Geen jacht op illegale downloader

Internetters die films, boeken of muziek downloaden uit illegale bron worden in Nederland echt niet strafrechtelijk aangepakt. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag opnieuw benadrukt tijdens een Kamerdebat over auteursrechten. De bewindsman blijft zich richten op de aanpak van uploaders.

"De handhaving is en blijft civielrechtelijk", zei Teeven. "Er wordt alleen gekeken naar uploaders en niet naar downloaders. Het is veel efficiënter om de aanbieders aan te pakken." In de Kamer bestond de vrees dat dit zou leiden tot een jacht op de illegale downloader.

Sinds een uitspraak van de Europese rechter in april is downloaden uit illegale bron niet meer toegestaan. Destijds benadrukte Teeven al dat het niet om een strafrechtelijk, maar een civielrechtelijk verbod gaat. Dat betekent dat alleen stichting Brein downloaders kan aanpakken. Brein gaf eerder al aan alleen aanbieders van illegale content aan te pakken, de zogenoemde uploaders.

Teeven wees er overigens op dat steeds meer internetters kiezen voor legale alternatieven. Dat is een trend die een aantal jaar geleden nog niet werd verwacht, zo benadrukte hij. Om de illegale markt op internet echt onder controle te krijgen wees Teeven erop dat in Europees verband meer moet worden samengewerkt.

De bewindsman heeft goede hoop dat de nieuwe eurocommissaris voor digitale economie Günther Oettinger hiermee aan de slag gaat. De verwachting is dat daar komende maand meer duidelijk over wordt. Teeven hoopt de hervorming van het auteursrecht af te kunnen stemmen met deze nieuwe richtlijnen.