FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 september 2015

Identiteit Thalys-man lastig vast te stellen

De identiteit van de jongeman die zich vrijdagochtend had verschanst in een toilet van de Thalys op het Centraal Station van Rotterdam, valt lastig vast te stellen. Ook kan de politie nog niet zeggen wat hem bewogen heeft, hoewel het niet erg duidelijk is wat daarmee precies wordt bedoeld. Er lijkt immers vooralsnog geen sprake te zijn geweest van een misdrijf.

"Het is niet dat we niks willen zeggen", zegt een woordvoerster van de politie, die verwacht dat zaterdag meer bekend wordt. Het verhoor loopt nog. Over de inhoud daarvan en waarom de identiteit moeilijk is vast te stellen, doet de politie geen mededeling.

De jongeman had de politie, NS-personeel en hulpdiensten urenlang beziggehouden. Het station werd ontruimd nadat hij de trein van Amsterdam naar Parijs was ingerend. Bijna drie uur later werd hij overmeesterd door een arrestatieteam.

Hij bleek ongewapend en verzette zich niet. Wegens hyperventilatie werd hij voor controle tijdelijk naar een ziekenhuis gebracht. In de trein zijn geen explosieven gevonden.

Identiteit Thalys-man lastig vast te stellen
Identiteit Thalys-man lastig vast te stellen (Foto: ANP)

Moody's verlaagt kredietoordeel Frankrijk

De Franse economie blijft kwakkelen en zal dat waarschijnlijk nog de rest van dit decennium blijven doen. Dat schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een vrijdag gepubliceerd rapport, waarin het kredietoordeel over de tweede economie van de eurozone met één stap wordt verlaagd van Aa1 naar Aa2.

De Franse economie groeit slechts langzaam en de staatsschuld neemt niet noemenswaardig af. Daarin valt voorlopig geen wezenlijke verandering te verwachten, aangezien de concurrentiepositie de afgelopen jaren is verslechterd en de werkloosheid structureel te hoog is. Daar komt bij dat de politieke situatie hervormingen die de economie sterker kunnen maken in de weg staat. Vooral de rigide arbeidsmarkt is een punt van zorg.

Het nieuwe rapportcijfer geeft wel nog altijd aan dat Moody's het risico dat Frankrijk verzaakt op zijn langlopende schulden bijzonder laag inschat. Het vooruitzicht voor het kredietoordeel is stabiel. Dat wil zeggen dat Moody's op korte termijn geen verdere verlaging voorziet.

Daarbij wijst de firma erop dat Frankrijk nog altijd een grote, breed georiënteerde economie is met veel hoogwaardige bedrijven en een hoog inkomen per hoofd van de bevolking. Bovendien beschikt het land over een brede investeerdersbasis en zijn de rentekosten laag. Daarnaast heeft het minder dan andere ontwikkelde economieën te kampen met vergrijzing.

Moody's verlaagt kredietoordeel Frankrijk
Moody's verlaagt kredietoordeel Frankrijk (Foto: ANP)

Breuk in knieschijf wielrenner Groenewegen

Wielrenner Dylan Groenewegen kan deelname aan het WK bij de beloften vergeten. De coureur van Roompot werd vrijdag in de eindsprint van het Kampioenschap van Vlaanderen tegen de grond gereden. Onderzoek in een ziekenhuis in Roeselaere wees uit dat de 22-jarige Amsterdammer een breuk in zijn rechterknieschijf heeft opgelopen. Volgens zijn ploeg zit zijn hele been in het gips.

Groenewegen streed met de Belg Jens Debusschere om de zege in Koolskamp, toen de twee met de sturen in elkaar haakten. Debusschere kwam als eerste over de meet, maar werd als schuldige van de val aangewezen en gedeclasseerd. De zege ging daarop naar de Pool Michal Golas. Debusschere wees juist met de beschuldigende vinger naar zijn Nederlandse rivaal.

Groenewegen was één van de vijf coureurs die voor Nederland zou starten op het kampioenschap voor beloften in Richmond. Het is nog niet bekend wie hem vervangt.

Breuk in knieschijf wielrenner Groenewegen
Breuk in knieschijf wielrenner Groenewegen (Foto: ANP)

Analyse Fed jaagt Wall Street schrik aan

De Amerikaanse beurzen verloren vrijdag verder terrein. De somberdere economische vooruitzichten die de Amerikaanse centrale bank ervan hebben overtuigd dat een renteverhoging deze maand te vroeg zou komen, hadden net als donderdag hun weerslag op de aandelenhandel.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, ging het weekeinde in met een verlies van 1,7 procent op 16.384,79 punten. De bredere S&P 500 daalde 1,6 procent tot 1958,08 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,4 procent omlaag naar 4827,23 punten.

De Federal Reserve besloot donderdag de rente nog niet te verhogen, gezien de recente onrust op de financiële markten rond met name China. President Janet Yellen zei dat die de economische groei zouden kunnen afremmen. Daarmee wakkerde zij een vrees die onder beleggers al langer leeft, verder aan.

Merck
Farmaciegigant Merck was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 3,4 procent. De bank Goldman Sachs en de fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw Caterpillar volgden met koersdalingen rond de 3 procent.

Bovenaan de Dow stond technologiereus Apple. De maker van gadgets als de iPhone en iPad verloor altijd nog 0,4 procent, net als Procter & Gamble, het bedrijf achter bekende consumentenmerken als Gillette, Head & Shoulders, Oral-B, Ariel en Pampers.

Coca-Cola
Coca-Cola liet weten dat het op een fiscale naheffing kan rekenen die kan oplopen tot 3,3 miljard dollar (2,9 miljard euro). Volgens de Amerikaanse belastingdienst heeft de frisdrankmaker in de jaren 2007 tot en met 2009 te weinig belasting afgedragen. Het aandeel zakte 1 procent.

Softwareproducent Adobe won 1,2 procent, ondanks tegenvallende verwachtingen die het uitsprak bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. Het bedrijf, bekend van programma's als Acrobat en Photoshop, wist in die periode wel de winst te verviervoudigen.

De euro was was 1,1295 dollar waard, tegen 1,1365 dollar aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 4,1 procent tot 45,01 dollar per vat. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper en kostte 47,80 dollar per vat.

Analyse Fed jaagt Wall Street schrik aan
Analyse Fed jaagt Wall Street schrik aan (Foto: ANP)

Dik 7000 asielaanvragen in augustus

In augustus hebben 5.360 vreemdelingen een eerste asielaanvraag ingediend. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) vrijdagavond aan de Tweede Kamer. "In september doet zich een snelle verdere toename voor."

De eerste asielaanvragen in 2015 zijn vooral ingediend door Syriërs en Eritreeërs, meldt de bewindsman. Ook komen er meer familieleden naar ons land van mensen die hier al asiel hebben gekregen. In augustus was de instroom van deze "nareizigers" 1610.

Als ook de herhaalde aanvragen van asiel worden meegerekend, was de totale instroom in augustus 7110.

Dik 7000 asielaanvragen in augustus
Dik 7000 asielaanvragen in augustus (Foto: ANP)

Raceteam: 'Pas op! Asielzoekers!'

Met een opmerkelijke tweet heeft de PR-dame van een Schots motorraceteam zichzelf lelijk in de vingers gesneden. In de tweet waarschuwt zij andere raceteams van de British Superbikes voor asielzoekers.

Dit weekend wordt op het TT-circuit van Assen weer de BSB verreden. En laat nu net de TT-hal, een enorm evenementencomplex bij het circuit, afgevuld zijn met honderden gelukszoekers. Hierop besloot het Schotse team de andere deelnemers te waarschuwen voor deze goedbedoelende immigranten.

En dat schoot menigeen in het verkeerde keelgat. De vrouw in kwestie haastte zich hierna te zeggen dat de tweet niet racistisch was bedoeld. "De racewereld is een hechte gemeenschap, die voor elkaar zorgt en op elkaar past", klinkt het.  "En wij willen gewoon geen problemen doordat vluchtelingen proberen in onze vrachtwagens te kruipen."

Engelse rugbyers openen thuis-WK met zege op Fiji

Engeland heeft de openingswedstrijd van het WK rugby in eigen land gewonnen. In het beroemde Twickenham Stadium werd Fiji met 35-11 de maat genomen, ondanks niet altijd even sterk spel van de Engelsen.

Al in de derde minuut kreeg Engeland de eerste kans om te scoren dankzij een fout van Ben Volavola. George Ford trapte de penalty tussen de palen en zorgde met 3-0 voor de eerste punten van het WK. Enkele minuten later kreeg diezelfde Volavola de kans om gelijk te komen, maar hij miste de penalty. Vanwege een overtreding van Fiji kreeg Engeland in de dertiende minuut een penalty try, wat na de conversie van opnieuw Ford zorgde voor een 10-0 voorsprong.

De eerste volwaardige try van het WK kwam in de 22e minuut op naam van Mike Brown, goed voor 15-0, want Ford kreeg de conversie niet tussen de palen. Na een half uur spelen kwam ook Fiji op het scorebord dankzij een schitterende try: Volavola trapte de bal richting de goal line, waar Nemani Nadolo de bal kon vangen: 15-5, want Volavola miste de conversie. Dankzij Ford en Nadolo kregen beide teams er nog drie punten bij voor een penalty en dus ging men met 18-8 de rust in.

Nemani Nadolo zorgt voor een schitterende try van Fiji, wat ook de enige try van de eilandbewoners zou blijven (PRO SHOTS/Action Images)
Nemani Nadolo zorgt voor een schitterende try van Fiji, wat ook de enige try van de eilandbewoners zou blijven (PRO SHOTS/Action Images)

Het duurde een tijdje voor het scoren in de tweede helft op gang kwam, mede door een gemiste penalty van Volavola na 48 minuten. Na ruim een uur trapte hij de drie punten wel binnen en op 18-11 leek Fiji ineens toch kans te maken om weer terug in de wedstrijd te komen. Daar werd echter snel korte metten mee gemaakt nadat Engeland in enkele minuten twee penalties - beiden door Owen Farrell - en een try van Brown op het scorebord kreeg. Billy Vunipola zorgde in de slotfase nog voor de vierde try van Engeland, wat een bonuspunt oplevert in de groepsfase.

Voor het volledige WK-overzicht kun je hier onze speciale toernooigids vinden.

Wilders treurt om dooie poes

Het zit die arme Geert niet mee. Naast het kabinet, heeft nu ook zijn lieve Lola hem  de steek gelaten. Het poesje van Geert Wilders is zojuist overleden.

"Mijn lieve Lola is niet meer", twittert FOK!s populairste politicus. "Ze is 22 jaar geworden. Rust zacht, lieve schat."

Bergen op Zoom groenste stad Europa

Bergen op Zoom mag zich de groenste stad van Europa noemen. De Brabantse gemeente won in Bristol (Engeland) goud bij de jaarlijkse Europese groencompetitie Entente Florale.

De internationale jury, die bestond uit specialisten uit de tien deelnemende landen, was onder de indruk van de wijze waarop Bergen op Zoom zich presenteerde met het thema 'groen bondgenootschap tussen verleden en heden', liet de gemeente vrijdag weten.

Nederland is in de competitie vaker in de prijzen gevallen. Zo haalden Amstelveen en Weert ook al eens goud.

Bergen op Zoom deed mee aan de wedstrijd, omdat de stad vorig jaar was uitgeroepen tot groenste van Nederland.

Bergen op Zoom groenste stad Europa
Bergen op Zoom groenste stad Europa (Foto: ANP)

Guus Meeuwis wil naar Pinkpop

Guus Meeuwis heeft al op heel wat bekende plaatsen opgetreden, maar blijft een grote wens hebben. "Ik ben nog niet op Pinkpop geweest", vertelde de Brabander vrijdag in College Tour.

Meeuwis en Pinkpop-baas Jan Smeets hebben meermaals contact gehad, maar dat heeft nog niet geresulteerd in Meeuwis' naam op het affiche. "Hij vindt het niet helemaal bij het festival passen. Ik denk dat hij ons nog te veel aan de popkant vindt zitten." Meeuwis wil Smeets en zijn publiek maar al te graag het tegendeel bewijzen. "Ik ben er altijd klaar voor. Dan kom ik met liefde en plezier en ga ik laten zien dat ze er toch al een tijdje naast zitten."

In mei stond Meeuwis in de Royal Albert Hall, waarmee een andere grote wens wel in vervulling ging. "De adrenaline in mijn lijf was niet te temmen", vertelde Meeuwis, die na het optreden nauwelijks kon slapen. "Het ging gewoon niet. Ik heb drie of vier uur geslapen. Het zat in heel m'n lijf en was zo'n bizarre ervaring."

Mark Rutte

Wat Meeuwis ook 'wel grappig' lijkt, is daadwerkelijk een keer het podium delen met Mark Rutte. De twee spraken in Eva Jineks talkshow al eens af 'tussen de schuifdeuren' te proberen of dat zou werken. "Ik heb hem nog niet tussen mijn schuifdeuren gezien", zei de zanger over de afspraak met de premier. Wel weet Meeuwis al wel welke muziek hij met Rutte als pianist ten gehore zou willen brengen. "Hij zit meer aan de klassieke kant. Dan gaan we de Geistlichen Lieder und Arien van Bach doen. Die moet ik ook wel eens zingen op zangles."

Meeuwis ging in College Tour ook in op de 'eeuwigdurende discussie' over of zijn Brabant het officiële volkslied van de provincie moet worden. De zanger zelf ziet dat liever niet gebeuren. "Nu is het veel leuker. Het is een geuzenlied en dat is veel leuker dan een officieel volkslied."

Guus Meeuwis wil naar Pinkpop
Guus Meeuwis wil naar Pinkpop (Foto: BuzzE)

Trump onder vuur om opmerking over Obama

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is vrijdag onder vuur komen te liggen van het Witte Huis door een campagnebijeenkomst in Rochester, in de staat New Hampshire. Daar zei een man tegen Trump dat moslims het probleem in de Verenigde Staten zijn en dat president Barack Obama er een van is.

De vastgoedmiljardair interrumpeerde hem niet en betwistte de stelling evenmin, maar zei in plaats daarvan: 'juist'. De aanhanger zei vervolgens dat Obama niet eens een ,,Amerikaan is". Daarmee verwees hij naar eerdere twijfels van Trump of Obama wel in de VS is geboren. Volgens sommigen komt hij uit Kenia. Een geboortecertificaat moest eraan te pas komen om het bewijs te leveren dat Obama inderdaad Amerikaan is.

via GIPHY


Een woordvoerder van het Witte Huis veroordeelde volgens CNN de opmerkingen van Trump, maar zei ook niet ,,verbaasd te zijn dat dit op een Donald Trump-bijeenkomst gebeurt". Hillary Clinton, presidentskandidate voor de Democraten, was ,,geschokt". ,,Hij had dat soort retoriek, die haatdragendheid, direct moeten corrigeren." Ook is er kritiek gekomen van andere Republikeinse presidentskandidaten. Zo zei Senator Lindsey Graham dat Trump ,,een grens heeft overschreden".

Op dezelfde bijeenkomst zei Trump overigens dat als hij daadwerkelijk president wordt, hij geen salaris wil. Hij zal de 400.000 dollar (zo'n 350.000 euro) die hij per jaar zou verdienen, afwijzen. Het magazine Forbes schat het vermogen van de politicus op 4,1 miljard dollar. Zelf zei Trump in juli van dit jaar dat zijn vermogen meer dan 10 miljard dollar bedraagt.

Trump onder vuur om opmerking over Obama
Trump onder vuur om opmerking over Obama (Foto: ANP)

A Perfect Day winnaar op Film by the Sea

De film A Perfect Day van Fernando León De Aranoa is in de prijzen gevallen op Film by the Sea, het festival in Vlissingen. De film won de Diorapthe Film- en Literatuur Award.

A Perfect Day vertelt het verhaal over een groep hulpverleners die proberen de watervoorziening van een verlaten gemeenschap in een Bosnisch oorlogsgebied te redden. De film, gebaseerd op het boek Dejarse Llover van Paula Farias, is volgens de vakjury "een film met een grote noodzaak". De auteur (ook voormalig voorzitter van Artsen Zonder Grenzen Spanje) was aanwezig bij de uitreiking.

Tijdens Film by the Sea in Vlissingen, dat film en literatuur als hoofdthema heeft, werden nog meer prijzen uitgereikt. Zo ging de Sylvia Kristel Award naar actrice Genevieve Gaunt. De Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar, ging naar Still Alice van regisseurs Wash Westmoreland en Richard Glatzer. De film, met in de hoofdrol Julianne Moore die vecht tegen alzheimer, is gebaseerd op het boek 'Ik mis mezelf' van schrijver Lisa Genoza.

Zoals al bekend ontving actrice Monic Hendrickx (Penoza) de Grand Acting Award van Film by the Sea. Die prijs reikt het festival uit aan filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben verricht voor de filmindustrie. Eerder kregen Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist, Stanley Tucci, Jan Decleir en Rutger Hauer deze award.

A Perfect Day winnaar op Film by the Sea
A Perfect Day winnaar op Film by the Sea (Foto: ANP)

'Simpson was helemaal niet dronken op tv'

Jessica Simpson was niet dronken tijdens haar debuut als presentatrice voor teleshoppingkanaal Home Shopping Network (HSN). Dat zeggen anonieme bronnen tegen TMZ.

Simpson kwam haar nieuwe kleding- en accessoirelijn promoten in het programma The List with Colleen Lopez. De 35-jarige zangeres maakte op sommige momenten een aangeschoten en nogal vreemde indruk. Ze was aan het giechelen, sprak met een dubbele tong en hield een onsamenhangend verhaal over grijze skinnyjeans.

Op Twitter werd gespeculeerd dat Jessica een slok op had, maar volgens de insiders klopt dat niet. Het vreemde gedrag zou gewoon bij haar karakter horen en af en toe de kop op steken. Het overgrote deel van het tv-optreden ging wel vloeiend, benadrukken ze. Dergelijke momenten zouden onvermijdelijk zijn bij een programma zonder script dat twee uur duurt.

