'Vmbo-examen Nederlands vol moeilijke woorden'

Op de derde dag van de eindexamens viel het aantal klachten mee. Er werd woensdag relatief het meest geklaagd over het vmbo-examen Nederlands. "Veel kandidaten vonden het te moeilijk en door het gebruik van moeilijke woorden eerder havo- dan vmbo-niveau", aldus een woordvoerster van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Andere examens waren Duits en biologie (havo) en wiskunde en kunst (vwo). Het LAKS verwachtte veel klachten over het wiskunde-examen, maar dat viel mee.

Na drie dagen staat de klachtenteller op ruim 58.000. Dat is relatief veel, aldus de woordvoerster. Vorig jaar kwamen over de hele examenperiode 116.000 klachten binnen, maar 'daar gaan we dit jaar wel overheen'. De examenperiode van het eerste tijdvak duurt nog tot en met donderdag 28 mei.

Het examen waarover tot nu toe het meest is geklaagd ('met stip op één') is het vwo-examen Nederlands van maandag. Bijna 21.000 van de ruim 38.000 vwo-kandidaten dienden er een klacht over in. Opmerkelijk waren de klachten uit Maastricht over een vervelende fotograaf en de string van een juf.