Dijsselbloem hoopt op akkoord met CDA

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hoopt dat hij met het CDA een akkoord kan bereiken over de kabinetsplannen voor zowel de 5 miljard euro aan lastenverlichting als over de nieuwe vermogensrendementsheffing. Hij is bereid tot aanpassingen van de 'spaartaks' om de steun van het CDA te krijgen.

Dijsselbloem zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat het loskoppelen van de twee dossiers, zoals het CDA wil, mogelijk is. Maar hij wil in de Kamer eerst over de inhoud praten. "Ik hoop dat we het CDA op inhoud kunnen overtuigen, dan wel hen tegemoet kunnen komen op de inhoud, maar dat we het in ieder geval daar over eens worden."

Het CDA heeft grote twijfels over de nieuwe vermogensrendementsheffing omdat die voor de belastingdienst moeilijk uitvoerbaar zou zijn. Volgens Dijsselbloem is daar goed naar gekeken en is bewust voor deze heffing gekozen. Volgens Dijsselbloem heeft het "voor heel veel mensen echt het voordeel" dat ze minder of niet meer belasting hoeven te betalen over spaargeld of vermogen.

Ongeveer 90 procent van de mensen die nu belasting betalen over hun vermogen, gaat er met de nieuwe vermogensrendementsheffing op vooruit. Bij de rendementsheffing wordt de belastingvrije voet per persoon in 2017 verhoogd van 21.000 naar 25.000 euro. Dat alleen al betekent dat 250.000 mensen ineens geen belasting meer over hun (kleine) vermogen hoeven te betalen. Voor de overigen wordt gekeken naar een gemiddelde van het rendement over de voorgaande jaren. Dat rendement wordt dan, net als nu, belast tegen 30 procent.

Dijsselbloem hoopt op akkoord met CDA
Dijsselbloem hoopt op akkoord met CDA (Foto: ANP)