FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 september 2015

Franse rugbyers openen WK met zakelijke zege

De Franse rugbyers zijn het WK in Engeland begonnen met een zakelijke zege op Italië. Het eerste Europese onderonsje van het toernooi werd gespeeld in het majestueuze Twickenham in Londen, voor de ogen van ruim 76 duizend toeschouwers. 

Italië maakte vooral in de eerste helft erg veel fouten, wat Frankrijk de nodige penalties opleverde. Frédéric Michalak trapte er voor rust vier tussen de palen, Scott Spedding voegde daar ook nog drie punten aan toe. Met de Italiaanse penalty voor Tommaso Allan leverde het een 15-3 ruststand op in het voordeel van Les Bleus, die in de openingsfase echter wel met een dubieuze beslissing van scheidsrechter Craig Joubert te maken kregen. Noa Nakaitaci leek een try te maken en de vijf punten stonden al op het scorebord, maar vlak voordat de conversie getrapt werd zag Joubert op het grote scherm een herhaling uit een nieuwe hoek. Daaruit bleek dat Nakaitaci de bal niet onder controle had, wat wel nodig is, en dus ging de try toch niet door.

Rabah Slimani maakt zijn eerste internationale try (PRO SHOTS/Action Images)
Rabah Slimani maakt zijn eerste internationale try (PRO SHOTS/Action Images)

In de tweede helft lieten de Fransen toch nog twee tries noteren. Vlak na rust maakte Rabah Slimani zijn eerste internationale try, terwijl Nicolas Mas richting het einde van de wedstrijd ook vijf punten liet noteren. De Italiaan Giovanbattista Venditti tekende in de tweede helft voor de eerste Italiaanse try op dit WK en samen met de conversie van Allan leverde het een eindstand van 32-10 op.

Kijk voor de tussenstand in groep D en de andere groepen in onze speciale toernooigids.

Uitslag Willem II - FC Utrecht

Willem II heeft de eerste overwinning van het nieuwe Eredivisieseizoen geboekt. De Tilburgers versloegen in eigen huis FC Utrecht met 3-1. De ploeg van Jurgen Streppel klimt daardoor naar plek veertien op de ranglijst, Utrecht is achtste.

Erik Falkenburg (links) maakte de 1-0 voor Willem II (Pro Shots/Kay Int Veen)
Erik Falkenburg (links) maakte de 1-0 voor Willem II (Pro Shots/Kay Int Veen)

Willem II

3 - 1

FC Utrecht

26' Falkenburg
53' Nganioni (e.d.)
69' Haemhouts
  48' Barazite
 
Gele kaart: Van der Velden, S.Wuytens (Willem II), Nganioni, Strieder (FC Utrecht)
Rode kaart: Haller (40) (FC Utrecht)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.600
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Haemhouts
S.Wuytens
Van der Velden (De Sa/59)
Falkenburg (Nemec/84)
Andersen (Braber/90 1)
  Ruiter
Klaiber (Leeuwin/75)
Van der Maarel
Letschert
Strieder
Nganioni (Conboy/67)
Janssen
Ramselaar (Ludwig/86)
Ayoub
Haller
Barazite

H2O Aviax Waterproof Surviax Drone 4-Axis Quadcopter

De markt voor quadcopters wordt steeds groter en verschillende fabrikanten proberen daar hun winst te pakken. Hadden we eerder al de JJRC H8C met 2MP camera, in deze review hebben we de H2O Aviax Waterproof Surviax Drone die niet schrikt van water. Hij is namelijk waterdicht. In deze review kan je lezen of dit iets toevoegt aan het quadcopter segment. Met dank aan Allbuy voor het reviewexemplaar. 

Cholera-uitbraak in Irak

De Iraakse regering doet er alles aan om een uitbraak van cholera in het land een halt toe te roepen. In de plaats Abu Ghraib, een voorstad van hoofdstad Bagdad, zijn zeker zes mensen overleden. Zeventig mensen zijn inmiddels besmet met de bacteriële ziekte.

Premier Haider al-Abadi heeft zaterdag besloten dat het drinkwater dagelijks getest moet worden. Ook worden in samenwerking met UNICEF en het Rode Kruis nieuwe waterzuiveringsstations geplaatst in Abu Ghraib en worden flessen water uitgedeeld.

Cholera is een infectieziekte die wordt overgebracht via vervuild water en voedsel. De ziekte leidt tot acute diarree, ernstige uitdroging en nierfalen. Irak wordt regelmatig getroffen door de ziekte, mede door zwaar verouderde watervoorzieningen. In 2007 kwamen in het door oorlog geteisterde land 24 mensen om door de ziekte.

Cholera-uitbraak in Irak
Cholera-uitbraak in Irak (Foto: ANP)

Paus geland in Havana

Paus Franciscus is zaterdagmiddag (lokale tijd) na een vlucht van bijna twaalf uur veilig geland in Havana, de hoofdstad van Cuba. De kerkvorst werd op het communistische eiland ontvangen door president Raúl Castro. Hij maakt daar een tussenstop, voor hij dinsdag verder reist naar de Verenigde Staten. De paus brengt een bezoek van negen dagen aan beide landen.

Paus Franciscus hoopt bij zijn trip onder meer te kunnen onderhandelen over een einde van het handelsembargo dat de Verenigde Staten 53 jaar geleden invoerde. De geboren Argentijn speelde eerder al een belangrijke rol bij de toenadering tussen Havana en Washington. Zijn voorganger Benedictus XVI bezocht Cuba in 2012 ook al eens.

Paus geland in Havana
Paus geland in Havana (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 19/09/2015

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Heracles Almelo was in eigen huis met 2-1 te sterk voor PSV terwijl PEC Zwolle met 2-1 won van ADO Den Haag. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Heracles Almelo

2 - 1

PSV

 39' Fledderus
 45' Bruns
   2' L. de Jong
 
 Gele kaart: Tannane, Weghorst, (Heracles Almelo), Hendrix, (PSV)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.034
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani
Tannane (v.Ooijen/75)
Weghorst (Gladon/85)
Darri (Gosens/73)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet (S.Poulsen/80)
Pröpper
Hendrix
Maher (Pereiro/74)
Narsingh (Locadia/46)
L.de Jong
Lestienne

PEC Zwolle

2 - 1

ADO Den Haag

 69' Becker
 79' Veldwijk
   35' Havenaar
 
 Gele kaart: v. Polen, Lazic, Becker, (PEC Zwolle), Alberg, Meijers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.150
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
v.Polen
Marcellis
Lam
v.Hintum
Dekker
Thomas (Lazic/71)
Bouy
Becker
Veldwijk (Nijland/81)
Menig (Marinus/61)
  Hansen
Ebuehi (Jansen/75)
Zuiverloon (Korte/81)
Wormgoor
Meijers
Malone
Alberg (Kristensen/75)
Bakker
Schaken
Havenaar
Duplan

Ficq stopt als advocaat van Badr Hari

Bénédicte Ficq is opgestapt als advocaat van Badr Hari, de kickbokser die van diverse mishandelingen wordt verdacht. Het kantoor van Ficq meldde zaterdagavond dat de raadsvrouw "om haar moverende redenen de verdediging van de heer Badr Hari heeft neergelegd."

Een dag eerder, op vrijdag, verdedigde Ficq Hari nog voor het gerechtshof in Amsterdam. Daar stond Hari in hoger beroep terecht voor de mishandelingen van onder anderen Koen Everink tijdens Sensation White in 2012. Het Openbaar Ministerie eiste drie jaar cel tegen Hari. Ficq wist het hof ervan te overtuigen haar cliënt de uitspraak in vrijheid af te laten wachten. Een van haar argumenten was dat Hari dit weekeinde in Marokko moest komen opdraven voor een vechtsportgala.

Volgens De Telegraaf bleek kort nadat het hof had gezegd dat Hari op vrije voeten mocht blijven, dat Badr had afgezegd voor het gala. "Hari heeft het gerechtshof en mogelijk ook zijn eigen advocaat misleid om te voorkomen dat hij opnieuw achter de tralies belandt.''

Ficq stopt als advocaat van Badr Hari
Ficq stopt als advocaat van Badr Hari (Foto: BuzzE)

Uitslag Cambuur Leeuwarden - FC Twente

Cambuur Leeuwarden en FC Twente hebben in de Eredivisie tegen elkaar gelijk gespeeld. In een bijna uitverkocht stadion in Leeuwarden werd het 0-0 in een duel dat pas na enige tijd tot leven kwam. Door het gelijke spel blijven beide ploegen onderin bungelen.

Mikhail Rosheuvel (rechts) miste enkele goede mogelijkheden (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Mikhail Rosheuvel (rechts) miste enkele goede mogelijkheden (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 0

FC Twente

 
Gele kaart: Overgoor, Anderson, Ogbeche, (sc Cambuur Leeuwarden), Gutiérrez, (FC Twente)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.714
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zeinstra
Anderson
Dammers
Peersman
Andriuskevicius
Barto
Byrne (Monteiro Alvarenga/61)
Overgoor
Rosheuvel
Berisha (Ogbeche/46)
Narsingh (Houtkoop/83)
  Drommel
Ter Avest
Uvini
Bijen
Schilder
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez
Ede (Hölscher/90+1)
Olaitan
Cabral (Da Cruz/85)

Verstappen: "Kan niet beter"

Met de achtste startplek voor de Grote Prijs van Singapore is Max Verstappen dik tevreden. "Het had niet beter gekund", zei de zeventienjarige coureur van Toro Rosso op zijn website Verstappen.nl. "De banden waren iets te koud, dus we hebben niet de allersnelste tijd kunnen neerzetten. Maar het belangrijkste is dat we voor onze directe concurrenten Lotus en Force India staan."

Verstappen plaatste zich op overtuigende wijze, met de vijfde tijd, voor de derde kwalificatieronde op het Marina Bay-circuit. De Nederlandse tiener reed daarin één vliegende ronde, waarin hij 1.45,798 klokte. Achter de coureurs van Ferrari, Red Bull, Mercedes en Williams-kopman Valtteri Bottas betekende dat de achtste tijd.

"In de derde vrije training hadden we nog wat problemen met de banden, maar gelukkig hebben we dat voor de kwalificatie nog kunnen oplossen. De balans in de auto was uiteindelijk erg goed. Dit is een goed startpunt om zondag voor de punten te gaan." Verstappen verwacht dat hij in de race met Bottas zal moeten uitmaken wie 'best of the rest' wordt achter de drie topteams.

Verstappen: kan niet beter
Verstappen: kan niet beter (Foto: ANP)

'Klare wijn over mantelzorgboete'

De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de mantelzorgboete. Deze korting voor  is uitgesteld tot 2018, maar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei zaterdag tijdens een PvdA-bijeenkomst te verwachten dat de maatregel niet meer doorgaat.

Het CDA wijst erop dat Dijsselbloems partij de PvdA zich afgelopen week nog keerde tegen een voorstel van 50PLUS om de mantelzorgboete van tafel te halen. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt de uitspraak van Dijsselbloem daarom "bizar". Hij wil dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje weten wat er nu echt gaat gebeuren met de maatregel. "Het kabinet moet klare wijn schenken", twitterde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij spreekt van "volksverlakkerij".

De mantelzorgboete heet eigenlijk kostendelersnorm en gaat ervan uit dat AOW'ers die weer samenwonen met hun kinderen minder kosten maken en dus toe kunnen met een lagere uitkering.

'Klare wijn over mantelzorgboete'
'Klare wijn over mantelzorgboete' (Foto: ANP)

Japanse rugbyers verslaan Zuid-Afrika in grootste WK-stunt ooit

De Japanse rugbyers hebben op het WK in Engeland voor misschien wel de grootste stunt ooit gezorgd op een WK. In het Brighton Community Stadium wonnen de Brave Blossoms een epische wedstrijd van tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika, de openingswedstrijd van groep B. De zege kwam perfect uit voor Japan, dat over vier jaar het WK zelf organiseert.

Na acht minuten opende Ayumu Goromaru de score voor Japan dankzij een penalty, hoewel hij enkele minuten later de kans miste om de 0-3 score te verdubbelen. Een try van Francois Louw en de conversie van Pat Lambie brachten de topfavorieten in groep B echter weer langs Japan: 7-3. Dat duurde tot een half uur na het begin van de wedstrijd, want een try van Michael Leitch en de conversie van Goromaru brachten Japan weer op een 7-8 voorsprong. Dit was opnieuw geen lang leven beschoren, nadat Bismarck du Plessis door de Japanse verdedigen brak en de score - na de conversie van Lambie - op 12-10 bracht, de ruststand.

In de tweede helft werd duidelijk dat Japan niet van plan was om op te geven, nadat Goromaru nog een penalty benutte: 12-13. Wederom duurde het niet lang voor de Springboks reageerden en dit keer was het Lood de Jager die de try maakte. Nog twee penalties brachten Japan weer op gelijke hoogte en na een uur spelen stond het zeer verrassend weer gelijk: 22-22. Adriaan Strauss maakte relatief simpel de vierde try van de Zuid-Afrikanen, maar nog geen tien minuten later kwam Japan wéér terug: Goromaru maakte de try en de conversie en bracht Japan met tien minuten te spelen op 29-29.

Karne Hesketh schrijft geschiedenis met de winnende try voor Japan (Foto: Getty)

De laatste tien minuten waren ongekend spannend en een penalty van Handré Pollard bracht Zuid-Afrika opnieuw op voorsprong: 32-29. In de 79e minuut werd Coenie Oosthuizen van het veld gestuurd en daar wilde Japan koste wat het kost van profiteren. Ze kregen een kans om een penalty te nemen op een prima positie, wat drie punten en dus een gelijkspel op zou leveren. De mannen van coach Eddie Jones moesten daar echter niks van weten en bleven volle bak gaan voor de try - vijf punten - en dus de volle winst. Na een minutenlang en enorm fel gevecht brak Japan eindelijk los van de verdediging. Karne Hesketh stond vrij en rende de bal over de lijn voor een historische overwinning: 32-34.

