Nieuwe foto's van Pluto

LTVDK

Het is alweer even geleden dat New Horizons voorbij Pluto vloog en de eerste foto's van de dwergplaneet liet zien. Nasa heeft ondertussen al flink wat foto's ontwikkeld en brengt weer een paar mooie kiekjes naar buiten.

Slechts een kwartiertje nadat het ruimteschip langs Pluto scheerde, draaide het zich om voor nog betere foto's. De foto's zijn namelijk genomen richting de zon waardoor ook het landschap goed zichtbaar is. Zo zijn de bergen, gletsjers en de immense ijsvlakte, beter bekend als het 'hart', vanuit een andere hoek te aanschouwen.

Er zijn ook nog andere dingen op de foto's te zien, namelijk iets wat nog het meeste lijkt op wolken. Een wetenschapper zegt dat deze laaghangende wolken een divers weerpatroon hebben en van dag tot dag verschillen. Hij vergelijkt het met de waterkringloop die er op Aarde voor zorgt dat wolken zich kunnen ontwikkelen dankzij verdampend vocht.

In tegenstelling tot de eerdere foto's, zijn deze niet ingekleurd voor het contrast. De zwart-wit foto's laten goed zien dat Pluto, ondanks de kou, een zeer divers landschap heeft. De rest van de foto's kun je hier vinden.

Pluto van dichtbij (Foto: Nasa.gov)
Pluto van dichtbij (Foto: Nasa.gov)