'PensioensubsidiŽring door jongere onhoudbaar'

Het systeem van een doorsneepremie, waardoor mensen onder de 45 jaar de pensioenen subsidiëren van 45-plussers, is onhoudbaar geworden. Dat heeft Peter Borgdorff, topman van het op een na grootste pensioenfonds van Nederland Zorg en Welzijn, tegen Het Financieele Dagblad gezegd, zo bevestigt een woordvoerder woensdag.

Borgdorff zei tegen het FD dat de doorsneepremie niet meer in de huidige arbeidsmarkt past. "We moeten er op den duur vanaf", aldus de topman van Zorg en Welzijn tegen de zakenkrant.

Volgens de zegsvrouw is de uitspraak wel wat uit het verband getrokken. Borgdorff wil volgens haar vooral de discussie over de doorsneesystematiek aanzwengelen. "Alle heilige huisjes in de pensioenen moeten besproken kunnen worden."

Bij de doorsneepremie betalen jongeren en ouderen dezelfde premie. Hierdoor betalen jongeren relatief veel. Als zoals vroeger mensen lang in loondienst blijven, middelt dit zich uit.

Tegenwoordig wisselen vooral jongeren veel vaker van werkgever of kiezen zij voor een bestaan als zelfstandig ondernemer, waarbij niet altijd pensioen wordt opgebouwd. Hierdoor ontvangt deze groep aan het eind van de rit veel te weinig pensioen ten opzichte van het bedrag dat ze voor hun 45e hebben ingelegd.