Om de stunt van Japan enigszins in context te plaatsen: op de vorige zeven WK's speelde Japan in totaal 24 wedstrijden. In 1991 werd tegen Zimbabwe de enige zege behaalt op een eindtoernooi. Zuid-Afrika daarentegen speelde achttien groepswedstrijden op WK's en won er zeventien: alleen van Engeland werd ooit verloren. Nog nooit kreeg Zuid-Afrika zoveel punten tegen in een WK-wedstrijd.

Trump: Obama zou mij ook nooit verdedigen

Donald Trump vindt niet dat het aan hem is om de Amerikaanse president Barack Obama te verdedigen. De Republikeinse presidentskandidaat kwam vrijdag onder vuur te liggen, nadat hij op een campagnebijeenkomst niet tegen een man in was gegaan, die zei dat moslims het probleem in de Verenigde Staten zijn en dat president Barack Obama er een van is.

In plaats van de man te corrigeren, zei de miljardair: "Juist." Trump, die voorop ligt in de peilingen van de Republikeinse voorverkiezingen, zei zaterdag op Twitter zich weinig van de kritiek aan te trekken. "Ben ik moreel verplicht om elke keer dat iemand iets slechts of controversieels over de president zegt hem te verdedigen? Lijkt me niet!"

"Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik een relletje heb veroorzaakt door niets te zeggen", ging Trump verder. "Als iemand een nare of controversiële opmerking over mij maakt tegen de president, denk je dan dat hij mij zou helpen? Absoluut niet."

Een woordvoerder van het Witte Huis veroordeelde volgens CNN de opmerkingen van Trump, maar zei ook niet 'verbaasd te zijn dat dit op een Donald Trump-bijeenkomst gebeurt'.

Trump: Obama zou mij ook nooit verdedigen
Trump: Obama zou mij ook nooit verdedigen (Foto: ANP)

Bosbranden Californië verder teruggedrongen

De brandweer in de Amerikaanse staat Californië krijgt meer en meer grip op de bosbranden die het noorden van de staat al enige tijd teisteren. De grote brand in Butte County is nu voor 65 procent onder controle, meldt de LA Times.

Wel zijn daar volgens de brandweer nog eens 250 huizen in vlammen opgegaan, waarmee het totaal in die regio op 500 huizen komt. Twee mensen zijn daar tot nu toe overleden. Zij sloegen orders om te evacueren in de wind. De schade is volgens de brandweer steeds makkelijker op te nemen, nu het vuur wat teruggedrongen wordt.

Bij een andere bosbrand, in Lake County, zijn al bijna zeshonderd huizen verwoest. Drie mensen zijn daar om het leven gekomen. In totaal woeden er volgens de LA Times acht branden in de staat. De zoektocht naar vermisten gaat nog onverminderd verder.

Bosbranden Californië verder teruggedrongen
Bosbranden Californië verder teruggedrongen (Foto: ANP)

Wenen dreigt migranten die via Balkan komen

Vluchtelingen die via de Balkan naar Oostenrijk reizen, lopen het risico te worden teruggestuurd. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Miki-Leitner, zaterdag gezegd.

De bewindsvrouw richtte zich tot vluchtelingen die via Slovenië of Kroatië arriveren. Volgens Leitner hadden de migranten al in die Balkanlanden asiel moeten aanvragen, omdat die als veilige landen gelden. De minister zei dat bij die vluchtelingen geen sprake meer is "van een zoektocht naar bescherming", maar naar het zoeken naar geluk een zo'n optimaal mogelijk asiel.

De Oostenrijkse autoriteiten rekenen voor zaterdag op de komst van circa 10.000 nieuwe vluchtelingen.

Wenen dreigt migranten die via Balkan komen
Wenen dreigt migranten die via Balkan komen (Foto: ANP)

Weekendbonussen van GTA Online

Zoals gewoonlijk na een grote update komt Rockstar ook dit weekend weer met iets speciaals. Exclusieve t-shirts, 50% korting op veel dingen en de 'Social Club Event'-loterij, allemaal voor GTA Online.

Dit evenement duurt van vrijdag (gisteren) tot en met aanstaande zondag. Rockstar wil feestvieren want ze hebben Rockstar Editor gelanceerd voor PS4 en Xbox One, en geeft iedereen die dit weekend inlogt een t-shirt met elke dag een andere opdruk. Ook kun je een Vapid t-shirt krijgen als je mee doet met een van de vijf nieuwe GTA Online-evenementen.

Qua kortingen krijg je 25% af van de prijzen van auto’s zoals de Adder, Insurgent en Zentorno. Daarnaast krijg je 50% korting op de Heavy Sniper, Micro SMG, Carbine Rifle en Minigun en ook op alle soorten kogels die ze verkopen. Verder gunnen ze je ook nog eens 50% korting op vesten, helmen en autobanden. Allemaal kogelvrij uiteraard.

Als laatste heeft Rockstar een loterij opgericht, waar ook Nederlanders aan mee kunnen doen. Hoe? Simpel, je gaat naar dit linkje en logt in op je Social Club-account (of registreert als je nog geen account hebt) en klikt dan rechts onderin op de ‘Enter Sweepstakes’-knop.

Wil je het hele bericht lezen of zien waar je nog meer korting op krijgt? Klik dan hier.

De t-shirts van GTA Online
De t-shirts van GTA Online

Wim Meijer voorzitter programmacommissie PvdA

Oud-commissaris van de koningin in Drenthe Wim Meijer wordt de voorzitter van de commissie die het PvdA-verkiezingsprogramma voor 2017 gaat schrijven. Dat heeft het partijbestuur van de PvdA zaterdag bekendgemaakt. Meijer was ook PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer en staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl.

Verder zitten in de commissie onder meer de huidige PvdA leider Diederik Samsom, vicefractievoorzittter Martijn van Dam, partijvoorzitter Hans Spekman en oud-Tweede- en Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn. Andere bekende namen zijn oud-president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling, voorzitter van de MBO-Raad Jan van Zijl en Pinkpopbaas Jan Smeets.

Het congres van de PvdA stelt eind 2016 of begin 2017 de definitieve tekst van het verkiezingsprogramma vast, als alles volgens planning verloopt.

Wim Meijer voorzitter programmacommissie PvdA
Wim Meijer voorzitter programmacommissie PvdA (Foto: ANP)

Advocaat opnieuw onderuit met Sunderland, Newcastle United blijft verliezen

Dick Advocaat krijgt Sunderland maar niet aan de praat. De Black Cats moesten zaterdag bij het gepromoveerde Bournemouth opnieuw een nederlaag incasseren: 2-0. Met slechts twee punten uit zes wedstrijden staat de ploeg van Advocaat onderaan in de Premier League.

Sunderland beleefde een dramatische start in en tegen Bournemouth. Na negen minuten stond de thuisclub al met 2-0 voor, door doelpunten van Callum Wilson en Matt Ritchie. De bezoekende ploeg van Advocaat, met Patrick van Aanholt en Jeremain Lens in de basis, wist zich niet meer op te richten. Een kwartier voor tijd moest Sunderland bovendien met tien man verder, nadat Younes Kaboul met twee keer geel van het veld was gestuurd. De vierde nederlaag in dit nog prille seizoen betekent dat de druk op Advocaat alleen maar groter wordt.

Newcastle United blijft verliezen in de Premier League. Het dolende elftal van manager Steve McClaren moest zaterdag op het eigen St. James' Park een pijnlijke nederlaag incasseren tegen het gepromoveerde Watford: 1-2. De Nigeriaanse spits Odion Ighalo maakte beide doelpunten van de bezoekers, Daryl Janmaat bracht de spanning in de tweede helft terug. De 'Magpies' konden de vierde nederlaag van het seizoen echter niet meer voorkomen.

McClaren had met doelman Tim Krul, Janmaat en Georginio Wijnaldum drie Nederlanders opgesteld. Siem de Jong kwam direct na rust in het veld voor de falende spits Papiss Cissé, Vurnon Anita bleef op de bank. Bij Watford vielen Nathan Aké en Steven Berghuis in de slotfase in.

Ondanks forse investeringen in de zomer wacht Newcastle United nog steeds op de eerste overwinning dit seizoen. De ploeg van McClaren heeft pas twee punten en houdt op doelsaldo alleen het Sunderland van Dick Advocaat onder zich. Erik Pieters en Marco van Ginkel verspeelden met Stoke City de eerste zege van het seizoen. Door vroege treffers van Bojan Krkic en Jonathan Walters leidde Stoke tegen Leicester City na twintig minuten al met 2-0, maar in de tweede helft kwamen de bezoekers langszij via Riyad Mahrez (strafschop) en Jamie Vardy. Van Ginkel werd tien minuten voor tijd gewisseld door trainer Mark Hughes.

Met Leandro Bacuna als invaller verloor Aston Villa van West Bromwich Albion. Saido Berahino besliste het duel op Villa Park: 0-1. Het duel tussen Swansea City en Everton bleef zonder doelpunten (0-0). Diep in blessuretijd kreeg Kevin Mirallas van Everton rood.

Amazon-dochter beschuldigd van machtsmisbruik

De belangenorganisatie van Duitse boekhandelaren beschuldigt Audible, een dochter van de Amerikaanse internetwinkel Amazon, van machtsmisbruik. Ze hebben hierover een klacht ingediend bij de Duitse mededingingsautoriteit en de Europese Commissie.

De aanbieder van digitale luisterboeken, die in Duitsland naar verluidt een marktaandeel heeft van 90 procent, zou de vaak kleine uitgevers van deze audioboeken dwingen genoegen te nemen met aanzienlijke lagere prijs voor hun producten. Audible zou uitgevers die weigeren, dreigen met uitsluiting.

Amazon wilde zaterdag niet reageren op de beschuldigingen.

Amazon-dochter beschuldigd van machtsmisbruik
Amazon-dochter beschuldigd van machtsmisbruik (Foto: ANP)

Of Monsters and Men in Game of Thrones

Of Monsters and Men zal in seizoen zes van Game of Thrones een kleine rol krijgen, meldt Entertainment Weekly. De folkgroep treedt hiermee in de voetsporen van een andere IJslandse band, Sigur Rós, die in seizoen vier kort te zien was.

De hitserie heeft een historie met het weggeven van een cameo aan hun favoriete artiesten. Eerder waren er ook al gastoptredens van Will Champion (Coldplay), Gary Lightbody (Snow Patrol) en de metalband Mastodon.

Het zesde seizoen van Games of Thrones wordt in het voorjaar van 2016 uitgezonden.

Of Monsters and Men in Game of Thrones
Of Monsters and Men in Game of Thrones (Foto: BuzzE)

Console die allerlei retro afspeelt

Op Indiegogo is een campagne gestart voor de Retro VGS. Deze console kan nieuw ontwikkelde games spelen maar ook native games van verschillende oude consoles. Dit komt door een speciale chip in de hardware.

De Retro VGS bevat een zogenaamde FPGA-chip. Dit soort chips kunnen (kort door de bocht) geprogrammeerd worden om de hardware te vormen die je maar wil. Hiermee kan de Retro VGS oude games native afspelen. Er is dus geen emulator die veel van de systeembronnen opeist maar simpelweg een chip die de hardware aanneemt zoals origineel bedoeld is.

Je gooit dus simpelweg de originele cartridge in de console, de console leest welke hardware deze moet gebruiken en programmeert de FPGA als een NES, Neo Geo, Atari 2600 of welke console dan ook. Uiteraard zit hier een limiet aan en kan je geen GameCube verwachten. De FPGA met zijn 49.000 logische elementen lijkt de derde generatie consoles, waaronder de NES, aan te kunnen. Of de chip de vierde generatie, de 16-bit consoles zoals SNES en Megadrive, aan kan is nog niet bekend.

De FPGA-chip kan eventueel ook gebruikt worden om zeer specifieke functies uit te voeren, waarbij het spel zelf voor de ARM CPU is geprogrammeerd. De FPGA neemt dan de functie aan die bijvoorbeeld de FX-chip voor verschillende SNES-games had.

De Retro VGS kost $299 in early bird, hiervan zijn er slechts 500 beschikbaar en enkel in zwart. Daarna kost de Retro VGS $349 en is in verschillende kleuren beschikbaar. Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van een prototype en de productie te bekostigen. De buitenkant krijgt een voor verzamelaars bekende vormgeving, de makers hebben namelijk de mallen weten te kopen van de Atari Jaguar.

Retro VGS

Dit artikel verscheen al eerder maar was toen per abuis te vroeg gepubliceerd, onze excuses hiervoor. Het artikel is nu aangepast met de juiste informatie.

Verdachte Thalys vermoedelijk zwartrijder

De verdachte die zich vrijdagochtend opsloot in het toilet van de Thalys op het Centraal Station in Rotterdam is een 16-jarige jongen die vermoedelijk als zwartrijder naar Frankrijk wilde. Het onderzoek loopt nog maar er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat hij een misdrijf wilde plegen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

De jongen heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Het vaststellen van de identiteit kost tijd omdat hij geen legitimatie bij zich had, aldus de politie. Ook is hij verward en moet hij worden gehoord met behulp van een tolk. Gezien zijn lichamelijke en geestelijke gesteldheid, wordt ook bekeken welke hulp de jongen nodig heeft.

Het station werd ontruimd nadat de jongen de trein van Amsterdam naar Parijs was ingerend. Bijna drie uur later werd hij overmeesterd door een arrestatieteam. Hij bleek ongewapend en verzette zich niet. Wegens hyperventilatie werd hij voor controle tijdelijk naar een ziekenhuis gebracht. In de trein zijn geen explosieven gevonden.

Verdachte Thalys vermoedelijk zwartrijder
Verdachte Thalys vermoedelijk zwartrijder (Foto: ANP)

Bayern met ruime cijfers langs Darmstadt, Invaller Dost redt Wolfsburg van puntverlies

Bayern München, dat zaterdagmiddag met een jonge selectie aantrad, heeft de volle score moeiteloos in stand weten te houden op bezoek bij Darmstadt 98: 0-3.

Trainer Pep Guardiola stuurde toptalenten Kinsley Coman (19) en Joshua Kimmich (20) het veld in. Ook Sebastian Rode verscheen aan de aftrap. Thomas Müller, Philipp Lahm en Thiago Alcântara kregen rust en begonnen op de bank. Zoals verwacht had Bayern veelal de bal en was het de Beierse topclub die als eerste toesloeg.