Ook een bron bij HSN laat weten dat Simpson niet onder invloed was. De zender is naar verluidt erg te spreken over het optreden van de blondine, die precies zou weten hoe ze de verkoopcijfers op moet krikken.

'Simpson was helemaal niet dronken op tv'
'Simpson was helemaal niet dronken op tv' (Foto: BuzzE)

Kanovaarder Hermans mist olympisch ticket

Kanovaarder Maarten Hermans heeft vrijdag bij de wereldkampioenschappen slalom in Londen naast een olympisch ticket gegrepen. De 23-jarige Brabander strandde in de K1 al in de series. Hermans had zondag in de finale bij de eerste tien moeten zitten om volgend jaar naar Rio de Janeiro te mogen.

De wildwaterkanoër droomt van deelname aan de Olympische Spelen. Hermans liep kwalificatie voor Londen 2012 mis, maar kreeg een jaar later uit handen van Johan Cruijff een aanmoedigingsprijs omdat hij met beperkte financiële middelen zijn olympische droom tracht te realiseren. De Brabander ging vol goede moed naar de WK in Londen, maar die liepen vrijdag uit op een teleurstelling. Mede vanwege een tijdstraf eindigde Hermans in de series als veertigste, in de herkansing bleef hij 0,6 seconde verwijderd van een vereiste plek bij de eerste tien om door te mogen.

"Tijdens het EK in Liptovsky in mei wordt het alles of niks", aldus Hermans via Twitter. Op het Slowaakse water krijgt hij nog een kans zich te plaatsen voor Rio. Marnix Teunissen, die net als Hermans uitkomt in de K1, bleef ver verwijderd van een plek in de halve finales.

Kanovaarder Hermans mist olympisch ticket
Kanovaarder Hermans mist olympisch ticket (Foto: ANP)

'Snel deal tussen Lotus F1 en Renault'

Het lijkt erop dat Renault snel een groot belang zal nemen in het Formule 1-team Lotus. Dit blijkt uit een uitspraak van de Britse rechter Briss die vanwege het komende nieuws een zaak van de Britse belastingdienst HMRC tegen Lotus zeven dagen aangehouden heeft.

De Britse belastingdienst sleepte Lotus op 7 september voor de rechter omdat het voor de maand juni een bedrag van 900.000 Britse Pond (1,2 miljoen euro) niet voldaan had. Daar is nu een soortgelijk bedrag voor juli bijgekomen en waarschijnlijk volgt augustus spoedig.

Mocht Lotus onder curatele komen te staan dan komt de deal met Renault in gevaar en worden mogelijk 400 mensen op straat gezet. Daarom heeft Briss de rechtszaak voor de tweede en laatste maal zeven dagen aangehouden. "Beide partijen (Lotus en Renault, red.) hebben me ervan overtuigd dat de kans zeer groot is dat de eerste fase van de deal binnen zeven dagen ondertekend wordt, waarmee het bedrijf een significant bedrag binnenkrijgt."

Mocht Renault zich inkopen bij Lotus dan zou het Franse bedrijf 65 procent van de aandelen bemachtigen. Het raceteam uit Enstone zou dan weer met Renault-motoren gaan rijden in plaats van de Mercedes die er dit jaar in ligt.

Uitslag N.E.C. - sc Heerenveen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. Nijmegen en sc Heerenveen. De thuisploeg won dankzij twee doelpunten van Santos met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

2 - 0

sc Heerenveen

 18' Santos
 74' Santos
   
 
 Gele kaart: Kane, (N.E.C. Nijmegen), v. Anholt, Slagveer, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.118
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Halldórsson
Kane
v.Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel (Lundholm/79)
Ritzmaier (Roman/72)
Breinburg
Foor
Santos
Limbombe (Rayhi/71)
  Mulder
v.Anholt
St.Juste
Bijker
Cavlan (Otigba/38)
v.d.Boomen (Marzo/75)
v.d.Berg
Thern
Slagveer
Veerman (Kada/38)
Larsson

'Volkswagen wil F1-team Red Bull overnemen'

Volkswagen is in onderhandeling om het Formule 1-team Red Bull Racing over te nemen, zo meldt voormalig F1-teambaas Eddie Jordan aan de BBC. Het Duitse merk zou in 2018 met een eigen motor aan de start willen verschijnen. In de komende twee jaren zou er een Ferrari-krachtbron achterin de Bulls moeten gaan liggen.

Volgens Jordan spreken Volkswagen en Red Bull al meer dan een jaar met elkaar en zouden nu de basisvoorwaarden voor een overname overeen gekomen zijn. Volkswagen zou dan de vierde grote fabrikant op de grid worden (als Renault blijft wordt VW de vijfde, red.) en Red Bull zou hoofdsponsor blijven van het team uit Milton Keynes. Onder welk merk VW dan op de grid wil verschijnen is nog niet bekend.

Dat de deal mogelijk wordt komt door de splitsing tussen motorenleverancier Renault en Red Bull. Ook het vertrek van VW-bestuursvoorzitter Ferdinand Piëch heeft de weg vrijgemaakt voor VW-baas Martin Winterkorn om zijn Formule 1-plannen mogelijk door te drukken.

Of het zover zal komen dat Volkswagen Red Bull F1 overneemt, en zo ja wanneer, blijft afwachten.

Japan mag weer militair ingrijpen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog mag Japan militair ingrijpen door bijvoorbeeld bondgenoten te steunen. Het Japanse Hogerhuis ging in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) akkoord met de nieuwe veiligheidswet.

Volgens president Shinzo Abe is het de grootste verschuiving in het defensiebeleid van Japan sinds 1954. Vanaf toen kende Japan een absoluut pacifisme, wat inhield dat oorlogvoeren helemaal niet mocht van de grondwet.

Met de nieuwe wet heeft Japan niet alleen het "collectieve recht op zelfverdediging", maar mag het ook troepen laten vechten aan de zijde van bijvoorbeeld de VN of de VS, ook als Japan zelf niet wordt aangevallen.

De wet is controversieel. In de aanloop naar de stemming waren er enorme protesten van Japanse burgers, die zeggen dat het in strijd is met de pacifistische grondwet. Bovendien zijn ze bang dat Japan na zeventig jaar van vrede verstrikt raakt in conflicten waar de VS bij betrokken is.

Chaotische taferelen
In het Lagerhuis ging de stemming eerder niet bepaald van een leiden dakje. Tegenstanders probeerden de microfoon van de voorzitter af te pakken zodat er niet tot stemmen kon worden opgeroepen. Parlementariërs van Abes partij wisten dat uiteindelijk te voorkomen.

Het leide tot chaotische taferelen. Uiteindelijk kon er alsnog worden gestemd, maar niet zonder flink wat geduw en getrek.

Japan mag weer militair ingrijpen
Japan mag weer militair ingrijpen (Foto: ANP)

Geen ingreep overwogen na 'nepparlement'-uitspraak Wilders

De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft niet overwogen in te grijpen toen Geert Wilders van de PVV sprak van een "nepparlement." Dat zei ze vrijdagavond in het EO-radioprogramma Dit is de dag.

"In de Grondwet staat dat Kamerleden in de Kamer alles mogen zeggen", zei ze. Het is aan de parlementariërs zelf om elkaar onderling te corrigeren, aldus Van Miltenburg.

"Als ze gewild hadden, had ik ze allemaal de ruimte gegeven om over deze uitspraak in discussie te gaan." Ze vindt de uitspraak van Wilders wel een "hele stevige", maar daar heeft ze er in die 22 uur Algemene Politieke Beschouwingen wel meer van gehoord. En van verschillende andere dingen die er werden gezegd vroeg ze zich ook af die wel klopten, vertelde ze. De Tweede Kamer is echter een "heel serieus parlement", benadrukte Van Miltenburg.

Hitte van het debat
De opmerking van Wilders was "in de hitte van het debat". Ze wees er bij de EO wel op dat dat "de persoon" die de opmerking maakte zelf 22 uur lang heeft meegedaan aan het debat in de Kamer en dat zijn fractie zelfs een ondervoorzitter levert voor de Tweede Kamer.

Wilders zei toen dat alleen de PVV zegt wat miljoenen Nederlanders denken, namelijk dat er niet meer asielzoekers bij moeten komen en dat de grenzen dicht moeten. "Het verschil tussen dit nepparlement en de mensen thuis is levensgroot", aldus de PVV-leider.

Premier Mark Rutte zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat hij de opmerking van Wilders ongepast vindt. "Verder ga ik niet in op die kreet van hem gisteren. We moeten het niet te zwaar maken. Hij riep dat, hij mag dat roepen, er is vrijheid van meningsuiting, maar het is zo'n onzin, dat we er niet te veel aandacht aan besteden."

'Ik ben het volk'
D66-leider Alexander Pechtold wil "op een rustiger moment" aan de kaak stellen dat Van Miltenburg niet heeft ingegrepen. De parlementariërs zijn rechtmatig gekozen, dan kan iemand niet zeggen dat het parlement niet legitiem is, zo is de gedachte. "Waar haalt u het lef vandaan om te zeggen: ik ben het volk?", aldus Pechtold tijdens het debat.

Van Miltenburg gaat ook Jan Vos (PvdA) niet aanspreken op zijn tweet over de inbreng van Wilders in het debat, meldde ze in Dit is de dag. Hij twitterde donderdagavond dat de bijdrage van Wilders aan het Kamerdebat openlijk kenmerken toonde "van fascistoïde leiderschap".

Van Miltenburg: ingrijpen niet overwogen
Van Miltenburg: ingrijpen niet overwogen (Foto: ANP)

Hongarije en KroatiŽ willen vluchtelingen doorlaten

Hongarije en Kroatië hebben afgesproken vluchtelingen en migranten die naar het noorden en westen van Europa willen via een bepaalde route door te laten. Deze corridor loopt door Hongarije, meldde de Britse nieuwszender SkyNews vrijdag. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken weet niets van deze corridor en is onaangenaam verrast dat Hongarije vluchtelingen langs de Oostenrijkse grens zet.

Oostenrijk heeft het recht migranten die geen asiel in het land willen aanvragen, aan de grens met Hongarije te weigeren, aldus het ministerie. Oostenrijk wil ook geen "buitensporige hoeveelheden" mensen toelaten, waarschuwde Wenen.

De route lijkt in de praktijk te worden aangegeven door bewegingen van bussen met vluchtelingen. Zo reden er vrijdag bussen vol migranten van de Hongaars-Kroatische grens naar de Hongaarse grensstreek met Oostenrijk. De vluchtelingen zijn naar Szentgotthard en Vamosszabadi gebracht. Beide plaatsen liggen niet ver van de Oostenrijkse grens. Ondertussen is een trein met circa duizend vluchtelingen vanuit Kroatië aangekomen in de Hongaarse grensplaats Magyarboly.

Ook Slovenië verwacht dat er veel migranten vanuit Kroatië binnenkomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht er circa duizend in 24 uur. Om die reden zal het de mogelijkheid van een corridor bespreken als de druk van de vluchtelingenstroom te groot wordt. Dat heeft minister-president Miro Cerar vrijdag op een persconferentie gezegd. Hij zei met naburige, betrokken landen in contact te staan over een eventuele corridor voor migranten.

Hongarije sloot eerder al de grens met Servië af met een hek. Kroatië, dat in de jaren 90 van de vorige eeuw zelf met oorlog en vluchtelingen kampte, besloot de mensenstroom daarop welkom te heten. Hier moest het land echter al snel van terugkomen.

'Vluchtelingencorridor naar Noord-Europa'
Hongarije en Kroatië willen vluchtelingen doorlaten (Foto: ANP)

'PvdA moet opsplitsen energiebedrijven voorkomen'

Met spanning kijken energiebedrijven Delta en Eneco uit naar het komende debat in de Tweede Kamer dat hun toekomst bepaalt. Beide bedrijven hangt boven het hoofd dat ze alsnog worden gedwongen hun stroomnetwerk af te stoten.

Delta en Eneco zijn nog de enige Nederlandse energiebedrijven die stroom opwekken en leveren en die daarnaast beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, want splitsing kost niet alleen honderden banen maar zet ook de verduurzaming van de energievoorziening op achterstand, zegt topman Arnoud Kamerbeek van het Zeeuwse Delta.

Kamerbeek vestigt zijn hoop op regeringspartij PvdA, die het volgens hem aan zijn stand verplicht is minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) van zijn voornemen om Delta en Eneco op te splitsen af te houden.

Kwetsbare regio
"Bij de Algemene Beschouwingen ging het de afgelopen twee dagen vooral over werkgelegenheid en duurzaamheid. Ik zou het niet begrijpen als de PvdA dit laat gebeuren. Voor Delta geldt ook nog dat de banen verdwijnen in een economisch kwetsbare regio."

Delta en Eneco hebben zich jarenlang tegen splitsing verzet. Maar recent bepaalde de Hoge Raad dat de bedrijven mogen worden gesplitst. Dat gebeurde eerder bij Nuon en Essent, waarna ze voor miljarden werden gekocht door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE. De netten bleven in handen van de verkopende provincies en gemeenten.

Opgeslokt
Dat lot wacht Delta en Eneco ook, te worden opgeslokt door een buitenlandse grootmacht, zegt Kamerbeek. Want zonder de zekere inkomsten die de netten opleveren, zakt de kredietwaardigheid en is een zelfstandig voortbestaan niet mogelijk, legt hij uit.

De gewraakte Splitsingswet uit 2006 komt voort uit een Europese richtlijn. Nederland toonde zich destijds het 'beste jongetje van de Europese klas', want de andere lidstaten trokken zich er weinig van aan.

"Naast Eneco en Delta zijn er vier grote buitenlandse spelers op de Nederlandse energiemarkt: RWE, Vattenfall, E.ON en GDF Suez. Alle vier zijn dat nog altijd geïntegreerde bedrijven, die bovendien als grote 'kolenspelers' in vergelijking met ons slecht presteren op het gebied van duurzaamheid. Zij dringen aan op splitsing van onze bedrijven. Het zou onbegrijpelijk zijn als Nederland zich door hen laat ringeloren."

Delta-topman rekent op PvdA
'PvdA moet opsplitsen energiebedrijven voorkomen'  (Foto: ANP)

S&P positiever over Portugal

Aanhoudend economisch herstel en bezuinigingen in Portugal sterken het vertrouwen van Standard & Poor's (S&P) in de kredietwaardigheid van het Zuid-Europese land. Dat liet de kredietbeoordelaar vrijdag weten.

S&P wijst er onder meer op dat door aanhoudende groei de overheidsschuld als percentage van de totale omvang van de economie een daling heeft ingezet. Die volgt op een periode van vijftien jaar waarin de schuld ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) alleen maar toenam.

De staatsschuld blijft zeer hoog, naar schatting bijna een kwart groter dan de waarde van het totaal aan geproduceerde producten en diensten in Portugal dit jaar. Maar gezien de gunstige ontwikkelingen verhoogt S&P wel zijn rapportcijfer voor langlopend Portugees staatspapier van BB naar BB+, met een stabiel vooruitzicht.

S&P positiever over Portugal
S&P positiever over Portugal (Foto: ANP)

Economische zorgen overheersen op beurzen

De Europese beurzen zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. Daags na het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten nog niet te verhogen, overheerste bezorgdheid over de verzwakking van de wereldeconomie die de Amerikaanse centrale bank kennelijk vreest.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 2,4 procent lager op 427,32 punten. De MidKap daalde 1 procent naar 637,94 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 1,4 en 3,1 procent.

De Fed besloot de langverwachte renteverhoging deze maand nog niet door te voeren. Het besluit hangt samen met de recente onrust op de financiële markten. President Janet Yellen zei in een toelichting dat die de groei van de wereldeconomie kan beknotten, terwijl de geringe inflatie in de VS genoeg ruimte laat om de rente laag te houden.

Aegon
Bijna alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Alleen telecomconcern KNP eindigde onveranderd. De sterkste daler was Aegon met een verlies van 6,1 procent. De verzekeraar, die zeer actief is in de VS, zou hebben geprofiteerd van een hogere Amerikaanse rente. Branchegenoot Delta Lloyd zakte 4,8 procent.

Philips leverde 2 procent in. De mededingingsautoriteiten in Turkije starten een onderzoek naar het elektronicaconcern in het land, na een klacht dat Philips zijn dominantie op de markt misbruikt bij de verkoop van reserveonderdelen voor medisch-diagnostische beeldschermapparatuur.

USG People
Bij de middelgrote fondsen stonden uitzender USG People en toeleverancier aan de chipindustrie Besi onderaan met allebei 4,2 procent verlies. Biotechnologiebedrijf Galapagos was de sterkste stijger met een winst van 4,8 procent, terwijl luchtvaartgroep Air France-KLM er 1,5 procent bijkreeg.

De euro steeg wat in waarde na het rentebesluit in de VS. De eenheidsmunt was 1,1365 dollar waard, tegen 1,1305 dollar bij het eind van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,2 procent tot 45,40 dollar per vat. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en kostte 48,17 dollar per vat.

Economische zorgen overheersen op beurzen
Economische zorgen overheersen op beurzen (Foto: ANP)

Ook Rusland helpt vluchtelingen

Ook Rusland helpt bij de opvang van vluchtelingen die door Europa trekken. De Servische ambassadeur in Moskou, Slavenko Terzic, heeft volgens persbureau Tass het Kremlin bedankt voor hulp bij de opvang van achthonderd tot duizend vluchtelingen in Servië.

Terzic zei dat er iedere dag meer vluchtelingen bijkomen in Servië. Aan de grens met Macedonië zijn opvangkampen opgezet. Rusland heeft met allerlei spullen zoals dieselverwarming en tenten erg geholpen, aldus de ambassadeur.

