Nabestaanden MH17 wachten nog op spullen dierbaren

Nabestaanden hebben nog geen bezittingen van de slachtoffers van de neergestorte vlucht MH17 teruggekregen. "De spullen moeten eerst een heel traject door", legt een woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland uit na een bericht hierover in het Reformatorisch Dagblad.

De eerste spullen werden samen met stoffelijke resten tijdens een repatriëringsmissie in augustus verzameld. "Alle spullen gaan eerst naar het Openbaar Ministerie om na te gaan of ze voor het strafrechtelijk onderzoek van belang zijn. Vervolgens gaat het RIVM na of er giftige stoffen op zitten. Dan gaan de spullen naar Malaysian Airlines, waar ze worden schoongemaakt om vervolgens te worden teruggegeven aan de nabestaanden", legt de woordvoerder uit.

Het verschilt per voorwerp of het bijvoorbeeld nog bij het OM ligt of bij het RIVM. "De verwachting is dat de in augustus teruggehaalde spullen vanaf december worden teruggegeven", zegt de woordvoerder. "Natuurlijk vinden de nabestaanden het lang duren, dat is logisch, maar er is geen reuring over. Iedereen begrijpt dat dit helaas niet sneller kan."

De vlucht van Malaysia Airlines stortte 17 juli neer. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders.