FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 juni 2015

'Juliana bleef bij Bernhard om dynastie'

Koningin Juliana maakte in 1956 een rationele afweging door haar overspelige echtgenoot prins Bernhard niet te verlaten, schrijft de Volkskrant. Dat blijkt uit een nieuw proefschrift. Bij een scheiding had prinses Beatrix als 18-jarige de troon moeten bestijgen.

Juliana, die vaak als labiel en zweverig werd gekenschetst, wist precies wat ze deed. Door niet van prins Bernhard te scheiden diende zij zowel een constitutioneel als een dynastiek belang. Dat stelt journalist Han van Bree, die woensdag zijn proefschrift verdedigde. Met zijn studie naar Juliana en haar vriendenkring tussen 1947 en 1957 promoveert hij tot doctor in de geschiedenis.

Vriendengroep
Juliana had na de oorlog een hechte groep vrienden en vriendinnen om zich heen verzameld. Ze kwamen regelmatig voor religieuze conferenties bijeen in kasteel het Oude Loo in Apeldoorn. Ook gebedsgenezeres Greet Hofmans was hierbij vaak aanwezig. De buitenwereld kreeg daardoor de indruk dat Juliana in een soort sekte was beland.

Er ontstond wrijving tussen Hofmans en prins Bernhard. De Oude Loo-groep keerde zich tegen de buitenechtelijke relaties van de prins. Bernhard schilderde Hofmans in 1956 tegenover een bevriende journalist af als een slinkse indringer. Op advies van de politiek moest Juliana haar contacten met de Oude Loo-groep verbreken.

Voor Juliana was de situatie dubbelop tragisch. Ze verloor haar vriendschappen en haar vrienden vonden dat ze verraad pleegde aan de groepsidealen door bij Bernhard te blijven. Juliana deed in 1980 afstand van de troon en overleed in 2004. Bernhard overleed enkele maanden later. Na zijn dood werd een interview gepubliceerd waaruit bleek dat hij twee buitenechtelijke dochters had.

Obama belooft Hollande beterschap na afluisteren

De Franse president François Hollande heeft woensdag gesproken met zijn Amerikaanse collega Barack Obama over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA waar Franse politici slachtoffer van zijn geworden. Obama herhaalde zijn belofte dat een eind wordt gemaakt aan de spionage 'die onacceptabel is tussen bondgenoten'.

In een verklaring zei Hollande dat hij woensdagmiddag direct met Obama heeft gebeld nadat door de publicatie van documenten door WikiLeaks duidelijk was geworden dat de Franse president en andere overheidsfunctionarissen werden afgeluisterd door de NSA. De twee bespraken 'de principes die gelden voor de betrekkingen tussen bondgenoten op het gebied van inlichtingen'. Obama deed eerder ook al de belofte dat bondgenoten niet langer zouden worden bespioneerd.

De Franse premier Manuel Valls liet eerder woensdag weten dat de Verenigde Staten alles in het werk moeten stellen - en snel - om de 'schade' te herstellen die is aangericht. Valls sprak van 'ontoelaatbaar' gedrag tussen bondgenoten. De Amerikaanse ambassadeur Jane Hartley is door het Franse ministerie van buitenlandse zaken op het matje geroepen om een officiële verklaring af te leggen over de praktijken van de NSA.

Barack Obama (Foto: Novum)
Barack Obama (Foto: Novum)

Patricia Paay neemt Christina-tatoeage

Patricia Paay heeft de naam van haar dochter Christina op haar rechterarm laten tatoeëren. Op Patricia's andere arm prijkt nu de tekst 'forever young'.

Christina (24) vindt het een stoere actie van haar 66-jarige moeder. "When yo mama gangster af", schrijft ze bij een foto van de twee tatoeages op Instagram.

In de reacties doet Christina ook alvast een oproep aan haar vader Adam Curry. "Ik wacht nu op jouw eerbetoon!"

'Limburg mag 30 agenten gaan werven'

De provincie Limburg mag dit jaar nog dertig nieuwe agenten gaan werven. Dat zei scheidend burgemeester Onno Hoes van Maastricht woensdag in het radioprogramma Dit is de Dag.

Volgens Hoes heeft de provincie recht op 2800 agenten en dreigde Limburg daar dertig man onder te zakken. "Ik heb inmiddels de toezegging gekregen dat dertig vacatures opengesteld mogen worden", zei Hoes.

Hij stuurde vorige week samen met de Limburgse gouverneur Theo Bovens een brandbrief aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Ze vroegen daarin om extra agenten vanwege de grensoverschrijdende criminaliteit onder meer van motorbendes.

De politieleiding kijkt nu waar de knelpunten zitten. Het besluit betekent volgens Hoes extra agenten voor Maastricht en waarschijnlijk ook wat extra rechercheurs. "Ik ben heel blij dat de lobby een eerste succes heeft opgeleverd", zei Hoes.

'Limburg mag 30 agenten gaan werven' (Foto: Novum)
'Limburg mag 30 agenten gaan werven' (Foto: Novum)

Jindal 13e presidentskandidaat Republikeinen

Een dertiende Republikein heeft zich gemeld als presidentskandidaat. Het is Bobby Jindal, de Indiaas-Amerikaanse gouverneur van de staat Louisiana. Hij kondigde zoals verwacht woensdag via Twitter aan mee te zullen doen.

Jindal is 44 jaar en staat bekend als een conservatieve katholiek. Ooit was hij een rijzende ster binnen de partij. Hij is de eerste Indiase-Amerikaan die het tot gouverneur van een staat schopte. Daar kampte hij de afgelopen tijd met een fiscale crisis.

Hij is toe nu toe de jongste Republikein die zich voor de presidentsrace heeft gemeld. Volgens zijn adviseurs spreekt hij een breed publiek aan. Maar op dit moment zien zijn kansen er nog niet echt florissant uit. In opiniepeilingen over de populariteit van (verwachte) kandidaten staat hij in de onderste regionen.

Met Jindal meegeteld hebben zich inmiddels dertien Republikeinse politici als presidentskandidaat gemeld. Naar verwachting komen er daar nog een aantal bij. Bij de Democratische partij staat de teller op vier.

Jindal 13e kandidaat Republikeinen
Jindal 13e kandidaat Republikeinen (Foto: ANP)

Gunstige loting handbalsters voor WK

De Nederlandse handbalsters hebben het bij de loting voor het WK in Denemarken (5-20 december) niet slecht getroffen. Oranje werd woensdagavond in Kolding in groep B gekoppeld aan Zweden, Polen, China, Angola en Cuba. De voorronde wordt gespeeld in Naestved. De beste vier gaan door naar de knock-outfase.

Vooral poule A (Herning) is een stuk sterker bezet met gastland Denemarken, Montenegro, Hongarije, Japan, Tunesië en Servië, dat evenals Duitsland een wildcard kreeg. De verdere indeling is, groep C (Kolding): Brazilië, Frankrijk, Argentinië, Zuid-Korea, Democratische Republiek Congo, Duitsland; groep D (Frederikshavn): Noorwegen, Spanje, Roemenië, Rusland, Puerto Rico, Kazachstan.

De winnaar van het WK plaatst zich voor de Olympische Spelen. De nummer twee tot en met zeven van het WK plaatsen zich voor kwalificatietoernooien. 

Bobbi Kristina naar hospice gebracht

Bobbi Kristina is naar een hospice gebracht. Dat melden Amerikaanse media. Haar familie laat weten dat het leven van de dochter van wijlen Whitney Houston nu 'in Gods handen is'.

"Ondanks de goede medische hulp die ze bij meerdere instellingen heeft gekregen, is de gezondheidstoestand van Bobbi Kristina blijven verslechteren", aldus de familie in een verklaring. "Vandaag is ze naar een hospice gebracht."

Een hospice is een voorziening waar mensen worden ontvangen om tot het einde toe zo goed mogelijk te leven. De familie bedankt iedereen voor de steun in de afgelopen tijd.

De 22-jarige Bobbi Kristina werd eind januari bewusteloos aangetroffen in een badkuip in het huis in Atlanta waar ze met haar vriend Nick Gordon woonde. Sindsdien lag ze in coma. De politie onderzoekt wat haar is overkomen.

Broer Pim Fortuyn gewond door ongeval

Simon Fortuyn, de broer van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, is woensdag gewond geraakt door een verkeersongeval in Bleiswijk. Volgens zijn broer Marten Fortuyn moet hij voor observatie een nacht in het ziekenhuis blijven.

Marten Fortuyn zegt dat de verwondingen meevallen. 'Simon heeft een scheurtje in het borstbeen en een kneuzing van het hart door waarschijnlijk veiligheidsriemen en airbag', zegt Marten. Over de toedracht weet hij niet veel: 'Simon schijnt een auto niet gezien te hebben.'

Volgens RTV Rijnmond zag Simon een auto over het hoofd toen hij van de Overbuurtseweg de N209 wilde opdraaien. Door de klap botste hij vervolgens tegen een vrachtwagen aan. De inzittenden van de andere voertuigen zouden niet gewond zijn.

De 60-jarige Simon Fortuyn is namens de lokale partij Leefbaar 3B wethouder in de gemeente Lansingerland, net ten noorden van Rotterdam.

Gere (65) heeft relatie met Spaanse van 32

Richard Gere heeft een nieuwe vriendin. De Pretty Woman-acteur is de afgelopen week al diverse keren gespot met de Spaanse socialite Alejandra Silva, die maar liefst 33 jaar jonger is dan hij.

Gere (65) en Silva (32) lieten zich vorige week woensdag voor het eerst samen in het openbaar zien bij een filmfestival in de Italiaanse stad Taormina. Maandag vermaakten de filmster en zijn vriendin zich samen op een jacht voor de kust van Sicilië. Op de site van Daily Mail staan foto's van het stel.

Alejandra is de dochter van zakenman Ignacio Silva, een oud-vicevoorzitter van de Spaanse voetbalclub Real Madrid. Een kennis van de blondine vertelt aan ABC dat de twee al meer dan een jaar een koppel zijn. "Ze hebben het geheim kunnen houden voor de media. Maar al hun vrienden weten ervan."

Gere ligt overigens nog in scheiding. De acteur steggelt naar verluidt al een poosje met zijn tweede vrouw Carey Lowell, met wie hij een zoon heeft, over de hoogte van het bedrag dat hij naar haar moet overmaken. In september van 2013 werd bekend dat hun huwelijk na elf jaar was gestrand.

Cricketers verslaan Papua Nieuw-Guinea opnieuw

Het Nederlands cricketelftal heeft ook de tweede eendaagse wedstrijd tegen Papua Nieuw-Guinea, onderdeel van de World Cricket League Championship, gewonnen. Oranje zegevierde woensdag op het complex van VRA in Amstelveen met 85 runs.

Aan bat kwamen de gastheren in 50 overs tot 297 runs voor het verlies van zes wickets. Aanvoerder Peter Borren noteerde een century (105 not out), Mudassar Bukhari een halve (51 not out). 'PNG' kwam niet verder dan 212 all out in 40.3 overs. Kila Pala was met 56 het productiefst. Pieter Seelaar, Tim van der Gugten en Michael Rippon namen ieder twee wickets.

Nederland zegevierde maandag in Rotterdam ook al. Deze wedstrijd moest door de regen worden ingekort tot 24 overs: 122/9 tegen 125/5. In de WCLC 2015-2017 zijn Hongkong, Namibië, Kenia, Nepal, Schotland en de Verenigde Arabische Emiraten de andere tegenstanders. De vier beste landen plaatsen zich voor het WK-kwalificatietoernooi in 2018. 

Kelderman troeft Dumoulin af bij NK tijdrijden

Wilco Kelderman heeft verrassend het goud gepakt bij het NK tijdrijden in Emmen. De renner van Lotto-Jumbo bleef onder andere topfavoriet Tom Dumoulin voor, die afgelopen zondag nog de tijdrit in de Ronde van Zwitserland had gewonnen. De renner van Giant-Alpacin eindigde slechts als vierde, achter nog twee renners van Lotto.

Kelderman was halverwege nog tweede, maar snelde uiteindelijk naar de snelste tijd over het 54 kilometer lange parcours. Met 1.02,31 bleef hij zijn ploeggenoot Rick Flens 42 seconden voor. De derde plaats ging naar Jos van Emden, die halverwege nog de snelste tijd neer had gezet. Dumoulin was halverwege pas zesde en finishte uiteindelijk nog als vierde op 49 seconden van Kelderman.

Bij de vrouwen ging de zege naar Anna van der Breggen. De renster van Rabo Liv bleef op het parcours in Emmen Ellen van Dijk en Chantal Blaak voor. De renster, die op de Europese Spelen in Baku brons won bij de wegrit, legde de 27 kilometer af in 33.33 en bleef Van Dijk, die vorige week goud won bij de tijdrit bij diezelfde Europese Spelen, met 29 seconden voor. Blaak was 1.14 langzamer dan Van der Breggen.

Van Dijk was de winnares in 2007, 2008 en 2013 en werd in 2013 ook nog wereldkampioen in dezelfde discipline. Vandaag verloor ze echter op elk tussenpunt steeds meer tijd op Van der Breggen, die haar eerste titel pakte. 

Veldrijder Gulickx stopt wegens hartproblemen

Veldrijder Max Gulickx (18) uit Eindhoven stopt met zijn sport vanwege hartritmestoornissen. De Nederlands kampioen bij de junioren die dit jaar op het WK in Tabor in zijn leeftijdscategorie ook het brons veroverde, zegt dat hij geen keuze heeft. "Voor het dagelijkse leven is alles in orde, aan topsport doen is echter een ander verhaal'', staat woensdag in een verklaring op de website van zijn Belgische ploeg Telenet Fidea. "Ik heb al een tijdje klachten. Niemand weet waar die vandaan komen en hoe we ze kunnen oplossen."

Toen hij vorige maand tijdens een wegwedstrijd in België weer last kreeg, gaf hij op. "Ik kon en durfde niet hard te fietsen. Ik wil die risico's niet meer."

Gulickx zegt dat hij zich gaat concentreren op zijn studie en dat hij dokter wil worden.

Bokster Fontijn overtuigend naar finale Spelen Baku

Bokster Nouchka Fontijn heeft op de Europese Spelen in Baku de finale bereikt in de klasse tot 75 kilogram. De regerend Europees kampioene rekende woensdag in de halve finales overtuigend af met de Duitse Sarah Scheurich. Ze kreeg in alle vier ronden de meeste punten van de jury: 3-0.

De Schiedamse was oppermachtig en haalde een aantal keren genadeloos uit met rechts tegen de Duitse, die ze vorig jaar ook al versloeg in de finale van het EK.

Alabama doet confederale vlag weg

De gouverneur van de Amerikaans staat Alabama, Robert Bentley, heeft woensdag de vlag van de confederatie die zich in 1860 en 1861 afscheidde van de Verenigde Staten, in de hoofdstad Montgomery laten verwijderen. De vlag hing bij een monument bij het parlement dat aan de onafhankelijke zuidelijke staten en de burgeroorlog (1861-1865) herinnert.

De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes was van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk was van slavernij. Het dundoek wordt vaak in verband gebracht met onderdrukking van de Afro-Amerikanen. De vlag staat overigens wel in een stuk van het wapen van Alabama.

Bentley zei tegen plaatselijke media dat de verwijdering te maken heeft met de racistische moorden afgelopen week in South Carolina. Daarbij werden negen zwarte kerkgangers vermoord. Sindsdien ligt de vlag van de Confederate States of America weer onder vuur in het zuiden van de VS. De vlag zou racistisch zijn en geweld tegen zwarten veroorzaken.

Sylvana Simons was er als de kippen bij om de moord op onschuldige zwarten te vergelijken met het kinderfeest dat wij hier vieren.

Alabama doet confederale vlag weg
Alabama doet confederale vlag weg (Foto: ANP)

VS laten betalen losgeld door familie toe

De Verenigde Staten zullen zelf nooit toegeven, maar families die losgeld betalen om gegijzelde verwanten los te krijgen, worden niet meer vervolgd. Zoals verwacht presenteerde president Barack Obama woensdag de nieuwe richtlijnen voor het omgaan met gijzelingen en het betalen van losgeld is onderdeel daarvan.

Tot nu toe konden Amerikanen die losgeld betaalden worden vervolgd.

Amerika houdt vast aan de regel dat geen concessies aan de gijzelnemers wordt gedaan. Maar volgens het Witte Huis kan er wel met hen worden gecommuniceerd. Het land wil samenwerken met derden, ook particulieren, om te achterhalen waar gijzelaars worden vastgehouden.

VS laten betalen losgeld door familie toe
VS laten betalen losgeld door familie toe (Foto: ANP)

Doodvonnis 'Boston bomber' officieel

De 'Boston bomber', Dzjochar Tsarnajev, is woensdag door rechter George O'Toole ter dood veroordeeld. Dat meldden Amerikaanse media. Het was een formaliteit, nadat een federale jury Tsarnajev in mei wegens de aanslag op de marathon van Boston op 15 april 2013 de maximale straf had opgelegd.

De nu 21-jarige Tsjetsjeense Tsarnajev pleegde de aanslag met explosieven in snelkookpannen en beroofde drie mensen van het leven. Circa 250 mensen raakten gewond. Tijdens de zitting van woensdag nam de eerder zwijgzame Tsarnajev het woord.

Hij zei zich te willen verontschuldigen tegenover de slachtoffers en overlevenden en zei spijt te hebben. Zijn plotselinge change of heart mocht niet baten.

Doodvonnis'Boston bomber' officieel
Doodvonnis'Boston bomber' officieel (Foto: ANP)

Geringe Nederlandse inbreng in TT

De Nederlandse inbreng in de 85e TT van Assen is gering. Slechts vijf motorcoureurs van Hollandse bodem treden dit weekeinde aan op het Drentse circuit. De bekendste is Jasper Iwema. De 25-jarige motorracer, die op een steenworp van het circuit woont (Hooghalen), rijdt zijn negende TT. Hij kreeg van de organisatie een wildcard voor de Moto2-klasse.

In de Moto3 is een wildcard uitgedeeld aan de 18-jarige Jorel Boerboom. Drie Nederlanders strijden in de Red Bull Rookies Cup, de talentklasse van de MotoGP. Het zijn Bo Bendsneyder, Robert Schotman en Walid Soppe.

Er was heel even sprake van een debuut in de MotoGP voor Michael van der Mark. De wereldkampioen Supersport zou de geblesseerde Tsjech Karel Abraham vervangen, maar een deal met diens team kwam niet rond.

Het Depot #1

Op het internet belanden dagelijks ongelooflijk veel foto's, Het Depot maakt een kleine selectie en zorgt ervoor dat jij deze in één blog allemaal onder elkaar kunt bekijken. Elke woensdagavond om 20.00 uur komt er een nieuwe editie online. 

In deze editie kom je vanalles tegen, van mooi vrouwelijk schoon tot luie brandweerlieden. Van een boomhutje tot een ietwat raar geparkeerde auto. Geniet van deze eerste editie en schroom niet om een reactie achter te laten. 

Toch geen rechtszaak tegen EO om Hufterproef

De vrouw die in het EO-programma Hufterproef ten onrechte werd neergezet als een racist heeft besloten om de omroep niet aan te klagen. Dat zegt haar zoon tegen RTL Boulevard.

In het programma worden reacties van omstanders op asociaal gedrag gefilmd met verborgen camera's. Begin juni was in Hufterproef te zien hoe een verkoper in een winkel discriminerende opmerkingen maakte naar een vrouw met een hoofddoek. Sylvia Voogel nam het voor haar op, maar dat werd niet uitgezonden. Wel zagen de kijkers hoe zij de verkoper gelijk gaf. Zij doelde daarmee echter op de strengere maatregelen tegen diefstal die de man aankondigde, niet op de behandeling die de moslima kreeg.

Voogel ontving veel negatieve reacties en werd zelfs bedreigd. Ze overwoog de Evangelische Omroep aan te klagen wegens smaad, maar omdat de omroep de juiste beelden later alsnog heeft uitgezonden, ziet Voogel af van een rechtszaak. 'Dat ziet ze als een schadevergoeding en ze ontvangt veel lieve berichtjes. Die geven haar de kracht om de draad van haar leven weer op te pakken', laat zoon Melvin weten.

FDJ mikt op Pinot en Dťmare in Tour

De Franse wielerploeg FDJ staat volgende maand in Utrecht met twee kopmannen aan de start van de Tour de France. Thibaut Pinot, de nummer drie van vorig jaar, moet opnieuw voor een goed klassement gaan, terwijl in de sprints wordt gemikt op Arnaud Démare, de huidige Franse kampioen.

De Fransman Pinot krijgt met zijn landgenoot Alexandre Geniez en de Zwitser Steve Morabito twee sterke knechten mee voor in de bergen. De Fransen Sébastien Chavanel, William Bonnet, Matthieu Ladagnous, Jérémy Roy en Benoît Vaugrenard completeren de negenkoppige ploeg.

Ophef om varkensvleeschips voor moslims

Britse moslims staan momenteel op hun achterste poten. 's Lands grootste supermarktketen heeft namelijk een spetterende aanbieding voor tijdens de ramadan: chips met varkensvleessmaak.

Supermarktketen Tesco pakt eens lekker uit met de islamitische feestdagen. Voor de spaarzame uurtjes dat ze mogen kanen, worden de welbekende bussen Pringles aangeprezen.

Erg lekker natuurlijk, maar één bijzondere smaak is de islammen in het verkeerde keelgat geschoten. Het gaat hier namelijk om de smaak 'Smokey Bacon'. Oftewel: varkensvlees.

"Is dit Tesco's idee om de moslims een fijne ramadan toe te wensen?", klaagt Mona AlQazzaz. "Laat het alsjeblieft een grap zijn!" "Domheid op zijn best", jankt Mohammed Waqas. "Tesco promoot ramadan met spekchips."

Win Batman: Arkham Knight voor PS4 of Xbox One

Warner Bros. Interactive heeft Batman: Arkham Knight uitgebracht. In dit laatste deel van de Arkham-trilogie haalt Scarecrow onder andere Two-Face, The Penguin, Riddler, Harley Quinn en Poison Ivy over om Batman eens en voor altijd neer te halen en Gotham City te claimen. Terwijl zij jacht maken op The Dark Knight, heeft Scarecrow de stad in zijn greep door zijn angstgas die hij her en der geplaatst heeft. En dan is er nog de Arkham Knight, de nieuwe schurk die speciaal door DC Comics bedacht is voor deze game. Gelukkig krijgt Batman hulp van oude bekenden om deze overmacht proberen uit te schakelen.

FOK!games mag drie exemplaren vergeven van Batman: Arkham Knight. Hierbij zit een T-shirt en een flessenopener, want dat vinden wij ook een gadget. Het enige wat je moet doen is antwoord geven op de volgende vraag: wat is de echte naam van de tegenstander in Arkham Knight, Scarecrow? Meedoen kan tot en met 30 juni.

Als je gaat voor de PlayStation 4-versie, vul je antwoord hier in. Wil je graag de Xbox One-versie, dan mag je het hier invullen.

Batman Arkham Knight-packshot (Foto: Warner Bros. Interactive)

Mohammedcartoons alsnog uitgezonden

Het filmpje van de PVV met Mohammedcartoons dat zaterdag per ongeluk niet werd uitgezonden bij de publieke omroep, is woensdag alsnog uitgezonden. De spotprenten waren te zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen op NPO1.

PVV-leider Geert Wilders liet het filmpje voorafgaan door de woorden:"De enige manier om terroristen te tonen dat zij niet zullen winnen is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen. De cartoons werden niet uitgezonden met het doel te provoceren, maar om aan te tonen dat we de vrije meningsuiting verdedigen en nooit zullen buigen voor geweld. Vrijheid van meningsuiting moet het altijd winnen van geweld en terreur.''

Wilders maakte het filmpje nadat het bestuur van de Tweede Kamer had geweigerd de spotprenten tentoon te stellen in het Kamergebouw.

Bussemaker wil door met proef studieadvies

Onderwijsminister Jet Bussemaker voelt er niets voor om te stoppen met het experiment met het bindend studieadvies (bsa) in het tweede en derde jaar van het hoger onderwijs. Het bsa geeft universiteiten de mogelijkheid niet-presterende studenten van de opleiding te sturen. Een Kamermeerderheid, onder aanvoering van haar eigen PvdA, wil nu al de zekerheid dat de proef 'niet wordt omgezet in een wet''.

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Kamer. Bussemaker wees er met klem op dat het gaat om een experiment. De resultaten worden na een paar jaar op een rijtje gezet en daar moeten we dan 'serieus lering uit trekken', vindt de bewindsvrouw. Maar ze weet alleen de VVD duidelijk achter zich.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis dient volgende week een motie in om van het bsa voor ouderejaars af te komen, die het vrijwel zeker haalt.

Grote demonstratie om chemische fabriek China

Zeker vijfduizend inwoners van een voorstad van de Chinese stad Shanghai zijn woensdag de straat opgegaan uit onvrede over een rapport waarin groen licht wordt gegeven voor de verplaatsing van een chemische fabriek naar hun woonplaats. De autoriteiten hebben het rapport al afgedaan als onwaar, maar de bewoners van de voorstad vertrouwen de autoriteiten niet.

De demonstratie weerspiegelt de groeiende zorg bij de Chinese bevolking over de gevolgen voor het milieu die projecten zoals de verplaatsing van de fabriek hebben. Ook onderstreept de betoging nog eens het wantrouwen tegen de lokale autoriteiten.

De betogers verzamelden zich bij een overheidskantoor in het district Jinshan. Ze droegen spandoeken mee en scandeerden leuzen. De autoriteiten zeiden in een verklaring dat de fabriek, waar paraxyleen wordt gemaakt, niet wordt verplaatst, maar wordt gesloten. Bewoners werden bovendien opgeroepen niet de straat op te gaan en niet te geloven in praatjes of geruchten.

Geen prostitutieboten meer aan Utrechtse Zandpad

Als het aan de gemeente Utrecht ligt, komen de seksboten aan het Zandpad niet meer terug. De voormalige prostitutiezone langs de Vechtoever krijgt de bestemming 'water', zonder mogelijkheid voor prostitutie. Dat staat in het bestemmingsplan Het Nieuwe Zandpad, dat in september ter vaststelling naar de gemeenteraad gaat.

Het nieuwe prostitutiegebied komt haaks op de Vecht te liggen, langs een deel van de Einsteindreef. Er komen maximaal 162 werkruimten. Exploitanten en investeerders die "goede en haalbare plannen" hebben, kunnen zich nog tot 30 juni melden bij de gemeente. De prostitutieramen op Het Nieuwe Zandpad gaan in 2017 open, aldus de gemeente Utrecht woensdag in een persverklaring.

In 2013 werden de seksboten op het Zandpad gesloten, na meldingen van misstanden als mensenhandel, mishandeling en uitbuiting.

Ambassadeur VS in Frankrijk op het matje geroepen

De Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk is door het Franse ministerie van buitenlandse zaken op het matje geroepen vanwege onthullingen door Wikileaks dat de Amerikaanse geheime dienst NSA drie opeenvolgende Franse presidenten heeft afgeluisterd. De gezant, Jane Hartley, zal zich woensdagmiddag melden, zei een Franse diplomaat.

Hollande sprak eerder op de dag van onacceptabele praktijken door de bondgenoot. Wikileaks plaatste dinsdagavond documenten online waaruit blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst NSA tussen 2006 en 2012 de Franse presidenten Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en Hollande heeft afgeluisterd. De klokkenluiders werkten daarbij samen met de krant Libération, die over de documenten berichtte, en onderzoekswebsite Mediapart.

Hollande besprak de kwestie woensdagochtend met zijn defensieraad.

D66 twijfelt over verder praten belastingplan

D66 weet nog niet of het met het kabinet en andere oppositiepartijen verder wil onderhandelen over een hervorming van het belastingstelsel. Dat bleek woensdag aan het einde van het Kamerdebat over de belastingplannen van het kabinet. "We gaan ons beraden", zei Pechtold.

Als D66 niet mee zou willen onderhandelen, hebben die gesprekken geen zin. De partij is nodig om het kabinet aan een meerderheid in de Senaat te helpen. De geplande lastenverlichting van 5 miljard euro komt niet in gevaar, want die heeft de steun van het CDA. Maar van een eventueel verdergaande hervorming van het stelsel kan zonder D66 geen sprake zijn.

Pechtold toonde zich teleurgesteld aan het einde van het debat en hij zei dat hij met zijn fractiegenoten wil bespreken of het wel interessant is om te praten over een situatie waarbij de kansen op een echte belastinghervorming ontbreken of heel moeizaam zijn.

D66 twijfelt over verder praten belastingplan (Foto: Novum)
D66 twijfelt over verder praten belastingplan (Foto: Novum)

Rusland verlengt importverbod Westen met jaar

Rusland heeft het importverbod voor landbouwproducten uit het Westen met een jaar verlengd. De Russische president Vladimir Poetin zette woensdag zijn handtekening onder de verlenging.

De maatregel is een reactie op de strafmaatregelen die het Westen Moskou heeft opgelegd in verband met de onrust in Oekraïne. De verlenging van het importverbod komt niet als een verrassing: eerder deze week liet de Europese Unie al weten de sancties tot januari te handhaven. Toen zei de woordvoerder van Poetin al dat Moskou handelt op basis van het 'principe van wederkerigheid'.

Poetin zei woensdag dat het Russische importverbod op zuivel, vlees, zeevruchten, groenten en fruit tot 24 juni 2016 van kracht blijft. Niet alleen de EU wordt getroffen, maar ook de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. Hij zei te hopen dat het importverbod een impuls betekent voor de kwakkelende Russische landbouwsector.

Binnen 40 jaar komt Nieuwe IJstijd

We hebben een van de koudste lentes aller tijden achter de rug en ook met de zomer wil het niet echt vlotten. Britse wetenschappers hebben nu ontdekt waarom. Binnen nu en 40 jaar staat ons namelijk een nieuwe IJstijd te wachten.

Alle berekeningen over opwarming van de aarde ten spijt, staat ons nu een periode van extreme koude te wachten. Wereldwijd zal de temperatuur 0,4 graden zakken. In Europa wordt het zelfs 0,8 graden kouder. Dat lijkt weinig, maar de gevolgen voor onder andere de verkoop van korte rokjes en bikini's zullen rampzalig zijn.

Het Britse Met Office heeft namelijk parallellen ontdekt tussen de huidige zon en die tussen 1645 en 1715. Toen zorgde een tekort aan zonnevlekken ervoor dat het ijzig koud was. Zelfs de rivier de Theems was bevroren, en kon ruimte bieden aan een kermis.

Ook nu is het aantal zonnevlekken historisch laag. De wetenschappers verwachten dat een nieuwe mini-IJstijd elk moment kan aanbreken. Dus wacht nog maar even met de aanschaf van die zonnepanelen.

Meer leden crimineel 'familiebedrijf' vast

Opnieuw heeft de politie drie vermeende leden van een Brabantse criminele organisatie opgepakt die jarenlang een 'drugslijn' tussen Nederland en Frankrijk zouden hebben gerund. De nieuwe verdachten in de zaak zijn een 32-jarige man uit Roosendaal, een 41-jarige man uit Oud-Vossemeer (op Tholen) en een 58-jarige vrouw die eerder op Aruba werd opgepakt en inmiddels in Nederland is, liet de politie woensdag weten.

Eén criminele familie uit Roosendaal vormde volgens de politie de spil van de bende. Eerder deze maand werden al zes verdachten opgepakt tijdens een grote actie in West-Brabant. Daarbij vond de politie onder meer een hennepkwekerij en spullen die met hennepteelt te maken hebben.

De drie laatste arrestanten zijn overigens geen familie van de andere verdachten. Wel zouden ze hebben meegewerkt in het criminele 'familiebedrijf'. De politie, die al anderhalf jaar aan het onderzoek werkt, sluit meer aanhoudingen niet uit.

Overzicht gesjoemel aanbesteding ov Limburg

Het Openbaar Ministerie liet woensdag weten dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De voorzitter van de raad van commissarissen Carel van den Driest stapte dezelfde dag op in verband met de zaak. Wat eraan voorafging:

10 februari: Limburg maakt bekend dat NS-dochter Abellio vanaf eind 2016 het ov mag verzorgen als opvolger van Veolia. De opdracht voor vijftien jaar is in omzet 2 miljard euro waard. Veolia en Arriva waren ook in de race.

9 maart: De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat NS bij de aanbesteding de Spoorwegwet heeft overtreden. Veolia klaagde dat NS onder meer te hoge prijzen vraagt voor het gebruik van kaartautomaten en chippalen. NS meldde eerder die dag nog dat het zich niet schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en geen boete krijgt. De ACM laat echter weten dat het onderzoek nog loopt.

28 april: NS openbaart zelf dat bij de aanbesteding is gerommeld door dochterbedrijf Qbuzz, dat binnen Abellio voor het busvervoer zorgt. Qbuzz kreeg vertrouwelijke informatie van een medewerker van Veolia. NS zegt dat directeur Timo Huges ,,geen kennis had van de geconstateerde onregelmatigheden''.

3 juni : De FNV zegt het vertrouwen op in Timo Huges en stelt dat NS zijn betrouwbaarheid heeft verloren.

3 juni: De ACM schrijft dat de top van zowel NS als Abellio wel degelijk wist van het gesjoemel. NS speelde informatie van Arriva en Veolia door aan Abellio. Daarmee is de wet overtreden. De toezichthouder benadrukt dat dit niet het werk was van een individuele NS-medewerker en ook geen op zich staand incident.

5 juni: Topman Timo Huges vertrekt bij de NS, nadat minister Dijsselbloem de top van het bedrijf op het matje roept. Huges zou een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is.

19 juni: De NS zegt geld terug te willen van Huges. Het gaat om het bedrag dat hij kreeg als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014.

23 juni: Huges betwist dat hij op 5 juni per direct ontslag heeft genomen, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij is van mening dat hij op die dag alleen zijn ,,bestuurstaak heeft neergelegd'', schrijft Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister heeft de raad van commissarissen het ontslag niet schriftelijk vastgelegd.

Hongarije bouwt snel tijdelijk hek tegen migranten

De Hongaarse regering gaat een tijdelijk hek langs de grens met Servië bouwen om zo snel mogelijk de instroom van illegale migranten een halt toe te roepen. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Peter Szijjarto woensdag bekendgemaakt.

Hongarije maakte eerder al een plan voor een permanente versperring bekend, maar nu blijkt dus dat de regering daar niet op wil wachten. Het parlement moet nog wel een aantal wetten aanpassen, waardoor Szijjarto nog niet precies kon zeggen wanneer met de bouw van het tijdelijke hek kan worden begonnen. Volgens de minister hebben dit jaar al 61 duizend mensen zich als vluchteling gemeld in Hongarije. De meesten kwamen via Servië. Veel migranten verlaten het land echter snel weer om door te reizen naar West-Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zweden.

Hongarije heeft ook aangegeven niet van plan te zijn migranten die verder zijn gereisd weer op te nemen, iets wat volgens de regels van de Europese Unie wel een verplichting is. Oostenrijk noemt de weigering van de Hongaren 'onacceptabel'. "We kunnen dit niet toestaan", kreeg Szijjarto te horen van zijn Oostenrijkse ambtgenoot Sebastian Kurz.

Volgens Szijjarto schendt Hongarije de Europese regels niet omdat de migranten waarschijnlijk eerst in Griekenland zijn geweest voordat ze in Hongarije een vluchtelingenstatus aanvroegen. De EU zegt echter dat de veiligheid van migranten in het door schulden geplaagde Griekenland niet kan worden gegarandeerd en dat de registratie van deze vluchtelingen daarom in Hongarije plaatsvindt.

Politie neemt nepmerkschoenen in beslag

De politie heeft in een winkel in Gouda 369 paar schoenen en negentien tassen in beslag genomen vanwege merkvervalsing.

De politie was dinsdagmorgen na een inbraakmelding naar de schoenenwinkel aan de Kleiwegstraat gegaan. Hier vonden agenten een deel van de buit, schoenen in twee bigshoppers, die was achtergebleven.

Bij nader onderzoek bleek dat de merkschoenen nep waren. Ook de andere merkschoenen en -tassen in de winkel waren vervalsingen.

'Kim liet embryo's op geslacht selecteren'

Kim Kardashian en Kanye West wilden per se een jongetje als tweede kind en hebben daarom voor embryoselectie gekozen. Dat beweert een ingewijde tegenover Us Weekly.

Kim bevestigde eerder deze week dat haar tweejarige dochter North een broertje krijgt. Het lukte de 34-jarige realityster lang niet om opnieuw zwanger te worden, maar een ivf-behandeling bood uitkomst. Het geslacht van baby nummer twee was volgens een anonieme bron geen verrassing voor Kardashian. "Ze heeft alleen maar mannelijke embryo's laten implanteren."

Een andere bron laat weten dat West (38) het heel erg leuk vindt dat hij een zoon krijgt. "Kanye houdt meer van Nori dan wie dan ook, maar zijn wereld is pas echt compleet met een zoon, een opvolger." Ook voor zijn vrouw is het een droom die uitkomt. "Kim heeft altijd twee kinderen gewild", aldus een insider. "Een jongen en een meisje."

'Bewijs voor Russische militairen in OekraÔne'

Er is onweerlegbaar bewijs dat Rusland actief betrokken is bij het conflict in Oekraïne. Dat zegt Ben Hodges, de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Rusland beweert daarentegen dat het zich buiten het conflict houdt.

In een briefing voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt Hodges dat er direct en indirect militaire steun wordt geleverd door Moskou aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. 'Rusland bemoeit zich actief en op grote schaal met dit conflict', zei hij.

Hodges sprak woensdag de OVSE toe, terwijl de ministers van buitenlandse zaken van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland overleg voeren over de crisis in Oost-Oekraïne. Er wordt nog altijd fel gevochten en er zijn grote twijfels over de houdbaarheid van het wankele vredesakkoord dat in februari werd gesloten.

Mannen met babymelkpoeder aangehouden

De politie heeft op de A12 bij Zevenaar twee mannen aangehouden in een bestelbus. Ze vervoerden een hoeveelheid babymelkpoeder en hadden 90.000 euro aan contanten bij zich. Dat maakte de politie woensdag bekend.

Agenten van de Landelijke Eenheid voerden dinsdag een routinecontrole uit. Bij controle van het busje bleek daarin een hoeveelheid babymelkpoeder te liggen. Ook vonden ze 90.000 euro aan contanten. De mannen (35 en 44 jaar) komen uit Duitsland en zijn aangehouden voor witwassen van geld.

De politie is onlangs een actie begonnen om samen met supermarkten de omvang van diefstal van babymelkpoeder in kaart te brengen. Enkele jaren geleden ontstond een grote vraag naar babymelkpoeder na een schandaal met vergiftigd poeder in China. In ruim een jaar tijd zijn bij de politie zo'n negenhonderd meldingen van diefstal van babyvoeding binnengekomen.

Kinderen opgepakt voor mishandelingen Helmond

Vijf kinderen uit Helmond worden verdacht van een reeks mishandelingen in de Brabantse stad. De groep die de politie woensdag aanhield, bestaat uit drie jongens en een meisje van 11 jaar en een jongen van 14.

De politie vermoedt dat ze zeker dertien leeftijdsgenoten hebben mishandeld tussen april en juni. "Dit zijn heel jonge kinderen en zeer ernstige strafbare feiten", zei een woordvoerder van de politie. Elf slachtoffers deden aangifte, twee deden dat niet uit angst voor represailles. Naast de mishandelingen worden de kinderen verdacht van het stelen van een fiets en een winkeldiefstal.

Samen met justitie en de gemeente Helmond wordt gezocht naar passende maatregelen, waaronder hulpverlening. Kinderen onder de twaalf jaar zijn per definitie niet strafbaar. Wat hen heeft bezield, kon de politie nog niet zeggen.

Clement voor vijfde keer naar de Tour, Van Garderen leidt Tourploeg BMC

Wielrenner Stef Clement is definitief opgenomen in de selectie van zijn ploeg IAM Cycling voor de Ronde van Frankrijk. Het is voor de 32-jarige tijdritspecialist zijn vijfde deelname aan de Tour de France (na 2007, 2008, 2009 en 2014).

Clement beleefde een moeizame voorbereiding maar bekroonde zijn voorjaar afgelopen week met een zilveren medaille op de tijdrit van de Europese Spelen in Bakoe. Ploegleider Rik Verbrugghe heeft Clement aangewezen als wegkapitein. "We komen met een opportunistische ploeg die ten minste één etappe wil winnen en één renner voor het klassement wil beschermen", maakte hij woensdag bekend. Mathias Frank is de aangewezen man voor het algemeen klassement. De Zwitser richt zich op een plek bij de beste tien. IAM Cycling neemt geen sprinter mee.

De ploeg bestaat verder uit Matthias Brändle, Sylvain Chavanel, Jérôme Coppel, Martin Elmiger, Reto Hollenstein, Jarlinson Pantano en Marcel Wyss.


Wielerploeg BMC heeft zijn selectie voor de Ronde van Frankrijk bekendgemaakt. Kopman van het Zwitsers/Amerikaanse team is Tejay van Garderen. De 26-jarige Amerikaan was de nummer vijf van de Tour van 2014.

Van Garderen heeft een sterke ploeg om zich heen. Die bestaat uit de Italianen Damiano Caruso, Manuel Quinziato en Daniel Oss, de Australiër Rohan Dennis, de Spanjaard Samuel Sánchez, de Zwitsers Michael Schär en Danilo Wyss en de Belg Greg Van Avermaet.


Wielerploeg Lotto Soudal richt in de Tour de France alle pijlen op dagsucces voor André Greipel. De Duitse sprinter is het middelpunt van de Tourselectie die de Belgische formatie woensdag presenteerde.

"Met een geoliede sprintmachine rond André hebben we als doel opnieuw een rit te winnen", lichtte teammanager Marc Sergeant toe. Greipel won sinds 2011 elk jaar minstenséén Touretappe. In de Ster ZLM Toer pakte het sprintkanon vorige week twee ritzeges en de eindoverwinning.

Eind vorig jaar liet Lotto Soudal al weten dat Jurgen van den Broeck, die afgelopen jaren kopman van de ploeg was in de Tour, de Ronde van Frankrijk deze keer niet rijdt. Ook voor de Nederlander Pim Lighthart is er geen plek in de selectie.

Voor Lotto Soudal verschijnen op 4 juli in Utrecht naast Greipel ook Lars Bak (Den), Thomas de Gendt (Bel), Jens Debusschere (Bel), Tony Gallopin (Fra), Adam Hansen (Aus), Greg Henderson (NZe), Marcel Sieberg (Dui) en Tim Wellens (Bel) aan de start van de Tour.

Sijsling en Hogenkamp verder in kwalificatie Wimbledon, Westerhof en De Bakker eruit

Igor Sijsling is nog één partij verwijderd van deelname aan het hoofdtoernooi op Wimbledon. De Nederlandse tennisser won woensdag zijn partij in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van het Britse grand slam. Hij versloeg de Oostenrijker Jürgen Melzer: 1-6, 7-5 en 6-3. In de derde kwalificatieronde treft Sijsling de Fransman Paul-Henri Mathieu.

Voor Boy Westerhof zit het Wimbledon-avontuur erop. De Amsterdammer deed niet veel onder voor zijn Zweedse tegenstander Elias Ymer, maar moest uiteindelijk toch in twee sets het hoofd buigen: 7-6 (8) 7-5.

Thiemo de Bakker moet het hoofdtoernooi van Wimbledon aan zich voorbij laten gaan. De tennisser ging woensdag in de tweede ronde van de kwalificaties voor het grastoernooi ten onder. De Australiër Luke Saville was hem in twee sets de baas: 6-4 en 6-4. De Bakker was als nummer 136 van de wereld in de kwalificaties als twintigste geplaatst, de Australiër staat 182e.

Tennisster Richèl Hogenkamp heeft dinsdag ook haar tweede partij in het kwalificatietoernooi van Wimbledon winnend afgesloten. De Nederlandse had aan twee sets genoeg om haar Britse opponente Katy Dunne te verslaan: 6-2 7-5. Hogenkamp is nu nog één overwinning verwijderd van een plaats in het hoofdtoernooi van het prestigieuze grand slam.

Op het Londense gras was de eerste set een makkelijke prooi voor Hogenkamp. In de tweede set had de Doetinchemse het een stuk lastiger met haar tegenspeelster. Dunne pakte een voorsprong, maar Hogenkamp knokte zich terug. Bij een 6-5-voorsprong had ze aan een break genoeg om het duel te beslissen.

In de derde voorronde neemt Hogenkamp het op tegen de Chinese Yang Zhaoxuan of de Spaanse Sara Sorribes Tormo.

Grote wapendeal tussen Frankrijk en Saoedi-ArabiŽ

Frankrijk heeft een omvangrijke overeenkomst gesloten met Saoedi-Arabië voor de levering van patrouilleschepen, helikopters en vliegtuigen. Dat werd woensdag bekendgemaakt door de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius. De overeenkomst heeft een waarde van ruim tien miljard euro.

Volgens Fabius worden de Franse patrouilleschepen verkocht 'om de slagkracht van de Saoedische kustwacht uit te breiden'. De kustwacht in Saoedi-Arabië krijgt het volgens de minister steeds zwaarder. In totaal worden er 23 helikopters geleverd die worden ingezet voor de grensbewaking en nog eens vijftig Airbus-vliegtuigen. Ook worden er plannen voor een kernreactor verkocht en wordt er training gegeven over nucleair afval en nucleaire veiligheid.

Nieuwe quest Destiny exclusief verkrijgbaar via Red Bull

Soms kom je opmerkelijke samenwerkingen tegen. Zo ook een tussen de game Destiny en Red Bull. Een nieuwe quest, die gelijktijdig met de nieuwe Destiny-uitbreiding The Taken King uitkomen, is exclusief verkrijgbaar via Red Bull.

Door een code in te vullen op de website, die uiteraard te vinden is op blikjes Red Bull, krijg je toegang tot deze quest. Voorlopig is de samenwerking alleen aangekocht voor Noord-Amerika en Canada, of Europa ook volgt is nog even afwachten. De quest bestaat uit meerdere fasen waarin snelheid en tactiek essentieel zijn.

Destiny: The Taken King verschijnt 15 september.

Destiny Red Bull

Beieren voert grenscontroles opnieuw in

De Duitse deelstaat Beieren gaat de grenzen met Oostenrijk intensiever controleren. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken roept andere Duitse deelstaten op hetzelfde te doen. Het besluit is in strijd met het Schengenverdrag dat een vrij verkeer van personen en goederen moet garanderen tussen de lidstaten van de Europese Unie.

Aanleiding voor het besluit van Beieren is het succes van de tijdelijke grenscontroles tijdens de G7-top van een maand geleden. Toen zijn er ruim 10.000 gevallen geconstateerd waarbij de Duitse verblijfswetgeving werd overtreden, zoals illegalen die de grens probeerde over te steken en smokkelaars.

Joachim Herrmann (CSU), de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, is erg geschrokken van die cijfers. Hij vindt het belangrijk dat andere deelstaten het voorbeeld van Beieren volgen. 'Alleen wanneer in heel Duitsland de controles worden heringevoerd kunnen we de criminaliteit terugdringen en criminelen afschrikken.'

Per 1 juli wordt de nieuwe grenscontrole ingevoerd. Hiervoor worden 500 extra agenten ingezet. Ook worden douane-beambten naar de grensregio met Oostenrijk gestuurd die gespecialiseerd zijn in mensenhandel, drugs en illegale migratie. Boven de snelwegen komen extra camera's te hangen. Met de schending van het Verdrag van Schengen haalt Beieren zich mogelijk kritiek vanuit de Europese Commissie op de hals.

Verstappen pareert kritiek Maldonado

Formule 1-coureur Max Verstappen is niet onder de indruk van de kritiek die collega Pastor Maldonado na de Grand Prix van Oostenrijk afgelopen zondag op hem leverde. De Nederlander hield Maldonado in de strijd om de zevende plaats ronden lang van het lijf. Daarbij nam Verstappen volgens de Venezolaan 'de regels niet helemaal in acht'. Twee ronden voor de finish haalde Maldonado de Limburgse tiener alsnog in.

"Ik neem het niet al te serieus", reageerde Verstappen tegenover het Britse Autosport. "Ik had gewoon plezier terwijl ik mijn plek verdedigde. Pastor zou het niet anders doen." De Toro Rosso-coureur moest zelfs een beetje lachen om Maldonado's commentaar. "Het is best grappig dat Pastor dat heeft gezegd. Meer zeg ik er niet over."

Btw-verhoging kan leiden tot duurdere producten

Een btw-verhoging naar 21 procent van goederen en diensten die niet tot de primaire levensbehoeften behoren, kan ertoe leiden dat deze producten 14 procent duurder worden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Bouwdiensten, bloemen en planten en bioscoopbezoek stijgen mogelijk in prijs. Maar ook het openbaar vervoer dat nu nog onder het lage btw-tarief valt, wordt mogelijk duurder.

Of de prijsverhoging werkelijk door zal zetten, is volgens het statistiekbureau echter mede afhankelijk van de bereidheid van de consument om deze producten tegen een hogere prijs aan te schaffen. Niet alle bedrijven berekenen daarom een belastingverhoging door.

Als de gehele verhoging aan de consument zou worden doorberekend, kan dit een jaar lang een verhogend effect van 0,9 procentpunt hebben op de inflatie, aldus het CBS.

Bottas genoemd als vervanger RšikkŲnen

Ferrari zou naar verluidt het contract van Valtteri Bottas bij Williams willen afkopen. Er zou al een aanbod bij Williams zijn gelegd, maar deze werd door het Engelse team afgewezen. Hiermee komt de positie van Kimi Räikkönen bij Ferrari verder onder druk, de Fin staat dit seizoen regelmatig in de schaduw van zijn Duitse teamgenoot Sebastian Vettel.

Te midden van de speculaties over de toekomst van Räikkönen, meldt het Duitse blad Bild dat Ferrari niet enkel een bod deed aan Bottas, maar ook aan het team van Williams. Bottas heeft nog steeds een optie voor het komende seizoen en Williams is vastberaden om hem te houden. "Het zou enorm jammer zijn als hij het team verlaat. Ik weet zeker dat hij zich hier zeer comfortabel voelt, en hij is een belangrijke bouwsteen voor ons team om de aansluiting met de top te behouden," meldde technisch directeur Pat Symonds.

Williams zou om een bod van vijftien miljoen euro vragen, wat voor Ferrari teambaas Maurizio Arrivabene teveel is. De Italianen zouden bereid zijn tot vier miljoen te gaan.

Na een tweede plaats in Bahrein presteert Raikkonen regelmatig ondermaats, terwijl Vettel al meerdere podia heeft behaald dit jaar. De crash in de eerste ronde van de Grand Prix van Oostenrijk zal zijn situatie niet verbeterd hebben.

Steenbergen (15) in toptijd naar goud 100 vrij op Spelen

Zwemster Marrit Steenbergen heeft goud veroverd tijdens de Europese Spelen in Baku. Op de 100 meter vrije slag was de topfavoriete ongenaakbaar en zwom ze naar 53,97 seconden, dezelfde tijd die ze ook in de halve finale zwom.

Met haar tijd komt de vijftienjarige Steenbergen op ruim een tiende van het wereldrecord junioren, terwijl er wereldwijd dit jaar slechts tien zwemsters sneller waren. Voorafgaand aan de eerste dag dinsdag leek de Nederlandse concurrentie te krijgen van het Russische duo Arina Openysheva en Mariia Kameneva, maar die kwamen er in de finale niet aan te pas. Openysheva pakte twee minuten na haar vorige medailleceremonie - ze won goud op de 400 meter vrije slag - het zilver in 54,45 seconden. Kameneva won brons in 55,19 seconden, ver voor de rest.

Hof houdt zaak Badr Hari aan

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de behandeling van het hoger beroep in de zaak tegen kickbokser Badr Hari (30) woensdag op verzoek van zijn advocaat Bénédicte Ficq aangehouden. Aanleiding zijn 'trieste' en 'delicate' ontwikkelingen rond de persoon van Hari.

Wat de precieze redenen zijn, werd woensdag niet duidelijk. Ficq lichtte de ontwikkelingen rond haar cliënt - met instemming van het Openbaar Ministerie (OM) - achter gesloten deuren toe.

Badr Hari (Foto: Novum)
Badr Hari (Foto: Novum)

Onderzoek naar recyclingbedrijven autoaccu's

Vijf bedrijven voor de recycling van vooral autoaccu's hebben mogelijk verboden afspraken gemaakt over de inkoop van afgedankte loodaccu's in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De Europese Commissie in Brussel maakte officieel bezwaar bij de betrokken ondernemingen.

Het gaat om vijf van de grootste loodrecyclingbedrijven in de Europese Unie, aldus de commissie woensdag. Zij zouden tussen 2009 en 2012 hebben meegedaan aan een kartel. Doordat zij onderling de inkoopprijzen drukten, werden schroothandelaren mogelijk de dupe.

De stap van de commissie volgt op onaangekondigde inspecties in 2012. Mocht uiteindelijk blijken dat de bedrijven inderdaad Europese regels schonden, dan moeten zij rekening houden met forse boetes tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Project voor afbouwen antidepressiva

Ongeveer 30 procent van de mensen die medicijnen tegen depressiviteit en angststoornissen krijgen, komt daar niet meer van af. Daarom maakt het Radboud UMC programma's die ervoor moeten zorgen dat het gebruik van antidepressiva na een half jaar of een jaar wordt afgebouwd. Daarvoor krijgt het Radboud UMC geld van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, maakte Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag bekend.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva. Bij depressiviteit moet volgens de richtlijnen na zes maanden aan afbouw worden gedacht en bij angststoornissen na een half jaar tot een jaar. Volgens ZN worden dergelijke medicijnen ,,niet altijd weloverwogen voorgeschreven''. Soms hebben ze ook niet het gewenste effect, ook al is er een goede reden om antidepressiva voor te schrijven, aldus ZN.

Miljardair Branson kiest het ruime sop

De Britse miljardair Richard Branson verwacht dat de eerste schepen van zijn cruisemaatschappij in 2020 zullen varen. Dat maakte zijn zakenimperium Virgin Group woensdag bekend.

Virgin Cruises laat drie schepen maken door de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri. De schepen zullen uiteindelijk cruises maken in het Caribisch gebied, waarbij de haven van Miami dient als vertrekpunt. Volgens Branson zal Virgin Cruises de ervaring van cruisetochten 'herdefiniëren'. Virgin heeft toekomstige passagiers gevraagd om ideeën en suggesties aan te dragen.

Branson is met Virgin ook onder meer actief in de telecomsector en de luchtvaart. Het imperium van de zakenman kondigde eind vorig jaar de oprichting van Virgin Cruises aan.

Bank in Rotterdam geramd en geploft

Een filiaal van ABN AMRO in Rotterdam is woensdagochtend het doelwit geweest van een ramkraak èn een plofkraak. De daders bliezen een geldautomaat op en reden met een auto tegen een deur ernaast. Het is niet bekend of de daders geld buit hebben gemaakt. Niemand is gewond geraakt, aldus de politie.

De ram- en plofkraak gebeurde aan het Mia van IJperenplein in het stadsdeel Prins Alexander. Getuigen zagen twee auto's wegrijden. De daders zijn spoorloos.

Dijsselbloem: er is nog werk te doen

Of de geldschieters van Griekenland de jongste bezuinigings- en hervormingsvoorstellen hebben afgewezen, wilde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag niet zeggen. Hij sprak kort met media in Brussel voorafgaand aan gesprekken met onder andere de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. "Wij zijn druk bezig. Er is nog werk te doen", zei hij. Dijsselbloem wilde verder niet ingaan op vragen.

De Griekse premier Alexis Tsipras, die om 13.00 uur aanschoof, had eerder laten weten dat de geldschieters de voorstellen uit Griekenland zouden afwijzen.

Brussel is woensdag het toneel van topoverleg om een oplossing te vinden voor de Griekse schuldencrisis. Eerst komen de belangrijkste hoofdrolspelers bijeen, in de avond komen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) naar Brussel in de hoop een akkoord te kunnen sluiten.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

Kabinet rekent op 200 miljoen naheffing Brussel

Nederland houdt er rekening mee dat er 200 miljoen euro extra moet worden afgedragen aan de Europese Unie. De ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) schrijven dat woensdag aan de Tweede Kamer. De bewindslieden reageren op de nieuwste CBS-berekeningen waaruit blijkt dat het Nederlands bruto nationaal inkomen (bni) in 2013 3 procent hoger was dan verwacht.

De Europese Unie berekent de bijdrage die de lidstaten moeten betalen aan de hand van het bni. Eerdere bijstellingen leidden tot naheffingen van honderden miljoenen euro's vanuit Brussel. Eind 2014 kreeg Nederland een naheffing van 642 miljoen euro.

NSA luisterde Franse presidenten af

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft de laatste drie presidenten van Frankrijk bespioneerd. Dat blijkt uit documenten die dinsdagavond laat door Wikileaks op internet zijn geplaatst. De Franse president François Hollande heeft volgens zijn assistenten voor woensdagochtend een spoedvergadering van zijn defensieraad belegd.

Wikileaks plaatste op zijn website de inhoud van vijf door de klokkenluiders geselecteerde 'top'-intercepties van communicatieverkeer van de Franse (ex-)presidenten Hollande, Nicolas Sarkozy en Jacques Chirac. De documenten stammen uit de periode 2006-2012 en handelen onder meer over een hoge aanstelling bij de Verenigde Naties, het vredesproces in het Midden-Oosten en de eurocrisis. Ook werden door de NSA verzamelde telefoonnummers gepubliceerd, waaronder dat van de president zelf.

In inlichtingenrapporten worden de banden van Frankrijk met Duitsland besproken, maar ook de belabberde staat van de Griekse economie. In een rapport van 24 maart 2010 wordt Sarkozy's frustratie opgetekend over de Amerikaanse weigering een spionageverdrag te tekenen.

Hoe Wikileaks aan de documenten is gekomen, wilde de klokkenluiderswebsite niet kwijt. Frankrijk kan wel 'meer onthullingen verwachten in de nabije toekomst'.

Hoewel er weinig tot geen opzienbarende praktijken aan het licht zijn gekomen, reageerden Franse politici furieus. Het Elysée heeft nog niet gereageerd, maar Hollandes Socialistische Partij sprak in een verklaring van 'werkelijk verbijsterende staatsparanoia'. De regering weet van spionagemethoden, maar 'deze enorme, systematische, ongecontroleerde afluisterpraktijken zijn onacceptabel'.

Het socialistische parlementslid Jean-Jacques Urvoas verkondigde op Twitter dat de 'VS geen bondgenoten hebben, alleen doelwitten en vazallen'.

Een woordvoerder van Sarkozy zei dat de voormalige president de afluisterpraktijken altijd onaanvaardbaar heeft gevonden, zeker van een bondgenoot. Chirac heeft nog niet gereageerd.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad liet in een reactie weten dat de Verenigde Staten 'het niet op de communicatie van president Hollande hebben gemunt en dat ook niet zullen doen'. "We werken op alle gebieden die reden van internationale zorg zijn nauw samen met Frankrijk en de Fransen zijn onvervangbare partners", zei woordvoerder Ned Price.

Het tijdstip van publicatie lijkt door Wikileaks bewust gekozen. Het Franse parlement neemt woensdag waarschijnlijk een omstreden veiligheidswet aan, die afluisteren en andere vormen van bespioneren, vooral van terreurverdachten, legaliseert. De wet maakt het volgens critici onder andere mogelijk voor de overheid metadata te verzamelen van alle telefonie- en internetbedrijven om terreuraanslagen te voorkomen.

Update:

Bericht uitgebreid met meer info

Campagne: 11 meldingen van kindersekstoerisme

De afgelopen drie maanden zijn bij de politie elf meldingen binnengekomen over mogelijke gevallen van kindersekstoerisme. Dat gebeurde sinds de Europese campagne 'Kijk niet weg' op 26 maart op Schiphol werd gelanceerd.

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag bekendgemaakt. De campagne moet reizigers, zakenmensen en werkenden in het buitenland bewust maken van signalen over deze misdaad. Uitgangspunt is dat mensen dan niet wegkijken van deze misstanden maar actie ondernemen.

Volgens justitieminister Ard van der Steur laten de meldingen zien dat reizigers 'waardevolle extra ogen en oren' zijn voor politie en justitie.

Nederland gaat de Europese campagne de komende twee jaar coördineren. Dat gebeurt op verzoek van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland die de internationale campagne in 2010 hebben ontwikkeld, laat de minister aan de Tweede Kamer weten.

Het ministerie werkt bij de aanpak onder meer samen met enkele reis- en belangenorganisaties.