Na twintig minuten opende Arturo Vidal de score. Een geweldig doelpunt van de Chileen, die op 25 meter van het Darmstadt-doel in stelling werd gebracht door Douglas Costa. Vidal schoot de bal via de binnenkant van de paal binnen, 0-1. Bayern kwam in het restant van de eerste helft amper in gevaar, maar wist de score niet uit te breiden.

Na rust lukte dat wel. Na ruim een uur spelen was Bayern binnen één minuut tweemaal trefzeker. In een counter liet Rode tegenstander Luca Caldirola in zijn hemd staan met een trucje. Vervolgens gaf de 24-jarige controleur een intelligent balletje op Coman, die met links zijn eerste doelpunt voor Bayern op kon tekenen, 0-2. Rode maakte zelf de 0-3.


VfL Wolfsburg verslikte zich zaterdagmiddag bijna in Hertha BSC. In het laatste kwartier zorgde Bas Dost voor het verschil. De Nederlander kroonde zich tot matchwinner: 2-0.

In de Volkswagen Arena deden beide teams weinig voor elkaar onder. Wolfsburg kreeg in de beginfase twee goede kansen de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar vervolgens had de thuisploeg moeite de Hertha-verdediging te omzeilen. De bezoekers uit Berlijn hielden prima stand en waren in de laatste fase voor rust de gevaarlijkste partij.

Na de rust waren Wolfsburg en Hertha wederom redelijk in balans. Het was uiteindelijk Dost die voor het verschil zorgde. Na 76 minuten spelen lobde invaller Maximilian Arnold het leer in de loop bij Daniel Caligiuri, die oog-in-oog met Hertha-doelman Rune Jarsein de bal breed legde naar Dost. De spits kon van dichtbij eenvoudig binnen tikken: 1-0.

Vlak voor tijd mocht Dost vanaf de stip aanlegde. De Oranje-international faalde niet vanaf elf meter en tekende voor zijn tweede van de middag: 2-0. Door de overwinning komen Die Wölfe op elf punten uit vijf competitieduels. De ploeg doet dus bovenin mee in de Bundesliga. Hertha blijft hangen op zeven punten uit vijf wedstrijden.

Rusland wil militaire basis in Wit-Rusland

Rusland wil een militaire basis in Wit-Rusland openen. President Vladimir Poetin liet zaterdag weten dat hij zijn diplomaten en defensiemedewerkers opdracht heeft gegeven te onderhandelen met Wit-Rusland over het vestigen van een basis.

Al in 2009 werden Rusland en de Wit-Russische regering van de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko het eens over samenwerking bij de bescherming van hun grondgebied en luchtruim. Hoge medewerkers van Defensie in Rusland hebben laten weten dat ze op een basis in Wit-Rusland onder meer Su-gevechtvliegtuigen willen stationeren.

Rusland wil militaire basis in Wit-Rusland
Rusland wil militaire basis in Wit-Rusland (Foto: ANP)

WK Rugby - Ierland kent weinig moeite met Canada

De derde wedstrijd van het WK rugby 2015 begint zaterdag om 15.30 uur Nederlandse tijd. FOK!sport doet verslag van de wedstrijd die, tegen een kleine vergoeding, op de site van RTL 7 live gezien kan worden. Voor meer informatie over Ierland klik je hier, terwijl je hier de feitjes over Canada kunt vinden. De tussenstand in groep D voor de wedstrijd van vandaag staat hier, maar er is tot nu toe nog geen wedstrijd in gespeeld. Tot slot kun je op het forum in dit topic meepraten over de wedstrijd, hoewel dat uiteraard ook hieronder kan.

Ierland en Canada speelden zes keer eerder tegen elkaar en op een gelijkspel in 2000 na won Ierland al die ontmoetingen. De Ieren hebben hun vorige drie duels gewonnen, terwijl Canada de laatste twee voorbereidingswedstrijden verloor van de VS. Ierland zou vandaag hun 100e WK-try kunnen scoren, dan moeten er vier gemaakt worden. Canada heeft er nog één nodig om op 50 stuks te komen. Bij de bookmakers is Ierland weinig verrassend de grote favoriet, men verwacht dat ze met een ruime veertig punten de winst gaan pakken.

Eindstand: 50-7

Einde wedstrijd
Ierland blijft na de 80e minuut nog doorvechten en dat levert Iain Henderson dan toch nog een try op. Althans, dat dachten de Ieren, want na het bekijken van de beelden bleek de bal toch niet over de lijn te zijn geweest. Tot een volgende poging kwam het niet meer en dus was de wedstrijd afgelopen: 50-7, vier punten en een bonuspunt voor de Ieren.

76'
JB Payne scoort de volgende Ierse try en zet de stand op 48-7. Uiteraard heeft Madigan weer weinig moeite met de conversie en dus haalt Ierland als eerste land op dit WK de grens van 50 punten: 50-7. 

75'
De genomineerden voor de titel van Man of the Match zijn bekend en wat ons betreft verdient de Canadees Ray Barkwill wel een mooie beloning voor zijn baard: 

73' 
Ierland breekt voor de zoveelste keer door de Canadese verdediging en dit keer is het Dave Kearney die de bal simpel over de lijn brengt en op de grond kan drukken: 41-7. Madigan maakt opnieuw de conversie en zet de stand op 43-7.

68'
De ervaren DTH van der Merwe is al de hele wedstrijd de beste Canadees en opent dan eindelijk de score voor de Noord-Amerikanen met een mooie try: 36-5. Hirayama maakt de conversie en brengt de achterstand een klein beetje terug: 36-7. 

66'
Ierland valt ondertussen maar weer eens aan en komt met de vijfde try op de proppen, dit keer dankzij Sean Cronin, die zich een weg beukt door een groep Canadezen: 34-0. Ian Madigan maakt de conversie en brengt de stand op 36-0. 

62'
Er gaat tenminste nog iets goed voor Canada, DTH van der Merwe is aardig op dreef.

55'
Echt lekker gaat het niet met de Maple Leafs, maar deze man lijkt het toch wel aardig naar zijn zin te hebben met zijn schitterende broek (Foto: Getty)

 

41'
Scheidsrechter Jackson fluit en de tweede helft is onderweg. 

Rust
Canada lijkt op slag van rust een try te maken dankzij DTH van der Merwe, maar de pass van Nathan Hirayama was een niet toegestane voorwaartse pass en dus gaat de try niet door. De ruststand is 29-0. 

35'
Als een mes door de warme boter snijdt Ierland door de Canadese verdediging en dit keer is het Dave Kearney die de try maakt: 27-0 en een bonuspunt in de groep, want het is al de vierde Ierse try. Sexton maakt de conversie en dus is het vlak voor rust 29-0. 

28'
Canada moet het nog altijd zonder Cudmore doen en dat komt hard aan. Dit keer is het Sexton zelf die de bal krijgt en de try op het scorebord zet: 22-0. De conversie lukte voor het eerst deze wedstrijd dan weer niet en ging ruim langs de doelpalen. 

Het ging al vroeg hard tegen hard in het Millennium Stadium (Foto: Getty)

25'
Iain Henderson weet zich over de lijn te werken en de Ier maakt zijn eerste internationale try: 15-0. Ook dit keer maakt Sexton de conversie weer en dus staat het 17-0 voor de Ieren.

18'
Ierland profiteert direct van de man-meer-situatie en Sean O'Brien duwt de bal over de lijn en op grond, goed voor de eerste try: 8-0. Sexton kent geen moeite met de conversie en brengt de stand op 10-0. 

17'
De Canadese aanvoerder Jamie Cudmore wordt na een overtreding naar de sin bin gestuurd en moet tien minuten toekijken. 

14'
Ierland mag van recht voor de doelpalen een penalty nemen en Johnny Sexton heeft er dan ook geen enkele moeite mee om de score te openen: 3-0. 

10'
Canada krijgt de eerste penalty van de wedstrijd, maar de afstand is behoorlijk groot. Het lukt Gordon McRorie dan ook niet om de bal tussen de palen of zelfs maar in de buurt van diezelfde palen te krijgen. 

1'
Glen Jackson uit Nieuw-Zeeland fluit de eerste wedstrijd uit groep D op gang in een volgepakt Millennium Stadium in Cardiff. 

Chelsea wint van negental Arsenal

Chelsea heeft zich zaterdag uitgerekend tegen rivaal Arsenal opgericht na een moeilijke seizoenstart. Op Stamford Bridge werd het 2-0 voor het tactisch slimmere Chelsea, dat eindigde tegen negen tegenstanders.

Chelsea-spits Diego Costa bepaalde de wedstrijd kort voor rust, zonder te scoren. In het strafschopgebied van Arsenal lokte hij na eerder duw- en trekwerk Gabriel Bautista uit de tent, waarna beiden een gele kaart kregen. Costa bleef de 24-jarige Braziliaan echter provoceren. Die liet zich uit de gek maken, gaf een slecht verhuld schopje tegen het been van de Spanjaard en moest met rood vertrekken.

Hetzelfde gold voor Santi Cazorla, die toch al een matige wedstrijd speelde. De Spanjaard maakte tien minuten voor tijd een harde tackle met al een gele kaart op zak. Toen had Kurt Zouma al de score geopend. In blessuretijd bepaalde Eden Hazard de eindstand op 2-0.

Voor Arsenal, dat deze week ook al in de Champions League onderuit ging tegen Dinamo Zagreb, betekent het verlies dat de achterstand op de top van de Premier League flink kan oplopen. Koploper Manchester City kan een voorsprong van acht punten pakken op de 'Gunners'. Het verschil tussen Chelsea en de top van de Premier League is nog groter, maar na de slechte seizoensstart lijkt trainer José Mourinho zijn ploeg weer enigszins op de rails te hebben.

Chelsea wint van negental Arsenal
Chelsea wint van negental Arsenal (Foto: ANP)

Nederland stunt tegen Zwitsers in Davis Cup

Tennissers Thiemo de Bakker en Matwé Middelkoop hebben zaterdagmiddag voor een grote verrassing gezorgd in de Davis Cupontmoeting met Zwitserland. In het dubbelspel versloegen zij in vijf sets het duo Roger Federer en Marco Chiudinelli met 7-6 (7), 4-6, 4-6, 6-4 en 6-1.

Nederland stond met een gelegenheidsduo op de baan, aangezien Robin Haase en Jean-Julien Rojer beiden waren afgehaakt voor het duel met Zwitserland. De Bakker en Middelkoop mochten niet verliezen in de strijd om een plek in de wereldgroep, anders was de confrontatie in Genève al beslist.

Met die instelling begonnen de Nederlanders dan ook vol overtuiging aan de wedstrijd. Ze speelden fel en aanvallend en maakten het de Zwitsers zo moeilijk mogelijk. De Bakker en Middelkoop overleefden enkele breekkansen en kregen in de tiebreak van de eerste set kansen op de beslissing. Ze pakten de derde.

Ontketend

Daarna kwam met name Chiudinelli beter in zijn spel, waardoor het Zwitserse duo kon uitlopen. Telkens was één break genoeg om de set naar zich toe te trekken, al kregen de Nederlanders wel hun eerste breekkans van de wedstrijd in de derde set.

In de vierde set herpakten De Bakker en Middelkoop zich echter knap. Federer en Chiudinelli begonnen fouten te maken, terwijl met name Middelkoop ongelofelijke winners begon te slaan. Hij miste nog enkele breekkansen op 4-3 in de vierde set, maar de passings op 5-4 voor waren onberispelijk.

In de vijfde set waren de Zwitsers nergens meer tegen de ontketende Nederlanders, die veel beter speelden. Alleen in de laatste game kwamen ze nog even in de problemen, maar De Bakker werkte knap een breekkans van de Zwitsers weg, waarna het derde wedstrijdpunt werd verzilverd.

Nederland wint dubbelspel in Daviscup
Nederland wint dubbelspel in Davis Cup (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Singapore

Voor het eerst dit seizoen start er morgen geen Mercedes-rijder van pole position bij een Grand Prix. Sebastian Vettel (Ferrari) was in Singapore superieur in de kwalificatie en bleef Red Bull-rijder Daniel Ricciardo voor. Max Verstappen wist de derde kwalificatiesessie dit keer weer te halen en zal morgen als achtste starten.

In de eerste sessie werden de volledige teams van Manor en Sauber uitgeschakeld, terwijl ook de kwalificatie van Pastor Maldonado erop zat. De tweede sessie bleek het einde voor McLaren en Force India, die niet werden geholpen door een momentje van Carlos Sainz jr, die de muur raakte en voor een gele vlag zorgde in de slotfase van de tweede kwalificatiesessie. De teamgenoot van Verstappen wist daardoor zelf ook zijn tijd niet te verbeteren en zal morgen als veertiende moeten starten.

Verstappen kwam vrij probleemloos in Q3 terecht en besloot daarin enkel één run te doen op zijn nieuwe banden. Na de eerste rondjes stond Vettel al op de eerste positie, gevolgd door Ricciardo, Kimi Raikkonen en Danill Kvyatt. De Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg bleken in de vrije trainingen geen verstoppetje te hebben gespeeld en volgden op gepaste afstand van Ferrari en Red Bull.

De tijden van de top vier werden tijdens de laatste run wel verbeterd, maar de volgorde bleef hetzelfde. Vettel zette als laatste 1.43,885 neer en pakte daarmee zijn eerste pole position voor Ferrari. Ricciardo volgde op ruim drie tienden op de tweede plaats, vlak voor Raikkonen. Verstappen raakte in de laatste bocht nog bijna de controle over zijn wagen kwijt, maar zette toch nog de achtste tijd neer. Lewis Hamilton moest zich tevreden stellen met een vijfde plaats met liefst anderhalve seconde achterstand op Vettel.

