D66: Weg met de zondagswet

D66 wil dat de zondagswet zo snel mogelijk wordt afgeschaft, zonder geld te verspillen aan nader onderzoek. Dit omdat een Kamermeerderheid zich eerder al voor afschaffing heeft uitgesproken. Door nu eerst een onderzoek te laten doen, zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) eigenlijk dat hij er geen zin in heeft en schuift hij de zaak door naar zijn opvolger, stelde D66-Kamerlid Gerard Schouw woensdag op Radio 1.

De verouderde Zondagswet stamt uit 1953 en gaat over het respecteren van rust rond religieuze dagen. Er staat onder meer in dat op zondagen voor 13.00 uur geen evenementen mogen worden gehouden en dat op zondag geen onnodig lawaai mag worden gemaakt.

In december 2012 stemde een Kamermeerderheid voor afschaffing van de Zondagswet. PvdA en GroenLinks steunden toen een motie hierover van D66 en VVD. Vorige maand schreef Plasterk echter dat er weinig bekend is over de Zondagswet en dat hij daarom eerst wil onderzoeken hoe de wet in de praktijk uitpakt en hoe dat wordt ervaren.

Sommigen zien dit als een vertragingstactiek en denken dat Plasterk dit doet om ChristenUnie en SGP niet tegen zich in het harnas te jagen. Het kabinet heeft de steun van deze partijen regelmatig nodig in de Eerste Kamer.