FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 juni 2016

Erdogan haalt hard uit naar Duitsland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondagavond opnieuw hard uitgehaald naar Duitsland, naar aanleiding van de Armenië-resolutie die afgelopen week werd aangenomen door de Bondsdag.

Duitsland is wel het laatste land dat zich over een 'zogenaamde volkenmoord' door Turkije mag uitspreken, zei hij volgens het staatspersbureau Anadolu in Istanbul. Eerst moet Duitsland maar eens rekenschap afleggen over de Holocaust en de vernietiging van meer dan 100.000 Herero aan het begin van de 20e eeuw in Zuidwest-Afrika.

Zaterdagavond had Erdogan al kritiek geuit op het aanmerken van de massamoord op Armeniërs als genocide. Hij haalde vooral fel uit naar Bondsdagleden van Turkse afkomst die voor de resolutie hebben gestemd. "Het is al bekend van wie zij de spreekbuis zijn. Van de separatistische terreurorganisatie in dit land zijn zij het verlengstuk in Duitsland", zei hij, doelend op de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Erdogan haalt hard uit naar Duitsland
Erdogan haalt hard uit naar Duitsland (Foto: ANP)

Engeland prolongeert World Cup of Darts na beslissende zege Lewis

Nederland, België, Noord-Ierland en Engeland staan in de halve finale van de World Cup of Darts. Nederland won de beslissende koppelwedstrijd met 4-3 van Australië om de halve finale te halen. Dit bericht zal steeds een update krijgen nadat er een wedstrijd gespeeld is. Het toernooi is live te zien op RTL7

De halve finales begon met Noord-Ierland tegen Engeland. Phil Taylor won namens Engeland de eerste partij met 4-0 van Brendan Dolan, die het hele toernooi al niet goed gooit. De volgende partij gaat tussen Adrian Lewis en Daryl Gurney. Als Lewis wint, dan staat Engeland in de finale. Mocht Gurney winnen, dan is een beslissende koppelwedstrijd nodig. 

Na deze wedstrijd is de derby der lage landen. Michael van Gerwen zal aantreden tegen Ronny Huybrechts en Raymond van Barneveld speelt tegen Kim Huybrechts. 

Update 20.45 uur

Adrian Lewis heeft totaal geen probleem met Daryl Gurney. Het werd 4-1 en Lewis sloot af met een 170-finish. Titelverdediger Engeland staat in de finale en neemt het daarin op tegen Nederland of België. r

Update 21.07 uur

Michael van Gerwen heeft Nederland een 1-0 voorsprong gegeven. De Brabander won met 4-1 van Ronny Huybrechts. Mighty Mike sloot af met een 115-finish via bullseye, triple 15 en bullseye. 

Update 21.27 uur

Nederland staat in de finale van de World Cup of Darts. Raymond van Barneveld wist Kim Huybrechts met 4-2 te verslaan. Huybrechts mocht beginnen en hield zijn leg. Het werd 2-2, waarna Barney 86 uitgooide om een break te forceren. Met een 76-finish besluit Van Barneveld de partij en daardoor is de finale Engeland - Nederland. 

De finale kent een ander format. Er worden in de finale maximaal vijf partijen gespeeld. Eerst twee singles, daarna een dubbel en mocht het nodig zijn dan volgen er nog maximaal twee singles. Het land dat als eerste drie partijen wint, mag zich de winnaar van het toernooi noemen. 

Update 22.05 uur

Het eerste duel van de finale ging tussen de nummer één en twee van de wereld. Michael van Gerwen nam het op tegen Phil Taylor. The Power mocht beginnen en gooide 149 uit om op 2-1 te komen. Van Gerwen hield ook zijn leg. Op 3-2 kreeg Taylor de eerste pijlen voor de wedstrijd, maar verzuimde 56 uit te gooien. Een beslissende leg was nodig. 

Taylor hield ook zijn vierde begonnen leg en bezorgde Engeland het eerste punt. Het volgende duel gaat tussen Lewis en Van Barneveld. 

Update 22.25 uur

Van Barneveld kwam op 1-0 en wist direct daarna de break te forceren. Lewis brak echter direct weer terug. Via dubbel achttien wordt het 3-2, waarna Lewis 3-3 maakte. Het werd opnieuw een beslissende leg. Met een elfdarter en een 41-finish trok Barney de tweede partij naar zich toe. 

Update 22.45 uur

Engeland mocht beginnen en het werd 1-1. Van Barneveld gooide 104 uit om Engeland te breaken. De break hield stand en het werd 3-1. In de dubbel wist Van Gerwen weinig te raken. Ook de Engelse darters lieten in de koppelwedstrijd niet hun beste spel zien. Van Barneveld was de enige bij de les en gooide alle hoge scores. Met dubbel zestien trok hij de koppelwedstrijd met 4-2 naar zich toe. 

Update 23.05 uur

De kraker der dartpartijen is gewonnen door Phil Taylor. The Power wist het duel tegen Raymond van Barneveld met 4-1 te winnen. Van Barneveld mocht beginnen, maar Taylor wist de eerste leg te pakken. Van Barneveld trok de stand direct gelijk. The Power kon na een blunder van Barney direct weer toehappen en kon vervolgens als eerste deze wedstrijd zijn eigen leg houden. 

Taylor bleek de betere en sleepte er een beslissende wedstrijd uit. Adrian Lewis en Michael van Gerwen moeten gaan bepalen welk land dit toernooi gaat winnen. 

Update 23.18 uur

Lewis mocht de beslissende wedstrijd openen en pakte de eerste leg. Van Gerwen miste vier darts op de dubbel, waarna Lewis instapte en er 2-0 van maakte. Beide darters maakten er in de leg die volgde er een potje van, maar Van Gerwen wist zijn eerste dubbel na veertien kansen te benutten en maakte de break ongedaan. 

Lewis nam het initiatief over en wist met een 76 opnieuw te breaken. Engeland had nog één leg nodig en Lewis opende direct met 180, waar Van Gerwen maar 55 gooide. Jackpot stoomde door, waar Van Gerwen in deze finale niet thuis gaf. Via dubbel acht werd het 4-1 en Engeland wint de World Cup of Darts. 

Website Apple eert Muhammad Ali

Apple heeft zijn website aangepast na de dood van bokslegende Muhammad Ali. Op de homepage staat zondag zijn foto met het citaat: "De man die geen verbeelding heeft, heeft geen vleugels."

Apple-topman Tim Cook zette op Twitter een ander citaat van Ali: "Wie niet moedig genoeg is om risico's te nemen, bereikt niets in het leven." Vicepresident Phil Schiller hield het bij: "De grootste. Rust in vrede."

Ali maakte in 1997 reclame voor Apple. De campagne blies het kwakkelende bedrijf nieuw leven in.

Website Apple eert Muhammad Ali
Website Apple eert Muhammad Ali (Foto: BuzzT)

Willeke Alberti ambassadeur levenslied

Willeke Alberti is uitgeroepen tot ambassadeur van het Nederlandse levenslied. Tijdens de 26ste editie van Jack's Casino Festival van het Levenslied kreeg de zangeres een onderscheiding en een grote bos 'Levenslied'-rozen.

De organisatie vindt Willeke, die inmiddels al zestig jaar in het vak zit, de beste ambassadeur die men zich kan wensen. Ze zal zich inzetten voor het Nederlandse lied in binnen- en buitenland.

Willeke Alberti maakte al op vroege leeftijd haar debuut als zangeres, eerst nog aan de hand van haar beroemde vader Willy. Later bouwde ze een eigen carrière op met evergreens als Telkens weer, Carolientje en Ome Jan. In de jaren tachtig had ze samen met haar vader een grote hit met Niemand laat zijn eigen kind alleen.

Frans Bauer, Johnny Hoes, Marianne Weber, Danny de Munk, Django Wagner en René Schuurmans werden al eerder uitgeroepen tot ambassadeur van het levenslied.

Willeke Alberti ambassadeur levenslied
Willeke Alberti ambassadeur levenslied (Foto: BuzzE)

Journaliste doodgeschoten in Mogadishu

Een journaliste van de Somalische staatsradio is zondag op straat doodgeschoten in Mogadishu. De politie denkt dat de moord op Sagal Salad het werk is van de radicaalislamistische groep al-Shabaab.

Salad werkte voor Radio Mogadishu. Ze werd door drie mannen met pistolen neergeschoten in de buurt van de campus waar zij studeerde, zeiden ooggetuigen tegen de politie. Toen die arriveerde waren de daders al gevlogen.

Eind vorig jaar kwam een andere vrouwelijke verslaggever van Radio Mogadishu om door de explosie van een autobom. Twee mannen die voor de moord werden veroordeeld, zijn in april terechtgesteld.

Al-Shabaab werd in 2011 door troepen van de Afrikaanse Unie uit Mogadishu verdreven. Maar de groep blijft regelmatig toeslaan in de Somalische hoofdstad.

Journaliste doodgeschoten in Mogadishu
Journaliste doodgeschoten in Mogadishu (Foto: ANP)

Nederlands elftal oefent in november tegen België

België is op woensdag 9 november aanstaande de tegenstander van het Nederlands elftal, dat maakte de KNVB zondag bekend middels een persbericht. Het zal voor de 126e keer zijn dat de zogenaamde Derby der Lage Landen wordt gespeeld.

Aan de laatste ontmoeting zullen de Oranje-fans weinig plezierige herinneringen aan hebben. Op woensdag 15 augustus 2012 troffen beide landen elkaar voor het laatst. In het Koning Boudewijnstadion won België destijds met 4-2. Het was toen het eerste duel onder leiding van Louis van Gaal. 

De derby zal gespeeld worden in de Amsterdam ArenA. De oefenwedstrijd tegen de Rode Duivels is onderdeel van de voorbereiding op het WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg, dat wordt gespeeld op 13 november. Het eerstvolgende duel van Oranje staat voor 1 september op het programma. Griekenland is dan in Eindhoven de tegenstander in een oefenpartij. Vijf dagen later begint de WK-kwalificatiereeks met een bezoek aan Zweden.

