Kelderman troeft Dumoulin af bij NK tijdrijden

Frank (franklop)

Wilco Kelderman heeft verrassend het goud gepakt bij het NK tijdrijden in Emmen. De renner van Lotto-Jumbo bleef onder andere topfavoriet Tom Dumoulin voor, die afgelopen zondag nog de tijdrit in de Ronde van Zwitserland had gewonnen. De renner van Giant-Alpacin eindigde slechts als vierde, achter nog twee renners van Lotto.

Kelderman was halverwege nog tweede, maar snelde uiteindelijk naar de snelste tijd over het 54 kilometer lange parcours. Met 1.02,31 bleef hij zijn ploeggenoot Rick Flens 42 seconden voor. De derde plaats ging naar Jos van Emden, die halverwege nog de snelste tijd neer had gezet. Dumoulin was halverwege pas zesde en finishte uiteindelijk nog als vierde op 49 seconden van Kelderman.

Bij de vrouwen ging de zege naar Anna van der Breggen. De renster van Rabo Liv bleef op het parcours in Emmen Ellen van Dijk en Chantal Blaak voor. De renster, die op de Europese Spelen in Baku brons won bij de wegrit, legde de 27 kilometer af in 33.33 en bleef Van Dijk, die vorige week goud won bij de tijdrit bij diezelfde Europese Spelen, met 29 seconden voor. Blaak was 1.14 langzamer dan Van der Breggen.

Van Dijk was de winnares in 2007, 2008 en 2013 en werd in 2013 ook nog wereldkampioen in dezelfde discipline. Vandaag verloor ze echter op elk tussenpunt steeds meer tijd op Van der Breggen, die haar eerste titel pakte.