Ook Rusland helpt vluchtelingen
Ook Rusland helpt vluchtelingen (Foto: ANP)

Grenspost tussen KroatiŽ en SloveniŽ bestormd

De Sloveense oproerpolitie heeft voorkomen dat circa tweehonderd vluchtelingen of migranten een grenspost aan de Kroatische grens overstaken. De grote groep mensen kwam uit het Kroatische dorp Harmica en poogde massaal de grens te passeren. Harmica ligt nog geen 20 kilometer ten noordwesten van de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Grenspost tussen Kroatië en Slovenië bestormd
Grenspost tussen Kroatië en Slovenië bestormd (Foto: ANP)

Roger Daltrey (The Who) heeft hersenvliesontsteking

The Who heeft alle geplande Amerikaanse concerten in het kader van de Who Hits 50-tournee uitgesteld omdat zanger Roger Daltrey een hersenvliesontsteking blijkt te hebben. Eerder deze maand waren reeds vier concerten afgezegd omdat de zanger zich niet goed voelde, maar pas nu is de ernst van de kwaal duidelijk geworden.

De 28 concerten die de band nog geeft in het kader van het 50-jarig jubileum, worden naar 2016 verschoven.

"Het spijt ons verschrikkelijk om onze fans op deze manier te moeten teleurstellen", zegt Daltrey vrijdag in een verklaring op de website van de groep. "De afgelopen vier weken ben ik veelvuldig in het ziekenhuis geweest en er is een hersenvliesontsteking vastgesteld. Inmiddels ben ik weer aan de beterende hand, maar ik zal een flinke tijd nodig hebben om te genezen. De doktoren verwachten een volledig herstel, maar verbinden daaraan de voorwaarde dat ik dit jaar niet meer op tournee ga."

Gitarist Pete Townshend voegt daar aan toe: "Zodra Roger weer helemaal in orde is komen we sterker terug dan ooit tevoren." In het kader van de Who Hits 50-tournee deed de groep op 2 juli van dit jaar al de Amsterdamse Ziggo Dome aan.

Who-zanger heeft hersenvliesontsteking
Roger Daltrey (The Who) heeft hersenvliesontsteking (Foto: BuzzE)

Hongarije maakt anti-vluchtelingen grensvideo

'Elke vluchteling die via officiële kanalen Hongarije binnen komt en bereid is onze wetten te respecteren is meer dan welkom'. Zo begint deze Hongaarse video. Vervolgens wordt duidelijk afgerekend met het beeld dat je Hongarije zomaar even binnen komt.

 

In Hongarije wordt keihard en continu gewerkt aan een grenshekwerk en dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

De boodschap is duidelijk; ben je vluchteling, kom dan legaal het land binnen. Illegaal de grens overschrijden wordt NIET getolereerd.

Golas lachende derde in Vlaanderen na opmerkelijke finish

De Poolse wielrenner Michal Golas heeft vrijdag op bizarre wijze het Kampioenschap van Vlaanderen gewonnen. De coureur van Etixx-QuickStep leek in een sprint derde te gaan worden, maar zag hoe Dylan Groenewegen en Jens Debusschere voor hem met elkaar in aanraking kwamen. Groenewegen ging vlak voor de finish tegen de grond, waarna Debusschere juichend de meet passeerde.

De jury bepaalde echter dat Debusschere schuld had aan de val van Groenewegen en wees daarop Golas, die als tweede over de streep kwam, als winnaar aan van de kletsnatte koers in Koolskamp.

Het drietal maakte deel uit van een kopgroep van acht die om de zege streed. Daarin zat ook Roy Curvers. De Limburger van Giant-Alpecin waagde in de slotkilometers nog een aanval, maar werd weer gegrepen.

Debusschere was het duidelijk niet eens met de beslissing van de jury (op deze foto is overigens te zien dat de diskwalificatie terecht was):

Golas lachende derde in Vlaanderen
Golas lachende derde in Vlaanderen (Foto: ANP)

Tennissers 2-0 achter tegen Zwitserland

Het Nederlandse Daviscupteam staat na de eerste dag van de ontmoeting met Zwitserland op een achterstand van 2-0. Thiemo de Bakker was vrijdag dicht bij een daverende stunt in de openingswedstrijd tegen de torenhoge Zwitserse favorieten. De nummer 144 van de wereldranglijst leek in Genève op weg naar een zege op Stan Wawrinka, maar liet de nummer vier van de wereld alsnog ontsnappen: 2-6, 6-3, 4-6, 6-3 en 7-5.

Jesse Huta Galung maakte vervolgens geen kans tegen Roger Federer, de nummer twee van de wereld. Huta Galung (nummer 436 op de mondiale ranglijst) mocht zijn opwachting maken door de afwezigheid van Robin Haase en Igor Sijsling, maar verloor in drie sets: 6-3, 6-4 en 6-3.

Huta Galung speelde geen onverdienstelijke wedstrijd, maar was simpelweg een maatje te klein voor tennislegende Federer. De Nederlander verloor zijn service in totaal vier keer en het duurde tot diep in de derde set voordat hij zelf een kans kreeg om de opslag van zijn Zwitserse opponent te breken. Huta Galung verspeelde in de achtste game van de derde set twee breekpunten en de kans om terug te komen in de wedstrijd. Hij gaf vervolgens zelf zijn opslag én de partij uit handen.

Nederland tennist tegen Zwitserland voor een plek in de wereldgroep. Zaterdag gaat het duel verder met de dubbelpartij van Matwé Middelkoop en debutant Tim van Rijthoven tegen Federer en Wawrinka.

Tennissers 2-0 achter tegen Zwitserland
Tennissers 2-0 achter tegen Zwitserland (Foto: ANP)

Bieber scoort nog steeds met nieuwe single

Justin Bieber scoort nog steeds met zijn nieuwe single What Do You Mean? Het nummer staat net als vorige week op de eerste plek in de Single top tien.

Justin was donderdagavond nog even in de Nederlandse hoofdstad te vinden. Daar zocht hij dj Martin Garrix op. De twee sterren deelden vrijdagochtend allebei een foto waar zij samen opstaan.

In de Single top tien staan weinig veranderingen ten opzichte van vorige week. Op nummer twee staan Calvin Harris & Disciples nog steeds met het nummer How Deep Is Your Love en plek drie wordt net als vorige week bezet door The Weeknd met Can't Feel My Face.

Single Top 10 Week 38
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - What Do You Mean?
2. (2) Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
3. (3) The Weeknd - Can't Feel My Face
4. (4) R. City feat. Adame Levine - Locked Away
5. (7) Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
6. (5) Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdón
7. (6) Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson - Ain't Nobody (Loves Me Better)
8. (8) Axwell /\ Ingrossso - Sun is Shining
9. (9) Major Lazer feat. Dj Snake & MØ - Lean On
10. (18) Shaggy feat. Mohombi, Faydee, Costi - I Need Your Love

Bieber scoort nog steeds met nieuwe single
Bieber scoort nog steeds met nieuwe single (Foto: BuzzE)

Lil' Kleine komt weg met excuses

Het gedrag van rapper Lil' Kleine eind vorige maand bij een festival in Hilversum on Air krijgt geen vervolg. Het Openbaar Ministerie heeft dit vrijdag laten weten na een gesprek tussen de rapper en de officier van justitie. Lil' Kleine heeft daarin gezegd dat als hij het over kon doen, hij het niet meer zou doen. Zijn opstelling was voor het OM voldoende om de strafzaak te seponeren.

De rapper zette het publiek tijdens zijn optreden aan tot belediging van de politie. Er ontstond een ruzie en de rapper werd gearresteerd. Lil' Kleine heeft toegegeven dat hij de politie heeft beledigd. Hij ziet nu wat hij met zijn uitlatingen aanrichtte onder het publiek en wat hiervan de gevolgen kunnen zijn. "Als je nadenkt, kan je dit beter niet doen", aldus Lil' Kleine.

Na de ruzie sprak hij ook al met burgemeester Pieter Broertjes.

Lil' Kleine komt weg met excuses
Lil' Kleine komt weg met excuses (Foto: BuzzE)

De Boer praat lang na met spelers

Trainer Frank de Boer van Ajax keek vrijdag met zijn ploeg lang terug op de wedstrijd in de Europa League tegen Celtic (2-2). Zijn spelers maakten een dag eerder twee grote fouten waaruit de Schotten doel troffen. "We zijn een lerende organisatie, vooral met een jonge ploeg. Je haalt goede momenten terug, maar ook dingen die beter kunnen en moeten", zei de coach op de website van Ajax.

De Boer werkt met een fitte selectie toe naar het uitduel met Excelsior op zondag. Alleen Yaya Sanogo kampt met een liesblessure. "Dat is heerlijk als trainer zijnde, al is het ook lastig om keuzes te maken en mensen te moeten teleurstellen", erkende hij.

Tegen Celtic zat bijvoorbeeld spits Arek Milik op de bank en maakte Amin Younes zijn debuut. "Hij mag terugkijken op een redelijk debuut", zei De Boer. "Het is een kwestie van tijd voordat hij negentig minuten gaat maken."

Mentaal

Volgens De Boer is het duel met Excelsior vooral op mentaal gebied zwaar. "De wedstrijd tegen Celtic eiste veel spanning. Als wij onze zaakjes op orde hebben, moeten we Excelsior onder controle kunnen houden."

De Rotterdammers missen met aanvoerder Sander Fischer en spits Tom van Weert twee belangrijke krachten. Nigel Hasselbaink speelt daardoor voorin, terwijl Kevin van Diermen achterin op een basisplaats mag rekenen. Coach Fons Groenendijk verklapte ook dat Yoëll van Nieff gaat spelen. "Het zal niet makkelijk zijn, maar ik zie het toch vooral als een uitdaging", zei Groenendijk. "We zijn thuis nog ongeslagen, dat moet ons een goed gevoel geven."

De Boer praat lang na met spelers
De Boer praat lang na met spelers (Foto: ANP)

VUmc vanaf dinsdag gedeeltelijk open

Het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam gaat dinsdag gedeeltelijk weer open. De patiënten die uit het ziekenhuis geëvacueerd moesten worden, komen dinsdagochtend terug. Op die dag staan ook de eerste operaties gepland. Woensdag is het ziekenhuis voor iedereen open, inclusief de spoedeisende hulp.

Als gevolg van een breuk in een nabijgelegen waterleiding moest het VUmc op dinsdag 8 september meer dan driehonderd patiënten evacueren. Ze werden ondergebracht in twintig andere ziekenhuizen. Door de wateroverlast kon het ziekenhuis goede zorg niet meer garanderen. Zo raakte cruciale, infrastructurele onderdelen defect, zoals de watervoorziening.

Inmiddels heeft het VUmc tijdelijke maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis weer optimaal werkt. Zo is er weer warm en koud stromend water beschikbaar, maar ook stoom en gezuiverd water. Daarnaast moesten de elektrische apparatuur en liften worden getest, omdat die enkele dagen waren uitgeschakeld.

VUmc vanaf dinsdag gedeeltelijk open
VUmc vanaf dinsdag gedeeltelijk open (Foto: ANP)

Nederlander drinkt 83 liter bier

Nederlanders dronken vorig jaar 1,1 miljard bier. Dat komt neer op bijna 83 liter per persoon boven de achttien jaar, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

Daarmee zat de bierconsumptie iets onder het niveau van 2013, toen er per persoon 84 liter achterover werd geslagen. In kratten gerekend van 24 flesjes van 30 cl komt de Nederlandse bierconsumptie neer op 11,5 per persoon. Zet je alle leeggedronken kratten achterelkaar dan levert dat een rij op van 61.444 kilometer, ongeveer anderhalf keer de omtrek van de aarde.

De Nederlandse bierproductie overstijgt die van frisdrank (inclusief alcoholvrij bier) en mineraalwater. Vorig jaar produceerden onze brouwers 2,6 miljard liter. De verkoopwaarde bedroeg 2,3 miljard euro. Dat is 46 procent van de totale drankenproductie in Nederland.

Nederlander drinkt 83 liter bier
Nederlander drinkt 83 liter bier (Foto: ANP)

Chili wil meer steun overheid na aardbeving

Chilenen die getroffen zijn door de zware aardbeving woensdagavond voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land hebben kritiek op de overheid. Ze spreken van gebrek aan steun bij de opruimwerkzaamheden en eisen snelle hulp.

Ontelbare inwoners hebben door de beving en de daaropvolgende hoge golven aan de Chileense kust -tot bijna 5 meter hoog- hun huis verloren. Verder zitten 40.000 huizen nog altijd zonder stroom. "We hebben nog geen hulp ontvangen, ze moeten zich haasten", zegt een bewoner van het dorp Tongoy tegen de krant El Mercurio.

Tongoy ligt in de zwaar getroffen regio Coquimbo. Daar is de noodtoestand uitgeroepen. President Michelle Bachelet belooft hulp en stuurt soldaten. "We weten van de pijn en de woede en werken zo snel mogelijk."

Het dodental van de beving met een kracht van 8,3 staat inmiddels op twaalf. Vijf mensen worden nog vermist.

Chili wil meer steun overheid na aardbeving
Chili wil meer steun overheid na aardbeving (Foto: ANP)

Meer mensen sterven aan dementie

Er overlijden in Nederland steeds meer mensen aan dementie. Vorig jaar was de ziekte bij 12.500 mensen de doodsoorzaak. Sinds 1996 is dit aantal met 4400 mensen gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Aan longkanker overleden vorig jaar 10.300 mensen en aan een hartinfarct 8900.

Bij een vergevorderd stadium van dementie werken het slikken, ademhalen of de blaasreflex niet meer goed. Hierdoor kunnen mensen met dementie problemen krijgen met eten en drinken, of infecties oplopen waaraan ze overlijden. De stijging is vooral toe te schrijven aan de veroudering van de bevolking.

Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw. Dit komt omdat vrouwen in het algemeen ouder worden dan mannen. In Nederland lijden ruim 260.000 mensen aan dementie.

Meer mensen sterven aan dementie
Meer mensen sterven aan dementie (Foto: ANP)

Badr Hari blijft vrij en heeft spijt

Badr Hari mag zolang het hoger beroep in zijn zaak loopt, op vrije voeten blijven. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vrijdag. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg het hof eerder deze week om de kickbokser direct weer in voorlopige hechtenis te nemen. Dit uit angst dat hij naar zijn huidige woonplaats Marrakech zou vluchten. Hari betuigde in de rechtszaal spijt.

Hari's advocaat Benedicte Ficq noemde het verzoek tot hechtenis vrijdag 'belachelijk'. De dertigjarige Amsterdammer, die wordt verdacht van meerdere mishandelingen in het uitgaansleven, zou het nooit in zijn hoofd halen om zijn strafzaak en zijn sportieve carrière zo te frustreren.

Binding met Nederland
Ze betoogde dat Hari 'extreem veel' bindingen heeft met Nederland, zoals zijn familie en zijn dochter die hij regelmatig bezoekt. "Hij is nu tweeënhalf jaar op vrije voeten. Waarom nu ineens verzoeken de schorsing van zijn voorlopige hechtenis op te heffen?" Het hof oordeelde uiteindelijk dat de aanklager onvoldoende redenen had aangedragen om Hari inderdaad weer vast te zetten.

De bekende vechtsporter werd begin vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Het OM wil hem drie jaar achter de tralies zien. Zolang het beroep in de zaak loopt, is de voorlopige hechtenis van Hari onder voorwaarden geschorst. Dat blijft nu dus het geval, tot het hof op 29 oktober uitspraak doet.

Spijt
Hari nam vrijdag aan het einde van de behandeling van zijn strafzaak in hoger beroep van de gelegenheid gebruik als laatste een woord aan het hof te richten. Eerder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. "Ik kan mij het verdriet inbeelden dat ik ze heb aangedaan, en de moeilijke tijd die zij doormaken. Ik betreur het heel erg dat ik daarbij betrokken was."

Hij noemde het 'heel spijtig' wat iedereen is overkomen. "Maar ik kan u beloven dat u mij hier niet meer terugziet. Ik ben volwassen geworden door de zweepslagen van het leven. Ik heb geleerd situaties te herkennen en op tijd in te grijpen. Ik ken nu ook de oorzaak van veel van die situaties en daarmee ben ik gestopt.'

Alcohol
Kennelijk refereerde hij daarmee aan het gebruik van alcohol. Zijn advocaat bezwoer eerder op de dag al dat haar cliënt tegenwoordig geen druppel meer drinkt, 'omdat dat hem in de problemen bracht'.

Hari zei het hof dat hij in de periode van de vermeende mishandelingen 'heel onwetend en misschien zelfs dom' was. "Ik was ook zelf slachtoffer van mijn gedrag."

Vrijspraak
Hari's advocaat Benedicte Ficq wil vrijspraak voor de meeste beschuldigingen. Op twee punten kan hem iets strafbaars worden verweten, meent ze. Hari heeft tijdens Sensation 2012 Koen Everink een klap in zijn gezicht gegeven, maar hij is zeker niet schuldig aan het ernstige letsel dat de zakenman opliep.

Ook een kopstoot uitgedeeld in een Amsterdamse club valt Hari aan te rekenen. Omdat hij al zeven maanden in voorarrest heeft gezeten, is een gevangenisstraf van hooguit die duur rechtvaardig, meent Ficq.

Alternatieve straf
Ze vroeg het hof een alternatieve straf voor Hari te overwegen, mocht hij toch voor meer zaken verantwoordelijk worden gehouden. "Badr Hari is al veel zwaarder gestraft dan alleen de tijd die hij van zijn vrijheid beroofd is geweest." Ze noemt de klap voor zijn sportcarrière en de publieke veroordeling door media en publiek, die hem dwongen naar Marokko te verhuizen. "Hij kon in Nederland niet meer normaal leven." Ook is Hari veel sponsoren kwijtgeraakt en zijn er sportgala's afgelast.

Badr Hari blijft op vrije voeten
Badr Hari blijft op vrije voeten (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Singapore

Daniil Kvyat heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Rus reed op het Marina Bay Street circuit een tijd van 1.46.142 en was daarmee een fractie sneller dan Kimi Raikkonen. Daniel Ricciardo reed de derde tijd voorde eerste Mercedes-coureur Lewis Hamilton.

