Polanc ritwinnaar, Contador grijpt roze trui

Redactie

De Sloveen Jan Polanc heeft woensdag de vijfde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De rit van La Spezia naar Abetone had een lange klim aan het slot. Polanc, die rijdt voor Lampre, was de laatste renner die voorop bleef uit een kopgroep van vijf.

Achter hem deed Alberto Contador een geslaagde greep naar de roze trui. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo nam de leiding over van de Australiër Simon Clarke.

Polanc was een van de vijf vroege vluchters die samen aan de slotklim van 17 kilometer begonnen. Zo'n tien kilometer voor de streep liet de 23-jarige Sloveen de anderen achter. De Fransman Sylvain Chavanel bleef als enige nog net uit de greep van de klassementstoppers die achter de koplopers een fraai gevecht leverden.

Contador probeerde het vijf kilometer voor de top even alleen. Clarke was gezien maar de Australiër Richie Porte en de Italiaan Fabio Aru sloten aan bij de Spanjaard die jaagt op de dubbel Giro/Tour. Het was na dinsdag een nieuwe vingerwijzing dat dit drietal de komende weken om de eindzege in de Ronde van Italië strijdt.

In het sprintje om plaats drie en vier bonificatieseconden bleef Aru Contador voor. In het klassement is het verschil tussen beiden twee tellen. Porte heeft een achterstand van twintig seconden.

Steven Kruijswijk kwam in een groepje binnen op ruim drie minuten van ritwinnaar Polanc. De kopman van LottoNL-Jumbo verloor dinsdag al veel terrein en moet inmiddels al een kleine tien minuten toegeven op Contador.