FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 juni 2016

Turk cel in voor misbruik gevluchte kinderen

Een Turk die als schoonmaker in een vluchtelingenkamp voor Syriërs werkte, is vrijdag tot 108 jaar cel veroordeeld voor het misbruiken van minderjarige jongens. De man ontkende de aantijgingen niet, maar zei dat hij verre van de enige was die zich in het kamp in Gaziantep aan kinderen vergreep, aldus persbureau Dogan.

De 29-jarige man betaalde de kinderen twee tot vijf Turkse lira (0,60 tot 1,5 euro) voordat hij ze in een van de toiletten misbruikte. Zijn slachtoffers waren acht tot twaalf jaar oud. De man werd schuldig bevonden aan het misbruiken van acht Syrische jongens, van wie ouders aan de bel hadden getrokken. Volgens lokale media zijn er meer slachtoffers, maar zwijgen sommige families erover omdat ze bang zijn te worden uitgezet.

Turk cel in voor misbruik gevluchte kinderen
Turk cel in voor misbruik gevluchte kinderen (Foto: ANP)

Vrouw dood door omvallen heistelling

Een 54-jarige vrouw is vrijdag in het ziekenhuis overleden, nadat zij eerder op de middag op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost gewond was geraakt door het omvallen van een heistelling. Zij was aanwezig bij het feestelijk slaan van de eerste paal op een bouwplaats aan de Mary van der Sluisstraat.

Door het omvallen van de kleine, ceremoniële heistelling raakte ook een man gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Het ongeluk gebeurde rond 16.45 uur. Bij de ceremonie waren ongeveer honderd mensen aanwezig. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld. De politie heeft de omstanders tijdelijk ondergebracht in een opvanglocatie. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk is in handen van de arbeidsinspectie.

Vrouw dood door omvallen heistelling
Vrouw dood door omvallen heistelling (Foto: ANP)

Gewonden na blikseminslag Rock am Ring

Diverse mensen zijn vrijdag gewond geraakt toen de bliksem insloeg op het Duitse muziekfestival Rock am Ring. Een woordvoerder van de politie kon niet zeggen om hoeveel gewonden het precies ging.

De Duitse weerdiensten waarschuwden vrijdagavond al voor hevig onweer in het westen van Duitsland. Het festival wordt gehouden in Mendig, niet ver van Koblenz. Over de aard van de verwondingen kon de politiewoordvoerder ook nog niets zeggen.

Gewonden na blikseminslag Rock am Ring
Gewonden na blikseminslag Rock am Ring (Foto: ANP)

Toch protest schietincident in park Schiedam

Een groep van circa honderd demonstranten heeft vrijdagavond in Schiedam een tocht gehouden ter nagedachtenis aan de 21-jarige man uit Capelle aan den IJssel, die maandag door politiekogels om het leven kwam in het Beatrixpark.

De route van de demonstratie mocht aanvankelijk op last van de burgemeester van Schiedam niet door dat park leiden, maar gezien de beperkte omvang van de groep werd dat verbod later ingetrokken.

De demonstranten legden bloemen op de plaats in het Beatrixpark waar de Capellenaar overleed. Zij droegen spandoeken ('All black life matters' en 'Stop politiegeweld, elk leven telt') met zich mee. Verder riepen ze op tot gerechtigheid voor de man.

Woensdag werd duidelijk dat de neergeschoten Capellenaar zelf melding heeft gedaan bij 112 dat hij zou zijn beroofd en beschoten. In die melding gaf hij een signalement van de dader dat overeen kwam met het signalement van hemzelf. Rijksrecherche en OM houden er ernstig rekening mee dat de melding vals was en dat de Capellenaar bewust de confrontatie met de politie zocht.

Toch protest schietincident in park Schiedam
Toch protest schietincident in park Schiedam (Foto: ANP)

Nick Nicolai wint Holland's Got Talent 2016

Nick Nicolai heeft Holland's Got Talent 2016 gewonnen. De hoofdprijs bedraagt 25.000 euro. 'De Stem uit Haasdrecht' kreeg de meeste stemmen van het publiek. Volkszanger Mart Hoogkamer eindigde als tweede. Bob Bullee, de 63-jarige blinde zanger met een gouden keel, eindigde als derde.

Andere finalisten waren de turners Quattrobar, de breakdancers The Fresh Allstars, de jonge danser Bboy lil Justy, de hiphop dansgroep Unbreakable, de lenige Mizai Kobi en de gracieuze Karate Girls.

"Ik ben bang dat ik het nog niet helemaal besef", zei winnaar Nick Nicolai na afloop. "Het besef zal morgen wel komen." Nick zong tijdens de finale het lied It's a Mans World van James Brown. Hij was vooraf al bestempeld tot de gedoodverfde winnaar. "We gaan dit jaar nog heel van je horen", zei jurylid Gordon na Nicks optreden. Dan Karaty zei: "Je bent mijn favoriete kandidaat. Ik maak me geen zorgen over je toekomst, of je nu wint of niet.'"

Chantal Janzen voegde eraan toe: ''Je mag niet weggaan uit dit land. We gooien de grenzen dicht. Je bent van ons."

Nick Nicolai wint Holland's Got Talent 2016
Nick Nicolai wint Holland's Got Talent 2016 (Foto: BuzzE)

Ruime voorsprong Clinton in nieuwe peiling

Ze heeft de Democratische nominatie nog niet binnen, maar in een nieuwe peiling loopt Hillary Clinton uit op haar waarschijnlijke tegenstander Donald Trump. De voormalige senator en minister krijgt in de peiling van Reuters/Ipsos 46 procent, de omstreden vastgoedmiljardair komt uit op 35 procent.

Van de 1421 Amerikaanse kiezers die aan de tand werden gevoeld gaf 19 procent aan op geen van beide kandidaten te willen stemmen. In een peiling van vorige maand ging Trump nog gelijk op met Clinton, die waarschijnlijk later deze zomer officieel wordt gekozen als de Democratische presidentskandidaat.

Ruime voorsprong Clinton in nieuwe peiling
Ruime voorsprong Clinton in nieuwe peiling (Foto: ANP)

Gordon noemt Idols slecht

Gordon heeft stevige kritiek op zijn tv-collega's bij Idols. Het jurylid van Holland's Got Talent bekende in de radio-uitzending van Niek van der Bruggen op Qmusic dat hij niet kijkt naar het RTL5-programma Idols. "Nee, ik vind het heel slecht", zei Gordon.

Gordon wijst niet naar de presentatoren, maar naar de juryleden. De jury bij Idols bestaat uit Martijn Krabbé, Jamai Loman, Eva Simons en Ronald Molendijk. Gordon: "De jury is niet goed gecast. Het is een vak apart. Ik doe dit nu tien jaar, je moet het in je hebben. Mensen moeten je ook geloven als je iets zegt."

Volgens Gordon is een goed jurylid iemand die ervaring heeft met optreden en zingen, "zodat je gerechtigd bent om kandidaten advies te geven of af te wijzen." Hoewel Gordon niet naar de uitzendingen kijkt, noemt hij Idols "afzeiktelevisie waar we niet meer op zitten te wachten".

Gordon verheugt zich des te meer op de finale van Holland's Got Talent. "Als mensen niet goed zijn krijgen ze het wel te horen, maar dan op een leuke manier."

Hij verklapte bovendien dat hij met de andere juryleden Chantal Janzen, Dan Karaty en Angela Groothuizen vrijdagavond de opening van Holland's Got Talent verzorgt. ''We doen het nummer Can't Stop The Feeling van Justin Timberlake."

Gordon noemt Idols slecht
Gordon noemt Idols slecht (Foto: BuzzE)

'Ook Huawei komt weer met Nexus-smartphone'

Het leek erop dat HTC dit jaar Googles enige Nexus-partner zou worden, maar volgens 9to5Google werkt ook Huawei aan een nieuwe Nexus-smartphone. Waarschijnlijk gaat het om een vernieuwde versie van de Nexus 6P, die ook door het Chinese bedrijf gemaakt is.

Over de HTC-toestellen is nog niet veel bekend. Wel melden meerdere bronnen dat Google de teugels wil aantrekken als het op de Nexus-smartphonelijn aankomt. De techgigant wil meer te vertellen hebben over de hardware. Het kwakkelende HTC zou daar geen bezwaren tegen hebben, omdat het al lang blij is dat het Googles eigen telefoonlijn weer mag produceren.

Voor Huawei zou een nieuwe opdracht van Google als compliment gezien kunnen worden. De Chinezen kregen veel positieve commentaren op de Nexus 6P, volgens velen een van de beste smartphones van vorig jaar.

'Ook Huawei komt weer met Nexus-smartphone'
'Ook Huawei komt weer met Nexus-smartphone' (Foto: BuzzT)

Ook cabinepersoneel Air France wil staken

Het cabinepersoneel van Air France is van plan van 27 juli tot 2 augustus te gaan staken uit onvrede over de kostenbesparingen die de Franse luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren. Eerder riepen de pilotenvakbonden bij het bedrijf al op tot een staking die plaats moet vinden net wanneer het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt.

Volgens de vakbonden voor het cabinepersoneel van Air France komt de aankondiging van de staking ruim op tijd voor het management om"verantwoordelijke onderhandelingen"aan te gaan over de plannen van de maatschappij. De piloten willen gaan staken van 11 tot en met 14 juni. Air France is verbolgen over de aangekondigde actie van zijn piloten.

Ook cabinepersoneel Air France wil staken
Ook cabinepersoneel Air France wil staken (Foto: ANP)

Djokovic en Murray finalisten op Roland Garros

Andy Murray heeft zich voor het eerst geplaatst voor de finale van Roland Garros. De als tweede geplaatste Brit ontdeed zich in de halve finale met uitstekend spel van titelverdediger Stan Wawrinka: 6-4, 6-2, 4-6 en 6-2.

Murray begon sterk aan het duel waardoor Wawrinka aanvankelijk weinig in te brengen had. Pas in de derde set had de titelverdediger in de tiende game een weerwoord op het spel van zijn opponent en haalde plotseling de set binnen. Daarna schroefde Murray het tempo wederom op en via een dubbele break haalde hij de wedstrijd eenvoudig binnen.

In de eindstrijd zal Murray het opnemen tegen de nummer een van de wereld Novak Djokovic. De Serviër had in zijn wedstrijd geen enkele moeite met de Oostenrijker Dominic Thiem: 6-2, 6-1 en 6-4. Djokovic kan zondag proberen de enige Grand Slam die hij nog niet gewonnen heeft op zijn naam te schrijven.

CPB blijft positief over economische groei

Het Centraal Planbureau (CPB) blijft optimistisch over de economische ontwikkelingen. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,8 procent, volgend jaar trekt de groei aan naar 2,1 procent.

Dat blijkt uit de jongste ramingen die vrijdag zijn vrijgegeven. Eerder ging het voornaamste economische adviesorgaan van het kabinet voor 2017 uit van een groei van 2 procent. De raming voor 2016 werd niet bijgesteld.

Het CPB gaat uit van een daling van de werkloosheid van 6,9 procent vorig jaar naar 6,2 procent in 2017. Mede daardoor hebben huishoudens steeds meer te besteden en dat stuwt de consumptie. Die groeit naar verwachting dit jaar met 1,5 procent en volgend jaar met 2,1 procent.

Begrotingstekort
Ook op de overheidsfinanciën heeft de aantrekkende economie een gunstig effect. Het CPB gaat er vanuit dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 1,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en volgend jaar op 1 procent. In 2015 was dat nog 1,8 procent. De daling is ook te danken aan lagere rentebetalingen.

De mondiale economische groei blijft beperkt, vooral door groeivertraging van opkomende economieën. Daarbij springt Europa er relatief gunstig uit, al komt dat ook doordat de eurolanden uit een diep dal klimmen. Van een sterke opleving is volgens het CPB geen sprake.

