FOK!toen: Dire Straits - Brothers in Arms

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we precies dertig jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 13 mei 1985 dat de elpee Brothers In Arms van Dire Straits in de platenwinkels verscheen. Brothers In Arms, dat werd uitgebracht op Warner Bros. Records (Amerika) en Vertigo Records (de rest van de wereld), was het vijfde studioalbum van de Britse rockband en was ook de meest succesvolle plaat van Dire Straits.

Dire Straits - Brothers in Arms

De opnames
Voor de totstandkoming van Brothers In Arms moeten we terug naar eind 1984. Van november 1984 tot maart 1985 was Dire Straits in de AIR Studios op het Caraibische eiland Montserrat om opnames te maken voor hun nieuwe plaat. Als producer had bandleider Mark Knopfler Neil Dorfsman ingehuurd. Dorfsman had in 1982 het album Wanderlust van de jazzmuzikant Mike Mainieri geproduceerd en Knopfler was daar zo van onder de indruk dat hij de producer datzelfde jaar nog uitnodigde om mee te werken aan het Dire Straits-album Love Over Gold en de soundtrack voor de film Local Hero in 1983.

Toen de band op Montserrat aankwam om aan Brothers In Arms te werken waren alle composities voor de plaat al geschreven. Dire Straits bestond op dat moment naast zanger en gitarist Mark Knopfler uit de oudgedienden John Illsley (basgitaar), Terry Williams (drums) en Alan Clark (piano en Hammond) en nieuwkomer Guy Fletcher (keyboards).

Uit de New Straits Times van 16 juni 1985
Uit de New Straits Times van 16 juni 1985

Baanbrekende plaat
Brothers In Arms was in meerdere opzichten een baanbrekend album. Zo was het een van de allereerste albums die op een digitale 24-sporenrecorder van Sony zou worden opgenomen. Op het moment dat de plaat verscheen was de compact disc nog een gloednieuw fenomeen en Brothers In Arms werd dan ook uitgebreid benut om promotie te maken voor de nieuwe geluidsdrager.

Brothers In Arms was het allereerste album waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren op cd werden verkocht. Ook was het daarmee de eerste plaat waarvan meer exemplaren in cd-formaat over de toonbank gingen dan van het vertrouwde ouderwetse vinyl of het toen nog gangbare cassettebandje. Toen in september 2000 de muziekzender MTV in Nederland begon met haar reguliere uitzendingen was de allereerste videoclip die te zien was de clip van Dire Straits en Sting met het liedje 'Money For Nothing'. Dat liedje begon dan ook zeer toepasselijk met de woorden: "I want my MTV".

Als het aan producer Neil Dorfsman had gelegen was het liedje 'Walk Of Life' niet eens op de plaat komen te staan. 'Walk Of Life' zou ook als single worden uitgebracht en haalde de 2e plaats in de Britse hitlijst. In 1986 zou de groep een tweetal Grammy Awards winnen met de elpee. Ook werd Brothers In Arms bij de Brit Awards van 1987 uitgeroepen tot Beste Britse Album.

Uit de Montreal Gazette van 28 februari 1986
Uit de Montreal Gazette van 28 februari 1986

In Nederland heeft Dire Straits nog steeds een absoluut record in handen met hun plaat Brothers In Arms. Het album stond maar liefst 269 weken (ruim 6 jaar!) onafgebroken in de album top 100. Ook in Groot-Brittannië zou het album op de eerste plaats komen te staan en stond 228 weken in de Britse albumcharts. Ook in Amerika, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hong Kong, IJsland, Ierland, Israel, Nieuw Zeeland, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije en Joegoslavië zou het album de toppositie behalen.

In Australië was Brothers In Arms het bestverkochte album van 1985 en het op een na bestverkochte album van 1986. Het album zou 34 weken op de allerhoogste plaats van de Australische albumcharts te vinden zijn. Sinds 2012 is Brothers In Arms ook het op zes na bestverkochte album van Groot-Brittannië.

Dire Straits - Brothers in Arms 20

Het album
Van Brothers in Arms zijn meerdere versies uitgebracht. Zo zijn een aantal van de tracks op de vinyl uitvoering van het album een stuk korter dan op de cd. Waar de vinylversie 47.21 minuten klokt is de cd-versie van het album 55.07 minuten lang.

Vinyl

Dire Straits - Brothers in Arms A

Kant A:
1. So Far Away 3:59
2. Money for Nothing 7:04
3. Walk of Life 4:12
4. Your Latest Trick 4:46
5. Why Worry 5:22

Kant B:
1. Ride Across the River 6:58
2. The Man's Too Strong 4:40
3. One World 3:40
4. Brothers in Arms 7:00

Dire Straits - Brothers in Arms B

CD
1. So Far Away 5:12
2. Money for Nothing 8:26
3. Walk of Life 4:12
4. Your Latest Trick 6:33
5. Why Worry 8:31
6. Ride Across the River 6:58
7. The Man's Too Strong 4:40
8. One World 3:40
9. Brothers in Arms 7:00