CD: Enabler - Fail to Feel Safe

Martin (waterman2012)

Vorig jaar bracht de hardcore-metalband Enabler met La Fin Absolue Du Monde nog een meesterwerk uit. Nu een jaar later is de band uit Ohio een van de meest omstreden acts, en wordt de release van het nieuwe album Fail to Feel Safe overschaduwd door negatieve verhalen. Wat is hier allemaal aan de hand? En niet onbelangrijk, hoe klinkt het nieuwe schijfje?

Als we zijn ex-vriendin en voormalige bassiste van de band, Amanda Daniels, moeten geloven is de spil van Enabler, zanger-gitarist Jeff Lohrber een psychopaat. Daniels reageerde eerder dit jaar op een interview met Lohrber. Haar reactie op het nieuwe werk van Jeff zegt genoeg. "Your proudest moments on record is the story of living in your own personal hell because I finally left after years of manipulation, emotional, physical, and sexual abuse?" Dustin Albright, eveneens een ex-bassist van de band en momenteel werkzaam bij Diskreet, deed erna ook nog even een Facebookje open met enkele waargebeurde verhalen. De kern, "I implore you all to read her testimony, one of years of physical abuse by Jeff, one that I can tell you for a fact is not hearsay. …. All I will say is that the guy needs help." (complete statements van beide zijn te lezen op MetalSucks)

Nu Lohrber een gestoorde persoonlijkheid blijkt te zijn, is dat natuurlijk wel een smet op de band, maar bij het beoordelen van de cd moet ik hem uiteindelijk op zijn muzikale kwaliteiten afrekenen. Het verklaart wellicht wel de bij wijlen ziekelijke riffs waar de band patent op heeft en die ook op dit album veelvuldig voorbijkomen. Volgens de bio, waarvan de makers zelf ook een beetje de weg kwijt zijn omdat ze worstelen met ‘safe’ en ‘save’, is dit het eerste Enableralbum dat compleet door Jeff zelf is ingespeeld. Het kan zijn dat Jeff weinig vrienden overhoudt, of dat hij misschien wel wat narcistische trekken begint te vertonen. Al het gespeculeer even daargelaten, kan ik niet anders zeggen dan dat Fail to Feel Safe een stuk minder is dan zijn volprezen voorganger. Jeff geeft wel ruimschoots blijk van zijn creativiteit, maar wil wellicht iets te veel waardoor het de nummers niet altijd ten goede komt. Neem ‘Isolation Sickness’, het nummer slaat wel heel erg om, en uit de verwerkte ideeën hadden wel drie nummers gemaakt kunnen worden. Tevens raakt tegen het eind de plaat wat uit koers, omdat Jeff wat meer poppunk en zelfs emo in de strijd werpt. Ook vemoed ik dat met de inbreng van andere muzikanten er een beter eindproduct had gekomen. Zo mis ik meer enerverend drumwerk zoals op het vorige album, waarvoor Andy Hurley (o.a. Fall Out Boy en The Damned Things) verantwoordelijk was.

Ondanks de voorgaande kritiek is Fail to Feel Safe nog best goed te pruimen. Lohrner weet vlekkeloos hardcore met diverse metalstijlen te combineren en de uitvoering is retestrak. ‘Suffer To Survive’, ‘Sinister Drifter’ en ‘Haunted’ zijn genadeloze knallers, waarbij hardcore en extreme deathmetal worden afgewisseld. Een geslaagd uitstapje is die naar sludge. Die invloeden hoor je al een beetje op ‘By Demons Denied’ en ‘Euphoric Revenge’, maar de afsluiter ‘Sabotage Within’ valt overduidelijk in dat genre en is wat mij betreft ook zeer geslaagd. Na veel tempowisselingen is zo’n logzware afsluiter ook wel eens lekker.

Je kunt al met al stellen dat deze nieuwe schijf van Enabler lekker klinkt en een stel vette tracks bevat. Het album steekt echter ook weer niet met kop en schouders uit boven de tal van metalreleases. Ook de beide bonustracks op de Limited Digipack-versie veranderen daar weinig aan. Dit heeft naturlijk alles te maken met het feit dat de verwachtingen heel hoog waren gespannen, na de sterke stijgende lijn van de band met het puike vorige album als gevolg. Mijn advies zou zijn dit album wel even te checken, maar de tracks van La Fin Absolue Du Monde die vast in je mediaspeler staan gewoon daar te laten. Het kan ook zijn dat de band voor je heeft afgedaan nu je erachter bent gekomen dat Jeff Lohrber zijn handen niet thuis en zijn lul niet in zijn broek kan houden.