FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 september 2014

[KNVB-Beker] Ajax naar Urk, PSV naar Almere

Ajax heeft goed geloot voor de derde ronde van de KNVB Beker. De Amsterdammers werden gekoppeld aan de amateurs van Urk. PSV, de koploper in de Eredivisie, lootte in de vorm van Almere City een ploeg uit de Jupiler League. De wedstrijden worden 28, 29 en 30 oktober afgewerkt.

In de derde ronde staan een aantal interessante affiches op het programma. Zo spelen Go Ahead Eagles en FC Twente een Overijsselse derby tegen elkaar. Ook Gelderland kent een derby, want De Treffers uit Groesbeek neemt het op tegen de profbuurman N.E.C. Nijmegen. Verder is er het Limburgse duel tussen VVV-Venlo en MVV Maastricht en heeft NAC Breda wederom een uitwedstrijd op het programma staan.

De volledige loting

Thuis Uit
SV Urk Ajax
Almere City FC PSV
VVV-Venlo MVV Maastricht
Go Ahead Eagles FC Twente
PEC Zwolle HHC Hardenberg
SC Cambuur SVV Scheveningen
WKE Excelsior
Flevoboys FC Groningen
De Graafschap SV Deltasport
GVVV AZ
Heracles Almelo FC Emmen
Roda JC Kerkrade Sparta Rotterdam
De Treffers N.E.C. Nijmegen
Vitesse FC Dordrecht
FC Volendam Sportlust '46
Fortuna Sittard NAC Breda

Venetië sluit voetpaden af voor huwelijk Clooney

Venetië bereidt zich voor op de bruiloft van George Clooney en Amal Alamuddin. Een woordvoerder van de gemeente liet donderdag weten maandag voetpaden bij het Palazzo Cavalli-Franchetti af te sluiten om de pottenkijkers buiten te sluiten.

Nieuwsgierige aagjes kunnen twee uur lang niet bij het paleis in de buurt komen. Volgens de woordvoerder sluit de politie de paden vaker af bij grote bijeenkomsten in het gebouw vanwege de veiligheid.

Over de details van de bruiloft is verder nog weinig bekend. Eerder werd gefluisterd dat de acteur en advocaat elkaar zaterdag al het jawoord zouden geven in de Italiaanse stad. Of er zaterdag nog wel wordt gefeest, is niet bekend. Wel werd Alamuddin donderdag gespot op het vliegveld van Milaan.

De 53-jarige Clooney en de 36-jarige Alamuddin, die zich in april verloofden, gingen vorige maand in ondertrouw. Het is het tweede huwelijk voor de acteur, die van 1989 tot 1993 getrouwd was met actrice Talia Balsam. Het stel, dat elkaar ook in Italië leerde kennen, is bijna een jaar samen.

Nigeria twijfelt over 'vrijgelaten gijzelaar'

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft een van de schoolmeisjes vrijgelaten die zij in april had ontvoerd. Dat zegt de Nigeriaanse politie. De gijzelaar is echter zo getraumatiseerd dat zij niet kan zeggen wie ze is om zo een eind te maken aan de verwarring.

Van de honderden schoolmeisjes en jonge vrouwen die Boko Haram in april uit de noordoostelijke stad Chibok wegvoerde zouden er nog 219 in handen zijn van de terreurgroep. Maar de autoriteiten liggen onder vuur wegens hun gebrekkige optreden en zowel zij als de moslimextremisten lijken de waarheid over de gijzelaars naar hun hand te zetten.

Volgens Pogu Bitrus, een notabele uit Chibok, staat de naam die de 20-jarige vrouw opgaf niet op de lijst van 219 vermisten. ''Ze heeft een trauma en vertelt geen samenhangend verhaal'', zei hij. Bitrus houdt er rekening mee dat het 'om een truc gaat van Boko Haram, om verwarring te zaaien door een ander meisje vrij te laten'.

Eerder deze week werd gemeld dat een aantal meisjes in handen van het leger waren gevallen. Dat bleek een misverstand.

Uitslagen tweede ronde KNVB-Beker 25/09/2014

Vanavond stonden de laatste twee duels in de tweede ronde van de KNVB Beker op het programma. PSV klopte eenvoudig FC Utrecht, terwijl FC Twente Achilles'29 de baas was. Hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden.

Achilles'29 - FC Twente 1-3
11' Mokhtar 0-1
13' Castaignos 0-2
66' Castaignos 0-3
89' Hendriks 1-3

PSV - FC Utrecht 2-0
2' Willems 1-0
18' Cortie (e.d.) 2-0

Hekjes tegen verkeersopstoppingen graf Friso

De gemeente Baarn gaat hekjes plaatsen langs de begraafplaats in Lage Vuursche waar prins Friso ligt begraven. Aanleiding zijn de verkeersopstoppingen die ontstaan door nieuwsgierige mensen die het graf willen bekijken. Door de hekjes kunnen mensen hun auto niet meer in de berm parkeren.

