Obama belooft Hollande beterschap na afluisteren

Redactie

De Franse president François Hollande heeft woensdag gesproken met zijn Amerikaanse collega Barack Obama over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA waar Franse politici slachtoffer van zijn geworden. Obama herhaalde zijn belofte dat een eind wordt gemaakt aan de spionage 'die onacceptabel is tussen bondgenoten'.

In een verklaring zei Hollande dat hij woensdagmiddag direct met Obama heeft gebeld nadat door de publicatie van documenten door WikiLeaks duidelijk was geworden dat de Franse president en andere overheidsfunctionarissen werden afgeluisterd door de NSA. De twee bespraken 'de principes die gelden voor de betrekkingen tussen bondgenoten op het gebied van inlichtingen'. Obama deed eerder ook al de belofte dat bondgenoten niet langer zouden worden bespioneerd.

De Franse premier Manuel Valls liet eerder woensdag weten dat de Verenigde Staten alles in het werk moeten stellen - en snel - om de 'schade' te herstellen die is aangericht. Valls sprak van 'ontoelaatbaar' gedrag tussen bondgenoten. De Amerikaanse ambassadeur Jane Hartley is door het Franse ministerie van buitenlandse zaken op het matje geroepen om een officiële verklaring af te leggen over de praktijken van de NSA.

Barack Obama (Foto: Novum)
Barack Obama (Foto: Novum)