Horizon Zero Dawn

Pheno

Nederlands trots, Guerrilla Games, is vooral bekend van hun franchise Killzone. Een paar maanden geleden werd er door een gelekte artwork al duidelijk dat de ontwikkelaar eens de pijlen op iets anders ging richten. Vrij letterlijk, want in Horizon Zero Dawn ga je ouderwets jagen op wel erg futuristische dinosaurussen.

De studio wil weinig kwijt over het verhaal. Horizon Zero Dawn speelt zich af in de verre toekomst. Ergens is het misgegaan en alle energie viel uit, en al snel verdween de mensheid in de vergetelheid. De natuur nam het weer over en we zien dan ook overwoekerde steden, grote graslanden en maar kleine primitieve dorpen waar in het spel stammen wonen die naar ons kijken zoals wij kijken naar de Maya's en Egyptenaren. Veel kennis over de oude mensheid is er niet meer, alleen vermoedens. Aloy is de hoofdpersonage, we gaan haar verhaal volgen en gaan leren wat er gebeurd is, waar de mechanische dinosaurussen vandaan komen, waarom ze in vredesnaam bepantsering en wapens hebben en meer. Logisch dus dat de ontwikkelaar niet wil uitweiden over het verhaal, dat zou spoileren zijn.

Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn is grafisch gezien een van de titels waar je U tegen zegt. Op de E3 is het simpelweg een van de mooiste titels die getoond is. Voor de zeurpieten: het draait op 1080p met 30 frames per seconde, succes met je verdere leven als dit je tegen staat. Het is dezelfde engine als Killzone Shadowfall, alleen sterk verbeterd, om de enorme spelwereld er zo mooi mogelijk uit te laten zien. De omgeving is groot, zo groot dat alles dat je ziet in de verte te bereiken is. Dus naast de groene graslanden die te zien zijn in de trailer zullen we ook naar besneeuwde bergtoppen, oude steden en waarschijnlijk meer soorten gebieden gaan.

De mechanische dinosaurussen hebben resources die de mensen kunnen gebruiken. Waarom en hoe weten we niet precies, maar volgens Guerrilla gaan we onszelf ermee verbeteren, het is natuurlijk een RPG waarin je items kunt gebruiken om wapens te maken of om spul te verkopen. Aloy is een jager die de wezens doodt om deze resources en omdat we het hier niet hebben over konijntjes zijn dat gevaarlijke strooptochten.

Horizon Zero Dawn

De game vertelt je ook niet hoe je de beesten aan moet vallen, dat zul je zelf moeten leren. Dus domweg met pijl en boog alles beschieten dat beweegt is een slecht idee, je zult moeten gadeslaan en door schade en schande leren hoe bepaalde dinosaurussen reageren op je acties. Niet alle dinosaurussen zijn agressief. Zo zijn er zogenaamde 'watchers' die je niet aanvallen, maar juist hard alarm slaan. Je prooi vlucht, of erger, grotere wel agressieve dinosaurussen komen je opzoeken. In de demo en ook de trailer zien we een van deze grote beesten: de Thunderjaw. Denk aan een T-Rex met armor, raketten en lasers en je zit aardig in de buurt. De omgeving is verwoestbaar, dus achter een gorte rots schuilen is nuttig totdat de bepantserde staart dat ding in gruzelementen klapt. Gelukkig heb je een primitief, doch effectief wapenarsenaal om tegenstand te bieden tegen deze oerkracht.

Horizon Zero Dawn

Met je boog kun je allerlei pijlen afschieten, bijvoorbeeld pijlen met elektriciteit, waardoor de ene dinosaurus verlamd raakt, maar een ander soort kan bijvoorbeeld verward raken en andere dino's aanvallen. Dan heb je nog een touwschieter op ze meer vast te pinnen, zodat je ze iets rustiger kunt aanvallen. Vergeet alleen niet weg te rennen als zo'n beest zich vrij heeft geworsteld. De bedoeling bij Thunderjaw is om hem van zijn pantser te ontdoen. Met een paar welgemikte pijlen verover je een van zijn eigen raketwerpers en schiet je daarmee zijn armor eraf. Tijd voor de explosieve pijl om het af te maken et voila, de Thunderjaw valt neer, laat wat loot achter en wij hebben weer wat te verkopen of te gebruiken bij het maken van verbeterde wapens.

De aankondiging van Horizon Zero Dawn was toch een verrassing. Dat Guerrilla zo ver van hun roots af gaan en een actie-RPG maken, met dezelfde engine als Killzone, maar dan veel en veel gedetailleerder is een waar kunststukje te noemen. De wereld kent geen laadtijden, heeft een dynamisch weersysteem en ziet er eens kleurrijk uit in plaats van al die metalen gangen die we van de studio gewend zijn. We zullen alleen nog even moeten wachten voordat we de jacht op dinosaurussen kunnen openen, want Horizon Zero Dawn komt pas in 2016 uit op PlayStation 4.