Zanger Thť Lau op 62-jarige leeftijd overleden

Zanger Thé Lau, frontman van de band The Scene, is dinsdagavond op 62-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Dat heeft zijn management woensdag bekendgemaakt.

De zanger, muzikant, componist en schrijver was ongeneeslijk ziek, zo werd vorig jaar bekend. Volgens een verklaring was het Thé Lau 'een veelbewogen, intens laatste jaar, waarvan hij heeft genoten met zijn familie, vrienden en vakgenoten'.

Thé Lau is voormalig zanger van The Scene. De band werd bekend met nummers als Blauw en Iedereen is van de wereld. In maart kregen hij en The Scene nog een Edison voor hun gehele ouvre. Lau nam afscheid van het grote publiek met een optreden op Pinkpop 2014 en met uitverkochte concerten in verschillende grote zalen en theaters in Nederland en België.

Zondag is er tussen 13.00 en 15.30 uur een herdenkingsdienst in Paradiso voor de overleden zanger.

Vandoorne positief over testdag voor McLaren

Voor het eerst sinds de winter kreeg Stoffel Vandoorne een kans om in een Formule 1-auto te stappen voor het team van McLaren. De Belg reed onder wisselende omstandigheden 70 ronden op de Red Bull Ring en spreekt dan ook over een geslaagde dag.

Omdat de ochtendsessie werd stilgelegd vanwege de regen, moest er 's middags veel gereden worden op een opdrogende baan. Toch wist Vandoorne een groot deel van het testplan te volbrengen zonder grote problemen. "Ik had al van het weerbericht begrepen dat het sowieso zou gaan regenen. Gelukkig kregen we na de hele ochtend te hebben verloren meer running in de middag. Ik denk dat het ondanks het weer toch nog een positieve dag was met redelijk veel ronden", aldus de Belg.

De GP2-koploper heeft zich gedurende de dag vooral gefocust op aero runs om de nieuwe onderdelen beter te begrijpen. Ook zijn er veel systeemchecks uitgevoerd en werd er aan operationele zaken gewerkt om in de toekomst meer naar voren mee te kunnen doen. Vandoorne liet verder weten dat hij niet lang nodig had om aan de Formule 1-wagen te wennen, nadat hij afgelopen weekend nog met de GP2 op het circuit racete. "Het viel heel erg mee. Ik voelde me direct comfortabel in de auto. In het begin was het natuurlijk nat, dan is het altijd opletten en zaak om het rustig aan op te bouwen. Maar het was vrijwel meteen 'back to business'."

McLaren beleeft dit jaar tot dusver een moeilijk seizoen. Het team uit Woking scoorde enkel met Jenson Button in Monaco punten en moet met grote regelmaat de race staken met problemen. Vandoorne hoopt daarom dat zijn dag McLaren ten goede komt. "Ik probeer het beste te doen voor het team door zo goed mogelijk te rijden en zo goed mogelijke feedback te geven. Hopelijk helpt dit McLaren om vooruit te komen."

Puber is piemel van 1m93

Philip van Eck heeft een bijzonder lullig vakantiebaantje gevonden. Onder het motto 'Een grotere lul konden we niet vinden' moet de 19-jarige Noor de hele zomer in een piemelpak lopen.

"Ik vond het hilarisch", bekent de jongen. "Als ik een goede daad verricht door voor lul te lopen, dan is er niets beters."

Philip moet jongeren attent maken op de gevaren van soa's. En hoe kan dat nu beter dan met een lullig pak? De vacature van spermaspeer heeft meer dan honderd sollicitanten getrokken. Van Eck zegt te zijn uitverkoren wegens zijn enorme lengte van maar liefst 193 centimeters.

De gast in zijn piemelpak

40 jaar oud vlees in omloop in China

De Chinese autoriteiten hebben onlangs een onsmakelijke vondst gedaan. Ze onderschepten 800 ton illegaal rund- en kippenvlees, waarvan een deel al 40 jaar oud bleek te zijn. Het ingevroren vlees was bestemd voor onder meer restaurants en supermarkten. Dat melden verschillende buitenlandse media, waaronder de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De Chinezen vonden het illegale vlees in de provincie Hunan. Hele partijen waren al verrot. Op sommige verpakkingen stond als verpakkingsdatum het jaartal 1970. Een inspecteur zei dat de stank die van het vlees afkwam ondraaglijk was en dat hij bijna moest overgeven toen hij de deur van de opslagruimte opende.

Het is het zoveelste onsmakelijke voedselschandaal in China in korte tijd. Vorig jaar kwam aan het licht dat bij leveranciers van fastfoodketens als McDonalds en Kentucky Fried Chicken, verrot vlees met vers vlees werd vermengd.

40 jaar oud vlees in omloop in China
40 jaar oud vlees in omloop in China (Foto: ANP)

EU-quotum voor vluchtelingen stuit op verzet

Een verplichte verspreiding van vluchtelingen over de Europese Unie stuit op groot verzet. Veel EU-lidstaten hebben grote moeite met het plan van de Europese Commissie. Zij zijn tegen bindende hoeveelheden per land (quota).

De Europese leiders buigen zich op hun Europese top donderdag en vrijdag over het plan. Europese diplomaten zijn uiterst sceptisch dat er een meerderheid is voor het voorstel. "Het idee dat Brussel quota kan opleggen, werkt niet'', aldus een diplomaat woensdag. Mogelijk zit er wel een vrijwillige regeling in.

Brussel wil 40.000 asielzoekers, die via Griekenland en Italië de EU binnenkomen, verspreiden over andere EU-lidstaten. Met dit gebaar van solidariteit hoopt de Europese Commissie Griekenland en Italië te ontlasten. Vooral Oost-Europese landen zijn fel tegen. Nederland zou ruim 2000 vluchtelingen moeten opvangen.

Verkeer Kanaaltunnel komt weer op gang

Het verkeer onder Het Kanaal komt woensdag weer langzaam op gang, nadat een staking van havenarbeiders het verkeer in de Kanaaltunnel dinsdag had lamggelegd.

Duizenden illegale migranten die vanuit het Franse Calais proberen Groot-Brittannië te bereiken, maakten gebruik van de slakkengang waarmee de vrachtwagens woensdag reden om aan boord te klimmen. Tot grote ergernis van de vrachtwagenbestuurders, die zeggen dat de migranten 'overal zijn'. "Maar waar is de politie?", vraagt trucker Lucas Soskinski.

De Britse regering paste dinsdag haar reisadvies aan en waarschuwde reizigers rondom Calais de deuren van hun voertuigen op slot te houden.

De stakers bezetten dinsdag de sporen en staken autobanden in brand. Eurotunnel, het bedrijf dat de treinverbinding runt, besloot daarop al het verkeer stil te leggen. De vakbond van de havenwerkers had de staking uitgeroepen om te protesteren tegen banenverlies.

Vluchtende scooterrijder sleurt hond dood

Op de vlucht voor de politie heeft een scooterrijder in Maastricht een hond meegesleurd. Het dier is overleden aan zijn verwondingen. De bestuurder, een achttienjarige man uit Maastricht, is opgepakt. Dat meldde de politie woensdag.

Agenten deden in de nacht van dinsdag op woensdag onderzoek na een autobrand op de President Rooseveltlaan. De man reed met zijn scooter hard op de agenten en omstanders af, waarschijnlijk om aan controle te ontkomen.

De hond kwam met zijn lijn vast te zitten aan de scooter en werd meegesleept. De bestuurder weigerde te stoppen. Uiteindelijk spoten agenten pepperspray in zijn gezicht. Hij viel en rende weg. Een eindje verderop is hij alsnog opgepakt.

Pechtold mist ambitie bij kabinet

Het kabinet toont met de belastingplannen te weinig ambitie. Er wordt wel gekozen voor lastenverlichting, maar een hervorming van het belastingstelsel wordt helemaal afhankelijk gemaakt van de oppositie. D66-leider Alexander Pechtold zei dat in het Kamerdebat over de belastingplannen van het kabinet.

Daarin is 5 miljard euro beschikbaar voor lastenverlichting. Maar in Pechtolds ogen moet dat samen gaan met een serieuze herziening van het stelsel. "Lastenverlichting zonder hervorming is een gemiste kans'', citeerde Pechtold een Kamerbrief van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën van vorig jaar. Pechtold mist in de plannen stappen voor een echt vereenvoudiging van het stelsel, mist vergroening en is teleurgesteld over het aantal extra banen van 35.000 banen. "En dat voor 5 miljard? Dat zijn heule dure banen! 143.000 euro per baan. Een ministerssalaris!''

Dekker: eigen leraar kijkt examen eerst na

Leraren blijven de eindexamens van hun eigen leerlingen als eerste nakijken. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wilde dat een externe docent voortaan de eerste correctie doet waarna de eigen docent de tweede controle zou uitvoeren. Maar hij ziet er in ieder geval het komende jaar van af om de huidige volgorde om te draaien, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Wel wil hij dat het nakijken zorgvuldiger gebeurt, want er glippen nu nogal wat fouten doorheen. Eigen docenten kijken soms 'bedoeld of onbedoeld' soepeler na dan de tweede corrector. Bovendien gebeurt de tweede correctie nu vaak steekproefsgewijs. Dekker wil dat ze dit volledig doen.

In de Kamer en onder leraren zelf was veel verzet tegen het plan van Dekker. Leraren zouden dit als een blijk van wantrouwen opvatten en het nakijken zou langer duren.

'Labbekakken-uitspraak ongepast'

Premier Mark Rutte vindt de uitspraken van VNO-NCW-baas Hans de Boer ongepast. Veel meer wilde de premier niet kwijt over de kwestie. "Alles wat ik daar verder over zeg, maakt het alleen maar pijnlijker voor degene die het interview heeft gegeven", meldden NOS en RTL Nieuws die de premier opvingen voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over de herziening van het belastingstelsel.

De Boer stelde in de Volkskrant dat veel mensen aan het werk gezet kunnen worden en zei: "Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk".

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

VDL NedCar zet haast achter uitbreiding

VDL NedCar wil zijn autofabriek in Born snel kunnen uitbreiden als het straks een nieuwe opdracht krijgt voor de productie van auto's. Het bedrijf heeft de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen, waaronder Born valt, daarom gevraagd haast te maken met de ruimtelijk-planologische procedures die nodig zijn voor de uitbreiding.

VDL NedCar produceert sinds juli vorig jaar Mini's in opdracht van de Duitse autofabrikant BMW. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe orders en zegt hierover in gesprek te zijn met meerdere potentiële opdrachtgevers uit de auto-industrie. Over die gesprekken doet VDL NedCar verder geen mededelingen.

Als er een nieuwe opdracht wordt binnengehaald, dan moet de autofabriek worden uitgebreid met een nieuwe hal. Het bedrijf wil voorkomen dat de bouw vertraging oploopt omdat de noodzakelijke overheidsprocedures nog niet in gang zijn gezet, zei een woordvoerster woensdag.

VDL NedCar zet haast achter uitbreiding (Foto: Novum)
VDL NedCar zet haast achter uitbreiding (Foto: Novum)

CDA: belastingplan kabinet is 'goede richting'

Het CDA is te spreken over de kabinetsplannen voor een lastenverlichting. De partij steunt die plannen, maar keert zich tegen maatregelen, zoals een btw-verhoging, die nadelig zijn voor met name het midden- en kleinbedrijf. Daarmee loopt het kabinet het risico om de steun te verspelen.

CDA-leider Sybrand Buma zei dat woensdag in het Kamerdebat over de belastingplannen van het kabinet. De lastenverlichting die het kabinet voor ogen heeft is goed voor de gezinnen met een middeninkomen en levert tienduizenden banen op. 'Deze richting heeft het CDA de afgelopen jaren consequent bepleit, en is dus de goede richting.'

Buma ziet niets in een btw-verhoging op veel diensten en in maatregelen die het stelsel zouden vergroenen. 'De fietsenmaker is geen milieuvervuiler. Vakantie in Nederland wordt duurder. Kortom: niet doen', aldus de CDA-leider. Ook SP, PVV, ChristenUnie en GroenLinks keren zich tegen een algehele verhoging van het lage btw-tarief.

Camperdief (70) ramt politieauto

Een zeventigjarige man heeft in Friesland met een gestolen camper een politiewagen geramd. Uiteindelijk werd hij opgepakt in Giethoorn in de kop van Overijssel.

Dat meldde de politie woensdag. De camper was dinsdagmiddag gestolen van de oprit van een huis in de buurtschap Harkezijl, niet ver van de Afsluitdijk. Controlerende agenten zagen de auto woensdagochtend vroeg langsrijden in Heerenveen. Dankzij de automatische kentekenregistratie ontdekten ze dat het voertuig gestolen was.

Ze gingen in de achtervolging. Bij Zandhuizen, vlakbij de grens met Drenthe, wist een politieauto voor de camper te komen. De dief kreeg een stopteken, maar ramde de auto en reed door, met meerdere politieauto's achter zich aan. In Giethoorn vloog hij uiteindelijk uit de bocht. De verdachte bleef ongedeerd en werd direct opgepakt.

De agenten kregen door de botsing pijn aan nek en rug. Ze hebben aangifte van poging tot doodslag gedaan.

Homohuwelijk is mogelijk in Fire Emblem: Fates

Nintendo heeft vandaag een nogal opmerkelijk statement aangekondigd: in de nieuwste game in de Fire Emblem-serie, Fire Emblem: Fates, zal het voor het hoofdpersonage mogelijk te zijn om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Het is de eerste Nintendo-game ooit waarbij een dergelijke optie tot homohuwelijk mogelijk is.

"We geloven dat onze games de diversiteit van onze spelersgroep moeten reflecterenen tegelijkertijd nemen we allerlei factoren mee die er voor moeten zorgen dat de game leuk is, zoals het scenario en de gameplay. We hopen dat onze spelersgroep inderdaad de game leuk zal vinden", vertelt een woordvoerder van Nintendo aan Eurogamer vandaag.

Fire Emblem: Fates krijgt 3 versies. In de conquest-editie van de game speel je met een mannelijk personage met de optie om met een man te trouwen, en in de birthright-editie speel je een vrouwelijk personage die met een vrouw kan trouwen. Later komt er ook nog een derde versie als DLC, die het mogelijk maakt om het andere geslacht voor jouw versie te kopen.

 Eerder kreeg Nintendo nog kritiek met de release van levensimulator Tomodachi Life dat er geen mogelijkheid was voor homoseksuele en lesbische relaties, en ook het statement dat Nintendo geen "sociaal commentaar" wilde leveren lag onder vuur. Nintendo beloofde toen dat als er een vervolg op Tomadachi Life kwam, er een nieuwe gameplay zou komen die representatief zou zijn voor alle spelers. 

Fire emblem fates
Homohuwelijk is mogelijk in Fire Emblem: Fates

Tourritten Nederland gedwarsboomd door acties politiebonden

Politiemensen en rijksambtenaren zullen de twee ritten van de Tour de France in Nederland gaan dwarsbomen. Politiepersoneel zal zondag 5 juli de start van de tweede etappe in de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans vertragen, kondigen de gezamenlijke politiebonden woensdag aan. De rijksambtenaren gaan de proloog op zaterdag 4 juli dwarsbomen door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. De proloog begint om 14.00 uur.

De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden. Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie.

De politie gaat ook een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan van de Tour de France die vooruit rijdt op de wielrenners. De controle gebeurt op de Erasmusbrug in Rotterdam, laat ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp weten namens de gezamenlijke bonden.