België wint nipt uitzwaaiwedstrijd tegen Noorwegen

België heeft de oefenreeks op weg naar het EK afgesloten met een kleine overwinning. Op eigen terrein werd Noorwegen met 3-2 opzij gezet. De start van de Rode Duivels was goed. Romelu Lukaku scoorde al na ruim twee minuten, met een beetje hulp van de zwakke Noorse defensie. Even later wist Axel Witsel de score bijna te verdubbelen, maar zijn inzet verdween net langs de verkeerde kant van de paal.

Noorwegen, dat niet naar het EK gaat, had in de openingsfase niets in te brengen. Toch stond het halverwege de eerste helft ineens 1-1. Joshua King strafte balverlies van Radja Nainggolan genadeloos af, waarmee de eerste goede kans van de bezoekers meteen raak was.

Thibaut Courtois moest vervolgens voorkomen dat Noorwegen voor rust een voorsprong nam. Drie minuten na de pauze viel de 1-2 echter alsnog. Eerst misten Witsel en Kevin de Bruyne al prima kansen om te scoren en vervolgens kreeg Veton Berisha alle tijd en ruimte om de bal met links fraai in de bovenhoek te knallen.

Door een sterk slotoffensief wist België wel te winnen. Uitgerekend Eden Hazard scoorde met een kopbal, na een afgemeten voorzet van De Bruyne. Amper drie minuten later maakte invaller Laurent Ciman vanuit een hoekschop zijn eerste doelpunt voor de nationale ploeg. De Belgen lieten daarna een aantal goede kansen onbenut, waardoor het 3-2 bleef.

Axel Witsel hier aan de bal. (PRO SHOTS/Witters)
Axel Witsel hier aan de bal. (PRO SHOTS/Witters)

Politie Hamburg jaagt op onbekende schutter

De politie van Hamburg jaagt op een onbekende schutter, die zondag in de Duitse havenstad een fietser neerschoot en een auto onder vuur nam.

De neergeschoten fietser werd door meerdere kogels geraakt en overleed in het ziekenhuis. De politie zoekt de schutter, die volgens getuigenverklaringen tussen de 20 en 25 jaar oud is.

Het schietincident deed zich voor in het stadsdeel Bergedorf. Een 34-jarige vrouw verklaarde dat zij daar met haar auto moest stilstaan op een brug om een tegemoetkomende auto langs te laten. Toen zij naar links keek, zag zij een man een pistool op haar richten. Zij gaf meteen gas en reed weg, maar merkte een paar honderd meter verderop dat haar linker achterband lek was, waarschijnlijk door een kogel. De vrouw en haar zoontje van zes bleven ongedeerd.

Politie Hamburg jaagt op onbekende schutter
Politie Hamburg jaagt op onbekende schutter (Foto: ANP)

A9 paar uur dicht bij Haarlem na ongeluk

De A9 tussen Amstelveen en Alkmaar richting het noorden was zondagavond enkele uren dicht na een ernstig ongeluk bij Haarlem. In de bocht bij het Rottepolderplein was rond 18.30 uur een auto tegen de vangrail gebotst en op zijn kant terecht gekomen.

In de auto zaten vier personen die gewond zijn geraakt. Twee van hen zijn er ernstig aan toe zei de politiewoordvoerder. Enkele personen zouden uit het voertuig zijn geslingerd. Rond 21.00 uur was de weg weer open voor verkeer, meldde de VID.

Gevechtsvliegtuig neergestort bij Aleppo

Een gevechtsvliegtuig is zondag neergestort in de omgeving van de Syrische stad Aleppo, waar islamistische rebellen in gevecht zijn met het Syrische leger en door Iran gesteunde strijdkrachten. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Strijders van het Nusra-Front hebben sinds vrijdag ten zuiden van Aleppo rond de strategisch gelegen plaats Khan Touman terreinwinst geboekt. Onduidelijk is tot welke strijdkrachten het vliegtuig behoort en of het is neergeschoten door rebellen of neergestort door een technisch defect.

Inwoners van Aleppo en het Observatorium maakten zondag melding van bijna vijftig luchtaanvallen door Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen. Daarbij vielen volgens een reddingswerker zeker 32 doden, van wie achttien in de zwaarst getroffen wijk, Qatrji. Er werden tientallen vatbommen - olievaten of cilinders volgestouwd met explosieven en metaalschroot - vanuit helikopters afgeworpen boven dichtbevolkte woonwijken.

Mortieren
Aan de andere kant werden regeringsgezinde wijken in Aleppo bestookt met mortieren. Zaterdag en zondag vielen hierdoor in deze wijken zeker 44 doden, meldden Syrische staatsmedia.

Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen bestookten ook de stad Idlib in het noordwesten van Syrië, die in handen is van rebellen. Op een drukke markt ontstond hierdoor brand, waarbij volgens inwoners drie doden en meer dan dertig gewonden vielen. Tientallen mensen werden vermist, zei een activist in de stad. Op 31 mei vielen bij aanvallen op Idlib meer dan dertig doden. De stad was voor duizenden Syriërs een toevluchtsoord waar het in de afgelopen maanden relatief rustig was.

Gevechtsvliegtuig neergestort bij Aleppo
Gevechtsvliegtuig neergestort bij Aleppo (Foto: ANP)

Familieracedagen trekken 100.000 bezoekers

Ruim 100.000 mensen zijn zaterdag en zondag naar de familieracedagen op het circuit van Zandvoort gekomen. Zondag was het drukker dan zaterdag. Veel racefans waren afgekomen op publiekstrekker Max Verstappen. De Formule 1-coureur gaf racedemonstraties. Ook deelde hij massaal handtekeningen uit en gingen veel fans met hem op de foto.

Op beide dagen ontstonden flinke files op de wegen naar het circuit. Het was extra druk omdat vanwege het mooie weer veel mensen naar het strand gingen. Vooral op de N200, N201 en de A9 leidde dat tot flinke vertraging.

Familieracedagen trekken 100.000 bezoekers
Familieracedagen trekken 100.000 bezoekers (Foto: ANP)

Djokovic: 'mooiste moment uit mijn carrière'

Novak Djokovic won vanmiddag Roland Garros en realiseerde daarmee zijn Career Slam. "Het is echt een heel speciaal moment. Waarschijnlijk het mooiste moment uit mijn carrière," aldus de Servier na afloop in zijn dankwoord.

Djokovic heeft niet alleen nu alle vier de Grand Slams gewonnen, hij is ook de eerste sinds Rod Laver in 1969 die ze allemaal tegelijk in bezit heeft. Vorig jaar won hij al Wimbledon en de US Open, eerder dit jaar was hij ook de beste in de Australian Open.

In zijn speech richtte hij zich vooral tot zijn tegenstander van vandaag, Andy Murray. "Andy, het was een voorrecht om dit moment met jou te delen. Iemand moest verliezen. Ik weet zeker dat je snel weer een grote prijs pakt."


Djokovic met de beker na de gewonnen finale (foto: PROSHOTS/Action Images)

 

Leger vindt massagraf bij Fallujah

Iraakse regeringstroepen zijn bij hun omsingeling van het door Islamitische Staat bezette Fallujah op een massagraf gestuit. De groeve bevat ongeveer 400 lijken, liet een Iraakse militair weten. Het zou voornamelijk gaan om door IS omgebrachte krijgsgevangenen.

De regeringstroepen heroverden zaterdag Saqlawia, een voorstad van Fallujah, op de extremistische beweging. De omsingeling van Fallujah is nu nagenoeg voltooid. De stad is na de noordelijke metropool Mosul het belangrijkste bastion van IS in Irak.

Leger vindt massagraf bij Fallujah
Leger vindt massagraf bij Fallujah (Foto: ANP)

Vluchtelingen Fallujah verdronken in Eufraat

Vier vluchtelingen uit de belegerde Iraakse stad Fallujah zijn zaterdag verdronken. De boot waarmee ze het geweld tussen de oprukkende regeringstroepen en de strijders van Islamitische Staat die de stad hebben bezet wilden ontvluchten, sloeg om op de Eufraat. Negen opvarenden worden nog vermist.

Bij de mislukte oversteek van de rivier lieten twee kinderen, hun moeder en een man het leven. De achtergebleven vader en echtgenoot van de slachtoffers zag zijn gezin voor zijn ogen verdrinken. Abu Tabarak had zijn vrouw, zoon en dochter vooruitgestuurd, omdat "het leven in Fallujah inmiddels erger is dan de hel: honger, dood en bombardementen", zei hij.

Nu Fallujah nagenoeg geheel door het leger is omsingeld, resteert voor de inwoners van de stad de route over de rivier als vrijwel de enige vluchtweg. Alles wat maar enigszins drijft komt in aanmerking om de overtocht op te wagen.

Vluchtelingen Fallujah verdronken in Eufraat
Vluchtelingen Fallujah verdronken in Eufraat (Foto: ANP)

Aangeklaagd na slechte recensie op Yelp

Toen Robert en Michelle Duchouquette uit Texas op vakantie gingen, schakelden ze het bedrijf Prestigious Pets in om op hun huisdieren te passen. Na terugkeer schreven ze een negatieve recensie op Yelp. Reden voor Prestigious Pets om de twee klanten aan te klagen. Het bedrijf eist 1 miljoen dollar schadevergoeding, ongeveer 880.000 euro, vanwege smaad.

Het echtpaar heeft twee honden en een goudvis. Bij terugkeer van vakantie was de kom van goudvis Gordy troebel, doordat hij veel te veel eten had gekregen van zijn oppas. Op de bodem lag een laag niet opgegeten voer.

De advocaat van de 'verdachten' zegt dat hun recensie onder de vrijheid van meningsuiting valt.