Handel
Hoewel de wereldhandel maar een beperkte groei laat zien, trekt de voor Nederland relevante handel vrij sterk aan. Dat komt doordat ons land relatief veel zaken doet met de Verenigde Staten en andere Europese landen.

Met name gevaren van buitenaf kunnen het economisch herstel bedreigen. Het CPB denkt daarbij onder meer aan een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, een verdieping van de schuldencrisis in Zuid-Europa en een verdere vertraging van de mondiale handel.

Inflatie
De gematigde loonontwikkeling houdt de inflatie dit jaar beperkt tot 0,1 procent. Volgend jaar wordt een stijging van het gemiddelde prijsniveau van 0,9 procent voorzien, met name doordat olie en andere grondstoffen weer duurder worden.

De groeiramingen van het CPB zijn optimistischer dan die van De Nederlandsche Bank (DNB). Die voorspelde donderdag een groei van 1,5 procent dit jaar en 1,9 procent in 2017.

CPB blijft positief over economische groei
CPB blijft positief over economische groei (Foto: ANP)

'Onverslaanbare gewichtheffer positief op doping'

De Kazakhse gewichthefgrootheid Ilya Ilyin zou een van de olympisch kampioenen zijn die bij hertesten van urinestalen van de Spelen van 2012 alsnog positief zijn bevonden. Dat meldt de Poolse gewichthefsite Polska Sztanga. 

Ilyin wordt gezien als een van de beste gewichtheffers aller tijden. Hij verloor nog nooit een wedstrijd, pakte in 2008 en 2012 olympisch goud en veroverde vier wereldtitels, waarvan twee terwijl hij nog maar een junior was. Ook heeft hij in zowel de klasse tot 94 als die tot 105 kilogram twee wereldrecords in handen, een unicum. 

Eerder werd bekend dat de hertesten van de Spelen van 2012 tien positieve gewichtheffers op hebben geleverd, waarvan vier olympisch kampioenen. Volgens Chinese media gaat het daarbij naast Ilyin ook om zijn landgenoot Zulfiya Chinshanlo, die als 19-jarige goud veroverde in Londen.

De tweevoudig wereldkampioene was er al onderwerp van een rel, doordat zij en landgenote - en medekampioene - Maia Maneza door China 'geclaimd' werden. Ze behoren tot een Chinese etnische groep en zouden volgens China binnen de landsgrenzen geboren zijn, maar Kazakhstan ontkende dat. 

Polska Sztanga meldt overigens dat ook vier Azerbeidzjaanse gewichtheffers bij de hertestel alsnog positief zijn bevonden. Dat is zeker geen verrassing, aangezien nagenoeg elke Azerbeidzjaanse gewichtheffer van enig formaat in de laatste paar jaar wel een positieve test heeft afgeleverd. 

Blatter ontkent zelfverrijking

Voormalig FIFA-president Sepp Blatter ontkent dat hij in zijn laatste periode bij de wereldvoetbalbond aan zelfverrijking heeft gedaan. Vandaag maakte de FIFA bekend dat uit intern onderzoek is gebleken dat Blatter, oud-secretaris-generaal Jerome Valcke en voormalig financieel directeur Markus Kattner tussen 2010 en 2015 zichzelf 71 miljoen euro aan bonussen uitgekeerd hebben.

Het trio zou elkaar ieder jaar fikse salarisverhogingen gegeven hebben en zich WK-premies en allerlei andere bonussen toegeëigend hebben. De advocaten van de FIFA spreken van een gecoördineerde actie waarbij de boeken gemanipuleerd zijn. De hoofdrolspelers zijn inmiddels uit het mondiale voetbal verdwenen.

Blatter heeft via zijn advocaat Richard Cullen laten weten dat het geld hem toe kwam. "Ze waren eerlijk, gepast en geheel in lijn met de vergoedingen die de leiders van andere grote professionele sportorganisaties in de wereld ontvangen. We kijken ernaar uit om dat de FIFA duidelijk te maken."

Naast dit nieuws vond gisteren nog een inval bij de FIFA plaats. De Zwitserse openbaar aanklager meldde dat bij de huiszoeking documenten en papieren zijn meegenomen die moeten helpen bij het corruptie en fraudeonderzoek dat tegen diverse voetbalprominenten loopt.

21 meest succesvolle album Mega Top 50

Het album 21 van Adele is sinds vrijdag het meest succesvolle album in de geschiedenis van de Mega Album Top 50. De plaat, die in 2011 uitkwam, heeft de titel overgenomen van Brothers in arms van Dire Straits uit 1985.

Adele stootte eerder al Caro Emerald van de troon met het aantal weken op nummer 1 in de Nederlandse albumlijst. Emerald stond met Deleted scenes from the cutting room floor (2010) dertig weken op één, Adele ging daar met haar 21 een week overheen.

De release van Adeles nieuwste album 25 heeft ook de verkoop van voorganger 21 opgedreven. Sinds oktober staat de plaat weer onafgebroken in de top 50 van bestverkochte albums in Nederland.

Deze week geeft de Britse zangeres drie optredens in de Ziggo Dome in Amsterdam.

21 meest succesvolle album Mega Top 50
21 meest succesvolle album Mega Top 50 (Foto: BuzzE)

Kiev onbezorgd over uitslag referendum

De president van Oekraïne lijkt zich weinig zorgen te maken over de uitslag van het Nederlandse referendum over het associatieverdrag tussen zijn land en de Europese Unie. Op het Twitter-account van het kantoor van Petro Porosjenko verscheen vrijdag de volgende boodschap: "We hebben de volledige steun van Nederland. De uitslag van het referendum van 6 april was uitsluitend van raadgevende aard."

Nederland stemde op 6 april met ruime meerderheid tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Het Nederlandse kabinet gaf eerder aan pas eind juni, na het Britse referendum over EU-lidmaatschap, in detail te willen treden over hoe om te gaan met de uitslag.

Kiev onbezorgd over uitslag referendum
Kiev onbezorgd over uitslag referendum (Foto: ANP)

Vrouw bekent doden buurvrouw (95) in Alkmaar

Een 41-jarige vrouw uit Alkmaar heeft bekend haar 95-jarige buurvrouw om het leven te hebben gebracht.

De Alkmaarse werd dinsdag aangehouden en heeft inmiddels een bekentenis afgelegd, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De vrouw blijft op last van de rechter-commissaris nog zeker twee weken in voorlopige hechtenis. Zij wordt verdacht van moord c.q. doodslag. Het onderzoek is nog in volle gang.

De verdachte woont in hetzelfde flatgebouw als het slachtoffer. De hoogbejaarde buurvrouw werd vorige week donderdagavond dood aangetroffen in haar woning. De politie ging al snel uit van een misdrijf. Dinsdagavond werd na de aanhouding forensisch onderzoek gedaan in de woning van de verdachte vrouw.

Vrouw bekent doden buurvrouw (95) in Alkmaar
Vrouw bekent doden buurvrouw (95) in Alkmaar (Foto: ANP)

Vluchtelingen helpen bij overstroming Duitsland

In Duitsland helpen vluchtelingen met puinruimen bij ingestorte gebouwen, het leeghozen van kelders en het schoonmaken van straten en huizen. Onder meer in de Zuid-Duitse stad Simbach am Inn in de deelstaat Beieren hebben tientallen vluchtelingen hun hulp aangeboden nadat het hoge water een ravage had aangericht.

Onder hen zijn veel Syriërs. Een van hen, Mouath zegt dat hij blij is dat hij kan helpen. "We hebben zoveel hulp gekregen van de mensen in Simbach. Dat we nu wat kunnen teruggeven, doet ons goed".

Feallou Diob hoorde het nieuws op de radio. "Het is een grote ramp. We hoorden dat er zeven doden zijn gevallen. We treuren mee en besloten daarom om mee te gaan helpen."

De gemeente coördineert de hulp en brengt de vrijwilligers met minibusjes naar plekken waar de nood het hoogst is. Burgemeester Klaus Schmid van Simbach am Inn vertelt dat de hulp graag wordt aanvaard. "We kunnen elke helpende hand gebruiken. Zonder vrijwilligers krijgen we het niet voor elkaar".

FOK! sportfoto-onderschrift week 22

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Kompleet met het volgende onderschrift: "Extreme droogte bemoeilijkt training Mateus De Sa voor de 100 meter rugslag."

De opgave van deze week:

Waar hebben Dick Advocaat en Danny Blind het over tijdens de training van het Nederlands elftal? (Pro Shots / Erwin Spek)
Waar hebben Dick Advocaat en Danny Blind het over tijdens de training van het Nederlands elftal? (Pro Shots / Erwin Spek)

Wildcards De Vroome en Hogenkamp voor Rosmalen

Tennisters Richel Hogenkamp en Indy de Vroome hebben een wildcard gekregen voor het WTA-toernooi van Rosmalen dat maandag van start gaat. Beide dames zullen hun debuut maken op het Brabantse gras. 

De Vroome, de huidige nummer 274 van de WTA-ranglijst, deed in 2011, 2012, 2013 en 2015 mee aan het kwalificatietoernooi, maar kwam daar nooit met succes doorheen. Afgelopen weken speelde ze in Japan al diverse ITF-toernooien op gras. Daarin reikte ze twee keer tot een kwartfinale en één keer behaalde ze de laatste vier.

Hogenkamp, 139 op de wereldranglijst, nam ook al zonder succes vier keer eerder deel aan het kwalificatietoernooi. Zij mag het nu in het hoofdtoernooi laten zien. Bij de heren kreeg al eerder Igor Sijsling een wildcard. Ook de tienertalenten Stefan Kozlov en Dalma Galfi een wildcard voor het hoofdtoernooi van de organisatie.

Op de deelnemerslijsten staan ook de namen van Robin Haase en Kiki Bertens. Of Bertens in actie zal komen in Rosmalen wordt later besloten. Ze heeft een kuitblessure en de komende dagen wordt bekeken wat de beste optie is. 

Richel Hogenkamp komt dankzij een wildcard in actie in Rosmalen (Pro Shots / Panoramic)
Richel Hogenkamp komt dankzij een wildcard in actie in Rosmalen (Pro Shots / Panoramic)

Gaslek Urk: 3 woningen verwoest

Na een gaslek en meerdere explosies aan de Grote Fok in Urk zijn drie woningen volledig verwoest. Op dit moment staan er nog twee woningen in lichterlaaie. De brandweer geeft aan dat het lek nog niet gedicht is. Er zouden vrijdagmiddag wegwerkzaamheden zijn geweest waarbij het lek zou zijn ontstaan. 

Het is onbekend of er mensen in de woningen aanwezig waren die als eerste getroffen werd door brand. De woning zou al geruime tijd leegstaan volgens omstanders. De overige huizen konden op tijd werden ontruimd. Er zijn verschillende hulpdiensten oproepen, waaronder ook een traumahelikopter. 

Artiesten brengen hommage aan Toon Hermans

Met een speciaal feestprogramma in theater Carré in Amsterdam brengt een keur aan Nederlandse artiesten op 12 december een hommage aan Toon Hermans. Op 17 december van dit jaar zou de in Limburg geboren cabaretier, zanger en dichter honderd jaar zijn geworden.

In 'Carré presenteert Toon 100 jaar' haalt Freek de Jonge herinneringen op aan de man die hij vanaf zijn dertiende volgde. Chantal Janzen, Wende, Paul van Vliet en Hadewych Minis zingen Hermans' liedjes en Jacques Klöters laat niet eerder vertoonde filmbeelden zien. Ook zijn er optredens van Jochem Myjer, Mark Rietman en Karel de Rooij.

Toon Hermans stond ruim 550 keer in een uitverkocht Carré. Een miljoen bezoekers zagen hem daar optreden. "Door Toon werd de onemanshow een genre op zich", aldus Carré. Hermans overleed in 2000.

