Scorpion: Genius at work

Een veel voorkomende ergernis onder kijkers van tv-series en films is dat, wanneer iemands echte werk wordt weergegeven in het fictieve verhaal, er vaak van de details heel weinig klopt. Zo brengen tv-dokters om de haverklap infusen verkeerd aan, doen tv-rechercheurs links en rechts zelf forensisch onderzoek en kan een beetje tv-computerspecialist de meest ingewikkelde acties uitvoeren in luttele seconden, zonder zijn handen van het toetsenbord te halen.

Het valt voor leken vaak helemaal niet op dat er niets van klopt, en om eerlijk te zijn maakt dat eigenlijk ook niet veel uit. Het verhaal is interessant, de personages zijn overtuigend en al die professionele details zijn alleen maar bijzaak. Al is het soms ook wel leuk om te zien wanneer schrijvers en producers een beetje hun best hebben gedaan de details te laten kloppen.

Scorpion: cast

De nieuwe serie Scorpion, die te zien is bij Veronica vanaf aanstaande zondag, probeert een beetje in te spelen op dit idee; de show vertelt over genieën die moeilijke problemen oplossen en is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om het geheel kracht bij te zetten is de hoofdfiguur, Walter O'Brien, gebaseerd op de échte Walter O'Brien, een Iers computergenie die op dertienjarige leeftijd digitaal bij NASA binnendrong. Wetende dat de FBI bij hem binnen zou vallen, had hij zijn papierwerk al klaar liggen om immuniteit te verkrijgen en ingehuurd te worden door de Amerikaanse overheid.

De opzet van Scorpion is dat O'Brien, samen met een groep collega's, wordt ingehuurd door het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS). Een DHS-agent, gespeeld door Robert Patrick, dient als hun contactpersoon en werkt samen met het team aan de situaties waar de groep op wekelijkse basis een oplossing voor moet vinden. De serie heeft door deze opzet een procedureel karakter; zoals veel series die op het Amerikaanse CBS worden uitgezonden is Scorpion een 'procedural', een serie met een 'case of the week'. Het verschil met de andere series is dat deze deels is gebaseerd op waargebeurde situaties.

"Scorpion is gebaseerd op de levens van echte mensen," licht Alex Kurtzman, producer van de serie, toe in een gesprek tijdens Comic-Con International. "Walter O'Brien, een persoon met een IQ van 197, kwam naar me toe met zijn verhaal over NASA en ik zei 'is dat echt?'. Ja, dat is echt. Het verhaal in de pilot, over 250 vliegtuigen die gestrand zijn in de lucht: allemaal echt." Kurtzman verwijst naar het verhaal waarin het team voor het eerst samenwerkt met Robert Patricks personage, agent Cabe Gallo. Door een computerstoring op de luchthaven van Los Angeles kunnen 250 vliegtuigen niet landen, en Walter en zijn team worden ingeschakeld om dit probleem op te lossen. De pilot toont hoe de genieën denken, hoe zij anders zijn dan 'normalen' en laat zien dat het niet allemaal nerdy hoeft te zijn: het verhaal resulteert in een bijzonder spectaculaire scène met een laptop, een vliegtuig en een Ferrari.

"De show heeft een heel interessant emotioneel component," volgens Kurtzman. "Walter spreekt hier veel over: hoe hoger iemands IQ is, hoe lager het EQ. Oftewel, hoe slimmer je bent, hoe lastiger het is om emotioneel met iemand een band te krijgen. En dus heb je deze figuren die tot geweldige dingen in staat zijn, die moeite hebben met simpele zaken die voor jou en mij heel normaal zijn. De groep genieën is samengekomen als een soort surrogaatfamilie omdat hun eigen families niet wisten wat ze met hen aanmoesten." Het contrast tussen intelligentie en emotie wordt in Scorpion onderstreept door de toevoeging van Paige, gespeeld door Katharine McPhee. Zij is een eenvoudige serveerster, die wordt ingehuurd door DHS om als 'normaal' persoon het team in balans te houden.

Scorpion: Elyes Gabel en Katharine McPhee
Elyes Gabel en Katharine McPhee

"De emotionele momenten in de pilot waren heel belangrijk voor mij," aldus McPhee. "De scènes met het vliegtuig en de auto waren heel gaaf, maar als de emotie er niet was, had ik me niet zo tot deze serie aangetrokken gevoeld. De persoonlijke momenten tussen bijvoorbeeld Walter en Cabe zorgen dat de actie meer echt aanvoelt." Volgens McPhee is Scorpion gebouwd rondom drie H's: hart, humor en helden.