Aangeklaagd na slechte recensie op Yelp
Aangeklaagd na slechte recensie op Yelp (Foto: BuzzT)

Marokko alsnog akkoord met aangepast verdrag

Marokko is toch nog akkoord gegaan met een aanpassing van het ruim veertig jaar oude socialezekerheidsverdrag met Nederland. Enkele weken voordat Den Haag het verdrag wilde opzeggen, heeft de regering in Rabat een aanvullende eis van tafel gehaald.

Het aangepaste verdrag is dit weekeinde door Marokko getekend, meldde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zondag. Hierdoor gaan vanaf 1 oktober nieuwe uitkeringen van Marokkaanse Nederlanders in Marokko omlaag. Aan de verandering gingen jaren van moeizaam overleg vooraf.

Eind september vorig jaar leek er een akkoord te zijn, toen de Marokkanen plotseling met een nieuwe eis kwamen. Nederlandse uitkeringen zouden ook naar mensen in de bezette Westelijke Sahara moeten gaan. Dat was onaanvaardbaar voor Nederland. Die eis heeft Marokko nu ingetrokken.

Aanpassingen
Wel zijn er nog enkele aanpassingen aangebracht in het verdrag, laat Asscher de Kamer weten. Er komt een financiële tegemoetkoming voor een aantal mensen met kinderbijslag en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Ook zijn er werkafspraken gemaakt over vermogensonderzoeken in Marokko van mensen die een uitkering krijgen in het kader van de Participatiewet.

In de Tweede Kamer was vooral door de VVD aangedrongen op aanpassing van het verdrag. Coalitiepartner PvdA was tegen. Ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) waarschuwde eerder dat opzegging de relatie met Marokko onder druk zou kunnen zetten.

Zowel de Tweede als de Eerste Kamer had al ingestemd met annulering van het verdrag. Dat zou voor 1 juli gebeuren om het op 1 januari 2017 te kunnen stoppen. Jaarlijks vloeien enkele tientallen miljoenen euro's aan uitkeringen naar Marokko.

Marokko alsnog akkoord met aangepast verdrag
Marokko alsnog akkoord met aangepast verdrag (Foto: ANP)

Djokovic voegt eindelijk Roland Garros toe aan palmares

Novak Djokovic is de achtste speler geworden die alle vier de grandslamtoernooien in het tennis op zijn naam weet te schrijven. De Serviër was in de finale van Roland Garros in vier sets te sterk voor de Brit Andy Murray en voegde daarmee zijn enige nog ontbrekende grandslamtoernooi toe aan zijn palmares.

Djokovic brak Murray, de nummer twee van de wereld, direct in de eerste game en daarmee leek de toon al te zijn gezet. Niets was echter minder waar, want de Brit brak direct terug en pakte zelfs de eerste set met 3-6. Dat was ook eigenlijk direct het laatste wapenfeit van Murray, die daarna het gevecht met Djokovic en zichzelf verloor en door middel van een 6-1 en 6-2 setverlies op een 2-1 achterstand in sets kwam.

Toen Djokovic in de vierde set weer in de eerste servicegame van Murray hem wist te breken was de partij wel gedaan. Op 5-4 kreeg de Serviër zijn eerste wedstrijdpunten en zijn derde was het raak en mocht hij na drie verloren finales eindelijk Roland Garros op zijn palmares bijschrijven. 

Voor Djokovic is het zijn twaalfde grandslamzege en daarmee staat hij gedeeld vierde op de eeuwige ranglijst. Eerder won de Servische nummer één van de wereld al zes keer de Australian Open, drie keer Wimbledon en twee keer de US Open. Djokovic is nu ook de derde speler die alle vier de grandslamtoernooien achter elkaar wist te winnen. Eerder gingen de Amerikaan Don Budge en de Australiër Rod Laver hem al voor. Rod Laver deed het zelfs twee maal en won de toernooien ook nog eens in hetzelfde seizoen (1962 en 1969).

Afghaans parlementslid bij aanslag gedood

Een lid van het Afghaanse parlement is zondag gedood door een bomexplosie voor de deur van zijn huis. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd. Elf mensen raakten bij de aanslag gewond.

Het slachtoffer is Scher Wali Wardak, die in het parlement zit namens de provincie Wardak. Zijn broer Faruk was vroeger minister van Onderwijs.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Afghaans parlementslid bij aanslag gedood
Afghaans parlementslid bij aanslag gedood (Foto: ANP)

Extremisten overvallen Kazachse wapenhandels

Overvallen op twee wapenhandelaars en een legerpost in het Kazachse Aktobe hebben zondag drie mensen het leven gekost. De politie zoekt de daders in moslimextremistische hoek.

De overvallers doodden een winkelbediende van een wapenhandel, een legerofficier en een lid van de nationale garde, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Er vielen negen gewonden. Ook drie aanvallers lieten het leven. De politie maakt nog jacht op een aantal anderen.

De politie verdenkt "volgelingen van radicale, niet-traditionele religieuze bewegingen" van de aanval, aldus het ministerie. Die term gebruikt het doorgaans voor moslimextremisten.

Met enige regelmaat pakt de politie van het overwegend islamitische Kazachstan jihadgangers op, maar in eigen land roeren die zich zelden.

Extremisten overvallen Kazachse wapenhandels
Extremisten overvallen Kazachse wapenhandels (Foto: ANP)

Schippers tweede op 100m in Birmingham

Dafne Schippers is bij de Diamond League in Birmingham tweede geworden op de 100 meter. ze moest haar meerdere erkennen in de Amerikaanse English Gardner.

Bij een tegenwind van 1,2 m/s noteerde Gardner een tijd van 11,02 seconden. Schippers werd na een moeizame start tweede in 11,09 en bleef de Amerikaanse Tianna Bartoletta (11,11) net voor. "Deze tijd strookt niet met hoe ik me voel", aldus Schippers na afloop. "Ik voel me lichamelijk prima en kan veel harder dan dit."

Bij de mannen werd de 100 meter gewonnen door de 40-jarige Kim Collins. Hij noteerde met tegenwind een tijd van 10,11. Voor Churandy Martina liep de 100 meter uit op een teleurstelling, hij werd vanwege een valse start gediskwalificeerd.

De 200 meter verliep beter, daar werd Martina vierde in 20,43. De Canadees Andre de Grasse won bij een tegenwind van 1,5 m/s in 20,16.

Gewonden in vliegtuig door turbulentie

Op een vlucht van Malaysia Airlines van Londen naar Kuala Lumpur zijn verscheidene passagiers en bemanningsleden lichtgewond geraakt, meldt de luchtvaartmaatschappij. Het toestel kreeg zondag boven de Baai van Bengalen te maken met korte, maar hevige turbulentie.

Medische hulpverleners stonden klaar toen vlucht MH1 op de geplande tijd aankwam in Kuala Lumpur. Het toestel had 378 passagiers en bemanningsleden aan boord.

Gewonden in vliegtuig door turbulentie
Gewonden in vliegtuig door turbulentie (Foto: ANP)

Arrestaties bij actie tegen bendes Roermond

De politie heeft zaterdag in samenwerking met Duitse en Roemeense collega's in en rond Roermond zes mensen aangehouden op verdenking van diefstal en wapenbezit.

In de binnenstad is een 54-jarige Roemeen aangehouden voor winkeldiefstal. Een 25-jarige Georgiër is aangehouden met een geprepareerde tas, meldde de politie zondag. Bij controles bij de grens (N280/A73) zijn vier personen aangehouden wegens onder meer drugs- en wapenbezit en valse identiteitspapieren

De politie in Roermond had in de strijd tegen internationale, rondtrekkende bendes de hulp ingeroepen van collega's uit Roemenië en Duitsland. Voor het eerst patrouilleerden hierbij ook Roemeense politieagenten in uniform in Nederland.

De gezamenlijke actie was vooral gericht tegen rondtrekkende, internationale bendes die zich schuldig maken aan inbraken, zakkenrollerij en babbeltrucs. De laatste tijd zijn in Nederland steeds meer Oost-Europese bendes actief, die zich binnen korte tijd over grote afstanden verplaatsen en snel de grens over gaan.

Arrestaties bij actie tegen bendes Roermond
Arrestaties bij actie tegen bendes Roermond (Foto: ANP)

Jan Mulder kreeg tia op sterfdag Cruijff

Jan Mulder is eind maart getroffen door een tia op de dag dat Johan Cruijff overleed. Dat vertelde hij zondag in het NPO Radio 1-programma De Perstribune.

De oud-voetballer en tv-persoonlijkheid zou die dag in De Wereld Draait Door te gast zijn om over Cruijff te praten toen hij zich niet goed voelde. "Ik werd niet lekker, moest even gaan liggen", aldus Mulder, die razendsnel naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Hij vond het desondanks niet eng. "Ik voelde me heerlijk, ik voelde me goed. Het schijnt ook zo te zijn als je verdrinkt, dat gevoel. Een soort morfine. Ik vond het helemaal niet onprettig."

Mulder besefte wel dat het weleens zijn einde kon worden. "Ja, maar ik had me er al mee verzoend. Ik was niet dom bang van 'ooh dit is de dood'. Die angst werd verdrongen door iets moois."

Jan Mulder kreeg tia op sterfdag Cruijff
Jan Mulder kreeg tia op sterfdag Cruijff (Foto: BuzzE)

Jongen (12) verdronken tijdens uitje Sparta

Een 12-jarige jongen uit Sliedrecht is zaterdag verdronken toen hij was gaan zwemmen in een plas in het Gelderse Zoelen. Omstanders en hulpdiensten hebben hem gereanimeerd, waarna hij naar een ziekenhuis is gebracht. Daar is hij korte tijd later overleden. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

De jongen was samen met een grotere groep kinderen op pad. Het ging om een groep jeugdspelers van voetbalclub Sparta. Voor hen is slachtofferhulp geregeld.

