Obama wil militair SyriŽ-overleg met Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama vindt het belangrijk dat de VS en Rusland snel militair overleg voeren over Syrië. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry vrijdag in Londen.

Het is een belangrijke toenadering tot het Kremlin dat de Syrische regering van president Bashar al-Assad door dik en dun steunt en Syrië al zeker 45 jaar van wapens voorziet. Rusland heeft aan de Middellandse Zee één marinehaven, in de Syrische stad Tartus.

De VS voeren een westerse en Arabische coalitie aan die luchtaanvallen uitvoert in Irak en Syrië gericht tegen de terreur van de zogenaamde Islamitische Staat. Die IS-rebellen zijn de sterkste tegenstanders van Assads troepen. Veel westerse en regionale mogendheden willen ook van Assad af. Kerry herhaalde vrijdag dat volgens hem Assad geen onderdeel kan uitmaken van een politieke oplossing voor Syrië.

Aandringen
Kerry zei dat gesprekken met Rusland kunnen helpen om de mogelijkheden te bekijken. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onmiddellijk laten weten klaar te staan voor die gesprekken. Rusland heeft herhaaldelijk aangedrongen op overleg.

Het Kremlin zou het na vier jaar burgeroorlog gehavende regime van Assad met militair ingrijpen willen redden. Daarbij zou Rusland in het Syrische luchtruim in conflict kunnen komen met de coalitie onder aanvoering van de VS. Nederland hoort ook bij die coalitie, maar voert vooralsnog geen aanvallen uit op Syrische grondgebied. Kerry's Russische collega Sergej Lavrov zei vrijdag 11 september al dat militair overleg met de VS "nodig is om ongewilde incidenten te voorkomen".

'Elegante' oplossing
Er zijn echter ook aanwijzingen dat de Russen samen met het westen een 'elegante' oplossing willen zoeken om Assad opzij te laten stappen. In 2012 zouden westerse onderhandelaars een soortgelijk aanbod hebben afgeslagen omdat destijd werd verwacht dat het Syrische regime snel zou vallen.

Voor Europa is een oplossing voor het conflict inmiddels meer dan dringend geworden. Het is veruit de grootste aanjager van de grootste vluchtelingencrisis waar het continent sinds de Tweede Wereldoorlog mee te kampen heeft. 

Obama wil militair Syrië-overleg met Rusland
Obama wil militair Syrië-overleg met Rusland (Foto: ANP)