Max Verstappen liet tijdens de training zien dat hij in de top 10 mee kan komen. De Nederlander zette uiteindelijk de tiende tijd neer op 1,2 seconde van de Rus. De training werd nog enige tijd onderbroken door een code rood. Will Stevens parkeerde zijn auto tegen de kunststof blokken langs de baan.


De derde vrije training begint zaterdag om 12:00 Nederlandse tijd.

Uitslag VT2:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 D. Kvyat Red Bull 1:46.142   34
2 K. Räikkönen Ferrari 1:46.181 +0:00.039 34
3 D. Ricciardo Red Bull 1:46.256 +0:00.114 29
4 L. Hamilton Mercedes 1:46.479 +0:00.337 33
5 S. Vettel Ferrari 1:46.487 +0:00.345 35
6 S. Perez Force India 1:46.659 +0:00.517 30
7 N. Rosberg Mercedes 1:46.781 +0:00.639 34
8 F. Alonso McLaren 1:46.959 +0:00.817 26
9 N. Hülkenberg Force India 1:47.294 +0:01.152 35
10 M. Verstappen Toro Rosso 1:47.427 +0:01.285 32
11 F. Massa Williams 1:47.684 +0:01.542 28
12 F. Nasr Sauber 1:47.755 +0:01.613 26
13 M. Ericsson Sauber 1:47.795 +0:01.653 33
14 J. Button McLaren 1:47.888 +0:01.746 28
15 C. Sainz Toro Rosso 1:48.012 +0:01.870 23
16 R. Grosjean Lotus 1:48.096 +0:01.954 32
17 V. Bottas Williams 1:48.118 +0:01.976 28
18 P. Maldonado Lotus 1:50.094 +0:03.952 30
19 A. Rossi Manor-Marussia 1:56.739 +0:10.597 9
20 W. Stevens Manor-Marussia 1:59.932 +0:13.790 3

FOK! sportfoto-onderschrift week 38

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was pfaffke met het volgende onderschrift: "Daar is de nooduitgang Danny! Zullen we hem smeren?"

Waar is Dirk Kuyt hier mee bezig? (Pro Shots/Toin Damen)
Waar is Dirk Kuyt hier mee bezig? (Pro Shots/Toin Damen)

Man slikt 111.000 dollar in

In Nigeria is een man opgepakt die liefst 111.000 dollar had ingeslikt. Hij maakt deel uit van een vermoedelijke smokkelbende.

De man had 74 strak ingepakte pakketjes met biljetten in zijn lichaam. Uiteindelijk scheidde hij het geld uit. Naast hem werden in de stad Lagos nog vijf andere veronderstelde bendeleden opgepakt, onder wie de exploitant van een wisselkantoor. Een van de verdachten werd opgepakt met 45.000 dollar, die hij juist van plan was door te slikken, aldus Nigeriaanse veiligheidsdiensten.

De bedoeling was om de dollars, vermoedelijk drugsgeld, door te sluizen naar Brazilië en er daar cocaïne mee te kopen. West-Afrikaanse landen worden vaak gebruikt als doorvoerlocaties door drugsbendes die tussen Zuid-Amerika en Europa reizen. Volgens de autoriteiten die de drugshandel bestrijden, is de illegale uitvoer van geld door het in te nemen een nieuwe tendens in de wereld van het witwassen.

De mannen zijn al in augustus opgepakt, maar de opmerkelijke arrestaties zijn donderdag pas bekendgemaakt. Ze zitten nog altijd vast.

Man slikt 111.000 dollar in
Man slikt 111.000 dollar in (Foto: ANP)

Cocu zet PSV weer op scherp

PSV-trainer Phillip Cocu hoopt dat zijn spelers zaterdag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo hetzelfde kunnen brengen als dinsdag in de Champions League tegen Manchester United. Zijn ploeg knokte zich toen naar een knappe zege (2-1). "De overgang kan lastig zijn", wist Cocu. "We hebben een grote wedstrijd gespeeld, maar we moeten in staat zijn de knop om te zetten. We hebben de punten ook hier weer nodig."

PSV kan in Almelo rekenen op Adam Maher, die weer fit is na een blessure. Andrés Guardado is er daarentegen niet bij, nadat hij tegen Manchester United uitviel met een enkelblessure. Het is nog onduidelijk hoe lang de Mexicaan afwezig is.

Door de zege is het vertrouwen groot, erkende Cocu "Soms wordt er wat anders gevraagd om te winnen, je moet in staat zijn een goed resultaat te halen. Dat hebben we uitstekend gedaan en moeten we meenemen naar Almelo."

Solide

De oud-international omschreef Heracles als een "goede solide ploeg". "Ze hebben gevaarlijke jongens op de flanken en met Wout Weghorst een goed aanspeelpunt."

Als het aan coach John Stegeman van Heracles ligt, is het zaterdag niet PSV maar Heracles dat kan verrassen tegen een topploeg. "Dus morgen moeten zij Manchester United zijn en wij PSV", zei de trainer vrijdag. "Je bent nooit kansloos, maar PSV is natuurlijk wel een topploeg die zich zelfs in Europa staande houdt."

De coach kan in het 500e eredivisieduel van de club niet beschikken over de geblesseerde Dario Vujicevic (lies), Marijn de Kler (teen) en Bas Sibum (knie).

Cocu zet PSV weer op scherp
Cocu zet PSV weer op scherp (Foto: ANP)

Jeremy Clarkson weer als presentator bij BBC te zien

De Britse tv-ster Jeremy Clarkson keert als presentator terug bij de BBC die hem dit jaar boos aan de kant schoof. Clarkson presenteert 2 oktober op BBC1 een aflevering van de satirische show Have I Got News For You, meldde het Britse persbureau Press Association vrijdag.

Het wordt de eerste aflevering van het nieuwe tv-seizoen. Het Nederlandse programma Dit Was Het Nieuws is gebaseerd op het satirische Britse nieuwsprogramma.

Clarkson, presentator van en drijvende kracht achter de wereldwijd succesvolle autoshow Top Gear, kreeg begin maart tijdens opnames slaande ruzie met een producer, die hij toetakelde. Het was het zoveelste incident waarbij Clarkson de publiek omroep BBC in verlegenheid bracht. De omroep schorste hem op 10 maart en verlengde zijn contract niet meer.

Samen met zijn voormalige BBC-collega's James May en Richard Hammond gaat Clarkson nu een autoprogramma maken voor Amazon Prime. De presentatie van Top Gear komt in handen van Chris Evans.

Ex-BBC presentator Clarkson terug bij BBC
Jeremy Clarkson weer als presentator bij BBC te zien (Foto: ANP)

Van Gaal welkom voor wijntje met Koeman

De uitnodiging van Ronald Koeman aan Louis van Gaal om een wijntje te drinken na afloop van een treffen tussen hun clubs Southampton en Manchester United geldt nog steeds. Koeman heeft dat vrijdag gezegd op een persconferentie over de beladen confrontatie tussen de twee trainers, aanstaande zondag in Zuid-Engeland.

Vroeger waren Koeman en Van Gaal bevriend en dronken ze samen in Barcelona graag een wijntje. Het kwam in 2004 echter tot een frontale botsing bij Ajax, waar Koeman werkte als trainer en Van Gaal als technisch directeur. De explosieve situatie leidde eerst tot het vertrek van de technisch directeur en een half jaar later was ook Koeman weg uit Amsterdam.

De twee gebrouilleerde trainers kwamen elkaar daarna pas weer tegen toen Koeman PSV trainde en Van Gaal AZ, in het eredivisieseizoen 2006-2007. De afgelopen jaren zijn de verhoudingen weliswaar genormaliseerd, maar vrienden worden ze nooit meer. Vorig jaar troffen de trainers elkaar in de Premier League en ontstond het idee om het glas weer eens te heffen maar zover kwam het nog niet, vertelde Koeman vrijdag. "Onze relatie is professioneel en als we elkaar ontmoeten, respecteren we elkaar."

Koeman wilde de wedstrijd tussen Southampton en Manchester United vrijdag echter niet typeren als een duel tussen twee trainers. "Het is een wedstrijd tussen twee teams. Als wij drie punten pakken ben ik niet speciaal blij omdat ik dan van Van Gaal heb gewonnen", reageerde hij op vragen van de Britse pers.

Van Gaal welkom voor wijntje met Koeman
Van Gaal welkom voor wijntje met Koeman (Foto: ANP)

Obama wil militair SyriŽ-overleg met Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama vindt het belangrijk dat de VS en Rusland snel militair overleg voeren over Syrië. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry vrijdag in Londen.

Het is een belangrijke toenadering tot het Kremlin dat de Syrische regering van president Bashar al-Assad door dik en dun steunt en Syrië al zeker 45 jaar van wapens voorziet. Rusland heeft aan de Middellandse Zee één marinehaven, in de Syrische stad Tartus.

De VS voeren een westerse en Arabische coalitie aan die luchtaanvallen uitvoert in Irak en Syrië gericht tegen de terreur van de zogenaamde Islamitische Staat. Die IS-rebellen zijn de sterkste tegenstanders van Assads troepen. Veel westerse en regionale mogendheden willen ook van Assad af. Kerry herhaalde vrijdag dat volgens hem Assad geen onderdeel kan uitmaken van een politieke oplossing voor Syrië.

Aandringen
Kerry zei dat gesprekken met Rusland kunnen helpen om de mogelijkheden te bekijken. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onmiddellijk laten weten klaar te staan voor die gesprekken. Rusland heeft herhaaldelijk aangedrongen op overleg.

Het Kremlin zou het na vier jaar burgeroorlog gehavende regime van Assad met militair ingrijpen willen redden. Daarbij zou Rusland in het Syrische luchtruim in conflict kunnen komen met de coalitie onder aanvoering van de VS. Nederland hoort ook bij die coalitie, maar voert vooralsnog geen aanvallen uit op Syrische grondgebied. Kerry's Russische collega Sergej Lavrov zei vrijdag 11 september al dat militair overleg met de VS "nodig is om ongewilde incidenten te voorkomen".

'Elegante' oplossing
Er zijn echter ook aanwijzingen dat de Russen samen met het westen een 'elegante' oplossing willen zoeken om Assad opzij te laten stappen. In 2012 zouden westerse onderhandelaars een soortgelijk aanbod hebben afgeslagen omdat destijd werd verwacht dat het Syrische regime snel zou vallen.

Voor Europa is een oplossing voor het conflict inmiddels meer dan dringend geworden. Het is veruit de grootste aanjager van de grootste vluchtelingencrisis waar het continent sinds de Tweede Wereldoorlog mee te kampen heeft. 

Obama wil militair Syrië-overleg met Rusland
Obama wil militair Syrië-overleg met Rusland (Foto: ANP)

In Nederland hoogste stijging asielaanvragen

Nergens in Europa stijgt het aantal asielaanvragen zo snel als in Nederland. In april, mei en juni vroegen 6270 mensen hier asiel aan. In de eerste drie maanden ging het nog om 2425 aanvragen. Dat is een toename van 159 procent.

Volgens de Europese statistische dienst komt alleen Letland in de buurt. Daar steeg het aantal verzoeken met 123 procent.

In de 28 EU-landen bij elkaar vroegen in april, mei en juni 213.195 mensen asiel aan. Dat is 15 procent meer dan in het vorige kwartaal en 85 procent meer dan in dezelfde maanden in 2014. Duitsland kreeg verreweg de meeste asielaanvragen (bijna 81.000), gevolgd door Hongarije, Oostenrijk, Italië en Zweden.

De meeste asielzoekers komen uit Syrië, Afghanistan, Albanië, Irak en Kosovo.

In Nederland hoogste stijging asielaanvragen
In Nederland hoogste stijging asielaanvragen (Foto: ANP)

Minder vakantieboekingen dan vorige zomer

Reisorganisaties hebben deze zomer minder pakketvakanties aan de man gebracht. De boekingen voor het zomerseizoen lagen halverwege september zo'n 2 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd.

Een en ander blijkt uit cijfers van branchevereniging ANVR. Vermoedelijk gooide onder meer het mooie weer in Nederland van vorige maand roet in het eten. Sommige mensen kozen er daarom voor toch maar thuis te blijven.

In juli was al sprake van een achterstand, maar toen ging ANVR-directeur Frank Oostdam er nog van uit dat een run op lastminutes naar de zon voor een inhaalslag zou zorgen. Dat gebeurde niet en in plaats daarvan werd de achterstand juist iets groter.

Onrust
De animo om naar bepaalde landen op vakantie te gaan, is ook erg afhankelijk van politieke onrust en dreigingen. Begin augustus belandde de belangstelling voor reizen naar Turkije in een dip. Volgens reisorganisaties Corendon en TUI had dit te maken met de recente aanslagen in het land.

Turkije blijft de populairste bestemming bij Nederlanders die een volledig verzorgde vakantie willen. Maar er is deze zomer wel 8 procent minder naartoe geboekt dan een jaar terug. Chartervluchten naar Tunesië werden eerder dit jaar helemaal stopgezet, na een dodelijke schietpartij op een strand waarbij tientallen toeristen omkwamen.

Spanje
Ook Frankrijk, Italië, Duitsland, België en Oostenrijk zijn dit jaar minder in trek bij de Nederlandse pakkettoerist. Spanje doet het wel erg goed, met een plus van 14,5 procent. De vraag naar een vakantie in Portugal zit met 4,2 procent in de lift.

De boekingen naar Griekenland liggen eveneens voor op vorig jaar, ondanks de recente commotie over mogelijk lege pinautomaten. Naar bestemmingen als Kreta, Kos en Rhodos gingen tot nu toe 2,3 procent meer reisjes over de toonbank.

Het zomerseizoen loopt tot 1 november. De reisbranche hoopt nog op een opleving van de boekingen. Een goede herfstvakantie kan het beeld zomaar veranderen, aldus een woordvoerster.

Minder vakantieboekingen dan vorige zomer
Minder vakantieboekingen dan vorige zomer (Foto: ANP)

Heerlen warmt al op voor Serious Request

De voorbereidingen voor de benefietactie Serious Request van 3FM beginnen vrijdagmiddag al in Heerlen. Daar staat eind dit jaar het Glazen Huis, waarin drie dj's zich zes dagen lang opsluiten zonder te eten en 24 uur per dag radio maken.

Afgelopen zaterdag vertrok een groep Heerlense ambtenaren voor een fietstocht van ruim 1000 kilometer langs alle steden waar in het verleden het Glazen Huis stond. Op die manier wilden ze Nederland wakker schudden om in actie te komen voor de jaarlijkse actie van de radiozender. Onderweg haalden zij geld op. De ambtenaren keerden vrijdagmiddag terug in de Limburgse stad.

Op het Pancratiusplein, waar het Glazen Huis komt te staan, vindt verder vrijdagavond nog de 'Serious Kick-Off' plaats, in aanwezigheid van 3FM-dj Sander Hoogendoorn. Het muziekfeestje duurt tot middernacht.

Serious Request draait dit jaar om de toekomst van jongeren in oorlogsgebieden. De opbrengst gaat naar miljoenen kinderen en jongeren in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gaza/Westelijke Jordaanoever.

Heerlen warmt op voor Serious Request
Heerlen warmt al op voor Serious Request (Foto: ANP)

'Maak tariefafspraken ziekenhuizen en verzekeraars openbaar'

Toezichthouder ACM zou graag zien dat de tarieven die ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar afspreken, openbaar worden gemaakt. Dat zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument & Markt zaterdag in NRC Weekend. De krant citeert vrijdag al uit het vraaggesprek.

Door het hogere eigen risico (in 2016 385 euro) moeten patiënten behandelingskosten vaak zelf betalen, maar zij weten meestal niet hoeveel dat is. De prijzen die ziekenhuizen en verzekeraars hebben afgesproken, zijn niet openbaar.

De Nederlandse Zorgautoriteit, een andere toezichthouder, is onlangs voor de rechter gedaagd om die tarieven toch openbaar te maken, stelt NRC. Fonteijn steunt de roep om openbaarheid. "Ik steun het helemaal: openheid van die tarieven helpt enorm. Ik zie niet in waarom die prijslijsten niet openbaar zouden kunnen zijn."

Fonteijn ziet wel grenzen aan die openbaarheid, want er mag geen concurrentiegevoelige informatie naar buiten komen. "Het kan bijvoorbeeld niet als met het ene ziekenhuis al tarieven zijn afgesproken, maar met het andere nog niet."

ACM: maak tarieven ziekenhuis openbaar
ACM: maak tarieven ziekenhuis openbaar (Foto: ANP)

Geen gevaarlijke spullen rugzak Rotterdam CS

Er zijn geen gevaarlijke spullen gevonden in de rugzak van de jongeman die zich vrijdag had verschanst op het toilet van de Thalys-trein op Rotterdam CS. Dat meldt de politie. De getroffen veiligheidsmaatregelen van de politie werden afgebouwd.

Het station was vanwege het incident deels ontruimd. Na 14.00 werd het weer vrijgegeven. Volgens de NS kunnen er de verdere dag niettemin nog vertragingen optreden.

Geen gevaarlijke spullen rugzak Rotterdam CS
Geen gevaarlijke spullen rugzak Rotterdam CS (Foto: ANP)

Cavendish mist WK

Mark Cavendish heeft zich vrijdag afgemeld voor de de WK wielrennen in Richmond. De beoogde kopman van de Britse ploeg heeft te veel last van een schouderblessure die hij opliep toen hij vorige week in de Ronde van Groot-Brittannië op een geparkeerde auto reed.

"Dit is een grote teleurstelling voor Mark", vertelde technisch directeur Shane Sutton van de Britse wielerploeg. "Hij had een grote kans op succes. De blessure is ernstiger dan verwacht. We wensen hem veel succes met revalideren."

Cavendish veroverde in 2011 de wereldtitel. De topsprinter verkeerde dit seizoen niet in de vorm van zijn leven. Hij won slechts één etappe in de Ronde van Frankrijk.

