Amerikanen raken olympisch estafettezilver 2012 kwijt door Gay

heywoodu

De volledige Amerikaanse estafetteploeg moet haar zilveren medailles van de Olympische Spelen van 2012 op de 4x100 meter inleveren. Tyson Gay testte in 2013 positief op anabole steroïden tijdens de Amerikaanse trials voor het WK, waarna al zijn resultaten vanaf 15 juli 2012 - inclusief de Spelen - geschrapt werden.

De 32-jarige Gay leverde zijn medaille in mei 2014 al in, toen zijn eenjarige schorsing bekendgemaakt werd. Het Internationaal Olympisch Comité heeft nu bepaald dat ook de andere lopers hun zilveren medailles in moeten leveren en dat de VS zeer waarschijnlijk uit de uitslag geschrapt wordt. Trell Kimmons, Ryan Bailey en meervoudig dopeur Justin Gatlin zijn hun medailles kwijt, net als Jeff Demps en Darvis Patton, die alleen in de series liepen. Het Amerikaans Olympisch Comité heeft al gezegd de medailles zo snel mogelijk te zullen verzamelen.

Als de medailles daadwerkelijk opnieuw verdeeld worden zal het zilver naar Trinidad & Tobago gaan, voor de Fransen. Jamaica won met onder meer Usain Bolt het goud.