Hongarije bouwt snel tijdelijk hek tegen migranten

Redactie

De Hongaarse regering gaat een tijdelijk hek langs de grens met Servië bouwen om zo snel mogelijk de instroom van illegale migranten een halt toe te roepen. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Peter Szijjarto woensdag bekendgemaakt.

Hongarije maakte eerder al een plan voor een permanente versperring bekend, maar nu blijkt dus dat de regering daar niet op wil wachten. Het parlement moet nog wel een aantal wetten aanpassen, waardoor Szijjarto nog niet precies kon zeggen wanneer met de bouw van het tijdelijke hek kan worden begonnen. Volgens de minister hebben dit jaar al 61 duizend mensen zich als vluchteling gemeld in Hongarije. De meesten kwamen via Servië. Veel migranten verlaten het land echter snel weer om door te reizen naar West-Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zweden.

Hongarije heeft ook aangegeven niet van plan te zijn migranten die verder zijn gereisd weer op te nemen, iets wat volgens de regels van de Europese Unie wel een verplichting is. Oostenrijk noemt de weigering van de Hongaren 'onacceptabel'. "We kunnen dit niet toestaan", kreeg Szijjarto te horen van zijn Oostenrijkse ambtgenoot Sebastian Kurz.

Volgens Szijjarto schendt Hongarije de Europese regels niet omdat de migranten waarschijnlijk eerst in Griekenland zijn geweest voordat ze in Hongarije een vluchtelingenstatus aanvroegen. De EU zegt echter dat de veiligheid van migranten in het door schulden geplaagde Griekenland niet kan worden gegarandeerd en dat de registratie van deze vluchtelingen daarom in Hongarije plaatsvindt.