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:43.885   14
2 D. Ricciardo Red Bull 1:44.428 +0:00.543 17
3 K. Räikkönen Ferrari 1:44.667 +0:00.782 17
4 D. Kvyat Red Bull 1:44.745 +0:00.860 15
5 L. Hamilton Mercedes 1:45.300 +0:01.415 16
6 N. Rosberg Mercedes 1:45.415 +0:01.530 17
7 V. Bottas Williams 1:45.676 +0:01.791 20
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:45.798 +0:01.913 16
9 F. Massa Williams 1:46.077 +0:02.192 19
10 R. Grosjean Lotus 1:46.413 +0:02.528 18
11 N. Hülkenberg Force India 1:46.305   12
12 F. Alonso McLaren 1:46.328 +0:00.023 12
13 S. Perez Force India 1:46.385 +0:00.080 13
14 C. Sainz Toro Rosso 1:46.894 +0:00.589 13
15 J. Button McLaren 1:47.019 +0:00.714 12
16 F. Nasr Sauber 1:46.965   8
17 M. Ericsson Sauber 1:47.088 +0:00.123 6
18 P. Maldonado Lotus 1:47.323 +0:00.358 6
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:51.021 +0:04.056 8
20 A. Rossi Manor-Marussia 1:51.523 +0:04.558 8

Koenders op reis naar Roemenië, Iran, Libanon

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is zaterdag begonnen aan een reis die hem voert naar Roemenië, Iran en Libanon. In Roemenië spreekt hij met zijn collega Bodgan Aurescu over onder meer de vluchtelingencrisis.

Zondag en maandag is Koenders in Iran. Behalve zijn ambtgenoot Zarif ontmoet hij ook president Hassan Rohani. Op de agenda staat onder meer het opheffen van economische sancties tegen Iran. Dat is een gevolg van de atoomdeal tussen Iran enerzijds en de VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland anderzijds. Ook wordt er gesproken over de handelsbetrekkingen tussen Iran en Nederland.

Koenders besluit zijn reis dinsdag in Libanon, waar hij met zijn collega Bassil spreekt over de vluchtelingenstroom. Hij bezoekt er ook een vluchtelingenkamp van de UNHCR. In Libanon verblijven 1,2 miljoen (vooral Syrische) vluchtelingen, op een bevolking van ruim 4 miljoen.

Koenders op reis naar Roemenië, Iran, Libanon
Koenders op reis naar Roemenië, Iran, Libanon (Foto: ANP)

Wesley zegt Oranje af bij bevalling

Wesley Sneijder wil koste wat het kost bij de geboorte van zijn eerste kind met Yolanthe zijn. De voetballer is bereid wedstrijden met het Nederlands elftal te missen, vertelde hij in een interview met SBS6. "Als het moet dan blijf ik hier."

Yolanthe moet volgende maand bevallen en wil dat in Istanbul doen. "Het is wel te hopen dat ik erbij ben", vertelt Wesley. "We hebben ook nog een interlandperiode precies in de fase, dus dat wordt nog tricky." Oranje heeft op 10 oktober een uitwedstrijd in Kazachstan, op 13 oktober moet het Nederlands elftal in Amsterdam aan de bak tegen Tsjechië.

Als Wesley moet kiezen tussen spelen of bij Yolanthe blijven als zij op het punt staat te bevallen, blijft de voetballer bij zijn echtgenote. "Dat is duidelijk. Maar tegenwoordig kunnen we zo veel dingen doen."

Wesley maakte Yolanthe's zwangerschap in maart wereldkundig door tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Turkije met de bal onder zijn shirt en een duim in zijn mond over het veld te lopen. Onlangs vertelde het paar in Linda's Zomerweek dat het hen veel moeite koste in verwachting te raken. Het kindje wordt het eerste voor het stel, dat in 2010 trouwde. Sneijder heeft al een zoontje van negen jaar, Jessey, uit het huwelijk met zijn jeugdliefde Ramona.

Wesley zegt Oranje af bij bevalling
Wesley zegt Oranje af bij bevalling (Foto: BuzzE)

Frank Lammers moest voor rol ongezond leven

Frank Lammers wil winnen, altijd en overal. Of het nou gaat om het Gouden Kalf waarvoor hij is genomineerd met zijn hoofdrol in de film Michiel de Ruyter, een potje Yahtzee of het vertellen van een mooi verhaal. Dat zegt de 43-jarige acteur in het AD.

De nieuwe film van Lammers, J. Kessels, opent woensdag de 35e editie van het Nederlands Film Festival. Lammers moest voor zijn personage J.Kessels roken als een ketter en vooral vette happen eten. Dat betekende zeventig sigaretten per dag en vijftien frikandellen, waaronder een rauw XXL-exemplaar dat niet in de frituur paste.

"Om te slagen moet ik wel constant 600 procent geven. Daarom rookte ik voor J. Kessels die drie pakjes per dag over mijn longen. Het zou nep ogen als ik dat niet deed. Dat Eva zei dat ik stonk, nam ik op de koop toe. Ze vond mij door die rooklucht en mijn vette haar en baard zo vies dat ze me twee maanden nauwelijks heeft aangeraakt. Een enome knauw voor mijn huwelijksleven."

Zijn gedrevenheid werkt ook door in de opvoeding van zijn kinderen. "Misschien ben ik soms te streng voor mijn kinderen. Omdat ik altijd inzet van hen verlang. Ze hoeven niets te kunnen, talent is geen verdienste. Maar wat ze doen, moeten ze zo goed mogelijk doen. Doe je best, houd ik hen voor. Mijn dochter heeft hetzelfde win-gen als ik. Bij Yahtzee is ze nog fanatieker en als ze een zes moet gooien, gebeurt dat ook."

Frank Lammers wil altijd winnen
Frank Lammers wil altijd winnen (Foto: BuzzE)

'Meer ruimte samenwerking huisartsen'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft huisartsen en andere zorgverleners meer ruimte om samen te werken bij de onderhandelingen met zorgverzekeraars. Dat kondigt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van ACM zaterdag aan in NRC Handelsblad.

De kartelwaakhond zal niet onmiddellijk zwaar geschut inzetten als de samenwerking onverhoopt een overtreding van de mededingingsregels oplevert. Partijen krijgen eerst de gelegenheid eventuele ongewenste samenwerking aan te passen. "Pas daarna komt eventueel het stadium van boetes, een gang naar de rechter et cetera", zegt Fonteijn.

De bestuursvoorzitter reageert hiermee op klachten van vooral huisartsen. Ze voelen zich machteloos in de onderhandelingen met grote zorgverleners omdat de mededingingswet hun zou verbieden zich te verenigen.

Samenwerking
Volgens Fonteijn bestaan er veel misverstanden over de wetgeving. "Heel veel" mag wel, zegt hij. "Zolang de samenwerking goed is voor je patiënten, heb je niets te vrezen. Maar die samenwerking moet wel voor iedereen duidelijk zijn, dus geen heimelijk kartel zoals we dat hier in huis noemen."

De actiegroep van huisartsen 'Het Roer Moet Om' is blij met deze "eerste stap" van de toezichthouder. "Het is goed om te zien dat de ACM de schadelijke lijn heeft verlaten. Maar we zien het als een eerste stap. Huisartsen horen niet te vallen onder de Mededingingswet. Wij zijn van de samenwerking niet van de concurrentie", zei een woordvoerder van de actiegroep tegen het ANP.

De actiegroep trad eerder dit jaar met een manifest naar buiten, waarin de politiek wordt opgeroepen huisartsen "uit de greep van de Mededingingswet" te halen en onderhandelen met zorgverzekeraars op "gelijkwaardige basis"mogelijk te maken. Volgens de actiegroep hebben inmiddels 7900 van de 11.345 huisartsen in Nederland zich achter het manifest geschaard.

'Meer ruimte samenwerking huisartsen'
'Meer ruimte samenwerking huisartsen' (Foto: ANP)

Bulgarije pakt 137 migranten op

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia zijn 137 buitenlanders opgepakt die zeggen dat ze uit Syrië zijn gevlucht. Ze zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag van hun bed in hotels en hostels gelicht, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag weten.

Het is volgens de autoriteiten niet bekend hoe de buitenlanders het land zijn binnengekomen en of ze vluchteling zijn. In Sofia werden eerder in september 125 buitenlanders opgepakt die illegaal het land waren binnengekomen en geen asiel hadden aangevraagd.

Bulgarije heeft maatregelen genomen bij de grens met Turkije om illegale oversteek te voorkomen. Indien nodig kunnen er duizend agenten worden ingezet. Bulgarije werkt samen met Turkije om de vluchtelingen tegen te houden. Turkije zegt een strook van 40 kilometer bij de grens vrij te houden van migranten.

Bulgarije pakt 137 migranten op
Bulgarije pakt 137 migranten op (Foto: ANP)

WikiLeaks: VS had plannen destabiliseren overheid Syrië

Uit een nieuw document dat is gepubliceerd door klokkenluiders website WikiLeaks, blijkt dat de VS grote plannen had in Syrië. Lang voordat het conflict in 2011 begon.

Het document stamt uit 2006 en is bestempeld als 'top secret', waarin plannen worden beschreven om de Syrische overheid te destabiliseren. Een belangrijk detail in het document is dat Syrië wordt omschreven als een "sponsor van terrorisme". Doemdenkers hebben dan ook meerdere malen geroepen dat de VS betrokken zou kunnen zijn bij ISIS. De groepering die de regio en het regime van Assad zouden moeten destabiliseren.

Oktoberfest in München begonnen

Het jaarlijkse bierfeest Oktoberfest is zaterdag in München begonnen. Burgemeester Dieter Reiter van de stad wist met twee slagen de kraan in het eerste vat te slaan. Traditiegetrouw is dat het begin van Oktoberfest. "O'zapft is!", er is getapt, zei hij daarbij.

Volgens traditie is het aantal slagen dat een burgemeester nodig heeft om het vat te openen een weerspiegeling van zijn kwaliteiten als burgervader. Reiter doet het in dat geval beter dan vorig jaar, toen hij vier slagen nodig had.

Het Oktoberfest in München, ookwel het grootste volksfeest ter wereld genoemd, is tot 5 oktober. Naar verwachting komen er vijf miljoen mensen op af. De stad verwacht de feestgangers goed te kunnen scheiden van de stroom vluchtelingen die via München Duitsland binnenkomt.

Oktoberfest in München begonnen
Oktoberfest in München begonnen (Foto: ANP)

Slovenië kan 10.000 vluchtelingen opnemen

De Sloveense regering is niet vergeten dat de buurlanden Oostenrijk en Italië in 1991 tijdens de Balkanoorlog Sloveense vluchtelingen opnamen. Alleen daarom al ziet Slovenië het nu als een "morele plicht" migranten uit Syrië en andere oorlogsgebieden op te vangen.

Dat heeft de Sloveense ambassadeur in Duitsland, Marta Kos Marko, gezegd in een interview met de krant Rheinische Post. Kos Marko zei dat haar land op dit moment de capaciteit heeft om maximaal 10.000 migranten op te nemen. Als het er meer worden, heeft Slovenië voor de opvang hulp nodig van de Europese Unie.

In het zuiden van Slovenië, aan de grens met Kroatië, heeft de politie tot vrijdag middernacht zeker elfhonderd vluchtelingen aangehouden, aldus het Oostenrijkse persbureau APA. De migranten worden ondergebracht in opvangcentra verspreid over het hele land.

Slovenië kan 10.000 vluchtelingen opnemen
Slovenië kan 10.000 vluchtelingen opnemen (Foto: ANP)

VS willen toch weer praten over Syrië

De Verenigde Staten willen toch weer op zoek naar een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië. De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken zei zaterdag tijdens een bezoek aan Londen dat de Syrische president Bashar al-Assad weg moet, maar niet per se "vanaf dag een".

De VS en Rusland zijn vrijdag begonnen met gesprekken over militair samenwerken in Syrië. Het Kremlin steunt al jaren de regering van Assad en levert ook wapens. Eerder deze week kwamen berichten naar buiten over Russische militairen die in Syrië het regeringsleger adviseren.

Kerry zei dat Rusland en Iran Assad ervan kunnen overtuigen over oplossingen te praten. Assad heeft altijd beweerd dat hij tegen terroristen vecht. Westerse landen geloven dat het gaat om betogers die de wapens hebben opgepakt na het neerslaan van protesten door de regering.

VS willen toch weer praten over Syrië
VS willen toch weer praten over Syrië (Foto: ANP)

'Meer geld voor opvang indien nodig'

Het kabinet zal als dat nodig is meer geld uittrekken voor de opvang van vluchtelingen in Nederland. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Utrecht.

Als er meer geld nodig is voor de opvang, dan maken we daar geld voor vrij, zei Dijsselbloem. Als meer geld nodig is voor scholing van kinderen van asielzoekers, dan moet dat worden gevonden op de begroting van Onderwijs. Als er meer nodig is voor zorg, moet dat gebeuren, zei Dijsselbloem. "Dat is onze opdracht."

Bij het begin van de ledenraad had PvdA-leider Diederik Samsom gezegd dat Nederland voorop moet lopen met het verbeteren van de omstandigheden in vluchtelingenkampen rond Syrië, waar voedsel en water op dreigen te raken. Het kabinet heeft vorige week 110 miljoen euro extra vrijgemaakt voor opvang in de regio en Samsom zei te hopen dat het geld snel kan worden overgemaakt zodat de acute problemen van voedsel en water in de vluchtelingenkampen kunnen worden opgelost.

Schijndiscussie
Tegelijk moet Europa nu afspraken maken over het opnemen van vluchtelingen. Samsom zei dat hij de komende dagen andere sociaal-democratische leiders in Europa daar op zal aanspreken.

Samsom zei dat we niet mogen accepteren dat op anderhalf uur vliegen van ons vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee, op stations als dieren uit elkaar worden geslagen of dat landen vluchtelingenstromen naar elkaar toe duwen. Hij zei af te willen van de 'schijndiscussie' tussen hart (laat alle vluchtelingen binnen) en hoofd (hou ze allemaal buiten de grenzen) in het vluchtelingendebat. Wat Europa moet doen is zowel barmhartig zijn als werken aan een structurele oplossing van meer veilige opvang van vluchtelingen in de eigen regio.

Dijsselbloem werd ook gevraagd naar de invoering van de 'mantelzorgboete' voor AOW'ers, die is uitgesteld tot begin 2018. Dijsselbloem zei dat hij er als minister niets over mag zeggen omdat de boete nog in de begroting staat, maar hij liet merken te verwachten dat de boete definitief van tafel gaat.

