Dropsy

Dropsy is een clown. En clowns zijn eng, tenminste, de meeste mensen zijn niet gecharmeerd van de kinderviend met te veel schmink op zijn gezicht. Dropsy is daarin geen uitzondering en volwassen mensen vinden hem maar een weirdo. Daarnaast heeft hij een sociaal probleem en communiceert hij slecht met andere mensen. Hij kan wel met dieren praten, waardoor hij ze dingen kan laten doen waar mensen om moeten lachen of verbazen. Hij werkt in het circus van zijn ouders, dat op een dag in vlammen opgaat. Het spel begint wanneer hij en zijn vader op een vervallen kamer leven. Dropsy's eerste opdracht is bloemen leggen op het graf van zijn moeder. Veel somberder kan een spel niet beginnen, maar wees gerust: Dropsy is de meest optimistiche game sinds tijden.

Dropsy

Het spel is een point&click-adventure. Dropsy wil iedereen die hij tegenkomt knuffelen, al zijn de mensen die hij tegenkomt daar niet van gediend. Door puzzels op te lossen verdien je alsnog die dikke knuffel met een persoon van wie je een probleem hebt opgelost. De mensen die je ontmoet zijn vooral depressief en cynisch, maar als je ze eenmaal verlost hebt van hun probleem, dan worden ze weer vrolijk. Spread the love zou de slogan kunnen zijn van dit spel. SOms kom je in een nachtmerrie van de clown terecht, zodat je meer van zijn innerlijk ziet, hij heeft duidelijk een trauma door de brand.

Zijn talent om met dieren te praten komt Dropsy goed van pas. De meeste puzzels hebben te maken met voorwerpen die je moet vinden voor een persoon, en soms zijn ze begraven. Een pup graaft ze zo weer op. Of wat te denken van een vogel die bij hoger gelegen voorwerpen kan komen, of een rat die door kleine gaten aan de andere kant van een muur verschijnt om iets te pakken voor je. De stad waarin je vrij kunt rondlopen is vol met mensen die een knuffel nodig hebben. Tekst is er amper, omdat onze clown zelf sociaal gestoord is, dus de communicatie verloopt met plaatjes. Vaak zie je al aan de 'tekst'ballon wat ze precies nodig hebben, al is het soms wat gokken wat een pictogram nu uitbeeldt. Het is een mooie manier om te laten merken aan de gamer hoe Dropsy in de wereld staat en hoe hij communiceert.

Dropsy

Het hoofdverhaal, waarin je de oorzaak van de brand achterhaalt, is in een paar uur uit te spelen. Maar als je er doorheen racet, dan mis je juist het hele punt van Dropsy: de mensen, zijn wens om iedereen blij te maken en de problemen die hij tegenkomt om ze een knuffel te geven. Niet alleen een stad met mensen wacht op je, maar ook omgevingen zoals een aanliggend bos, woestijn en een baai. Sommige problemen kun je pas later oplossen, dus er zit backtracking in het spel. En toch voelt het niet irritant, je leeft mee met de clown.

Grafisch lijkt het alsof de game in Microsoft Paint is gemaakt en het grappige is dat de beelden van het prototype inderdaad in dat programma zijn gemaakt. Het heeft wel wat kleurrijks en geschminkt, net als Dropsy de clown zelf. De soundtrack past bij de sfeer van de game, al hadden de overgangen minder abrupt gemogen.Je hoort nu een stilte en hup, het start weer, zonder fade-in of fade-out.

Dropsy

Dropsy is zo'n spel waarbij je verwacht dat er een donkere twist komt in het verhaal. Dat is er niet, Dropsy is een en al liefde. Mensen die klagen dat alle games gewelddadig zijn moeten eens Dropsy spelen en daarna nog met droge ogen beweren dat games altijd kwaadaardig zijn. Sommige puzzels zorgen voor wat hoofdbrekens en vooral veel uitproberen om objecten te vinden in een scherm, maar dat mag de pret niet drukken. Het hoofdverhaal is misschien kort, maar om alle mensen blij te maken kost je wat meer tijd, al is het niet verplicht om te doen.. Als je de game alleen speelt voor het verhaal mis je zoveel dat zou zonde zijn. Dropsy is een feel-good game, spread the love op pc, Mac, Linux, Android en iOS.

Pluspunten
Minpunten
  • Dropsy is een uniek personage
  • Optimistiche feel-good gameplay
  • Unieke graphics en bijpassende soundtrack
  • Soundtrack speelt wel abrupt
  • Soms wat lastige backtrack-puzzels
Gespeeld op Mac, ook verkrijgbaar voor pc, Linux, Android en iOS.