Robert Patrick sluit zich daarbij aan. "Je kunt van Cabe veel verrassingen verwachten. Veel humor, maar hij heeft ook een goed hart. Maar deze gast, met mijn acteerervaring, hij kan ook heel eenvoudig veranderen in een slechterik," vertelt hij aan een groepje verslaggevers tijdens Comic-Con. "We zullen moeten afwachten wat er gebeurt, maar hij heeft een goed hart, hij is een goeie gast." Patrick is vooral geïnteresseerd in de interactie met McPhees personage. "Zij is de enige andere normale persoon. Het is zij en ik, en al die enorm slimme mensen. Het wordt heel erg van 'help me met die gasten'. Dat wordt erg leuk."

Robert Patrick (Foto: Peter Breuls)
Robert Patrick

Volgens Patrick, wiens bekendste rol die van de T-1000 in Terminator 2: Judgment Day is, geeft een rol op televisie hem de mogelijkheid dieper op een personage in te gaan. "Ik vind het niet erg om actie te doen, maar het emotionele deel van een rol geeft me veel meer voldoening." Volgens Patrick is T2 een klassieker waar hij heel trots op is, maar is hij daarna meer gaan zoeken naar mogelijkheden om zichzelf als acteur meer te ontwikkelen. "Ik herinner me nog wel dat ik voor een keuze stond na T2. Ik stond voor een afgrond en dacht 'okay, ik kan heel makkelijk hierin springen en een actieheld worden, maar dat is niet waarvoor ik naar Hollywood ben gekomen'. Ik wil een acteur zijn, een echte acteur. Ik wil wat rollen spelen. Ik heb nee gezegd tegen het actie-aspect en een andere richting gekozen. Het was een keuze." Gevraagd of dat goed voor hem heeft uitgepakt, antwoordt Patrick bevestigend. "Jazeker. En ik vind nog steeds dat de beste jaren nog vóór me liggen. En dat is waar ik wil zijn. Ik wil niet pieken op de middelbare school, weet je wel, ik wil pieken aan het einde." Over het acteren voor televisie heeft Patrick veel lof. "Voor televisie werken hele goede schrijvers, dat heeft een grote aantrekkingskracht. We leven in de Gouden Eeuw van televisie, op dit moment, echt waar. Er zijn zoveel getalenteerde mensen met televisie bezig, zoals Nick (Santora, bedenker van Scorpion, red), en dat blijft boeiend voor me. Soms krijg ik een film aangeboden en denk ik, hmm, meh, ik weet het niet. Hoe lang kan ik nee zeggen totdat ik toch ergens ja tegen moet zeggen, en is dat dan iets waar ik echt blij mee ben?" De locatie van Scorpion, dat zich afspeelt in Los Angeles en daar logischerwijs ook wordt opgenomen, heeft ook andere voordelen voor hem. "Het geeft me de mogelijkheid meer thuis te zijn met mijn vrouw en kinderen. Tijdens From Dusk Till Dawn, de serie die ik deed voor Robert Rodriquez, woonde ik een half jaar in Austin, Texas. Ik vond het geweldig, Robert is geweldig, Austin is geweldig, we hadden mooie verhalen, het is een boeiend, sappig personage en zo leuk om te doen, maar, weet je, mijn dochter is alweer zeventien."

In Scorpion draait uiteindelijk alles om Walter O'Brien, die door agent Cabe Gallo naar de VS is gehaald en in de pilot wordt ingeschakeld voor het vliegtuigprobleem. De rol van O'Brien wordt gespeeld door Elyes Gabel, die in de eerste twee seizoenen van Game of Thrones een Dothraki speelde. Voor hem is het voordelig dat Walter O'Brien niet alleen echt bestaat, maar ook betrokken is bij de serie. "Ik bel hem regelmatig. Gewoon in het weekend, af en toe, om te kletsen, vragen wat-ie aan het doen is," verklaart Gabel, die uiterlijk in niets lijkt op de echte O'Brien. "Vaak gaan die gesprekken over werk, maar voor een serie over een echt persoon geldt dat alles wat ik van hem kan krijgen, ik kan gebruiken. Ik begrijp inmiddels goed hoe hij denkt."

