FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 september 2015

Nieuwe Britse oppositieleider zingt geen God Save the Queen

Dinsdag vond in Londen de officiële herdenking plaats dat de roemruchte 'Battle of Britain' 75 jaar geleden begon. Tijdens het volkslied hield de versgekozen Britse Labourleider Jeremy Corbyn de kaken echter stijf op elkaar. Hij deed niet eens alsof. 

"Hij koos ervoor respectvol stil te zijn", aldus een woordvoerder volgens de BBC. Maar het Conservatieve parlementslid Sir Nicholas Soames, kleinzoon van Sir Winston Churchill, zegt dat Corbyn zich heeft misdragen en respectloos tegenover de koningin heeft getoond.

Ook vanuit Corbyns eigen Labourpartij wordt gesuggereerd dat een leider mee moet doen met zulke symboliek, om een kans te hebben te worden gekozen. Maar anderen stellen dat hij dan juist zijn principes verloochent en de Labour-leden die hem tot leider hebben gekozen. Corbyn is namelijk tegenstander van de monarchie.

Corbyn is verder een exponent van het zogeheten 'Old Labour'. Dat staat tegenover het ooit succesvolle 'New Labour' van oud-premier Tony Blair. De uiterst linkse politicus werd volgens analisten populair vanwege zijn authenticiteit.

Maar over de vraag of je dan je principes te allen tijden volgt en het volkslied niet meezingt, zijn de meningen dus verdeeld. De consensus lijkt evenwel te zijn dat deze (in)actie Corbyn nog minder verkiesbaar maakt dan door sommigen al werd gevreesd.

Corbyn nieuwe leider Labour Groot-Brittanië
Nieuwe Britse oppostieleider zingt geen God Save the Queen (Foto: ANP)

Consoleversies nieuwe Need for Speed gelocked op 30fps

Ontwikkelstudio Ghost Games, die momenteel hard werkt aan de nieuwe Need for Speed, heeft vandaag bekendgemaakt dat de PlayStation 4- en Xbox One-versies van de game een vaste framerate van 30fps krijgen. Dit om het geheel zo soepel mogelijk te kunnen laten draaien.

In een FAQ op needforspeed.com geeft de ontwikkelaar enkele details over de aankomende titel, waaronder de locked 30fps-framerate voor consoles. "We proberen altijd het maximale uit gamingtechnologie te halen van de platforms waar we voor ontwikkelen. Om die reden hebben we besloten de framerate vast te zetten op 30fps, om er zeker van te zijn dat de speelervaring maximaal blijft, ook op hoge snelheden".


Verder geeft Ghost Games aan dat er geen sprake zal zijn van micro-transacties of betaalde DLC. Er komt wel een reeks aan gratis extra content in de maanden die volgen na de release.

Tenslotte werd nog eens benadrukt dat er nog steeds sprake is van het always online-principe. Tijdens het spelen is er te allen tijde een verbinding met internet benodigd, omdat 'Need for Speed een live service is die continu verandert en evolueert', aldus Ghost Games. Eerder al zette de ontikkelaar uiteen wat de redenen waren voor de keuze voor always online.

De pc-versie van Need for Speed werd eerder deze week uitgesteld en staat gepland voor release in de lente van 2016. De console-versie moet al op 5 november in de winkels liggen.

Marine Le Pen: Schengen is dood

"Het is tijd om akte te nemen van het overlijden van Schengen." Dat zei Front National-leider Marine Le Pen dinsdag in het Vlaams parlement in Brussel. Volgens haar bewijst de vluchtelingencrisis dat het Verdrag van Schengen niet werkt.

Le Pen was in Brussel op uitnodiging van de partij Vlaams Belang. Ze is naar eigen zeggen gekomen om te waarschuwen voor de vluchtelingencrisis. "We hebben de oplossingen en moed om de crisis te stoppen, in tegenstelling tot de Europese leiders", aldus Le Pen, die pleit voor dichte grenzen en het terugsturen van migranten.

De FN-leider zei dat de beslissing van de Duitse bondskanselier Angela Merkel het bewijs is dat het FN gelijk heeft. "We hebben jaren hiervoor gewaarschuwd, maar werden beledigd, aangevallen en aan de kant geschoven. Voor Merkel dienen de grenzen binnen de EU tot niets en is het vrij verkeer een basiswaarde van de Europese Unie. Maar als er problemen zijn, sluit zij de grenzen."

FN-leider Le Pen: Schengen is dood
Marine Le Pen: Schengen is dood (Foto: ANP)

Kraantje Pappie heeft hbo-diploma op zak

Kraantje Pappie heeft zijn hbo-diploma binnen. De artiest plaatste dinsdag op Instagram een foto van zichzelf in het schoolgebouw. "Mijn laatste foto op school", schrijft hij erbij.

"Deze lul is net geslaagd voor zijn hbo!!!", luidt het bijschrift van de foto. Alex van der Zouwen, zoals de 29-jarige rapper echt heet, studeerde in Leeuwarden aan de Academie van Popcultuur.

 

MIJN LAATSTE FOTO OP SCHOOL. DEZE LUL IS NET GESLAAGD VOOR ZIJN HBO!!!!!!!!!

A photo posted by L O R D F E E S T I E (@kraantjepappie) onSep 15, 2015 at 4:46am PDT

Tiener plande 'niet echt bedreigende' aanslag op paus

De FBI heeft een vijftienjarige jongen opgepakt, omdat hij een aanslag zou willen hebben plegen op paus Franciscus. Dat meldt de nieuwszender ABC News. De paus maakt volgende week voor het eerst een tour door de Verenigde Staten. De jongen werd vorig maand al gearresteerd net buiten Philadelphia. De FBI heeft de zaak al eerder naar buiten gebracht, maar zei toen niet dat de paus het doelwit was.

De jongen "was geïnspireerd door Islamitische Staat (IS) en had opgezocht hoe hij een aanslag moest uitvoeren met meerdere aanvallers, vuurwapens en explosieven", aldus de FBI. Ook zocht hij uit hoe hij explosieven moest gebruiken.

Volgens ABC News waren de plannen van de tiener echter niet echt bedreigend.

Tiener vast voor plannen aanslag op paus
Tiener plande 'niet echt bedreigende' aanslag op paus (Foto: ANP)

Noodopvang 1500 vluchtelingen in Amsterdam

Amsterdam gaat noodopvang verzorgen voor 1500 vluchtelingen. Dat gebeurt op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het gaat om vluchtelingen die zich bij de vreemdelingenpolitie op het Centraal Station in Amsterdam hebben gemeld, en vanwege de grote toestroom mensen nog niet terecht kunnen in de centrale opvanglocatie in Ter Apel.

De noodopvang gaat naar verwachting woensdag open met 300 plekken. De komende dagen wordt de opvang uitgebreid tot 1500 plekken. De locaties zijn nog niet bekend. Er wordt gedacht aan panden die leeg staan, sporthallen en andere locaties die snel beschikbaar zijn.

De noodopvang is bedoeld voor tijdelijk onderdak en eten en drinken. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen na ongeveer een week doorgaan naar de centrale opvanglocatie van het COA. Het COA heeft eerst tijd en ruimte nodig om de toestroom weer goed te kunnen verwerken.

Noodopvang 1500 vluchtelingen in Amsterdam
Noodopvang 1500 vluchtelingen in Amsterdam (Foto: ANP)

CL: Uitslag PSV - Manchester United

PSV is de groepsfase van de Champions League goed begonnen. De Eindhovenaren stuntten in eigen huis tegen Manchester United door met 2-1 te winnen. Luciano Narsingh werd matchwinner voor de ploeg van Philip Cocu.

Voor PSV stond er in het kampioenenbal gelijk een zware wedstrijd op de rol. Voor Memphis Depay betekende dit een snelle terugkeer in Eindhoven en de aanvaller liet zich meteen gelden. Hij gaf vroeg in de wedstrijd voor op Anthony Martial die de scherpe voorzet niet binnen kon werken. Voor Manchester United was er daarna een domper doordat Luke Shaw na een overtreding van Hector Moreno uitviel met een gebroken been.

PSV kon in het begin van het duel geen vuist maken tegen de ploeg van Louis van Gaal die kwam voor de zege. Tien minuten voor rust gaf Daley Blind een fraaie bal op Memhis die Santiago Arias en Jeffrey Bruma liet staan en behendig de 0-1 maakte. Een tweede dot van een kans, luttele minuten later, was niet aan Memphis besteed. Toch bleek dit niet de ruststand, want uit een hoekschop van Maxime Lestienne kopte Moreno via Blind plots de gelijkmaker tegen de touwen.

Luciano Narsingh (rechts) kopte de winnende binnen (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Luciano Narsingh (rechts) kopte de winnende binnen (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Na rust had PSV het wederom lastig, maar een snelle uitval over links via Andres Guardado en Lestienne deed de bal op het hoofd van Narsingh belanden die de thuisploeg op voorsprong kopte: 2-1. Juan Mata kon direct hierna gelijk maken, maar zijn balletje rolde over de achtelijn.

United zette daarna alles op de aanval, maar grote kansen kreeg de ploeg van Louis van Gaal niet meer. In plaats daarvan kregen onder meer Luuk de Jong en Narsingh nog goede mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer, waardoor de eerste drie punten in Nederland bleven.

PSV

2 - 1

Manchester United

45+2' Moreno
57' Narsingh
  41' Depay
 
Gele kaart: Arias, Moreno, Bruma (PSV), Smalling (Manchester United)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Hendrix
Guardado (Schaars/72)
Narsingh
De Jong
Lestienne (Locadia/86)
  De Gea
Darmian
Smalling
Blind
Shaw (Rojo/24)
Young (Valencia/86)
Herrera (Fellaini/75)
Mata
Schweinsteiger
Depay
Martial

Dijsselbloem vertrouwt op Chinese economie

Minister Jeroen Dijsselbloem vertrouwt er op dat de Chinese economie zich zal herstellen. "De Chinese overheid heeft hele grote reserves, dus die kunnen nog wel eens interveniëren in de economie", zei Dijsselbloem dinsdag.

Als de Chinese overheid de goede koers vaart, zal de economie zich op termijn herstellen, verwacht Dijsselbloem. "Maar we moeten er wel rekening mee houden dat dat met vallen en opstaan zal gaan."

Het directe effect van bewegingen in de Chinese economie op Nederland is klein, maar indirect, via Duitsland en via dalende beurzen is het groter.

Dijsselbloem vertrouwt op Chinese economie
Dijsselbloem vertrouwt op Chinese economie (Foto: ANP)

Jager Cecil opnieuw vast voor illegale jacht

De jager die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij de omstreden dood van leeuw Cecil, is dinsdag opnieuw opgepakt. De Zimbabwaan Theo Bronkhorst wordt ervan verdacht dat hij 29 antilopes wilde smokkelen in Zuid-Afrika.

Bronkhorst wordt beschuldigd van het organiseren van een illegale jacht. Ook bij Cecil was dat het geval. Hij ging in juli samen met de Amerikaanse tandarts Walter Palmer op pad en zou de leeuw uit een park hebben gelokt. De dood van Cecil zorgde internationaal voor veel ophef. Zimbabwe controleert sindsdien streng op jagers.

Jager Cecil opnieuw vast voor illegale jacht
Jager Cecil opnieuw vast voor illegale jacht (Foto: ANP)

Medeoprichter broodjesketen Subway overleden

De bestuursvoorzitter en medeoprichter van de Amerikaanse broodjesketen Subway Restaurants is overleden. Fred DeLuca zal bij het bedrijf worden opgevolgd door zijn zuster Suzanne Greco, zo werd dinsdag bekendgemaakt door Subway.

DeLuca overleed op 67-jarige leeftijd aan leukemie. In juni kreeg zijn zuster al de functie van president in voorbereiding op het overnemen van de leiding bij Subway. DeLuca opende in 1965 op zeventienjarige leeftijd als scholier samen met een partner de eerste Subway in de staat Connecticut. Inmiddels telt de keten wereldwijd meer dan 44.000 vestigingen. Subway is daarmee groter dan McDonald's.

Medeoprichter broodjesketen Subway overleden
Medeoprichter broodjesketen Subway overleden (Foto: ANP)

Massale vechtpartij onder vluchtelingen

In een aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ellwangen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg is dinsdag een massale vechtpartij uitgebroken. Twee groepen van in totaal zo'n 150 mensen gingen met elkaar op de vuist toen het eten werd uitgedeeld. Zeker negen mensen zijn gewond geraakt.

Vluchtelingen kregen ruzie met elkaar, omdat iemand was voorgedrongen in de rij. De ruzie draaide uit op een vechtpartij nadat steeds meer mensen zich ermee bemoeiden. Zeven gewonden moesten naar het ziekenhuis.

De politie rukte grootscheeps uit om de gemoederen tot bedaren te brengen. Dertig politieauto's en honderd agenten kwamen op de ruzie af. Er kwam zelfs versterking vanuit de naastgelegen deelstaat Beieren.

Massale vechtpartij onder vluchtelingen
Massale vechtpartij onder vluchtelingen (Foto: ANP)

Amnesia: The Dark Descent gratis op Steam

Horrorliefhebbers, opgelet: tot en met morgenavond 7 uur kun je de horrorgame Amnesia: The Dark Descent gratis claimen op steam. De aanbieding is onderdeel van de promotie van de nieuwste game van Frictional Games, SOMA, die op 22 September uitkomt.

In Amnesia: The Dark Descent kruipt de speler in de huid van Daniël, die ontwaakt met geheugenverlies in een kasteel dat bevolkt wordt vol verschrikkelijke monsters. Een gratis manier om je broek dus zeven kleuren vol te schijten van angst dus.

Je kunt Amnesia: The Dark Descent hier claimen.

Amnesia
Amnesia: The Dark Descent gratis op Steam

'IT en telecom profiteren sterk van groei'

Bedrijven actief in de IT en telecom profiteren net als leasebedrijven en uitzendbureaus sterk van de economische groei zoals voorspeld op Prinsjesdag. Dat meldde bedrijfsinformatiespecialist Graydon dinsdag.

Ook in de bouw- en energiesector wordt geprofiteerd van de aantrekkende groei, aldus Graydon. Dat geldt volgens de onderzoekers echter niet of nauwelijks voor goede doelen, politieke partijen en kerkelijke instellingen. Daarnaast hebben ook hobbyclubs, bibliotheken en de sport- en recreatiebranche het ondanks de aantrekkende economie lastig, meldde het economisch onderzoeksbureau.

Verder is volgens Graydon op regionaal niveau de sterkste groei te zien in de provincie Flevoland, gevolgd door Utrecht en Noord-Holland. Bedrijven in Friesland, Zeeland en Limburg groeien gemiddeld het minst. De steden waarin bedrijven gemiddeld het hardst groeien zijn Almere, Utrecht en Amersfoort.

'IT en telecom profiteren sterk van groei'
'IT en telecom profiteren sterk van groei' (Foto: ANP)

Eindelijk dislike-knop op Facebook!

Facebook komt binnenkort eindelijk met de beste feature ooit: de dislike-knop. Dit heeft CEO Mark Zuckerberg dinsdag bekendgemaakt.

Vele gebruikers was het al jaren een doorn in het oog. Er wordt iets gedeeld dat bijvoorbeeld een poesje bruut is afgeslacht en hoe laat je nu je medeleven blijken zonder een reactie achter te laten?

'Liken' was geen optie, want alleen dierenbeulen vinden zoiets leuk. En een 'Respect!' zoals Hyves dat had, bestaat niet op Facebook.

Hoewel Zuckerberg eerder verklaarde nooit een dislike-knop te zullen introduceren, komt hij er nu op terug. Sterker nog, ze zijn er al mee bezig. Dus binnenkort eindelijk alle irritante posts van je lelijke buurman disliken. O ja, deze post verdient wel een dikke Like!

Dislike

JSF kost mogelijk een half miljard extra

De aanschaf van de F-35 gaat mogelijk een half miljard euro duurder uitvallen. Dat schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdag in de begroting van volgend jaar van haar ministerie. Nederland wil 37 gevechtsvliegtuigen ervan kopen als opvolger van de F-16.

Oorzaak van de mogelijke prijsstijging is de "fors hogere" dollarkoers, schrijft de bewindsvrouw. Het project gaat volgens de nieuwe raming ruim 5,2 miljard euro kosten. Dat is een verschil van 550 miljoen met eerdere ramingen. Hogere btw-afdrachten kosten 75 miljoen euro.

Maar het budget wordt vooralsnog niet aangepast aan de nieuwe schatting, schrijft Hennis. "Dit zou abrupte, ingrijpende maatregelen vergen, terwijl het onzeker is of die uiteindelijk nodig zullen zijn, ook omdat de toestellen in verschillende tranches over een reeks van jaren worden aangeschaft."

F-35 kost mogelijk een half miljard extra
F-35 kost mogelijk een half miljard extra (Foto: ANP)

'Vervolg Deadpool eigenlijk al een feit'

Nu Fantastic Four geflopt is, blijkt er een nieuwe strategie op tafel te liggen bij Fox. Ze denken namelijk goud in handen te hebben met het personage Deadpool.

De eerste film komt pas volgend jaar uit, maar een vervolg op de Deadpool-film schijnt al in de pijpleiding te zitten en is in een ver stadium van ontwikkeling. Dit zegt Simon Kinberg, producer van de eerste film. Hij voegde daaraan het volgende toe: "tijdens het maken van de film is er al gesproken over een vervolg, omdat we nou eenmaal ons baseren op materiaal dat deel is van een serie. Fox is erg tevreden over het resultaat en ik hoop dan ook dat voor de film in februari uitkomt, we al in de laatste fase zitten van het maken van een vervolg."

Ryan Reynolds zal de rol vertolken van de superheld. Er is al bekend dat hij jarenlang geprobeerd heeft het project van de grond te krijgen. In Nederland zal het op 11 februari dan eindelijk te zien zijn op het witte doek.

Ryan Reynolds in Deadpool-outfitRyan Reynolds in Deadpool-outfit

Verbouwing Utrecht CS kost 53 miljoen extra

De grootscheepse verbouwing van het station Utrecht Centraal kost 53 miljoen euro extra. Dat bleek uit de dinsdag gepresenteerde begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor volgend jaar.

Eerder dit jaar meldde het ministerie al een tegenvaller van 29,5 miljoen euro door kostenoverschrijdingen van de aanpak van het spoor bij Utrecht. Dit is een apart project en staat los van de verbouwing van het station van de Domstad.

