Vaticaan veroordeelt hulp bij zelfdoding

De rooms-katholieke kerk veroordeelt de hulp die een Amerikaanse vrouw met terminale hersenkanker kreeg omdat zij waardig wilde sterven. Dat heeft Ignacio Carrasco de Paula, hoofd van de Pontificale Academie voor Leven, dinsdag gezegd. Hij noemde de hulp die Brittany Maynard kreeg om een einde aan haar leven te maken 'verwerpelijk'.

"Waardigheid is iets anders dan het beëindigen van iemands leven", zei Carrasco de Paula tegen ANSA. "Brittany's daad zelf is verwerpelijk, maar wat er gebeurde in haar geweten weten wij niet." Hij zei geen personen aan te vallen, maar stelde 'dat het gebaar dient te worden veroordeeld'.

Een bestuurslid van de actiegroep Compassie & Keuzes, dr. Ignacio Castuera, wees erop dat Maynard geen katholiek was. Hij acht het verkeerd om geloofsstellingen op te leggen aan personen die deze niet onderschrijven.

Maynard stierf zaterdag in de staat Oregon na publiekelijk te hebben verklaard haar leven te willen beëindigen en politieke actie te willen uitlokken. De zaak zorgde voor een verhit debat over hulp bij zelfdoding voor terminaal zieken. De vrouw was speciaal van Californië naar Oregon verhuisd zodat ze haar leven op haar eigen voorwaarden kon beëindigen, waar de wet van laatstgenoemde staat in voorziet.