Groei Nederlandse economie valt terug

Redactie

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Daarmee viel de groei lager uit dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, waarin een groei van 0,8 procent werd gemeten. De groei was bovendien zwakker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een plus van 0,5 procent.

De groei wordt wel steeds breder gedragen: investeringen, consumptie en het saldo van export en import leverden een positieve bijdrage. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 werd de Nederlandse economie 2,4 procent groter.

Consumenten gaven vorig kwartaal 1,4 procent meer uit dan een jaar eerder, waarbij vooral meubels en elektrische apparaten in trek waren. Door de wat koudere winter werd ook meer gas verstookt door huishoudens dan in de eerste drie maanden van 2014.

De investeringen toonden met ruim 7 procent een sterke groei, waarbij vooral het herstel op de woningmarkt hielp. Ook investeringen in vervoersmiddelen namen toe.

Op de financiële dienstverlening en de agrarische sector na, produceerden alle bedrijfstakken in het eerste kwartaal van 2015 meer dan een jaar eerder. De sterkste groei werd geboekt bij de delfstoffenwinning en de bouw. Verder deed de uitzendbranche het goed.