De renovatie van het belangrijkste knooppunt van spoorlijnen in Nederland gaat niet langer duren. Delen van het nieuwe complex zijn al in gebruik genomen.

In de Tweede Kamer ligt verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld onder vuur van de oppositie. Die is onder meer boos over de onverwachte budgetoverschrijdingen, bleek vorige week nog tijdens een debat. Sommige partijen schermen zelfs met een motie van wantrouwen.

Verbouwing Utrecht CS kost 53 miljoen extra
Verbouwing Utrecht CS kost 53 miljoen extra (Foto: ANP)

Woody Harrelson in War of the Planet of the Apes

Er is zojuist bekendgemaakt dat Woody Harrelson zich bij de cast van de nieuwe Planet of the Apes-film heeft gevoegd. Dit meldt ComicBookResources.

De acteur, die bij een groot publiek bekendheid verwierf door rollen in Zombieland, No Country for Old Men en The Hunger Games, zal een mysterieuze rol op zich nemen, die van The Colonel. Eerder werd al bekend dat Andy Serkis weer het acteerwerk zal gaan verrichten voor de rol van aap Caesar. Of Jason Clarke terug zal keren naar zijn rol die hij speelde in de vorige film, Dawn of the Planet of the Apes, is nog niet duidelijk.

Wel staat vast dat de film op 13 juli 2017 de bioscopen inslingert. De regie is opnieuw in handen van Matt Reeves, en het scenario is ook van terugkerend scenarioschrijver Mark Bomback.

Harrelson (rechts) in de hitfilm Now You See MeHarrelson (rechts) in de hitfilm Now You See Me

Hardlooplegende Gebrselassie neemt afscheid in Glasgow

De Afrikaanse hardlooplegende Haile Gebrselassie loopt 4 oktober in Glasgow zijn laatste echte wedstrijd. De 42-jarige Ethiopiër rekent op een emotioneel afscheid, zei hij dinsdag. "Ik hou van Glasgow en de atmosfeer in de stad. Het wordt een bijzondere dag, want ik neem afscheid van de wedstrijdsport", aldus de atleet, die 27 keer een wereldrecord verbeterde in zijn rijke carrière.

Gebrselassie loopt in de Schotse stad de 10 kilometer, onderdeel van de Great Scottish Run. De altijd lachende atleet grossierde de afgelopen 25 jaar in successen op de lange afstand. Hij pakte twee keer olympisch goud op de 10 kilometer en werd ook viermaal wereldkampioen op die afstand. Hij stapte na de Spelen van 2004 over van de baan naar de weg en won verschillende marathons, waaronder die van Amsterdam. Gebrselassie was ook in het bezit van het wereldrecord op de marathon.

Vorig jaar schreven we bij FOK!sport een uitgebreide special over het leven en de carrière van deze grootheid uit Ethiopië, die je hier nog eens na kunt lezen.

Gebrselassie neemt afscheid in Glasgow
Gebrselassie neemt afscheid in Glasgow (Foto: ANP)

Groen licht voor overname Brink's Nederland

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft goedkeuring gegeven voor de overname van geldtransporteur Brink's Nederland door het Duitse Wincor Nixdorf. Dat maakte de ACM dinsdag bekend.

In juni werd aangekondigd dat er een principeakkoord was gesloten over de overname. Wincor Nixdorf gaat Brink's Nederland samenvoegen met dochterbedrijf SecurCash.

Brink's Nederland raakte in zwaar weer door toegenomen concurrentie, met name van Geldservice Nederland (GSN), een gezamenlijke onderneming van ABN AMRO, ING en Rabobank. Daardoor bleef voor Brink's Nederland veel minder werk over en moesten honderden banen worden geschrapt. Volgens de ACM blijft na de overname voldoende concurrentie over.

Groen licht voor overname Brink's Nederland
Groen licht voor overname Brink's Nederland (Foto: ANP)

Depay en Blind in de basis tegen PSV

Memphis Depay en Daley Blind staan dinsdagavond in de basisopstelling van Manchester United voor de wedstrijd tegen PSV, in het eerste groepsduel van de Champions League.

Trainer Louis van Gaal begint voor het eerst met zijn 19-jarige Franse aankoop Anthony Martial in de spits, omdat Wayne Rooney geblesseerd in Engeland is achtergebleven. Ook Ashley Young speelt. Marouane Fellaini en Michael Carrick beginnen op de bank.

PSV-trainer Phillip Cocu verrast niet met zijn opstelling. Hij begint met dezelfde elf als afgelopen zaterdag tegen SC Cambuur. Jorrit Hendrix is wederom de vervanger van Adam Maher die net niet op tijd hersteld is van een lichte bovenbeenblessure en buiten de selectie is gelaten.

Voor Depay is het duel in Eindhoven een weerzien met zijn oude teamgenoten en bovendien zijn officiële debuut in de Champions League. Voor zeven van de elf basisspelers van PSV (Jeroen Zoet, Santiago Arias, Joshua Brenet, Jorrit Hendrix, Davy Pröpper, Luciano Narsingh en Maxime Lestienne) betekent hun opstelling dat ze debuteren in de Champions League. Alleen Andrés Guardado, Jeffrey Bruma, Héctor Moreno, en Luuk de Jong speelden eerder op het Europese hoofdpodium.

Depay en Blind in de basis tegen PSV
Depay en Blind in de basis tegen PSV (Foto: ANP)

Visueel spektakel in eerste Jungle Book-trailer

De eerste bewegende beelden van Disney's The Jungle Book zijn vandaag uitgekomen in de vorm van een teaser-trailer. De live-action remake van regisseur Jon Favreau staat momenteel gepland voor release op 20 april 2016.

Disney heeft flink uitgepakt voor wat betreft de cast van de nieuwe Jungle Book-film. We horen onder andere Scarlett Johansson als de verleidelijke slang Kaa, Bill Murray als de vriendelijke Baloe, Idris Elba als tijger Shere Khan, Ben Kingsley als Bagheera en Christopher Walken als Koning Louie. Bekijk de trailer hieronder.

Gepiel in de ruimte: Focus - Beethoven's Revenge

Focus was ooit best een aardig Nederlands bandje met best een aardige gitarist: Jan Akkerman. Ook fluitist en toetsenist Thijs van Leer kon er wat van. Maar de uit de klei getrokken geen-gelulhouding van Akkerman samen met de pseudo-intellectuele Van Leer: dat kon eigenlijk helemaal niet.

Hocus Pocus uit 1973 was een wereldhit, en hielp Akkerman aan de titel 'Beste Gitarist ter Wereld' via een Brits muziekblad. Het nummer werd tijdens het WK voetbal 2010 weer bekend door gebruik in een Nike-reclame.

In 1976 liet Akkerman iets te duidelijk merken dat-ie een nieuw nummer ('For Jan') volkomen kut vond, en werd hij aan de vooravond van een uitverkochte Britse toernee door Van Leer uit de band gezet. Het was immers Van Leers band en dat is het nog steeds. Vervangingen hebben nooit echt gewerkt; zelfs met de briljante Belgische gitarist Philip Catherine liep het niet. Tussen Akkerman en Van Leer kwam het nooit meer goed.

Vanwege contractuele verplichtingen nam het tweetal in 1985 nog het album Focus op. Een nogal vreemde plaat die vol is geplamuurd met foute synthesizergeluiden en goedkope drumcomputerbeats. Maar ook met die gitaar van Jan Akkerman.

Het nummer Beethoven's Revenge is niet eens het vreemdste maar wel het 'volste' nummer. Het is een incarnatie van een akkoordenrifje en bridgethemaatje dat Akkerman al verschillende malen gebruikte. Zo heet het My Pleasure op Heartware uit 1987 en Having Fun op The Noise of Art uit 1990.

Om het gitaarwerk heen pompt Van Leer flink heen en weer met zijn toetsen. Dat levert hier en daar mooie vondsten op, zoals een jazz-schema dat zo het Realbook in kan (en hier begint). Daarna komt Akkerman met een puike akoestische gitaarsolo.

Nou ja, luister maar als je het trekt. Gepiel in de ruimte is het zeker, maar wel op hoog niveau.

Renault stopt in F1 als motorenleverancier

Renault stopt als leverancier van motoren in de Formule 1. "We hebben heel duidelijk gezegd: Het is voorbij", liet concernbaas Carlos Ghosn dinsdag weten op de autobeurs van Frankfurt. Het Franse bedrijf voorziet Red Bull en Toro Rosso van krachtbronnen, maar dat is tot dusver geen groot succes. Onder anderen Max Verstappen had regelmatig reden tot klagen over de kwaliteit van de motoren.

Het besluit in 2016 een eigen F1-team aan de start te brengen, heeft Renault nog niet genomen. "We hebben geen haast, we nemen de tijd", aldus Ghosn. Hij hekelde de huidige samenwerking met Red Bull. "Als er een probleem is met het team wordt met de beschuldigende vinger naar jou gewezen. Toen we WK-races wonnen, werd de naam Renault nooit genoemd. We hebben steeds sterker de indruk dat onze investering nauwelijks loont."

Renault stopt in F1 als motorenleverancier
Renault stopt in F1 als motorenleverancier (Foto: ANP)

Caldas maakt trainingsgroep voor Rio bekend

Bondscoach Max Caldas heeft 26 hockeyers opgenomen in de trainingsgroep waarmee hij de voorbereiding op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro start. Nieuw in de groep zijn Lars Balk en Bjorn Kellerman, allebei van Kampong.

De selectie die vorige maand de Europese titel veroverde, vormt het hart van de trainingsgroep. Die groep van achttien is verder aangevuld met Roel Bovendeert (Bloemendaal), Jelle Galema (Oranje-Zwart), Floris van der Linden (HGC), Diede van Puffelen (Bloemendaal), Niek van der Schoot (Oranje-Zwart) en Sam van der Ven (HGC). Martijn Havenga en Pepijn Luijkx (beiden Kampong) trainden afgelopen zomer nog mee met de selectie, maar zijn nu buiten de groep gelaten.

Het eerstkomende grote toernooi voor de mannen is de finale van de Hockey World League in India ( 27 november - 6 december).

Caldas maakt trainingsgroep voor Rio bekend
Caldas maakt trainingsgroep voor Rio bekend (Foto: ANP)

Assad: 'geen compromis voordat terroristen zijn verslagen'

Er kan geen oplossing worden gevonden voor de politieke conflicten in Syrië als de terroristen niet eerst zijn verslagen. Dit beklemtoonde de Syrische president Bashar al-Assad dinsdag tegenover Russische media.

"We kunnen wel een compromis bereiken, maar we kunnen niets doen als de terroristen niet zijn verslagen."Assad zei dit terwijl er berichten zijn dat het Kremlin contact met het Westen en Arabische mogendheden zoekt over het lot van Ruslands bondgenoot Assad en de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië.

De Britse krant The Guardian publiceerde dinsdag een interview met de Finse oud-premier, nobelprijswinnaar en onderhandelaar Martti Ahtisaari. Daarin zegt hij dat het westen in 2012 een aanbod van Rusland negeerde voor het aftreden van Assad. Er werd namelijk verwacht dat diens bewind toch snel zou vallen.

De huidige berichten duiden erop dat Rusland opnieuw een uitweg zoekt om Assad op 'elegante' wijze het veld te laten ruimen. En uit Assads woorden valt op te maken dat ook hij hier mogelijk toe bereid is.

Europa staat inmiddels onder veel grotere druk om actief oplossingen te zoeken voor het Syrische conflict, omdat dit de grootste aanjager is van de huidige vluchtelingen- en migrantencrisis.

Assad wil eerst terroristen verslaan
Assad wil eerst terroristen verslaan (Foto: ANP)

Mourinho gooit dolend Chelsea om

José Mourinho gooit het roer om bij Chelsea na de dramatische start van het seizoen. De Engelse kampioen heeft na vijf wedstrijden in de Premier League pas vier punten en bivakkeert daarmee in de onderste regionen. Mourinho kondigde aan bij de start van de Champions League, woensdag tegen Maccabi Tel Aviv, zijn elftal te gaan wijzigen. "Ik wil een andere dynamiek krijgen", zei de Portugese trainer dinsdag. "Spelers die nog niet zoveel hebben gespeeld, krijgen nu de kans."

Mourinho beweert zich totaal geen zorgen te maken over zijn toekomst na de slechtste competitiestart sinds eind jaren tachtig. "Ik ben met Chelsea de huidige kampioen van Engeland. Waarom zou ik in de problemen zitten?", bromde de Portugees. "Het enige probleem is dat onze resultaten niet goed zijn. Natuurlijk zijn we niet blij, maar we weten wat we kunnen. We zijn niet voor niets de kampioen. Ik ben niet gewend zo vaak te verliezen, maar ik ga deze uitdaging aan. "

Chelsea verloor zaterdag met 3-1 van Everton, door drie treffers van Steven Naismith. Radamel Falcao, de Colombiaanse spits die op Goodison Park inviel, is vanwege een lichte blessure niet inzetbaar tegen Maccabi Tel Aviv. De Braziliaanse schaduwspits Oscar en verdediger Baba Rahman keren na fysieke problemen terug in de selectie van de 'Blues'. Doelman Thibaut Courtois mist vanwege een knie-operatie waarschijnlijk de hele groepsfase van de Champions League. Asmir Begovic vervangt de Belg onder de lat.

De andere tegenstanders van Chelsea in groep G zijn Dinamo Kiev en FC Porto. Bruno Martins Indi gaat woensdag met de Portugese club op bezoek in Oekraïne.

Mourinho gooit dolend Chelsea om
Mourinho gooit dolend Chelsea om (Foto: ANP)

Man gedood bij woningoverval Tilburg

Bij een woningoverval in de Betuwestraat in Tilburg is dinsdagmiddag een dode gevallen, meldt de politie. Zij is op zoek naar twee gewapende overvallers. Een politiehelikopter en politiehonden assisteren bij de zoektocht naar de voortvluchtigen, die in de richting van de stad zijn ontkomen.

De man werd nog gereanimeerd door ambulancemedewerkers, maar overleed later alsnog aan zijn verwondingen. De straat is afgezet. Rechercheurs zijn op zoek naar sporen in de woning en zijn inmiddels begonnen met een buurtonderzoek.

De politie trof na de overval behalve het slachtoffer nog vier mannen in de tussenwoning aan. Zij zijn meegenomen naar het bureau om als getuige te worden gehoord. Over de identiteit van het slachtoffer en de achtergrond van de overval kan de politie nog niets zeggen. Buurtbewoners spreken echter van een afrekening in het drugscircuit.

Bayern München neemt Götze mee naar Athene

Bayern München kan woensdag bij de start van de Champions League tegen Olympiakos Piraeus beschikken over Mario Götze. De Duitse aanvaller, die zijn land vorig jaar in Brazilië de wereldtitel bezorgde, stapte dinsdag met zijn ploeggenoten op het vliegtuig naar Athene. Götze moest zaterdag de gewonnen competitiewedstrijd tegen FC Augsburg (2-1) overslaan vanwege een lichte spierblessure, maar is klaar voor zijn rentree.

Trainer Pep Guardiola kan Götze goed gebruiken, want de Spanjaard heeft in aanvallend opzicht weinig te kiezen. Hij mist de langdurig geblesseerde Franck Ribéry en ook Arjen Robben, die bijna twee weken geleden bij het Nederlands elftal weer geblesseerd raakte. Bayern wist tegen Augsburg pas in het laatste kwartier puntenverlies te voorkomen, dankzij late doelpunten van Robert Lewandowski en Thomas Müller (strafschop).

Bayern München neemt Götze mee naar Athene
Bayern München neemt Götze mee naar Athene (Foto: ANP)

Barcelona mist defensieve krachten in Rome

FC Barcelona begint de jacht op titelprolongatie in de Champions League zonder een paar defensieve krachten. De verdedigers Dani Alves, Thomas Vermaelen en Douglas zijn vanwege blessures achtergebleven in Catalonië, net als doelman Claudio Bravo. De Chileense international, normaal gesproken de eerste keeper van Barcelona in de Spaanse competitie, moet in de Champions League zijn plek altijd afstaan aan Marc-André ter Stegen.

Met Ter Stegen onder de lat won Barcelona zaterdag in de Primera División met 2-1 bij Atlético Madrid. Vermaelen, vervanger van de geschorste Gerard Piqué, viel al vroeg uit vanwege een kuitblessure. Trainer Luis Enrique kan woensdag in de confrontatie met AS Roma in de Champions League wel weer beschikken over Piqué. Hij stapte dinsdag met twintig spelers op het vliegtuig naar Rome.

Scheidsrechter Björn Kuipers heeft woensdag in het Stadio Olimpico de leiding. Bij AS Roma ontbreekt de al geruime tijd geblesseerde middenvelder Kevin Strootman.

Barcelona mist defensieve krachten in Rome
Barcelona mist defensieve krachten in Rome (Foto: ANP)

Bijna miljard voor koopkracht ouderen

Het kabinet heeft bijna een miljard euro uitgetrokken om te voorkomen dat gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden er volgend jaar in koopkracht op achteruit zouden gaan. Dat was een belangrijke wens van coalitiepartner PvdA.

"We hebben zo'n 900 miljoen euro aan maatregelen moeten nemen om hun koopkracht boven nul te houden", zei premier Mark Rutte dinsdag. De aanpassing was nodig omdat vorige maand uit ramingen van het Centraal Planbureau bleek dat beide groepen er op achteruit zouden gaan.

Rutte benadrukte dat het om gemiddelden gaat. De algemene koopkrachtstijging bedraagt 1,4 procent. Werkenden gaan er gemiddeld 2,6 procent op vooruit. De gedachte erachter is om werken aantrekkelijk te maken, aldus de minister-president. Hij vindt de verdeling "heel evenwichtig".

Bijna miljard voor koopkracht ouderen
Bijna miljard voor koopkracht ouderen (Foto: ANP)

Activisten helpen migranten aan andere routes

Nu de grens tussen Hongarije en Servië dicht is, zijn vluchtelingen naarstig op zoek naar alternatieve routes. Maar dat hoeven ze niet alleen te doen: aan de Grieks-Macedonische grens krijgen ze hulp van activisten. Die delen onder meer kaarten uit waarop routes staan om de Hongaarse grens te omzeilen.

Hongarije sloot de grenzen om de massale vluchtelingenstroom buiten de deur te houden. Mensen die toch illegaal proberen het hek aan de grens met Servië te passeren, worden opgepakt. Zeker 174 mensen zijn al aangehouden. Zij riskeren een gevangenisstraf van drie jaar.