Jongen (12) verdronken tijdens uitje Sparta
Jongen (12) verdronken tijdens uitje Sparta (Foto: ANP)

Win weekendkaarten voor Anime 2016

Volgende weekend is het zo ver: Anime 2016! Voor de liefhebbers is er op het Nederlands grootste anime-, cosplay- en gamefestival-event van alles te beleven. Animecon geeft in samenwerking met FOK! 2 weekendtickets weg.

Van 10 t/m 12 juni kun je in het World Forum in Den Haag genieten van meer dan 50 uur non-stop entertainment. Met meer dan 100 activiteiten en events kan je onder meer internationale cosplay-competities bij wonen, de nieuwste games spelen, concerten bezoeken, meedoen aan workshops, de laatste anime-films en -series kijken en nog veel meer.

We geven 2x een weekendticket weg. Het enige wat jij hoeft te doen om kans te maken is ons te vertellen welke Japanse popband aankomend weekend voor het eerst in Europa te zien en te horen is op Anime 2016. Je kunt je inzending hier insturen. Meedoen kan tot en met woensdag 8 juni, de twee winnaars krijgen pm. Veel succes en tot Anime 2016!

Meer informatie over Anime 2016 is te vinden op: www.animecon.nl en Facebook.

Anime 2016 (Foto: Animecon)

Demonstratie tegen verbreding A27 en A12

Enkele honderden tegenstanders van de verbreding van de A27 en de A12 hebben zondagmiddag in Utrecht gedemonstreerd bij station Lunetten.

Initiatiefnemer was een samenwerkingsverband van alle organisaties die zich zorgen maken over verbreding van de Ring Utrecht. Ze maken bezwaar tegen de 'asfaltplannen'. Veel bewoners en milieuclubs zijn tegen de verbreding, omdat het nut hiervan volgens hen niet is aangetoond. Bovendien leidt de verbreding tot meer herrie en roet en acht jaar lang overlast wegens de bouwwerkzaamheden.

Naast enkele sprekers was er ook muziek en een optreden van cabaretier Vincent Bijlo.

Demonstratie tegen verbreding A27 en A12
Demonstratie tegen verbreding A27 en A12 (Foto: ANP)

Politie zoekt moedermoordenaar

De politie in Den Haag werd zaterdagmidag gebeld door een voorbijganger die rond het middaguur een stervende zwaan aantrof op het parkeerterrein Madesteinweg. De moederzwaan liep met haar kuikens en partner over de weg toen ze werd aangereden. 20 minuten na de aanrijding overleed het dier in bijzijn van haar gezin. 

De politie is op zoek naar mensen die de aanrijding hebben zien gebeuren, of die mogelijk meer informatie hebben over de automobilist. Zij kunnen zich melden via het algemene nummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. 

Bertens pas woensdag in actie in Rosmalen

Kiki Bertens hoeft pas komende woensdag in actie te komen in de eerste ronde van het tennistoernooi in Rosmalen. De organisatie van het grastoernooi haar bewust zover mogelijk naar achteren gezet zodat Bertens de tijd krijgt van het kuitblessure te herstellen.

Bertens kreeg tijdens Roland Garros steeds meer last van haar kuit. Het was zelfs even onzeker of ze de halve finale tegen Serena Williams kon spelen. In Rosmalen, waar Bertens vorig jaar de halve finale haalde, treft ze in de eerste ronde Mirjana Lucic-Baroni uit Kroatië.

De 20-jarige Indy de Vroome, met een wildcard toegelaten, speelt morgen al en treft dan de Amerikaanse Coco Vandeweghe, die het toernooi won in 2014. Robin Haase, Igor Sijsling en Richèl Hogenkamp spelen op dinsdag. Haase treft de als zevende geplaatste Luxemburger Gilles Muller uit Luxemburg, Sijsling staat tegenover de Spanjaard Inigo Cervantes en Hogenkamp moet het gaan opnemen tegen iemand uit de kwalificatie.

Spannend duel in MotoGP Catalonië

Valentino Rossi heeft op het circuit van Barcelona de Catalaanse Grand Prix in de MotoGP gewonnen. Il Dottore kende geen al te best begin, maar reed steeds verder naar voren en pakte halverwege de race de leiding. 

Jorge Lorenzo nam bij de start direct de leiding en kreeg de Honda van polesitter Marc Marquez achter zich aan. Andrea Iannone kende vanaf plek acht een geweldige start en schoof aan achter Marquez en voor diens teamgenoot Dani Pedrosa. Ook Maverick Viñales ging goed mee en pakte plek vijf. Na een matige start kwam Rossi al snel wat naar voren, ten koste van Iannone en Viñales, terwijl niet veel later ook Pedrosa eraan moest geloven.

Viñales leek het tempo heel goed te pakken te hebben, maar een aantal halve aanvallen op toekomstig teamgenoot Rossi kostten veel tijd. Ook een fel duel met Pedrosa lukte niet voor de Suzukirijder en leverden hem weer wat tijdverlies op. Hij zette even later wel de snelste raceronde neer en sloot opnieuw aan bij Pedrosa. Voorin opende Rossi ondertussen de aanval op Marquez en zag hij zijn leidende teamgenoot Lorenzo dichterbij komen.

Marquez en Lorenzo mogen dan wel Spaans zijn, de fans in Barcelona werden helemaal wild toen Rossi ook Lorenzo te grazen nam en de leiding pakte, waarna Marquez de Yamaha van Lorenzo eveneens verschalkte. De regerend wereldkampioen moest richting de helft van de race nog eens een plek inleveren, want Viñales ging er ook voorbij.

Negen ronden voor het einde ging het voor Lorenzo voor de laatste keer in de race fout. Andrea Iannone probeerde zijn vijfde positie af te nemen, maar de Italiaanse Ducatirijder ging voor de zoveelste keer grof de fout in en reed zichzelf en de leider in het WK van de baan. Voorin werd het een duel tussen Rossi en Marquez, want Pedrosa reed ver weg op de derde plek, met Viñales achter zich. 

Tot twee ronden voor de finish duelleerden Marquez en Rossi op het randje, maar vanaf dat moment was het Marquez die de meeste moeite had om zijn banden onder controle te houden. Rossi kwam zo zegevierend over de finish, voor Marquez en diens teamgenoot Pedrosa. Viñales pakte een vierde plek en plaats vijf was voor Pol Espargaro. 

Paus verklaart Zweedse Jodenredster heilig

Paus Franciscus heeft een Zweedse die in de Tweede Wereldoorlog Joden redde en een Poolse stichter van een kloosterorde zondag heilig verklaard. Tienduizenden gelovigen woonden de canonisatie bij.

De Poolse zeventiende-eeuwer Stanislaus von Jesus Maria, die als eenvoudige leek nog Johann Papczynski heette, stichtte ter ere van de onbevlekte ontvangenis van Maria een kloosterorde. Ook de Zweedse Maria Elisabeth Hesselblad legde de grondslag voor een orde, zij het twee eeuwen later. Hesselblad, die was opgegroeid in een protestants gezin, ging eenmaal volwassen over naar de Rooms-Katholieke Kerk en richtte een nieuwe tak van de birgittinessen op. Die orde gebruikte ze later als vehikel om Joden uit handen van de nazi's te houden.

Om als heilige te worden aangemerkt moet een gelovige minstens twee wonderen op zijn naam hebben.

Paus verklaart Zweedse Jodenredster heilig
Paus verklaart Zweedse Jodenredster heilig (Foto: ANP)

Contador verslaat Froome in klimproloog Dauphiné

Alberto Contador heeft in het Critérium du Dauphiné aangetoond al goed in vorm te zijn. De Spanjaard van Tinkoff was op de klim van Les Gets, een klim van vier kilometer, sneller dan de concurrentie, waaronder mede-favoriet voor de Tour Chris Froome. Froome werd pas derde in de rit op dertien seconden, nog achter Richie Porte die tweede werd op ruim zes seconden.

Wout Poels was in de rit de beste Nederlander. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik mocht als laatste starten en eindigde op de zesde plek in de rit. De voorbereidingskoers op de Tour de France duurt nu nog een week en kent enkele zware aankomsten bergop. 

Jack Black doodverklaard op Twitter

Fans van Jack Black kregen zondag de schrik van hun leven. Op Twitter verschenen berichten dat hij zou zijn overleden, maar de acteur en muzikant is nog in leven, zo verzekerde hij zondag.

De geruchten over zijn dood werden gevoed door het account van Jacks band Tenacious D. Daarop stond dat hij zaterdagnacht op 46-jarige leeftijd zou zijn overleden. Fans verkeerden daarna lange tijd in onwetendheid totdat zondagmiddag het bericht verscheen dat het om een grap ging.

"Kalm aan jongens! Het is maar een grap, kijk hier is de camera. The Legend is nog in leven, het is oké jongens", aldus Tenacious D. Het is niet duidelijk of het account van de band was gehackt of dat Jack en zijn bandmaat Kyle Gass de grap zelf hadden opgezet.

Tenacious D trotseerde vrijdagavond nog het noodweer in Duitsland toen ze speelden op het verregende festival Rock am Ring.

Jack Black doodverklaard op Twitter
Jack Black doodverklaard op Twitter (Foto: BuzzE)

Taylor Swift verrast bruidspaar met optreden

Zangeres Taylor Swift heeft een bruidspaar een onvergetelijke bruiloft bezorgd met een verrassingsoptreden. De zangeres begaf zich zaterdagavond naar de Brant Beach Club aan de kust van New Jersey om de bruiloft van een fan bij te wonen.

De zus van de bruidegom had Taylor Swift in april een brief gestuurd. Daarin schreef ze dat haar broer Max Singer en schoonzus Kenya Smith elkaar in het ziekenhuis aan het ziekbed van zijn moeder het jawoord hadden gegeven.

