Arrestaties voor smokkel honderden Syriėrs

Redactie

Twee Syriërs zijn opgepakt omdat ze worden verdacht van het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa. De mannen verbleven in Eindhoven, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De hoofdverdachte en zijn neef werden vorige week vrijdag door de marechaussee gearresteerd.

Een jaar geleden begon het OM met een onderzoek naar de 35-jarige hoofdverdachte uit Eindhoven. Hij heeft volgens justitie vermoedelijk met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven, naar Nederland en andere West-Europese landen gesmokkeld. Vluchtelingen betaalden duizenden euro's.

De hoofdverdachte onderhield tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten. Hij organiseerde transporten en regelde auto's en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.

Contant
Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald, aldus het OM. "De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Budapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven. De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur."

Verschillende leden van de smokkelorganisatie reisden naar het buitenland om het geld op te halen, dat de vluchtelingen vooraf hadden betaald. De aangehouden 26-jarige neef van de hoofdverdachte deed volgens justitie allerlei werkzaamheden, waaronder het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk. De hoofdverdachte verbleef bij zijn neef in Eindhoven.

Arrestaties voor smokkel honderden Syriërs
Arrestaties voor smokkel honderden Syriërs (Foto: ANP)