Op de speciale Facebookpagina 'Mijd Hongarije - migratie nieuws' wordt opgeroepen niet door Hongarije te gaan. Er zijn plaatjes gepost van een kaart waarop staat dat vluchtelingen vanuit Servië via Kroatië en Slovenië verder naar West-Europa moeten reizen.

Activisten helpen migranten aan andere routes
Activisten helpen migranten aan andere routes (Foto: ANP)

Grote stroom vluchtelingen kost nu 1 miljard

De grote stroom vluchtelingen uit vooral Syrië en Irak gaat Nederland dit jaar in totaal meer dan 1 miljard euro kosten. Dat blijkt uit de begrotingen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. In 2016 gaat het ook om honderden miljoenen euro extra.

Voor de opvang van asielzoekers in Nederland wordt dit jaar 836 miljoen euro extra uitgetrokken. Dat bedrag komt uit het potje voor ontwikkelingssamenwerking van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie is financieel verantwoordelijk voor de opvang in het eerste jaar na aankomst in Nederland.

Daarnaast draagt minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) in 2015 ongeveer 200 miljoen euro bij aan de opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië en Irak. Dit geld komt uit het potje voor humanitaire hulp.

Grote stroom vluchtelingen kost nu 1 miljard
Grote stroom vluchtelingen kost nu 1 miljard (Foto: ANP)

'Verbied het Oktoberfest!'

In Duitsland beginnen ze de zegeningen van de culturele verrijking een beetje te voelen. Het überduitse zuip- en eetfestijn, bekend als Oktoberfest, is een evenement waar veel islamitische mensen erg veel moeite mee hebben. De in Nederland woonachtige Morad Almuradi is een van hen. De islamist is op change.org een petitie gestart om dit shaitansfeest van de kaart te krijgen.

"Beste gemeenteraad van München," zo begint de petitie van de zure mohammedaan. "Ik schrijf deze brief om iets onder de aandacht te brengen, van wat ik en vele moslims met mij als oneerlijk beschouwen. Ik wil u erop wijzen dat het Oktoberfest een intolerant en onislamitisch evenement is. We hebben geprobeerd het te negeren, maar er vinden teveel gebeurtenissen plaats tijdens dit feest die onislamitisch zijn. Denk hierbij aan dingen als het nuttigen van alcohol, openbare publieke naaktheid en dat soort fratsen."

De boodschapper van Allah vervolgt: "Wij begrijpen dat het Oktoberfeest een jaarlijks terugkerende Duitse traditie is, maar wij moslims kunnen dit onislamitische evenement niet tolereren. Het is namelijk beledigend voor ons en is eveneens beledigend voor alle moslims over de hele wereld. Wij verzoeken dan ook om het aankomende festijn onmiddellijk te annuleren."

"Wij zijn tevens van mening dat het Oktoberfest een belediging is voor de vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan. Het afblazen van het evenement zou de vluchtelingen helpen niet te vergeten waar ze vandaan komen. Bedankt voor uw aandacht en vriendelijke groet, Morrad Almuradi."

Buiten deze lachwekkende petitie om, maken de Duitsers zich wel degelijk zorgen om de aankomende festiviteiten. Er wordt gedurende het evenement extra politie ingezet voor het geval enkele moslimmannen zichzelf niet zouden kunnen beheersen.

Op sommige dagen komen er zo'n 1500 immigranten aan op het station van München en de autoriteiten zijn niet van plan daar enig risico mee te nemen. De pas aangekomenen worden strikt gescheiden van de feestvierders. Het zou volgens een Duitse onderminister van deelstaat Beieren onmogelijk zijn de welwillende immigranten te onderscheiden van de islamisten. Waarmee de man in principe toegeeft dat er zich best nog wel eens minder fijne figuren tussen de nimmer aflatende stroom immigranten zouden kunnen bevinden.

Aanstaande zaterdag gaat het eerste biertje getapt worden, daarna zullen er nog vele volgen.

CD Projekt RED ontkent officieel aantijgingen overname EA

CD Projekt RED, de gamestudio achter de Witcher-games, heeft in een formele verklaring aangegeven dat het momenteel met helemaal niemand in onderhandeling is over een eventuele overname. De verklaring volgt enkele geruchten die viral gingen, waarin werd beweerd dat CD Projekt RED mogelijk zou worden overgekocht door Electronic Arts.

"Meestal reageren we niet op geruchten, maar omdat het hier een vrij hardnekkige betreft leek het ons wel zo netjes om hem uit de wereld te helpen. We zijn NIET in gesprek met wie dan ook over de eventuele verkoop van CD Projekt RED of GOG.com. Punt. De loonstrook die rond ging is nep", aldus medeoprichter Marcin Iwinski.

Hoewel niet ontdenkbaar, zou een dergelijke deal indruisen tegen het onafhankelijke karakter van CD Projekt RED. In termen van kwaliteit van games en in hoeverre ze aanslaan bij gamers, is de Poolse studio juist een gedegen concurrent van EA. Ook financieel zit de ontwikkelaar in allesbehalve zwaar weer. In de eerste zes weken na release verkocht hun laatste game The Witcher 3: Wild Hunt al zes miljoen exemplaren. Volgens een recent financieel rapport van het bedrijf, had het in de eerste helft van 2015 al 63 miljoen dollar aan netto inkomsten binnengeharkt met de game.

Over een maand verschijnt de eerste uitbreiding voor The Witcher 3, genaamd Hearts of Stone. In het eerste kwartaal van volgend jaar volgt nog een uitbreiding met de naam Blood & Wine.

Brazilië goed vertegenwoordigd in FIFA 16

Electronic Arts kondigt vandaag aan dat zestien Braziliaanse teams beschikbaar zullen zijn in FIFA 16. Voor de bijgewerkte spelersnamen en afbeeldingen in FIFA Ultimate Team is een online update vereist (indien en wanneer beschikbaar).

De teams met authentieke clubwapens en -namen zijn Atlético-MG, Atlético-PR, Avaí, Coritiba, Chapecoense, Cruzeiro, Figueirense, Fluminense, Grêmio, Internacional, Joinville, Ponte Preta, Palmeiras, Santos, São Paulo en Vasco da Gama. Bij het uitkomen van de game zullen de 16 Braziliaanse teams de authentieke clubwapens en tenues hebben.

"We hebben aan de best mogelijke ervaring gewerkt voor FIFA-fans in Brazilië en over de hele wereld door de Braziliaanse teams aan de game toe te voegen", zegt Jonathan Harris, manager Brazilië bij EA. "We weten dat FIFA-fans graag met Braziliaanse spelers en teams in de game spelen, dus de toevoeging van 16 clubs is goed nieuws voor alle fans."

Alle Braziliaanse teams in FIFA 16 zijn beschikbaar in het teammenu Overig en zijn speelbaar in de meeste speltypes. In het speltype Carrière zijn spelers van Braziliaanse clubs beschikbaar in de transferdatabase voor het geval dat je ze wil bemachtigen voor je campagne. In FIFA Ultimate Team zijn spelers van Braziliaanse clubs pas beschikbaar als je de update hebben geaccepteerd en gedownload, wanneer deze beschikbaar komt.

FIFA 16 is vanaf donderdag 24 september beschikbaar op pc, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en PlayStation 3.

Twee keer Sting en meer in WWE 2K16

Een nieuwe week dus nieuwe WWE 2K16-namen. Superstars als Baron Corbin, Big E, Bray Wyatt, Kofi Kingston, Konnor, Ricky Steamboat, Rusev, Stephanie McMahon-Helmsley, Sting met de looks uit 1999, Stunning Steve Austin, Viktor, Xavier Woods, Undertaker (uit zijn Ministry-tijd) en meer zijn allemaal speelbaar in de game.

Een volledige lijst met de 23 aangekondigde sporters: Baron Corbin, Big Cass, Big E, Bray Wyatt, Brian Pilman, Enzo Amore, Jey Uso, Jimmy Uso, Kofi Kingston, Konnor, Mark Henry, Mike Whipwresck, Ricky Steamboat, Rusev, Savio Vega, Stephanie McMahon-Helmsley, Sting 1999, Sting Blonde, Stunning Steve Austin, Undertaker American BadAss, Undertaker Ministry, Viktor en Xavier Woods.

WWE 2K16 komt 6 oktober uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Aaero speelbaar op EGX

Mad Fellows Games brengt muziekspel Aaero in 2016 naar Xbox One, Playstation 4 en PC. Op EGX eind deze maand in Birmingham zal het spel voor het eerst getoond worden. 

Wat Aaero precies voor spel is weten we nog niet, maar het gaat om een spel vergelijkbaar met SineWave dat het bedrijf eerder op iOS uitbracht. Dat is een on-rail music shooter, een beschrijving die ook voor Aaero gebruikt wordt.

Voor Aaero wordt muziek beloofd van onder andere Noisia, Flux Pavilion, Neosignal en Astronaut & Barely Alive. Naast deze muziek belooft Mad Fellows Games een vrije vorm van gameplay, waarbij de speler toch met het ritme van de muziek meegaat. 

De oprichters van Mad Fellow Games werkten eerder mee aan games als DJ Hero en Guitar Hero.

Veilig internet speerpunt EU-voorzitterschap

Een veiliger internet wordt één van de grote doelen van Nederland als voorzitter van de Europese Unie volgend jaar. Dat staat in de plannen voor 2016 van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meer dan veertig landen hebben zich intussen al aangemeld voor deelname aan het Global Forum on Cyber Expertise. Dit is een mondiaal platform voor uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van cyberveiligheid en cybercriminaliteit. Het werd recent voorgesteld op de Global Conference on Cyber Space in Den Haag. Het secretariaat zit daar inmiddels ook.

Volgens het ministerie zal 2016 op cybergebied in het teken staan van meer alertheid van internetgebruikers en het goed melden en afhandelen van lekken in hard- en software. Ook is er veel aandacht voor de (verdere) ontwikkeling van Computer Security Incident Response Teams (CSIRTs), teams die snel op incidenten kunnen reageren.

Zoals bekend komt er in Nederland een meldplicht voor digitale veiligheidsincidenten bij vitale bedrijven en instellingen (elektriciteit, gas, drinkwater, telecom, financiën, rijksoverheid).

Veilig internet speerpunt EU-voorzitterschap
Veilig internet speerpunt EU-voorzitterschap (Foto: ANP)

Oostenrijk gaat grenscontroles houden

Oostenrijk gaat vanaf woensdag strengere grenscontroles houden om de vluchtelingenstroom tegen te gaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen maakte dinsdag bekend dat er vooral langs de grenzen in het oosten en zuiden van het land in toenemende mate controles komen. Het gaat dan vooral om de grenzen met Hongarije, Slovenië en Italië.

Het leger helpt met het realiseren van de strengere grensbewaking. Het gaat om tijdelijke grenscontroles volgens de regels van de Europese Unie.

Oostenrijk gaat grenscontroles houden
Oostenrijk gaat grenscontroles houden (Foto: ANP)

Ministerie: 'handen vol aan asiel en migratie'

Asielzoekers en migranten zorgen voor veel extra werk voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. Door de enorme toeloop naar Europa en Nederland zijn extra mensen en middelen nodig om alle asielaanvragen te kunnen afhandelen. Daarvoor komt extra geld.

In Europees verband wil Nederland zich sterk maken voor een aanpassing van het asielbeleid. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff kan daarin het voortouw nemen, omdat Nederland voorzitter is van de Europese Unie in de eerste helft van 2016.

Nederland zal zich onder meer richten op het terugkeerbeleid en het tegengaan van internationale mensenhandel en -smokkel. Om smokkelaars aan te pakken, werken de marechaussee, politie, Openbaar Ministerie en andere organisaties in de vreemdelingenketen nauw met elkaar samen.

Vreemdelingenbewaring
De terugkeer is een heikel onderdeel van het asielbeleid. Mensen die zijn afgewezen, moeten terug naar hun eigen land. Daarbij kunnen ze ondersteund worden met geld of een opleiding. Velen kunnen of willen echter niet terug en verblijven soms jaren illegaal in Nederland. Eind 2016 moet een wet Terugkeer en Bewaring van kracht worden die deze kwestie beter moet aanpakken.

Vreemdelingenbewaring komt daarbij pas als laatste middel in zicht. In 2016 komt in Zeist een gezinsvoorziening waar gezinnen en alleenstaande minderjarigen terecht komen in afwachting van hun gedwongen uitzetting. Nu is daar al een tijdelijke gezinslocatie.

Nederland gaat ook verder met de voorstellen van de Europese Commissie over de buitengrenzen. Dat moet ongewenste migratie tegengaan.

Nederland: handen vol aan asiel en migratie
Ministerie: 'handen vol aan asiel en migratie' (Foto: ANP)

Krijgsmacht wordt verder versterkt

De Nederlandse strijdkrachten krijgen er volgend jaar 220 miljoen euro bij. Het is de vierde keer op rij dat er meer geld naar Defensie gaat.

Het kabinet wijst op de aanhoudende conflicten en op de hogere eisen die onder meer de NAVO daardoor aan de krijgsmacht stelt. Ook komt er vanaf volgend jaar 60 miljoen euro bij zodat Nederlandse militairen meer kunnen deelnemen aan internationale missies. "Onze vrijheid begint bij die van een ander", aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert. "Veel Nederlanders maken zich terecht zorgen over de ontwikkeling van de veiligheidssituatie, dichtbij en elders in de wereld."

Om de dreigingen en risico's het hoofd te kunnen blijven bieden, gaat Nederland nog intensiever samenwerken met Duitsland en andere landen. Den Haag wil de 43e Gemechaniseerde Brigade in Havelte integreren in een Duitse pantserdivisie. De zestien Leopard 2A6 tanks die Nederland nog heeft, hoeven op die manier niet te worden wegbezuinigd. Zo blijven kennis en expertise behouden, aldus de minister.

Ommezwaai

In haar begroting staat Hennis stil bij de bezuinigingen op Defensie in het verleden, en de ommezwaai. "De afgelopen decennia is een zware wissel getrokken op Defensie. Defensie kan veel aan, maar de hedendaagse ambities en uitdagingen zijn omvangrijk. Daarom komen er meer mensen en materieel beschikbaar voor training en opleiding, bijvoorbeeld voor de snelle inzet van operationele eenheden", aldus de minister.

"Met meer reservedelen en munitie kunnen voorraden worden verhoogd. Ook kan met extra onderhoudscapaciteit het materieel sneller worden gerepareerd. Hierdoor wordt de basisgereedheid van de krijgsmacht versterkt. Dit vergt een meerjarige aanpak, en is een zaak van langere adem."

Krijgsmacht wordt verder versterkt
Krijgsmacht wordt verder versterkt (Foto: ANP)

Meer werk en geld voor geheim agenten

De geheim agenten krijgen komend jaar meer armslag. Na een grote reorganisatie en bezuiniging in de afgelopen jaren dwong de Tweede Kamer af dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD er direct meer geld bij krijgt.

Dit jaar is er al 25 miljoen structureel extra voor de AIVD bijgekomen. In 2016 gaat het om 14 miljoen euro extra, blijkt uit de begroting van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Het extra bedrag loopt op tot 40 miljoen euro in 2020.

De toegenomen terroristische dreiging van radicale moslims zorgt voor veel extra werk voor de inlichtingendiensten. En die dreiging houdt volgens Plasterk de komende jaren aan. De diensten moeten voorkomen dat radicale moslims uitreizen naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat of andere islamitische groeperingen. Terugkeerders moeten in de gaten worden gehouden of worden vervolgd.

Privacy
Plasterk werkt verder aan modernisering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarmee wil hij de mogelijkheden die er nu zijn om mensen te laten volgen, laten aansluiten bij technologische ontwikkelingen. De voorstellen worden fel bekritiseerd, omdat ze een grote inbreuk op de privacy van veel burgers zouden betekenen.

De dreiging komt niet alleen uit het buitenland. Ook het binnenlands bestuur staat onder druk, onder meer door criminele netwerken die proberen invloed te krijgen op het lokale gezag. Om burgemeesters beter te wapenen tegen dreigingen en intimidatie, krijgen ze allemaal een training.

Plasterk wil gemeenten, samen met burgers, meer ruimte geven om te experimenteren met lokale initiatieven.

Meer werk en geld voor geheim agenten
Meer werk en geld voor geheim agenten (Foto: ANP)

Kim Kardashian lanceert stijlwebsite

Kim Kardashian heeft maandagavond een nieuwe website met bijbehorende app gelanceerd. Op KimKardashianWest.com kunnen fans van de realityster meer te weten komen over haar favoriete kleding en cosmetica.

Een deel van de site is voor iedereen toegangkelijk, waaronder een aantal foto's, een webwinkel en een dagboek over Kims tweede zwangerschap. De meeste content is alleen voor leden. Voor 3 dollar (2,65 euro) per maand kunnen fans exclusieve familiekiekjes, video's waarin Kim uitlegt hoe ze haar make-up aanbrengt en live-video's zien. In de eerste live-video beloofde Kim via Twitter te laten zien hoe ze worstelt met haar kledingkeuze voor een dinertje.

Ook Kims zussen lanceerden elk een eigen, soortgelijke website en app. Khloé geeft op haar site veel aandacht aan haar sportschema en interieur, Kendall biedt een inkijkje in haar leven als reizend model en Kylie deelt muziektips. Kourtney is de enige Kardashian-zus zonder eigen website.

Kim Kardashian lanceert stijlwebsite
Kim Kardashian lanceert stijlwebsite (Foto: BuzzE)

Meer geld voor verpleeghuizen

Het kabinet trekt extra geld uit om de zorg in de verpleeghuizen te verbeteren. Komend jaar is er 140 miljoen euro voor beschikbaar, de jaren daarna loopt dat bedrag op tot 210 miljoen euro.

Bewoners van verpleeghuizen, hun families en ook het personeel in de instellingen moeten dat gaan merken, melden minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn in hun dinsdag presenteerde begroting voor Volksgezondheid. Verder gaat een voor 2016 geplande bezuiniging van 45 miljoen euro op de gehele langdurige zorg niet door.

Bewoners van verpleeghuizen krijgen meer te zeggen over de manier waarop ze hun dag willen besteden, bijvoorbeeld naar muziek luisteren of extra bewegen. Die dagbesteding wordt ook uitgebreid. Het extra geld wordt ook gebruikt om personeel bij te scholen, zodat hun kennis beter aansluit op de zorgvraag van de bewoners. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, maar als ze dan in een verpleeghuis komen hebben ze meer zorg nodig.