Walter O'Brien, als executive producer betrokken bij het naar hem vernoemde Scorpion, analyseert zijn eerste ervaringen met de productie van de serie: "Dit is mijn eerste rodeo, ik ben nieuw in televisie. Maar ik heb met de schrijvers gewerkt, heb de scripts gezien, dat vond ik wel cool. Ik was daarna op de set, zag hoe ze hetzelfde moment twintig keer opnieuw filmden, vanuit verschillende hoeken. Ik vroeg me dan af waarom. Maar toen zag ik het eindresultaat, met muziek eronder, en met focus op verschillende dingen in beeld, camera's die van positie wisselen en dacht ik 'aaah, daarom doen ze dat'. Als je dat hele proces ziet, krijg je een hele nieuwe vorm van respect voor hoe moeilijk het is om een verhaal te vertellen in dit medium, en een enorm respect voor wat deze mensen (hij gebaart naar de cast en crew om hem heen) allemaal doen. Terwijl ze het script in elkaar zetten, kunnen ze met chirurgische precisie zeggen 'hier willen we actie, hier moet emotie, daar moet iedereen huilen'. En ik herinnerde me dat ze dat zeiden toen ik in het publiek zat bij een screening. We kwamen bij het punt waar iedereen moest huilen en ik keek om me heen en ik zag allemaal reacties. Ik dacht 'dat is on cue', elke keer. Het is geweldig hoe precies dat allemaal ingeregeld is. Dus ik ben gefascineerd, als iemand die normaal gesproken alleen tv kijkt en het nu achter de schermen ziet.

"En ja, het is raar om mezelf te zien als kind, om mijn eigen flashbacks te zien die tot nu toe alleen in mijn herinneringen zijn gebeurd. En ik zie er op tv veel beter uit dan in het echt." Over hoe zijn personage is gekarakteriseerd door de producers en door Elyes Gabel: "Ik vind het geweldig gedaan. Het is nauwkeurig, het is respectvol. Walter wordt echt nijdig, of verward, hij staat onder druk. Hij laat niet veel emotie zien, hij is enorm gefocust als hij probeert een probleem op te lossen en blaft dan bevelen uit. Het bewijs dat het goed is, komt van goede vrienden van mij die zeiden dat ze na een kwartier kijken Elyes accepteerden als mij. De maniertjes, het oogcontact, dat werkt allemaal, dus dat betekent dat ze het juist doen." O'Brien voelt zich niet geconfronteerd met zijn eigen gedrag wanneer hij zichzelf weergegeven ziet in de serie, maar tijdens de productie leert hij soms wel hoe 'anders' hij zelf is. "Soms stellen ze me gerichte vragen voor een scène, om te weten hoe ik iets aan zou pakken, hoe ik ergens op zou reageren, en daar moet ik dan wel even over nadenken. Niemand vraagt me zoiets ooit. En het is wel bijzonder om acteurs te zien proberen genialiteit uit te dragen, en van dingen die ik volkomen vanzelfsprekend vind te horen 'nee, dat is niet normaal, mensen reageren zo nooit'. Ik denk dan 'Echt? Okay, dat ligt dan vast aan mij.'"

Scorpion: cast

Uiteindelijk draait Scorpion wel om de fictieve versie van Walter, maar wat hij en zijn team uiteindelijk aanpakken, brengt diverse specialisaties naar boven in zijn collega's en hemzelf. Zo is er naast Walter ook een buitengewoon begaafd wiskundige, een gedragspsycholoog en iemand die erg goed is in mechanische techniek. Het zorgt ervoor dat ze, kijkend naar de eerste helft van het eerste seizoen, onder andere kunstvervalsing, biohacking, casinofraude en een ernstige dreiging in een nucleaire reactor aanpakken. De meeste verhalen zijn gebaseerd op ervaringen van de echte O'Brien en zijn echte Scorpion-team, maar dan natuurlijk sterk gefictionaliseerd. En daarom komt het ook bij Scorpion wel eens voor dat de geloofwaardigheid een stapje terug moet doen terwijl de schrijvers een boeiende ontknoping van een spannende situatie proberen te ontvouwen. Maar het echte onderscheid tussen Scorpion en de meeste andere series is het kunnen zien hoe genieën werken, en hoe ongebruikelijke problemen opgelost worden.

Scorpion is vanaf zondagavond om 20.30 wekelijks te zien bij Veronica.