'Meer geld voor opvang indien nodig'
'Meer geld voor opvang indien nodig' (Foto: ANP)

SP: Mansveld moet eer aan zichzelf houden

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) kan beter zelf haar ontslag indienen als ze tot de conclusie komt dat ze de problemen bij spoorbeheerder ProRail niet kan aanpakken. Dat zei Tiny Kox, Eerste Kamerlid voor de SP, zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

"Ze zou eens in de spiegel moeten kijken en zich afvragen; ben ik de juiste persoon," zei Kox over Mansveld. "Het is heel goed als ze dan zou zeggen: ik treed af." Een motie van wantrouwen, waar sommige partijen al mee schermden, hoeft er dan niet aan te pas te komen.

ProRail komt de komende jaren bijna een half miljard tekort voor projecten aan het spoor, bleek afgelopen week. De verbouwing van het station in Utrecht valt ook nog eens ruim 50 miljoen duurder uit.

SP: Mansveld moet eer aan zichzelf houden
SP: Mansveld moet eer aan zichzelf houden (Foto: ANP)

Chantal snoept kijkers van Sylvie af

Het lijkt erop dat Chantal Janzen Duitse kijkers van Sylvie Meis afsnoept. De Duitse versie van Superkids, waarin Chantal jurylid is, scoorde vrijdag meer kijkers dan vorige week. De door Sylvie Meis gepresenteerde dansshow Stepping Out moest marktaandeel inleveren.

Van de ruim 2,9 miljoen kijkers die vorige week afstemden op de start van de gloednieuwe dansshow Stepping Out, bleven vrijdagavond tijdens de tweede aflevering 2,66 miljoen Duitsers over. Sylvie's zender RTL moet genoegen nemen met een marktaandeel van 10,6 procent in de doelgroep van de commerciële zender.

De tweede aflevering van Superkids, met Chantal in de jury, deed het juist beter dan de openingsshow. Vorige week stemden nog 2,25 miljoen kijkers af op de talentenjacht voor kinderen, vrijdagavond groeiden de kijkcijfers naar 2,48 miljoen. In de doelgroep 14 tot en met 49 jaar noteerde Sat 1. met Superkids een marktaandeel van 11,7 procent, twitterde de Duitse zender zaterdag.

Afgelopen tv-seizoen waren Sylvie en Chantal ook tegelijkertijd op de buis te zien bij onze oosterburen. Sylvie scoorde toen met de start van het achtste seizoen van Let's Dance op RTL een stuk hoger. Toen keken 4,8 miljoen Duitsers naar de dansshow waarmee ze de strijd won van Chantal, die met haar debuut op de Duitse televisie 3 miljoen kijkers aan zich wist te binden met de start van de Duitse The Voice Kids.

Superkids, een tv-format van Talpa, wordt bij onze oosterburen gepresenteerd door Johanna Klum. Anderen in de jury zijn alpineskiër Felix Neureuther en zanger Henning Wehland.

Chantal snoept kijkers van Sylvie af
Chantal snoept kijkers van Sylvie af (Foto: BuzzE)

Identiteit Thalys-man nog steeds onduidelijk

De politie kan nog altijd niet de identiteit naar buiten brengen van de jonge man die zich vrijdagochtend opsloot in het toilet van de Thalys op het Centraal Station in Rotterdam. "Het is heel lastig. We kunnen nog steeds geen 100 procent uitsluitsel geven", aldus een woordvoerster.

Vanwege een taalprobleem is het moeilijk met de jongen te praten. Mogelijk kan de politie later op zaterdag wel iets bekend maken.

Het station werd ontruimd nadat de man de trein van Amsterdam naar Parijs was ingerend. Bijna drie uur later werd hij overmeesterd door een arrestatieteam.

Hij bleek ongewapend en verzette zich niet. Wegens hyperventilatie werd hij voor controle tijdelijk naar een ziekenhuis gebracht. In de trein zijn geen explosieven gevonden.

Identiteit Thalys-man nog steeds onduidelijk
Identiteit Thalys-man nog steeds onduidelijk (Foto: ANP)

Chef atoomwaakhond IAEA naar Iran

Chef Yukiya Amano van de internationale atoomwaakhond IAEA reist zaterdag naar de Iraanse hoofdstad Teheran om met Iraanse functionarissen te spreken over het atoomakkoord. Amano wil het vooral hebben over "openstaande kwesties over het Iraanse nucleaire programma", aldus een verklaring van de IAEA.

De Iraanse zender PressTV meldde dat de atoomchef zondag met de Iraniërs zal praten.

In het akkoord dat Iran sloot met zes wereldmachten staat dat de IAEA voor 15 december klaar moet zijn met inspecties in Iran. Maandag liet Amano weten dat Iran zich aan de afspraak heeft gehouden voor medio augustus verklaringen af te geven over nucleaire activiteiten in het verleden.

Het atoomakkoord werd op 14 juli bereikt tussen Iran, de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. In het akkoord staat onder meer dat economische sancties tegen Iran worden opgeheven als dat land nucleaire inspecties door de IAEA toelaat en de verrijking van uranium beperkt.

Chef atoomwaakhond IAEA naar Iran
Chef atoomwaakhond IAEA naar Iran (Foto: ANP)

Kroatië en Hongarije ruzieën over migranten

Tot grote woede van Hongarije heeft Kroatië duizenden vluchtelingen naar de Hongaarse grens gebracht. Hongarije zegt dat Kroatië het internationaal recht heeft geschonden door migranten de grens over te zetten, zonder ze eerst te registreren.

Hongarije meldde zaterdag dat de afgelopen twee dagen circa 9000 vluchtelingen vanuit Kroatië Hongarije zijn binnengekomen. In Kroatië zelf zijn in de afgelopen dagen tot zaterdag aan het eind van de ochtend bijna 21.000 migranten gearriveerd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Steeds meer ontheemden proberen via Kroatië in noordelijke richting te reizen, omdat Hongarije zijn grenzen aan de zuidkant met Servië heeft afgesloten met onder meer een metalen hekwerk. Ook heeft Hongarije traangas en waterkanonnen gebruikt tegen asielzoekers die het land wilden binnenkomen.

Dwingen
Kroatië vindt dat Hongarije het probleem van de vluchtelingen op de buurlanden afwentelt. De Kroatische premier Zoran Milanovic liet zaterdag weten dat zijn land migranten naar de grens met Hongarije blijft vervoeren. Zo wil hij het buurland dwingen de vluchtelingen het land binnen te laten. De meeste ontheemden die van Kroatië naar Hongarije zijn overgebracht, zijn daarna naar opvangcentra aan de grens met Oostenrijk gestuurd.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA zijn alleen zaterdagochtend al 6700 vluchtelingen in Oostenrijk aangekomen. Voor heel zaterdag verwacht Wenen 10.000 nieuwkomers. In het zuiden van Duitsland arriveerden vrijdag circa vierduizend migranten. Dat waren er 2700 minder dan een dag eerder. In het zuiden van Slovenië, aan de grens met Kroatië, zijn tot vrijdag middernacht zeker elfhonderd vluchtelingen gearriveerd.

Plaatsvervangend bondskanselier Sigmar Gabriel van Duitsland en de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zeiden zaterdag op een top van Europese sociaaldemocraten in Wenen dat de internationale gemeenschap zeker vijf miljoen euro moet vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen in het Midden-Oosten. Gabriel waarschuwde dat als geld uitblijft, nog meer mensen naar Europa zullen reizen.

Kroatië en Hongarije ruzieën over migranten
Kroatië en Hongarije ruzieën over migranten (Foto: ANP)

Justin Bieber werkt met Kanye West

Justin Bieber en Kanye West hebben elkaar gevonden op muzikaal gebied. Bieber, die werkt aan een nieuw album, heeft met West een aantal nummers opgenomen. De samenwerking bevalt Bieber wel, de songs hebben een 'New York vibe', zegt de Canadese ster in een interview met Clique.

"We hebben wat songs opgenomen voor het album, ik weet nog niet of ze het album halen. Echt cool, echt New York vibe." Justin vervolgt: "Kanye is echt een prater. Zet hem in een kamer en hij begint te praten, ik luister gewoon. Hij heeft heel wat meegemaakt en hij praat niet om het praten, hij heeft echt wel wat te vertellen vanuit zijn hart. Ik luister naar hem want hij is echt slim."

Op de vraag wat hij zou doen als hij president van de Verenigde Staten zou zijn zei Bieber dat hij de problemen met het wapengeweld zou aanpakken. "Ik zou waarschijnlijk voor wapenwetgeving zorgen. "In Canada hebben we geen vuurwapens en er is dan ook geen wapengeweld. Dat is de oplossing, want een wapen is bedoeld voor bescherming maar het eindigt altijd in de handen van een idioot."

Justin Bieber werkt met Kanye West
Justin Bieber werkt met Kanye West (Foto: BuzzE)

Politie neemt bij toeval explosief in beslag

De politie in Tilburg heeft bij toeval een koffertje met een explosief in beslag genomen. Agenten namen vrijdagmiddag de koffer mee bij een huiszoeking. Die doorzoeking deden ze na een arrestatie donderdag van een Tilburger en een man uit Kaatsheuvel. In hun auto werd toen bij een controle een dubbelloops jachtgeweer en diverse munitie gevonden. Een van de mannen had ook amfetamine pillen bij zich.

Bij het openmaken van de koffer op zaterdagochtend op het politiebureau werd het mogelijke explosief ontdekt. De agenten vertrouwden het niet en schakelden de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) in. De EOD heeft de koffer meegenomen en maakt het explosief onschadelijk.

De politie wil in verband met het onderzoek niet zeggen wat er precies in de koffer zat. "Het was vrijwel zeker een explosief en daarom heeft de EOD het meegenomen. Er zijn foto's van gemaakt zodat we het met de verdachte kunnen bespreken", aldus de woordvoerder van de politie.

De omgeving van het bureau werd even afgezet, maar werd in de loop van de zaterdagmiddag weer vrijgegeven.

Politie neemt bij toeval explosief in beslag
Politie neemt bij toeval explosief in beslag (Foto: ANP)

WK Rugby - Georgïe verrast Tonga

De tweede wedstrijd van het WK rugby 2015 begint zaterdag om 13.00 uur Nederlandse tijd. FOK!sport doet vanaf de aftrap live verslag van het duel tussen Tonga en Georgië in groep C, dat live te zien is op de stream van RTL 7. Voor meer informatie over Tonga klik je hier, terwijl je hier de feitjes over Georgië kunt vinden. De tussenstand in groep C voor de wedstrijd van vandaag staat hier, maar er is tot nu toe nog geen wedstrijd in gespeeld. Tot slot kun je op het forum in dit topic meepraten over de wedstrijd, hoewel dat uiteraard ook hieronder kan.

De twee landen hebben drie keer eerder tegen elkaar gespeeld en dat leverde twee zeges op voor Tonga. Alleen in de kwalificatie voor het WK van 1999 was Georgië de beste: 28-27. Ook wat vorm betreft lijkt het duidelijk. Tonga heeft de vorige vijf wedstrijden allemaal gewonnen, Georgië verloor de voorgaande vijf duels allemaal. Tonga is dan ook favoriet bij de bookmakers, maar er in de afgelopen dagen is er vooral op Georgië ingezet. De wedkantoren verwachten dat de eilandbewoners met iets meer dan tien punten verschil de zege gaan pakken.

Eindstand: 10-17

Georgië maakte maar liefst 213 tackles, meer dan vier keer zoveel als de tegenstanders (Bron: World Rugby)
Georgië maakte maar liefst 213 tackles, meer dan vier keer zoveel als de tegenstanders (Bron: World Rugby)

Einde wedstrijd 
Tonga leek nog een kans te krijgen, maar dat werd door Georgië knap tenietgedaan. De Oost-Europeanen trapten de bal in de 81e minuut buiten de lijnen en daarmee was de wedstrijd afgelopen. Georgië wint hun derde WK-wedstrijd ooit nadat ze voor het eerst op een WK meer dan één try lieten noteren in een wedstrijd. 

77'
Lasha Malaguradze neemt een penalty voor Georgië, maar de bal komt niet in de buurt van de palen. 

72'
Fetu'u Vainikolo maakt een mooie aanval van Tonga af en bezorgt de Polynesiërs dan eindelijk hun eerste try van het WK: 8-17. Het is een historisch moment voor Tonga en Vainikolo, want met zijn vijftiende try voor het nationale team is hij nu de top tryscorer aller tijden namens Tonga. De Georgiër Kvirikashvili, de man van de penalties en conversies, moet het veld verlaten terwijl Kurt Morath de conversie schitterend binnentrapt: 10-17 en Tonga is terug in de wedstrijd met nog acht minuten te spelen.

 

Vainikolo (met bal) zorgde voor de enige try van Tonga (Foto: Getty)

65'
Tonga komt eindelijk tot een sterke aanval en de bal wordt richting de goal line getrapt. Siale Piutau kon niet meer dan de bal aantikken, terwijl er neerwaartste druk op de bal gezet moet worden. Dat lukt niet en dus kent scheidsrechter Owens de try niet toe. 

57' 
Giorgi Tkhilaishvili rondt een schitterende aanval van Georgië af met een try: 3-15. Kvirikashvili, de man die de aanval opende, schopt de conversie schitterend binnen: 3-17.

51' 
Kvirikashvili krijgt voor de vierde keer de kans om een penalty tussen de palen te schieten, maar voor de tweede keer mist de Georgiër. Het blijft 3-10. 

48' 
Dit is hoe Gorgodze zich in de eerste helft om de paal heen vouwde, zodat de eerste try van de wedstrijd op naam van Georgië kwam:

 
 (Foto: Getty)

41'
Georgië trapt af en de tweede helft is onderweg. 

Rust
We gaan rusten in Gloucester en het staat 3-10 voor Georgië. Kijk hieronder nog eens terug op de Sipi Tau voorafgaand aan de wedstrijd, de oorlogsdans van Tonga. 

39'
Viliami Ma'afu dacht voor Tonga een try gescoord te hebben, net als de vele fans op de tribunes. Nigel Owens zag echter een voorwaartse pass en dat is niet toegestaan. De try gaat dus niet door.

34' 
Scheidsrechter Owens laat weten dat de Georgische aanvoerder Gorgodze de taalbarrière niet als smoes kan gebruiken. "Hoe vaak heb ik wedstrijden van jou nou gefloten? Je verstaat me echt wel", zegt de Welshman. 