Het graf van Friso trekt na een jaar nog altijd veel bekijks. Afgelopen zomer trok de belangstelling weer aan toen bleek dat de grafsteen was geplaatst. De gemeente liet toen al weten extra parkeercontroles uit te voeren in de omgeving van het kerkhof. In de berm bij de Stulpkerk is het verboden om te parkeren. Volgens de gemeente leveren de foutparkeerders opstoppingen op en soms zelfs gevaarlijke verkeerssituaties.

Prins Friso overleed vorig jaar augustus aan de gevolgen van de hersenbeschadiging die hij had opgelopen bij een skiongeval in Oostenrijk. Vier dagen later werd hij in besloten kring begraven op de begraafplaats in Lage Vuursche. Het kerkhof ligt naast Kasteel Drakensteyn waar prinses Beatrix woont.

[Dag 5]League of Legends World Championship

Er is even een pauze geweest van een paar dagen, maar vandaag beginnen we weer. Nadat in poule A en poule B duidelijk waren geworden wie we over een weekje terug gaan zien in de kwartfinales, is het nu de beurt aan poule C en poule D. Met onder andere twee wedstrijden tussen Europese teams en Noord Amerikaanse teams stond er een spannende dag te wachten.

LMQ - OMG
We trappen vandaag af met LMQ, een Chinees team dat meedoet in de Noord Amerikaanse competitie, tegen OMG, het team dat derde was in de Chinese competitie. Deze teams speelden tot voor dit seizoen nog bijna maandelijks tegen elkaar in de Chinese competitie, maar het is alweer een tijdje geleden nu. OMG was meestal de betere, maar de vraag is nu of LMQ nu met een andere speelstijl wel van OMG kan winnen. De game begon redelijk rustig, maar in de achtste minuut begon LMQ aan de dragon, OMG echter had andere plannen en stopte deze poging. Na een tijdje bij de baron te lopen was het LMQ dat first blood kon maken door Elise te isoleren en af te maken. Het leek er ook op dat LMQ de draak makkelijk kon pakken, maar door een fantastische Nami bubbel en de Yasuo-ultimate die daarop volgde was het OMG dat twee kills pakte en de dragon wilde pakken. Een fraaie steal van Twitch zorgde er echter voor dat het aantal goud gelijk bleef. Twintig minuten lang blijven de teams in evenwicht, met trades over en weer tot dat LMQ twee teamfights achter elkaar wint en zij de voorsprong en daarna ook baron pakken. OMG zou niet meer terugkomen en het is LMQ dat de eerste overwinning van de dag pakt.

Najin White Shield - Kabum e-Sports
Koreaanse teams horen allemaal bij de titelfavorieten en Najin White Shield is geen uitzondering. Ondanks dat ze niet zo sterk zijn als de andere twee Koreaanse teams, Samsung Blue en Samsung White, zouden de meeste teams hen toch willen ontlopen. Kabum e-SPorts aan de andere kant is een totaal ander team. Het won een wildcard en is het eerste Braziliaanse team dat het wereldkampioenschap haalt. Dat Najin White Shield er geen gras over liet groeien bleek al snel. First blood was zo te pakken en na twintig minuten stond er al een voorsprong van vierduizend goud en vier kills op het scorebord. Kabum e-Sports had totaal geen kans en de Koreanen bleven hun voorsprong maar uitbreiden. Na 26 minuten was het afgelopen, Najin White Shield stond toen al twintigduizend goud voor.

Samsung Blue - OMG
Zusterteam Samsung White domineerde de groepsfase al door onder andere twee keer Edward Gaming kansloos te laten en van Samsung Blue wordt hetzelfde verwacht. OMG aan de andere kant staat al op een achterstand. Op het begin van de dag werd namelijk al verloren van LMQ en nog een verlies zou niet erg handig zijn. Zoals verwacht nam Samsung snel de leiding, maar OMG liet het hier niet bij zitten en sloeg terug met drie kills en trok het goud gelijk. Maar na het vergeten te plaatsen van wards kan Kayle makkelijk opgepikt worden door Samsung en daarmee pakt het ook de dragon en de voorsprong. Maar weer is het OMG dat de kills pakt, na een goede gank in de bottom-lane, waar alle vijf de OMG-spelers waren, werden twee kills en de toren opgepakt en daarna een draak daardoor werd de voorsprong van Samsung weggewerkt. Toen het erop leek dat OMG de game in handen kreeg was het toch weer Samsung dat twee kills maakte. Na een teamfight bij de draak, waar Samsung vier spelers van OMG en de draak neer kan halen en enkel Kog'Maw verloor, pakte het stevig de touwtjes in handen. Dit keer zou OMG niet terugkomen en is het Samsung Blue dat OMG haar tweede verlies van de dag bezorgd.

