'FBI had informant binnen FIFA'

De FBI heeft enkele jaren een informant in de hoogste kringen van wereldvoetbalbond FIFA gehad. De Amerikaan Chuck Blazer werkte tussen 2011 en 2013 voor de FBI. Dat schrijft de krant New York Daily News. Onder meer tijdens de Olympische Spelen van 2012 nam hij gesprekken met andere voetbalbestuurders op. Tot 2013 was Blazer lid van het uitvoerend comité van de FIFA.

De FBI en de Amerikaanse belastingdienst IRS hadden de oud-baas van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond Concacaf in 2011 aangehouden op verdenking van belastingontduiking. Als hij meewerkte, zou hij strafvermindering krijgen.

Blazer sprak in Londen met bestuurders een aantal voetbalbonden die hadden geprobeerd de WK's van 2018 of 2022 te mogen organiseren. Die gesprekken nam hij op met een in een sleutelhanger verstopte microfoon. Het onderzoek van de FBI richt zich mogelijk op corruptie bij de toewijzing van die toernooien.

Blazer, die ernstig ziek is, zou al twintig jaar geen belasting hebben betaald en veel geld achterover hebben gedrukt. Dat geld gebruikte hij om een luxe levensstijl te bekostigen. Zo had hij een appartement in de Trump Tower in New York met daarnaast een eigen appartement voor zijn katten.