Schermer Verwijlen uitgeschakeld in kwartfinales Spelen

heywoodu

Schermer Bas Verwijlen heeft zich tijdens de Europese Spelen in Baku geplaatst voor de kwartfinales. Ondanks een moeizaam begin wist de 31-jarige Nederlander na de groepsfase op gang te komen met twee belangrijke zeges.

In de groepsfase begon de degenschermer, nummer 57 van de wereld, met een nederlaag tegen de twintig plekken hoger genoteerde Italiaan Gabriele Cimini: 4-5. Verwijlen won vervolgens van de drie laagst genoteerde schermers in de groep: Mark Hanczvikkel uit Hongarije (5-3), Kanan Aliyev uit Azerbeidzjan (5-1) en de Bulgaar Deyan Dobrev (5-1). Nederlagen tegen de Estse mondiale nummer dertien Nikolai Novosjolov en de Deen Frederik von der Osten leken de Nederlander nog in de problemen te brengen, maar met een vierde plek in de groep mocht hij door naar de laatste 32.

Daarin wachtte de 22-jarige Rus Sergey Bida, 61e op de wereldranglijst. Verwijlen pakte het eerste punt en kwam daarna maar één keer op achterstand: 9-10. Al snel maakte de Nederlander gelijk, waarna hij uitliep en de wedstrijd met 15-12 won. In de achtste finale stond hij tegenover de nummer één van de groepsfase: de Oekraïner Bogdan Nikishin, nummer zestien van de wereld. Verwijlen nam al snel een 6-2 voorsprong, waarna Nikishin terugkwam tot 7-6. Op dat moment kreeg de Oekraïner een rode kaart voor een overtreding, watVerwijlen drie punten opleverde. Dat brak het verzet van Nikishin, waarna Verwijlen nog voor het einde van de derde en laatste periode de benodigde vijftien punten bereikt had: 15-8.

Om ongeveer 10.35 uur staat Verwijlen in de kwartfinale tegenover de Fransman Daniel Jerent, de mondiale nummer 21.

Update 11.04 uur

Tegen Jerent maakt Verwijlen geen moment serieuze kans om te winnen. Vanaf het eerste punt stond hij echter en hoewel de Nederlander het tot 4-4 nog bij kon benen was het daarna snel gedaan. Nog voor de tweede periode halverwege was scoorde Jerent zijn vijftiende punt en was de wedstrijd - en het toernooi voor Verwijlen - voorbij: 8-15.