Eerder deze week werd al bekend dat zijn geboorteplaats Sittard een aan Hermans gewijd museum krijgt. Het moet volgend jaar opengaan. Als voorproefje is een tijdelijke expositie van Hermans' spullen deze zomer te zien in het voormalige V&D-pand aan de Markt.

Artiesten brengen hommage aan Toon Hermans
Artiesten brengen hommage aan Toon Hermans (Foto: BuzzE)

Watersnood eist levens in West-Europa

Het noodweer van de afgelopen dagen blijft West-Europa in zijn greep houden. In Frankrijk, Duitsland en België heeft het wassende water levens geëist.

De meeste slachtoffers vielen in Duitsland. Tot dusver zijn daar elf lichamen geborgen. Naar een vermist echtpaar in Simbach am Inn wordt nog gezocht. De kelder van de woning van het bejaarde stel is ondergelopen. De man en vrouw worden sinds donderdag vermist.

In België werd vrijdagochtend het lichaam van een gepensioneerde militair gevonden. De man werd sinds donderdagavond vermist. Volgens Belgische media is de amateur-imker waarschijnlijk verrast door een overstroming toen hij zijn bijenkorven probeerde te redden.

In Frankrijk viel één slachtoffer te betreuren. Een bejaarde man viel donderdag van zijn paard en werd meegesleurd door het wassende water.

Het water bedreigt in Frankrijk niet alleen mensen, maar ook kostbare kunstwerken. Stukken van het Louvre, die normaal ondergronds staan opgeslagen, zijn vrijdag naar een hogere verdieping gebracht. Het museum zelf bleef gesloten. Het kunsthistorische museum Musée d'Orsay blijft vanwege de hoge waterstand in de Seine zeker tot dinsdag gesloten. Voor de Franse president François Hollande is een alternatief onderkomen geregeld, mocht de Seine buiten haar oevers treden en het water het Elyséepaleis bereiken.

Ook het verkeer in West-Europa heeft veel last van de enorme regenval. Weg- en spoorverbindingen zijn afgesloten. In Nederland gold donderdag voor Brabant en Limburg code oranje. De A74 bij Venlo moest donderdag worden afgesloten nadat een talud was weggespoeld. Voor vrijdag geldt voor de meeste delen van Nederland nog code geel.

Watersnood eist levens in West-Europa
Watersnood eist levens in West-Europa (Foto: ANP)

Drake blijft fier aan kop in Singles Top 100

In de kop van de Singles Top 100 is deze week niets veranderd. Drake staat met zijn One Dance nog altijd op de eerste plek. Justin Timberlake (Can't Stop The Feeling) en Calvin Harris feat. Rihanna (This Is What You Came For) volgen nog altijd op plaatsen twee en drie.

In de top 10 zijn verder twee nieuwkomers te vinden. B-Brave feat. Sevn Alias gaat van zeventien naar vier met One Night Stand. en voor Kungs vs. Cookin' On 3 Burners is de achtste plek gereserveerd. Afgelopen week stonden ze met This Girls nog op de dertiende plek.

Singles Top 10 week 23
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling
3. (3) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
4. (17) B-Brave feat. Sevn Alias - One Night Stand
5. (4) Cheat Codes X Kriss Kross Amsterdam - Sex
6. (5) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
7. (6) Sia - Cheap Thrills
8. (13) Kungs vs. Cookin' On 3 Burners - This Girl
9. (7) Galantis - No Money
10. (8) Designer - Panda

Drake blijft fier aan kop in Singles Top 100
Drake blijft fier aan kop in Singles Top 100 (Foto: BuzzE)

Nieuwe spoorstaking dreigt in België

Het overleg tussen de spoordirectie en de vakbonden in België is vrijdagmiddag opnieuw mislukt. Nieuwe stakingen dreigen in de week van 12 juni als bij een 'verzoeningsvergadering' aanstaande dinsdag geen vooruitgang wordt geboekt. Dat kondigde de socialistische vakbond aan na afloop van de zes uur durende onderhandelingen.

Spoormedewerkers staken sinds vorige week woensdag na een besluit waardoor ze minder compensatiedagen krijgen, wat vooral in Wallonië voor overlast zorgt. Het treinverkeer komt sinds vrijdagmiddag weer op gang en zou vanaf 22.00 uur weer normaal zijn.

Ook in andere overheidssectoren blijft het onrustig. In het gevangeniswezen wordt al vijf weken gestaakt en bij de post en de gerechtshoven zijn ook acties aangekondigd. De rechters voeren dinsdag stiptheidsacties. Bpost heeft een staking op 13 juni in petto.

Nieuwe spoorstaking dreigt in België
Nieuwe spoorstaking dreigt in België (Foto: ANP)

Na zomer eerste resultaten onderzoek MH17

Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek naar rampvlucht MH17. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het dan om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig in Oekraïne is neergeschoten en de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Het onderzoek naar het wapen en de locatie waar het is gebruikt, is volgens het OM in een vergevorderd stadium. Toch kosten enkele zaken meer tijd dan verwacht. Zo moet het onderzoeksteam onder meer nog informatie uit Rusland krijgen over BUK-installaties, het wapen waarmee MH17 zou zijn neergeschoten.

In februari schreef hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke aan de nabestaanden dat de opsporing, arrestatie en berechting van de 'daders' van het neerschieten van vlucht MH17 nog lang kan duren. Hij coördineert het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Het onderzoeksteam heeft wel een 'grote groep personen in beeld die op een of andere wijze betrokken lijken te zijn geweest bij het neerschieten van de MH17', liet hij weten.

Het is een onderzoek van 'de lange adem' schreef Westerbeke. "Ik begrijp dat het tijdsverloop u zwaar moet vallen, maar ik wil geen verkeerde verwachtingen wekken." Het is volgens hem een lange weg naar de berechting, maar de hoofdofficier benadrukte dat het onderzoeksteam het geduld en de volharding heeft 'om de zaak tot een goed einde te brengen'.

Na zomer eerste resultaten onderzoek MH17
Na zomer eerste resultaten onderzoek MH17 (Foto: ANP)

Het harde werk van Broederliefde is beloond

De rappers van Broederliefde zien hun harde werk beloond in de Album Top 100 van deze week. Hun album Hard Work Pays Off 2 staat met stip op 1. De lijstaanvoerder van afgelopen week, Ariana Grande, is met Dangerous Woman uit de top drie gekegeld. De Amerikaanse vinden we terug op de vierde plaats.

Voor twee acts is er een nieuwe top tien-notering deze week. Glowintherdark & SFB komen binnen op de tweede plek met Lituatie. Op de zevende plek vinden we Fifth Harmony. Hun album 7/27 komt nieuw binnen in de lijst.

De optredens van Adele in Ziggo Dome, deze week, leggen de Britse superster in ieder geval geen windeieren. Haar derde album, 25, klimt na 28 weken in de lijst te hebben gestaan weer wat. Deze week vinden we haar op de vijfde plek.

Album Top 10 week 23
(Notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
2. (-) Glowinthedark & SFB - Lituatie
3. (3) Drake - Views
4. (1) Ariana Grande - Dangerous Woman
5. (8) Adele - 25
6. (4) Beyoncé - Lemonade
7. (-) Fith Harmony - 7/27
8. (93) Jan Versteegh - It Takes Swing
9. (6) Douwe Bob - Fool Bar
10. (10) Justin Bieber - Purpose

Het harde werk van Broederliefde is beloond
Het harde werk van Broederliefde is beloond (Foto: BuzzE)

Van der Steur wil nog erg lang door

Ard van der Steur, geregeld onder vuur, ziet zichzelf wel de langstzittende justitieminister ooit worden. Hij wil zijn verre voorganger Felix van Maanen inhalen, die het in de negentiende eeuw liefst 27 jaar uithield op het departement.

Van der Steur antwoordde daarmee met een kwinkslag op vragen over zijn toekomst. Hij heeft zich bij de VVD opnieuw verkiesbaar gesteld voor de Tweede Kamer. Mocht hij niet opnieuw minster worden, dan wil Van der Steur graag weer de Kamer in.

Van der Steur wil nog erg lang door
Van der Steur wil nog erg lang door (Foto: ANP)

Fregat naar Italiaanse wateren om migranten

Het fregat Zr. Ms. Van Amstel verhuist van de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije naar de Zuid-Italiaanse wateren. Het marineschip gaat daar de Europese grenzen bewaken en de migratiestroom vanuit Noord-Afrika in kaart brengen.

Het ministerie van Defensie laat weten dat het schip in noodsituaties ook ingezet kan worden bij reddingsoperaties rond Italië en Malta. Het neemt deel aan de operatie Triton van het Europese grensagentschap Frontex.

De Van Amstel heeft de afgelopen drie maanden gepatrouilleerd tussen het Griekse eiland Chios en de Turkse kust. Zodra boten met vluchtelingen werden waargenomen, werd contact opgenomen met de Griekse en Turkse kustwacht om de migranten aan land te brengen.

De Van Amstel keert naar verwachting op 15 juli terug in Den Helder.

Fregat naar Italiaanse wateren om migranten
Fregat naar Italiaanse wateren om migranten (Foto: ANP)

Motorcoureur Salom (24) overleden na trainingscrash Moto2

Moto2-coureur Luis Salom is vrijdag overleden. De Spanjaard van het SAG Team kwam vrijdag tijdens de tweede vrije training op het circuit van Barcelona ernstig ten val, waarna hij aan zijn verwondingen overleed. Salom is slechts 24 jaar oud geworden.

Met iets minder dan 25 minuten te gaan in de training ging Salom hard onderuit. Al snel stonden twee doktersauto's en twee ambulances bij de coureur, waarna ook de traumahelikopter eraan kwam. Vanwege de ernst van zijn verwondingen werd besloten om hem met een ambulance naar het ziekenhuis te vervoeren, waar hij geopereerd werd. Dat mocht niet baten en om 16.55 uur overleed de Spanjaard.

Salom maakte in 2009 zijn debuut in het WK tijdens de 125cc-race in Jerez. Hij reed de rest van het jaar nog een aantal races en haalde onder meer een zesde plek op Silverstone. In 2010 kwam hij steeds dichter bij de top, waarna hij een jaar later met de tweede plaats in Assen definitief doorbrak. In 2012 boekte hij op Indianapolis zijn eerste grand prix-zege en in de strijd om de wereldtitel eindigde hij op plek twee, achter Sandro Cortese. 

In de Moto3, de opvolger van de 125cc-klasse, deed Salom in 2013 tot om het eind mee om de wereldtitel, maar een veertiende plek in de slotrace deed hem de das om en bezorgde hem plek drie in de eindstand. Vervolgens wachtte de overstap naar de Moto2, waar in zijn eerste jaar al twee podiumplekken voor hem klaarlagen. Salom werd gelijk achtste in het WK, gevolgd door plek vijftien vorig jaar. Dit jaar begon uitstekend voor de Spanjaard, die in Qatar plek twee veroverde. Tegenvallende resultaten in de rest van de races zorgden ervoor dat hij inmiddels op de tiende plek van het WK stond.

Kabinet sluit extra rijstrook A4 niet uit

Het kabinet sluit de aanleg van een extra rijstrook op de snelweg A4 niet uit. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur wil echter eerst andere maatregelen proberen om de doorstroming te verbeteren op dit drukke stuk snelweg tussen Amsterdam en Den Haag.

Volgens de ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID) is het op genoemde weg drukker geworden ondanks de voorbije operatie van Rijkswaterstaat om de files er terug te brengen. Schultz erkent dat er problemen zijn, maar bestrijdt dat die ingreep niets heeft opgeleverd. Volgens haar is er toch 53 procent minder aan files. "Maar het is een van de drukst bereden stukken van ons wegennet, dat zie je als de economie aantrekt ook echt."