Max had zijn doodzieke mama in de ziekenhuiskamer nog ten dans gevraagd, waarna moeder en zoon dansten op het nummer Blank Space van Taylor Swift. Korte tijd later overleed de moeder.

Geheim
De zus van de bruidegom was erin geslaagd de komst van Taylor Swift voor iedereen geheim te houden, schrijft People. De verrassing was dan ook groot toen de 26-jarige Swift op het feest verscheen voor een privé-optreden waarbij ze Blank Space live zong aan een piano. Swift had voor het bruidspaar ook een kaart gemaakt met aquarelverf.

Op het Instagram-account van Taylor Swift, die afgelopen week haar relatie met dj Calvin Harris zag stranden, staan foto's met het bruidspaar samen met Taylor. Calvin is een van haar vele volgers die de foto's liken.

Taylor Swift verrast bruidspaar met optreden
Taylor Swift verrast bruidspaar met optreden (Foto: BuzzE)

Carice is voor meer mannelijk naakt

Carice van Houten kan zich wel vinden in de roep van Game of Thrones-collega Emilia Clarke dat er meer mannelijk naakt in films en series te zien moet zijn. De actrice vindt het niet per se nodig, maar met het oog op de hoeveelheid vrouwelijk naakt zou meer gelijkmatigheid goed zijn.

"Het gaat om het tonen van de werkelijkheid", aldus Carice in gesprek met The Guardian. "Laten we niet doen alsof mannen daar niets hebben. Ik hoef het niet per se te zien maar het is maar een penis. Dat zie ik liever dan een machinegeweer."

Carice kan dan ook niet goed begrijpen dat naakt op beeld nog steeds niet geaccepteerd is. "Het is nog altijd een taboe, terwijl geweld schijnbaar oké is", zegt ze. "Iemands hoofd erafschieten is prima maar een tepel? Nee. Het is fascinerend om te zien hoe oncomfortabel mensen nog steeds zijn als het gaat om hun eigen lichaam en hun eigen seksualiteit."

Zelf gaat ze overigens ook niet met plezier uit de kleren op de set. "Het is absoluut niet mijn favoriete bezigheid. Zeker niet als iedereen om mij heen staat in fucking North Face-jassen."

Carice is voor meer mannelijk naakt
Carice is voor meer mannelijk naakt (Foto: BuzzE)

Aantal kabelklanten blijft toenemen

Het aantal Nederlandse huishoudens waar geïnternet wordt via een kabelverbinding, is in het eerste kwartaal weer iets verder toegenomen. Er kwamen vooral meer glasvezelverbindingen bij, maar ook kabelbreedband en de technologie via DSL zaten iets in de lift.

Dat meldde marktonderzoeker Telecompaper zondag. Eind maart telde Nederland bijna 7,2 miljoen breedbandaansluitingen.

Ziggo, de grootste kabelaanbieder van Nederland, zag het aantal aansluitingen afgelopen kwartaal met 8000 toenemen en kwam uit op iets meer dan 3,1 miljoen breedbandabonnees. Daarmee was Ziggo eind maart goed voor 43,2 procent van de markt, een fractie minder dan drie maanden eerder. Nummer twee KPN, inclusief Telfort, XS4ALL en Edutel, schreef 22.000 nieuwe klanten bij. Het marktaandeel van KPN bleef daarmee stabiel op 40,8 procent.

Aantal kabelklanten blijft toenemen
Aantal kabelklanten blijft toenemen (Foto: BuzzT)

Zwitsers wijzen basisinkomen af

Zwitserland ziet ervan af een basisinkomen voor iedere burger in te voeren. Een grote meerderheid van de Zwitsers stemde zondag in een referendum tegen het plan, blijkt uit de exitpolls.

De afwijzing van het basisinkomen komt niet als een verrassing. Voorstanders betoogden dat een basisinkomen de menselijke waardigheid beter zou waarborgen, nu die onder druk staat door automatisering en het banenverlies dat daarmee gepaard gaat. Maar volgens de regering is het plan veel te duur en bevat het niet de juiste prikkels voor de arbeidsmarkt.

Kroegbaas Daniel Häni, de initiatiefnemer van het referendumvoorstel, wilde iedere volwassen Zwitser onvoorwaardelijk een inkomen van omgerekend 2250 euro per maand toekennen. Ouders zouden bovendien per kind nog een forse toeslag (van 560 euro) krijgen. Ongeveer 78 procent van de kiezers zag echter geen brood in het plan, peilde onderzoeksbureau GFS bij de uitgang van de stemlokalen. Häni toonde zich zondag desalniettemin ingenomen met de volgens hem verrassend grote steun.

Een plan om de asielprocedure te versnellen kreeg wel de steun van de meerderheid van de Zwitserse kiezers. Zij gaven ook groen licht voor genetisch onderzoek op eicellen en embryo's, zij het onder strenge voorwaarden.

Zwitsers wijzen basisinkomen af
Zwitsers wijzen basisinkomen af (Foto: ANP)

'ECB zal marktonrust tegengaan bij Brexit'

Mocht het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen, dan zal de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpen om de marktonrust die dan ontstaat tegen te gaan. Dat heeft ECB-bestuurslid François Villeroy de Galhau dit weekend gezegd op een economische conferentie in Italië.

De Britten stemmen later deze maand in een referendum over hun toekomst in de EU. Een vertrek zal waarschijnlijk voor veel onrust op de financiële markten zorgen. Wat voor maatregelen de ECB precies treft in geval van een 'Brexit', zei Villeroy niet.

ECB-president Mario Draghi stelde donderdag al dat de Britse volksraadpleging en de bijkomende onzekerheid een bedreiging vormen voor de economische groei in de eurozone. Draghi zei in dat verband dat de ECB voorbereid is op alle scenario's, maar dat de Britten er volgens de centrale bank goed aan doen binnen de EU te blijven.

'ECB zal marktonrust tegengaan bij Brexit'
'ECB zal marktonrust tegengaan bij Brexit' (Foto: ANP)

Justin Bieber weer platinablond

Justin Bieber heeft zich weer eens een nieuwe coupe laten aanmeten. De zanger heeft zijn korte haar laten blonderen, zo blijkt uit foto's die hij op Instagram heeft gezet.

Dat Justin een bezoekje aan de kapper had gebracht, verklapte hij vrijdag al. "Ik heb zojuist mijn haar geverfd", slingerde de zanger de wereld in. Fans die het wilden zien, werden echter nog in spanning gehouden want een foto volgde nog niet.

Die kwamen uiteindelijk de volgende dag. Op de plaatjes is te zien hoe Justin een potje biljart speelt met Formule 1-coureur Lewis Hamilton. Zaterdag werd hij bovendien gespot bij de voetbalwedstrijd tussen Brazilië en Ecuador voor de Copa América in Pasadena. Justin had daarbij gezelschap van voetballer Neymar.

Bieber verandert de laatste tijd voortdurend van kapsel. Zo liep hij recent nog rond met een halflange platinablonde lokken, die hij later inwisselde voor dreadlocks. Kort geleden millimeterde hij zijn haar.

 

3 kings

Een foto die is geplaatst door Justin Bieber (@justinbieber) op4 Jun 2016 om 8:28 PDT

Hackers leggen site Belgische Senaat plat

De website van de Belgische Eerste Kamer is zondag onbereikbaar. Hackersgroep Down-Sec zegt daarvoor verantwoordelijk te zijn. Volgens het collectief is de aanval een protest tegen het idee van een minister om een 45-urige werkweek in te voeren.

Down-Sec had eerder al de sites van premier Charles Michel, van het koningshuis en van de nucleaire waakhond platgelegd. In april werden een paar verdachten opgepakt, maar de hackers zeiden zondag dat ze daar niet door verzwakt zijn.

Hackers leggen site Belgische Senaat plat
Hackers leggen site Belgische Senaat plat (Foto: BuzzT)

Schultz wil duurzame infrastructuur

De infrastructuur van ons land moet duurzaam worden. Nieuwe bruggen en sluizen moeten hun eigen energie gaan opwekken en er komen meer zonnepanelen en windmolens langs de weg.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) wil dit doel over veertien jaar bereikt hebben, zei ze zondag in het tv-programma Buitenhof. "Tot 2030 willen we alles wat we doen bij Rijkswaterstaat aan wegen en bruggen zodanig aanpakken of opknappen dat het energieneutraal wordt."

Als voorbeeld noemde ze de Ramspolbrug bij Kampen, die stroom opwekt als de klep van de brug dichtgaat. En de brug is aan weerzijden voorzien van zonnepanelen voor de verlichting en signalering van de brug.

Ook zet de bewindsvrouw in op nieuwe technieken om de infrastructuur groener te maken. En ze gaat innovatief onderzoek steunen zoals naar wegen die auto's opladen als die eroverheen rijden.

Schultz wil duurzame infrastructuur
Schultz wil duurzame infrastructuur (Foto: ANP)

Emotionele Moto2-zege voor wereldkampioen Zarco

Regerend wereldkampioen Johann Zarco heeft de Catalaanse Grand Prix in de Moto2 gewonnen. De Fransman was op het circuit van Barcelona de snelste in een emotionele race. Tijdens de vrije training op vrijdag overleed coureur Luis Salom en het weekeinde stond sindsdien dan ook in het teken van de dood van de Spanjaard. Vooral bij het team van Zarco kwamen de emoties los, want teambaas Aki Ajo was lang de manager van de verongelukte Salom.

Thomas Lühti kende vanaf plek drie de beste start en pakte de leiding, maar zal Alex Rins en polesitter Zarco al snel langszij komen. Het duurde niet lang voor het drietal een gat sloeg naar de volgende groep, aangevoerd door Hafizh Syahrin en de snel naar voren komende Alex Marquez. In die groep vonden Simone Corsi en Lorenzo Baldassarri elkaar met dure gevolgen: beiden kwamen in het grind terecht en zagen hun kans op punten in het niks verdwijnen.