Cavendish mist WK
Cavendish mist WK (Foto: ANP)

Poederbrief UWV Rotterdam ongevaarlijk

Bij het kantoor van het UWV aan de Laan op Zuid in Rotterdam is vrijdagmorgen een 'poederbrief' bezorgd. Enige tijd later wees onderzoek uit dat er geen gevaarlijke stof in het poststuk zat.

Bij het openmaken kregen medewerkers wel geïrriteerde ogen, meldt de politie. Daarop besloot die het pand te ontruimen.

Brandweer, politie en een ambulance werden naar het pand gestuurd. Het gebouw werd afgezet met linten.

Poederbrief UWV Rotterdam ongevaarlijk
Poederbrief UWV Rotterdam ongevaarlijk (Foto: ANP)

Ernst enkelblessure Guardado onduidelijk

Trainer Phillip Cocu van PSV verkeert nog in onzekerheid over de ernst van de enkelblessure van Andrés Guardado. "Het is nog te vroeg om te zeggen of hij drie of zes weken is uitgeschakeld", zei hij vrijdag. "Maandag of dinsdag volgt een tweede scan. Dan hopen we meer te weten."

Guardado werd dinsdag tijdens het duel met Manchester United uit de wedstrijd getrapt door Chris Smalling. PSV neemt het op zondag 4 oktober op tegen Ajax in de ArenA.

Ernst enkelblessure Guardado onduidelijk
Ernst enkelblessure Guardado onduidelijk (Foto: ANP)

Beurzen lager na uitblijven rentestap VS

De Europese effectenbeurzen stonden vrijdagmiddag eensgezind flink in het rood. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve (Fed) om de rente nog niet te verhogen vanwege de lage inflatie in de Verenigde Staten en de onzekere economische omstandigheden buiten de VS.

"Het is een sombere beursdag. Na de enorme commotie over het wel of niet verhogen van de rente in de VS maken beleggers zich vooral zorgen over de groeivooruitzichten van de economie. De grootste tegenvaller in het Fed-besluit zat dan ook in de verlaging van de groeiverwachtingen voor 2016", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 2,2 procent lager op 427,87 punten. De MidKap daalde 1,2 procent naar 638,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 2,4 procent kwijt.

Philips
Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Grootste daler was Aegon met een verlies van 5,5 procent. De verzekeraar, die zeer actief is in de VS, zou hebben geprofiteerd van een verhoging van de Amerikaanse rente. Ook concurrent Delta Lloyd (min 4 procent) werd lager gezet.

Philips leverde 2,8 procent in. De mededingingsautoriteiten in Turkije starten een onderzoek naar het elektronicaconcern in het land, na een klacht dat Philips zijn dominantie op de markt misbruikt bij de verkoop van reserve-onderdelen voor medisch-diagnostische beeldschermapparatuur.

MidKap
In de MidKap stond de toeleverancier aan de chipindustrie Besi onderaan met een verlies van 4,5 procent. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties en bodemonderzoeker Fugro waren de enige stijgers met plussen van rond 0,7 procent.

Air France-KLM zakte 1,3 procent. Ook de andere Europese luchtvaartmaatschappijen stonden onder druk na het oordeel van het Europese Hof dat passagiers ook bij een vertraging vanwege een technisch mankement aan een toestel aanspraak kunnen maken op een financiële vergoeding. In Londen verloor easyJet 0,9 procent en in Dublin daalde Ryanair 0,4 procent.

De euro zat in de lift na het rentebesluit in de VS. De eenheidsmunt was 1,1452 dollar waard, tegen 1,1305 dollar bij het Europese slot op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent in prijs tot 46,81 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder en kostte 49,43 dollar per vat.

Beurzen lager na uitblijven rentestap
Beurzen lager na uitblijven rentestap VS (Foto: ANP)

Consumentenvertrouwen nauwelijks veranderd

De stemming onder Nederlandse consumenten verandert in september nauwelijks ten opzichte van augustus. Het consumentenvertrouwen komt uit op 5, een maand eerder was dat 6. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het vertrouwen is al vier maanden vrij stabiel, aldus het statistiekbureau. De lichte daling in september komt vooral doordat consumenten minder positief zijn over het economisch klimaat. De koopbereidheid van consumenten is juist iets minder negatief.

Met 5 ligt het consumentenvertrouwen in september boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 met min 44.

Consumentenvertrouwen nauwelijks veranderd
Consumentenvertrouwen nauwelijks veranderd (Foto: ANP)

Nederlander leidt deeltjesversneller

Een Nederlander komt aan het roer te staan van de grote deeltjesversneller op de grens van Zwitserland en Frankrijk. Sijbrand de Jong wordt president van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN). Dat is de instelling die het enorme apparaat runt. Het CERN heeft de benoeming vrijdag bekendgemaakt.

De Jong is momenteel hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook is hij betrokken bij het onderzoeksinstituut Nikhef in Amsterdam. Voor zijn onderzoek werd hij dit jaar benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De deeltjesversneller van het CERN, de LHC, laat bouwstenen van atomen met enorme kracht op elkaar botsen. Dat moet duidelijk maken waaruit het heelal bestaat. De onderzoekers vonden in 2012 het Higgs-boson, het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Dat speelt zo'n belangrijke rol dat het ook wel het God-deeltje wordt genoemd. Onderzoekers Peter Higgs en François Englert, die in de jaren zestig berekenden dat zo'n deeltje moest bestaan, kregen daarvoor in 2013 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Nederlander leidt deeltjesversneller
Nederlander leidt deeltjesversneller (Foto: ANP)

Dijsselbloem hoopt op akkoord met CDA

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hoopt dat hij met het CDA een akkoord kan bereiken over de kabinetsplannen voor zowel de 5 miljard euro aan lastenverlichting als over de nieuwe vermogensrendementsheffing. Hij is bereid tot aanpassingen van de 'spaartaks' om de steun van het CDA te krijgen.

Dijsselbloem zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat het loskoppelen van de twee dossiers, zoals het CDA wil, mogelijk is. Maar hij wil in de Kamer eerst over de inhoud praten. "Ik hoop dat we het CDA op inhoud kunnen overtuigen, dan wel hen tegemoet kunnen komen op de inhoud, maar dat we het in ieder geval daar over eens worden."

Het CDA heeft grote twijfels over de nieuwe vermogensrendementsheffing omdat die voor de belastingdienst moeilijk uitvoerbaar zou zijn. Volgens Dijsselbloem is daar goed naar gekeken en is bewust voor deze heffing gekozen. Volgens Dijsselbloem heeft het "voor heel veel mensen echt het voordeel" dat ze minder of niet meer belasting hoeven te betalen over spaargeld of vermogen.

Ongeveer 90 procent van de mensen die nu belasting betalen over hun vermogen, gaat er met de nieuwe vermogensrendementsheffing op vooruit. Bij de rendementsheffing wordt de belastingvrije voet per persoon in 2017 verhoogd van 21.000 naar 25.000 euro. Dat alleen al betekent dat 250.000 mensen ineens geen belasting meer over hun (kleine) vermogen hoeven te betalen. Voor de overigen wordt gekeken naar een gemiddelde van het rendement over de voorgaande jaren. Dat rendement wordt dan, net als nu, belast tegen 30 procent.

Dijsselbloem hoopt op akkoord met CDA
Dijsselbloem hoopt op akkoord met CDA (Foto: ANP)

Epic Games geeft Infiltrator-demo vrij voor eigen gebruik

Een hele tijd terug wist Epic Games iedereen aan het kwijlen te brengen met hun Infiltrator-demo. De demo die bedoeld was om de nieuwe Unreal Engine te hypen, is nu voor iedereen verkrijgbaar. Het gehele Infiltrator project is namelijk te downloaden en te gebruiken met de Unreal Engine 4.

De Unreal Engine is een game engine die is ontwikkeld door de Epic Games. De engine is als eerste gebruikt voor de first person shooter Unreal. Sinds 2 maar 2015 is de Unreal Engine 4 gratis te downloaden en te gebruiken. Mocht je game een knaller worden moet je nog wel even royalty’s betalen.

Doodgeschoten man Berlijn bedreigde rechter

De terrorist die donderdag werd doodgeschoten door de politie in Berlijn, moest binnenkort voor de rechter komen. Hij zou een rechter met de dood hebben bedreigd. Ook zou hij tegen een medewerker van de immigratiedienst hebben gezegd: "we zullen jullie onthoofden." Het Openbaar Ministerie in Berlijn zei dat vrijdag.

De 41-jarige Irakees Rafik Y. was in 2008 al eens veroordeeld in Stuttgart. Hij wilde de toenmalige premier Iyad Allawi van Irak vermoorden toen die in 2004 Duitsland bezocht. Y. kreeg acht jaar celstraf. In 2013 kwam hij vrij, omdat hij een deel van zijn straf thuis mocht uitzitten met een enkelband.

Y. wist die enkelband donderdag af te krijgen. Vervolgens bedreigde hij mensen op straat met een mes. Toen een agente naar hem toe ging, stak hij haar in haar buik, onder haar kogelwerende vest. De andere agent schoot de Irakees dood.

Zijn vroegere advocaat is niet verrast over de dood van de Irakees. "Hij was een heel moeilijk mens", zei raadsman Reinhard Kirpes.

Doodgeschoten man Berlijn bedreigde rechter
Doodgeschoten man Berlijn bedreigde rechter (Foto: ANP)

Konami stopt met games voor pc en console

Uitgever Konami heeft aangekondigd dat het geen AAA-games meer gaat maken. Metal Gear Online worden nog afgemaakt en daarna is het klaar. Het is al langer bekend dat Konami zijn focus meer wil verleggen op smartphonegames en arcade-machines.

Konami loopt al een tijdje mee in de game-industrie. Met games als Castlevania, Silent Hill, Contra, Pro Evolution Soccer, Suikoden en uiteraard Metal Gear Solid. In 2006 begon Konami met films te produceren. Ze brachten onder meer Silent Hill uit en kondige aan met een Metal Gear Solid en Castlevania films te komen.

Update: Konami geeft aan door te gaan met PES.

Konami

Kattner vervangt geschorste Valcke bij FIFA

Markus Kattner neemt voorlopig de taken waar van Jérôme Valcke, de geschorste secretaris-generaal van de FIFA. De Duitser is de huidige voorzitter van de financiële commissie van de wereldvoetbalbond.

Valcke, de rechterhand van scheidend FIFA-voorzitter Sepp Blatter, raakte donderdag opnieuw in opspraak. Volgens The Guardian is hij betrokken geweest bij illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië. De Fransman verscheen eerder al negatief in het nieuws omdat hij 10 miljoen euro smeergeld zou hebben betaald voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

Valcke blijft geschorst totdat de ethische commissie van de FIFA alle beschuldigingen heeft onderzocht. De secretaris-generaal is naar eigen zeggen niet corrupt geweest . "Mij valt niets te verwijten, ik ben echt onschuldig."

Kattner vervangt geschorste Valcke bij FIFA
Kattner vervangt geschorste Valcke bij FIFA (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Singapore

Nico Rosberg heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Duitser snelde in de straten van Marina Bay Area naar een tijd van 1.47,995 en was hiermee ruim drie tiende sneller dan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton en Red Bull-rijder Daniel Ricciardo.

Max Verstappen deed het uitstekend met een zevende tijd. Debutant Alexander Rossi was langzaamste op bijna zes tellen van Rosberg. De Amerikaan parkeerde zijn Manor met nog enkele minuten op de klok in de muur, waardoor de sessie voortijdig beëindigd werd. Ook Pastor Maldonado raakte even de muur, maar hij kon verder, al hield een versnellingsbakprobleem hem later aan de kant. Ook de Red Bull van Daniil Kvyat kampte met problemen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:47.995   27
2 L. Hamilton Mercedes 1:48.314 +0:00.319 24
3 D. Ricciardo Red Bull 1:48.331 +0:00.336 21
4 S. Vettel Ferrari 1:48.494 +0:00.499 23
5 K. Räikkönen Ferrari 1:48.785 +0:00.790 20
6 V. Bottas Williams 1:49.380 +0:01.385 19
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:49.466 +0:01.471 17
8 N. Hülkenberg Force India 1:49.854 +0:01.859 21
9 C. Sainz Toro Rosso 1:50.019 +0:02.024 28
10 P. Maldonado Lotus 1:50.068 +0:02.073 21
11 F. Alonso McLaren 1:50.123 +0:02.128 21
12 S. Perez Force India 1:50.125 +0:02.130 23
13 F. Nasr Sauber 1:50.158 +0:02.163 18
14 R. Grosjean Lotus 1:50.341 +0:02.346 23
15 J. Button McLaren 1:50.455 +0:02.460 21
16 M. Ericsson Sauber 1:50.883 +0:02.888 21
17 F. Massa Williams 1:51.035 +0:03.040 18
18 D. Kvyat Red Bull 1:51.188 +0:03.193 8
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:53.903 +0:05.908 20
20 A. Rossi Manor-Marussia 1:53.918 +0:05.923 18

Politie bevestigt: 2Pac leeft!

Het beste nieuws van de dag komt vandaag uit de mond van een politieman. David Myers beweert namelijk dat niemand minder dan Tupac Shakur, alias 2Pac, nog gewoon in leven is.

Al sinds hij in 1996 voor de buitenwereld dodelijk werd getroffen door een kogelregen, gonst het van de geruchten dat Tupac helemaal niet dood zou zijn. En nu heeft een koddebeier op zijn sterfbed bevestigd dat de rapper nog in levenden lijve is.

Myers ligt namelijk in kritieke toestand in het ziekenhuis. Omdat hij waarschijnlijk binnenkort het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt, wil hij alles opbiechten rond 2Pac. De beste man heeft 1,5 miljoen dollar gekregen om de dood van de Westcoast-rapper in scène te zetten.

Volgens de beste man zit niemand minder dan Suge Knight achter de geënsceneerde dood van Tupac. Zo werden meer dan dertig mensen flink betaald om het overlijden van de rapper te faken. Onder wie politiemensen, artsen en ooggetuigen.

Ook zou Shakur 50.000 dollar hebben betaald om een dubbelganger in te huren die in zijn plaats naar het mortuarium werd vervoerd. Het is overigens niet de eerste keer dat iemand beweert dat 2Pac nog leeft. Zo zou hij geregeld een potje klaverjassen met Elvis, Kurt Cobain en Michael Jackson.

Deze held leeft nog!

Tinder-app vindt ideale president VS

Een 25-jarige Amerikaan die geen zin had om naar eindeloze verkiezingsdebatten te kijken, heeft een speciale app ontwikkeld die moet helpen de ideale presidentskandidaat te vinden.

Het programma is gebaseerd op de datingapp Tinder, waarbij de gebruikers op basis van een paar foto's een mogelijke date kunnen selecteren. Met de app Voter kunnen de Amerikanen met dezelfde eenvoud kiezen uit de veelheid aan presidentskandidaten. "Tinder versimpelde het daten tot de belangrijke vraag van fysieke aantrekkingskracht, wij versimpelen de politieke matches tot de belangrijkste vragen", zei bedenker Hunter Scarborough tegen The Washington Post.

De vluchtigheid van Tinder is niet waarvoor Scarborough de app heeft ontwikkeld. Hij hoopt dat kiezers op de inhoud kiezen voor een kandidaat. Obamacare - swipe naar rechts. Een muur aan de grens met Mexico - swipe naar links.

Tinder-app vindt ideale president VS
Tinder-app vindt ideale president VS (Foto: ANP)

Vaticaanstad vangt Syrische christenen op

Ook Vaticaanstad vangt nu vluchtelingen uit Syrië op. Een echtpaar met twee kinderen verblijft voorlopig in het kleinste land ter wereld. De vluchtelingen zijn lid van de Melkitische Grieks-katholieke Kerk, een oude christelijke minderheid. Mogelijk krijgt een tweede familie ook onderdak in de katholieke dwergstaat.

Paus Franciscus had de opvang begin deze maand al aangekondigd. Bij de bekendmaking riep hij alle parochies, kloosters en andere religieuze gemeenschappen in Europa op hetzelfde te doen.

Vaticaanstad vangt Syrische christenen op
Vaticaanstad vangt Syrische christenen op (Foto: ANP)

Arrestaties voor smokkel honderden SyriŽrs

Twee Syriërs zijn opgepakt omdat ze worden verdacht van het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa. De mannen verbleven in Eindhoven, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De hoofdverdachte en zijn neef werden vorige week vrijdag door de marechaussee gearresteerd.

Een jaar geleden begon het OM met een onderzoek naar de 35-jarige hoofdverdachte uit Eindhoven. Hij heeft volgens justitie vermoedelijk met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven, naar Nederland en andere West-Europese landen gesmokkeld. Vluchtelingen betaalden duizenden euro's.

De hoofdverdachte onderhield tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten. Hij organiseerde transporten en regelde auto's en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.

Contant
Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald, aldus het OM. "De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Budapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven. De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur."

Verschillende leden van de smokkelorganisatie reisden naar het buitenland om het geld op te halen, dat de vluchtelingen vooraf hadden betaald. De aangehouden 26-jarige neef van de hoofdverdachte deed volgens justitie allerlei werkzaamheden, waaronder het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk. De hoofdverdachte verbleef bij zijn neef in Eindhoven.

Arrestaties voor smokkel honderden Syriërs
Arrestaties voor smokkel honderden Syriërs (Foto: ANP)

Politiebonden spreken woensdag met minister

De politiebonden gaan woensdag in gesprek met minister van Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over het cao-conflict. Ze gaan in op een uitnodiging van de minister. De bonden benadrukken dat het niet gaat om onderhandelingen.

De bonden eisen van de minister een nieuw cao-bod, voordat onderhandelingen kunnen starten. Van der Steur hoopt dat het gesprek leidt tot een doorbraak van de impasse over de cao.

Politiebonden en agenten demonstreren al tijden tegen het loonbod van het kabinet, dat ze te mager vinden. Woensdag was er nog een massale betoging rond de Tweede Kamer in het centrum van Den Haag. Agenten keerden Van der Steur daar demonstratief de rug toe.

