Teeven onderzoekt pop-up bij illegale sites

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat met internetaanbieders om de tafel om te onderzoeken of internetters die op het punt staan films, boeken of muziek te downloaden uit illegale bron met een pop-up op legale alternatieven kunnen worden gewezen. Dat heeft de bewindsman woensdag gezegd in de Tweede Kamer tijdens een debat over auteursrechten.

Teeven wees er op voorhand op dat hij het plan niet doorzet als blijkt dat providers het internet hiervoor moeten gaan 'filteren'. Uit het overleg met internetproviders en ervaringen uit landen als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk moet blijken of websites die films, boeken of muziek illegaal aanbieden voorzien kunnen worden van zo'n waarschuwing, een pop-up. Teeven wil hier begin volgend jaar duidelijkheid over verschaffen.

Coalitiepartijen VVD en PvdA pleitten voor zo'n waarschuwing om internetters op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Beide partijen zagen evenwel niet voor zich hoe zo'n verbod technisch ingevoerd zou kunnen worden. Oppositiepartij D66 noemde het voorstel daarom ook 'onnozel' en technisch 'onuitvoerbaar'. Ook oppositiepartijen CDA en de PVV stelden hun vraagtekens bij het plan.