Na vijf ronden moest Lühti zijn twee medekoplopers laten gaan, terwijl Marquez en Syahrin achter hem steeds dichter in de buurt kwamen. De jonge broer van oud-MotoGP-kampioen Marc Marquez leek eindelijk op weg naar een goede prestatie in de Moto2, tot het halverwege de race fout ging: de voorkant van zijn machine gleed weg en Marquez kon de punten op zijn buik schrijven.

Met nog zes ronden te rijden nam Zarco de leiding weer over van Rins, terwijl daarachter hevig gevochten werd om plek drie. Takaaki Nakagami nam die plek over van Lühti, maar de Zwitser sloeg gelijk weer terug. Rins probeerde vooraan nog even aan te klampen, maar Zarco was te snel en reed overmand door emoties naar de zege. Nakagami zegevierde in het gevecht om de derde plek en hield Syahrin en Lühti nog achter zich. 

Giel Beelen heeft spijt van uitspraak

Giel Beelen is nog een keer uitgebreid teruggekomen op de ophef die vrijdag ontstond nadat de 3FM-dj in een interview had gezegd dat hij geen relatie met een dikke vrouw zou kunnen hebben. In een zestien minuten durend filmpje op YouTube biedt hij zijn excuses aan.

Giel stelde in een vraaggesprek met Vrouw dat 'dikke vrouwen niet goed voor zichzelf zorgen en geen doorzettingsvermogen hebben'. "Dik staat voor ongezond, voor geen karakter", voegde hij eraan toe. De dj had echter niet goed nagedacht over zijn woorden, bekent hij nu.

"Als ik het zo zie staan, dan denk ik ook... wat een lul zeg. Ik meen dat helemaal niet op die manier", reageert Giel in het filmpje. "Ik ben helemaal niet bezig met hoe mensen eruitzien. Kijk naar mijzelf: ik ben fucking lelijk. Als er iemand het niet over uiterlijk of over voor zichzelf zorgen moet hebben dan ben ik het. Het spijt me echt."

De dj behandelt in de video ook de storm aan kritiek die hij kreeg. Hij heeft het dan ook zichtbaar moeilijk als hij de reacties voorleest. "Ik hoop gewoon dat je begrijpt dat ik echt niet zo kortzichtig ben als dat het lijkt. Het is mijn eigen domme fout. Ik weet hoe de media werkt en ik had dit moeten weten", vervolgt Giel. "In de basis hou ik van mensen, van iedereen."


Kuzu (DENK) een Grijze Wolf?

Met wat knip- en plakwerk heeft iemand met de YouTube-naam: 'Kuzu Ontmaskert” (heel stijlvol met een 't' op het eind) een beeld geschetst dat een wat minder positief beeld schept van DENK-kamerlid Kuzu. Op het filmpje zou te zien zijn hoe de voormalige PvdA'er een menigte met veel/een aantal Grijze Wolven toespreekt.

Diverse media hebben het filmpje opgepikt en meteen maar even de link Kuzu/Grijze Wolven gelegd. De opnames uit het begin van het filmpje zouden zijn van een demonstratie vorig jaar in Rotterdam. Hierbij werd geprotesteerd tegen het gedrag van de Chinese regering tegen de Oeigoeren, een Islamitische Turkstalige minderheid in het noordwesten van China. Tijdens de bijbehorende protestmars zouden deelnemers het gebaar van de Grijze Wolven gevormd hebben met hun handjes en waren er vlaggen te zien van deze extreemrechtse, fascistische club.

Zie en oordeel zelf:

In Zweden werd afgelopen jaar nog een minister de laan uitgestuurd wegens banden met de Turkse nationalistische beweging. Kuzu is geschoold bij een Süleymanci-moskeeinternaat. Veel Suleymanci-leden staan in Turkije vierkant achter de MHP, zo'n beetje de politieke tak van de Grijze Wolven. De Süleymanci-beweging streeft een islamitische samenleving na.

Kim en Kanye vluchten voor bosbrand

Een hevige bosbrand in de buurt van Los Angeles bedreigt de huizen van verschillende sterren. Onder anderen Kim Kardashian en Kanye West hebben het vuur gevaarlijk dichtbij zien komen. De twee zijn daarom uit voorzorg op de vlucht geslagen.

Het vuur woedt bij Calabasas, ten noorden van Los Angeles. In het plaatsje hebben behalve Kim en Kanye ook Kim's zussen Khloe en Kourtney een huis, net als onder meer Jessica Simpson, Katie Holmes en Mariah Carey.

Volgens X17 zijn Kim en Kanye met een privévliegtuig naar New York gevlogen. Op foto's is te zien hoe het koppel zich klaarmaakt voor de vlucht en met hun kinderen North en Saint in het toestel stapt.

Kim's halfzus Kylie Jenner heeft ondertussen allerlei foto's van de brand op Snapchat gedeeld. Op alle plaatjes is te zien hoe dikke rookwolken de lucht vullen.

Kim en Kanye vluchten voor bosbrand
Kim en Kanye vluchten voor bosbrand (Foto: BuzzE)

Beste Moto3-resultaat ooit voor Bendsneyder

Jorge Navarro heeft op het circuit van Barcelona de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard was vooral in de slotfase van de race ijzersterk, maar reed daarvoor ook al constant voorin mee. De Nederlander Bo Bendsneyder eindigde op de elfde plek, zijn beste resultaat ooit in de Moto3. Dat was een veertiende stek bij de openingsrace in Qatar, waarna hij drie keer op rij de top-20 niet haalde.

Polesitter Brad Binder kende veruit de beste start en hield de leiding, terwijl zijn teamgenoot Bendsneyder ook wat plekken pakte vanaf positie dertien. De Nederlander kende echter een erg onhandige eerste ronde, zat in elke bocht aan de buitenkant en zakte terug naar plek zeventien. Voorin werd het tempo vooral bepaald door Binder, Navarro, Aaron Canet, Khairul Idham Pawi en de Argentijnse verrassing Gabriel Rodrigo. Laatstgenoemde wist zelfs even de leiding te pakken, voor het eerst in zijn carrière.

Halverwege de race waren er acht man die zich losgereden hadden van de rest, met vooral Romano Fenati, Enea Bastianini, Navarro en Rodrigo die de toon aan bleven geven. Die groep bleef samen met Binder voorop rijden, maar met enkele ronden te gaan begonnen de gevechten los te barsten. Binder en Rodrigo leken daar de eerste slachtoffers van te worden: de twee kwamen met elkaar in aanraking en kwamen buiten de baan terecht, maar wisten zich toch nog enigszins te herstellen.

Een paar bochten later ging Pawi onderuit vanuit de kopgroep, een half rondje later toch gevolgd door Rodrigo. De Argentijn was nog nooit verder gekomen dan een zestiende plek en zag zijn kans op een sensationeel podium in rook opgaan. Binder kon ondertussen de aansluiting weer vinden en haalde in één bocht zowel Fenati als Bastianini in om op plek twee te komen. Dat was meteen het maximaal haalbare, want Navarro was gevlogen en pakte de overwinning, voor Binder, Bastianini en Fenati. Bendsneyder kon zich onder meer door de nodige valpartijen nog opwerken naar de elfde plek, zijn beste Moto3-resultaat ooit.

Fun met Funda #12 Kerk in Boxtel

In Boxtel kun je nu voor 1,8 miljoen euro de eigenaar worden van een kerk en bijbehorende pastorie in Boxtel. (Weest gerust, de naastgelegen begraafplaats zit NIET bij de deal inbegrepen ). Het gaat om twee panden die beiden zijn aangemerkt als rijksmonument. De bestemmingsplannen worden gewijzigd, waardoor er (heel) veel mogelijk is met deze prachtige locatie. Ik zie in ieder geval een kans voor de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster om zich hier te vestigen. Wat jullie? 

Kerk en Parochie in Boxtel (Foto: Funda)
Kerk en pastorie in Boxtel (Foto: Funda)

Mel C voltooit triatlon voor goede doel

Melanie Chisholm doet haar bijnaam Sporty Spice eer aan. De zangeres heeft zaterdag de Blenheim Palace Triatlon voltooid. De 42-jarige Mel C legde 750 meter zwemmend af, fietste vervolgens twintig kilometer en sloot de triatlon af met vijf kilometer hardlopen. Daarmee zette ze zich in Bloodwise. Melanie: "Het is een groot genoegen om hier te mogen zijn om Bloodwise te steunen, een organisatie die geweldig werk verricht voor leukemiepatiënten."

"De speciale sfeer langs het parcours gaf me een boost. Het is leuk terug te zijn in de triatlon-scene", vervolgt de voormalige Spice Girls-zangeres op de website Irish Examiner. Aan de triatlon deden duizenden deelnemers mee die geld ophaalden om het leven van kankerpatiënten te verbeteren. De triatlon, die werd gehouden in de omgeving van Blenheim Palace, heeft omgerekend ruim een half miljoen euro opgebracht.

In 2011 voltooide Mel C haar eerste triatlon. Op haar Instagram-account schrijft ze: ''Vandaag heb ik mijn eerste triatlon in twee jaar voltooid. Ik had een paar blessures en was lange tijd het vertrouwen kwijt. Met de steun van geweldige mensen om me heen verzamelde ik weer moed om een triatlon te doen. Het is wellicht wat overdreven om te stellen dat álles mogelijk is, maar we zijn vaak sterker dan we denken. Het is weliswaar geen ironman of een marathon, maar wel een grote overwinning en een belangrijke dag voor iemand die een dagje ouder wordt."

Mel C voltooit triatlon voor goede doel
Mel C voltooit triatlon voor goede doel (Foto: BuzzE)

'Twee derde oké met etnisch profileren'

Bijna twee derde van de Nederlanders (64 procent) vindt het acceptabel dat de politie etnisch profileert om de misdaad te bestrijden. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De discussie hierover kwam op gang nadat rapper Typhoon in Zwolle staande was gehouden omdat de politie de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto niet vertrouwde.