"Voor deze locatie is bewust gekozen om de actie op een veilige wijze, zonder publiek langs dit deel van het parcours, te kunnen laten verlopen’’, licht Van de Kamp toe. ,,Op de brug worden politievoertuigen geplaatst en op het water verschillende vaartuigen. Een grote groep politiemensen staan dan klaar voor de controle en worden ondersteund door specialisten met de daarbij passende materialen.’’

Mocht de organisatie van de Tour de France besluiten het parcours of starttijdstip van de etappe te wijzigen, dan zal de politieactie daar op inspelen. Van de Kamp: ,,We willen door deze actie wereldwijd ons punt maken. Met deze actie hebben we de ogen van de wereld op ons gericht en ziet men wat er hier in Nederland gebeurd rondom de politie. Het antwoord is aan het kabinet.’’

De bonden benadrukken dat ze deze zomer met hun leden ,,flink aan de weg zullen blijven timmeren om bij de politiek meer waardering voor het politiewerk af te dwingen". "Uiteraard kan minister Van der Steur daar op elk moment een eind aan maken door alsnog fatsoenlijke voorstellen voor een nieuwe cao voor de politie op tafel te leggen."

De politiebonden eisen behalve een loonsverhoging van 3,3 procent ook andere maatregelen, zoals een bonus voor de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

Tourritten Nederland gedwarsboomd door acties
Tourritten Nederland gedwarsboomd door acties (Foto: ANP)

Win een T-shirt van Guild Wars 2:Heart of Thorns

CSOFT en ArenaNet, uitgever en ontwikkelaar van de Guild Wars-franchise, hebben tijdens de PC Gaming Show op de E3 onthuld dat de voorverkoop van Guild Wars 2: Heart of Thorns, de nieuwe uitbreiding voor Guild Wars 2 gaat starten. Tijdens de E3 is ook bekend geworden dat gildehuizen en andere verschillende groeps- en sociale gamekenmerken toegevoegd worden aan Guild Wars 2: Heart of Thorns.

Op dinsdag 23 juni is de pre-order in de Nederlandse winkels beschikbaar. Heart of Thorns bevat Guild Wars 2, waarmee nieuwe spelers die deze game niet bezitten meteen aan hun reis in de MMO voor pc kunnen beginnen. Fans die de game aanschaffen in de voorverkoop (€44,99) krijgen behalve de Guild Wars 2-game en Guild Wars 2: Heart of Thorns, toegang tot de bèta weekend evenementen van de uitbreiding. Daarnaast ontvangen spelers de exclusieve 'Maguuma Trailblazer'-titel.

FOK!games mag drie shirts in de maat L weggeven, al vallen ze schijnbaar wat groot uit. Het enige wat je moet doen is antwoord geven op de vraag: welke profession is toegevoegd in de uitbreiding? Geef je antwoord hier door. Meedoen kan tot en met 28 juni, op maandag maken we de winnaars bekend.

T-Shirt

Beelden van Star Wars Battlefront van pc-versie

Tijdens de E3 werden beelden getoond van Star Wars Battlefront op PlayStation 4. Nu ontwikkelaar DICE via Twitter beelden voor pc laten zien. De nieuwe versie is verkrijgbaar vanaf 17 november 2015 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.


Gejuich en geklap om CO2-uitspraak

Al tijdens het voorlezen van de bijzondere uitspraak over vermindering van de CO2-uitstoot klinkt in de rechtszaal gejuich en geklap. De uitspraak van de rechtbank in Den Haag is woensdag met grote blijdschap ontvangen.

Een van de vele toehoorders is Maurits Groen. Hij is ook één van de bijna 900 mensen die samen met duurzaamheidsorganisatie Urgenda hebben geëist dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de uitstoot terug te dringen.

Groen is "ongelooflijk blij dat de rechter dit heeft aangedurfd''. Hij is zelf topman van het 'groene' bedrijf Waka Waka dat opladers en lampen op zonne-energie produceert. "Dit is geen vage principiële uitspraak'', laat hij weten. "Nederland moet echt alle zeilen bijzetten om aan de opdracht die de rechter heeft neergelegd te voldoen. Vrijblijvendheid hierin is niet meer op zijn plek.''

Radioreeks over 50-jarig jubileum 3FM

3FM bestaat in oktober 50 jaar. De publieke jongerenzender staat uitgebreid stil bij dit jubileum. Naast een televisiedocumentaire een tentoonstelling in Beeld en Geluid in Hilversum komt er een boek van dj Arjan Snijders, die ook een vijftigdelige radioreeks maakt.

Snijders presenteert in de aanloop naar het jubileum op internetstation KX Radio een vijftigdelige radioreeks over de geschiedenis van het moederstation 3FM. De eerste van de wekelijkse afleveringen wordt woensdagavond 1 juli vanaf 19.00 uur uitgezonden vanuit VondelCS in het Amsterdamse Vondelpark. Die uitzending staat in het teken van het oprichtingsjaar 1965, met dj van het eerste uur Herman Stok als hoofdgast.

Elke woensdagavond staat een ander jaar centraal. Snijders blikt met gasten terug op hun 3FM-periode en laat niet eerder uitgezonden fragmenten horen uit de archieven.

IS verzint nieuwe executiemethoden

De terreurgroep Islamitische Staat heeft een video naar buiten gebracht waarop een aantal 'nieuwe' executiemethoden te zien zijn. Waarschijnlijk zijn ze bang dat hun eerdere methoden van onthoofding en verbranding niet meer schokkend genoeg waren.

In de video zijn drie methoden te zien waarmee ze hun gevangenen vroegtijdig aan hun einde helpen. De eerste methode laat zien dat er een aantal gevangenen in een auto worden opgesloten die vervolgens wordt bestookt met een raketlanceerder. In een ander shot worden de gevangenen aan elkaar vastgebonden met een explosievenkoord dat vervolgens wordt opgeblazen.

Bij de derde methode is te zien hoe gevangenen in een kooi worden gezet. Vervolgens wordt de kooi te water gelaten waarna de gevangen naar lucht moeten happen om vervolgens te verdrinken.

Het is niet aan te raden deze beelden te kijken en wij zullen dergelijk beeldmateriaal ook niet faciliteren.

Still uit nieuwe executievideo IS
Still uit nieuwe executievideo IS

Waterpoloteam wint van Slowakije

De Nederlandse waterpoloërs hebben dinsdagavond in Veenendaal de eerste oefenwedstrijd tegen Slowakije gewonnen. Oranje zegevierde met 11-10. De periodestanden waren 5-2 2-2 3-2 1-4. De doelpunten van Nederland kwamen op naam van Robin Lindhout (drie), Luuk Gielen en Jorn Winkelhorst (twee), Jesse Koopman, Joep van den Bersselaar, Lars Gottemaker en Thomas Lucas.

Nederland en Slowakije ontlopen elkaar nauwlijks op de wereldranglijst, dus de verwachting was dat de twee aan elkaar gewaagd zouden zijn. Bij de wedstrijd echter was Nederland duidelijk de sterkere ploeg en zorgden enkel de slordigheidjes ervoor dat de Slowaken dichtbij konden blijven. Nederland kreeg door een actievere aanval meer manmeersituaties dan de Slowaken. Zo stond Nederland na de eerste periode al met 5-2 voor, waarvan vier doelpunten gemaakt werden uit een manmeer (of strafworp). De gasten moesten het juist hebben van de normale aanval. De Nederlandse verdediging werd regelmatig aan het wankelen gebracht, waardoor de Slowaken regelmatig van grote afstand scoorden.

Nederland speelt woensdag (Nijverdal) en donderdag (Den Haag) opnieuw tegen Slowakije. De selectie van bondscoach Robin van Galen is in voorbereiding op de Universiade in Zuid-Korea (3-14 juli).

Justitie onderzoekt aanbesteding ov-Limburg

Er loopt een stafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat meldt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie dinsdag. De NS speelde een omstreden rol in deze kwestie.

De NS had zijn zinnen gezet op het openbaar vervoer in de zuidelijke provincie en NS-dochterbedrijf Abellio won de aanbesteding ook. Maar het bedrijf bleek vuil spel te hebben gepleegd. Abellio kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia.

Volgens het OM is het onderzoek nu in volle gang met het ondervragen van getuigen en verdachten. Om het verder niet te beïnvloeden, zegt het OM verder niets over het onderzoek.

Justitie onderzoekt aanbesteding ov-Limburg (Foto: Novum)
Justitie onderzoekt aanbesteding ov-Limburg (Foto: Novum)

'Matig bewijs voor medisch nut cannabis'

Veel zieken zeggen baat te hebben bij cannabis als medicijn, maar of het ook daadwerkelijk goed werkt, wordt maar matig bewezen door wetenschappelijke studies. Dat stellen onderzoekers die 79 studies naast elkaar hebben gelegd. Het onderzoek wordt geleid door Jos Kleijnen, hoogleraar Systematic reviews in health care van de Universiteit Maastricht.

Aan de 79 studies deden in totaal 6462 deelnemers mee. "De meeste studies wekten de suggestie dat cannabinoïden de symptomen verbeterden, maar die verbanden waren niet in alle studies statistisch significant", meldt de universiteit. Het bewijs voor een gunstige werking van cannabis bij chronische pijn en spasmen door Multipele Sclerose bleek bijvoorbeeld matig.

'Matig bewijs voor medisch nut cannabis' (Foto: Novum)
'Matig bewijs voor medisch nut cannabis' (Foto: Novum)

'Investeerders uit VS en Qatar willen Formule 1 overnemen'

Een consortium van investeerders uit de Verenigde Staten en Qatar willen het belang van CVC Capital in de Formule 1 overnemen, zo bericht de Financial Times. Het Amerikaanse RSE Ventures en Qatar Sports zouden hun zinnen hebben gezet op de 35,5 procent van de aandelen die CVC momenteel in handen heeft.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in een eerder stadium al aangegeven zijn aandelen ook van de hand te willen doen als CVC tot verkoop overgaat. De Brit bezit vijf procent van de aandelen, waardoor de totale transactie uit kan komen tussen de 6,2 en 7,1 miljard euro. Ecclestone zou aan mogen blijven van RSE en Qatar Sports die met de verwerving van veertig procent van de aandelen de zeggenschap over de F1 krijgen, omdat CVC bij een eerdere verkoop van aandelen deze rechten behouden heeft. Op termijn zouden de investeerders ook de rest van de aandelen over willen nemen.

Zowel RSE als Qatar Sports is al in de sport vertegenwoordigd. Zo is laatstgenoemde eigenaar van voetbalclub Paris Saint-Germain en bezit RSE het American Football-team de Miami Dolphins.

Het lijkt erop dat RSE de aandacht voor de Formule 1 in de Verenigde Staten wil vergroten. Er is op dit moment maar één race in het land en met de toetreding van Gene Haas in de sport acht RSE de tijd rijp om meer grands prix in de VS te organiseren. Qatar zou ook een race op eigen bodem willen houden. Momenteel wordt er wel in buurlanden Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten gereden, maar nog niet in Qatar.

'Kingdom Hearts 3 releasedatum wordt drie november bekendgemaakt'

Tetsuya Nomura, game director van Kingdom Hearts 3, heeft een interessante uitspraak gedaan: de release date van Kingdom Hearts 3 is bekend. Hij kan het alleen nog niet aankondigen.

Nomura: ''We hebben een overeenkomst, maar ik kan nog niets zeggen. Ik ben van plan nieuwe informatie te geven op het Kingdom Hearts Fan Event, dat gehouden wordt op drie november.'' Het lijkt er dus op dat we aan het einde van het jaar weten wanneer we Kingdom Hearts 3 mogen verwachten.

Nog even geduld dus.

Schermer Verwijlen uitgeschakeld in kwartfinales Spelen

Schermer Bas Verwijlen heeft zich tijdens de Europese Spelen in Baku geplaatst voor de kwartfinales. Ondanks een moeizaam begin wist de 31-jarige Nederlander na de groepsfase op gang te komen met twee belangrijke zeges.

In de groepsfase begon de degenschermer, nummer 57 van de wereld, met een nederlaag tegen de twintig plekken hoger genoteerde Italiaan Gabriele Cimini: 4-5. Verwijlen won vervolgens van de drie laagst genoteerde schermers in de groep: Mark Hanczvikkel uit Hongarije (5-3), Kanan Aliyev uit Azerbeidzjan (5-1) en de Bulgaar Deyan Dobrev (5-1). Nederlagen tegen de Estse mondiale nummer dertien Nikolai Novosjolov en de Deen Frederik von der Osten leken de Nederlander nog in de problemen te brengen, maar met een vierde plek in de groep mocht hij door naar de laatste 32.

Daarin wachtte de 22-jarige Rus Sergey Bida, 61e op de wereldranglijst. Verwijlen pakte het eerste punt en kwam daarna maar één keer op achterstand: 9-10. Al snel maakte de Nederlander gelijk, waarna hij uitliep en de wedstrijd met 15-12 won. In de achtste finale stond hij tegenover de nummer één van de groepsfase: de Oekraïner Bogdan Nikishin, nummer zestien van de wereld. Verwijlen nam al snel een 6-2 voorsprong, waarna Nikishin terugkwam tot 7-6. Op dat moment kreeg de Oekraïner een rode kaart voor een overtreding, watVerwijlen drie punten opleverde. Dat brak het verzet van Nikishin, waarna Verwijlen nog voor het einde van de derde en laatste periode de benodigde vijftien punten bereikt had: 15-8.

Om ongeveer 10.35 uur staat Verwijlen in de kwartfinale tegenover de Fransman Daniel Jerent, de mondiale nummer 21.

Update 11.04 uur

Tegen Jerent maakt Verwijlen geen moment serieuze kans om te winnen. Vanaf het eerste punt stond hij echter en hoewel de Nederlander het tot 4-4 nog bij kon benen was het daarna snel gedaan. Nog voor de tweede periode halverwege was scoorde Jerent zijn vijftiende punt en was de wedstrijd - en het toernooi voor Verwijlen - voorbij: 8-15.

'Trajectcontroles in heel Nederland invoeren'

De Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers (LOV) wil dat er overal in Nederland trajectcontroles worden ingesteld. Flitspalen moeten juist worden afgebouwd, omdat die botsingen en filevorming in de hand werken.

Het flitsbeleid en de radio-waarschuwingen voor flitsmomenten zijn volgens de LOV een doorn in het oog van verkeersorganisaties. Automobilisten zouden slechts bij waarschuwingen dat er geflitst wordt, ter plekke even de voet van het gaspedaal halen.

Het gevolg is dat er files en ongelukken ontstaan. 'Daardoor gaan de borden boven de weg signaleren dat er filevorming is, waardoor nog langzamer gereden gaat worden en files groter worden', stelt de organisatie.

Rotterdam waarschuwt voor zwakke school

De gemeente Rotterdam waarschuwt voor de slechte kwaliteit van basisschool De Verbinding. Ouders van leerlingen hebben hierover een brief ontvangen. Ze krijgen de suggestie om nog voor het nieuwe schooljaar te kiezen voor een andere basisschool.

Het gebeurt niet vaak dat een gemeente kiest voor een dergelijke maatregel tegen een school. Rotterdam zou de basisschool het liefst direct sluiten, maar mag dat niet op eigen houtje doen, zoals wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs woensdag in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad schrijft. De Onderwijsinspectie gaf de school het predicaat zeer zwak.

