'Juliana bleef bij Bernhard om dynastie'

Koningin Juliana maakte in 1956 een rationele afweging door haar overspelige echtgenoot prins Bernhard niet te verlaten, schrijft de Volkskrant. Dat blijkt uit een nieuw proefschrift. Bij een scheiding had prinses Beatrix als 18-jarige de troon moeten bestijgen.

Juliana, die vaak als labiel en zweverig werd gekenschetst, wist precies wat ze deed. Door niet van prins Bernhard te scheiden diende zij zowel een constitutioneel als een dynastiek belang. Dat stelt journalist Han van Bree, die woensdag zijn proefschrift verdedigde. Met zijn studie naar Juliana en haar vriendenkring tussen 1947 en 1957 promoveert hij tot doctor in de geschiedenis.

Vriendengroep
Juliana had na de oorlog een hechte groep vrienden en vriendinnen om zich heen verzameld. Ze kwamen regelmatig voor religieuze conferenties bijeen in kasteel het Oude Loo in Apeldoorn. Ook gebedsgenezeres Greet Hofmans was hierbij vaak aanwezig. De buitenwereld kreeg daardoor de indruk dat Juliana in een soort sekte was beland.

Er ontstond wrijving tussen Hofmans en prins Bernhard. De Oude Loo-groep keerde zich tegen de buitenechtelijke relaties van de prins. Bernhard schilderde Hofmans in 1956 tegenover een bevriende journalist af als een slinkse indringer. Op advies van de politiek moest Juliana haar contacten met de Oude Loo-groep verbreken.

Voor Juliana was de situatie dubbelop tragisch. Ze verloor haar vriendschappen en haar vrienden vonden dat ze verraad pleegde aan de groepsidealen door bij Bernhard te blijven. Juliana deed in 1980 afstand van de troon en overleed in 2004. Bernhard overleed enkele maanden later. Na zijn dood werd een interview gepubliceerd waaruit bleek dat hij twee buitenechtelijke dochters had.