Meeste poliogevallen Pakistan in vijftien jaar

In Pakistan zijn dit jaar meer poliogevallen geconstateerd dan in enig jaar sinds 1999. Premier Nawaz Sharif zwoer woensdag de verlammende ziekte de komende zes maanden de kop in te drukken, ook al jagen de Taliban inentingsmedewerkers waar ze maar kunnen over de kling.

Pakistan is een van de laatste drie landen waar polio, dat ook wel kinderverlamming heet en tot de dood kan leiden, nog voorkomt. Sinds januari zijn er 235 besmettingen vastgesteld. Dat aantal werd voor het laatst bereikt in 1999, toen 558 gevallen werden geconstateerd. Tot 2005 daalde het aantal poliogevallen gestaag, tot het dieptepunt van 28 in 2005. Sindsdien gaat het echter weer de verkeerde kant uit.

De Taliban doen er alles aan om vaccinatieoperaties van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Pakistaanse regering te saboteren. Ze betichten de enters van spionage voor de Amerikanen. Ook zouden de vaccins die ze toedienen jongetjes onvruchtbaar maken.

"We weigeren toe te zien hoe onze kinderen voor hun leven gehandicapt raken", zei Sharif woensdag. "We willen van Pakistan in de komende zes maanden een poliovrij land maken."