In de aanloop naar Prinsjesdag werd al duidelijk dat VWS verwacht dat de zorgpremie in 2016 met ongeveer 7 euro per maand stijgt. De premie is daarmee vrijwel even hoog als in 2011, maar in 2016 is er voor verzekerden meer en betere zorg beschikbaar, aldus Schippers.

Meer geld voor verpleeghuizen
Meer geld voor verpleeghuizen (Foto: ANP)

Brand en ruiten kapot in Turks buurthuis

Een Turks buurthuis in Rotterdam is voor de tweede achtereenvolgende nacht doelwit geworden van geweld. In de nacht van maandag op dinsdag werden er een twintigtal ruiten stuk gegooid, de nacht ervoor werd er al brand gesticht.

De politie meldde dat voor de ingegooide ruiten drie mannen zijn aangehouden, twee van hen zijn 31 jaar en komen uit Den Haag, de ander is een 26-jarige man uit Rotterdam. In de nacht van maandag op dinsdag werden bij een buurthuis in Schiedam ook ramen ingegooid. Mogelijk dat de opgepakte mannen daar ook achter zitten. Het buurthuis in Rotterdam staat aan de Zaagmolenstraat; dat in Schiedam aan de Jacob van Lennepstraat.

Het motief voor het vandalisme is niet bekend. Mogelijk heeft het te maken met spanningen tussen Turken en Koerden. In Rotterdam liepen zondag 3000 Turken mee in een demonstratieve optocht tegen de Koerdische beweging PKK en het toenemende geweld in Turkije.

Koopkracht Nederland blijft sterk achter

De Nederlandse economie is terug op het niveau van voor de crisis, maar voor de gemiddelde koopkracht van gezinnen geldt dat nog niet. Daarmee heeft de Nederlandse consument veel meer last van de economische terugval van de laatste jaren dan gemiddeld in landen die aangesloten zijn bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De denktank voor ontwikkelde economieën zette de economische ontwikkeling sinds begin 2007 af tegen de ontwikkeling van de koopkracht en presenteerde de resultaten dinsdag. Het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking nam in de genoemde periode met gemiddeld 3,3 procent toe, het besteedbaar inkomen met 8,1 procent. In Nederland ging bij een gelijk gebleven bbp de koopkracht met gemiddeld 2,2 procent achteruit.

Koopkracht Nederland blijft sterk achter
Koopkracht Nederland blijft sterk achter (Foto: ANP)

Dumoulin en Sinkeldam in ploegentijdrit

Wielerploeg Giant-Alpecin rijdt zondag met twee Nederlanders de ploegentijdrit bij het WK in het Amerikaanse Richmond. Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam zijn opgenomen in de formatie die zondag de 38,8 kilometer aflegt. "Het is een vlak en snel parcours; zeer geschikt voor ons. De renners zijn gebrand op een goed resultaat", aldus coach Aike Visbeek.

Dumoulin traint vanaf woensdag mee met de ploeg. De Limburger is doodop na zijn inspanningen in de Ronde van Spanje, waar hij in de voorlaatste etappe de rode leiderstrui kwijtraakte. "Maar de ploegentijdrit kan ik niet overslaan. Er wordt van mij verwacht dat ik meerijd", zei hij zondag in Madrid.

De andere renners in de ploeg van Giant-Alpecin zijn de Duitser Nikias Arndt, De Amerikaan Chad Haga, de Zweed Tobias Ludvigsson en de Oostenrijker Georg Preidler.

Dumoulin en Sinkeldam in ploegentijdrit
Dumoulin en Sinkeldam in ploegentijdrit (Foto: ANP)

Valverde en Rodriguez kopmannen Spanje op WK

Met Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez heeft de Spaanse wielerploeg volgende week zondag twee troeven op het WK in Richmond. Bondscoach Javier Minguez presenteerde dinsdag zijn selectie van negen man voor de wegrace op 27 september, met de routiniers Valverde (35) en Rodríguez (36) als kopmannen. De twee alleskunners, die afgelopen week een fel duel uitvochten om de puntentrui in de Vuelta, hopen allebei op Amerikaanse bodem eindelijk eens een keer de regenboogtrui te veroveren.

Valverde pakte al twee keer zilver op het WK en vier keer brons, waaronder de afgelopen drie edities. Rodriguez heeft ook zilver en brons op zak. De twee 'oudjes' krijgen in Richmond hulp van Juan José Lobato, Jon Izagirre, Imanol Erviti (allemaal net als Valverde van Movistar), Daniel Moreno uit de Katusha-ploeg van Rodríguez, Luis León Sánchez (Astana), Rubén Plaza (Lampre-Merida) en Lluis Mas (Caja Rural).

Sánchez en Jonathan Castroviejo, ook van Movistar, rijden volgende week woensdag de individuele tijdrit.

Valverde en Rodriguez kopmannen Spanje op WK
Valverde en Rodriguez kopmannen Spanje op WK (Foto: ANP)

Tradities vieren hoogtij op Prinsjesdag

Met de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde in Den Haag, kwam dinsdagmiddag rond 14.10 uur een einde aan het ceremoniële gedeelte van Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander en zijn vrouw koningin Máxima zwaaiden als vanouds naar de massaal toegestroomde belangstellenden. Daarbij werden ze vergezeld door prins Constantijn en prinses Laurentien.

De zwaaiscène was het slotstuk van het publieke gedeelte van de Oranjes, dat rond 13.00 uur begon. Willem-Alexander en Máxima reden toen in de gouden koets via Kneuterdijk, Lange Voorhout, Lange Houtstraat en Plein naar de Ridderzaal, waar de koning de troonrede voorlas. Een half uur later ging de stoet via dezelfde route, die volgepakt stond met toeschouwers, terug naar Paleis Noordeinde.

Bijna net zo traditioneel als de balkonscène, waren de bijzondere statements die enkele vrouwelijke gasten in de Ridderzaal maakten met hun hoedjes en jurken. Zo protesteerde PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme tegen de TTIP, het geplande omstreden vrijhandelsakkoord. Ze droeg een oranje jurk met een groot zwart kruis, refererend aan het etiket van de Wet milieugevaarlijke stoffen.

Bussemaker
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) was gehuld in een hightech-outfit die speciaal voor haar is ontworpen door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. De jurk en hoed zijn ontwikkeld met computermodellen. Haar handtas en de hakken van haar schoenen zijn 3D-geprint. Deze draagbare hakken zijn een primeur, volgens het ministerie.

Belangstellenden voor de gouden koets konden voorlopig voor het laatst een glimp opvangen van het markante rijtuig. De koets wordt de komende jaren gerenoveerd. Dat wil niet zeggen dat er volgend jaar geen rit met een rijtuig zal zijn. De koning en de koningin rijden dan met de glazen koets naar de Ridderzaal en terug. Deze is weer inzetbaar na een jarenlange opknapbeurt.

De eerste oranjeklanten waren dinsdagochtend al vroeg naar Den Haag gekomen om een plekje te bemachtigen waar de stoet goed te zien was. Voor Paleis Noordeinde stonden rond 07.00 uur al drie liefhebbers. Vier uur later was het al behoorlijk druk op de tribunes bij het Lange Voorhout, die aan 4000 mensen plaats boden. Zij trokken zich niets aan van de buien en de kille temperatuur, die niet boven de 17 graden uitkwam.

Tradities vieren hoogtij op Prinsjesdag
Tradities vieren hoogtij op Prinsjesdag (Foto: ANP)

TU Delft stijgt op ranglijst universiteiten

De Technische Universiteit Delft (TU Delft) is gestegen op de QS World University Ranking van de 86e naar de 64e plaats. Volgens de universiteit is de stijging deels te verklaren door verfijningen in de manier waarop de score wordt berekend en de ranglijst wordt samengesteld.

De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is de Universiteit van Amsterdam (UvA), die op de 55ste plek staat. Vorig jaar stond de UvA nog op 50. Verder staan in de top-100 de Universiteit Utrecht (UU) op de 94ste plek, de Universiteit Leiden op de 95e plaats en de Rijksuniversiteit Groningen op nummer 100.

TU Delft stijgt op ranglijst universiteiten
TU Delft stijgt op ranglijst universiteiten (Foto: ANP)

In 2016 worden knopen doorgehakt over wegen

2016 wordt het jaar waarin knopen worden doorgehakt over de aanleg van een reeks belangrijke wegen. Zij gelden als grote ontbrekende schakels in het wegennet.

Het gaat onder meer om de omstreden Blankenburgverbinding onder de Nieuwe Waterweg ten westen van Rotterdam en de verlenging van de A15 bij Arnhem, de A13/16 bij Rotterdam en de ring rond Utrecht. Daarnaast worden de A1, A6 en A9 bij Amsterdam aangepakt.

Het gaat om projecten die voor de economie van groot belang zijn, aldus minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu: "Nu het economisch met ons land weer beter gaat, verwachten we meer mensen en goederen op weg, water en spoor."

Nieuwe investeringen
Volgend jaar zal in totaal 5,8 miljard euro worden uitgegeven aan wegen, spoorwegen en vaarwegen, waarvan bijna de helft aan nieuwe investeringen. Zo begint de invoering van het Europees spoorbeveiligingssysteem ERTMS in Nederland. Wat de scheepvaart betreft, wordt gestart met de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden.

Het is voor de Nederlandse economie ook belangrijk dat de luchtvaartsector zijn internationaal sterke positie houdt. Om Schiphol te kunnen laten groeien is ook de ontwikkeling van de vliegvelden Lelystad en Eindhoven nodig, aldus de minister. De uitbreiding van Lelystad begint volgend jaar.

In 2016 worden knopen doorgehakt over wegen
In 2016 worden knopen doorgehakt over wegen (Foto: ANP)

Duizenden agenten gaan ministeries blokkeren

Duizenden politiemensen uit het hele land zullen woensdag vier belangrijke ministeries in Den Haag blokkeren. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer betogen ze zo voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.

De aanwezigheid van de duizenden agenten in Den Haag betekent ook dat elders in het land politiebureaus sluiten voor het publiek. Dat gebeurt tussen 7.00 en 17.00 uur. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.

De agenten komen woensdag met zo'n honderd bussen en de trein naar Den Haag. Daar blokkeren ze de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken is gevestigd. Het is de bedoeling dat tussen 9.00 uur tot in de middag niemand de ministeries in of uit kan.

Duizenden agenten gaan ministeries blokkeren
Duizenden agenten gaan ministeries blokkeren (Foto: ANP)

Porsche werpt Tesla de handschoen toe

Porsche heeft een vierzitter ontwikkeld die sneller optrekt dan zijn iconische model 911 en die oplaadt in slechts vijftien minuten. De conceptauto, Mission E gedoopt, geldt als een uitdaging aan het adres van Tesla om de ontwikkelingen rond elektrisch aangedreven auto's bij te benen.

De Mission E zit in 3,5 seconden van nul op 100 kilometer per uur, waar de 911 zelfs in zijn jongste versie 4,2 seconden nodig heeft. De conceptauto heeft met zijn vermogen van 600 pk een actieradius van 500 kilometer. Na een kwartier aan de stekker zit de accu voor 80 procent vol, zei hoofd van de Volkswagendochter Matthias Müller tijdens de Internationale Autoshow in Frankfurt.

Tesla's Model S kan na een halfuur aan de oplader ongeveer 270 kilometer rijden. Porsche en zusterbedrijf Audi maken serieus werk van elektrisch rijden onder druk van Tesla, dat binnenkort zijn nieuwe Model X op de markt brengt.

Ook Opel werkt aan een elektrische auto. Samen met de ontwikkeling van een nieuw 'SUV-vlaggenschip' wil de Europese dochter van het Amerikaanse General Motors in de periode 2016 tot en met 2020 29 nieuwe modellen op de markt brengen. Het bedrijf wil in 2022 de nummer twee zijn achter Volkswagen. Vorig jaar was het eveneens Amerikaanse Ford nog een maatje groter dan Opel.

Porsche werpt Tesla de handschoen toe
Porsche werpt Tesla de handschoen toe (Foto: ANP)

'Kanker is beroepsziekte bij de brandweer'

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat bij de regering pleiten voor de erkenning van kanker als beroepsziekte bij de brandweer. Hij denkt dat hiervoor meer aandacht op landelijk niveau nodig is, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Het journalistieke tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) had deze brief onder ogen gekregen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat brandweerlieden een verhoogd risico lopen op kanker. Door rook kunnen via de huid kankerverwekkende stoffen het lichaam binnenkomen, ondanks de bescherming van helm, pak, handschoenen en ademluchtmasker. "Een zorgwekkende constatering", aldus de burgemeester.

Dit jaar heeft de Amsterdamse brandweer al tien maatregelen genomen om de blootstellingsrisico's te verminderen. Zo worden pakken en materieel ter plaatse afgespoeld, zodat kankerverwekkende stoffen niet in de auto's of op de kazerne komen.

Van der Laan kaart kanker bij brandweer aan
Van der Laan kaart kanker bij brandweer aan (Foto: ANP)

Klimmers dood door lawine in Franse Alpen

Minstens zeven bergbeklimmers zijn dinsdag om het leven gekomen in de Franse Alpen. De groep werd verrast door een lawine. Het noodlottige ongeluk gebeurde in het Parc national des Écrins, ten zuidoosten van Grenoble. Hulpverleners zijn met helikopters ter plaatse gebracht en gaan op zoek naar overlevenden, meldden Franse media.

Eén persoon is levend gevonden, meldde L'Express. Volgens de website van het tijdschrift worden nog twee mensen vermist. Voor de zoektocht zijn onder meer reddingshonden en militairen ingezet.

Waar de slachtoffers vandaan komen is nog onbekend.

Klimmers dood door lawine in Franse Alpen
Klimmers dood door lawine in Franse Alpen (Foto: ANP)

'PSV-fans halen selectie Manchester United uit slaap'

Een ludieke actie van PSV-fans in Eindhoven gisteravond. Een aantal supporters staken illegaal vuurwerk af, om naar eigen zeggen de selectie van Manchester United uit hun slaap te wekken.

De fans zijn waarschijnlijk bang dat ze verliezen van de Engelse topclub, dus halen ze alles uit de kast om tóch de overwinning binnen te slepen.

Een van fans was niet zo snugger en filmde het tafereel, het filmpje is hieronder te zien. Het is nog niet bekend of de fans zullen worden vervolgd voor het illegaal afsteken van het vuurwerk en het verstoren van de openbare orde.

“United even laten weten dat ze vuurwerk kunnen verwachten, op en naast het veld, dag en nacht! Matchday Louis! Je zal het weten!”, luidt het bijschrijft. Door het vuurwerk ging er in elk geval een auto-alarm af.

 

Vak T no pyro no party, United even laten weten dat ze vuurwerk kunnen verwachten, op en naast het veld, dag en nacht! Matchday Louis!! Je zal het weten! Eendracht maakt macht!

Posted by Vak T on dinsdag 15 september 2015

Graffiti viert hoogtij in Amsterdam Museum

Graffiti viert weer hoogtij in het Amsterdam Museum. Op een tentoonstelling laat het museum vanaf vrijdag zien hoe de straatkunst in de jaren tachtig zegevierde, toen bijna de hele hoofdstad letterlijk onder de graffiti zat.

Aan de hand van tweehonderd schilderijen, foto's, panelen, schetsboeken, spijkerjasjes en ander historisch beeldmateriaal is de ontwikkeling te zien van graffiti naar "geaccepteerde kunststroming". Zo is een metrotunnel nagebootst, een traditionele pleisterplaats voor graffitischrijvers. Van het gekraakte Slangenpand in Amsterdam, dat begin dit jaar werd ontruimd, is de 'slangenkop' te zien. Van veel oorspronkelijke graffiti-artiesten, zoals Jasper Krabbé die op straat ondertekende met 'Jaz', is het werk inmiddels in kunstgaleries beland.

Voor de expositie wordt samengewerkt met het stadsmuseum in New York, waarvoor werk van grote Amerikaanse namen als Keith Haring en Lady Pink naar Nederland is gehaald. Amsterdamse graffitischrijvers lieten zich in de jaren tachtig door hun New Yorkse collega's inspireren. Het museum in de metropool heeft veel werken uitgeleend.

Verbannen naar de rafelranden
Gastconservator van de tentoonstelling is Aileen Middel, die als 'Mickey' en 'Mick La Rock' in New York menige trein heeft ondergespoten. Zij vindt het jammer dat er in de hoofdstad geen podium meer is voor graffitikunstenaars. "Amsterdam heeft de strijd gewonnen tegen ongebreidelde graffiti. Het is verbannen naar de rafelranden van de stad. Het past bij de opwaardering van de stad, die steeds mooier en schoner moet worden. Teleurstellend, graffiti hoort bij het verhaal van de stad."

Het werk van straatartiesten verschuift naar galeries, zegt Middel. "In de kunstwereld is het de snelst groeiende discipline." Directeur Paul Spies van het Amsterdam Museum vindt het zonde dat er zo weinig graffitikunst in de museale verzameling zit. "Wat hebben wij lopen slapen dat we dit niet voor elkaar hebben gekregen."Hij hoopt dat er nog een verzamelaar is die Amsterdamse graffiti bezit.

Graffiti viert hoogtij in Amsterdam Museum
Graffiti viert hoogtij in Amsterdam Museum (Foto: ANP)

Hoedjes en jurken met een statement

Zoals ieder jaar ging Prinsjesdag ook dit keer weer gepaard met hoedjes in allerlei soorten en maten. Niet alleen de hoofddeksels waren bijzonder, ook maakten enkele vrouwelijke gasten in de Ridderzaal een statement met hun jurk.

Zo protesteerde PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme met haar outfit tegen de TTIP, het geplande omstreden vrijhandelsakkoord. Ze had een zwarte hoed op en ontwerpster Rianne de Witte maakte haar oranje jurk met een groot zwart kruis in de stijl van het etiket van de Wet milieugevaarlijke stoffen. Thieme roept het kabinet op de onderhandelingen over TTIP te staken. Haar collega-Kamerlid Esther Ouwehand droeg weliswaar geen hoed, maar maakte met haar jurk een statement tegen het klimaatbeleid. Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks, riep met haar 'goed hout'-hoedje op tot het planten van meer bomen.

Minister Jet Bussemaker was gehuld in een hightech-outfit die speciaal voor haar is ontworpen door studenten aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven. De jurk en hoed zijn ontworpen met computermodellen. Haar handtas en de hakken van haar schoenen zijn 3D-geprint. Deze eerste draagbare hakken zijn een primeur, volgens het ministerie. Ook haar vrouwelijke collega's in het kabinet hadden een hoofddeksel op.

