"God is zijn kampioen komen halen"

Eerder vandaag werd bekend dat bokslegende Muhammed Ali op 74-jarige leeftijd is overleden. Onder andere Mike Tyson, Bill Clinton en Donald Trump hebben al op dit markante nieuws gereageerd.

Mike Tyson, in zijn eigen tijd eveneens een spraakmakende bokskampioen, stelt op Twitter dat "God zijn kampioen is komen halen". George Foreman, de opponent van Ali in de legendarische "Rumble in the Jungle", meldt dat een "deel van hem is weggevallen; het beste deel". Twaalfvoudig bokskampioen Floyd Mayweather stelt op zijn beurt dat Ali de wereldwijde zwarte gemeenschap heeft geïnspireerd. "De zwarte gemeenschap had Ali nodig; hij was een stem voor ons. Hij zal voor altijd gemist worden", aldus Mayweather.

Ook vanuit de politiek komen er reacties. Voormalig Amerikaans president Bill Clinton zegt dat "het hele land heeft kunnen zien hoe Ali vanuit zijn jeugdelijke zelfvertrouwen tot een man met veel religieuze en politieke overtuigingen is uitgegroeid. Hij maakte moeilijke keuzes en accepteerde de gevolgen daarvan." Bernie Sanders, kandidaat in de Democratische voorverkiezingen, stelt simpelweg dat Muhammed Ali "de beste" was. "Een man met veel moed en menselijkheid", aldus nog Sanders.

Donald Trump, de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat, reageert tenslotte in zijn typische stijl: "Muhammed Ali is dood; een groot kampioen en een geweldige gast!". Deze reactie mag opmerkelijk genoemd worden: Ali bekeerde zich in 1975 tot de Islam, en deze stelde eind vorig jaar nog dat moslims zich moeten verweren jegens de agenda van Trump.

Mike Tyson: "God is zijn kampioen komen halen"