Japan mag weer militair ingrijpen

Redactie

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog mag Japan militair ingrijpen door bijvoorbeeld bondgenoten te steunen. Het Japanse Hogerhuis ging in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) akkoord met de nieuwe veiligheidswet.

Volgens president Shinzo Abe is het de grootste verschuiving in het defensiebeleid van Japan sinds 1954. Vanaf toen kende Japan een absoluut pacifisme, wat inhield dat oorlogvoeren helemaal niet mocht van de grondwet.

Met de nieuwe wet heeft Japan niet alleen het "collectieve recht op zelfverdediging", maar mag het ook troepen laten vechten aan de zijde van bijvoorbeeld de VN of de VS, ook als Japan zelf niet wordt aangevallen.

De wet is controversieel. In de aanloop naar de stemming waren er enorme protesten van Japanse burgers, die zeggen dat het in strijd is met de pacifistische grondwet. Bovendien zijn ze bang dat Japan na zeventig jaar van vrede verstrikt raakt in conflicten waar de VS bij betrokken is.

Chaotische taferelen
In het Lagerhuis ging de stemming eerder niet bepaald van een leiden dakje. Tegenstanders probeerden de microfoon van de voorzitter af te pakken zodat er niet tot stemmen kon worden opgeroepen. Parlementariërs van Abes partij wisten dat uiteindelijk te voorkomen.

Het leide tot chaotische taferelen. Uiteindelijk kon er alsnog worden gestemd, maar niet zonder flink wat geduw en getrek.

Japan mag weer militair ingrijpen
Japan mag weer militair ingrijpen (Foto: ANP)