Kiezers van PvdA, SP en GroenLinks zijn een stuk minder (40 procent) voorstander van etnisch profileren door de politie. PVV- en VVD-stemmers daarentegen vinden dat voor meer dan driekwart acceptabel.

Ruim 30 procent vindt etnisch profileren een vorm van racisme. Meer dan de helft (54 procent) noemt het goed dat de politie van Zwolle excuses aan Typhoon heeft aangeboden. Eén op de vijf stelt dat de Nederlandse politie racistische kenmerken vertoont.

Ook deze week zijn er geen verschuivingen in het aantal zetels in de Tweede Kamer als er verkiezingen zouden zijn. DENK blijft op twee, de PVV op 37 en PvdA op acht. De coalitiepartijen hebben er samen 32.

'Twee derde oké met etnisch profileren'
'Twee derde oké met etnisch profileren' (Foto: ANP)

Ondergelopen Simbach vraagt hulp leger

De Beierse plaats Simbach am Inn, die afgelopen week is getroffen door overstromingen, heeft hulp gevraagd van het Duitse leger. Honderd manschappen komen zondag naar Simbach, zei een gemeentewoordvoerder.

De militairen hoeven geen zwaar materieel mee te nemen, want dat is er al voldoende.

Door de overstromingen zijn in Beieren zeven mensen om het leven gekomen. De schade bedraagt naar schatting een miljard euro.

Ondergelopen Simbach vraagt hulp leger
Ondergelopen Simbach vraagt hulp leger (Foto: ANP)

'Topgewichtheffers alsnog betrapt op doping'

Volgens Azerbeidzjaanse media zouden drie topgewichtheffers uit het land bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen in 2012 alsnog positief zijn bevonden op het gebruik van verboden middelen. Dat het om Azerbeidzjan gaat is niet verrassend: nagenoeg elke gewichtheffer uit het land is wel eens betrapt op doping.

De grootste naam die genoemd wordt is die van de geboren Bulgaarse Boyanka Kostova. Zij zou ook direct het minst verrassend zijn voor een ieder die afgelopen jaar het wereldkampioenschap in Houston gezien heeft. In de klasse tot 58 kilogram pakte de 22-jarige er met bizar gemak de wereldtitel, waar ze en passant nog even twee wereldrecords aan toevoegde. 

Net als Kostova is ook Valentin Hristov geboren in Bulgarije en, zoals vele sporters, voor een zak geld overgekomen naar Azerbeidzjan. In de klasse tot 62 kilogram won Hristov vorig jaar brons op het WK. In 2012 pakte hij als 18-jarige al olympisch brons in de klasse tot 56 kilo. Hristov testte op het EK van 2013 al eens positief op turinabol, wat gedurende de Koude Oorlog de sleutel tot het succes van de Oost-Duitse vrouwen was. Hij werd voor twee jaar geschorst en won een dag na afloop van die schorsing zijn tweede Europese titel. 

Intigam Zairov is de derde Azerbeidzjaanse gewichtheffer die genoemd wordt, maar hij is van wat mindere naam en faam. In 2008 en 2012 deed hij mee aan de Spelen, met een negende en zesde plek als resultaat. Zairov heeft uiteraard ook al een dopingschorsing van twee jaar achter de rug: hij was een van de meer dan twintig Azeri's die in 2013 betrapt werden. 

EK: Voorbeschouwing groep A

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep A, de groep waarin thuisland Frankrijk uit zal komen.

Frankrijk

Voor de derde keer in de historie mag Frankrijk het EK voetbal gaan organiseren. Het allereerste EK in 1960 was voor Frankrijk, waarbij de Sovjet-Unie er met de titel vandoor ging. In 1984 wist Frankrijk als gastland zelf de titel te pakken. Voor het eerst in de geschiedenis zal dit toernooi met 24 landen gespeeld gaan worden. Omdat Frankrijk het gastland is hoefden zij zich niet te kwalificeren voor dit toernooi. Zij speelden tijdens de kwalificaties alleen oefenwedstrijden. 

Les Bleus namen ook in 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 en 2012 deel aan het EK, waarbij ze in 2000 de titel wisten te pakken ten koste van Italië. Frankrijk is de huidige nummer 17 op de wereldranglijst. De bondscoach van de Fransen is Didier Deschamps. Bekende spelers zijn Blaise Matuidi, Paul Pogba en Antoine Griezmann. 

Het Franse elftal voor het oefenduel met Kameroen.
Het Franse elftal voor het oefenduel met Kameroen.

Roemenië

Roemenië heeft zich voor het eerst sinds 2008 weer weten te kwalificeren voor het EK. Ze kenden een ongeslagen start in de kwalificatiereeks met winst op Griekenland en Noord-Ierland. Op 14 oktober 2015 kwalificeerden zij zich definitief door de Faroër-Eilanden te verslaan met 3-0. Bekende spelers zijn Costel Pantilimon, Gabriel Torje, Alexandru Chipciu, Vlad Chiricheș, Alexandru Maxim, Răzvan Raţ en Ciprian Tătărușanu. 

Roemenië deed voor het eerst mee aan de EK in 1984, toen zij niet verder kwamen dan de groepsfase. Daarna werd in 1996 (groepsfase), 2000 (kwartfinale) en 2008 (groepsfase) deelgenomen. Roemenië is de huidige nummer 22 van de wereldranglijst. Bondscoach van Roemenië is Anghel Iordănescu. 

Albanië

Voor het eerst in de geschiedenis van het Albanees voetbal neemt een nationaal elftal deel aan een groot internationaal toernooi. In een groep met Portugal, Denemarken, Servië en Armenië wisten de Albanezen zich als tweede in die groep te kwalificeren. Zij deden dit onder andere door uit te winnen van Portugal met 1-0, waarbij Bekim Balaj de winnende goal maakte. Op 11 oktober 2015 wist Albanië zich definitief te kwalificeren door Armenië te verslaan met 3-0. Doelpuntenmakers waren deze keer Berat Djimsiti en Armando Sadiku. 

Albanië is de huidige nummer 42 van de wereldranglijst en wordt geleid door de Italiaan Gianni de Biasi. 

Zwitserland

Zwitserland doet voor de vierde keer mee aan dit toernooi. In 1996 maakten zij hun debuut wat gevolgd werd door deelname in 2004 en 2008. Nooit kwamen zij verder dan de groepsfase. In hun kwalificatiegroep met Engeland, Slovenië, Litouwen, Estland en San Marino plaatsten zij zich als tweede voor het EK. In deze reeks wisten zij onder andere twee keer met ruime cijfers te winnen van San Marino. Ook Litouwen en Estland waren beide wedstrijden niet veilig voor Zwitserland. In de wedstrijd tegen San Marino die werd gewonnen met 7-0 wisten zeven verschillende spelers te scoren, namelijk Michael Lang, Gökhan Inler, Admir Mehmedi, Johan Djourou, Pajtim Kasami, Breel Embolo en Eren Derdiyok. 

Zwitserland bevindt zich momenteel als 15e op de wereldranglijst. Het elftal wordt geleid door de Bosniër Vladimir Petković. 

Wedstrijdschema

10/06 21:00 Frankrijk - Roemenië
11/06 15:00 Albanië - Zwitserland

15/06 18:00 Roemenië - Zwitserland
15/06 21:00 Frankrijk - Albanië

19/06 21:00 Zwitserland - Frankrijk
19/06 21:00 Roemenië - Albanië 

Minister: Vluchtelingen opvangen op eiland

Vluchtelingen die naar Europa komen, moeten naar Australisch model worden opgevangen op een eiland in de Middellandse Zee. Daarvoor pleit de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz in een interview met de krant Press am Sonntag.

"Wie op een eiland als Lesbos moet blijven en geen kans heeft op asiel, zal eerder bereid zijn terug te keren, dan iemand die al in een huis in Wenen of Berlijn is getrokken", stelt Kurz. Hij wijst naar Australië, die bootvluchtelingen opvangt op het eiland Nauru of in Papoea-Nieuw-Guinea.

Kurz wil dat wie illegaal naar Europa komt, per definitie geen kans maakt op asiel. "Daarnaast moeten we vastleggen dat de redding van zee niet is verbonden met een ticket naar centraal Europa."

De Australische methode van opvang op eilanden is internationaal omstreden.

Minister: Vluchtelingen opvangen op eiland
Minister: Vluchtelingen opvangen op eiland (Foto: ANP)

'Lesbisch koppel in Finding Dory'

Op Twitter is ophef ontstaan over de nieuwe trailer van Finding Dory, de opvolger van Finding Nemo. In de tweede minuut van de video laat een baby zijn drinkbeker op de grond vallen. Op dat moment zijn er twee vrouwen naast elkaar te zien, waarvan er een de gevallen beker opraapt en terug wil geven aan de baby. 

En dat stuit sommige mensen op Twitter tegen de borst. Inmiddels gaat het gerucht rond dat deze twee het eerste lesbische koppel in een Disneyfilm zouden zijn. Dat de persoon die de stem van Dory inspreekt, Ellen Degeneres ook lesbisch is, wordt volledig aan voorbij gegaan door de mensen die oproepen tot een boycot van Finding Dory. 


Op 1:08 zijn de twee vrouwen te zien.

Armoedig Brazilië opent Copa met gelijkspel tegen Ecuador

Nee, Brazilië is de Copa América niet gestart zoals het verwacht had. In het openingsduel kwamen de Goddelijke Kanaries namelijk niet langs Ecuador.

De ploeg van bondscoach Carlos Dunga speelde geen bijster goede pot voetbal tegen de Ecuadorianen en mocht uiteindelijk zelfs van geluk spreken. Brazilië had namelijk de eerste wedstrijd tijdens de honderdste editie van de Copa, dit jaar in de Verenigde Staten, zomaar kunnen verliezen.

