Hongarije en Kroatië willen vluchtelingen doorlaten

Hongarije en Kroatië hebben afgesproken vluchtelingen en migranten die naar het noorden en westen van Europa willen via een bepaalde route door te laten. Deze corridor loopt door Hongarije, meldde de Britse nieuwszender SkyNews vrijdag. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken weet niets van deze corridor en is onaangenaam verrast dat Hongarije vluchtelingen langs de Oostenrijkse grens zet.

Oostenrijk heeft het recht migranten die geen asiel in het land willen aanvragen, aan de grens met Hongarije te weigeren, aldus het ministerie. Oostenrijk wil ook geen "buitensporige hoeveelheden" mensen toelaten, waarschuwde Wenen.

De route lijkt in de praktijk te worden aangegeven door bewegingen van bussen met vluchtelingen. Zo reden er vrijdag bussen vol migranten van de Hongaars-Kroatische grens naar de Hongaarse grensstreek met Oostenrijk. De vluchtelingen zijn naar Szentgotthard en Vamosszabadi gebracht. Beide plaatsen liggen niet ver van de Oostenrijkse grens. Ondertussen is een trein met circa duizend vluchtelingen vanuit Kroatië aangekomen in de Hongaarse grensplaats Magyarboly.

Ook Slovenië verwacht dat er veel migranten vanuit Kroatië binnenkomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht er circa duizend in 24 uur. Om die reden zal het de mogelijkheid van een corridor bespreken als de druk van de vluchtelingenstroom te groot wordt. Dat heeft minister-president Miro Cerar vrijdag op een persconferentie gezegd. Hij zei met naburige, betrokken landen in contact te staan over een eventuele corridor voor migranten.

Hongarije sloot eerder al de grens met Servië af met een hek. Kroatië, dat in de jaren 90 van de vorige eeuw zelf met oorlog en vluchtelingen kampte, besloot de mensenstroom daarop welkom te heten. Hier moest het land echter al snel van terugkomen.

'Vluchtelingencorridor naar Noord-Europa'
Hongarije en Kroatië willen vluchtelingen doorlaten (Foto: ANP)