Economische zorgen overheersen op beurzen

De Europese beurzen zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. Daags na het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten nog niet te verhogen, overheerste bezorgdheid over de verzwakking van de wereldeconomie die de Amerikaanse centrale bank kennelijk vreest.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 2,4 procent lager op 427,32 punten. De MidKap daalde 1 procent naar 637,94 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 1,4 en 3,1 procent.

De Fed besloot de langverwachte renteverhoging deze maand nog niet door te voeren. Het besluit hangt samen met de recente onrust op de financiële markten. President Janet Yellen zei in een toelichting dat die de groei van de wereldeconomie kan beknotten, terwijl de geringe inflatie in de VS genoeg ruimte laat om de rente laag te houden.

Aegon
Bijna alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Alleen telecomconcern KNP eindigde onveranderd. De sterkste daler was Aegon met een verlies van 6,1 procent. De verzekeraar, die zeer actief is in de VS, zou hebben geprofiteerd van een hogere Amerikaanse rente. Branchegenoot Delta Lloyd zakte 4,8 procent.

Philips leverde 2 procent in. De mededingingsautoriteiten in Turkije starten een onderzoek naar het elektronicaconcern in het land, na een klacht dat Philips zijn dominantie op de markt misbruikt bij de verkoop van reserveonderdelen voor medisch-diagnostische beeldschermapparatuur.

USG People
Bij de middelgrote fondsen stonden uitzender USG People en toeleverancier aan de chipindustrie Besi onderaan met allebei 4,2 procent verlies. Biotechnologiebedrijf Galapagos was de sterkste stijger met een winst van 4,8 procent, terwijl luchtvaartgroep Air France-KLM er 1,5 procent bijkreeg.

De euro steeg wat in waarde na het rentebesluit in de VS. De eenheidsmunt was 1,1365 dollar waard, tegen 1,1305 dollar bij het eind van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,2 procent tot 45,40 dollar per vat. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en kostte 48,17 dollar per vat.

Economische zorgen overheersen op beurzen
Economische zorgen overheersen op beurzen (Foto: ANP)