De school heeft officieel tot 2017 de tijd om het minimumaantal van 303 leerlingen te halen. Zoveel leerlingen heeft deze basisschool wettelijk nodig om te mogen voortbestaan. Volgens De Jonge is de kans vrijwel nihil dat de school deze norm gaat halen. De Verbinding ging van 64 leerlingen in oktober naar 54 leerlingen in mei.

De basisschool bestaat sinds 2012. De gemeente was vanaf het begin al kritisch omdat oprichter Abdulqadir Jarmohamed eerder ook al een school stichtte in Rotterdam. Die school moest in 2010 vanwege het slechte onderwijs en financiële problemen de deuren sluiten. Uit het rapport van de inspectie blijkt dat het onderwijs op Algemeen bijzondere basisschool De Verbinding ook niet in orde is. Ook is de zorg voor de leerlingen onvoldoende.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs kan zich vinden in de brief van de Rotterdamse wethouder. 'Kinderen die slecht onderwijs krijgen lopen al snel een achterstand op die ze vrijwel niet meer in kunnen halen', zegt Dekker. De tijd die zwakke scholen krijgen om zich te verbeteren wordt vanaf augustus wettelijk teruggebracht van 2 naar 1 jaar. Dekker: 'Ook wil ik dat bestuurders van een zeer zwakke school niet zomaar elders een school kunnen starten. Binnenkort presenteer ik mijn plannen hiertoe.'

Willem II verkoopt Dijks aan Ajax en huurt Zivkovic, Ligeon en De Sa

Willem II en Ajax hebben overeenkomst bereikt over de transfer van Mitchell Dijks naar Ajax en de verhuur van Richairo Zivkovic, Ruben Ligeon en Lesly de Sa aan Willem II. De Tilburgse club ontvangt naast deze drie spelers naar verluidt ook nog één miljoen euro voor de linksback die die terugkeert bij de ploeg van Frank de Boer.

Dijks (22) was al persoonlijk rond met Ajax, maar het was wachten op een akkoord tussen de clubs. Willem II wilde de linksback met een contract tot medio 2016 niet zonder slag of stoot laten gaan. "Het was een lang traject maar met een mooi eindresultaat voor ons waarin we een goede balans hebben kunnen vinden in de sportieve en fnanciële belangen voor Willem II. We zijn erg blij dat we deze drie spelers kunnen toevoegen aan de selectie en dat Mitchell Dijks ons platform heeft benut om weer een volgende stap in zijn carrière te maken. We wensen Mitchell hiermee veel succes", aldus Carlos Aalbers, technisch directeur van Willem II. 

Dijks debuteerde bij Ajax op 5 augustus 2012 tijdens de tijdens de verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (4-2). Na twee bekeroptredens en zes duels in de Eredivisie vertrok Dijks voor het seizoen 2013/14 op huurbasis naar SC Heerenveen. Hij speelde dat seizoen 27 wedstrijden voor de club uit Friesland. Ondanks een doorlopend contrect had Frank de Boer geen interesse in de diensten van Dijks, die daarop vertrok naar promovendus Willem II. Hij speelde 28 wedstrijden voor de Tricolores en na één seizoen in Tilburgse dienst keert hij weer terug naar Amsterdam.  

Ligeon gaat dan nu wel een seizoen bij Willem II spelen, maar Ajax heeft wel zijn contract met een jaar verlengd tot en met de zomer van 2017. Zivkovic, die nog een contract tot medio 2019 heeft, mag het het rood-wit-blauw van de Tilburgse club aantrekken. "Onze staf en Richairo zelf vinden het voor zijn ontwikkeling van belang dat hij komend seizoen veel minuten maakt in de Eredivisie. Daarom is dit een goede stap voor hem. Hij kon bij meer clubs terecht, maar wij kijken ook naar wie de trainer is en welke speelstijl gehanteerd wordt. Wij denken dat Willem II daarom de juiste keuze is", aldus Marc Overmars, technisch directeur Ajax

Mitchell Dijks keert na een jaartje Willem II terug op het oude nest. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Mitchell Dijks keert na een jaartje Willem II terug op het oude nest. (PRO SHOTS/Toin Damen)

Rampage krijgt live-action film

Rampage, een populaire arcade-game uit de jaren 80, krijgt een live-action film met Dwayne Johnson (The Rock) in de hoofdrol. Het team achter de recente San Andreas komt weer bij elkaar voor deze videogame-verfilming. Het plan is om het in de zomer van 2016 te filmen.

In Rampage ben je een gigantisch monster die beroemde steden dient te slopen. De laatste Rampage-game kwam in 2006 uit voor de Wii.

Inkomensherstel, sterkere groei, arbeidsmarkt hapert

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2015 harder gegroeid dan verwacht. Ook zagen Nederlandse huishoudens het beschikbaar inkomen opnieuw stijgen. De arbeidsmarkt viel in de eerste maanden van het jaar echter stil. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendmaakte.

De economie groeide in het eerste kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van de laatste periode van 2014. Dat blijkt uit een tweede raming. Bij een eerdere schatting, medio mei, rolde er nog een groei uit van 0,4 procent.

Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar stilgevallen. De werkgelegenheid lag op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van 2014. Bij een eerdere raming werd nog een toename met 6.000 banen gemeld. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 nam de werkgelegenheid in de eerste drie maanden van dit jaar wel toe. Volgens het CBS waren er 71.000 meer werknemers en zelfstandigen aan de slag. Bij de eerste berekening was dat nog een toename van 65.000.

Inkomen
Het beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal opnieuw gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar komt de stijging neer op 1,2 procent. Het was het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het inkomen steeg.

De stijging in het eerste kwartaal werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een toename van het totaal aan ontvangen loon met 1,5 miljard euro. Dit kwam vooral door hogere cao-lonen. Ook de sociale uitkeringen stegen, in totaal met 850 miljoen euro. Dit kwam onder meer door een verdere stijging van het aantal pensioenuitkeringen.

Ocon: "Nieuwe Force India is mega supersnel"

Esteban Ocon is vol lof over de vernieuwde Formule 1-bolide van Force India die hij gisteren tijdens de eerste testdag in Oostenrijk uit mocht proberen. De B-spec van de VJM08 maakte gisteren haar eerste meters en moet vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië ingezet gaan worden. De Fransman eindigde de dag op twee tiende van dagsnelste Pascal Wehrlein.

Ocon: "De ontwikkeling gaat de goede kant op. De auto was echt mega vandaag, supersnel. We moeten nog afwachten voor Silvestone natuurlijk, maar het zal waarschijnlijk een zeer snelle auto zijn. Het personeel werkt hard en ze zullen hiervoor beloond gaan worden."

Force India heeft het uiterlijk sterk onder handen genomen. Zo is er een nieuwe monocoque, een nieuwe voorvleugel, een kortere neus, een nieuwe vloer en is de ophanging van de achtervleugel aangepakt. Na de test in Oostenrijk werkt het team voor de thuisrace op Silverstone door aan de nieuwe bolide. Daar moet de nieuwe auto over anderhalve week gaan debuteren.

Driveclub zoeft voorbij

Het is alweer een jaar geleden toen het debacle wat Driveclub heet begon. De game zou eerst gratis zijn voor PlayStation Plus-leden, daarna werd hij in afgeslankte versie gratis en daarna was het nog niet duidelijk wanneer de game nou gereleased zou worden.

Tot gisteren. Toen verscheen ineens in de PlayStation Store. Maar dat bleek van korte duur, want hij is nu alweer eraf gehaald. Met als reden? “Oepsie, de servers zijn er nog niet klaar voor. Het winkelteam heeft hem iets te vroeg online gezet”.

We moeten dus nog even geduld hebben.

AustraliŽ: kinderen extremisten nationaliteit afpakken

Australië wil kinderen van extremisten hun Australische nationaliteit kunnen afnemen. Het gaat om kinderen van wie de ouders zich in het buitenland hebben aangesloten bij een terroristisch leger, bijvoorbeeld de terreurorganisatie IS. Een wetsvoorstel hierover is woensdag bij het parlement ingediend.

Het is daardoor onzeker geworden of de kinderen van de Australische terrorist Khaled Sharrouf, die in IS-gebied verblijven, kunnen terugkeren naar Australië. Sharrouf, die vorig jaar de wereld schokte met een foto van zijn zoontje die het afgehakte hoofd van een Syrische militair vasthoudt, is waarschijnlijk gedood in een bombardement.

Blade & Soul binnenkort ook hier speelbaar

Het heeft even geduurd, maar Drie jaar na de lancering in Zuid-Korea komt Blade & Soul nu ook naar het westen. NCSoft heeft nu ook bevestigd dat de game free-to-play wordt. Uiteraard zullen er wel microtransacties van de partij zijn en dat aan de hand van NCoin, die nu ook al gebruikt worden in Aion en Lineage II. Verder komt er voor het Westen ook nog een premium service.

Blade & Soul is een koreaanse martial-arts massively multiplayer online role-playing game. Het spel is een 3rd person combat game in een open wereld. In Korea is het spel al drie jaar op de markt en wordt er maandelijks voor betaald.

Sonic Runners lanceert 25 juni

Sonic Runners is een eindeloze renpartij waarin je een zo hoog mogelijke score probeert te halen. In februari kende de game een softlaunch in Canada en Japan, maar de game komt morgen wereldwijd beschikbaar voor Android en iOS.

De game is free-to-play en kent microtransacties om je personages sneller te verbeteren. Spelend als Sonic, Tails, Knuckles en Amy probeer je in de klassieke Sonic-stijl zoveel mogelijk punten te verzamelen door ringen te verzamelen en vijanden te vermorzelen.

Weinig aangifte bij politie onder nummer

Maar weinig slachtoffers en getuigen van strafbare feiten maken gebruik van de mogelijkheid om aangifte te doen met een nummer. Hun naam wordt dan afgeschermd, omdat ze bang zijn voor mogelijke bedreigingen van betrokkenen.

Tussen oktober 2012 en januari 2014 gaat het om 349 verklaringen onder nummer bij 243 incidenten. Dat is 0,01 procent van het totale aantal geregistreerde incidenten in die periode. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft laten uitvoeren. Hij schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat het doen van aangifte onder nummer voorziet in een behoefte.

Deze mogelijkheid is in 2012 ingevoerd om vooral mensen met een publieke functie te stimuleren om aangifte te doen. Maar ook anderen kunnen aangite onder nummer doen.

Bijstandsvolk moet werken!

Van de half miljoen mensen met een bijstanduitkering in Nederland moet driekwart aan het werk gezet worden. Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, woensdag in een interview met de Volkskrant.

Dat geldt ook voor de hoogopgeleide bijstanders. "Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje met de radio aan. Wat is daar fout aan? Handen uit de mouwen'', aldus De Boer. De werkgeversvoorman pleit ervoor dat de bijstandsuitkeringen omlaag gaan. "Er is in Nederland een groot taboe op heldere taal over uitkeringen. Ik heb wel eens gesproken over uitkeringstrekkers, daar kreeg ik voor op m'n sodemieter, dus ik praat nu over uitkeringsgenieters''.

De Boer wil ook dat de eerste schijf van de inkomstenbelasting omlaag gaat naar 35 procent. "Dat kan, daar is nu ruimte voor. Doe dat''.

Kinderen gered uit handen Nederlandse pedo

Acht kinderen zijn gered uit handen van een Nederlandse pedofiel. De man misbruikte de kinderen en zond dat rechtstreeks uit via webcams. Ook maakte en verspreidde hij foto's van het misbruik. De man zit nu vast, meldde de Europese politiedienst Europol. Over zijn identiteit is niets bekend.

De man woont in Antwerpen. België begon een tijd geleden een onderzoek naar hem, omdat hij kinderen in Cambodja en de Filipijnen zou misbruiken. Onder de slachtoffers waren 'erg jonge' kinderen, aldus Europol.

De Europese politiedienst had begin deze maand een besloten congres over kindermisbruik. De Belgische onderzoeksleider sprak daar over de zaak. Een aanwezige Australische rechercheur herkende sommige beelden. Daardoor kwam de zaak in een stroomversnelling. België, Australië en de Filipijnen wisten vervolgens acht slachtoffertjes te identificeren. De Filipijnen bevrijdden vervolgens de kinderen en arresteerden de Nederlander. Ook een vrouwelijke misbruiker werd opgepakt.

'Gepensioneerden hardst achteruit gegaan'

Gepensioneerden zijn er tijdens de crisis zes keer harder op achteruit gegaan dan werkenden. In de periode 2008-2013 nam de koopkracht van werkenden 1,1 procent af, terwijl gepensioneerden 6 procent minder te besteden hadden. Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van onderzoeksinstituut ITS (Radboud Universiteit Nijmegen) en SEO (gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam), in opdracht van belangenorganisatie voor ouderen ANBO.

Volgens de onderzoekers zijn de middeninkomens het hardst geraakt in hun besteedbaar inkomen, van min 4,7 procent tot zelfs min 12,8 procent bij inkomens boven de 50.000 euro. De minste pijn zit bij de laagste inkomens (min 1,9 procent), omdat de AOW in de betreffende periode wel is aangepast aan loon- en prijsontwikkelingen.

'Klussen leidt vaak tot blijvend letsel'

Ongelukken tijdens het klussen in huis leiden regelmatig tot blijvend letsel. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) van ongelukken in mei. Het gaat meestal om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs geamputeerde vingers.

Vanwege de ernst van de verwondingen wil de NVPC betere voorlichting voor het veilig gebruik van gereedschap bij het thuisklussen. "De ernst van hand- en polsletsel wordt helaas nog steeds onderschat", zegt René van der Hulst, voorzitter van de NVPC. "Steeds meer klussers kampen levenslang met de gevolgen van ondeskundig gebruik en onzorgvuldigheid".

Plastisch chirurgen zien een toename van het aantal gevallen met klusletsels in de voorjaarsperiode door vrije dagen als Hemelvaart en Pinksteren en in de zomermaanden. De NVPC inventariseerde daarom de ernst en aard van de letsels in mei. In totaal 41 mensen liepen zeer ernstig letsel op. In veertig gevallen was het slachtoffer een man.

Ahold neemt Delhaize over

Supermarktconcern Ahold en zijn Belgische branchegenoot Delhaize willen op gelijkwaardige basis fuseren. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Dick Boer, de huidige topman van Ahold, gaat het gecombineerde bedrijf leiden.

De aandeelhouders van Ahold krijgen circa 61 procent van de aandelen in het fusiebedrijf, dat Ahold Delhaize gaat heten, in handen. De transactie wordt naar verwachting halverwege 2016 afgerond.

Splatoon een miljoen keer over de toonbank

Splatoon is hot. De Wii U-exclusive is de eerste poging tot een shooter van Nintendo en dat is de investering waard gebleken: Splatoon is wereldwijd een miljoen keer over de toonbank gegaan.

Voor een nieuwe IP op een console met een relatief lage installbase als de Wii U is dat een indrukwekkend aantal. De aanpak van Nintendo om de basisgame uit te brengen en vervolgens wekelijks gratis nieuwe content toe te voegen, lijkt er één dus goed uitpakt.

Voetbalsters buigen voor wereldkampioen op WK

Het historische WK-debuut van de Nederlandse voetbalsters is geëindigd in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Roger Reijners moest in Vancouver buigen voor titelverdediger Japan: 1-2. Het grote doel van Oranje, kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, bleef daardoor in Canada net buiten bereik.