Hoedjes en jurken met een statement
Hoedjes en jurken met een statement (Foto: ANP)

Kritiek op Hongaarse regels groeit

"Het lijkt erop" dat Hongarije met zijn besluit om vluchtelingen aan de grens met Servië niet zomaar meer toe te laten, handelt in strijd met de regels van de Europese Unie en de Verenigde Naties. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag meegedeeld.

De IOM stelt zich op het standpunt dat Hongarije met zijn nieuwe wetgeving de EU- en VN-regels voor het verlenen van asiel en het behandelen van mensen met een vluchtelingenstatus lijkt te schenden. De organisatie meent dat de nieuwe regels wettelijk kunnen worden aangepakt.

De Europese Commissie wilde dinsdag nog geen oordeel vellen over de Hongaarse maatregelen. Europees Commissaris van Migratie Dimitris Avramopoulos reist deze week naar Boedapest en voert donderdag gesprekken met een aantal Hongaarse ministers. Vervolgens wordt bekeken of Hongarije al dan niet in strijd handelt met de regels.

Buurland Servië, dat zich geconfronteerd ziet met migranten die door de Hongaren worden teruggestuurd, is al met de regering in Boedapest in gesprek. De Serviërs vinden dat de buren hun grenzen moeten openstellen. Een grote groep vluchtelingen die niet verder kon, stond dinsdagmiddag aan de Servische kant tegen het hek gedrukt en schreeuwde "open de grens". Aan de andere kant staan Hongaarse politiemensen.

Kritiek op Hongaarse regels groeit
Kritiek op Hongaarse regels groeit (Foto: ANP)

Badr Hari: ik ben op dit moment oké

"U vraagt of het goed met me gaat. Goed is misschien een groot woord. Maar ik ben op dit moment oké." Het heeft geduurd tot de behandeling van zijn persoonlijke omstandigheden, maar dan neemt de tot dan vooral zwijgende Badr Hari in het hoger beroep van zijn strafzaak toch nog het woord.

Voor het hof in Amsterdam doet de kickbokser (30) uit de doeken hoe hij zijn leven de afgelopen drie jaar in een andere richting heeft proberen te sturen. "Ik ben vader geworden", zegt hij. "Kinderen veranderen je leven. Daarnaast heb ik hulp gezocht bij een psycholoog. Daar heb ik veel van geleerd en leer ik nog steeds van. Die gesprekken lopen nog."

Hij is, benadrukt hij, "heel voorzichtig" met zijn privéleven, reden waarom hij zijn eigen omstandigheden het liefst zo min mogelijk besproken ziet. "Ik houd zoveel mogelijk voor mijzelf. De media schrijven alles verschillend op en wat eenmaal op het internet staat, krijg je er niet meer af." En wordt straks ook gezien door zijn eigen kind, zegt Hari.

Gebroken neus
Ook dinsdag wordt niet duidelijk wat de zwaarwegende persoonlijke omstandigheden waren die zijn advocate Bénédicte Ficq er eind juni toe brachten het hof te verzoeken de zaak tegen haar cliënt aan te houden. Eenmaal verwijst Hari zelf subtiel "naar de vorige keer toen we hier zaten". In vergelijking met toen gaat het beter, zegt hij.

De vechtsporter heeft zijn carrière weer opgepakt "en ook dat gaat goed", laat hij weten, zich ondertussen verontschuldigend voor zijn vele gesnuif. Oorzaak: een gebroken neus die hij bij zijn laatste gevecht opliep. "Het was me niet opgevallen", zegt de voorzitter van het hof. Hari: "Nou, bij deze dan."

Afsluiting
Het hoger beroep is voor hem een afsluiting, zo laat hij doorschemeren. "Dit is mijn verleden dat me aan het inhalen is en dat ik moet afronden, op een goede manier moet afwikkelen", zegt hij.

Woensdag gaat het proces verder en wordt eerst nog de laatste geweldsbeschuldiging besproken. Aansluitend komt de bij het Sensation-dancefeest mishandelde zakenman Koen Everink aan het woord en spreekt de aanklager de strafeis tegen Hari en medeverdachte Ferhat Y. uit.

Badr Hari: ik ben op dit moment oké
Badr Hari: ik ben op dit moment oké (Foto: ANP)

Koning positief én somber in Troonrede

In de net uitgesproken Troonrede sloeg Koning Willem-Alexander twee verschillende tonen aan. Omtrent de sociaal-economische situatie in Nederland sloeg de Koning een voorzichtig positieve toon aan. Omtrent de internationale toestand en de veiligheidstoestand was de Troonrede daarentegen een stuk somberder.

De Koning onderstreepte de gezondheid van de Nederlandse economie, en de rol die recente hervormingen hierbij hebben gespeeld. Ook noemde hij maatregelen als de 210 miljoen euro die structureel extra naar verpleeghuiszorg gaat, het recent aangekondigde belastingplan dat voor extra koopkracht zou moeten zorgen en de verhoging van de kinderopvangtoeslag. Wel uitte de Koning zorgen over de nog steeds hoge werkloosheid, en waarschuwde hij dat Nederland moet blijven waken voor de structurele gezondheid van de economie.

De internationale situatie lijkt de regering zorgen te baren. De Koning sprak van een aanzienlijk toegenomen instabiliteit in een ring rond Europa, vooral veroorzaakt door militaire conflicten. Hij refereerde naar de "schrijnende beelden" van de recente vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten, onder andere verwijzend naar Calais. Qua beleid stelde de Koning een agenda voor die de indruk geeft van een compromis tussen PvdA en VVD. Hij gaf aan dat een beperking van de instroom aan vluchtelingen hand in hand zal moeten gaan met een humanitaire aanpak voor degenen die hier al zijn, en mogelijk ook zullen blijven. 

Ook deed de Koning enkele aandachtspunten voor de regering uit de doeken. Een nieuw nationaal wetenschapsbeleid zal zich sterk richten op integratie en uitwisseling tussen onderzoekers en bedrijfsleven. De klimaatomstandigheden doen de regering blijvend zorg dragen voor een actueel beleid aangaande watermanagement. Ook zal de NAVO een sneller en robuuster reactievermogen moeten ontwikkelen. In de eerste helft van 2016 zal Nederland voorzitter van de Europese Unie zijn: tijdens dit voorzitterschap wil de regering focussen op wat ze de "hoofdzaken" voor Europa noemt. Dit betreft vooral een pan-Europese aanpak van de vluchtelingenproblematiek, en een robuuste stellingname tijdens de klimaatconferentie die begin december in Parijs zal worden gehouden.

Koning positief én somber in Troonrede.

Henk Krol ziet geen flikker

Het mag dan Prinsjesdag zijn, Henk Krol krijgt er maar weinig van mee. Iemand blokkeert zijn zicht.

De 50PLUS-voorzitter ziet dus grof gezegd geen flikker. Hij besloot dan ook zijn frustraties te uiten op Twitter.

En wie blokkeert dan zijn uitzicht? Onder de goede inzenders wordt een geheel onverzorgde voetreis naar Syrië verloot.

Herstel bij waterleiding VUmc loopt uit

De herstelwerkzaamheden rondom de getroffen waterleiding bij het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam duren langer dan verwacht. Aanvankelijk zou de Van der Boechorststraat eind deze week weer toegankelijk zijn, maar de asfalteringswerkzaamheden beginnen nu komende maandag.

Volgens een woordvoerster van Waternet is er vanaf dan pas een asfalteringsploeg beschikbaar.

De waterleiding, die precies een week geleden lek raakte, is afgelopen weekend hersteld. Door de breuk ontstond er een enorme wateroverlast in het ziekenhuis. Meer dan driehonderd patiënten werden geëvacueerd en overgebracht naar andere ziekenhuizen. Het is nog niet duidelijk wanneer het VUmc weer opengaat.

Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte dinsdagmiddag bekend geen onderzoek te zullen doen naar het incident.

Herstel bij waterleiding VUmc loopt uit
Herstel bij waterleiding VUmc loopt uit (Foto: ANP)

Badr Hari doet er het zwijgen toe

Badr Hari beroept zich tijdens het hoger beroep in zijn strafzaak net als vorig jaar bij de rechtbank consequent op zijn zwijgrecht. Voor het gerechtshof in Amsterdam gaf hij dinsdagmorgen bij herhaling aan geen vragen te willen beantwoorden.

Door de zwijgende houding van Hari was het hof binnen een uur klaar met de behandeling van de 'Sensation-zaak', die draait om de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink in juli 2012. De dertigjarige kickbokser sprak alleen toen het hof een verklaring die hij bij de politie had afgelegd in zijn ogen onjuist voorhield.

Hari gaf als reden voor zijn zwijgende houding op dat hij de afgelopen jaren ,,kapot is geschreven door de pers" en geen verdere bijdrage wil leveren aan alle beeldvorming die er al over hem is. Daarnaast wil hij niets zeggen in verband met de lopende civiele procedure die Everink tegen hem is begonnen. Die draait om een schadeclaim die in de tonnen loopt.

Zakenman Everink meldt zich woensdagmorgen bij het hof, dat dinsdag aan het einde van de ochtend begon met de behandeling van de andere aanklachten tegen Hari. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar behalve voor de mishandeling van Everink voor een reeks geweldsmisdrijven in het Amsterdamse uitgaansleven.

Badr Hari doet er het zwijgen toe
Badr Hari doet er het zwijgen toe (Foto: ANP)

Peiling: vertrouwen in kabinet gedaald

Het vertrouwen in het kabinet is dit jaar gedaald, en wel van 32 naar 23 procent. Mensen zeggen nog te weinig in hun portemonnee te merken van economische vooruitgang. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 20.000 mensen, op Prinsjesdag. Ook vinden veel mensen dat de regeringspartijen meer bezig zijn het kabinet overeind te houden dan met het land te regeren.

Dit jaar zakt ook het vertrouwen van de VVD-kiezer in het kabinet tot onder de 50 procent: vier op de tien (43 procent) VVD-kiezers geven aan vertrouwen te hebben in de ministers en staatssecretarissen van Rutte-II.

Ieder jaar peilt EenVandaag het vertrouwen in alle ministers van het kabinet. De premier is dit jaar van alle bewindslieden de grootste daler. Rutte scoort dit jaar minder goed als aanvoerder van de kabinetsploeg: waar hij vorig jaar nog door 41 procent van de kiezers gewaardeerd werd, daalt dit nu naar 28 procent. Stond minister Frans Timmermans vorig jaar nog op plek één, dit jaar wordt de lijst opnieuw aangevoerd door een PvdA-minister: Jeroen Dijsselbloem (50 procent). Op nummer twee staat minister Asscher, met 36 procent.

Peiling: vertrouwen in kabinet gedaald
Peiling: vertrouwen in kabinet gedaald (Foto: ANP)

Koning op weg naar de Ridderzaal

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanaf Paleis Noordeinde in de gouden koets vertrokken naar het Binnenhof. Na een korte rijtoer door het centrum van Den Haag komt het koningspaar aan bij de Ridderzaal. Daar gaat Willem-Alexander de troonrede voorlezen. Dit jaar doet hij dat voor de derde keer.

De stoet gaat langs het Noordeinde, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Lange Houtstraat en Plein naar het Binnenhof. Het is voorlopig de laatste keer dat de gouden koets op Prinsjesdag is te zien. De koets is de komende jaren uit de roulatie voor groot onderhoud.

De gouden koets wordt sinds 1903 gebruikt op Prinsjesdag en is bespannen met acht paarden.

Koning op weg naar de Ridderzaal
Koning op weg naar de Ridderzaal (Foto: ANP)

Sony verlaagt prijs PlayStation 4

Sony heeft bekendgemaakt dat de PlayStation 4 in Japan een stuk goedkoper gaat worden. Op dit moment is de aanbevolen prijs van de PlayStation 4 in het land van de reizende zon 39.980 yen en gaat naar 34.980 yen. Dat is een waardedaling van zo’n 12% en voor de snelle rekenaars ongeveer 35 euro. De prijsverlaging gaat per 1 oktober in, maar of deze ook wordt doorgevoerd in Europa en Amerika en hoeveel goedkoper hij gaat worden, is nog niet bekend.

De Xbox One is ook veel goedkoper in Japan dan in Europa, maar ze gaan niet bepaald als warme broodjes over de toonbank. Behalve dat de prijs omlaag gaat, gaat Sony ook allemaal kekke faceplates uitbrengen waardoor je PlayStation een feestelijk kleurtje krijgt. Ze moeten rond de 20 dollar gaan kosten en zijn vanaf 6 november te koop in Japan.

Ook krijgen de controllers een kleurtjesupdate waarvan de Gold en Silver naar Europa toe komen. Of de andere twee kleuren en voor welke prijs dit in de schappen komt te liggen, is wederom niet bekend. En mocht je nog interesse hebben in een nieuwe tv, wacht dan even. Binnenkort rust Sony de duurdere modellen uit met PlayStation Now, waarmee je beelden van de PlayStation 4 kan streamen naar elke tv die dit ondersteund. 

'Octrooibureau drijft personeel tot wanhoop'

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) doet weinig moeite om haar personeel te behouden. De afgelopen drie jaar hebben er al vijf medewerkers zelfmoord gepleegd en verwacht wordt dat 250 werknemers dit jaar ontslag nemen. Dit blijkt uit verhalen van (ex-)werknemers en bedrijfsvakbond Suepo.

De problemen zijn ontstaan sinds de Fransman Benoit Battistelli, bijnaam 'de despoot', is aangesteld als hoofd van het EOB. Zo zouden werknemers systematisch worden onderdrukt en monddood gemaakt. Ook zou het personeel doodsbang zijn om te overleggen op de werkvloer en spreken ze elkaar liever buiten kantoor. Een werknemer die uit angst voor represailles anoniem wil blijven vergelijkt het met 'Stasi-praktijken'.

Omdat het EOB juridische immuniteit geniet is het erg lastig om ze aan te pakken. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde recentelijk dat de organisatie stelselmatig mensenrechten schendt. Daar had het EOB geen boodschap aan en legde de uitspraak naast zich neer. Vlak na de uitspraak pleegde een medewerker zelfmoord, de vijfde in korte tijd.

Naast het hoge aantal zelfmoorden en ontslagaanvragen, is ook het aantal mensen dat met vervroegd pensioen gaat vertienvoudigd. Dit komt volgens het EOB niet door een verziekte werksfeer, maar door de personeelsgroei tussen 1987 en 1990. Het octrooibureau telt circa 7000 werknemers verdeeld over vijf landen.

Brussel: 29,9 miljoen voor Nederlandse boeren

De Nederlandse landbouwsector zou 29,9 miljoen euro kunnen krijgen uit het Europese plan om noodlijdende boeren tegemoet te komen. Dat blijkt dinsdag uit voorstellen van de Europese Commissie. De ministers van Landbouw zijn nu in Luxemburg voor overleg hierover.

Vorige week stelde Brussel een reeks maatregelen voor ter waarde van in totaal 500 miljoen euro om de sector te helpen. Het geld zou aan de EU-lidstaten worden gegeven, die het dan kunnen uitkeren, bijvoorbeeld door een deel van de subsidies aan boeren eerder uit te betalen. Maar toen was nog onduidelijk hoeveel elk EU-land zou krijgen. Het kwam dan ook niet tot een EU-akkoord.

Uit het voorstel blijkt dat Duitsland en Frankrijk op de grootste bijdrage kunnen rekenen, van respectievelijk 69,2 en 62,9 miljoen euro.

Brussel: 29,9 miljoen voor Nederlandse boeren
Brussel: 29,9 miljoen voor Nederlandse boeren (Foto: ANP)

Rellen bij al-Aqsamoskee Jeruzalem houden aan

Voor de derde dag op rij zijn Palestijnse jongeren en de Israëlische oproerpolitie dinsdag slaags geraakt bij de Tempelberg en de al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Politiemensen bestookten de Palestijnen, die met stenen gooiden, met traangas en flitsgranaten. Het geweld op de voor Joden én moslims heilige plek leidt intussen tot diplomatieke spanningen.

Koning Abdullah van Jordanië noemde het optreden van de Israëlische autoriteiten provocerend en waarschuwde dinsdag in staatsmedia dat het de relatie tussen Israël en Jordanië kan schaden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde de Israëlische acties, VN-chef Ban Ki-moon sprak zijn zorgen uit over de situatie.

De rellen braken zondag uit toen de politie het terrein bij de moskee opkwam, naar eigen zeggen juist om rellen te voorkomen aan de vooravond van Joods Nieuwjaar.

Rellen bij al-Aqsamoskee Jeruzalem houden aan
Rellen bij al-Aqsamoskee Jeruzalem houden aan (Foto: ANP)

WADA openbaart lijst 'foute begeleiders'

Het mondiale antidopingbureau WADA heeft alle namen bekendgemaakt van coaches en begeleiders die geschorst zijn vanwege hun betrokkenheid bij doping. Het is een lijst met 114 namen. Volgens WADA mogen zij tijdens hun schorsing niet samenwerken met sporters. Op de lijst staan opvallend veel Italianen en één Nederlander.

In de antidopingcode is sinds dit jaar een regel van kracht die voorschrijft dat atleten niet mogen samenwerken met begeleiders of coaches die in de afgelopen zes jaar zijn bestraft voor het overtreden van de dopingreglementen. De namen zijn verstrekt door de nationale antidopingbureaus.

"WADA is ervan overtuigd dat atleten die zich bezondigen aan doping, die beslissing niet alleen nemen. Vaak is het iemand uit zijn of haar begeleidingsteam die aanmoedigt tot bedrog", zegt directeur Craig Reedie. "Door deze lijst met namen te openbaren, helpen we de sporters. Zij weten nu welke individuen ze moeten vermijden als ze hun sport op een schone manier willen beoefenen."

De Nederlander op lijst is Bert Kops, meervoudig Nederlands kampioen worstelen. Hij zit een schorsing van twee jaar uit die afloopt in februari 2016. Kops is ervan geschrokken dat hij op een lijst staat met namen als de Italiaanse dopingdokter Michele Ferrari, de Belgische wielerploegarts Geert Leinders en de Amerikaanse sprintcoach John Drummond. "Dat zijn mensen die hebben aangezet tot doping, maar daar is bij mij echt geen sprake van", laat Kops weten. Hij is wegens een administratieve fout geschorst.