28'
Aanvoerder Mamuka Gorgodze van Georgië drukt de bal net over de lijn en nadat de videoscheidsrechter de beelden bekeken heeft kent Nigel Owens de try toe: 3-8. Kvirikashvili trapt de conversie tussen de palen en Georgië neemt de leiding met 3-10.

20'
Kvirikashvili scoort de penalty dit keer wel en brengt Georgië op gelijke hoogte: 3-3. 

13' 
Merab Kvirikashvili, topscorer aller tijden voor Georgië, mist de eerste penalty van de Oost-Europeanen. 

10'
Kurt Morath scoort de penalty voor Tonga en trapt de eerste punten van de wedstrijd binnen: 3-0. 

1'
Scheidsrechter Nigel Owens heeft de wedstrijd in Kingsholm in Gloucester op gang gefloten, nadat Tonga de 'oorlogsdans' Sipi Tau uitgevoerd heeft.

Rocket League krijgt nostalgia DLC

Rocket League krijgt weer nieuwe DLC. Dit wordt de tweede DLC voor Rocket League; vorige maand kwam Supersonic Fury namelijk uit. De DLC gaat vier euro kosten en komt in oktober uit, een exacte datum is nog niet bekend. Behalve betaalde content komt er ook weer gratis content uit.

De DLC bestaat net als de vorige uit twee auto's en wat opties om je auto's te pimpen, de gameplay zal niet beïnvloed worden. De twee auto's zijn voor de spelers van de voorganger van Rocket League, Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle Cars, bekend. Dit zijn namelijk Scarab en Zippy. Behalve deze auto's krijg je twaalf nieuwe stickers, drie nieuwe laktypes, twee nieuwe wieltypes, twee nieuwe boosts, vier nieuwe hoeden, twee nieuwe antennes en vijf achievements (of trofeeën).

Scarab
Scarab

Zippy
Zippy

Behalve betaalde content komt er dus ook weer gratis inhoud. Twee arena's zullen nieuwe variaties krijgen. Urban Station zal nu 's nachts te spelen zijn, terwijl je Utopia Coliseum met zonsopgang onveilig kan gaan maken. Dit is voorlopig de laatste keer dat dit soort variaties uitgebracht worden heeft Psyonix laten weten. Later dit jaar zullen er meer ongewone arena's komen. Behalve nieuwe speelvelden komt er ook weer nieuwe muziek, nieuwe vlaggen en nog wat updates om de ervaring beter te maken.

Eindelijk credits voor Batman-bedenker

Het is een van de langst lopende publieke schandalen in de wereld van superheldencomics: het feit dat Batman-medebedenker Bill Finger nooit officieel credits heeft gekregen voor zijn werk. Maar daar komt nu verandering in: DC Entertainment maakte gisteren bekend Finger bij naam te zullen noemen in komende Batman-verfilmingen op televisie en in de bioscoop.

Batman is bedacht in 1939 en het personage is ontwikkeld door tekenaar Bob Kane en schrijver Finger. Hoewel 'De Bat-Man' een idee van Kane was, heeft Finger gezorgd voor zijn nu zo bekende donkere uiterlijk, de naam Bruce Wayne en de naam Gotham, plus talloze andere details en toevoegingen, waardoor hij volgens veel fans misschien wel veel belangrijker is geweest in het vormen van Batman dan Kane. Maar door een deal die Kane maakte met uitgever Detectice Comics Inc. werd hij de enige naam die verplicht op elke Batman-publicatie werd genoemd. Dit in tegenstelling tot de vele Superman-publicaties en verfilmingen, waar altijd beide bedenkers Jerry Siegel en Joseph Shuster samen werden vermeld.

Het ontbreken van erkenning voor Fingers bijdrage aan Batmans ontstaansgeschiedenis is jarenlang een issue geweest voor fans en andere comics-artiesten, die online petities organiseerden en zelfs een Kickstarter-campagne voor een video-eerbetoon aan de schrijver. Erfgenamen van Finger waren in 2014 ook aanwezig op comic conventies, zoals San Diego Comic-Con, om hem te eren, en dit droeg er onder andere aan bij dat DC Comics een heruitgave van Batmans debuut in Detective Comics #27, dat vorig jaar verscheen vanwege het 75-jarig bestaan van Batman, voorzag van zijn naam op de cover. Dat was echter een eenmalige actie; Bob Kane werd ook op deze cover genoemd, terwijl hij doorgaans alleen in de credits op de binnenpagina's wordt genoemd.

Met ingang van dit tv-seizoen zal Finger echter een on-screen credit krijgen in de tv-serie Gotham, dat vertelt over de periode waarin een jonge Bruce Wayne nog bezig is zijn Batman persona te vormen. Daarnaast zal Finger een credit krijgen in Batman v Superman: Dawn of Justice, dat in maart in de bioscoop draait. Dit verklaarde DC Entertainment in een statement aan The Hollywood Reporter.

"DC Entertainment en de familie van Bill Finger kondigen met plezier aan dat er een overeenkomst is bereikt waarin de heer Fingers significante bijdrage aan de Batman-familie van personages erkent. Bill Finger was instrumentaal in de ontwikkeling van veel van de sleutelelementen die het Batman-universum hebben verrijkt en we kijken ernaar uit om voort te bouwen op de erkenning van zijn significante rol in de geschiedenis van DC Comics. Als onderdeel van onze erkenning van deze bijdragen kondigen we met plezier aan dat Bill Finger credit zal krijgen in de Warner Bros. tv-serie Gotham die later dit seizoen begint en de aankomende speelfilm Batman v Superman: Dawn of Justice," aldus Diane Nelson, president van DC Entertainment.

Gotham is vanaf komende week terug met het tweede seizoen op de Amerikaanse televisie; in Nederland wordt momenteel het eerste seizoen uitgezonden door Veronica. Batman v Superman is vanaf eind maart te zien. En de Batman-comics zijn te verkrijgen bij je lokale stripwinkel of via comiXology.

Batman v Superman: Batman (Foto: Empire)
Ben Affleck als Batman (Foto: Empire)

F1: Uitslag VT3 Grand Prix van Singapore

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd in de derde vrije training voor de Formule 1-race in Singapore neergezet. De Duitser klokte vlak voor afloop een 1.45.682, waarmee hij een halve seconde sneller was dan teamgenoot Kimi Räikkönen. Daniel Kvyat, snelste in de tweede vrije training, eindigde enkele honderdsten achter de Fin.

Opnieuw was er geen duidelijke slagvolgorde. Gedurende de sessie wisselden alle teams elkaar af, maar duidelijk was wel dat de strijd om de eerste plaats ging tussen Ferrari en Red Bull, terwijl Mercedes in de eerste vrije training nog op één en twee stond. Het belooft een spannende strijd om de pole te worden.

Uitslag VT3:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:45.682   12
2 K. Räikkönen Ferrari 1:46.132 +0:00.450 12
3 D. Kvyat Red Bull 1:46.167 +0:00.485 19
4 D. Ricciardo Red Bull 1:46.359 +0:00.677 14
5 L. Hamilton Mercedes 1:46.802 +0:01.120 15
6 N. Rosberg Mercedes 1:47.223 +0:01.541 16
7 F. Alonso McLaren 1:47.237 +0:01.555 14
8 C. Sainz Toro Rosso 1:47.301 +0:01.619 18
9 M. Verstappen Toro Rosso 1:47.464 +0:01.782 17
10 M. Ericsson Sauber 1:47.568 +0:01.886 20
11 V. Bottas Williams 1:47.587 +0:01.905 20
12 N. Hülkenberg Force India 1:47.640 +0:01.958 16
13 J. Button McLaren 1:47.715 +0:02.033 14
14 F. Massa Williams 1:47.733 +0:02.051 21
15 P. Maldonado Lotus 1:47.817 +0:02.135 16
16 S. Perez Force India 1:48.002 +0:02.320 15
17 R. Grosjean Lotus 1:48.116 +0:02.434 15
18 F. Nasr Sauber 1:48.932 +0:03.250 20
19 A. Rossi Manor-Marussia 1:52.588 +0:06.906 26
20 W. Stevens Manor-Marussia 1:55.293 +0:09.611 22

Shaw reist weer naar Manchester

Luke Shaw vertrekt weer naar Manchester. De verdediger van Manchester United meldde zaterdag op Instagram dat hij het ziekenhuis in Geldrop zaterdag verlaat en naar huis kan. "Ik wil iedereen van het Sint Anna Ziekenhuis ontzettend bedanken voor de goede zorg en de aandacht tijdens de afgelopen dagen. Ik zal het nooit vergeten", schreef de geblesseerde voetballer.

Shaw brak zijn been op twee plaatsen in het Champions League-duel met PSV door een tackle van Héctor Moreno. De Brit moest vervolgens in het ziekenhuis in Geldrop blijven. Daar werd hij twee keer geopereerd aan zijn blessure.

Moreno bezocht Shaw overigens vrijdag nog, samen met trainer Phillip Cocu en teammanager Mart van den Heuvel.

Shaw reist weer naar Manchester
Shaw reist weer naar Manchester (Foto: ANP)

'Chinezen naar spermabank voor iPhone 6S'

"Je hoeft geen nier te verkopen. De Shanghai-spermabank kan je droom van een iPhone 6S waarmaken." Met die reclame-uiting probeert een spermabank in Shanghai via social media Chinezen ertoe te bewegen sperma te doneren. Ook spermabanken in andere provincies maken handig gebruik van de komst van de populaire nieuwe iPhone van Apple.

Met de reclame wordt verwezen naar het verhaal van een 17-jarige student uit Hunan die in 2011 een nier verkocht om een iPhone en iPad te kopen. Volgens The Guardian zijn er meer meldingen van Chinezen die een nier verkopen om producten van Apple te kopen.

De spermabank in Shanghai zegt 6000 yuan (ongeveer 833 euro) te betalen voor 17 milliliter sperma. Voorwaarde is dat de donor universitair geschoold is, geen ziekte heeft en ten minste anderhalve meter lang is. Volgens de instantie heeft de reclame al tot veel donaties geleid.

'Chinezen naar spermabank voor iPhone 6S'
'Chinezen naar spermabank voor iPhone 6S' (Foto: ANP)

Scouting en Rode Kruis gaan samenwerken

Scouting Nederland en het Nederlandse Rode Kruis gaan samenwerken. Het is de bedoeling dat scouts via het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis, Ready2Help, gaan helpen bij noodsituaties zodat er meer mensen beschikbaar zijn.

Scouting Nederland roept al hun leden op om Ready2Help te worden. Op dit moment wordt Ready2Help ingezet voor de hulp aan Nederlandse vluchtelingen, onder meer in de Welkom Winkels. In deze winkels verzamelen, sorteren en verpakken Ready2Helpers aangeboden goederen die bij vluchtelingen terechtkomen. Het is de bedoeling dat scouts hierbij gaan helpen.

In oktober begint ook met een pilot om instructeurs van Scouting Nederland te trainen tot opleider basis EHBO-vaardigheden. Deze nieuwe opleiders kunnen de kennis vervolgens overbrengen op andere scoutingvrijwilligers. Deze pilot zal in begin 2016 geëvalueerd worden. Als de proef succesvol is wordt hij verder uitgebreid.

Scouting en Rode Kruis gaan samenwerken
Scouting en Rode Kruis gaan samenwerken (Foto: ANP)

De Bakker vervangt Van Rijthoven in dubbel

Tim van Rijthoven zal nog even moeten wachten op zijn debuut in de Daviscup. De pas 18-jarige tennisser moet zaterdag zijn plaatsje in het dubbelspel tegen de Zwitsers afstaan aan Thiemo de Bakker, maakte tennisbond KNLTB voor de wedstrijd bekend.

De Bakker treedt samen met Matwé van Middelkoop aan tegen het Zwitserse dubbelduo. Dat zouden Roger Federer en Stan Wawrinka zijn volgens de oorspronkelijke planning, maar ook dat is niet zeker. De twee kopmannen speelden vrijdag ook al en bekijken zaterdagochtend of ze genoeg zijn uitgerust.

Nederland staat na twee verloren partijen op vrijdag 2-0 achter en kan zich geen derde nederlaag permitteren in de strijd om een plek in de wereldgroep.

De Bakker vervangt Van Rijthoven in dubbel
De Bakker vervangt Van Rijthoven in dubbel (Foto: ANP)

'Cavendish verlaat QuickStep'

Mark Cavendish zal volgend jaar voor een andere ploeg rijden. Hij verlaat Etixx-QuickStep, al is niet duidelijk waar de Brit dan wel gaat koersen. Dat zei ploegleider Patrick Lefevre zaterdag in een interview met het Belgische Nieuwsblad.

Lefevre kreeg de stelling voorgelegd dat hij Cavendish moet laten gaan. "Met pijn in het hart. We gingen hem binnen de ploeg steeds liever zien", zegt de ploegbaas, die de prestaties van de sprintvedette in met name de Tour zag minderen. "Ik heb geen idee waar Cavendish naar toe gaat. Ik hoor dat hij eigen sponsors heeft, maar pas maar op dat hij niet terugkeert naar Team Sky."

Cavendish liet vrijdag weten dat hij niet kan deelnemen aan het WK wielrennen van komende week. Hij heeft te veel last van een schouderblessure.

'Cavendish verlaat QuickStep'
'Cavendish verlaat QuickStep' (Foto: ANP)

Onderzoek toont risico American Football aan

American Footballspelers lopen grote risico's op zware hersenschade. Dat is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Boston, die de hersenen onderzochten van 91 overleden mannen die in de Amerikaanse topcompetitie NFL speelden. Bij liefst 87 van hen werd de hersenziekte CTE aangetroffen, wat kan leiden tot onder meer geheugenverlies, dementie en depressies. Deze zogeheten degeneratieve ziekte wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door het veelvuldig oplopen van hersenschuddingen, als gevolg van harde klappen en botsingen in de American Footballwedstrijden.

