Overzicht gesjoemel aanbesteding ov Limburg

Redactie

Het Openbaar Ministerie liet woensdag weten dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar vermoedelijke malversaties bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De voorzitter van de raad van commissarissen Carel van den Driest stapte dezelfde dag op in verband met de zaak. Wat eraan voorafging:

10 februari: Limburg maakt bekend dat NS-dochter Abellio vanaf eind 2016 het ov mag verzorgen als opvolger van Veolia. De opdracht voor vijftien jaar is in omzet 2 miljard euro waard. Veolia en Arriva waren ook in de race.

9 maart: De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat NS bij de aanbesteding de Spoorwegwet heeft overtreden. Veolia klaagde dat NS onder meer te hoge prijzen vraagt voor het gebruik van kaartautomaten en chippalen. NS meldde eerder die dag nog dat het zich niet schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en geen boete krijgt. De ACM laat echter weten dat het onderzoek nog loopt.

28 april: NS openbaart zelf dat bij de aanbesteding is gerommeld door dochterbedrijf Qbuzz, dat binnen Abellio voor het busvervoer zorgt. Qbuzz kreeg vertrouwelijke informatie van een medewerker van Veolia. NS zegt dat directeur Timo Huges ,,geen kennis had van de geconstateerde onregelmatigheden''.

3 juni : De FNV zegt het vertrouwen op in Timo Huges en stelt dat NS zijn betrouwbaarheid heeft verloren.

3 juni: De ACM schrijft dat de top van zowel NS als Abellio wel degelijk wist van het gesjoemel. NS speelde informatie van Arriva en Veolia door aan Abellio. Daarmee is de wet overtreden. De toezichthouder benadrukt dat dit niet het werk was van een individuele NS-medewerker en ook geen op zich staand incident.

5 juni: Topman Timo Huges vertrekt bij de NS, nadat minister Dijsselbloem de top van het bedrijf op het matje roept. Huges zou een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is.

19 juni: De NS zegt geld terug te willen van Huges. Het gaat om het bedrag dat hij kreeg als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014.

23 juni: Huges betwist dat hij op 5 juni per direct ontslag heeft genomen, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij is van mening dat hij op die dag alleen zijn ,,bestuurstaak heeft neergelegd'', schrijft Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister heeft de raad van commissarissen het ontslag niet schriftelijk vastgelegd.