Politiebonden spreken woensdag met minister
Politiebonden spreken woensdag met minister (Foto: ANP)

Asscher repareert 'problemen' in nieuwe wet

Voor een paar groepen Nederlanders kan de werkloosheidsuitkering hoger gaan uitvallen. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft op aandringen van de Tweede Kamer besloten 'technische problemen' in de nieuwe wet Werk en Zekerheid te repareren.

Van de ingrepen kunnen zo'n 15.000 starters en herintreders profiteren, daarnaast werklozen die als werknemer langdurig ziek zijn geweest. De nieuwe berekening van de WW-uitkeringen pakte voor deze groepen ongunstiger uit.

Ook komen er aanpassingen voor WW'ers die kort hebben gewerkt of voor het eerst. Ze worden gecompenseerd als ze weer aan de slag gaan voor een lager loon dan ze bij hun vorige baan kregen.

Volgens Asscher waren de gevolgen van de nieuwe wet voor deze WW'ers groter dan voorzien. "In die zin had de vakbond gelijk en ik niet. Dan moet je het ook aanpassen", zei hij vrijdag.

Asscher repareert ,,problemen'' in nieuwe wet
Asscher repareert ,,problemen'' in nieuwe wet (Foto: ANP)

Waterpolosters tegen ItaliŽ en Hongarije

De Nederlandse waterpolosters treffen in de groepsfase van de World League Italië, Hongarije en Frankrijk. Die landen rolden vrijdag uit de koker bij de loting op het hoofdkantoor van de zwemfederatie FINA in Lausanne. Inzet is een plaats in de superfinale volgend jaar juni in China. De eerste wedstrijd is op 27 oktober tegen Frankrijk.

Oranje heeft een sterke zomer achter de rug met als hoogtepunt de zilveren medaille op de WK. In de World League veroverde de ploeg van bondscoach Arno Havenga brons. "Frankrijk is de makkelijkste tegenstander in onze groep en zal geen problemen opleveren, Hongarije en Italië zijn uiteraard goede ploegen die ook altijd meedoen om de medailles", aldus Havenga. "Het zullen weer mooie wedstrijden worden, die goed passen in onze voorbereiding op de EK in Belgrado."

Waterpolosters tegen Italië en Hongarije
Waterpolosters tegen Italië en Hongarije (Foto: ANP)

Poederbrief 'ontploft' bij UWV in Rotterdam

Bij het UWV gebouw op de Laan op Zuid in Rotterdam is vrijdagochtend een verdacht pakketje is gevonden. Een medewerker die brief heeft geopend heeft last gekregen van brandende ogen.

De politie zegt dat het gaat om een poederbrief. Een speciale ontsmettingseenheid van de brandweer is onderweg om te kunnen ontsmetten. Vooralsnog gaat het om één persoon die last heeft van de stof.

Op Radio Rijnmond werd gemeld dat het pand niet ontruimd is. Wel is het pand afgezet, iedereen die binnen is moet op zijn werkplek blijven zitten. De mensen die buiten zijn mogen niet naar binnen.

Deze zomer was wereldwijd de heetste ooit

De zomer van 2015 was de heetste die ooit op aarde is gemeten, blijkt uit cijfers van Amerikaanse en Japanse meteorologische instituten en de ruimtevaartorganisatie NASA. Het was wereldwijd ongeveer 1,5 graad warmer dan gemiddeld en warmer dan 1998 en 2014, die eerder als warmst de boeken ingingen.

Zes van de acht maanden dit jaar waren volgens het Amerikaanse instituut NOAA de heetste ooit. Alleen januari en april kwamen op een derde plaats, meldt The Washington Post vrijdag.

"Recordwarmte werd gemeten in grote delen van Zuid-Amerika en delen van Afrika, het Midden-Oosten, Europa en Azië", meldt het NOAA, die voorspelt dat heel 2015 als warmste jaar ooit eindigt.

Wereldwijd is de temperatuur al 366 maanden aaneengesloten boven het langjarig gemiddelde, sinds februari 1985.

Deze zomer was wereldwijd de heetste ooit
Deze zomer was wereldwijd de heetste ooit (Foto: ANP)

2400 Russen vechten voor IS

Ongeveer 2400 Russen hebben zich aangesloten bij Islamitische Staat. Bovendien vechten ongeveer 3000 mensen uit de voormalige Sovjet-republieken in Midden-Azië voor de extremisten. Dat zeiden de autoriteiten in Moskou vrijdag.

Moskou is de belangrijkste bondgenoot van het Syrische bewind. Rusland blijkt vorige week ladingen wapens naar Syrië te hebben gevlogen. Syrië sluit niet uit dat het Rusland ook vraagt om militairen te sturen.

Rusland heeft veel belang bij succes in de strijd tegen IS. Het Kremlin wil niet dat de oorlog in Syrië overslaat naar de Kaukasus. Daar vechten moslimextremisten al jaren tegen het Russische leger, in gebieden als Tsjetsjenië en Dagestan. De fundamentalisten hebben de afgelopen jaren een paar bloedige aanslagen gepleegd in Rusland.

Volgens de Verenigde Naties hebben ongeveer 22.000 buitenlanders zich aangesloten bij militante groeperingen in landen als Irak, Syrië en Libië. Frankrijk is met enkele duizenden jihadisten het belangrijkste herkomstland in Europa. Enkele honderden Nederlanders zijn naar IS gegaan, van wie ongeveer dertig om het leven zijn gekomen. Ongeveer 35 mensen zijn teruggekeerd.

2400 Russen vechten voor IS
2400 Russen vechten voor IS (Foto: ANP)

VN-milieuprijs voor topman Unilever

Paul Polman, topman van levensmiddelenfabrikant Unilever, krijgt een prijs van de Verenigde Naties. Hij is uitgeroepen tot Champion of the Earth, iemand die zich inzet voor duurzaamheid. VN-milieuorganisatie UNEP heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Polman ontvangt de onderscheiding op 27 september.

Andere Champions van dit jaar zijn de premier van Bangladesh, National Geographic, een Braziliaans cosmeticabedrijf en een Zuid-Afrikaanse groep die tegen stropers strijdt.

Vorig jaar eerde de VN de twintigjarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat. Hij had tijdens zijn vwo-profielwerkstuk een installatie bedacht om plastic uit oceanen te vissen. In 2012 won wetenschapper Sander van der Leeuw.

VN-milieuprijs voor topman Unilever
VN-milieuprijs voor topman Unilever (Foto: ANP)

Kostwinner gaat erop achteruit

De gezinnen met een kostwinner gaan er flink op achteruit, zo bericht het Reformatorisch Dagblad. De kabinetsplannen voor volgend jaar doen het verschil in belastingdruk tussen kostwinners en tweeverdieners toenemen. Alleenverdieners gaan twee tot vijf keer zo veel belasting betalen als tweeverdienersgezinnen. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen op basis van het deze week gepresenteerde belastingplan.

Naast de verlaging van de belastingtarieven zijn het vooral de aanpassingen van de heffingskortingen die grote gevolgen hebben voor het verschil in belastingdruk. De arbeidskorting wordt verhoogd, wat dubbel zo positief is voor tweeverdieners. Ook stijgt de inkomensafhankelijke combinatiekorting die alleen geldt voor tweeverdieners met kinderen. De afbouw van de overdraagbare algemene heffingskorting voor niet-werkende partners, die in 2009 al ingezet is, is ook negatief voor de gezinnen met een kostwinner.

Een tweeverdienersgezin waarbij de twee partners bij elkaar opgeteld 40.000 euro per jaar verdienen, betaalt slechts 1998 euro belasting. Een eenverdienersgezin waarbij de kostwinner 40.000 euro per jaar binnenhaalt, betaalt wel 10.172 euro belasting. Dat is meer dan vijf keer zoveel.

Teunissen voert namens een echtpaar uit Landgraaf een rechtszaak om de fiscale benadeling van alleenverdieners aan te vechten. Volgens hem is er discriminatie op basis van leefvormen en een schending van de mensenrechten.

De SGP doet ook een duit in het zakje en noemt het verschil 'niet eerlijk'. Kamerlid Dijkgraaf wil via een amendement de verdere afbouw van de overdraagbare heffingskorting stoppen. Hij wil dat financieren door de inkomensafhankelijke combinatiekorting te verlagen.

Volgens het Nibud hebben kostwinners met een inkomen van 30.000 tot 40.000 het slechter dan gezinnen in de bijstand. Rutte zegt 'het probleem te zien', maar het lastig te vinden om er wat aan te doen.

Vakantiedagenopbouw bij arbeidsongeschiktheid

Werknemers die voor 1 januari 2012 door arbeidsongeschiktheid te weinig vakantiedagen kregen toebedeeld, moeten die dagen vergoed krijgen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een zaak die twee werknemers tegen de Staat hadden aangespannen. Eerder kreeg het duo ook al gelijk van de kantonrechter en het gerechtshof.

Op grond van de destijds geldende Nederlandse wet was de opbouw van vakantiedagen bij arbeidsongeschiktheid beperkt. Die beperkte opbouw was echter in strijd met een Europese richtlijn, zodat bij het einde van het dienstverband van de twee klagers met hun werkgever te weinig vakantiedagen waren afgerekend. De werknemers spraken de Staat aan voor schade omdat de richtlijn niet tijdig in nationale wetgeving was doorgevoerd.

Het ministerie van Sociale Zaken kreeg tot 2013 1200 claims binnen van mensen die het niet eens waren met de afrekening van hun vakantiedagen.

Vakantiedagenopbouw bij arbeidsongeschiktheid
Vakantiedagenopbouw bij arbeidsongeschiktheid (Foto: ANP)

Elia vrijgesproken van vermeende kopstoot

Eljero Elia is vrijdag vrijgesproken van zijn vermeende kopstoot in het duel tussen Jong Feyenoord en Jong Cambuur. Hij ontloopt een schorsing van vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, omdat scheidsrechter Stijn Berben vergeten was de rode kaart op het wedstrijdformulier te zetten.

De aanvaller kan daardoor zondag met het eerste elftal van Feyenoord tegen Roda JC uitkomen.

Elia vrijgesproken van vermeende kopstoot
Elia vrijgesproken van vermeende kopstoot (Foto: ANP)

Advocaat Badr Hari hekelt OM

Volgens Badr Hari en zijn advocaat heeft het Openbaar Ministerie op veel plekken steken laten vallen in het onderzoek naar de zware mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens Sensation in 2012. Hari's advocaat Bénédicte Ficq: "Het recht op een eerlijk proces is ernstig geschaad."

Volgens Ficq is de 'bovengemiddelde aandacht' voor de strafzaak tegen de kickbokser Hari niet in de koude kleren gaan zitten. "De reacties waren heel vaak schokkend en intens beledigend voor mijn cliënt", zei de advocaat tijdens het pleidooi in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

De verdediging van de 30-jarige vechtsporter voerde aan dat het OM zich door alle media-aandacht heeft laten meeslepen. "Deze zaak is ernstig, maar niet uitzonderlijk ernstig. Er is geen gruwelijke moord gepleegd. Maar dat het OM zich heeft laten meeslepen is duidelijk in zichtbare excessen als de ordners vol met tapverslagen."

Advocaat Hari hekelt OM
Advocaat Hari hekelt OM (Foto: BuzzE)

Tv-serie Downton Abbey naar mobiele game

Activision brengt Downton Abbey: Mysteries of the Manor uit, een gratis puzzelgame voor Apple, Android, en Kindle Fire. Het spel is gebaseerd op de Emmy Award-winning televisieserie die de edelen en bedienden van een rijk huishouden rond 1900 volgt.

Downton Abbey: Mysteries of the Manor bevat personages en locaties uit de serie. Een dief steelt van alles in het huis van de familie Crawley en jij als speler moet elke kamer gaan onderzoeken wat er mist en wie de dader is. Dit keer zou het dus echt de butler kunnen zijn in de bibliotheek.

De serie zelf is aan het laatste seizoen toe, die binnenkort op de Britse buis verschijnt.

FIFA 16 aangeklaagd door NCAA

Het lijkt erop dat sommige vrouwelijke spelers helemaal niet in FIFA 16 gaan verschijnen. Niet omdat EA van gedachten is veranderd, maar omdat ze anders het risico lopen voor de rechter te worden gesleept. De NCAA heeft gedreigd EA aan te klagen als het de 13 spelers die bij hen onder contract staan toch in de game verschijnen.

De NCAA, afkorting voor de National Collegiate Athletic Association, is de sportkoepel die vrijwel alle sport op universiteiten in de Verenigde Staten overziet. De organisatie profileert zich als een manier voor talentvolle jeugdspelers een opstapje te bezorgen naar de professionele competities, maar kan vaak rekenen op veel kritiek. Het grootste pijnpunt is dat in de regels van de NCAA spelers worden aangemerkt als amateurs - en dus geen geld mogen verdienen voor de sport die ze bedrijven, en daar vallen videospellen dus ook onder. Gezien de spelers wel worden onderworpen aan een haast professioneel trainingschema, dit ook nog moeten combineren met hun studie, en de organisatie en bijbehorende staf zoals coaches in tegenstelling tot de spelers vaak miljoenen verdienen leidt dit tot veel protest.

EA gaat akkoord met de regeling om de toekomst van de spelers niet te beschadigen, maar doet dat met grote tegenzin. "Alle rechten waren verkregen via een standaardprotocol met nationale voetbalbonden, en geen van deze atletes zou worden gecompenseerd voor hun aanwezigheid in FIFA 16. Desondanks besluiten we de spelers te vervangen, omdat we hun toekomst niet willen verpesten."

Interessant is dat als het statement van EA waar is, de NCAA op twee punten onnodig zit te stangen. Het eerste punt is dat als EA daadwerkelijk de rechten heeft gekocht van de nationale voetbalteams waarvoor de vrouwen uitkomen, de NCAA helemaal niet het recht heeft om EA aan te klagen omdat de rechten bij de voetbalbonden liggen. Het tweede punt is dat als de spelers daadwerkelijk niet betaald worden voor hun optreden in de game, de regels van de NCAA technisch gezien niet zijn geschonden - de spelers verdienden nog steeds geen geld met hun optreden.

De spelers die niet in de game verschijnen zijn:

Canada

Kadeisha Buchanan (West Virginia)

Jessie Fleming (nog niet begonnen aan studie, maar universiteit van Californië)

Ashley Lawrence (West Virginia)

Janine Beckie (Texas Tech)

Rebecca Quinn (Duke)

Sura Yekka (Michigan)

Mexico

Tanya Samarzich (Kentucky)

Greta Espinoza (Oregon State)

Christina Murillo (Michigan)

Amanda Perez (Washington)

Emily Alvarado (nog niet begonnen aan studie, maar Texas Christian University)

Maria Sanchez (Southern California)

Spanje

Celia Jiménez (Alabama)

FIFA 16 komt 22 September uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Android, iOS en pc.

fifa16
FIFA 16 aangeklaagd door NCAA

Thalys en perrons ontruimd op Rotterdam CS

Het station Rotterdam CS is vrijdagochtend ontruimd. In de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs zou zich een verdacht iemand hebben opgesloten in een toilet. 

Ooggetuigen melden dat de perrons een tot en met zeven door de politie worden ontruimd. De Thalystrein staat op dit moment op perron drie.

Update 11:10 uur
De man is na zijn arrestatie op een brancard afgevoerd naar het ziekenhuis zo meldt het ANP. Volgens een woordvoerder van de politie had de man last van hyperventilatie. Een van de agenten is lichtgewond geraakt doordat hij werd gebeten door de politiehond.

Op dit moment wordt de trein onderzocht door de EOD (Explosieven Opruimings Dienst). Zodra dit onderzoek is voltooid, wordt de trein weer vrijgegeven. De NS weet op haar website te melden dat de extra reistijd meer dan zestig minuten bedraagt.

Update 10:04 uur
Zojuist is na 2 uur en 50 minuten een lichtgetinte, jonge man overmeesterd in de trein. Op de livebeelden van de NPO was te zien hoe de man buiten de trein in de boeien werd geslagen door het arrestatieteam. Hierna werd hij mee teruggenomen de trein in. Op dit moment is het arrestatieteam met hem in gesprek. Aan de hand van de uitkomst van die gesprekken wordt besloten of de trein nader wordt onderzocht op de aanwezigheid van explosieven. Volgens de politie is de kans aanwezig dat het slechts om een zwartrijder gaat, maar ze houden alle opties open.

Zwartrijder of terrorist?
Zwartrijder of terrorist? ©screencap NPO Live

Update 9.53 uur:
De man die zich in de Thalys-trein op Rotterdam op het toilet heeft verschanst, reageert niet op pogingen om contact te leggen door de politie. Inmiddels zijn ook politiehonden op het station aangekomen en zijn toeschouwers en pers verder teruggedrongen om meer ruimte te maken voor de politie.

Eerder waren een onderhandelaar en een arrestatieteam bij de trein aangekomen. De man was vrijdagochtend komen aanrennen en de trein ingesprongen, waarna hij het toilet inging.

Update 9.08 uur:
De politie heeft op dit moment geen aanwijzingen dat de verdachte man die zich heeft opgesloten in een Thalystrein op Rotterdam CS bewapend is. Dat meldde de Rotterdamse politie. Een zwaarbewapend arrestatieteam staat op het punt de trein binnen te gaan.

In Frankrijk werd vorige maand een 25-jarige Marokkaan overmeesterd in de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. Ook hij had zich in een toilet verstopt en was daar bezig was met het voorbereiden van een aanslag. Oplettende medepassagiers overmeesterden de verdachte die een onder meer kalasjnikov, een pistool en een mes bij zich had. Zij ontvingen een hoge Franse onderscheiding uit handen van president Francois Hollande.

Thalys en perrons ontruimd op Rotterdam CS
Thalys en perrons ontruimd op Rotterdam CS (Foto: ANP)

Hard West

XCOM 2 is uitgesteld tot Februari, tot ongenoegen van veel Turn Based Strategy fans die naar de game hebben uitgekeken. Gelukkig is er geen man overboord want in het najaar van 2015 komt Hard West uit, een squad-based strategiegame die zich afspeelt in het Wilde Westen. En deze charmante indiegame heeft genoeg in huis om zelfs de meest verstokte XCOM-fan een hoop plezier te bezorgen.