"Veel mensen denken dat wij dit verhaal buitenproportioneel opblazen", zei het hoofd van de afdeling neuropsychologie in Boston vrijdag. "Maar ik kan niet anders dan concluderen dat dit een ernstige ziekte is."De onderzoekers kwamen tot deze schokkende cijfers na onderzoek van 91 overleden oud-spelers, die hun lichaam ter beschikking hadden gesteld aan de wetenschappers. De ziekte CTE kan pas na het overlijden worden vastgesteld.

Onderzoek toont risico American Football aan
Onderzoek toont risico American Football aan (Foto: ANP)

Bezuinigingen NAM kosten 2000 banen

Door de bezuinigingsmaatregelen die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) doorvoert, gaan voor het einde van het volgend jaar circa 2000 banen verloren. Dat bevestigde een woordvoerder zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door het Dagblad van het Noorden.

Ruim 1800 banen banen verdwijnen bij bedrijven waar de NAM werk aan uitbesteedt. Bij de NAM zelf verdwijnen ongeveer 190 banen. De onderneming verwacht deze banenreductie te kunnen realiseren via natuurlijk verloop.

"De banen vervallen in heel Nederland en op de boorplatforms in de Noordzee. Een deel daarvan betreft buitenlandse werknemers", zegt de woordvoerder.

De NAM kondigde in mei aan de kosten met zo'n 25 procent omlaag te moeten brengen. De ingreep is volgens de onderneming nodig wegens de sterk gedaalde gas- en olieprijzen. Ook de productiebeperking in Groningen wegens het aardbevingsgevaar speelt een rol.

Bij de NAM werken 2250 mensen, bij de bedrijven waar werk aan wordt uitbesteed rond de 6000. De NAM is eigendom van het Brits-Nederlandse Shell en het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil.

Bezuinigingen NAM kosten 2000 banen
Bezuinigingen NAM kosten 2000 banen (Foto: ANP)

Triatlete Klamer zo goed als zeker naar Olympische Spelen

Met een vijfde plaats in de finale van de World Triathlon Series in Chicago heeft Rachel Klamer vrijdagavond voldaan aan de nationale eis voor deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. De triatlete zal worden voorgedragen door de triatlonbond en is vrijwel zeker van een ticket naar Brazilië.

Klamer lag na de fietswissel in Chicago zelfs even op kop op de olympische afstand van 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Ze liep haar race goed uit en finishte in een tijd van 1.56.50. "Ik ben superblij. Vorige week kwam ik met een fikse verkoudheid vanuit Edmonton hier aan en nu beleef ik de wedstrijd van mijn leven. Schitterend."

De race in Chicago werd gewonnen door de Amerikaanse Gwen Jorgensen, die zich daarmee verzekerde van haar tweede wereldtitel.

Triatlete Klamer voldoet aan eis voor Rio
Triatlete Klamer voldoet aan eis voor Rio (Foto: ANP)

'Pedo Benno L. gaat Duitse kindjes naaien'

De Nederlandse pedoseksueel en voormalig zwemleraar Benno L. is uitgeweken naar een kinderrijke buurt in Duitsland, meldt De Telegraaf.

De pedoseksueel uit Vught, die een voorkeur had om verstandelijk gehandicapte meisjes te pakken om zo de kans om zelf gepakt te worden te verkleinen, heeft zich gevestigd op een kleine honderd meter van een kinderdagverblijf. Pedoseksueel Benno L. was in 2011 tot zes jaar cel veroordeeld wegens ontucht en het vervaardigen van kinderporno. In 2013 werd hij vervroegd vrijgelaten.

Hij vestigde zich in Leiden in 2014 maar kreeg daar geen rust toen omwonenden er achter kwamen wat er in hun buurt was komen wonen. Er werden diverse demonstraties voor zijn deur tegen de pedoseksueel gehouden waarbij de politie moest zorg dragen voor zijn veiligheid. De reclassering zegt niets voor de nog onwetende Duitsers te kunnen doen. Het is niet bekend welke Duitse kinderrijke buurt de sjaak is.

VS vernieuwen noodplan oorlog Rusland

Het Amerikaanse ministerie van Defensie (het Pentagon) heeft noodplannen in geval van een oorlog met Rusland bijgewerkt. Dat hebben Amerikaanse functionarissen gezegd tegen het blad Foreign Policy. Het is voor het eerst sinds 1991 dat de plannen worden bijgewerkt.

Volgens een hooggeplaatste functionaris van het ministerie is er actie ondernomen vanwege "het veiligheidsmilieu en de acties van Rusland". De Verenigde Staten moeten zich voorbereiden op "mogelijke agressie van Rusland tegen NAVO-lidstaten", aldus de functionaris.

Voormalig onderminister Michèle Flournoy van Defensie bevestigde dat de plannen zijn "afgestoft". Aanleiding was volgens haar de Russische inmenging in het Oekraïense conflict en het feit dat de plannen flink verouderd waren.

Twee mogelijkheden
De vernieuwde noodplannen zijn gebaseerd op twee mogelijkheden: Amerikaanse steun voor een tegenaanval binnen de NAVO of actie van de Amerikanen buiten het militaire samenwerkingsverband. In beide plannen wordt uitgegaan van een Russische aanval op de Baltische staten. Dat zou het meest waarschijnlijke scenario zijn, omdat daar een grote minderheid van Russen woont.

In de plannen wordt rekening gehouden met tactieken die volgens de VS in Oekraïne zijn gebruikt. Het gaat daarbij om een verborgen militaire actie (zoals de Russische militairen zonder insignes op de Krim), geregisseerde protesten en cyberoorlogvoering. Vooral over het afslaan van cyberaanvallen zou binnen het Pentagon nog discussie bestaan.

De nieuwe noodplannen zijn wezenlijk anders dan die uit 1991. Toen werd er nog in Koude Oorlog-tactieken gedacht, zoals klassieke oorlogsvoering waarbij militairen tegenover elkaar komen te staan.

VS vernieuwen noodplan oorlog Rusland
VS vernieuwen noodplan oorlog Rusland (Foto: ANP)

Voorraad noodvoorzieningen asielzoekers bijna op

De overvloed aan asielzoekers pleegt een forse aanslag op vrijwillige mankracht en op 'bed, bad, brood' middelen als mobiele toiletten en douchecabines, tenten, tandenborstels en bedden. Om het tekort aan vrijwilligers op te vangen wordt onder andere een beroep gedaan op de scouting, schrijft het Algemeen Dagblad.

De scoutingleden krijgen een opleiding als noodhulpverlener en worden daarna ingezet om water uit te delen, tenten op te zetten en te tolken. De scouts worden verder ook ingezet bij de Welkom Winkels. Deze winkels krijgen hun voorraad van burgers die bruikbare goederen aldaar kunnen inleveren.

Hester den Breejen van Dixi Sanitary Services zegt in het Algemeen Dagblad dat iedere nu nieuw te openen opvang maar beter kan zorgen dat het sanitair geregeld is omdat er geen Dixitoilet meer leverbaar is. De asielstroom is een winstgevend geschenk uit de hemel voor de sanitairverhuurders die een aantal magere jaren kenden.

Het Rode kruis heeft nog 750 veld- en 300 stapelbedden uit te delen, daarna is het op. De commerciële verhuurder Kapitent uit Etten-Leur is al door de volledige voorraad van 800 stapel en 200 eenpersoonsbedden heen. Tentenverhuurder Neptunus uit Limburg is in de race voor een opdracht om 3000 asielzoekers onder te brengen bij een kamp in Nijmegen. Dat is geen probleem voor het bedrijf dat nog voldoende voorraad heeft in Nederland en Polen.

Interessante race voor vrouwen

De uitslag van deze race kon weleens interessant zijn voor vrouwen en bejaarde mannen.

 

Je moet toch weten welke de beste is he? Tag iemand voor wie dit een zinvolle test is!

Posted by FOK! on vrijdag 18 september 2015

'Ex-directeur gevangenis El Chapo opgepakt'

De Mexicaanse autoriteiten hebben nog eens dertien mensen opgepakt in verband met de ontsnapping van Joaquín 'El Chapo' Guzmán. Het gaat volgens een bron onder anderen om de voormalige directeur van de gevangenis waar de drugsbaron achter de tralies zat.

Ook zou de voormalige directrice van het Mexicaanse federale gevangeniswezen in de boeien zijn geslagen. Verder werden volgens de bron elf bewakers gearresteerd.

Guzmán ontsnapte in juli via een anderhalve kilometer lange tunnel uit de Altiplano-gevangenis. Sindsdien zijn in totaal twintig functionarissen opgepakt.

'Ex-directeur gevangenis El Chapo opgepakt'
'Ex-directeur gevangenis El Chapo opgepakt' (Foto: ANP)

Weinig warme dagen in september

September kende tot nu toe weinig warme dagen. Op 12 september liep het kwik in De Bilt op naar 20,2 graden. Dat was volgens MeteoGroup tot nu toe de warmste dag van deze maand. Deze temperatuur werd in 1986 voor het laatst als warmste septemberdag genoteerd.

In 1950 was het met 19,9 graden nog ietsje kouder op de warmste dag. Daarmee nestelt september 2015 zich in de top van het lijstje van septembermaanden met weinig warme dagen. Voor 1950 leverde alleen september 1912, 1925 nog minder warmte op.

September is juist vaak nog goed voor mooi nazomerweer. In 2006 telde de maand zelfs 26 warme dagen.

Weinig warme dagen in september
Weinig warme dagen in september (Foto: ANP)

Castro spreekt Obama aan vooravond pausbezoek

President Raúl Castro van Cuba heeft met de Amerikaanse president Barack Obama gesproken over de hernieuwde diplomatieke betrekkingen tussen hun twee landen. In een telefonisch onderhoud vrijdagavond (lokale tijd) spraken de twee ook over plannen om die relatie verder te verbeteren en over het bezoek van de paus aan Cuba zaterdag.

De Cubaanse staatskrant Granma schrijft over het verder normaliseren van de betrekkingen in de komende maanden. Wat voor stappen er worden gezet wordt niet vermeld. Cuba en de VS hebben sinds december vorig jaar toenadering tot elkaar gezocht. De paus speelde een belangrijke rol bij het samenbrengen van de twee.

In juli en augustus werden de diplomatieke vertegenwoordiging van Cuba in Washington en die van de VS in Havana 'geüpgradet' tot ambassades. Donderdag werd de Amerikaan José Ramón Cabañas geïnstalleerd als ambassadeur op Cuba. Hij is de eerste Amerikaanse ambassadeur op het eiland in ruim vijftig jaar.

Handelsembargo

De relatie tussen Cuba en de VS verslechterde aanzienlijk toen de revolutionare regering van Cuba in de jaren zestig de corrupte regering aan de kant zette en toenadering zocht tot de Sovjet-Unie. Na een reeks incidenten voerden de VS een handelsembargo in, waardoor Cuba geen toegang meer kreeg tot de Amerikaanse markt.

Het embargo, dat nog steeds bestaat, is Cuba een doorn in het oog. Behalve met de Amerikanen kan Cuba ook met veel andere landen geen handel drijven, omdat die vrezen de VS voor het hoofd te stoten. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de VS, omdat het embargo te lang in stand wordt gehouden en te vergaand zou zijn.

Castro spreekt Obama aan vooravond pausbezoek
Castro spreekt Obama aan vooravond pausbezoek (Foto: ANP)

Arnhem staat stil bij de Slag

Arnhem herdacht vrijdagavond de Slag om Arnhem. Aan het begin van de avond was er een herdenking met veteranen op het Airborneplein en een defilé. Bij de John Frostbrug (de brug over de Rijn) was het rond zonsondergang de beurt aan de Bridge to Liberation Experience, een multimediaspektakel dat het verhaal van de Slag om Arnhem vertelt.

Aan de voorstelling, waar veel publiek op is afgekomen, deden onder meer Roel van Velzen, Blaudzun, Niels Geusebroek en Het Gelders Orkest mee.

De Slag om Arnhem was een veldslag in de Tweede Wereldoorlog, van 17 tot 25 september 1944 in en rond Arnhem. Deze strijd was onderdeel van Operatie Market Garden, een offensief van de geallieerden aan het einde van de oorlog. Dat was destijds de grootste operatie op Nederlands grondgebied.

Arnhem staat stil bij de Slag
Arnhem staat stil bij de Slag (Foto: ANP)

'Snelwegschutter Phoenix opgepakt'

Een speciaal arrestatieteam heeft een verdachte opgepakt die mogelijk verantwoordelijk is voor beschieten van voertuigen op een snelweg bij de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona). "We hebben hem", jubelde gouverneur Doug Ducey op Twitter.

De schutter zorgde sinds eind augustus voor veel nervositeit onder automobilisten bij Phoenix. Sinds 29 augustus zijn volgens CNN op en rond de snelweg zeker elf voertuigen onder vuur genomen. Het enige slachtoffer is een 13-jarig meisje dat lichtgewond raakte.

Ook op andere plaatsen in Phoenix werden de afgelopen tijd voertuigen beschoten. Het gaat mogelijk om andere daders die zich hebben laten inspireren door de snelwegschutter. Over de identiteit van de opgepakte verdachte is nog niets bekendgemaakt.

'Snelwegschutter Phoenix opgepakt'
'Snelwegschutter Phoenix opgepakt' (Foto: ANP)

'Betrek burger beter bij besluitvorming'

De komst van grote groepen vluchtelingen naar Nederland vereist een modernisering van de democratie. Dat zegt directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een zaterdag gepubliceerd interview met Trouw. "Bij bedrijven is de medezeggenschap vaak beter geregeld dan in de politiek."

Putters waarschuwt in de krant dat besluiten niet altijd worden genomen "door de mensen die ook de gevolgen dragen." Volgens de SCP-directeur moet worden voorkomen dat Nederlanders het gevoel krijgen dat hun belangen niet worden gezien door de politiek, bijvoorbeeld bij de komst van vluchtelingen. "De vluchtelingen zijn een gedeelde zorg van alle Nederlanders", vindt hij.

"Op volksvertegenwoordigers rust de zware taak iedereen erbij te betrekken, of je nu de grenzen wilt sluiten of enorme barmhartigheid toont", vervolgt Putters. "Hoe lang mogen de vluchtelingen in de opvang blijven? Moeten ze terug naar hun vaderland of kunnen ze meteen beginnen met het leren van de taal en het vinden van werk?"

