'n 3,5 miljoen singles, albums en dvd's. De rockers stonden meer dan zevenhonderd keer op internationale podia, van Japan tot Peru en van Canada tot Dubai.

Exportprijs Buma Rocks voor Within Temptation
Exportprijs Buma Rocks voor Within Temptation (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.