Waar Dunga's mannen zelf niet echt het verschil konden maken, leek Ecuador zelfs met de zege aan de haal te gaan. Echter, een doelpunt van Ecuador werd afgekeurd. Miler Bolaños bracht de bal na een uur spelen voor het doel van Brazilië, waar doelman Alisson volledig in de fout ging op diens bal.

De goalie tikte de bal in zijn eigen doel, waardoor Ecuador op voorsprong leek te komen. Brazilië had daarbij een engeltje op de schouder, want de treffer werd afgekeurd. Volgens de dienstdoende grensrechter was de bal van Bolaños namelijk de achterlijn gepasseerd. Hier was achteraf, zo bleek, helemaal geen sprake van.

Brazilië kwam met de schrik vrij en probeerde met man en macht nog iets te doen om er nog wat van te maken. In de slotfase slaagde de ploeg van Dunga daar bijna in, maar het was Lucas Moura die vlak voor het einde van de wedstrijd een bal maar net naast het doel van Ecuador kopte.

Rutte eerste Nederlandse premier op Cuba

Premier Mark Rutte heeft als eerste Nederlandse premier een bezoek gebracht aan Cuba. De minister-president reisde naar het eiland voor een top van de Associatie van Caribische landen.

Rutte zat op Cuba onder meer om de tafel met president Raúl Castro. De leiders spraken over de hervormingen op het communistische eiland. Ook gaf Rutte aan de banden op economisch en politiek terrein verder te willen aanhalen.

De premier sprak verder met vertegenwoordigers van Nederlandse ondernemingen die al actief zijn op Cuba. De bedrijven zijn volgens het departement van Rutte "actief ingesprongen op de economische hervormingen die president Castro heeft ingezet".

De premier greep het bezoek verder aan om "op het hoogste niveau"aandacht te vragen voor de Nederlandse pogingen een tijdelijke zetel te bemachtigen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Rutte eerste Nederlandse premier op Cuba
Rutte eerste Nederlandse premier op Cuba (Foto: ANP)

Slotdag Rock am Ring gaat niet door

Het Duitse muziekfestival Rock am Ring wordt vroegtijdig stilgelegd. De autoriteiten trokken de vergunning voor zondag in omdat ook dan slecht weer wordt verwacht, liet de organisatie weten.

Het festival wordt al dagen geteisterd door slecht weer. De bliksem trof vrijdag zeker 82 mensen toen een zware onweersbui over het festivalterrein trok. Het muziekevenement moest vervolgens ook zaterdag enige tijd worden stilgelegd vanwege verwacht noodweer.

De autoriteiten besloten vanwege het voorspelde slechte weer dat de optredens van zondag moeten worden geschrapt. De organisatoren van het festival lieten in de nacht van zaterdag op zondag weten zich daar met het oog op de veiligheid van de bezoekers bij neer te leggen.

Ook zondag code geel voor mist en onweer

Ook zondag geldt er code geel, en wel in Limburg en Noord-Brabant. Het KNMI verwacht in deze provincies in de vroege ochtend dichte mist.

Verder is er zondagmiddag in Limburg kans op enkele stevige onweersbuien, met veel neerslag in korte tijd.

Maandag kunnen er in het oosten van het land plaatselijk flinke buien vallen. Die trekken langzaam weg, dus blijft er kans op wateroverlast.

Ook zondag code geel voor mist en onweer
Ook zondag code geel voor mist en onweer (Foto: ANP)

Aidsbestrijders bedanken minister Ploumen

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is zaterdagavond in het zonnetje gezet vanwege haar bijdrage aan de strijd tegen hiv en aids. De bewindsvrouw ontving daarvoor de AmsterdamDiner Award.

De minister was voorgedragen door acht organisaties die in Nederland en ontwikkelingslanden werken aan de bestrijding van aids. "Al vanaf het begin van haar carrière zet minister Ploumen zich in voor de strijd tegen aids", aldus de AmsterdamDiner Foundation, die jaarlijks een benefietgala organiseert om geld op te halen voor de aidsbestrijding.

De organisaties roemen het feit dat Ploumen probeert een stem te geven aan kwetsbare groepen. Ook is er lof omdat de bewindsvrouw "actief een rol voor het bedrijfsleven in de aidsbestrijding steunt en zich ook internationaal laat horen."

Aidsbestrijders bedanken minister Ploumen
Aidsbestrijders bedanken minister Ploumen (Foto: ANP)

Zwitserland stemt over basisloon 2250 euro

Het lijkt een erg aantrekkelijk aanbod, maar volgens peilingen wordt het zondag in een referendum in Zwitserland uit angst voor uit de hand lopende kosten afgeslagen: voor iedere volwassene onvoorwaardelijk een inkomen van omgerekend 2250 euro per maand. Daar komen voor ouders nog forse bedragen per kind (560 euro) bij.

De Zwitsers stemmen zondag, net als de afgelopen 125 jaar van 'Volksinitiative', in een referendum over een reeks voorgelegde beleidsvragen. De opmerkelijkste is die over het onvoorwaardelijke basisinkomen (BGE). In Finland en de gemeente Utrecht wordt er ook aan een basisinkomen gewerkt. Maar het voorstel dat de circa vijf miljoen Zwitserse kiezers op hun bord krijgen is door het ontbreken van voorwaarden vooralsnog uniek.

De initiatiefnemers stellen dat het niet met geld smijten is, maar een nieuwe en meer doelmatige inrichting van de bestaande peperdure sociale zekerheid en pensioenstelsels. Zwitserse boeren hebben in feite al een basisinkomen. Het land telt weinig werklozen. En bovendien moet het zich voorbereiden op een toekomst, wanneer er bijvoorbeeld door handige robots, niet meer voor iedereen werk is. Maar werkverhoudingen in de toekomst zijn volgens de peilingen niet de grootste zorg van de kiezer. Wel dat dit BGE volgens de overheid mogelijk vier keer zo veel geld gaat kosten als wat de sociale zekerheid nu kost.

Zwitserland stemt over basisloon 2250 euro
Zwitserland stemt over basisloon 2250 euro (Foto: ANP)

IS verdreven uit luchtmachtbasis in Libië

Regeringsgezinde strijders hebben Islamitische Staat verdreven uit een luchtmachtbasis bij de Libische stad Sirte. De terreurgroep komt daardoor volgens een legerwoordvoerder "verder vast te zitten" in de stad.

Bij de gevechten kwamen zaterdag drie regeringsgezinde strijders om het leven, zei de woordvoerder. Over slachtoffers aan de kant van Islamitische Staat is niets bekendgemaakt.

De veroverde basis ligt zo'n 20 kilometer buiten het centrum van IS-bolwerk Sirte. De terreurgroep is de afgelopen weken verder teruggedreven naar de stad.

Libië is in een crisis beland na de afzetting van dictator Muammar Kaddafi in 2011. IS kon door de chaos voet aan de grond krijgen in het Noord-Afrikaanse land.

IS verdreven uit luchtmachtbasis in Libië
IS verdreven uit luchtmachtbasis in Libië (Foto: ANP)

Nieuw: de gijzelworm

Cybercriminelen hebben weer een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen. Ze proberen al tijden om harde schijven te gijzelen, maar mensen zijn alerter geworden en openen niet zomaar meer elke bijlage. Daarom moeten de daders een andere manier vinden om hun ransomware af te leveren. Hun antwoord: de worm.

Beveiliger Kaspersky waarschuwt daarvoor. De 'cryptoworm' is "een giftige mengvorm van zelf-verspreidende malware met ransomware". Hij kan zichzelf verspreiden van computer naar computer, zonder spam of andere besmetting. De malware kopieert zichzelf simpelweg naar verbonden apparaten.

De eerste worm, SamSam genoemd, dook in april op. En afgelopen weken vonden beveiligers de worm ZCryptor. Die doet zich voor als een gewone update van een veelgebruikt programma, zoals Flash. Eenmaal binnen verspreidt de worm zich. Daarna versleutelt hij tientallen extensies. Slachtoffers krijgen vervolgens het gebruikelijke scherm te zien, waarin ze lezen dat hun bestanden zijn gegijzeld en dat ze moeten betalen om die weer terug te krijgen.

Beveiligers hebben nog geen manier gevonden om ZCryptor te omzeilen. Daarom raadt Kaspersky aan: wees voorzichtig, zorg voor goede beveiliging en maak regelmatig back-ups.

Nieuw: de gijzelworm
Nieuw: de gijzelworm (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: jurkjes en korte broeken weer!

Vandaag kunnen we kort zijn: het is zonnig, warm en droog! Alleen in Limburg maken ze nog kans op een lokale onweersbui, en aan de kust kan het enkele graden koeler worden als er een zeewind opsteekt. In de rest van het land kan het 27 graden worden. Trek je korte broek dus maar uit de kast, want het is ZOMER! 

Zon op 05:22
Zon onder 21:54
Zonkracht

6 / 3

YokiKater keek omhoog in IJmuiden en had dit uitzicht. Gezellige wolkjes!

Wolkenspel  boven IJmuiden (Foto: YokiKater)
Wolkenspel boven IJmuiden (Foto: YokiKater)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1806

De Bataafse Republiek werd het Koninkrijk Holland.

1964 In het Noordhollandse Blokker gaven The Beatles het eerste van twee concerten.
1968 Robert F. Kennedy (de broer van John F. Kennedy) werd in Los Angeles neergeschoten door Sirhan Sirhan
1975 het Suezkanaal werd heropend door Egypte na de Arabisch-Israëlische oorlog. 
1983 U2 trad op in het Red Rocks amfitheater. De opname van de song Sunday Bloody Sunday werd later gebruikt als videoclip voor het nummer. 


Sunday Bloody Sunday ...

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.