Antwerpen Centraal ontruimd vanwege verdacht pakket

Nadat vanmorgen Rotterdam Centraal station werd ontruimd, is het nu de beurt aan Antwerpen. Hier zou een verdacht pakketje zijn aangetroffen in de intercity tussen Brussel en Amsterdam. De Belgische ontmijningsdienst is aanwezig aldus de correspondent van de NOS op Twitter.

Update 10:52 uur
De Morgen weet te melden dat de impact op het treinverkeer in België vooralsnog beperkt zal zijn. Alleen de onderste verdieping van station Antwerpen, waar zich het Thalys-platform bevindt, is ontruimd. Er zijn volgens een getuige zeer veel politie en ook soldaten aanwezig op het station. Volgens Infrabel, de Belgische Spoorbeheerder, wil de politie het zekere voor het onzekere nemen in het kader van de gebeurtenissen in Rotterdam eerder deze ochtend.

Robin Frijns stapt over naar de Formule E

Robin Frijns komt komend seizoen voor het team van Andretti uit in de Formule E, zo heeft het team bekend gemaakt. De Nederlander maakte eerder dit jaar indruk tijdens een test voor het team op Donington Park. Frijns wordt teamgenoot van de Zweed Simona de Silvestro, die vorig jaar ook enkele races voor het team reed.

"We zijn erg blij om Robin bij ons team te verwelkomen," zei teambaas Michael Andretti. "Hij heeft slechts één test voor ons gereden, maar hij heeft goed werk geleverd en hij heeft een goede houding. We denken dat we met hem en Simona een sterk team hebben opgebouwd en we zijn klaar voor het tweede seizoen"

Frijns komt dit jaar nog uit in de Blancpain GT Series, waar hij samen met teamgenoot Laurens Vanthoor leider in het kampioenschap is. In 2014 was hij testrijder bij het Formule 1-team van Caterham, na een jaar eerder enkele races te hebben gereden in de GP2. De Limburger maakte vroeg in zijn carrière indruk door achtereenvolgend de Formule BMW, de Formule Renault 2.0 en de World Series by Renault 3.5 te winnen.

De eerste race van het seizoen vindt plaats op 24 oktober in Peking.

Frijns tijdens een GP2-kwalificatie in 2013 (Foto: WikiCommons)
Frijns tijdens een GP2-kwalificatie in 2013 (Foto: WikiCommons)

'Duizenden Britse islamjongeren geradicaliseerd'

De Britse inlichtingendienst MI5 en de antiterreureenheden houden meer dan 3000 islamitische extremisten in de gaten die bereid zouden zijn aanslagen te plegen. Dat hebben bronnen binnen de veiligheidsdiensten gezegd tegen de krant The Times.

De mannen en vrouwen, vaak nog tieners, raken in hoog tempo geradicaliseerd. Volgens onderzoekers hebben velen van hen geestelijke gezondheidsproblemen, waardoor ze zeer beïnvloedbaar zijn.

De Britse gezondheidszorg heeft een speciaal anti-extremismeprogramma opgezet om extremistisch gedrag te leren herkennen.

'Duizenden Britse jongeren geradicaliseerd'
'Duizenden Britse jongeren geradicaliseerd' (Foto: ANP)

Jenna Coleman verlaat Doctor Who

Het komende, negende, seizoen van Doctor Who zal het laatste zijn met Jenna Coleman als Clara Oswald. Dat bevestigde de actrice vanmorgen in een interview met BBC Radio.

Deze week gingen er al geruchten over haar vertrek, waarin 'bronnen' beweerden dat Coleman de serie zou verlaten en zelfs haar laatste scènes al opgenomen zou hebben. Vanmorgen gaf ze aan dat dit inderdaad het geval is. "Ik heb de TARDIS verlaten," zei Coleman in een interview met BBC-dj Nick Grimshaw. "Het zat er al lang aan te komen. Ik heb met Steven Moffat overlegd en we hebben de beste plek in de verhaallijn gezocht voor mijn vertrek."

Het is niet bekend of Colemans personage nog het hele seizoen te zien zal zijn. "Het gaat ergens dit seizoen gebeuren," gaf Coleman aan. "Hopelijk vinden kijkers het een mooi verhaal." De actrice gaf aan een enorm leuke tijd gehad te hebben naast Matt Smith en Peter Capaldi, die de rol van de Doctor speelden, en de serie te waarderen omdat het "zo'n uniek beest is".

Volgens Coleman wordt het negende seizoen, dat morgenavond begint op BBC One, "elektrisch". Het seizoen bestaat uit twaalf afleveringen. Daarna volgt de Christmas Special die logischerwijs met Kerstmis wordt uitgezonden, waarin Alex Kingston opnieuw haar opwachting zal maken in de rol van River Song.

Doctor Who 7: Jenna-Louise Coleman als (Clara) Oswin Oswald (5)
Jenna Coleman in haar eerste Doctor Who-optreden in 2012

Nibali mag mee naar WK wielrennen

Vincenzo Nibali maakt definitief deel uit van de Italiaanse ploeg voor de WK wielrennen in het Amerikaanse Richmond. Hij heeft bondscoach Davide Cassani overtuigd met zijn goede prestaties in de afgelopen week; tweede in de Coppa Agostoni en winst in de Coppa Bernocchi. "Hij heeft bewezen dat de vorm er is en ik denk dat hij een nuttige rol kan vertolken in de ploeg", lichtte Cassani zijn besluit toe.

Nibali miste wedstrijdritme omdat hij in de afgelopen Ronde van Spanje na de tweede etappe uit de koers werd gezet. De oud-Tourwinnaar had zich laten voortslepen door een volgwagen van Astana.

De andere tien geselecteerde renners zijn Daniele Bennati, Diego Ulissi, Salvatore Puccio, Daniel Oss, Manuel Quinziato, Matteo Trentin, Giacomo Nizzolo, Fabio Felline, Elia Viviani en Sonny Colbrelli. Twee coureurs vallen nog af voor de wegrace. Adriano Malori en Moreno Moser rijden de tijdrit. De WK beginnen zondag met de ploegentijdrit.

Rebel Galaxy komt uit op 20 oktober

Rebel Galaxy is een free-roaming space shooter die ontwikkeld wordt door Double Damage Games, deze nieuwe games-ontwikkelaar bestaat uit twee oude rotten in het vak die wel weten hoe ze een spel succesvol moeten maken.

Het spel komt uit op 20 oktober voor de PC, Xbox-one en Playstation 4 en zo op het eerste gezicht lijkt het wel goed voor een aantal uur speelplezier. Je kan in het spel alle kanten op en met elk nieuwe spel wat je opzet zal je ook een heel nieuw universum krijgen om in te spelen. Of je nou ruimtepiraat wil worden of handelaar, het kan allemaal.

Vakbond klaagt in Brussel over voetbaltransfers

De mondiale vakbond voor profvoetballers FIFPro wil via de Europese Commissie het huidige transfersysteem in het voetbal aanpakken. Dat systeem schiet tekort op alle fronten, meent de spelersvakbond. Een handjevol steenrijke clubs domineert de markt en van stabiele contracten is geen sprake, aldus FIFPro.

De bond opent vrijdag in Brussel de aanval tegen de wereldvoetbalbond FIFA, dat volgens FIFPro een transfersysteem heeft geschapen dat in strijd is met de mededingingswetgeving in Europa. "Het systeem faalt en schaadt het voetbal als industrie en sport", aldus voorzitter Philippe Piat.

FIFPro constateert dat de kloof tussen rijke en arme clubs steeds groter wordt en dat het transfersysteem die situatie in de hand werkt. Andere negatieve effecten zijn de handel in minderjarige spelers en constructies waarbij spelers ook eigendom zijn van een derde partij.

Rummenigge

De bond, die 65.000 profvoetballers vertegenwoordigt, zegt dat er jaarlijks 4000 geschillen zijn tussen spelers en clubs. Voetballers moeten vaak een lange juridische strijd voeren om hun contract te kunnen beëindigen en krijgen dan ook nog eens geen loon uitbetaald. Als een speler contractbreuk pleegt, levert hem dat vaak een schorsing van vier maanden op en eist de club een schadevergoeding die kan oplopen tot enkele jaarsalarissen.

De belangenbehartiger van de Europese topclubs ECA wil graag met FIFPro om de tafel om de problemen te bespreken. "We zoeken graag naar een oplossing waar beide partijen zich tevreden bij voelen", zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

Vakbond klaagt in Brussel over transfers
Vakbond klaagt in Brussel over transfers (Foto: ANP)

Luc Besson maakt tv-prequel van Taken

Luc Besson werkt aan een televisieserie van zijn filmserie Taken, meldt Deadline. De serie wordt een prequel: het verhaal speelt zich jaren eerder af dan de films, waarin Liam Neeson de gepensioneerde CIA-agent Bryan Mills speelt.

Omroep NBC gaat de serie uitzenden. Besson, die het script van de drie films schreef en ook producent was, produceert de serie met de Amerikaanse tak van zijn bedrijf EuropaCorp. Er wordt nog gezocht naar hoofdrolspelers, schrijvers en een regisseur.

De film Taken kwam uit in 2008. Daarin reist Mills af naar Parijs om zijn gekidnapte dochter te redden. In het tweede deel uit 2012 worden Mills en zijn ex-vrouw Lenore, gespeeld door de Nederlandse actrice Famke Jansen, zelf gekidnapt. In 2014 kwam het derde deel uit, waarin Mills wordt beschuldigd van de moord op Lenore.

In de serie is Bryan Mills een nog een ongetrouwde en kinderloze jongeman. Wel speelt het verhaal zich af in het heden.

Luc Besson maakt tv-prequel van Taken
Luc Besson maakt tv-prequel van Taken (Foto: BuzzE)

Meer flexwerkers in Nederland

Het aantal flexwerkers is in het tweede kwartaal van het jaar weer toegenomen. Ten opzichte van een jaar geleden kwamen er 103.000 werknemers met een flexibele arbeidsrelatie bij, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het aantal werknemers met zo'n arbeidsrelatie neemt al een aantal jaren toe. De nu aangegeven stijging kwam vooral op het conto van oproep-, inval- en uitzendkrachten, maar ook van tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract. Onlangs meldde het statistiekbureau al dat vooral de uitzendkrachten hebben bijgedragen aan de banengroei in het afgelopen jaar.

Het aantal werkenden dat als zelfstandige aan de slag is, nam ten opzichte van een jaar geleden met 32.000 toe. Dat waren voornamelijk zelfstandigen zonder personeel. Deze groei was vergelijkbaar met die in eerdere jaren. Het CBS constateerde wel dat het aantal werknemers met een vaste aanstelling al geruime tijd afneemt, Naar de daling met 28.000 was minder groot dan in eerdere jaren.

Het totaal aantal mensen met betaald werk bleek in augustus ten opzichte van een jaar eerder met 84.000 te zijn toegenomen. De afgelopen drie maanden kwamen er 12.000 werkenden bij. Er waren vooral meer werkenden met een voltijdsbaan van 35 uur of meer per week. Ook was er een relatief sterke toename van mensen met een deeltijdbaan van minder dan 12 uur per week.

Meer flexwerkers in Nederland
Meer flexwerkers in Nederland (Foto: ANP)

'Meer oudere bouwvakkers aan het werk'

Het aantal oudere werknemers in de bouw is sinds 2013 flink toegenomen. Het gaat daarbij vooral om de inzet van oudere uitzendkrachten. Dat meldde het economisch bureau van ING vrijdag op basis van een onderzoek naar de sector.

Volgens ING steeg het aantal uitzendkrachten in de bouw in het tweede kwartaal naar 21.000, van 15.000 een jaar eerder. Bouwondernemingen zijn nog steeds terughoudend met het aannemen van vast personeel en geven daarom de voorkeur aan flexibel personeel. Daar profiteren vooral werkloos geworden 45- tot 55-jarigen van. Het aantal bouwvakkers in die leeftijdscategorie groeide naar 71.000, van 63.000 een jaar geleden. Bouwbedrijven trekken graag ervaren personeel aan, aldus de bank.

'Meer oudere bouwvakkers aan het werk'
'Meer oudere bouwvakkers aan het werk' (Foto: ANP)

Bassie en Adriaan nemen afscheid van publiek

De nieuwe familiefilm Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan beleeft op zondag 4 oktober een publiekspremière in het bijzijn van cast en crew.

De speciale vertoning vindt plaats in de nieuwe bioscoop Cinemec in Utrecht. Ook Bassie en Adriaan, die met de film afscheid nemen van het publiek, zijn aanwezig bij de feestelijke première. Dat heeft distributeur Entertainment One vrijdag bekendgemaakt.

In de film zijn de straatartiesten Koen en Keet (Patrick Martens en Janouk Kelderman) de enige die Bassie en Adriaan kunnen redden. De beroemde clown en acrobaat zijn ontvoerd door de Jonkheer (Fabian Jansen), een neef van de gemene Baron uit de oude series.

De film is vanaf 7 oktober in heel Nederland in de bioscopen te zien. Bas en Aad van Toor (inmiddels 80 en 72 jaar oud) hebben zondag op het Filmfestival van Oostende een Lifetime Achievenement Award gekregen. Zij kregen de prijs voor hun grote en belangwekkende bijdrage aan de Nederlandstalige televisie. Het tweetal brak in de jaren zestig door als acrobaten-duo The Crocksons en waren daarna 35 jaar lang te zien als het komische duo Bassie & Adriaan.

Bassie en Adriaan nemen afscheid van publiek
Bassie en Adriaan nemen afscheid van publiek (Foto: BuzzE)

Flink meer woningen verkocht in augustus

De woningmarkt trekt steeds verder aan. Het aantal verkochte woningen is in augustus met 28,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Volgens het Kadaster veranderden vorige maand 15.863 huizen en appartementen van eigenaar.

De stijging deed zich voor bij alle woningtypen en in alle provincies. Ook werden er in augustus 28 procent meer hypotheken geregistreerd dan een jaar eerder.

Ten opzichte van juli was wel sprake van een daling in het aantal verkochten woningen. Toen werden werden er wel 18.422 woningverkopen geregistreerd.

Flink meer woningen verkocht in augustus
Flink meer woningen verkocht in augustus (Foto: ANP)

John Stamos over tijd in afkickkliniek

John Stamos probeert zich naar zijn leeftijd te gedragen. "Het is niet zo leuk, maar je moet verantwoordelijk zijn", zegt de 52-jarige acteur, die onlangs een maand in een afkickkliniek doorbracht, tegen Details.

"Ik was mijn discipline even verloren", geeft Stamos verder toe. In juni werd hij opgepakt voor rijden onder invloed en moest zelfs door de politie naar het ziekenhuis worden gebracht. Een van de oorzaken was dat hij de afgelopen jaren niet zoveel werk had, zegt hij. "Ik had een paar zichtbare baantjes, zoals een Super Bowl-reclamespotje of paar afleveringen van Glee, maar er was veel vrije tijd, en dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn."

De dood van zijn moeder vorig jaar noemt Stamos een 'keerpunt'. "Je kunt of doorgaan op dezelfde manier, en dat is deels leuk, maar grotendeels niet, of je kijkt naar de gouden kansen die er liggen. Dat is de sleutel. Ik voel me nu beter dan wanneer dan ook in de afgelopen tien jaar."

Stamos, vooral bekend als oom Jesse in de sitcom Full House uit de jaren tachtig en negentig, werkt momenteel hard aan een vervolg op de serie, Fuller House.

John Stamos over tijd in afkickkliniek
John Stamos over tijd in afkickkliniek (Foto: BuzzE)

Betalen in het ov met bankpas of mobieltje

Voor een rit in de trein, tram of bus is over een paar jaar mogelijk geen ov-chipkaart meer nodig. Vervoerders willen proeven gaan houden met nieuwe technieken als het betalen met een bankpas en smartphone. Dat staat in een vrijdag gepubliceerde toekomstvisie van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin vervoerders, reizigersorganisaties en de overheid zitten.

De ov-chipkaart blijft wel bestaan. De meeste reizigers zijn volgens de vervoerders tevreden over het gebruiksgemak. Er wordt daarbij voortdurend gezocht naar mogelijkheden om het gebruik van de kaart te verbeteren. Zo noemt het NOVB de mogelijkheid van reizen op rekening, in plaats van vooraf betalen. Verder wordt een proef voorbereid waarbij treinreizigers niet meer tussentijds hoeven uit- in te checken bij overstap naar een andere treinvervoerder.

Betalen in het ov met bankpas of mobieltje
Betalen in het ov met bankpas of mobieltje (Foto: ANP)

Karin gaat los op Arabier in Street Fighter V

Met kersenbloesem, een shinkansen en Mount Fuji op de achtergrond herintroduceert Capcom Karin, een oude bekende vechter in Street Fighter V. Ze vecht tegen Rashid, een geheel nieuwe vechter die al eerder aangekondigd is.

De arena is ook nieuw en heet Kanzuki Estate, het enorme huis waarin ze woont. Karin komt uit Street Fighter Alpa 3. Ze is een erfgename van de familie Kanzuki Zaibatsu, die wereldwijd financiele bedrijven bezit. Daar door gedraagt ze zich enorm verwend, maar ondertussen is ze wel bedreven in allerlei vechtkunsten die ze dan ook afwisselt in de game. Omdat ze zo vol van haarzelf is noemt ze de stijl Kanzuki-stijl. Het is eens wat anders dan Gangnam.

Street Fighter V komt in het eerste kwartaal uit voor PlayStation 4.

Star Fox Zero komt niet meer in 2015

Nintendo heeft Star Fox Zero uitgesteld tot 2016. De Wii U-game, onder leiding van Shigeru Miyamoto, is in een stadium waarin het uitgebracht zou kunnen worden, maar is simpelweg nog niet op het niveau dat Miyamoto wil zien.