De voetbalsters konden tijdens hun eerste WK de hooggespannen verwachtingen niet altijd waarmaken, al overleefden ze wel de groepsfase. Ook tegen Japan wisselde Oranje sterke fases af met periodes waarin het ver wegzakte. Het hoort allemaal bij de ontwikkeling waarin het Nederlandse vrouwenvoetbal zit. Toch bewees de ploeg van Reijners ook tegen de wereldkampioen dat het niet voor niets de achtste finales had bereikt. Zeker in de tweede helft, na het inbrengen van Kirsten van de Ven, lag het initiatief vaak bij Oranje. Voor het doel maakten de voetbalsters echter te vaak de verkeerde keuzes.

De opening in het BC Place-stadion van Vancouver was veelbelovend. Oranje voetbalde met overtuiging en lef en kreeg via Manon Melis de eerste grote kans, na een steekpass van Lieke Martens. Melis kwam echter verkeerd uit met haar passen en verprutste die mogelijkheid. Bij de eerste uitbraak van Japan in de tiende minuut was het wel raak. Yuki Ogimi kopte op aangeven van Aya Miyama eerst op de lat, maar na halfslachtig wegwerken van Merel van Dongen knalde Saori Ariyoshi de bal onder keepster Loes Geurts door in de hoek: 0-1.

Gesteund door die vroege voorsprong kon Japan het geliefde combinatievoetbal spelen. De technisch vaardige wereldkampioenen lieten de bal makkelijk rond gaan en kregen kansen op meer treffers. Oranje, dat zelf de bal steeds veel te snel weer inleverde, ontsnapte aan een grotere achterstand. Opnieuw kwam spits Vivianne Miedema amper in scoringspositie. Het spelbeeld kantelde toen Reijners kort na rust Van de Ven inbracht voor Daniëlle van de Donk. Oranje drong aan, maar grote kansen bleven uit.

Eén keer was Nederland heel dicht bij de gelijkmaker, maar de Japanse keepster voorkwam een eigen treffer. Amper een minuut later verdubbelde Mizuho Sakaguchi de voorsprong van de titelverdediger. In blessuretijd bracht Van de Ven de spanning nog even terug, maar de gelijkmaker bleef uit.

'Mantelzorgers krijgen het moeilijker'

Voor velen brengt het regelen van een vakantie de nodige voorpret met zich mee. Maar dat geldt niet voor mantelzorgers die niet kunnen terugvallen op hun familie. Door de bezuinigingen in de zorg levert het regelen van vervangende zorg voor hun hulpbehoevende dierbare vooral frustraties op. Dat stelt Mezzo, de landelijke vereniging die de belangen van mantelzorgers behartigt, woensdag.

De organisatie ontving dit jaar veel meer vragen en klachten over vervangende zorg dan vorig jaar. Mantelzorgers stuiten op veel regelwerk en worden van het kastje naar de muur gestuurd. ,,Mantelzorgers zijn nu maanden in plaats van weken bezig om opvang te regelen. Sommigen zijn zo moe van alle voorbereidingen, dat ze het bijna opgeven'', zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo.

Volgens de organisatie is het sinds januari een stuk moeilijker om tijdelijke opvang voor bijvoorbeeld een zorgbehoevende partner in een verpleeghuis te regelen. De opnamecriteria zijn strenger dan vorig jaar. Daarnaast zijn er minder logeerplekken doordat verpleeghuizen inkrimpen.

Volgens Hoogendijk hebben de meeste zorgverzekeraars in hun aanvullende verzekering wel een vergoeding opgenomen voor drie dagen vervangende zorg. ,,De mantelzorger kan er dan wel even tussenuit, maar dan is de zorg voor bijvoorbeeld de hulpbehoevende partner nog steeds niet geregeld. Eigenlijk moet iemand eerst in het ziekenhuis opgenomen worden, voordat vervangende zorg geregeld kan worden. En dat wil je juist niet'', aldus de directeur.

Ze onderstreept dat vakantie voor iedereen belangrijk is, ook voor hardwerkende mantelzorgers. ,,Juist als het nog goed gaat, is het belangrijk dat je als mantelzorger er even tussenuit kan. Dat voorkomt overbelasting.''

Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers, mensen die hulp geven aan een zorgbehoevend familielid, vriend of buur. Ongeveer 450.000 van hen zijn volgens Mezzo overbelast door hun mantelzorgtaken.

Europese Spelen 2015 - Dag 13

Wat medailles betreft scoorde Nederland gisteren niet buitengewoon hoog, maar een van de Nederlandse sporters haalde zelfs de internationale sportpers. Marrit Steenbergen zette de zwemwereld op haar kop door in de 4x100m vrije slag als slotzwemsters een splittijd van 53,00 seconden neer te zeggen. Daarmee zou ze zelfs in de sterkste teams ter wereld een vaste waarde zijn en ze is nog maar vijftien jaar. Vandaag kan ze het zilver van de estafette aanvullen met een medaille op de 100 meter vrije slag, waar ze de topfavoriete is. 

Naast Steenbergen lijkt de grootste medaillekans vandaag bij schermer Bas Verwijlen te liggen. De degenschermer heeft sinds zijn teleurstellende optreden op de Olympische Spelen van Londen in 2012 echter nauwelijks meer aansprekende resultaten gehaald, maar in Baku hoopt hij revanche te kunnen nemen. Verder hoopt bokster Nouchka Fontijn zich te verzekeren van een finaleplek in de klasse tot 75 kilogram en dus minstens zilver. Daarvoor moet ze afrekenen met de Duitse Sarah Scheurich. Als het niet lukt komt er toch een medaille bij voor Nederland, want dan is er brons voor Fontijn. Ook de Nederlandse basketbaldames komen weer in actie en tot slot is het vandaag de eerste dag van het strandvoetbaltoernooi in Baku, met Rusland als grote favoriet.

De finale van de 4x100 meter vrije slag bij de dames, met een heroïsche bijdrage van slotzwemster Marrit Steenbergen (Bron: YouTube)

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze, alsmaar drukker wordende topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen, terwijl er natuurlijk ook vragen gesteld kunnen worden.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:00 Schermen Groepsfase degen mannen: Bas Verwijlen Nee 
06:45  Zwemmen  Series 400m vrije slag vrouwen: Laura van Engelen  Nee 
08:00  Schermen  Tweede ronde degen mannen: evt Bas Verwijlen  Nee 
09:40  Schermen  Achtste finales degen mannen: evt Bas Verwijlen  Nee 
10:30  Schermen  Kwartfinales degen mannen: evt Bas Verwijlen  Nee 
13:20  Basketbal 3x3  Groep A vrouwen: Nederland - Azerbeidzjan  Nee 
14:30  Schermen  Halve finales degen mannen: evt Bas Verwijlen  Nee 
14:30  Zwemmen  Finale 100m rugslag mannen  Ja 
14:34  Zwemmen  Finale 400m vrije slag vrouwen: evt Laura van Engelen  Ja 
14:58  Zwemmen  Finale 200m vlinderslag vrouwen Ja 
15:22  Zwemmen  Finale 100m vrije slag vrouwen: Marrit Steenbergen  Ja 
15:27  Zwemmen  Finale 200m schoolslag mannen  Ja 
15:30  Boksen  Halve finale vrouwen -75kg: Nouchka Fontijn - Sarah Scheurich (Duitsland)  Ja 
15:41  Zwemmen  Finale 200m rugslag vrouwen  Ja 
16:00  Schermen  Finales degen mannen: evt Bas Verwijlen  Ja 
16:16  Zwemmen  Snelste serie 1500m vrije slag mannen  Ja 
16:30  Schermen  Finales floret vrouwen  Ja 
16:52  Zwemmen  Finale 4x100m vrije slag gemengd  Ja 
17:20  Basketbal 3x3  Groep A vrouwen: Nederland - Zwitserland  Nee 

Medaillespiegel na dag 12

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 47 25 22 94
2 Azerbeidzjan 14 11 14 39
3 Duitsland 12 10 12 34
4 Groot-Brittannië 11 3 8 22
5 Wit-Rusland 10 9 22 41
6 Servië 8 4 1 13
7 Hongarije 8 2 5 15
8 Spanje 7 8 8 23
9 Zwitserland 7 4 2 13
10 Oekraïne 6 11 14 31
11 Italië 6 11 5 22
12 Turkije 5 3 15 23
13 Frankrijk 4 5 9 18
14 Nederland 3 7 7 17
15 België 3 3 1 7
16 Portugal 2 4 2 8
17 Slowakije 2 2 2 6
18 Polen 1 6 5 12
19 Roemenië 1 4 4 9
20 Griekenland 1 4 2 7
21 Kroatië 1 3 5 9
22 Zweden 1 2 3 6
23 Litouwen 1 0 3 4
24 Letland 1 0 1 2
25 Slovenië 1 0 0 1
26 Oostenrijk 0 6 3 9
27 Georgië 0 3 7 10
28 Bulgarije 0 3 4 7
28 Israël 0 3 4 7
30 Denemarken 0 2 1 3
31 Tsjechië 0 1 4 5
32 Moldavië 0 1 2 3
33 San Marino 0 1 1 2
34 Armenië 0 1 0 1
34 Cyprus 0 1 0 1
36 Estland 0 0 2 2
36 Macedonië 0 0 2 2
38 Finland 0 0 1 1
38 Montenegro 0 0 1 1
38 Noorwegen 0 0 1 1

Optimisme over Griekenland duurt voort

De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag in de plus geëindigd nadat ook maandag al stevige winsten werden geboekt. Beleggers zijn nog steeds hoopvol gestemd over een spoedig akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers. Ook werd bekend dat de fusiegesprekken tussen supermarktconcerns Delhaize en Ahold zich in de afrondende fase bevinden.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1 procent hoger op 494,45 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 737,84 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,2 procent, terwijl de stemming in Londen (plus 0,1 procent) minder uitbundig was. De hoofdindex in Athene, die maandag al 9 procent won, kreeg er 6,1 procent bij.

Het aandeel Ahold klom in de AEX 1,8 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de fusiegesprekken met de Belgische branchegenoot Delhaize zich in de afrondende fase bevinden. Ahold-topman Dick Boer zou daarbij de leiding over het bedrijf krijgen. Delhaize klom in Brussel 8,4 procent. Een uur voor de slotbel werd de handel in het aandeel opgeschort.

Eerste testdag: Wehrlein snelste na natte sessie

Pascal Wehrlein heeft de eerste testdag op de Red Bull Ring als snelste afgesloten. De Duitse Mercedes-reserve klokte een tijd van 1:11.005 en was daarmee bijna twee tienden sneller dan Esteban Ocon in de Force India. Max Verstappen eindigde de sessie als derde, nipt sneller dan de Ferrari-pupil Antonio Fuoco.

Vlak voor aanvang van de ochtendsessie werd het circuit geteisterd door zware regenbuien, waardoor de sessie niet om 8.30, maar om 9.00 uur van start ging en er de hele ochtend zo goed als niet gereden werd. Enkel Fuoco en Stoffel Vandoorne reden een enkele ronde. 

Ook de start van de middagsessie werd uitgesteld, maar een klein uur na de oorspronkelijke starttijd werd de baan vrijgegeven. Omdat het inmiddels droog geworden was, konden de teams op zowel de full wets, de intermediates en uiteindelijk ook op de slicks testen, met steeds snellere rondetijden als gevolg. Halverwege de middag besloot de organisatie om de middagsessie met twee uur te verlengen om de teams toch voldoende tijd op de baan te geven.

Aan het einde van de dag was Max Verstappen, die afgelopen weekend voor de tweede keer in zijn Formule 1-carrière punten scoorde, met 97 ronden veruit het productiefst, maar de Nederlander moest alsnog drie tienden toegeven op Wehrlein. De Nederlander was vooral op de opdrogende baan regelmatig bovenaan de tijdenlijst te zien.

Ferrari gaf het stuur van de SF15-T in handen van de Italiaanse GP3 coureur Fuoco, die met een tijd van 1:11.331 op een vierde tijd is geëindigd. Zijn dag kwam drie uur voor het einde van de sessie al tot een eind, toen de Italiaan de Ferrari de eerste bocht de muur in reed. Hij bleef steken op 71 ronden.

De tweede vaste coureur die vandaag reed was de Fransman Romain Grosjean, die de Lotus op een vijfde plek zette, vlak voor de Red Bull-junior Pierre Gasly en Sauber-reserve Raffaele Marciello. Vandoorne eindigde de sessie op een achtste plek, op anderhalve seconde van Wehrlein. Toch zijn zijn 76 gereden ronden van grote waarde voor McLaren-Honda, dat geplaagd wordt door vele betrouwbaarheidsproblemen. Susie Wolff completeerde de ranglijst op de negende plek.

Morgen gaat de tweedaagse test op de Red Bull verder. Max Verstappen geeft dan het stuur door aan DTM-coureur Marco Wittmann.

Max Verstappen in actie tijdens de eerste testdag (Foto: Red Bull)
Max Verstappen in actie tijdens de eerste testdag (Foto: Red Bull)

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 P. Wehrlein Mercedes 1:11.005   67
2 E. Ocon Force India 1:11.192 +0:00.187 75
3 M. Verstappen Toro Rosso 1:11.328 +0:00.323 97
4 A. Fuoco Ferrari 1:11.331 +0:00.326 71
5 R. Grosjean Lotus 1:11.509 +0:00.504 45
6 P. Gasly Red Bull 1:11.757 +0:00.752 80
7 R. Marciello Sauber 1:11.826 +0:00.821 53
8 S. Vandoorne McLaren 1:12.530 +0:01.525 76
9 S. Wolff Williams 1:13.248 +0:02.243 39

Harde porno op oude webadres basisschool

Op het oude internetadres van basisschool De Windroos in Geldrop is tegenwoordig een pornosite te vinden. Ouders en het schoolbestuur reageren geschrokken, meldt Omroep Brabant.

De afgelopen dagen maakten diverse ouders melding van het feit. Sommige moeders noemen de pornografische inhoud op de oude domeinnaam 'asociaal' en 'verschrikkelijk'.  Hoewel ze graag willen dat de site offline gaat, nemen ze de school niets kwalijk. "De school heeft er gewoon niet bij nagedacht toen het oude internetadres werd opgezegd", denkt een van de moeders. "En wie zou dat nu wel doen?"

In 2013 veranderde de naam van de school. De Windroos werd De Vlinder. Op dat moment werd ook het toenmalige internetadres, bs-windroos.nl, opgezegd. Dat adres is in april opnieuw geregistreerd, door een bedrijf dat er een website vol snoeiharde porno host.

De school valt onder de overkoepelende organisatie Eenbes Basisonderwijs. Deze organisatie onderzoekt of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de site. Wim Klaassen van Eenbes Basisonderwijs is 'verbijsterd'. "Ik neem echter alle afstand van welke verbinding dan ook van onze school in relatie tot deze informatie", zegt hij.

Rutte: eerst richten op korte termijn EMU

Het kabinet wordt niet enthousiast van de vergezichten die getekend zijn in het rapport van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer duidelijk.

In het rapport staat dat de landen van de eurozone meer soevereiniteit moeten opgeven om de stabiliteit in de eurozone te bewaren. Er wordt onder meer in gepleit dat de eurozone op termijn een eigen 'ministerie van Financiën' zou krijgen. Het document wordt op de eurotop van donderdag en vrijdag besproken.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.