Sexwale: "Boycot WK 2018 door zwarte spelers mogelijk"

Opnieuw is de discussie over racisme in het Russische voetbal opgelaaid. Volgens voormalig anti-apartheidactivist Tokyo Sexwale valt zelfs niet uit te sluiten dat zwarte spelers het WK van 2018, gehouden in Rusland, zullen boycotten.

Sexwale, die samen met onder meer Nelson Mandela een tijd gevangen heeft gezeten op Robbeneiland, is tegenwoordig een belangrijk adviseur van de FIFA over zaken rondom racisme in het voetbal. Volgens hem zijn er de laatste tijd te veel gevallen van racisme in de Russische voetbalwereld.

"Er dreigt het gevaar dat zwarte spelers weigeren om naar Rusland af te reizen voor het WK en dat kunnen we absoluut niet hebben", sprak Sexwale tegenover AP"Ik zeg dit vanuit mijn rol bij de FIFA maar ook als burger van deze wereld, het mag niet zover komen. Als zoiets gebeurt en leiders doen er niks aan, dan loopt het uit de hand", waarschuwt de Zuid-Afrikaan.

Sexwale ziet het liefst dat de Russische president Vladimir Putin eigenhandig ingrijpt. "Laat leiderschap zien. Als je dat niet doet kan het zover komen dat bepaalde spelers simpelweg niet naar Rusland gaan om daar een WK te spelen in 2018." Volgens de organisatoren van het WK is racisme in Rusland geen ernstiger zaak dan in veel andere landen en is er zeker geen structureel probleem.

Onlangs kwam de coach van FC Rostov, Igor Gamula, in het nieuws naar aanleiding van uitspraken over zwarte spelers binnen zijn club. Hij liet weten een verdediger uit Kameroen niet te willen, 'want er zijn genoeg donkergekleurde spelers hier, we hebben al zes van die dingen'. Gamula heeft zijn excuses inmiddels aangeboden, maar volgens Sexwale is dat niet genoeg. Danny Jordaan, de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, zou zelfs al een bezorgde brief hebben geschreven aan FIFA-president Sepp Blatter. 

"Als de Russische voetbalbond serieus genomen wil worden zullen ze stevige maatregelen moeten nemen. Zulke maatregelen werden tegen Zuid-Afrika genomen in de tijd van de apartheid, we werden verbannen door de FIFA", aldus Sexwale. "Als de racisten in Rusland hun zin krijgen bedreigen ze het WK. De autoriteiten moeten hier tegen optreden en hard ook, want anders kunnen ze een boycot verwachten door de slachtoffers."