WADA openbaart lijst 'foute begeleiders'
WADA openbaart lijst 'foute begeleiders' (Foto: ANP)

Grote Xbox One-update maakt functies 50% sneller

De eerstvolgende Xbox One-update die in november verschijnt moet zorgen voor een verbetering van 50% in snelheid voor sommige functies. Dat maakte Xbox-technicus Mike Ybarra bekend tijdens een utizending van Major Nelson Radio. Het is tevens de grootste Xbox One-update tot nu toe.

Ybarra gaf aan dat ze bij Microsoft de laadtijden bijhouden van Xbox 360, Xbox One en de nieuwe Xbox One Experience, en laatstgenoemde doet een aantal taken behoorlijk wat sneller. Helaas gaf hij niet aan welke functies dan zoal kunnen rekenen op een boost in snelheid, maar hij zei wel dat het ging om 'populaire gaming features'. De uiteindelijke boodschap was dat fans kunnen uitkijken naar een "new level of speed and responsiveness".

De nieuwe Xbox One Experience is vanaf november voor iedereen beschikbaar. Bij de update inbegrepen is de langverwachte backward compatibility-functie om Xbox 360-games te kunnen spelen op Xbox One. Verder is de interface volledig op de schop gegaan, is er een nieuwe OneGuide voor al je TV/film/video-behoeftes en komt er een nieuw Community-gedeelte om de console wat socialer te maken. Tenslotte teasede Ybarra nog nieuwe 'accessibility features' om ons te verzekeren dat Xbox One 'een zo breed mogelijke markt kan dienen'.

De integratie met Windows 10 speelt bij de nieuwe update ook een grote rol. Met de november-update wordt Xbox One voorzien van een zeer sterk aangepaste versie van Windows 10, genaamd OneCore. Windows 10 zit momenteel flink in de lift en had op 10 augustus, nog geen twee week na de release, al 75 miljoen installaties. Het doel van Microsoft is om in 2018 een miljard installaties van Windows 10 te hebben uitgerold.

Groot nieuws over tieten Kylie Jenner (18)

Kylie Jenner heeft groot nieuws over haar tieten. Ze zijn namelijk helemaal echt! Dit bevestigt de net 18-jarige halfzus van Kim Kardashian in een video.

Kylie heeft een flinke voorgevel. Boze tongen beweren dan ook dat boezem nep is. Hoewel ze haar roem heeft vergaard door aan zichzelf te laten sleutelen, gaat ze er echter prat op dat haar prammen echt zijn.

De jongedame bestookt de social media nu met foto's en filmpjes om haar bewering te staven. Ze beweert 'slechts' gebruik te maken van de voorgevulde bh's van Victoria's Secret. Ook hoopt ze zo dat mensen de portemonnee trekken om naar haar betaalde website te gaan.


'Mijn tieten zijn echt, echt waar!'


Nog een videootje


 

watch my little trick on my app/website. Click the link In my bio or thekyliejenner.com

Een foto die is geplaatst door King Kylie (@kyliejenner) op14 Sep 2015 om 10:50 PDT

Politiebureaus enkele uren dicht

Politiebureaus en -afdelingen in het hele land zijn dinsdag, op Prinsjesdag, enkele uren dicht. Agenten leggen van 11.00 tot 15.00 uur het werk neer. Volgens politiebond ACP is de actie bedoeld "om duidelijk te maken hoe boos politiemedewerkers zijn over het uitblijven van een fatsoenlijke nieuwe CAO". De politie komt alleen in actie voor noodhulp.

De politie in Den Haag werkt wel gewoon. Op verzoek van de achterban hebben de bonden besloten de troonrede, de rit met de gouden koets en de presentatie van de miljoenennota ongemoeid te laten.

Politiemensen voeren al maanden actie voor een betere cao. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit volgens de bonden geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Politiebureaus enkele uren dicht
Politiebureaus enkele uren dicht (Foto: ANP)

André van Duin koopt eerste kinderpostzegels

André van Duin koopt dit jaar de eerste kinderpostzegels. Hij doet dat volgende week dinsdag aan de voordeur van zijn huis in Amsterdam. Van Duin geeft daarmee het startsein voor de kinderpostzegelactie. Jadey en Melissa bellen bij hem aan om de bestelling op te nemen. De dag daarna gaan duizenden kinderen uit groep 7 en 8 op pad om de zegels te verkopen.

'Voor kinderen, door kinderen' is dit jaar het thema van de kinderpostzegelactie. Jadey groeide op in een pleeggezin en Melissa kreeg hulp omdat ze gepest werd. Op de zegels staan afbeeldingen uit de Gouden Boekjes. Dat zijn vrolijke boekjes die populair zijn bij zowel kinderen als ouders.

Vorig jaar haalden de kinderen met de verkoop van de postzegels en kaarten 9,1 miljoen euro op.

André van Duin koopt eerste kinderpostzegels
André van Duin koopt eerste kinderpostzegels (Foto: ANP)

Berlijn dreigt onwillige landen met korting

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dreigt met het snijden in de fondsen aan landen die niet meewerken aan het Europese plan voor de spreiding en opvang van vluchtelingen. De Maizière zei dinsdag tegen de Duitse zender ZDF dat het tijd is " over drukmiddelen" tegen de weigerachtige landen te praten.

De bewindsman zei dat landen volharden in hun verzet tegen het vluchtelingenplan, zonder dat dit voor de dwarsliggers gevolgen heeft. Volgens hem gaat het vooral om landen die er minder goed voorstaan en daarom extra fondsen van de Europese Unie ontvangen.

Overleg in Brussel over de verspreiding van in totaal 160.000 vluchtelingen over Europa is maandag gestrand. Met name de Oost- en Centraal-Europese landen hielden vast aan hun bezwaren. Zij vinden quota geen oplossing voor de vluchtelingenstroom.

Berlijn dreigt onwillige landen met korting
Berlijn dreigt onwillige landen met korting (Foto: ANP)

Paus en Poetin waarschuwen voor infiltranten IS

Paus Franciscus waarschuwt dat infiltranten van Islamitische Staat (IS) zich kunnen verschuilen in de enorme stroom vluchtelingen die momenteel vanuit Syrië en Libië Europa binnenkomt. Hij noemde vooral de positie van Italië kwetsbaar omdat IS zich heeft gevestigd in de Libische woestijn, relatief dichtbij. Dat zei de paus in een gesprek met de Portugese radio.

"Op slechts 400 kilometer van de Siciliaanse kust bevindt zich een ongelooflijk wrede groep terroristen", verklaarde hij. Het gevaar van infiltratie in Italië is derhalve reëel, aldus de paus. Analisten vrezen deze vorm van infiltratie minder. Het kost veel tijd en het is buitengewoon gevaarlijk terroristen op weg te sturen met lekkende schepen en rubberbootjes over de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee. Maar de paus houdt vast aan het gevaar dat er aan de volksverhuizing kleeft.

Franciscus beschouwt Rome en Vaticaanstad als potentiële doelen van islamitische terroristen. "Maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen."

Eenzelfde waarschuwing was dinsdag in Moskou van de Russische premier Vladimir Poetin te horen. De Libanese minister van Onderwijs Elias Bou Saab suggereerde op zijn beurt zelfs dat van iedere vijftig vluchtelingen er eentje een radicale islamiet is. "Meer dan genoeg" om problemen te veroorzaken, zei hij.

Paus waarschuwt voor infiltranten IS
Paus waarschuwt voor infiltranten IS (Foto: ANP)

Noord-Korea schept op over kernwapens

Noord-Korea boekt naar eigen zeggen dagelijks vooruitgang in de ontwikkeling van zijn kernwapens. In "kwaliteit en kwantiteit" verbeteren wetenschappers, technici en arbeiders "de nucleaire afschrikking" van het land, meldde staatspersbureau KCNA dinsdag.

Een kernreactor en een belangrijke installatie voor de verrijking van uranium in Yongbyon zijn volgens het persbureau "normaal in bedrijf". Het bericht eindigt met een duidelijk dreigement: "Als de VS en andere vijandelijke machten consequent vijandig beleid voeren tegen Noord-Korea en zich boosaardig gedragen, zal Noord-Korea volledig klaar zijn om hen met nucleaire wapens het hoofd te bieden".

In buurland Zuid-Korea deed het bericht de nodige alarmbellen afgaan. Volgens persbureau Yonhap dreigt de "verzoenende stemming"van de afgelopen tijd te verdwijnen.

Noord-Korea schept op over kernwapens
Noord-Korea schept op over kernwapens (Foto: ANP)

Hoeveel indirecte bedpartners heb jij?

621.187: zoveel heeft uw schrijver er geneukt. Niet direct helaas, maar indirect. Dit blijkt uit een online tool van een apothekersconcern.

LloydsPharmacy is uitgegaan van de wereldberoemde theorie 'Six degrees of separation'. Volgens dit gegeven ben je maximaal zes mensen verwijderd dan ieder denkbaar persoon op aarde. Zelfs Obama of Bruce Springsteen.

De medicijnenboer is echter uitgegaan van het aantal bedpartners die je hebt geneukt zonder condoom. Zo worden je lichaamssappen in theorie over honderdduizenden personen verspreid.

Ga je uit van het gemiddelde aantal sekspartners van negen stuks, dan heb je indirect bijna vier miljoen poppetjes aan je paarsgepunte lans geregen. Dokter Gigi Taguri van bovengenoemd bedrijf wil met de calculator mensen bewust maken van het nut van veilig vrijen. Want met iedere verovering, wordt de kans op een SOA exponentieel vergroot.

Ook een testje doen? Dat kan hier! O ja, je rechterhand telt niet als sekspartner, dus vul je gewoon 0 in...

Flinke lastenverlichting op komst

Vandaag presenteert het kabinet de nieuwe begroting. Uit deze begroting zijn al flink wat details gelekt, waaronder de lastenverlichting die op komst is.

Nederland heeft officiëel de crisis verlaten. De economische groei is weer versneld en het enige dat de pret nog drukt is het werkloosheidscijfer. Dit zorgt ervoor dat het kabinet Rutte 5 miljard uittrekt voor burgers en bedrijven. De belastingtarieven worden zo gewijzigd, dat vooral werkenden erop vooruitgaan. Vier op de vijf mensen gaan wat merken van de lastenverlichting en niemand gaat erop achteruit.

Andere punten uit de begroting zijn ook al uitgelekt. Zo gaat er extra geld naar defensie, zorg, kinderopvang en migratie.

Doodsvonnissen voor aanslag moskee Koeweit

Een rechtbank in Koeweit heeft dinsdag zeven verdachten ter dood veroordeeld voor hun aandeel in de aanslag op een moskee in juni. Een explosie in het sjiitische gebedshuis kostte toen 27 mensen het leven.

Volgens het staatspersbureau van het oliestaatje hebben acht andere verdachten celstraffen gekregen van twee tot vijftien jaar. Veertien verdachten zijn vrijgesproken.

De aanslag gebeurde op een vrijdag tijdens de ramadan. Het was uitzonderlijk druk in de Imam Sadiq-moskee toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Op dezelfde dag als de aanslag in Koeweit sloeg in Tunesië een schutter toe op een strand vol Britse toeristen. De terrorist schoot 38 mensen dood en kwam zelf om het leven tijdens een vuurgevecht.

Doodsvonnissen voor aanslag moskee Koeweit
Doodsvonnissen voor aanslag moskee Koeweit (Foto: ANP)

Kritiek op ingelaste modeshow Kanye West

Kanye West toont woensdag tijdens de New York Fashion Week zijn nieuwe collectie en heeft voor de verrassingsshow op het laatste moment uitnodigingen verstuurd. De rapper krijgt nu al kritiek op zijn surprise.

Zo zegt designer Anne Bowen: ''We zijn al een jaar bezig met de voorbereidingen. Onze show staat al maanden gepland in de kalender en ons bedrijf heeft er aanzienlijk in geïnvesteerd. En nu horen we ineens dat Kanye West op hetzelfde tijdstip en dezelfde datum een show organiseert''.

Bowen wordt nu gedwongen haar show te verplaatsen om nog enigszins op te vallen. ''Kanye weet dat hij enorme media-aandacht genereert. Het is gewoon niet ethisch om het zo aan te pakken. Het voelt als David tegen Goliath. We hebben met hart en ziel gewerkt aan onze show en verdienen het niet ondergelopen te worden", zegt Bowen tegen Women's Wear Daily.

Kim Kardashian heeft op Instagram een tipje van de sluier opgelicht over de nieuwe collectie van haar man, met een foto waarop ze laarzen draagt tot ver boven de knieën. Het schoeisel heeft een open teen. ''Voorproefje van Yeezy Seizoen 2'', schreef ze bij de foto.

Kanye West presenteerde in februari zijn eerste collectie, die hij voor Adidas heeft ontworpen.

Kritiek op ingelaste modeshow Kanye West
Kritiek op ingelaste modeshow Kanye West (Foto: BuzzE)

Topman BMW valt flauw op podium

Harald Krüger, de topman van autobouwer BMW, is dinsdag aan het begin van zijn persconferentie tijdens de autoshow in Frankfurt flauwgevallen.

De 49-jarige Krüger werd daarna, ondersteund maar lopend, van het podium geleid door twee assistenten. Hij heeft inmiddels een dokter gezien. "De gezondheid van de heer Krüger is stabiel en hij herstelt goed", aldus een woordvoerder. De bestuurder had last van duizelingen, voegde hij toe. Eerder op de ochtend had de bestuursvoorzitter al laten weten dat hij zich niet lekker voelde. Hij keerde onlangs terug van enkele buitenlandse reizen.

De persconferentie werd afgelast, financieel topman Friedrich Eichiner nam een rondetafelgesprek over.

Krüger is pas sinds mei bestuursvoorzitter van BMW, het was dus zijn eerste presentatie bij de belangrijke show in Frankfurt als roerganger van de onderneming. De topman, die sinds 2008 bestuurslid was bij BMW en verantwoordelijk voor productie, volgde destijds Norbert Reithofer op. Die werd president-commissaris.

Topman BMW valt flauw op podium
Topman BMW valt flauw op podium (Foto: ANP)

Project Morpheus heet vanaf nu gewoon PlayStation VR

De nieuwe naam voor het virtual reality-concept van Sony heet voortaan gewoon PlayStation VR. De werktitel Project Morpheus is dus niet meer.

De naamswijziging werd bekendgemaakt tijdens de Tokyo Game Show. Een aantal demo's die al te zien waren op E3 van dit jaar zullen beschikbaar worden gesteld voor bezoekers van TGS om uit te proberen met PlayStation VR. Onder de te proberen titels zijn onder andere Rigs: Mechanized Combat League en Summer Lesson.

projectmorpheus

Gevangenis De Koepel wordt tijdelijk AZC

Voormalig gevangenis De Koepel in Arnhem wordt vanaf dinsdag gebruikt om asielzoekers op te vangen. Dat heeft wethouder Henk Kok maandagavond bekendgemaakt.

Maandag, aan het eind van de middag, werd Kok op de hoogte gesteld door COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Zelf is hij niet blij met de keuze voor deze locatie. Hij hoopt dat de gemeente snel een nieuwe locatie kan vinden.

De Koepel zal 350 tot 400 asielzoekers huisvesten en de eersten kwamen vanochtend aan. Het gaat hier om asielzoekers die nog niet zijn aangemeld in Ter Apel.

Bussemaker in hightech-outfit

Minister Jet Bussemaker draagt op Prinsjesdag een hightech-outfit die speciaal voor haar is ontworpen door studenten aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven. De jurk en hoed zijn ontworpen met computermodellen. Haar handtas en de hakken van haar schoenen zijn 3D-geprint. Deze eerste draagbare hakken zijn een primeur, volgens het ministerie.

De minister van onderwijs, wetenschap en cultuur wil met de wetenschappelijke creatie 'de potentie' van de hightech en creatieve industrie onder de aandacht brengen.

Voor de jurk is eerst een bodyscan van Bussemaker gemaakt, waarna het ontwerp werd uitgevoerd door middel van zeefdrukken. De schoenen zijn met een voetscan op maat gemaakt en de hakken zijn laag voor laag opgebouwd met de printer.

Het ontwerp van haar hoed zorgt volgens de studenten voor een interactie tussen lichaam en materiaal. Het aanzicht van de hoed is bij elk standpunt van de kijker weer anders.

Bussemaker in hightech-outfit
Bussemaker in hightech-outfit (Foto: ANP)

Voorlopig laatste rit gouden koets

De gouden koets maakt dinsdag voorlopig voor het laatst de rit van paleis Noordeinde naar het Binnenhof en terug. Het rijtuig wordt de komende jaren gerenoveerd. De veel oudere glazen koets is de vervanger. Deze koets werd eerder dit jaar na een jarenlange opknapbeurt weer opgeleverd.

Protocollair hebben beide rijtuigen dezelfde status. De glazen koets is al in 1826 in koninklijk bezit gekomen. Koning Willem III gebruikte de koets voor de jaarlijkse opening van de Staten-Generaal en zijn weduwe koningin Emma en dochter koningin Wilhelmina zetten die traditie voort.

Wilhelmina kreeg geheel tegen haar wensen bij haar inhuldiging in 1898 een geschenk van de Amsterdamse burgerij: de gouden koets. De vorstin stond bepaald niet te trappelen om dit gevaarte te gaan gebruiken, maar bij haar huwelijk in 1901 deed ze het toch maar.

Teleurstelling

Het 'volk' was enthousiast en wilde graag dat de koets ook op Prinsjesdag zou uitrijden. Wilhelmina gaf in 1903 voor het eerst toe, maar pakte een jaar later weer de glazen koets. In de daaropvolgende jaren werden beide rijtuigen afgewisseld.

"Dat was heden toch wel een teleurstelling voor de buitenmensen! De gouden koets bleef opgeborgen en de koninklijke familie reed in de glazen koets", schreef De Telegraaf nog in 1923. De boodschap werd ook aan het hof begrepen en daarna kreeg de gouden koets de voorkeur. Niet van koningin Wilhelmina overigens.

Gijzeling

Wilhelmina noteerde in 1945 in haar dagboek over de opening van de vergadering van de voorlopige Staten-Generaal: ,,De stoet was geheel aangepast aan de tijdsomstandigheden. Wij gingen per auto; onze paarden waren alle gestolen en weggevoerd door de vijand [...] de onderdelen van leger, vloot en luchtmacht in de stoet droegen slechts battledress. Naar mijn oordeel de mooiste opening der Staten-Generaal die er ooit is geweest. Doch ik sta hierin vrijwel alleen".

De rentree van de gouden koets volgde in 1948 en sindsdien heeft het rijtuig alleen in 1974 ontbroken. Dat jaar was er een gijzeling gaande in de Franse ambassade pal naast de route en ging koningin Juliana met de auto naar de Ridderzaal.