Volgens de SCP-baas hebben bedrijven de medezeggenschap in veel gevallen beter geregeld dan de politiek. "Als we iedereen erbij willen betrekken, moet het democratische proces dat al meer dan 150 jaar oud is echt gemoderniseerd worden."

Hij pleit voor betere manieren om burgers inspraak te geven. "Inspraakrondes in de gemeenteraad zijn waarschijnlijk niet toegankelijk genoeg", aldus Putters. "We moeten op zoek naar methodes die voor iedereen begrijpelijk zijn: dat kan heel goed via internet, burgerconferenties of inspraak via loting."

'Betrek burger beter bij besluitvorming'
'Betrek burger beter bij besluitvorming' (Foto: ANP)

Nijmeijer wil niet meer terug naar Nederland

Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer voelt niets voor een terugkeer naar haar geboorteland. "Ik zou er best twee weken rond willen kijken, maar ben een beetje bang dat ik er inmiddels een te geromantiseerd beeld van heb", zegt ze in een zaterdag gepubliceerd interview met het AD.

Nijmeijer sprak de krant op Cuba, waar de rebellen over een vredesakkoord onderhandelen met de Colombiaanse regering. De Nederlandse FARC-vertegenwoordigster verwacht naar eigen zeggen dat die gesprekken resultaat zullen opleveren. "Het gaat al sneller dan in het begin."

Hoewel de voormalige studente uit Twente niet wil terugkeren naar Nederland, volgt ze de gebeurtenissen in haar geboorteland wel. Ze windt zich in het AD onder meer op over de discussie rond Zwarte Piet. "Hebben Nederlanders niks anders om zich druk om te maken?", vraagt ze zich af.

Nijmeijer verbaast zich verder over het feit dat Nederlanders nog steeds belangstelling hebben voor haar belevenissen. "Ik kan me voorstellen dat er een soort Tanja-moeheid optreedt. Ik heb daar zelf in ieder geval wel last van."

Nijmeijer wil niet meer terug naar Nederland
Nijmeijer wil niet meer terug naar Nederland (Foto: ANP)

Wijnrel rond Poetin en Berlusconi

De Russische president Vladimir Poetin en de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi hebben volgens de BBC voor grote ophef gezorgd met een wijnproeverij op de Krim. Oekraïense aanklagers vervolgen de directrice van een wijnmakerij omdat ze een 240 jaar oude fles zou hebben ontkurkt voor de vrienden.

De mannen lieten zich onlangs rondleiden bij een beroemde wijnmakerij op het schiereiland. Volgens een getuige opende directrice Yanina Pavlenko daarbij een fles wijn uit 1775 voor het duo. Ook vroeg Berlusconi of hij een wijn uit 1891 kon proeven.

De vermeende wijnproeverij schoot Oekraïense aanklagers in het verkeerde keelgat. De 240 jaar oude fles zou tienduizenden euro's waard zijn; geld dat volgens het Openbaar Ministerie naar de Oekraïense staatskas zou moeten vloeien. Pavlenko wordt daarom aangeklaagd voor verduistering.

Niet alleen de wijnproeverij ergert de Oekraïense autoriteiten. Berlusconi kreeg na zijn bezoek aan de door Rusland geannexeerde Krim te horen dat hij de komende drie jaar niet meer welkom is in Oekraïne.

Wijnrel rond Poetin en Berlusconi
Wijnrel rond Poetin en Berlusconi (Foto: ANP)

'Cubaanse politie veegt straten schoon'

De Cubaanse politie heeft in de aanloop naar het bezoek van paus Franciscus duizenden bedelaars en daklozen van straat gehaald. Dat stellen Cubaanse dissidenten, die spreken over "sociale zuiveringen".

De operatie wordt volgens dissidenten uitgevoerd in de drie steden die door de kerkvorst worden bezocht: Holguín, Santiago en Havana. Volgens de dissidente Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening zijn"duizenden bedelaars, geestelijk zieken en andere kwetsbare zwervers" meegenomen. Het is onduidelijk waar ze worden vastgehouden.

"Deze 'sociale zuivering" heeft tot doel ze uit het zicht te houden van pelgrims, buitenlandse journalisten en andere bezoekers die komen voor de paus'', aldus de commissie. De dissidenten hebben Franciscus gevraagd zijn invloed aan te wenden om de afgevoerde mensen weer vrij te krijgen.

De paus reist zaterdag af naar het communistische eiland voor een meerdaags bezoek. Hij speelde een belangrijke rol bij de recente toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten.

'Cubaanse politie veegt straten schoon'
'Cubaanse politie veegt straten schoon' (Foto: ANP)

Juncker biedt Kroatië hulp aan

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft Kroatië 'technische en logistieke hulp' aangeboden voor het omgaan met de enorme stroom vluchtelingen waar het land mee te maken heeft. Dat heeft de commissie verklaard in de aanloop naar de EU-top over migratie, komende woensdag.

Juncker en president van Kroatië Zora Milanovic hebben telefonisch contact gehad en beklemtonen de noodzaak om de buitengrenzen van de EU te beschermen. Bovendien geven ze aan dat het belangrijk is dat de aantallen vluchtelingen eerlijk over de lidstaten moeten worden verdeeld.

Sinds woensdagmorgen zijn er meer dan 17.000 migranten Kroatië binnengestroomd. Kroatië overweegt alle grensovergangen te sluiten. Het land kan de toestroom niet meer aan.

Hongarije sloot eerder zijn grens met Servië af. Daardoor wijken de vluchtelingen uit naar buurland Kroatië, in de hoop dat ze zo alsnog Duitsland kunnen bereiken.

Juncker biedt Kroatië hulp aan
Juncker biedt Kroatië hulp aan (Foto: ANP)

'Selfie in Taj Mahal kost toerist het leven'

Een Japanse toerist is naar verluidt om het leven gekomen toen hij een foto van zichzelf nam bij het wereldberoemde Indiase monument Taj Mahal. De man verloor daarbij zijn evenwicht en viel van een trap, zei een getuige vrijdag tegen de Britse omroep BBC.

De toerist verloor na de val het bewustzijn en overleed volgens de politie in het ziekenhuis. Het slachtoffer was in het gezelschap van drie andere mensen toen hij ten val kwam.

Het is niet de eerste keer dat het nemen van een selfie een fatale afloop heeft. Zo stierf in mei een 21-jarige vrouw toen ze zichzelf in Moskou wilde fotograferen met een pistool in haar hand. Ze schoot zichzelf daarbij per ongeluk door het hoofd. In Spanje overleed in augustus een man die een selfie wilde nemen tijdens het stierenrennen. Het slachtoffer werd daarbij gegrepen door een stier.

'Selfie in Taj Mahal kost toerist het leven'
'Selfie in Taj Mahal kost toerist het leven' (Foto: ANP)

Nieuwe plaat U2 verschijnt volgend jaar

U2 is van plan volgend jaar weer een nieuwe plaat uit te brengen. Songs of Experience is de opvolger van Songs of Innocence, dat vorig jaar september gratis via iTunes werd weggegeven. De nieuwe titel lijkt een reactie op het feit dat de weggeefactie destijds door sommigen niet bijzonder werd gewaardeerd.

"We gaan dit album volgend jaar uitbrengen", vertelde frontman Bono aan een journalist van The Irish Times, aan wie hij de plaat alvast liet horen. "Het is voor ons heel ongewoon, de meeste nummers zijn al af."

U2 trekt momenteel door Europa met zijn Innocence + Experience Tour. De Ierse band stond vorige week nog vier keer in een uitverkocht Ziggo Dome in Amsterdam.

Nieuwe plaat U2 verschijnt volgend jaar
Nieuwe plaat U2 verschijnt volgend jaar (Foto: BuzzE)

UEFA handhaaft straf Kroatië voor hakenkruis

De straf van de Europese voetbalbond UEFA voor Kroatië blijft staan. Het beroep van de Kroaten tegen het strafpunt in de EK-kwalificatie, een boete van 100.000 euro en het spelen van twee thuiswedstrijden zonder publiek bleek vrijdag zonder succes. De Kroatische voetbalbond kreeg die straf, omdat op 12 juni tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië (1-1) in Split een hakenkruis op het veld zichtbaar werd. Dat leidde tot woedende reacties binnen en buiten de voetbalwereld.

De tuchtcommissie van de UEFA besloot Kroatië flink te straffen, onder meer met een punt aftrek. De Kroaten gingen in beroep, maar vonden geen gehoor. Daardoor is rechtstreekse kwalificatie voor het EK verder uit beeld geraakt. Kroatië staat derde in groep H met veertien punten, achter Italië (achttien) en Noorwegen (zestien). De nummer drie van de groep kan zich via de play-offs alsnog plaatsen voor het toernooi van volgend jaar in Frankrijk.

Begin deze maand kwamen de Kroaten niet verder dan 0-0 tegen Azerbeidzjan en verloren ze van Noorwegen (2-0). Dat kostte bondscoach Niko Kovac zijn baan. Met een nieuwe trainer sluit Kroatië begin oktober de kwalificatiereeks af tegen Bulgarije (10 oktober in Zagreb) en Malta (13 oktober in Ta' Qali). In beide wedstrijden moet de ploeg van de sterren Luka Modric, Ivan Perisic en Mario Mandzukic het doen zonder steun van de eigen fans. Tegen Bulgarije blijven de poort van het stadion gesloten voor publiek, naar Malta neemt Kroatië geen supporters mee uit angst voor nieuwe misstanden en een mogelijk nóg zwaardere straf van de UEFA.

UEFA handhaaft straf Kroatië voor hakenkruis
UEFA handhaaft straf Kroatië voor hakenkruis (Foto: ANP)

Man vast om schieten op vrouw in Geleen

De politie heeft een man aangehouden die vrijdagavond in Geleen een vrouw in een auto zou hebben beschoten. De schietpartij had plaats in de Leeuwenhoekstraat. De vrouw liep een oppervlakkige verwonding op.

Ze reed na het schieten weg en parkeerde haar auto enkele straten verderop. Korte tijd later wisten agenten de verdachte te arresteren in Stein. Volgens de politie ligt de achtergrond vermoedelijk in de relationele sfeer.

Man vast om schieten op vrouw in Geleen
Man vast om schieten op vrouw in Geleen (Foto: ANP)

Nieuw dieptepunt Star Trek-licentie

Daar waar grote concurrent Star Wars nieuwe hoogtes weet te halen, is de licentie van Star Trek ver ver weg, voorbij waar ooit iemand had moeten gaan. Genera Games heeft de Star Trek-licentie namelijk in een prachtig match-3 jasje weten te krijgen.

Er zijn vele spelers die van match-3 houden, maar een match-3 game is natuurlijk bijzonder zielig te noemen voor een licentie als Star Trek. Match-3 is een synoniem voor '3-op-een-rij'. Het type game had niet verder van het universum van Star Trek af kunnen staan. Helaas zijn CBS en Genera Games schaamteloos aan de gang gegaan met deze vorm en hebben hierbij Star Trek: Wrath of Gems uit kunnen scheiden.

Mocht je het niet geloven, ze hebben zelfs de moeite genomen een domein te registreren: www.startrekwrathofgems.com

Volendam en Sparta nog ongeslagen

FC Volendam en Sparta Rotterdam zijn na vrijdag nog steeds ongeslagen in de Jupiler League. Koploper Volendam kreeg weinig kansen bij Helmond Sport, maar was bijzonder efficiënt met treffers van Dylan Mertens en Gyliano van Velzen: 0-2.

Sparta maakte in Eindhoven snel een einde aan de spanning in het duel met Jong PSV. Thomas Verhaar opende de score na tien minuten en tien minuten later maakte Loris Brogno de tweede treffer. Nog voor rust stond de eindstand op het scorebord, omdat Thomas Verhaar zijn tweede mocht maken uit een strafschop (0-3).

Degradant NAC wist voor de vijfde keer dit seizoen niet te winnen. De Bredanaars kregen in eigen huis veel kansen tegen FC Emmen, maar ontsnapten uiteindelijk op het nippertje aan een nederlaag: 2-2. De thuisploeg stevende door een prachtig schot in de kruising van Rick ten Voorde af op een nederlaag, tot scheidsrechter Dennis Higler kort voor tijd een strafschop gaf voor hands van Jens Jurn Streutker in het strafschopgebied. Mats Seuntjens voorkwam de blamage. NAC-trainer Robert Maaskant reageerde woedend op de arbitrage, omdat er volgens hem te weinig blessuretijd werd toegevoegd na tijdrekken door de bezoekers. De achterstand van NAC op koploper Volendam liep op tot tien punten.

Almere City

Almere City wist vrijdagavond ook niet te winnen van MVV en wacht na zes duels nog op de eerste zege van het seizoen. De club uit Maastricht was in Almere met 3-0 te sterk.

Aanvaller Leon de Kogel van Go Ahead Eagles schoot in de openingsfase tegen Jong Ajax een strafschop op de paal. De topscorer van de club uit Deventer viel na een halfuur geblesseerd uit en zag hoe zijn vervanger Teije ten Den orde op zaken stelde met twee treffers (2-0).

Volendam en Sparta nog ongeslagen
Volendam en Sparta nog ongeslagen (Foto: ANP)

Vier testdagen voor Pirelli

Pirelli heeft vier dagen toegewezen gekregen om de banden voor het Fomule 1-seizoen 2016 te mogen testen. Autosport weet te melden dat het om twee tweedaagse sessies zal gaan. De eerste staat na het raceweekend in Abu Dhabi op het programma, terwijl in januari op Paul Richard regenbanden getest worden.

De Italianen hebben voor het seizoen 2017 om maar liefst achttien testdagen gevraagd. Voor dat jaar gaan de reglementen drastisch op de schop, waardoor vanwege de hogere snelheden ook de banden mee moeten veranderen. Daarnaast wil Pirelli de achterbanden breder maken.

De F1 Strategy Group heeft het voorstel van Pirelli in beraad, al is er volgens Autosport ook een tegenvoorstel van slechts acht dagen gedaan. Ook is nog niet duidelijk of Pirelli in 2017 überhaupt wel banden mag leveren aan de F1-teams. Dit wordt naar verwachtig op 30 september bij de vergadering van de World Motor Sport Council van de FIA duidelijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.