Verheijen: geworven geld voor VVD en niet voor mij

Het geld dat VVD-Kamerlid Mark Verheijen in zijn tijd als wethouder in Venlo heeft ontvangen van projectontwikkelaar Piet van Pol was bedoeld voor de VVD-campagne en niet voor hemzelf. Dat laat de politicus woensdag weten in een reactie op een artikel in Elsevier waarin hij ervan wordt beschuldigd geld te hebben aangenomen van de omstreden Van Pol.

Verheijen noemt het artikel 'feitelijk onjuist'. "De VVD Venlo heeft binnen de daarvoor gestelde wettelijke en partijregels fondsen geworven voor de VVD-campagne en niet voor mij." Over de door Elsevier beschreven 'bedelbrief' waarin de oud-wethouder Van Pol uitnodigt om 'te investeren in een beter Venlo' zegt Verheijen dat die 'in veelvoud naar verschillende potentiële donateurs is gegaan, met dezelfde algemene inhoud'.

Volgens Elsevier heeft Van Pol in januari en februari 2011 minstens drie keer geld overgemaakt naar de campagnekas van Verheijen. Het zou in totaal gaan om 6750 euro. De betalingen werden niet gemeld, terwijl politieke partijen giften boven de 4500 euro openbaar moeten maken. Ten tijde van de transactie onderhandelde Verheijen met Van Pol over de verkoop van een terrein in de binnenstad van Venlo. Het terrein werd ver onder de taxatiewaarde verkocht.

Het Kamerlid geeft toe dat onder zijn bewind de projectontwikkelaar en exploitant van het terrein bij elkaar zijn gebracht, 'maar de uiteindelijke afhandeling en goedkeuring is voltrokken door een college van burgemeester en wethouders waar ik destijds al bijna een halfjaar geen lid meer van was'.

Tegen projectontwikkelaar Van Pol loopt een justitieel onderzoek, omdat hij oud-VVD-wethouder Jos van Rey zou hebben omgekocht. In ruil daarvoor zou Van Pol zijn bevoordeeld door de oud-wethouder van Roermond bij het toekennen van bouwprojecten. Verheijen laat weten dat hij gehoord is als getuige in die zaak en dat hij daarbij 'open en transparant is geweest. "Het OM heeft daarin geen reden gezien om nadere stappen naar mij te ondernemen."