Ze hoopt de doorstroming om te beginnen te bevorderen met bijvoorbeeld betere en helderdere bewegwijzering. Daarna valt ook nog te denken aan betere spreiding, want het is vooral in filetijd druk. "Mocht dat niet werken, dan kun je in de toekomst altijd nog kijken of er een nieuwe strook bij moet."

Kabinet sluit extra rijstrook A4 niet uit
Kabinet sluit extra rijstrook A4 niet uit (Foto: ANP)

Nintendo komt toch met meer naar E3

Eerder maakte Nintendo bekend dat hun E3-showcase geheel in het teken zou staan van The Legend of Zelda voor Wii U (niet NX). Nintendo heeft ondertussen de complete bekend gemaakt en gelukkig laten ze meer zien dan enkel Zelda.

Op dag één (op 14 juni vanaf 18:00 Nederlandse tijd) toont Nintendo The Legend of Zelda, maar wordt ook de eerste gameplaydemo voor Pokémon Sun en Moon getoond. Op dag twee (op 15 juni vanaf 19:00 Nederlandse tijd) begint Nintendo met een Q&A over Pokémon GO en toont later ook beelden van Monster Hunter GenerationsDragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past en Tokyo Mirage Sessions #FE.

Hoewel het dus nog niet is waar velen op hebben gehoopt, namelijk de onthulling van Nintendo NX, is het dus gelukkig wel meer dan slechts één game. 

The Legend of Zelda

Zeven miljoen spelers voor Overwatch

Overwatch is een groot succes voor Blizzard. Sinds de lancering van de FPS op 24 mei voor pc, PlayStation 4 en Xbox One hebben ruim zeven miljoen spelers de game gespeeld. 

Dit betekent niet dat de game ook daadwerkelijk zeven miljoen keer is verkocht, aangezien men met meerdere accounts kan spelen. Hoe dan ook, zeven miljoen spelers is natuurlijk een goede voorbode voor de game. Ze naderen hiermee het totale aantal spelers van de open bèta (9,7 miljoen).

In totaal hebben de spelers 119 miljoen uur in de game gestopt, 326 miljoen keer van personage gewisseld en elf miljoen payloads afgeleverd. Altijd leuk, cijfertjes.

Overwatch

Politieman gepakt voor verduistering wapens

Een politieman (46) uit Baarn is dinsdag aangehouden omdat hij wordt verdacht van het verduisteren van dienstvuurwapens en andere spullen. Hij was docent bij een trainingscentrum van de politie in Leusden.

Het Openbaar Ministerie meldde vrijdag dat hij onder meer drie dienstvuurwapens, een oud-dienstvuurwapen, oefenvuurwapens en patroonhouders pikte. Ook ontvreemdde hij portofoons, politievesten, pepperspray en fitnessspullen.

De agent werd vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft hem uit voorarrest vrijgelaten. Het onderzoek gaat nog door.

Politieman gepakt voor verduistering wapens
Politieman gepakt voor verduistering wapens (Foto: ANP)

Oekraïense zeeman gepakt voor cokesmokkel

Een zeeman uit Oekraïne is opgepakt nadat dinsdag in de Rotterdamse haven aan boord van een schip 160 kilo cocaïne was gevonden. De douane kon de vangst doen na een tip uit het buitenland. Het schip kwam uit Colombia.

De verdachte maakte deel uit van de bemanning van het schip waarop de drugs zijn onderschept. De cocaïne was verpakt in vijf jutezakken en is inmiddels vernietigd, meldt het Openbaar Ministerie. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Beter Bed koopt Zweedse branchegenoot

Beter Bed neemt zijn Zweedse branchegenoot Sängjätten over. Dat maakte de Brabantse beddenverkoper vrijdag bekend, zonder de overnameprijs te vermelden.

Sängjätten telt zestien eigen winkels en negen franchisevestigingen in Zweden. Het bedrijf heeft vijftig mewerkers en is goed voor een jaaromzet van 10 miljoen euro. Bij Beter Bed telden de opbrengsten afgelopen jaar op tot 385 miljoen euro.

Volgens topman Ton Anbeek wordt Beter Bed door de aankoop een toonaangevende speler op de Zweedse markt. Dat biedt ruimte voor verdere groei, ook elders in Scandinavië. Beter Bed is verder actief in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zwitserland en Oostenrijk.

Beter Bed koopt Zweedse branchegenoot
Beter Bed koopt Zweedse branchegenoot (Foto: ANP)

'Reclamebrief Van der Steur misverstand'

Minister Ard van der Steur van Justitie denkt dat een misverstand er de oorzaak van is dat zijn handtekening onder een reclamebrief is terechtgekomen. Dat heeft hij vrijdag laten weten. Waar het precies is misgegaan en hoe het misverstand is ontstaan, is nog onduidelijk. Het onderzoek loopt nog.

Inwoners van Zoetermeer kregen een door Van der Steur ondertekende brief met reclame voor een beveiligingssysteem van KPN. Bewindslieden worden niet geacht op zo'n manier reclame te maken. De brief is behalve door Van der Steur ondertekend door een topman van KPN en de burgemeester van Zoetermeer, VVD-partijgenoot Charlie Aptroot.

De bewindsman wil niet speculeren of de fout is ontstaan bij zijn ministerie, KPN of bij de gemeente Zoetermeer. Hij laat weten dat daar zorgvuldig naar wordt gekeken en dat dit tijd kost.

'Reclamebrief Van der Steur misverstand'
'Reclamebrief Van der Steur misverstand' (Foto: ANP)

Tennisser Kyrgios haakt na ruzie af voor Olympische Spelen

Opnieuw heeft een toptennisser zich afgemeld voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De Australiër Nick Kyrgios ligt overhoop met het nationaal olympisch comité (AOC) in zijn land en heeft daarom besloten de Spelen te laten schieten. 

"Australië vertegenwoordigen op de Spelen is sinds ik een kind was al een droom en ik heb dit jaar mijn hele schema er omheen gepland", aldus Kyrgios. "Ondanks dat ik aan alles heb laten zien dat ik er alles aan wil doen een medaille voor Australië te winnen heeft het olympisch comité schijnbaar andere plannen. De oneerlijke manier waarop ik door het AOC behandeld ben in de laatste weken en het feit dat zij duidelijk geen zin hebben om mij in het team op te nemen hebben geholpen om mijn beslissing definitief te maken", foetert hij.

Kyrgios doelt daarmee op recente uitspraken van de Australische chef de mission voor de Spelen, Kitty Chiller. Die liet onlangs weten dat zowel Kyrgios als Bernard Tomic geen idee hebben wat het inhoudt om een olympiër te zijn en dat ze zich eens moeten leren gedragen. Gezien de diverse schandalen rondom de twee is met name dat laatste een waarheid als een koe, maar bevorderlijk voor de Australische kansen zijn Chiller's uitspraken niet: Tomic meldde zich kort daarna al af voor de Spelen.

"Tennis Australia heeft mij ervan verzekerd dat ik genomineerd zou worden, maar het AOC heeft besloten om mij publiekelijk en privé aan de schandpaal te nagelen en belachelijk te maken. Het is voor mij duidelijk dat ze geen idee hebben van de wereld van de topsport en de emoties die daarin spelen. Buiten dat wil ik niet dat de belachelijke manier waarop ze mij behandelen enige afleiding vormt voor de overige Australische sporters en dus ga ik niet naar de Spelen", gaat Kyrgios verder.

"Ik ben Tennis Australia er erg dankbaar voor dat ze achter me zijn blijven staan en als trotse Aussie hoop ik over vier jaar een nieuwe kans te krijgen de kleuren van ons land te verdedigen. Verder wens ik alle atleten die Australië gaan vertegenwoordigen al het succes", sluit hij af. 

Kyrgios is de nummer 19 van de wereld en is al de zesde speler uit de mondiale top-25 die zich afmeldt voor Rio. De Oostenrijker Dominic Thiem (15), de Amerikaan John Isner (17), Kevin Anderson uit Zuid-Afrika (20), de Spanjaard Feliciano Lopez (23) en dus het Australische duo Kyrgios (19) en Tomic (22) zullen in Brazilië niet van de partij zijn. 

Bussemaker roept Hart van Homo's op matje

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) gaat op korte termijn praten met Hart van Homo's, een organisatie die homo's wil helpen zich seksueel te onthouden. Het ministerie van Onderwijs geeft subsidie aan LCC Plus, een groep van christelijke organisaties voor homo's en transgenders. Hart van Homo's valt onder deze organisatie.  

Bussemaker vindt dat homo's en transgenders helemaal geaccepteerd moeten worden. Ze moeten hun geaardheid kunnen ontdekken, bespreken en ook echt kunnen beleven, aldus de minister vrijdag.

Haar ministerie geeft subsidie aan christelijke organisaties omdat zij groepen in gesloten gemeenschappen moeten zien te bereiken.

Bussemaker roept Hart van Homo's op matje
Bussemaker roept Hart van Homo's op matje (Foto: ANP)

Gers Pardoel met brief naar Europarlement

Rapper Gers Pardoel maakt woensdag 8 juni zijn opwachting op een ongebruikelijke plaats: het Europees Parlement in Straatsburg. Hij gaat er aan Nederlandse Europarlementariërs een brief overhandigen waarin wordt gepleit voor een eerlijke vergoeding voor het gebruik van 'culturele en creatieve content' door internetplatforms.

Het pleidooi is ondertekend door drieduizend Nederlandse artiesten, auteurs, componisten, muziekuitgevers en fotografen. Onder hen zijn Armin van Buuren, Ferry Corsten, Pierre Kartner (Vader Abraham), John de Mol, Barry Hay en Roel van Velzen.

Internetplatforms behalen forse winsten met culturele content, alleen al in Europa 5 miljard euro, terwijl ze daarvoor niets afdragen aan de makers van die content. Volgens de huidige regels hoeven ze dat ook niet, als die content door anderen wordt geplaatst. Die regels moeten worden aangepast, vindt auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, die een van de initiatiefnemers van de brief is.

De Europese Commissie buigt zich dit najaar over verbetering van de Europese digitale markt.

Gers Pardoel met brief naar Europarlement
Gers Pardoel met brief naar Europarlement (Foto: BuzzE)

Peter Faber houdt van Zwarte Piet

Waar menig bekende Nederlander een hekel blijkt te hebben aan Zwarte Piet heeft Peter Faber dat niet.

Peter doet niet aan diepe discussies met of zonder scheldwoorden, hij plakt gewoon trots een 'I LOVE ZWARTE PIET' sticker op zijn autoruit. Zo kan dat natuurlijk ook. Nu maar hopen dat niemand zich gekwetst voelt.

Mannen willen massaal in pornafilm

Nadat de Belgisch-Limburgse seksuologe Kaat Bollen aankondigde een vrouwvriendelijke pornofilm te willen maken, is haar mailbox overstroomd. Zeker vijftig mannen hebben zich bij Bollen gemeld, omdat zij graag in de film willen spelen.

Volgens nieuwssite 1Limburg gaat het niet om professionele acteurs, maar om 'gewone mannen tussen 20 en 30 jaar'. "De meesten tonen ook meteen hun kwaliteiten in zelf opgenomen spannende filmpjes. Er zijn er zelfs die ook andere mensen aanbevelen. Zoals de man die zegt dat zijn buurvrouw ook uitermate geschikt lijkt voor een rol, afgaande op de geluidsoverlast."

Toch loopt de in Roermond woonachtige seksuologe nog niet echt warm voor de aanmelders. Ze zoekt haar heil liever bij ervaren acteurs. "Ik kan al die enthousiaste mannen alleen maar bedanken voor het etaleren van hun kwaliteiten. Maar ik denk dat ik toch maar op zoek ga naar ervaren buitenlandse acteurs."