Voorlopig laatste rit gouden koets
Voorlopig laatste rit gouden koets (Foto: ANP)

Toronto trekt zich terug voor Spelen 2024

De Canadese stad Toronto zal zich niet kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024. Volgens diverse media maakt burgemeester John Tory dat dinsdag bekend. De grootste stad van Canada zou te weinig steun hebben van sponsors.

Door het wegvallen van Toronto blijven Parijs, Los Angeles, Rome, Boedapest en Hamburg over als de steden die gaan wedijveren voor het binnenhalen van het sportspektakel over negen jaar. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt in september 2017 een keuze.

Toronto organiseerde deze zomer met veel succes de Pan-Amerikaanse Spelen.

Toronto trekt zich terug voor Spelen 2024
Toronto trekt zich terug voor Spelen 2024 (Foto: ANP)

Amsterdamse politie neemt meer wapens in beslag

De Amsterdamse politie heeft dit jaar al ruim driehonderd wapens in beslag genomen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in heel 2014, zei korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg maandagavond in het AT5-programma Het Verhoor.

Vorig jaar nam de politie 314 wapens in beslag. Nu zijn dat er al iets meer dan driehonderd. Volgens Aalbersberg is nog altijd sprake van een toename van het aantal wapens en neemt de politie veel in beslag. Het gaat daarbij om allerlei soorten: "automatische wapens, omgebouwde wapens en alles wat daaronder valt", aldus de korpschef.

Hoewel er de afgelopen maanden geen liquidaties zijn gepleegd in de stad, is er nog altijd sprake van een dreiging. Volgens de korpschef worden echter elke week nog mensen gewaarschuwd omdat de politie informatie heeft dat ze potentieel doelwit zijn.

Maandag werd in Amsterdam een man opgepakt omdat hij een paraplu op zijn rug droeg die sprekend op een geweer leek. Hij heeft een proces-verbaal gekregen voor het overtreden van de Wet Wapens en Munitie.

Politie vindt al ruim 300 wapens in Amsterdam
Politie vindt al ruim 300 wapens in Amsterdam (Foto: ANP)

Monokuma is overal in New Danganronpa V3

Monokuma en Monomi hebben samen New Danganronpa V3 aangekondigd, een nieuw deel in de serie. De game is in de maak voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Veel is nog niet bekend over de game, behalve dat we een gelijke setting zien als de eerste twee delen. Wel met één klein verschil: we zien geen diversiteit aan scholieren, maar een diversiteit aan Monokuma, Monomi en een nog onbekende beer. In de toekomst horen we uiteraard meer.

Daarnaast is er 'meer' Danganronpa geteased in dezelfde trailer, maar ook daar moeten we nog even op wachten.

Hongaarse politie pakt vluchtelingen op

De Hongaarse politie is dinsdag begonnen met het arresteren van vluchtelingen die vanuit Servië de grens overstaken. Negen Syrische en zeven Afghaanse vluchtelingen werden 's morgens vroeg opgepakt nadat ze onder het omstreden grenshek door waren gekropen. Sinds dinsdag is een nieuw streng regime van kracht.

Hongarije stuurt vluchtelingen voortaan terug naar Servië. Wie toch illegaal binnenkomt, riskeert een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Mensen die vernielingen aanbrengen aan het omstreden hek op de grens, kunnen nog eens twee jaar extra celstraf krijgen.

Hongaarse politie pakt vluchtelingen op
Hongaarse politie pakt vluchtelingen op (Foto: ANP)

Sony kondigt Gravity Rush 1 en 2 aan voor PlayStation 4

Sony heeft een port van Gravity Rush 1 aangekondigd voor PlayStation 4. De game verscheen eerder enkel voor PlayStation Vita. Daarnaast is deel twee, Gravity Rush 2, ook aangekondigd voor PlayStation 4. Hiermee lijkt de console het nieuwe platform voor de serie te zijn geworden.

Deel 1 verschijnt 10 december in Japan. Deel 2 heeft nog geen releasedatum, anders dan dat hij in 2016 beschikbaar komt. 

Edit 10:05 trailer toegevoegd

Gravity Rush 2

Capcom kondigt Resident Evil Umbrella Corps aan

De Resident Evil-serie viert volgend jaar alweer zijn 20ste verjaardag en dat hoor je te vieren met een nieuwe game. Resident Evil Umbrella Corps wordt een third person shooter waarbij je als soldaat voor Umbrella Corps zombies moet elimineren. Het speelt in de stijl van Resident Evil: Operation Raccoon City, dus verwacht dat er veel geschoten wordt met een beetje horror. 

De game komt ergens in 2016 uit. 

Edit: In de game moet je het met je team opnemen tegen een ander team. Terwijl je tegen elkaar vecht, lopen er ook nog zombies rond die je het leven moeilijker maken. De game gaat gebruik maken van de Untiy-Engine en is alleen digitaal te verkrijgen op Steam en PlayStation 4.

Ni-oh leeft en komt in 2016 naar PlayStation 4

Ni-oh is een samurai-game met een lange geschiedenis. Aangekondigd in 2004 zou de game moeten verschijnen in 2006. Dit lukte niet, waarna we tot 2009 moesten wachten op meer informatie. In 2010 werd de ontwikkeling overgenomen door Team Ninja. 

Nu, in 2015, krijgen we eindelijk bevestiging dat de game verschijnt in 2016 op PlayStation 4. Laten we hopen dat de game niet opnieuw wordt uitgesteld. De trailer is hieronder te bekijken.

Werkstraf voor zware biermishandeling

Kenneth William Super is gisteren door Queenstown District Court veroordeeld tot 400 uur schoffelen. Een belachelijk lage straf voor zijn daad. De 53-jarige Nieuw-Zeelander heeft namelijk duizenden liters bier verspild.

De biermishandelaar was al jaren werkzaam als hoofdbrouwer bij Wanaka Beerworks, een lokale bierbrouwer. Tot de brouwerij vorig jaar werd overgenomen en Super een nieuwe baas kreeg. Hij kon het echter niet vinden met de nieuwe managers.

In november vorig jaar waren de spanningen zo hoog opgelopen, dat de brouwer op een avond met zijn werksleutel de brouwerij opende en het pand betrad. Hij opende enkele vaten, waarna de tranen springen uw reporter in de ogen 12.000 liter bier uit de vaten het gebouw in stroomde. Het kostbare vocht sijpelde door alle vloeren en muren zo een naastgelegen speelgoedmuseum in.

De totale schade bedroeg zo'n 80.000 dollar. Omdat Super ook een grote hoeveelheid wiet in zijn bezit bleek te hebben, veroordeelde de rechtbank hem gisteren tot een maximale taakstraf van 400 uur. Ook moet hij 26.000 dollar schadevergoeding betalen.

Zwangerschap belemmert Trijntje niet bij zang

De zwangere Trijntje Oosterhuis heeft groen licht van de huisarts gekregen om volgende week te beginnen aan haar clubtour Walk Along. De zangeres, die in december haar derde kindje verwacht, doet tot eind oktober de grote poppodia aan.

"Kijk, toen we deze tour planden wist ik natuurlijk niet dat ik tegen die tijd zwanger zou zijn", vertelt Oosterhuis in het AD. ''Maar ik vind het het ook geen reden om af te zeggen. Ik ben niet ziek, ik ben gewoon zwanger. En ik behoor gelukkig niet tot de zangeressen die er te veel hinder van ondervinden om te kunnen zingen. Want die zijn er genoeg'', aldus Trijntje.

''Ik ben er niet het type voor om iets onverantwoords te doen, maar hier zit echt geen enkel risico aan. De huisarts heeft me groen licht gegeven. Ik ben mijn eerdere zwangerschappen ook doorgegaan met optreden. Ik zeg altijd: die jongens zongen in de wieg toonladders, in plaats van dat ze lagen te huilen."

Trijntje Oosterhuis trapt de tournee volgende week dinsdag af in de Amsterdamse poptempel Paradiso. "Dit zijn voor mij de mooiste tien avonden in twee maanden tijd, die wil ik niet missen."

Zwangerschap belemmert Trijntje niet bij zang
Zwangerschap belemmert Trijntje niet bij zang (Foto: BuzzE)

Eerste Oranjefans al langs de route

De eerste fanatieke Oranjefans zijn dinsdagochtend al vroeg langs de route van de gouden koets gespot. Zo stonden rond 07.00 uur bij Paleis Noordeinde drie belangstellenden. Kort daarvoor was het plein voor het paleis nog een keer schoongeveegd door de reinigingsdienst van de gemeente.

De koninklijke stoet met onder anderen koning Willem-Alexander vertrekt om 12.50 uur van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Daar leest de koning in de Ridderzaal de troonrede voor.

Het is voorlopig de laatste keer dat de gouden koets op Prinsjesdag is te zien. De koets is de komende jaren uit de roulatie voor groot onderhoud.

Eerste Oranjefans al langs de route
Eerste Oranjefans al langs de route (Foto: ANP)

Veel vluchtelingen op valreep naar Hongarije

Een recordaantal vluchtelingen is maandag de grens tussen Servië en Hongarije overgestoken. Meer dan 9000 mensen kwamen het land binnen op de dag voor het ingaan van een strenger regime. Volgens de Hongaarse politie was het daarmee de drukste dag van dit jaar aan de grens.

Hongarije heeft aangekondigd dat het vluchtelingen voortaan terugstuurt naar Servië. Vanaf dinsdag is het bovendien strafbaar om illegaal het land binnen te komen. Daarop staat een celstraf van maximaal drie jaar. Wie vernielingen aanbrengt aan het omstreden hek dat de Hongaarse regering heeft laten bouwen langs de grens met Servië, kan nog eens twee jaar extra celstraf krijgen.

Voor veruit de meeste vluchtelingen is Hongarije niet de eindbestemming. Premier Viktor Orbán ziet de toestroom van asielzoekers echter als een bedreiging voor de "Hongaarse manier van leven".

Veel vluchtelingen op valreep naar Hongarije
Veel vluchtelingen op valreep naar Hongarije (Foto: ANP)

Autoverkoop EU herstelde verder in augustus

De vraag naar nieuwe auto's in de Europese Unie bleef in augustus verder herstellen. Uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie ACEA blijkt dat het aantal verkochte personenwagens afgelopen maand 11,2 procent hoger lag dan een jaar eerder.

In alle lidstaten van de EU bij elkaar werden 744.799 personenwagens verkocht. Zoals al eerder bekendgemaakt door Nederlandse brancheorganisaties brachten dealers in ons land 31.225 voertuigen aan de man, wat neerkomt op een toename met 22,3 procent.

Augustus behoort met februari tot de zwakste maanden van het jaar wat betreft de autoverkopen. Desondanks lieten volgens ACEA alle belangrijke markten groei zien. Zo werden in Spanje 23,3 procent meer nieuwe auto's op naam gesteld, in Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië rond de 10 procent en in Duitsland 6,2 procent.

De sterkste stijging deed zich voor in Cyprus. Daar nam de autoverkoop met 41,5 procent toe. Ierland volgde met een verkoopgroei van 31,7 procent. De enige landen met een daling waren Luxemburg (min 10,5 procent), Bulgarije (min 4,9 procent) en Estland (min 1,9 procent).

Autoverkoop EU herstelde verder in augustus
Autoverkoop EU herstelde verder in augustus (Foto: ANP)

Baron keert terug in Bassie en Adriaan-film

De Baron, de beroemde schurk uit de langlopende reeks Bassie & Adriaan, keert terug in de speelfim over het illustere duo. Het personage, gespeeld door Aad van Toor, is in Koen & Keet en de speurtocht naar Bassie & Adriaan even te zien als hij zijn neefje de opdracht geeft de clown en de acrobaat te ontvoeren. Ook zijn handlanger Vlugge Japie (Bas van Toor) keert heel kort terug, al loopt deze tegenwoordig met een rollator.

Het was lang onduidelijk of de beroemdste boeven uit de succesvolle serie in de film te zien zouden zijn. In de film dragen Bassie & Adriaan het stokje over aan twee talentvolle jonge circusartiesten (Patrick Martens en Janouk Kelderman). Het tweetal moet op zoek naar Bassie en Adriaan als deze zijn ontvoerd door de Jonkheer (Fabian Jansen), een neef van de gemene Baron uit de oude serie.

De film is vanaf 7 oktober in de bioscopen te zien. Bas en Aad van Toor (inmiddels 79 en 72 jaar oud) hebben zondag op het Filmfestival van Oostende een Lifetime Achievement Award gekregen. Zij kregen de prijs voor hun grote en belangwekkende bijdrage aan de Nederlandstalige televisie. Het tweetal brak in de jaren zestig door als acrobaten-duo The Crocksons en waren daarna 35 jaar lang te zien als het komische duo Bassie & Adriaan.

 Baron keert terug in Bassie en Adriaan-film
Baron keert terug in Bassie en Adriaan-film (Foto: BuzzE)

Badr Hari weer voor de rechter

Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich vanaf dinsdag in hoger beroep over de vraag of Badr Hari schuldig is aan onder meer de zware mishandeling van zakenman Koen Everink drie jaar geleden in een skybox in de Amsterdam ArenA. De zaak zou eigenlijk in juni behandeld worden, maar werd toen op verzoek van zijn advocaat Bénédicte Ficq aangehouden.

Aanleiding waren 'trieste' en 'delicate' ontwikkelingen rond de persoon van Hari. Ook de zaak tegen zijn medeverdachte Ferhat Y. werd aangehouden. Vechtsporter Hari werd begin vorig jaar vanwege een reeks geweldsmisdrijven in Amsterdam, waaronder de mishandeling van Everink, veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zowel Hari als het OM gingen tegen de uitspraak in beroep. Het OM had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Medeverdachte Ferhat Y., die een rol zou hebben gespeeld bij de mishandeling van Everink, werd vrijgesproken door de rechtbank. Het hof heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak: dinsdag, woensdag en vrijdag.

Hof buigt zich weer over Badr Hari
Hof buigt zich weer over Badr Hari (Foto: BuzzE)

Volledige lijst Rock Band 4 bekend

De hele lijst met nummers die met Rock Band 4 meegeleverd worden is bekendgemaakt op Twitter door de laatste paar artiesten met bijbehorende nummers te posten.

Mocht deze lijst nog te kort zijn naar je smaak, dan zijn alle eerder DLC van de vorige Rock Band-games beschikbaar, zodat je uit zo'n 1500 nummers kunt kiezen. Mocht je voor de vorige games al aankopen hebben gedaan en zit je op dezelfde console-familie, dan worden deze overgezet. Van Xbox naar PlayStation en vice versa kan dus niet.

Rock Band 4 komt 6 oktober uit op PlayStation 4 en Xbox One.

  • .38 Special – Caught Up In You
  • 4 Non Blondes – What’s Up?
  • Aerosmith – Toys in the Attic
  • Arctic Monkeys – Arabella
  • Avenged Sevenfold – Hail to the King
  • Benjamin Booker – Violent Shiver
  • The Black Keys – Fever
  • Brad Paisley ft. Keith Urban – Start A Band
  • Brandi Carlile – Mainstream Kid
  • The Both – Milwaukee
  • Cake – Short Skirt/Long Jacket
  • The Cure – Friday I’m In Love
  • Dark Wheels – V-Bomb
  • Disturbed – Prayer
  • Dream Theater – Metropolis – Part 1 – “The Miracle And The Sleeper”
  • Duck & Cover – Knock ‘Em Down
  • Eddie Japan – Albert
  • Elvis Presley – Suspicious Minds
  • Fall Out Boy – Centuries
  • Fleetwood Mac – You Make Loving Fun
  • Foo Fighters – The Feast and the Famine
  • Gary Clark Jr. – Ain’t Messin ‘Round
  • Gin Blossoms – Follow You Down
  • Grouplove – Tongue Tied
  • Halestorm – I Miss The Misery
  • Heart – Kick It Out
  • Heaven’s Basement – I Am Electric
  • Imagine Dragons – I Bet My Life
  • Jack White – Lazaretto
  • Jeff Allen – Recession
  • Johnny Blazes and the Pretty Boys – Cold Clear Light
  • Judas Priest – Halls Of Valhalla
  • The Killers – Somebody Told Me
  • Lightning Bolt – Dream Genie
  • Little Big Town – Little White Church
  • Live – All Over You
  • Lucius – Turn It Around
  • Lynyrd Skynyrd – That Smell
  • Mark Ronson ft. Bruno Mars – Uptown Funk
  • The Mighty Mighty Bosstones – The Impression That I Get
  • The Outfield – Your Love
  • Ozzy Osbourne – Miracle Man
  • Tijuana Sweetheart – Pistol Whipped
  • Paramore – Still Into You
  • The Protomen – Light Up The Night
  • Queens of the Stone Age – My God Is The Sun
  • Rick Derringer – Rock and Roll, Hoochie Koo
  • Rush – A Passage To Bangkok
  • Scandal – The Warrior
  • Scorpions – No One Like You
  • Slydigs – Light The Fuse
  • Soul Remnants – Dead Black (Heart of Ice)
  • Soundgarden – Superunknown
  • Spin Doctors – Little Miss Can’t Be Wrong
  • St. Vincent – Birth In Reverse
  • System of a Down – Spiders
  • Van Halen – Panama
  • Van Morrison – Brown Eyed Girl
  • White Denim – At Night In Dreams
  • The Who – The Seeker

Minirok verboden in Amerikaanse gemeente

Op sommige plaatsen worden - soms verregaande - beperkingen opgelegd aan hoe vrouwen zich kunnen kleden. Saoedi-Arabië, Iran en het Vaticaan zijn hier enkele voorbeelden van, en ook streng-gereformeerde scholen kunnen er wat van. Ook de Amerikaanse gemeente Dadeville, in de zuidelijke staat Alabama, lijkt nu in deze trend mee te gaan: hier heeft de gemeenteraad het dragen van de minirok verboden.

Het verbod heeft zijn oorsprong in een ander verbod: het dragen van een afgezakte broek, waardoor onderkleding zichtbaar is, was eerder al in de ban gedaan. Dit verbod trof vooral mannen; om vrouwen evenredig te treffen met kledingvoorschriften, werd dan ook maar besloten om minirokken eveneens in de ban te doen. De redenering hierbij is dat minirokken sterk doen denken aan onderkleding. Gemeenteraadslid Frank Goodman stelt dat het tonen van dergelijke kleding "een gebrek aan respect in de openbare ruimte" toont, en dat deze "een verkeerd voorbeeld voor de jongere generatie" vormt.

