Dijsselbloem wil betalingsregeling met EU

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil uitstel van betaling van de naheffing die Brussel heeft opgelegd. Hij is niet van plan rente te betalen. Dat heeft Dijsselbloem woensdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem wil de 642 miljoen euro niet overmaken zolang niet duidelijk is waarop het bedrag is gebaseerd. Tegelijkertijd noemt hij een lagere naheffing vanwege rekenfouten niet meer dan een 'theoretische mogelijkheid'.

Vrijdag spreekt Dijsselbloem de Europese Commissie en zijn collega-ministers van financiën. Hij zal dan inzetten op meer flexibiliteit bij de betaling van de 642 miljoen. De regel dat na 1 december rente in rekening wordt gebracht, moet daarbij van tafel, zei Dijsselbloem. "Rente gaan we niet betalen."

De Britse regering, die 2,1 miljard euro moet afrekenen, streeft naar verlaging van het bedrag dat moet worden betaald. Dijsselbloem ziet daar geen ruimte voor. Bovendien denkt hij dat landen die nu niet hoeven te betalen, in de toekomst een naheffing zullen krijgen. Dan zal Nederland weer geld terugkrijgen.