Bollen denkt dat er zeker een markt is voor 'porna', zoals vrouwvriendelijke porno ook wel aangeduid wordt. "Gewone porno is vaak denigrerend voor vrouwen. Porna is meestal gemaakt door een vrouwelijke regisseur, vanuit een vrouwelijke beleving."

'Bolt raakt gouden medailles mogelijk kwijt door doping ploeggenoot'

De Jamaicaanse sprinter Nesta Carter is bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 alsnog positief bevonden op het gebruik van verboden middelen. Het gaat om het middel methylexaneamine, dat regelmatig in bepaalde neussprays voorkomt.

Donderdag werd al bekend dat een Jamaicaanse atleet een positieve 'A-staal' had, maar de B-staal moest nog getest worden. Dat moet overigens niet te letterlijk genomen worden, want beide stalen die hertest zijn komen uit hetzelfde potje en zijn in principe dus allebei B-stalen: de A-staal werd in 2008 al gebruikt voor dopingcontroles. 

Voor Carter is het allemaal uiteraard bijzonder jammer, maar voor de internationale atletiek kan dat nogal aanzienlijke gevolgen hebben. De positief geteste B-staal betekent namelijk dat Carter mogelijk al zijn resultaten vanaf de Spelen van 2008 kwijt zal raken. Individueel is dat niet al te veel - een bronzen WK-medaille op de 100 meter - maar de regel geldt ook voor estafettes. Daar kan het pijnlijk worden, want Carter maakte deel uit van nagenoeg alle gouden Jamaicaanse sprintploegen van de laatste jaren.

Alleen Carter en wereldster Usain Bolt maakten deel uit van de ploegen die in 2008 en 2012 olympisch goud wonnen op de 4x100 meter én van de ploegen die in 2011, 2013 en 2015 de wereldtitel pakten op dat onderdeel. 'Dankzij' Carter zou ook Bolt dus twee keer olympisch goud en drie wereldtitels kwijt kunnen raken, iets wat vrij waarschijnlijk lijkt.

Het olympisch goud van 2008 zou dan naar Trinidad & Tobago gaan, terwijl Japan het zilver krijgt. Brazilië komt dan plotseling de medailles binnen met brons en Nederland schuift op naar plek zes. Op Trinidad kan de champagne overigens nogmaals ontkurkt worden, want de derde plek van 2012 zou zomaar ineens goud op kunnen leveren. Keston Bledman, Marc Burns, Emmanuel Callender en Richard Thompson kwamen na de Jamaicanen (met Carter) en de Amerikanen (met de betrapte Tyson Gay) als derde over de streep.

Het resultaat van de VS in 2008 is al geschrapt en dat van Jamaica lijkt er nu ook aan te gaan. Frankrijk krijgt in plaats van een vierde plek dan ineens het zilver, terwijl Japan met brons wederom profiteert. Welk land werd overigens zesde en lijkt nu op 0,04 seconden naast olympisch brons te grijpen? Juist, Nederland, en daar zal Churandy Martina toch niet zo blij mee zijn.

Nesta Carter won in 2013 op het WK brons op de 100 meter, achter Usain Bolt en Justin Gatlin (PROSHOTS/DPPI)
Nesta Carter won in 2013 op het WK brons op de 100 meter, achter Usain Bolt en Justin Gatlin (PROSHOTS/DPPI)

De wereldtitel van 2011 komt zo mogelijk ineens in handen van Frankrijk, met zilver voor Saint Kitts and Nevis en brons voor Polen. De wereldtitel van 2013 schuift mogelijk door naar de VS, waarbij Canada het zilver krijgt en Duitsland het brons. Nederland pist wederom precies naast de pot, want de ploeg van Martina komt dan als vierde in de boeken te staan. De wereldtitel van vorig jaar komt tot slot mogelijk in handen van de Chinezen, die in Beijing het publiek compleet gek maakten door voor een daverende sensatie te zorgen en zilver te pakken. Canada krijgt dat zilver dan, terwijl Duitsland met brons opnieuw profiteert.

Wanneer wereldatletiekbond IAAF gaat kijken welke resultaten afgenomen gaan worden door de positieve test van Carter is nog niet bekend. De kans bestaat ook dat men besluit om alleen het estafettegoud van de Spelen van 2008 te schrappen, maar het is op het moment nog lastig inschatten hoe groot die kans is. 

'Duitse IS-terreurcel plande aanslag met tien daders'

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) wilde in Duitsland een terreurcel met tien daders opbouwen. Die zouden een aanslag moeten plegen in de oude binnenstad van Düsseldorf. Dat meldde de Duitse Spiegel Online vrijdag.

De donderdag opgerolde vermeende terroristische cel van IS zou volgens informatie van de krant meer leden krijgen dan tot dusver bekend was. Volgens een van de IS-verdachten zou een aanslag in Düsseldorf met tien daders worden uitgevoerd.

Tot nu was bekend dat vier jonge Syriërs deze opdracht hadden gekregen. Zij zouden als vluchtelingen via de Balkanroute naar Duitsland zijn gekomen. Drie van hen werden deze week in Duitsland aangehouden, een vierde had zich al in februari bij de politie aangegeven.

Het plan was dat twee zelfmoordterroristen zich in Düsseldorf zouden opblazen, waarna andere terroristen met geweren en explosieven zo veel mogelijk slachtoffers zouden maken.

'Terreurcel plande aanslag met tien daders'
'Terreurcel plande aanslag met tien daders' (Foto: ANP)

Vicepremier: nog klus te klaren voor ouderen

Voor ouderen en uitkeringsgerechtigden zijn de voorspellingen over de koopkracht volgend jaar nog niet goed. Voor deze groepen heeft het kabinet nog een klus te klaren.

Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag in een reactie op de jongste ramingen van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau over de economische groei. De regering gaat in augustus bekijken of en hoe voor ouderen en mensen met een uitkering de koopkracht kan worden verbeterd.

De meeste Nederlanders zullen dit jaar meer te besteden hebben, aldus Asscher. De koopkracht stijgt door de hogere lonen en lagere inflatie. Volgend jaar zal de stijging wat minder zijn. Maar komend jaar zal de werkgelegenheid eindelijk aantrekken, benadrukte de bewindsman.

Het economisch herstel zet echt door, aldus Asscher. "We hebben de crisis nu echt achter ons gelaten."

Vicepremier: nog klus te klaren voor ouderen
Vicepremier: nog klus te klaren voor ouderen (Foto: ANP)

ASR krijgt massaclaim om woekerpolissen

ASR is een week voor de aangekondigde beursgang gedagvaard door Vereniging Woekerpolis.nl. De claimorganisatie houdt de genationaliseerde verzekeraar verantwoordelijk voor de verkoop van 1,1 miljoen woekerpolissen en schat de totale schade hiervan op bijna 5 miljard euro.

Woekerpolis.nl is niet de eerste claimorganisatie die zich bezighoudt met de rol van ASR in de woekerpolisaffaire. Volgens voorzitter Ab Flipse is zijn vereniging wel het meest ambitieus, door te stellen dat bij alle beleggingsverzekeringen die ASR de voorbije decennia heeft verkocht te veel kosten in rekening zijn gebracht.

ASR is de vierde verzekeraar waartegen Flipse een collectieve procedure start. Er lopen ook al zaken tegen Nationale-Nederlanden (NN), Aegon en Reaal.

ASR krijgt massaclaim om woekerpolissen
ASR krijgt massaclaim om woekerpolissen (Foto: ANP)

Bertens verliest van Serena in de halve finale van Roland Garros

Kiki Bertens heeft helaas niet de finale van Roland Garros weten te bereiken. De mondiale nummer één, Serena Williams, was te sterk in twee sets: 7-6 (9-7) en 6-4. Vanochtend was het nog niet zeker of Bertens zou gaan spelen. De Nederlandse heeft last van een kuitblessure. 

Ondanks de kuitblessure wist Bertens Williams toch een aantal keer te breken. In de eerste set begon Bertens met een break en wist op een 2-0 voorsprong te komen, die uitliep op een 5-3 voorsprong. In die set had ze twee setpoints, maar helaas moest Bertens deze weer inleveren. Uiteindelijk liep het uit op een tiebreak die werd gewonnen door Williams met 9-7. 

In de tweede set begon Bertens na servicebehoud wederom met een break en een 2-0 voorsprong. Helaas wist Serena dit keer meteen terug te breken. Uiteindelijk was Serena steeds goed op de beslissende momenten. Bertens speelde nog wel een aantal matchpoints weg, maar dat mocht niet meer baten.

Serena Williams komt morgen in de finale uit tegen de Spaanse Garbiñe Muguruza, die won met 6-2 en 6-4 van de Australische Samantha Stosur. 

'Simeone in gesprek met PSG'

Diego Simeone gaat mogelijk aan de slag bij Paris Saint-Germain. De Franse club gaat praten met de Argentijn. Na afloop van de verloren Champions League-finale liet Simeone weten dat hij zich over zijn toekomst zou beraden. Na vier succesvolle seizoenen in dienst bij Atlético zou hij wellicht een nieuwe uitdaging willen aangaan.

Het Franse RMC meldt vrijdag dat Paris Saint-Germain met de Argentijn gaat praten. Bij PSG is Laurent Blanc momenteel nog trainer, maar diverse media melden al dat hij zijn langste tijd gehad heeft.

Gigi Hadid en Zayn Malik uit elkaar

Het half Nederlandse topmodel Gigi Hadid en zanger Zayn Malik hebben een punt gezet achter hun relatie. De twee waren een stel sinds november.

Entertainmentzender E! maakte het nieuws bekend, maar schrijft de reden van de breuk niet te kennen. Het Victoria's Secret-model en het voormalig bandlid van One Direction zouden al langer problemen hebben. De bron van de zender vertelt dat het stel het al vaker heeft uitgemaakt en dat het ook "morgen weer aan kan zijn" tussen Gigi en Zayn.

Gigi is de dochter van Yolanda Hadid, het Nederlandse oud-model dat te zien was in Nederlandse Hollywoodvrouwen. Yolanda is een van de vaste castleden van de Amerikaanse realityserie Real Housewives of Beverly Hills.

Gigi Hadid en Zayn Malik uit elkaar
Gigi Hadid en Zayn Malik uit elkaar (Foto: BuzzE)

'400.000 Nederlanders dupe van hack Badoo'

Door een mogelijke hack bij datingsite Badoo zijn meer dan 400.000 accounts van Nederlanders op straat komen te liggen. LeakedSource heeft de data in handen gekregen van wereldwijd meer dan 127 miljoen gestolen accounts, waarvan 411.557 met de Nederlandse domeinnaam @live.nl.

Badoo ontkent dat er accounts zijn gestolen, maar de technologiewebsite Motherboard, die de data door LeakedSource toegespeeld kreeg, meldt dat uit een aantal steekproeven blijkt dat de hack wel degelijk heeft plaatsgevonden.

De gestolen data bestaan onder meer uit e-mailadressen en slecht beveiligde wachtwoorden. Veel voorkomende wachtwoorden zoals '123456' en '111111' komen veelvuldig voor in de database.

Leden van Badoo kunnen op de website van LeakedSource checken of hun account is gehackt. Hun wordt aangeraden zo spoedig mogelijk een nieuw wachtwoord in te stellen.

'400.000 Nederlanders dupe van hack Badoo'
'400.000 Nederlanders dupe van hack Badoo' (Foto: BuzzT)

VR-porno op E3 dit jaar

Pornobedrijf Naughty America heeft aangekondigd uit te rukken voor gamebeurs E3 dit jaar om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 'adult VR content' te presenteren. Het bedrijf heeft zijn eigen VR headset ontwikkeld, een variant op de Google Cardboard Headset, die ze voor 20 dollar verkopen.

"We zijn opgewonden over de E3 Expo in L.A. dit jaar, waar we aanwezig zullen zijn om de nieuwste snuf(f)jes op gebied van adult VR ten toom te stellen. Naughty America is altijd koploper geweest op het gebied van technologische vooruitgang [qua pr0n - red], van HD tot 4K en nu VR, en is de eerste grote studio die adult content hiervoor ontwikkelt", zo schrijft de pornoproductiemaatschappij op hun website.

Bij de booth van Naughty America zullen vertegenwoordigers klaar staan om te discussiëren en uitleg te geven over de rol van 'immersive mobile content' en om de 'technologische inkijk' die VR biedt uiteen te zetten. Het is afwachten of VR-porn gretig aftrek kan vinden bij het gamende publiek, maar vorig jaar groeide het verkeer naar VR pornosites met meer dan 200%, dus dat er een markt voor is staat buiten dispuut. Wat er precies allemaal door Naughty America getoond gaat worden is onduidelijk, evenmin of er faphokjes aanwezig zullen zijn.

Hennis onderzoekt cateraar Uruzgan

Minister Jeanine Hennis (Defensie) laat uitzoeken wat er precies is gebeurd in een kwestie waarbij Defensie voor miljoenen zou zijn benadeeld. Dat zou zijn gebeurd door een bedrijf dat het eten en drinken voor de missie in Uruzgan in Afghanistan verzorgde.

Hennis zei vrijdag dat haar bekend is dat destijds geld is teruggevraagd van het bedrijf. Verder kan ze nog niet reageren. "Naar aanleiding van alle berichtgeving heb ik gevraagd om alles op een rijtje te zetten, want ik moet het nu helemaal helder hebben", aldus Hennis. Volgens haar gebeurt het overigens wel vaker dat een bedrijf "per ongeluk of expres" te veel in rekening brengt.

Enkele oud-medewerkers doen hun verhaal in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1. Het draait om het bedrijf Supreme. Deze firma zou een een tussenbedrijf hebben opgericht in Dubai met de naam JAFCO.

Via dit tussenbedrijf krikte Supreme de kosten van de leveringen aan Amerikaanse militairen op kunstmatige wijze op. Met deze werkwijze van Supreme zou ook het Nederlandse ministerie van Defensie zijn benadeeld.

Hennis onderzoekt cateraar Uruzgan
Hennis onderzoekt cateraar Uruzgan (Foto: ANP)

Demmink: ik had geen seks met jonge jongens

Joris Demmink heeft nooit seksuele contacten gehad met jonge jongens of zich in jongensbordelen begeven. Dat zei de oud-justitietopman vrijdagochtend tijdens een voorlopig getuigenverhoor in een zaak die draait om een vermeend pedonetwerk van hooggeplaatste ambtenaren, waarvan hij in de jaren tachtig en negentig deel zou hebben uitgemaakt.

Het verhoor bij de rechter-commissaris in Amsterdam wordt gehouden op verzoek van voormalig prostitué Bart van Well. Hij claimt Demmink eind jaren tachtig als klant te hebben gehad, toen hij werkte als prostitué. De inmiddels gepensioneerde Demmink wordt al jaren in verband gebracht met het misbruik van minderjarige jongens. Hij heeft altijd ontkend.

In het kortdurende verhoor hield Demmink zijn antwoorden veelal afgemeten. ,,Nee", klonk het op vragen of hij seks met jongens had gehad, jongensbordelen had bezocht, seks had gehad in zijn dienstauto of op het ministerie van Veiligheid en Justitie weleens was gevraagd naar de rare verhalen die de ronde deden.

Demmink ontkende ook de beschuldiging van Van Well. Daarnaast zei hij nooit samen op pad te zijn gegaan met voormalig hoofdofficieren van justitie Jan Wolter Wabeke en Henk Wooldrik en Hans Holthuis, eveneens officier van justitie. Op de vraag van Van Wells advocaat Martin de Witte of hij wist of zij wel eens in jongensbordelen kwamen, klonk opnieuw het korte 'nee'. De drie mannen zouden ook een rol hebben gespeeld in het vermeende pedonetwerk.

Demmink: ik had geen seks met jonge jongens
Demmink: ik had geen seks met jonge jongens (Foto: ANP)

Treinverkeer Rotterdam stilgelegd

Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal is vrijdagmiddag stilgelegd op last van de politie. Dat meldt de NS.

Volgens de politie dreigt een verwarde man zichzelf iets aan te doen. Agenten zijn op zoek naar hem.

Update: 12.36 uur

De verwarde man is aangehouden. Het is nog niet bekend wanneer het spoor en het station weer worden vrijgegeven.

Treinverkeer Rotterdam stilgelegd
Treinverkeer Rotterdam stilgelegd (Foto: ANP)

Waterpeil 'Duitse Oude IJssel' zakt

De waterstand in het Duitse riviertje de Issel, de bovenloop van onze Oude IJssel, zakt.De website van de WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) meldde vrijdag dat het gevaar van overstromingen is geweken in het gebied rond Hamminkeln, circa 15 kilometer van de Nederlandse grens ten zuiden van Doetinchem.

Donderdagmiddag bleek er een gat in een dijk te zitten en stroomde het wassende water over de rand van de dijk heen. De autoriteiten in Noord-Rijnland-Westfalen sloegen toen groot alarm. Het gat werd gedicht. Bij een dijkdoorbraak zou de belangrijke snelweg A3 bij Hamminkeln overstromen. De snelweg loopt onder meer van het Ruhrgebied naar de Nederlandse grens bij Zevenaar. Het had niet veel gescheeld of de weg was donderdagavond door de politie voor het verkeer afgesloten.

Waterpeil 'Duitse Oude IJssel' zakt
Waterpeil 'Duitse Oude IJssel' zakt (Foto: ANP)

Belgische bieren worden emoji

Liefhebbers van Belgische bieren kunnen hun bier van voorkeur tegenwoordig als emoji versturen. Er is namelijk een app uitgebracht waarin 62 verschillende bieren in emojivorm zijn gevat, schrijft de Belgische krant De Standaard.

De app Belgian Beeremojis is beschikbaar voor iOS en Android en installeert een extra keyboard waarin alle bieren te vinden zijn. De makers, de federatie Belgische brouwers en Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing, beloven dat het aantal bieren in de app wordt uitgebreid.

Belgische bieren worden emoji
Belgische bieren worden emoji (Foto: BuzzT)

Obama: juni is Afro-Amerikaanse muziekmaand

De Amerikaanse president Barack Obama heeft juni 2016 uitgeroepen tot de maand van de Afro-Amerikaanse muziek. De president noemt de muziekstroming in een statement donderdag "een cruciaal onderdeel van het erfgoed van de natie".

De president roept inwoners van de Verenigde Staten en in het bijzonder ambtenaren en opleiders op deze maand activiteiten te ondernemen die meer bewustzijn en waardering creëren voor muziek die wordt gecomponeerd en uitgevoerd door Afro-Amerikanen. Hij staat in de verklaring ook stil bij de historische betekenis van de muziek van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. "De muziek heeft ons ertoe gedreven op te staan - te dansen, ons geloof uit te dragen, in actie te komen tegen onrecht en op te komen voor dit lands eeuwige belofte voor vrijheid en mogelijkheden voor iedereen."

Obama heeft zijn liefde voor zwarte muziek nooit onder stoelen of banken gestoken. In januari nodigde hij persoonlijk favoriet Kendrick Lamar uit in het Witte Huis. De 'Queen of Soul' Aretha Franklin wist de president eind vorig jaar in New York tot tranen toe te roeren met haar hommage aan Carole King; tijdens het nummer (You Make Me Feel) Like a Natural Woman hield de staatsman het niet droog.

Obama: juni is Afro-Amerikaanse muziekmaand
Obama: juni is Afro-Amerikaanse muziekmaand (Foto: BuzzE)

Ryan schaart zich eindelijk achter Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump kan eindelijk op de steun van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden rekenen. Paul Ryan schaarde zich donderdag (Amerikaanse tijd) openlijk achter de miljardair. Eerder lieten de twee al weten samen te willen werken om de partij te verenigen, maar Ryan steunde de omstreden vastgoedmagnaat toen nog niet expliciet.

De 46-jarige Ryan was de enige Republikeinse voorzitter die zijn steun voor Trump nog niet openlijk bekend had gemaakt. In een Twitterbericht reageerde de presidentskandidaat verheugd op het bericht. "Het is geweldig om de steun van Paul Ryan te hebben. We zullen samen hard aan het werk gaan om Amerika weer groot te maken."

Ryan schaart zich eindelijk achter Trump
Ryan schaart zich eindelijk achter Trump (Foto: ANP)

Assistent Depp ontkent sms-gesprek met Heard

De sms'jes waarin de assistent van Johnny Depp namens de ster excuses maakt aan Amber Heard, zijn nep. Dat zegt deze Stephen Deuters zelf.

Entertainment Weekly publiceerde woensdag screenshots van een sms-conversatie, die volgens de site in 2014 had plaatsgevonden tussen Stephen en Amber. Het gesprek ging over fysiek geweld door Johnny. Stephen zou daarin zeggen dat Johnny zijn leven wil beteren en spijt heeft van zijn daden, ook al kan hij zich deze niet herinneren.

Stephen verklaart donderdag tegenover TMZ echter niets te weten van mishandeling van Amber door Johnny. De assistent zegt dat hij bereid is onder ede te verklaren dat hij de sms'jes nooit heeft verstuurd en geen gevallen kent waarin Johnny gewelddadig was.

Assistent Depp ontkent sms-gesprek met Heard
Assistent Depp ontkent sms-gesprek met Heard (Foto: BuzzE)

Ex-topman justitie Demmink moet zelf getuigen

Oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink, moet vrijdag zelf getuigen over kindermisbruik waarvan hij wordt beschuldigd. De rechtbank in Amsterdam neemt het getuigenverhoor onder ede af, op verzoek van een van zijn vermeende slachtoffers.

Het gaat om een oud-jongensprostitué. Die verklaarde in 2014 zelf onder ede dat hij eind jaren tachtig toen hij vijftien jaar was, Demmink als klant heeft gehad. De getuigenis die bij de rechtbank in Amsterdam word afgelegd, kan eventueel later worden gebruikt voor een aangifte tegen Demmink.

Het Openbaar Ministerie meldde vorige week dat een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink inmiddels is afgerond. Het werk van de rijksrecherche richtte zich op zijn mogelijke betrokkenheid halverwege de jaren negentig bij de verkrachting van twee toen minderjarige jongens in Turkije.

Ook werd een zogenoemd oriënterend feitenonderzoek ingesteld waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink, ook in Nederland, zijn onderzocht. Het OM besluit naar verwachting deze maand of Demmink wordt vervolgd.

Ex-topman justitie Demmink moet zelf getuigen
Ex-topman justitie Demmink moet zelf getuigen (Foto: ANP)

Moeder brengt eigen kinderen om het leven

Een 29-jarige vrouw in het Amerikaanse Phoenix (Arizona) heeft haar drie kleine kinderen om het leven gebracht, meldde de politie donderdag (lokale tijd). Een politiewoordvoerder sprak van een "afgrijselijk tafereel" in de woning van de vrouw. Daar stak ze haar twee maanden oude baby en twee zoontjes van vijf en acht jaar dood.

De vrouw zelf ligt met zware steekwonden in het ziekenhuis. Haar situatie is kritiek. De politie gaat ervan uit dat ze zichzelf na haar daad van het leven wilde beroven. Het is niet duidelijk waarom ze haar kinderen heeft gedood.

Volgens Amerikaanse media leefde het gezin bij de grootmoeder in. De broer van de 29-jarige moeder alarmeerde de politie.