Het woord van God wordt eveneens op tafel gebracht om het verbod te bekrachtigen. "Ik heb dit onderwerp in mijn gebeden aangehaald, en me gerealiseerd dat God dit soort praktijken niet zou goedkeuren" aldus nog Goodman. Ook meer pragmatische redenen worden aangehaald om voor het verbod te pleiten: mensen die schaars gekleed of met zichtbare onderkleding over straat gaan, zouden minder kans hebben om een baan te vinden. Het is voorlopig nog onduidelijk of en hoe het verbod gehandhaafd zal worden, en wat exact als 'onderkleding' geldt.

Liefhebbers van de minirok mijden voortaan beter Dadeville, Alabama.

D66 komt met eigen belastingplan

D66 komt deze Prinsjesdag met een eigen belastingplan als alternatief voor dat van staatssecretaris Eric Wiebes. De voorstellen van D66 leveren volgens eigen zeggen 75.000 banen op, tegen 35.000 van het kabinet. Om een en ander te betalen wil D66 milieuvervuiling en energieverspilling meer belasten en met name een heffing invoeren voor vervuilende vrachtwagens.

"Alles moet er de komende jaren op gericht zijn meer banen te creëren. Het kabinet leent 5 miljard en deelt dat uit als 'gratis' geld, terwijl er nauwelijks extra banen bijkomen. Wij gebruiken die 5 miljard gericht om meer banen te creëren", zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Het wordt voor werkgevers goedkoper om mensen in dienst te nemen. "Wij verlagen de lasten op arbeid in totaal met 6,5 miljard euro, dat is fors meer dan de 5 miljard van het kabinet. Voor een ondernemer die een eerste werknemer in dienst wil nemen, verlagen wij bijvoorbeeld de lasten met 10.000 euro" , aldus Pechtold.

Kinderopvangtoeslag

Werken moet ook aantrekkelijker worden. D66 stopt ruim twee keer zoveel in de kinderopvangtoeslag als het kabinet. Een gezin met anderhalf keer modaal en twee kinderen drie dagen per week in kinderopvang is volgens de eigen berekeningen van de partij bij D66 240 euro per maand goedkoper uit, tegen 108 euro in de plannen van het kabinet.

In totaal zegt D66 voor 1,5 miljard euro aan lasten op arbeid te verschuiven naar belasting op vervuiling. ,,We laten liever de vervuiler belasting betalen dan de werkende", zegt Pechtold.

D66 wil ook het rondpompen van geld tegengaan. Vijf miljoen huishoudens krijgen een toeslag, terwijl ze ook belasting betalen. Dat kan gemakkelijker, denken ze bij D66.

D66 komt met eigen belastingplan
D66 komt met eigen belastingplan (Foto: ANP)

Turnbull beëdigd als premier Australië

Malcolm Turnbull is dinsdag ingezworen als premier van Australië, nadat Tony Abbott in een stemming door de Liberale Partij aan de kant was gezet. Turnbull is de 29e premier van Australië.

Het is aan de zestigjarige Turnbull om de dalende populariteit van de regeringspartij een halt toe te roepen in de aanloop naar verkiezingen komend jaar. Hij zal voor eenheid binnen de partij moeten zorgen, omdat een aantal ministers die loyaal zijn aan Abbott hebben gedreigd op te stappen.

Turnbull werd door gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove, vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth, beëdigd.

Turnbull beëdigd als premier Australië
Turnbull beëdigd als premier Australië (Foto: ANP)

Het weer vandaag: zware windstoten aan de kust

Vandaag wordt het buiïg, met kans op zware windstoten aan de kust en maxima van 16 tot 18 graden.

Wie gisteren net op het verkeerde moment de deur uitging, liep het risico in een felle regenbui verzeild te raken. Ook vandaag blijf je beter op je hoede: het herfstachtige weer houdt onverminderd aan. Deze ochtend is het weer nog relatief rustig, maar een gebied met intense buien ligt al te wachten boven de Noordzee en de Belgische kust. Dit regengebied zou in de loop van de dag vooral over het kustgebied heibel kunnen schoppen. Daarbij geldt een weerswaarschuwing voor windstoten: opletten in het verkeer dus, vooral als je met aanhanger rijdt.

Morgen lijkt zo mogelijk nog slechter te worden: de krachtige wind blijft aanhouden, en in de loop van de woensdag zal een regengebied over het land trekken, gevolgd door buien. De wat hogere maxima zullen amper een pleister op de wond vormen. Later in de week wordt het weer iets beter, zonder dat we direct van nazomer zullen kunnen spreken. Eerst maar eens twee zeer herfstachtige dagen doorkomen.

Super Smash Bros. krijgt Mario Maker

Vanaf 30 september is er nog meer Super Mario Maker, maar dan als arena in Super Smash Bros. De vechtgame krijgt de update op Nintendo 3DS en Wii U.

In onderstaande video zie je het level zelf letterlijk opgebouwd worden. Er verschijnt een hand die het level namelijk op Super Mario Maker-wijze in elkaar zet. Het design zal elke keer anders zijn, en de stijl komt uit of Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World of New Super Mario Bros. Breek je iets, zoals een blok, dan verschijnt de hand weer op het te repareren.

Hopelijk komt Super Smash Bros. ooit nog in Super Mario Maker, zodat we onze eigen arena's kunnen maken.

Uncharted-collectie krijgt demo

Sony heeft de Uncharted: The Nathan Drake Collection-demo aangekondigd. Het 'Warzone'-hoofdstuk uit Uncharted 2: Among Thieves is vanaf 29 september uit de PlayStation Store te halen.

Daarnaast heeft Sony een gameplayvideo van elf minuten uitgebracht om ons een stuk uit de opgepoetste versie van Uncharted: Drake’s Fortune op een PlayStation 4 te zien draaien.

Uncharted: The Nathan Drake Collection komt 7 oktober uit op PlayStation 4. In de collectie zitten de remasters van de singleplayermodi uit Uncharted, Uncharted 2 en Uncharted 3. Bluepoint Games is de studio die deze remasters heeft gemaakt, zodat Naughty Dog verder kan werken aan Uncharted 4 dat volgend jaar uitkomt.

Driveclub krijgt flink wat updates

Evolution Studios gaat vanaf deze week tot aan de kerst hun racespel Driveclub elke week voorzien van nieuwe Sprint modus-tracks. Deze updates zijn gratis. Nilgiri Hills in India en Taapaca in Chili zijn inmiddels al te downloaden.

Verder liet de studio weten dat ze met een grote update bezig zijn voor volgende maand. En alsof ze niets te doen hebben komt er naast de update nog de custom lobbies voor de multiplayer. Meer informatie over de precieze inhoud van de patch wordt pas later bekendgemaakt.

Driveclub is al uit voor PlayStation 4. Mocht je het eens willen uitproberen dan is er de gratis PSN Plus-versie.

Honderden doden door mazelenuitbraak Congo

In de Democratische Republiek Congo zijn meer dan vierhonderd mensen bezweken aan de mazelen. Volgens de Verenigde Naties en Artsen Zonder Grenzen zijn er meer dan 23.000 mensen, vooral kinderen, besmet geraakt met het mazelenvirus. Daarover bericht de krant The New York Times dinsdag.

In februari brak het mazelenvirus uit in de zuidelijke regio Katanga. De autoriteiten hebben pas in september erkend dat het een probleem vormt voor de Congelese bevolking. Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn in een dorp van vijfhonderd mensen in twee maanden tijd meer dan dertig kinderen van vijf jaar of jonger omgekomen.

Meer dan 300.000 kinderen in het land zijn door Artsen Zonder Grenzen ingeënt tegen de mazelen, maar de inentingsactie duurt lang en is moeilijk. Het medicijn moet koud worden bewaard en voor een goede bescherming moeten mensen twee prikken krijgen met een tussentijd van enkele weken. Vanwege slechte wegen is het ook moeilijk om afgelegen dorpen de bereiken.

Honderden doden door mazelenuitbraak Congo
Honderden doden door mazelenuitbraak Congo (Foto: ANP)

Fuck, dat is een oud woord

Fuck, het is al eeuwenlang een veelgebruikt woord, kijk alleen al naar waar de naam FOK! vanaf is geleid. Een Britse onderzoeker meent echter dat het woord bijna twee eeuwen ouder is dan eerst werd gedacht. In oude gerechtsdocumenten uit 1310 kwam Dr. Paul Booth de naam 'Roger Fuckebythenavele' meermaals tegen.

Booth was bezig met een onderzoek naar Eduard II, de koning van Engeland tussen 1307 en 1327. Terwijl hij de oude documenten van de Chester County rechtbank aan het doornemen was, kwam hij opeens de naam van Fuckebythenavele tegen. In eerste instantie dacht hij dat het een grap was van de griffier, maar nadat de naam voor de derde keer opdook was hij er vrij zeker van dat het de echte eigennaam was.

Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, al heeft Dr. Booth er wel een aantal theorieën over. Zo zou het kunnen betekenen "een man met zo weinig sekservaring dat hij probeert seks te hebben met de navel". Of dat de persoon zelfs nog dommer was en de navel aanzag voor de plek om het heiligdom van de vrouw te betreden. Hoe dan ook, met Fuckebythenavele is het niet heel goed afgelopen, hij werd in het document vogelvrij verklaard.

Hoewel Fuckebythenavele waarschijnlijk geen fijn lot is begaan, blijft zijn naam doorleven. Lange tijd werd gedacht dat het woord fuck pas rond de 15e eeuw zijn intrede deed. Het voorheen oudst geachte document waar het woord in voorkwam stamt uit omstreeks 1475. Dit was in het satirische gedicht Flen flyys dat in half Engels en half Latijn was geschreven. Hierin was het woord echter geschreven in een code die kon worden omgezet naar het woord 'fuccant'.

Fuck

'Vluchteling moet in Servië asiel aanvragen'

Hongarije zegt vluchtelingen bij de grens met Servië terug te sturen als zij in dat land geen asiel hebben aangevraagd. Een woordvoerder van de Hongaarse regering zei maandag dat het beleid in lijn is met de internationale regelgeving.

Het illegaal oversteken van de Hongaarse grens is sinds dinsdag strafbaar. De maatregel moet ervoor zorgen dat de toestroom vluchtelingen wordt ingeperkt. Wie illegaal de grens oversteekt riskeert een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Als vluchtelingen in hun illegale overtocht ook vernielingen aanbrengen, zoals het kapotmaken van een grenshek, dan is de maximale straf vijf jaar cel.

'Vluchteling moet in Servië asiel aanvragen'
'Vluchteling moet in Servië asiel aanvragen' (Foto: ANP)

Dodelijk verleden 54

‘Alsof ik niet meer zou weten wie mijn ouders waren?’ zei ik terwijl ik het koud kreeg en begon te rillen. En nog voor de eerste rilling sloeg Hernou zijn vest om mijn schouders. ‘Hernou, jij kan mijn vader niet zijn. Ik ben even over de vijftig, jij ook.’ Hij stond op na mijn woorden en keek mij aan. ‘Wat zei Greta over haar leeftijd?’
‘Weet ik veel, ze zat vol vage shit. Veel dingen begreep ik gewoon niet en als jij daar nu ook mee komt aanzetten…’, zei ik geïrriteerd.
‘Waarom krijg je het koud?

Rood voor Elia bij Jong Feyenoord

Voor aanvaller Eljero Elia duurde de wedstrijd van Jong Feyenoord maandagavond in Rotterdam tegen Jong Cambuur iets langer dan een half uur. Hij kreeg in de 36e minuut de rode kaart, mogelijk voor aanmerkingen op de leiding. Elia riskeert daarmee een schorsing, die hem ook bij het eerste elftal aan de kant zal houden. Zolang hij niet voor het beloftenteam mag uitkomen, is hij ook voor de hoofdmacht geschorst. Nog deze week volgt er duidelijkheid over de eventuele strafmaat.

Elia viel zondag in de thuiswedstrijd tegen Willem II in en bezorgde Feyenoord met een fraaie treffer de winst (1-0). Hij hoopt al enige tijd op een kans in het Rotterdamse basisteam. Zondag speelt Feyenoord uit tegen Roda JC.

Rood voor Elia bij Jong Feyenoord
Rood voor Elia bij Jong Feyenoord (Foto: ANP)

Djokovic sluit 2015 af als nummer 1

Voor de vierde keer in zijn schitterende loopbaan zal tennisser Novak Djokovic het seizoen als nummer één van de wereld beëindigen. Door zijn triomf zondag bij de US Open in New York is de 28-jarige Serviër voorlopig niet meer te achterhalen. Eerder dit jaar veroverde hij ook op de Australian Open en op Wimbledon de titel. De tienvoudige grandslamwinnaar sloot in 2011, 2012 en 2014 het seizoen eveneens af als aanvoerder van het mondiale klassement.

"Vanaf 1 januari vechten we elk jaar om de koppositie", zei Djokovic, die met de Duitse oud-tenniskampioen Boris Becker als trainer-coach samenwerkt. "Het is een heerlijk gevoel nu al zekerheid te hebben over de eerste plaats, terwijl er dit seizoen nog enkele toernooien op het programma staan."

Djokovic komt dit jaar nog in actie in Beijing, Shanghai, Parijs en Londen.

Djokovic sluit 2015 af als nummer 1
Djokovic sluit 2015 af als nummer 1 (Foto: ANP)

TV-special over vermeende slachtoffers Bill Cosby

De Amerikaanse televisiezender A&E gaat deze week een special uitzenden gewijd aan de beschuldigers van acteur Bill Cosby. In de special krijgt een fors aantal vrouwen de gelegenheid om hun verhaal te doen over het vermeende seksueel misbruik en ander wangedrag van Cosby.

Het programma, genaamd Cosby: The Women Speak, zal in een uur tijd zoveel mogeljk vrouwen aan het woord laten, waarvan enkele voor het eerst publiekelijk uit de school klappen. Onder de geïnterviewden zijn actrice Louisa Moritz, publicist Joan Tarshis en model Beverly Johnson. Laatstgenoemde gaf vorige week in Good Morning America nog te kennen dat ze Cosby vergeeft voor wat hij haar heeft aangedaan.

De beschuldigingen tegen Cosby blijven oplopen. Inmiddels hebben in totaal 50 vrouwen zich gemeld met aantijgingen tegen de comedyveteraan. De A&E-special wordt donderdag 17 september uitgezonden en is de eerste in een reeks van totaal vier delen.

Cosby-beschuldigers krijgen publiek platform om hun verhaal te doen (Foto: AP Images)
Cosby-beschuldigers krijgen publiek platform om hun verhaal te doen (Foto: AP Images)

Amnesty: Europees overleg jammerlijk mislukt

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft kritiek geuit op het uitblijven van een oplossing voor het vluchtelingenprobleem in de Europese Unie. Bij het overleg maandag is het de Europese bewindslieden "jammerlijk mislukt een voortrekkersrol te vervullen en met een antwoord te komen voor de wereldwijde vluchtelingencrisis", aldus Amnesty.

De organisatie hekelt dat er vanuit Europa geen concrete stappen worden genomen. "Het vluchtelingenprobleem wordt met de dag groter, maar de EU is met haar reactie verlamd en niet vastberaden", zei Iverna McGowan van Amnesty. De organisatie heeft zelf plannen opgesteld om de crisis tegen te gaan en die voorgelegd aan politici.

"De EU biedt verplaatsing van vluchtelingen als een oplossing voor de vluchtelingencrisis. Behalve dat het niet goed wordt uitgevoerd, is het verhuizen geen duurzame oplossing."Volgens McGowan is het beter om veilige en legale routes naar de EU te maken en vluchtelingen een officiële status te geven.

Amnesty: Europees overleg jammerlijk mislukt
Amnesty: Europees overleg jammerlijk mislukt (Foto: ANP)

Ratelband heeft vertrouwen in rechtszaak

Emile Ratelband staat donderdag weer voor de rechter, maar heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt. De positiviteitsgoeroe wordt door zijn ex Moon beschuldigd van mishandeling. "Natuurlijk ben ik heftig in mijn bewegingen", zei Ratelband maandag in RTL Boulevard. "Maar ik heb mijn kinderen nooit geslagen en hetzelfde geldt voor haar."

Volgens Ratelband zit alles 'gewoon in d'r kop'. Volgens Moon sloeg de positiviteitsgoeroe haar onder meer in het gezicht en schopte hij tegen haar scheen. "Ik vraag de rechter steeds: laat mij en mijn vrouw psychisch onderzoeken", zei Ratelband, die zijn ex al jaren geregeld in de rechtszaal treft. "Ik ben een beetje gek, maar ik verdien er nog een beetje geld mee, maar zij spoort ook niet."

Ratelband hoopt dat ook Moon in gaat zien dat hun kinderen Royce en Emilio centraal moeten staan. "Lieve schat het gaat om de kindjes", richtte hij zich tot zijn ex. "Het gaat niet om jou en mij. Stel nou dat de rechter zegt: Ratelband gaat zes weken de gevangenis in, wat zeg je dan tegen de kinderen?"

Ratelband heeft vertrouwen in rechtszaak
Ratelband heeft vertrouwen in rechtszaak (Foto: BuzzE)

Kabinet heeft het niet op Russisch onderzoek

Het Nederlandse kabinet is er 'niet van overtuigd' dat Rusland alle mogelijkheden heeft benut om de mensen te vinden die een Nederlandse diplomaat mishandelden. Dat deden ze in zijn huis in Moskou in oktober 2013.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders schrijft nu aan de Tweede Kamer dat Nederland Rusland 'met klem' heeft gevraagd om 'gedetailleerde inzage' te geven in het verloop van het onderzoek.

Tot nu toe beperken de Russen zich nog steeds tot 'summiere procedurele informatie', klaagt Koenders.

Kabinet heeft het niet op Russisch onderzoek
Kabinet heeft het niet op Russisch onderzoek (Foto: ANP)

Nederlanders voor drugssmokkel vast in Spanje

Drie Nederlanders, twee mannen en een vrouw, zijn dit weekend wegens drugssmokkel opgepakt in Spanje. Ze zaten op een Nederlandse zeilboot die voor de Spaanse kust nabij Almería werd gecontroleerd door medewerkers van de Spaanse belastingdienst.

Het schip bleek volgestouwd met pakketten drugs. Het ging volgens Spaanse media om 10.000 kilo hasj met een straatwaarde van 50 miljoen euro.

Nederlanders voor drugssmokkel vast in Spanje
Nederlanders voor drugssmokkel vast in Spanje (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.