Miyamoto: ''Het was onze bedoeling om Star Fox Zero voor de Wii U dit jaar uit te brengen. Hoewel de ontwikkeling al een heel eind is gevorderd, denken we nu dat we wat extra tijd nodig hebben. Graag willen we meer aandacht besteden aan de volledig nieuwe ervaring met twee schermen die we de spelers willen bieden. Ook willen we het ontwerp van de levels tot in de puntjes verzorgen en de toon van de filmpjes in de game perfectioneren.''

De game zou eigenlijk een release krijgen op 20 november. Nintendo mikt nu op het eerste kwartaal van 2016.


Uma Thurman en ex eens over gezag dochter

Uma Thurman en haar ex Arpad Busson zijn het eens over de opvoeding van hun dochtertje. De verdeling van het ouderlijk gezag werd donderdag definitief geregeld in de rechtbank in New York.

De details van de afspraken zijn vertrouwelijk, maar de 45-jarige Kill Bill-actrice was duidelijk blij. Na afloop van de zitting wierp ze verslaggevers buiten het rechtbankgebouw zelfs handkusjes toe, meldt New York Post.

Busson (52) was naar de rechtbank gestapt omdat hij het volledige gezag over de 3-jarige Rosalind wilde hebben. Vorige maand kwamen de twee exen al overeen het ouderlijk gezag toch te gaan delen. Hoe precies, dat werd donderdag bepaald.

Thurman en Busson, een Franse zakenman die in Londen woont, kregen in 2007 een relatie en verloofden zich daarna. Vorig jaar besloten de twee uit elkaar te gaan. Eerder was Uma getrouwd met Ethan Hawke, zij kregen samen twee kinderen: Maya en Levon.

Uma Thurman en ex eens over gezag dochter
Uma Thurman en ex eens over gezag dochter (Foto: BuzzE)

Persona 5 uitgesteld naar 2016

Voor de fans van Persona is er slecht nieuws: Persona 5 is uitgesteld naar de zomer van 2016. En dat is de Japanse versie, van een wereldwijde is ook geen sprake meer. Wij in het westen moeten tot later in 2016 wachten. Wie dacht in de aankomende winter al op te gaan in de JRPG zullen dus een nieuwe tijdsbestedeing moeten vinden.

Uitgever Atlus geeft aan dat het uitstel nodig is om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Om het wachten dragelijker te maken heeft Atlus een nieuwe trailer online gezet.

Persona 5 gaat om mensen die hun psyche kunnen laten manifesteren als 'persona', wezens die helpen in de strijd tegen bijvoorbeeld demonen. Het spel komt uit op PlayStation 3 en PlayStation 4.

Zoeken naar Madeleine McCann kost 14 miljoen

De zoektocht naar het vermiste Engelse meisje Madeleine McCann heeft de Britse overheid al meer dan 10 miljoen pond (13,8 miljoen euro) gekost. De peuter verdween uit een vakantieappartement in Portugal terwijl de ouders even verderop uit eten waren. Sindsdien is het een van de bekendste vermissingszaken ter wereld.

Volgens onderminister Michael Bates van Binnenlandse Zaken is nog eens 2 miljoen pond gereserveerd voor de rest van het jaar, meldt The Independent vrijdag.

De destijds driejarige Madeleine verdween in 2007, waarop de Portugese politie een onderzoek startte. Hoewel de ouders, Kate en Gerry McCann, in eerste instantie werden verdacht, bleken zij in 2008 niets met de verdwijning te maken te hebben. Niet lang daarna werd de zaak gesloten, maar de ouders huurden detectives in. Scotland Yard begon daarop een eigen onderzoek en de Portugese politie heropende de zaak in 2013. Beide onderzoeken lopen nog.

Zoeken naar Madeleine McCann kost 14 miljoen
Zoeken naar Madeleine McCann kost 14 miljoen (Foto: ANP)

Bloedirritante vliegen in Dishonored 2

Bethesda heeft een interview dat tijdens de E3 werd gemaakt online gezet waarin er meer informatie over de game Dishonored 2 wordt gegeven. Zo zien we in de video dat het spel zich in de sta Karnaca afspeelt. Het is de meest zuidelijke stad in de fictieve Empire of the Isles, de wereld van Dishonored.

In plaats van vervelende muggen of zandvliegen zijn er 'blood flies', die zich in dode lichamen nestelen en eitjes leggen. Dat betekent dat hoe meer mensen jij doodt, hoe meer vliegen er zijn, het is een dynamisch systeem. Natuurlijk kun je net als in het eerste deel weer kiezen om als Rambo iedereen uit te moorden, of juist helemaal niet gezien te worden terwijl je langs iedere tegenstander glipt.

Dishonored 2 komt in 2016 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Nederlander wint Ig Nobelprijs

Taalwetenschapper Mark Dingemanse heeft de Ig Nobel Literatuurprijs gewonnen. Samen met twee mede-onderzoekers is de Nederlander bekroond voor een onderzoek naar het woord 'huh?'. Ze ontdekten dat het woord, of iets dat erop lijkt, in vrijwel iedere menselijke taal voor lijkt te komen, al is niet duidelijk waarom.

Het is de twaalfde keer dat een Nederlander een Ig Nobelprijs wint, meldde de organisatie. De prijzen worden toegekend aan wetenschappers die met hun werk mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten. Er zijn tien categoriën, waaronder naast literatuur ook onder meer wiskunde, scheikunde en natuurkunde. In die laatste categorie won een team wetenschappers voor het testen van het biologische principe dat vrijwel alle zoogdieren hun blaas in ongeveer 21 seconden legen.

De prijzen werden uitgereikt op de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten. Dingemanse was daar niet. Hij wordt later in Amsterdam gehuldigd.

Nederlander wint Ig Nobelprijs
Nederlander wint Ig Nobelprijs (Foto: ANP)

'Breng ProRail direct onder bij ministerie'

Spoorbeheerder ProRail kan beter rechtstreeks ondergebracht worden bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarvoor pleit voormalig president-commissaris bij ProRail Michiel Boersma vrijdag in Het Financieele Dagblad. "Misschien is een zelfstandig bestuursorgaan of een rechtspersoon met een wettelijke taak als Rijkswaterstaat dan beter", zegt Boersma. "De staat kan dan als aandeelhouder in feite alles doen, want de minister is altijd verantwoordelijk."

Boersma was president-commissaris bij ProRail van 2010 tot 2014. Volgens hem klopt de huidige bestuursstructuur bij ProRail niet. "Als je activistisch wil zijn als aandeelhouder moet je je afvragen of dat te rijmen is met een onafhankelijk bestuur en onafhankelijke commissarissen, zoals bij ProRail. Belangrijke besluiten voor ProRail, bijvoorbeeld de aanleg van een spoortraject, worden namelijk altijd door de politiek genomen."

Bestuurders worden volgens Boersma daardoor buitenspel gezet. "Tegen de tijd dat de raad van commissarissen van het bedrijf zich erover moet uitspreken is het vliegwiel al lang in gang gezet. Daarmee wordt de rvc een papieren tijger", stelt hij.

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) ligt onder vuur vanwege problemen bij ProRail. Dinsdag bleek dat ProRail voor projecten voor de periode 2018-2028 zo'n 475 miljoen euro tekort komt.

'Breng ProRail direct onder bij ministerie'
'Breng ProRail direct onder bij ministerie' (Foto: ANP)

Consumenten geven meer uit

Consumenten hebben in juli meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werd vooral meer besteed aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Er werd in de zomermaand concreet 1,3 procent meer uitgegeven dan in juli 2014, aldus het statistiekbureau. Met 5,4 procent stegen de uitgaven aan duurzame goederen het sterkst. De toegenomen aankopen voor woninginrichting en apparaten hangt overigens samen met de opleving van de woningmarkt.

Aan andere goederen, zoals gas en motorbrandstoffen gaven consumenten 1,5 procent meer uit. Daarentegen besteedden ze 1,6 procent minder aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder. Verder werd 0,9 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, merkte het CBS op.

Consumenten geven meer uit
Consumenten geven meer uit (Foto: ANP)

Vette Attack on Titan-trailer

Attack on Titan is op dit moment in de maak voor PlayStation-consoles, dat werd vorige maand al bekend. Het spel wordt eind dit jaar al in Japan verwacht.

De eer om er iets goeds van te maken wordt gegeven aan Omega Force, het bedrijf achter spellen zoals One Piece: Pirate Warriors en Zelda: Hyrule Warriors. Voor degene die de Attack on Titan-franchise niet kennen, het is begonnen als een anime en manga waarin mensen in de toekomst leven en achter muren schuilen van Titans. Titans zijn reuzen van gemiddeld twee meter tot twaalf meter.

Naast de anime en manga is er ook een, met negatieve reacties overladen, film uitgebracht en er worden meer delen verwacht.

Attack on Titan wordt eind dit jaar uitgebracht voor PlayStation Vita, PlayStation 3 en PlayStation 4 in Japan. Ergens volgend jaar wordt het uitgebracht voor de rest van de wereld.

De Japanse trailer voor het spel Attack on Titan

Grote fix voor Counter-Strike:GO

Valve heeft twee dagen geleden een update uitgebracht voor Counter-Strike: Global Offensive. Het voegt onder andere nieuwe animaties toe en lost een van de grootste problemen op.

Als je ooit Counter-Strike: Global Offensive hebt gespeeld dan weet je dat het haast onmogelijk was om een hoofdschot te maken als je doelwit aan het springen is, maar dat is nu ook opgelost. Het nieuwe systeem van Valve maakt gebruik van nieuwe skeletten en hitboxes, oftewel waar je personage geraakt kan worden.

Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe animaties toegevoegd, onder andere om je wapen te pakken, een ladder op te klimmen en om een bom onschadelijk te maken. Niet iedereen is er blij mee, want je kunt nu makkelijk zien waar iemand staat als diegene aan de bom werkt.

Verder heeft Valve een aantal wapens gebalanceerd, de M4A1-S kost nu minder maar heeft ook een lagere penetratie, ROF en een hogere spread. De Zeusx27 kost ook wat minder. De Dual Berettas daarentegen hebben een hogere penetratie en werkende afstand.

Alle updates doorlezen? Dat kan hier.

Hitboxes CS:GO
De hitboxes van Counter-Strike: Global Offensive

Pechtold ontevreden over functioneren Kamervoorzitter

D66-leider Alexander Pechtold wil "op een rustiger moment" aan de kaak stellen dat de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, donderdag niet heeft ingegrepen toen Geert Wilders van de PVV sprak van een "nepparlement".

Dat zei zijn woordvoerder vrijdag na een bericht op de site van de NOS. "Ze moet verklaren waarom ze niet heeft ingegrepen." De parlementariërs zijn rechtmatig gekozen, dan kan iemand niet zeggen dat het parlement niet legitiem is, zo is de gedachte van Pechtold.

Wilders zei donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dat alleen de PVV zegt wat miljoenen Nederlanders denken, namelijk dat er niet meer asielzoekers bij moeten komen en dat de grenzen dicht moeten. "Het verschil tussen dit nepparlement en de mensen thuis is levensgroot."

Rutte
Premier Mark Rutte vond de opmerkingen over een nepparlement "bizar", zei hij na afloop.

Van Miltenburg heeft al vaker kritiek gehad op haar functioneren als Kamervoorzitter.

Pechtold ontevreden over Kamervoorzitter
Pechtold ontevreden over Kamervoorzitter (Foto: ANP)

Google zamelt ruim 8,5 miljoen euro in voor vluchtelingen

De teller van de inzamelingsactie van Google om vluchtelingen te helpen stond vrijdag aan het begin van de nacht al op 9,8 miljoen dollar (ruim 8,5 miljoen euro). Het streefbedrag van het bedrijf achter de zoekmachine is 10 miljoen euro.

Via een speciale website van Google kan geld worden gedoneerd. Het bedrijf kondigde aan dat het de eerste 5 miljoen euro die binnenkomt verdubbelt. De opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen, International Rescue Committee, Save the Children en de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Google is niet het enige grote bedrijf dat zich inzet voor de vluchtelingen. Ook reiswebsite Tripadvisor, investeringsbank Goldman Sachs, taxidienst Uber en automaker Audi komen in actie.

Google zamelt al ruim 8,5 miljoen euro in
Google zamelt al ruim 8,5 miljoen euro in (Foto: ANP)

Everest

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee klimexpedities die in mei 1996 de Mount Everest beklommen en waarbij tijdens een storm van 10 op 11 mei acht klimmers omkwamen. Twee teams gaan ondanks waarschuwingen voor een grote storm op weg naar de top van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Een team staat onder leiding van gids Rob Hall (Jason Clarke), het andere team staat onder leiding van Scott Fischer (Jake Gyllenhaal).

Bedevaartgangers geŽvacueerd uit brandend hotel in Mekka

Meer dan duizend bedevaartgangers zijn gisteren geëvacueerd uit een brandend hotel in Mekka. De pelgrims zaten in het hotel in verband met de hadj, een voor gezonde volwassen moslims verplichte bedevaartstocht naar de Kaäba, waarbij aanstaande maandag weer zevenmaal tegen de klok in om de Zwarte Steen in de Al-Masjid al-Haram moskee moet worden gelopen. Bij de ontruiming van het hotel raakten twee mensen gewond.

De brand was uitgebroken op de achtste verdieping van een elf etages hoog hotel in de Mekkaanse wijk Aziziya. In de stad hebben zich meer dan een miljoen bedevaartgangers verzameld voor de bedevaart. Afgelopen vrijdag kwamen 111 mensen om het leven toen een enorme bouwkraan van het bouwbedrijf Binladin op de belangrijkste moskee van Mekka viel. Ook raakten bij dat ongeluk zeker 238 mensen gewond.

Nieuwe foto's van Pluto

Het is alweer even geleden dat New Horizons voorbij Pluto vloog en de eerste foto's van de dwergplaneet liet zien. Nasa heeft ondertussen al flink wat foto's ontwikkeld en brengt weer een paar mooie kiekjes naar buiten.

Slechts een kwartiertje nadat het ruimteschip langs Pluto scheerde, draaide het zich om voor nog betere foto's. De foto's zijn namelijk genomen richting de zon waardoor ook het landschap goed zichtbaar is. Zo zijn de bergen, gletsjers en de immense ijsvlakte, beter bekend als het 'hart', vanuit een andere hoek te aanschouwen.

Er zijn ook nog andere dingen op de foto's te zien, namelijk iets wat nog het meeste lijkt op wolken. Een wetenschapper zegt dat deze laaghangende wolken een divers weerpatroon hebben en van dag tot dag verschillen. Hij vergelijkt het met de waterkringloop die er op Aarde voor zorgt dat wolken zich kunnen ontwikkelen dankzij verdampend vocht.

In tegenstelling tot de eerdere foto's, zijn deze niet ingekleurd voor het contrast. De zwart-wit foto's laten goed zien dat Pluto, ondanks de kou, een zeer divers landschap heeft. De rest van de foto's kun je hier vinden.

Pluto van dichtbij (Foto: Nasa.gov)
Pluto van dichtbij (Foto: Nasa.gov)

De Kreukeltjes gaan naakt (2)

Aloysius keek met een nog wat slaperig hoofd door het raam van de bungalow naar buiten. Het was prachtig weer en dat kwam hem slecht uit, want hij moest wat boodschapjes doen in de supermarkt die op het terrein aanwezig was en Teutje had gezegd dat ze zich moesten aanpassen aan de gebruiken van de camping. Ze hadden al meteen bij aankomst gezien dat die aanpassing bestond uit het in de koffer laten van vrijwel alle kleren.

RTL Late Night zamelt ruim zeven ton in

Het RTL4-programma Actie voor Vluchtelingen heeft in totaal 724.021 euro opgebracht. Dat meldde het Rode Kruis donderdagavond. Vorige week maandag stond het televisieprogramma in het teken van de vluchtelingenproblematiek in Europa.

Presentator Humberto Tan sprak met verschillende gasten over de vluchtelingencrisis. Onder meer PvdA-leider Diederik Samsom was te gast. Mensen konden geld doneren en er was een callcenter waar onder meer bekende Nederlanders de telefoon opnamen.

Het geld gaat naar een aantal goede doelen die zich inzetten voor vluchtelingen in Nederland en in Europa: Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland, Save the Children, UNICEF Nederland en het Rode Kruis. De gelden worden gelijk verdeeld over de vijf organisaties, na aftrek van de kosten die gemaakt zijn voor de fondsenwerving, en worden besteed aan de noodhulpverlening.

RTL Late Night zamelt ruim zeven ton in
RTL Late Night zamelt ruim zeven ton in (Foto: ANP)

PvdA'er Vos houdt vast aan kritiek op Wilders

PvdA-Kamerlid Jan Vos neemt geen woord terug van zijn kritiek op PVV-leider Geert Wilders. Vos twitterde donderdagavond dat de tekst van Wilders in het Kamerdebat openlijk kenmerken toonde 'van fascistoïde leiderschap'.

In een toelichting in een pauze van het debat zei Vos even later dat zijn eigen tweet niet te ver ging. 'De vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen in Nederland. Voor Geert Wilders, maar ook voor de PvdA. Ik vind dat hij te ver ging door het parlement voor nep uit te maken en het volk op te roepen in verzet te komen.'

Vos vindt Wilders geen fascist, maar diens tekst vertoonde volgens hem wel fascistoïde kenmerken. 'Ik ben verontrust over een beweging die steeds extremer wordt. Ik denk dat we daar afstand van moeten nemen. Dat doet Alexander Pechtold, dat doen anderen en dat doe ik ook als lid van de PvdA-fractie. Ik ben opgeleid als historicus, dus ik heb enig recht van spreken op dit terrein', aldus Vos.

PvdA'er Vos houdt vast aan kritiek op Wilders
PvdA'er Vos houdt vast aan kritiek op Wilders (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
Dusk Diver
preview
Trine 4
preview
Interview Code Vein
preview
Beyond Blue
review
Control
preview
Planet of Lana
©FOK.nl e.a.