Moeder brengt eigen kinderen om het leven
Moeder brengt eigen kinderen om het leven (Foto: ANP)

'Twitter en Yahoo praten over fusie'

De Amerikaanse techbedrijven Twitter en Yahoo gaan mogelijk samen verder. Volgens de Amerikaanse krant New York Post zijn de twee bedrijven met elkaar in gesprek over een fusie.

Volgens de krant zijn de onderhandelingen al weken gaande. Zo zou de financiële huishouding van Yahoo al stevig onder de loep zijn genomen. Ook is in een eerder stadium al bekeken of een strategische alliantie tussen de twee ''zinvol" zou zijn.

Het ooit toonaangevende Yahoo kondigde eerder dit jaar aan alle alternatieven voor zijn toekomst te bekijken, inclusief de verkoop van de internetactiviteiten. In die tak hebben meerdere partijen interesse, waaronder AT&T en Verizon.

Twitter gaat het ook niet voor de wind. Het bedrijf kampt onder meer met tegenvallende omzetcijfers, terwijl het maar niet lukt om het aantal gebruikers van het sociale netwerk te laten groeien.

'Twitter en Yahoo praten over fusie'
'Twitter en Yahoo praten over fusie' (Foto: BuzzT)

'Huizenkopers zien risico's over het hoofd'

Huizenkopers zien in hun enthousiasme vaak de risico's over het hoofd die kleven aan een langlopende hypotheek. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van onderzoek onder ruim vijfhonderd mensen die pas een woning hebben gekocht, of daar nog mee bezig zijn.

Volgens VEH neemt voor veel mensen het gevoel van financieel risico af nu het economisch beter lijkt te gaan en de rente historisch laag is. Bovendien komt op de sterk aantrekkende woningmarkt de druk steeds meer op de schouders van kopers te liggen. Daardoor worden soms "overhaaste beslissingen" genomen, aldus de belangenorganisatie van woningbezitters.

De vereniging roept hypotheekadviseurs op om hun klanten te wijzen op risico's van bijvoorbeeld werkloosheid. Van de door onderzoeksbureau Marlyse Research ondervraagde huizenkopers gaf ruim een kwart aan bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening te hebben gehouden met de mogelijkheid van baanverlies.

Ook de aflossingsverplichtingen op studieschulden worden volgens de onderzoekers vaak overschat. De helft gaf aan daar geen rekening mee te houden bij de berekening van de maandelijkse lasten. "Het verzwijgen van een studieschuld kan later tot betalingsproblemen leiden", waarschuwt directeur Rob Mulder van VEH.

'Huizenkopers zien risico's over het hoofd'
'Huizenkopers zien risico's over het hoofd' (Foto: ANP)

Douwe Bob springt in voor zieke Waylon

Waylon heeft een virus te pakken en moet daarom vrijdagavond verstek laten gaan bij festival OVERdeVLOED in Lauwersoog. Douwe Bob springt last minute in om de zieke Waylon te vervangen. Dat meldt de organisatie van het festival vrijdagochtend.

OVERdeVLOED, dat het hele weekend plaatsvindt op verschillende locaties in en om Lauwersoog, wordt vrijdagavond geopend met een gratis show in de haven van de Groningse plaats. Naast Douwe Bob treden ook Janne Schra en De Troebadoers op met het Noordpool Orkest.

"Via het management van Waylon kreeg de festivalorganisatie te horen dat hij verhinderd is wegens een virus dat hij heeft opgelopen. Daardoor is het voor hem onmogelijk om een optreden te verzorgen. Maar er is een meer dan waardige vervanger gevonden in Douwe Bob", aldus de organisatie op zijn website.

Douwe Bob springt in voor zieke Waylon
Douwe Bob springt in voor zieke Waylon (Foto: BuzzE)

Turkse premier: geen breuk met Duitsland

De erkenning van de Armeense genocide donderdag door de Duitse Bondsdag zal volgens de Turkse premier Binali Yildirim niet leiden tot een complete breuk in de Duits-Turkse relaties. "Duitsland en Turkije zijn belangrijke bondgenoten", aldus Yildirim volgens staatspersbureau Anadolu vrijdag.

"Niemand zal verwachten dat met deze en verwante beslissingen onze betrekkingen met Duitsland plotseling helemaal verslechteren", zei Yildirim, die daarmee een veel gematigder toon aansloeg dan donderdag. Natuurlijk zal Turkije wel reageren op de resolutie, voegde hij er nog aan toe.

Turkije had donderdag in reactie op de aangenomen resolutie over de massamoorden op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk zijn ambassadeur uit Berlijn teruggeroepen voor overleg. Bovendien werd de Duitse zaakgelastigde in Ankara door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. Yildirim had de goedkeuring van de resolutie "een verkeerde beslissing"genoemd.

Turkse premier: geen breuk met Duitsland
Turkse premier: geen breuk met Duitsland (Foto: ANP)

Toename faillissementen in detailhandel

Het aantal faillissementen in de detailhandel is voor het eerst in ruim twee jaar weer toegenomen. In het eerste kwartaal gingen in Nederland meer winkels op de fles dan een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vooral zaken in sport- en kampeerartikelen en bromfietsverkopers gingen een stuk vaker over de kop. Hiervan waren er wel vier keer zoveel faillissementen als in het eerste kwartaal vorig jaar. Van winkels in kleding en schoenen vielen er juist een kwart minder om.

In totaal nam het aantal faillissementen in de detailhandel in januari, februari en maart met ongeveer 5 procent toe tot 176. In de laatste drie maanden van vorig jaar daalde het aantal retailbedrijven dat failliet werd verklaard nog met 15 procent.

Toename faillissementen in detailhandel
Toename faillissementen in detailhandel (Foto: ANP)

Kamp: groei doorstaat mondiale onzekerheid

De groei van de Nederlandse economie lijdt niet onder de internationale onzekerheden maar houdt duidelijk aan. Dat liet minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag weten in een reactie op de jongste groeiramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Kamp noemde het positief dat de economie dit en volgend jaar blijft groeien, naar verwachting met respectievelijk 1,8 en 2,1 procent. "Daar hebben we met z'n allen hard voor gewerkt", zei hij. "De te verwachte groei wordt bovendien breed gedragen: we zien een toename van álle bestedingscategorieën."

Wel is het volgens de bewindsman zaak de mensen aan de slag te helpen die ondanks het economisch herstel nog langs de zijlijn staan. "We blijven werken aan een duurzame economische groei om daarmee ook de werkloosheid verder te verlagen."

Kamp: groei doorstaat mondiale onzekerheid
Kamp: groei doorstaat mondiale onzekerheid (Foto: ANP)

'Spaarrente overal onder de 1 procent'

Bij geen enkele Nederlandse bank krijgen spaarders nog een rente van 1 procent of meer op vrij opneembare tegoeden. Dat meldde de vergelijkingssite Spaarrente.nl.vrijdag op basis van zelf verzamelde gegevens.

Nationale-Nederlanden verlaagt de rentevergoeding op zijn vrij opneembare spaarrekening per 10 juni naar 0,9 procent. Dat was volgens Spaarrente.nl de laatste aanbieder die nog een rente van 1 procent hanteerde.

De spaarrentes dalen al sinds 2012, maar de laatste tijd gaan ze erg hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagde de beleidsrente eerder dit jaar naar 0 procent in een poging de inflatie en economische groei te stimuleren.

'Spaarrente overal onder de 1 procent'
'Spaarrente overal onder de 1 procent' (Foto: ANP)

Russische snelwandelaar niet positief op doping

Uniek nieuws uit de Russische atletiekwereld: snelwandelaar Denis Nizhegorodov blijkt toch geen doping in zijn lichaam te hebben gehad tijdens de Olympische Spelen van 2008. Hij bleek vorige maand een van de veertien Russen die bij hertesten van urinestalen van die Spelen alsnog positief werden bevonden, maar nu zou de B-staal verrassend genoeg negatief terug zijn gekomen - iets wat maar zelden gebeurt.

Dit zegt Vera Nacharkina, de directrice van een nationaal trainingscentrum in Mordovië, de Russische provincie waar nagenoeg alle snelwandelkampioenen 'opgeleid' werden. Vele tientallen van hen zijn inmiddels betrapt op doping en dus mag het gerust een wonder heten dat uitgerekend Nizhegorodov's B-staal negatief getest is. 

De Rus won in Athene in 2004 olympisch zilver op de 50 kilometer, gevolgd door brons in Beijing 2008. In 2011 pakte hij het zilver op het WK, wat door de dopingdiskwalificatie van landgenoot Sergey Bakulin goud werd. Dit gebeurde allemaal onder de hoede van de inmiddels geschorste dopingcoach Viktor Chegin, die een indrukwekkend lijstje medailles gewonnen zag worden door zijn op doping betrapte atleten. 

"De B-staal is in Lausanne in Zwitserland geopend en getest en de uitslag bleek negatief", zo liet Nacharkina weten tegenover Russische media. "Dit is geweldig nieuws voor ons en het betekent dat Denis binnenkort mee gaat doen aan een wedstrijd in Cheboksary (Rusland)." Het zou de langverwachte- en gevreesde comeback van de oud-wereldrecordhouder op de 50 kilometer zijn. Na het WK van 2011 liep hij in februari nog een korte lokale wedstrijd, waarna hij naar eigen zeggen door een voetblessure niet meer in actie kwam.

Topturner Leyva wéér gebeten door honden, honden afgemaakt

Het zit de Amerikaanse topturner Danell Leyva niet mee. De grote favoriet van Hans van Zetten, Nederland's beste sportcommentator, is voor de tweede keer in vier jaar tijd flink toegetakeld door hondenbeten. 

De 24-jarige Leyva trainde woensdag voorafgaand aan de eerste van twee olympische selectiewedstrijden met het nodige verband om zijn been. Wat bleek? De oud-wereldkampioen op de brug is opnieuw door twee honden gebeten terwijl hij de vechtende beesten uit elkaar probeerde te halen. 

Dat deed denken aan 2012, toen hem iets dergelijks ook al overkwam. Destijds had hij maar liefst tachtig hechtingen rondom zijn oor nodig nadat een bulldog van zijn familie hem beet. Ook daar probeerde Leyva een gevecht tussen de beesten te stoppen.

In 2012 won hij een week later overigens een nationale wedstrijd, waarna hij in de zomer olympisch allroundbrons won. Wat dat betreft zijn de voortekenen voor Rio de Janeiro dus goed.. 

Update 09.30 uur

Leyva heeft voorafgaand aan de selectiewedstrijd tijdens een persconferentie meer duidelijkheid gegeven over het incident. "Ik werd wakker van een schreeuw van mijn moeder en zag dat Pirata en Hercules, de twee mannelijke bulldogs, aan het vechten waren - het vrouwtje, Jane, deed niet mee. Ik wilde hem wegtrekken, maar Pirata greep mijn been en beet mijn handen toen ik zijn bek open wilde wrikken. Vervolgens beet hij hetzelfde been nog een keer."

Volgens de turner hebben de honden al gauw een uur gevochten voor Animal Control op kwam dagen. Leyva was op dat moment al op weg naar het ziekenhuis om een 'grote, diepe wond' te laten verzorgen. Volgens hem hebben de honden niet lang meer geleefd. "Een van de honden was al zo goed als dood...ik denk dat hij nog kon lopen vanwege de adrenaline, maar ik weet zeker dat ze hem een spuitje hebben gegeven. De andere was nog heel aggressief dus hebben ze hem waarschijnlijk ook gelijk een spuit gegeven."

Pirata is de hond die Leyva in 2012 al in zijn gezicht beet. Dat gaat dus in elk geval niet nog een keer herhaald worden.. 

Ook Van Garderen trekt zich van Spelen terug vanwege zika

Ook wielrenner Tejay van Garderen heeft besloten om zich niet beschikbaar te stellen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Net als de nodige andere sporters gaf de Amerikaan het zikavirus als reden op. 

"Als mijn vrouw Jessica niet zwanger was zou ik, mits ik werd geselecteerd, wel gaan. Ze is echter wel zwanger. Als we het net zouden gaan proberen zou ik zeggen dat we daar ook na de Spelen wel mee konden beginnen, maar nu ze al een baby in haar buik heeft wil ik dat risico niet nemen", aldus Van Garderen. Het zikavirus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen, die bij besmetting van hun moeder een verhoogde kans hebben om geboren te worden met microcefalie.

"Mensen zullen hier ongetwijfeld hun eigen mening over hebben en ze moeten vooral denken wat ze denken. Het is echter een feit dat ik het mijzelf nooit zou vergeven als ik in Rio het zikavirus op zou lopen en het op een of andere manier bij ons kind terechtkomt. Deze beslissing stelt mij veel meer op mijn gemak dan wanneer ik zou proberen om toch naar de Spelen te gaan", legt de nummer vijf van de Tour de France van 2012 en 2014 uit. 

'FIFA-baas Infantino hangt schorsing boven het hoofd'

Uitgerekend de man die wereldvoetbalbond FIFA in rustiger vaarwater moet loodsen hangt een schorsing boven het hoofd. President Gianni Infantino pleitte voor betrouwbaarheid en transparantie en uitgerekend dat laatste dreigt hem op te breken.

Volgens Die Welt heeft Infantino aan enkele FIFA-werknemers de opdracht gegeven om de opnames van een vergadering te wissen. Dit zou hem een schorsing van 90 dagen op kunnen leveren. Een woordvoerder van de FIFA heeft aan Sky Sports echter laten weten dat er 'geen formele procedures' tegen de Zwitser lopen, maar dat betekent niet dat er geen onderzoek ingesteld kan zijn.

De FIFA moet het vertrouwen en imago herstellen nadat onder de vorige president Sepp Blatter onder meer de corruptie welig tierde. De Zwitser werd net als vele andere kopstukken uit het voetbal verbannen, waarna via onder meer Infantino de weg vrijgemaakt zou worden voor een nieuw elan. Dit lijkt nu een deuk op te lopen.

Lichaam vermiste vrouw (37) mogelijk gevonden

De politie heeft mogelijk het lichaam gevonden van de 37-jarige vrouw uit Ophemert die al een week wordt vermist. Op de vindplaats is sporenonderzoek aan de gang en over de identiteit van de vrouw kon de politie donderdagavond laat nog niets zeggen. Zondag werd de 34-jarige echtgenoot opgepakt als verdachte.

Het lijk werd donderdag aangetroffen aan de Bommelsestraat in de Gelderse plaats. "Een rechercheteam van vijftien rechercheurs is al dagen met de zaak bezig. Zo is sporen- en buurtonderzoek verricht op de locatie waar de vrouw woonde en op het adres waar haar man verbleef", aldus de politie.

Bijna 200.000 mensen weg uit de bouw

Van alle mensen die in 2008 in de bouw werkten, waren er zes jaar later bijna 200.000 weg. Minder dan de helft van de uitstromers had in 2014 ander werk gevonden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers over 2014 over de arbeidsmarkt in de bouw.

Arbeiders die in 2014 wel ander werk vonden, kwamen in de industrie (bijna 15 procent) en handel (bijna 14 procent) terecht. Bijna een kwart kreeg een baan in de uitzendbranche. De meeste uitstromers, ruim 105.000, waren in 2014 werkloos. Zo'n 18 procent van het totale aantal uitstromers ging met pensioen.

Bijna 200 duizend mensen weg uit de bouw
Bijna 200.000 mensen weg uit de bouw (Foto: ANP)

Dijk net over grens houdt stand

De dijk bij het Duitse plaatsje Hamminkeln die door zware regenval dreigde door te breken, lijkt het te houden. De hevige regen zorgde ervoor dat de waterstand in rivier de Issel, de bovenloop van de Oude IJssel in Nederland, met wel twee meter steeg. Toch bleef Hamminkeln, op zo'n 40 kilometer van de Nederlandse grens bij Zevenaar, voor overstromingen behoed.

Bij een doorbraak van de dijk zou het water naar de snelweg A3 zijn gelopen en zou er geen verkeer mogelijk zijn tussen Oberhausen en Arnhem. Donderdagavond gingen er berichten rond dat de dijk het had begeven, maar die geruchten bleken niet waar te zijn. Inmiddels is het water in de Issel aan het zakken.

Ongeveer zeshonderd man was in touw om een mogelijke dijkdoorbraak te voorkomen. De dijk werd met zo'n 68.000 zandzakken versterkt.

Ook in Nederland was men op het wassende water voorbereid. Zo plaatste het waterschap Roer en Overmaas in de nacht van donderdag op vrijdag zandzakken in het Limburgse Slenaken en Vaals. Daarmee werd dreigende wateroverlast van rivier de Gulp en de vijver van kasteel Vaalsbroek voorkomen. Ook in Zuid- en Midden-Limburg zijn de meeste waterstanden inmiddels aan het dalen.

Dijk net over grens houdt stand
Dijk net over grens houdt stand (Foto: ANP)

Dodental door noodweer Duitsland loopt op

Het dodental als gevolg van de wateroverlast in het Duitse Beieren is opgelopen tot zes. In Simbach am Inn werd donderdagavond het lichaam van een 65-jarige man gevonden, meldde de politie.

In totaal heeft het noodweer in Duitsland nu tien levens geëist. In Baden-Württemberg kwamen vier mensen om het leven. Zes mensen overleden door hoogwater in Beieren. De Duitse weerdienst meldde in de nacht van donderdag op vrijdag dat het weer iets gekalmeerd was. Vrijdag wordt er echter weer zware regenval verwacht. De deelstaat Beieren heeft mensen die door de wateroverlast gedupeerd zijn 1500 euro steun toegezegd.

Niet overal kalmeerde het weer. Door plaatselijk onweer in Nordrhein-Westfalen werden donderdagavond twee mannen door de bliksem getroffen. Ze zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Over hun huidige toestand is niets bekend.

Dodental door noodweer Duitsland loopt op
Dodental door noodweer Duitsland loopt op (Foto: ANP)

Sterren in het oranje tegen wapengeweld

Vele Hollywoodsterren hebben gisteren selfies gepost waarop ze in het oranje gekleed waren. Ze deden dat om aandacht te vragen voor het leed dat wapengeweld veroorzaakt. Donderdag was de tweede jaarlijkse National Gun Violence Awareness Day in de Verenigde Staten.

Onder meer Julianne Moore, Perez Hilton, Ron en dochter Bryce Dallas Howard, Brooke Shields en Kim Kardashian kiekten zichzelf in het oranje voor de Wear Orange campagne. Ook Amy Schumer deed op eigen wijze mee aan de actie, zij droeg op haar foto niets dan een oranje sportbeha. President Barack Obama kleurde op Twitter zijn profielfoto oranje.

Wear Orange is ontstaan na de dood van Hadiya Pendleton. Het vijftienjarige meisje werd begin 2013 doodgeschoten in Chicago, een aantal dagen nadat ze met haar schoolorkest had opgetreden bij de inauguratie van president Obama. Haar nabestaanden kozen voor de kleur oranje, omdat jagers die dragen zodat ze niet zelf beschoten worden.

Helft 75-plussers niet online

Bijna 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit gebruik gemaakt van het internet. Dat is ongeveer 8 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder. Het zijn vooral 75-plussers, vrouwen en laagopgeleiden die niet online zijn, hoewel deze groepen ook steeds vaker op internet zitten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers van internetgebruikers over 2015. In vergelijking met 2012 zijn meer mensen online te vinden. Toen was 10 procent van de bevolking nog nooit op internet geweest.

Tweederde van die groep was destijds 75-plussers. Afgelopen jaar was de helft van de 75-plussers niet online. Het zijn met name vrouwen die niet internetten. In 2015 ging het om zeven op de tien vrouwen en bijna drie op de tien mannen van 75 jaar of ouder.

De voornaamste reden om niet te internetten is 'geen interesse'. Ook geven veel mensen aan dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om het internet op te gaan. 6 procent van de mensen die niet online is, geeft aan dat er in de buurt geen breedbandverbinding is.

In 2015 had 6 procent van de personen van twaalf jaar of ouder thuis geen toegang tot het internet, een groep van bijna 870.000 personen.

Helft 75-plussers niet online
Helft 75-plussers niet online (Foto: ANP)

Schadevergoeding voor vervolgd echtpaar Yunus

Azerbeidzjan moet een schadevergoeding betalen aan de Azerbeidzjaanse mensenrechtenactivisten Leyla en Arif Yunus, zo bepaalde donderdag het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het echtpaar krijgt ieder 13.000 euro voor berokkend persoonlijk leed en gezamenlijk 4.000 euro voor gemaakte kosten.

Het Europees Hof concludeert dat de activisten tijdens hun detentie in eigen land geen geschikte medische zorg hebben gekregen voor hun gezondheidsproblemen. Zo had Leyla Yunus onder meer last van diabetes en galstenen, en had haar man een chronische verhoogde bloeddruk. Volgens het Hof is hun situatie in de gevangenis verslechterd door gebrek aan goede zorg. Het Hof spreekt zelfs over een "onmenselijke en vernederende aanpak". De regering in Azerbeidzjan heeft altijd volgehouden dat de toestand van het echtpaar stabiel was en dat ze geen noodzaak zag de twee naar een ziekenhuis over te brengen.

Wel stelden de autoriteiten van het Centraal-Aziatische land het echtpaar Yunus om gezondheidsredenen voorwaardelijk in vrijheid. De twee kwamen daarop in april naar Nederland waar ze een veilig heenkomen vonden. Ons land was een logische keuze aangezien hun dochter hier woont.

De twee waren in Azerbeidzjan veroordeeld tot 8,5 en zeven jaar cel voor fraude en andere misdrijven die hun organisatie zou hebben begaan. Kort daarvoor hadden ze zich kritisch uitgelaten over de mensenrechtensituatie in hun land. Het echtpaar hangt nog een proces boven het hoofd wegens landverraad.

Schadevergoeding voor vervolgd echtpaar Yunus
Schadevergoeding voor vervolgd echtpaar Yunus (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: 'Tropische buien'

Het is mistig en nevelig vanmorgen, maar in de loop van de ochtend breekt vanuit het oosten de zon door. Helaas ontstaan in de middag opnieuw regenbuien die gepaard kunnen gaan met onweer en er kan weer veel neerslag vallen in zeer korte tijd. De temperatuur ligt rond de 20 tot 25 graden, aan de kust blijft het wat koeler met ongeveer 16 graden. De wind varieert van noordwestelijk tot noordoostelijk en is zwak tot matig van kracht. 

Zon op 05:23
Zon onder 21:53
Zonkracht

7 / 3

Kunt u mij de weg naar de maan vertellen? 

De weg naar de maan vanuit Sauerland (Foto: Rewimo)
De weg naar de maan vanuit het Sauerland (Foto: Rewimo) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1880 Alexander Graham Bell verzond via de fotofoon voor het eerst een draadloos telefoongesprek. 
1965 De Gemini 4 werd gelanceerd. Edward White maakte als eerste Amerikaan een ruimtewandeling.
1984 Bij Aschaffenburg in Beieren stortte een Brits vliegtuig neer. De schietstoel waarmee de piloot zichzelf redde, kwam in het publiek terecht en doodde een 40-jarige toeschouwer.
1998 Nabij het Duitse Eschede ontspoorde een ICE-hogesnelheidstrein, waarbij 101 mensen om het leven kwamen.
2009 De allerlaatste aflevering van 'Toen was geluk heel gewoon' werd uitgezonden door de KRO.


Toen was geluk heel gewoon

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.