Cloud 9 - Alliance
Dit is de grote match van vandaag, op papier althans. Alliance speelt voor het eerst op de worlds en is beste van Europa geworden, terwijl Cloud 9 de afgetreden kampioen van Noord-Amerika is. De teams werd nagenoeg een gelijke kans gegeven en men speculeerde dat degene die deze wedstrijd zou winnen, door zou gaan na de knock-outfase. Beide teams durfden niet veel risico's te nemen en het duurde ook bijna twintig minuten voor de eerste kill gemaakt zou worden. Op het moment dat Cloud 9 first blood pakte stond het echter wel al voor door een draak neer te halen. Na negentwintig minuten waren er zelfs maar drie kills gemaakt, twee voor Cloud9 en één voor Alliance. Maar Cloud9 haalde een stuk meer objectives neer en had zo toch een confortabele voorsprong. Omdat niemand meer kills maakte bleef Cloud9 de voorsprong behouden en won uiteindelijk. Er zouden tien kills worden gemaakt, van die tien kills werden er zes gemaakt in de laatste teamfight.

Fnatic - LMQ
Weer een clash tussen teams uit Europa en Noord Amerika. Net won Noord Amerika, dat was niet eens heel onverwacht. Van deze wedstrijd wordt verwacht dat Europa wint. Fnatic dat tweede werd in de Europese LCS wordt gezien als een team dat gelijkwaardig is aan Alliance, terwijl LMQ wordt gezien als een team dat in China niet genoeg was en daarom maar naar Noord Amerika ging. Vooraf was het ook Fnatic dat ruim 80% van de stemmen kreeg om als winnaar uit de strijd te stappen. Net als de vorige game wordt er voorzichtig begonnen door beide teams. Deze keer hoefden we echter maar elf minuten te wachten op de eerste kill. Fnatic gankte Thresh en haalde hem neer en haalde daarna ook meteen Lee Sin en de draak en pakten daarmee de voorsprong. LMQ wist dat het niet afgelopen was en wachtte geduldig op fouten van Fnatic en die zouden komen. Door twee kills te pakken maakte LMQ het goud ongeveer gelijk. Na wat kills over en weer was het LMQ dat de baron pakte en daarmee een groot voordeel had, zeker toen ze ook een inhibitor neerhaalden en de super minions bezig waren de Nexus-turrets van Fnatic neer te halen. Omdat Fnatic de basis moest verdedigen tegen super minions kon LMQ makkelijk de tweede baron ook pakken en de game daarmee afsluiten. Na vier wedstrijden Europa tegen Noord Amerika is de stand 3-1 voor de Amerikanen, want enkel SK Gaming wist te winnen van Team Solomid in poule A.

Cloud 9 - Kabum e-Sports
Cloud 9 heeft fantastische zaken gedaan door van Alliance te winnen, maar als zij van Kabum e-Sports zouden verliezen zou dit allemaal voor niets zijn geweest. Kabum e-Sports is namelijk het zwarte schaap in de poule, niemand verwacht dat zij zullen stunten, zeker niet in een poule met een Koreaans team en twee van de beste teams uit Noord Amerika en Europa. Toch was het Kabum dat first blood pakte, veel maakte dat overigens niet uit, omdat Cloud 9 de draak pakte. Kabum begon echter steeds sterker te worden en pakte op een gegeven moment zelfs een kleine voorsprong, maar de moter van Cloud 9 begon te draaien en binnen mum van tijd hadden zij acht kills op het bord staan, tegenover een magere twee kills van Kabum e-Sports. Dit zorgde dan ook voor een voorsprong van achtduizend goud. Toen Cloud 9 even later ook baron pakte was het afgelopen. Kabum e-Sports wist zich geen raad met de push die daarop volgde en werd eenvoudig verslagen. Cloud 9 staat er na twee games geweldig voor, terwijl Kabum e-sports, zoals verwacht, nog geen overwinning heeft.

Poule C
1. LMQ 2 - 0
2. Samsung Blue 1 - 0
3. Fnatic 0 - 1
4. OMG 0 - 2

Poule D
1. Cloud 9 2 - 0
2. Najin White Shield 1 - 0
3. Alliance 0 - 1
4. Kabum e-Sports 0 - 2

Op dit moment ziet het er naar uit dat geen enkel Europees team de poulefase gaat overleven. Eerder in het toernooi werd SK-Gaming al uitgeschakelt en op dit moment staan Fnatic en Alliance beiden te laag om door te gaan. Aan de andere kant van de oceaan doen de Noord Amerikanen het juist geweldig. Team Solomid ging al door in een lastige poule en nu staan LMQ en Cloud 9 beiden al op een goede voorsprong.

Ontslagen premier Uganda verliest lijfwacht

De vorige week ontslagen Ugandese premier Amama Mbabazi is zijn militaire lijfwacht kwijt. De bewakingseenheid voor de woning van Mbabazi, die gebrouilleerd is geraakt met president Yoweri Museveni, is donderdag teruggetrokken.

Een groep soldaten onder bevel van een hoge officier is donderdag naar de woning van de ex-premier getrokken en heeft de lijfwacht gesommeerd op te breken. Mbabazi wordt voortaan beschermd door de politie, zei legerwoordvoerder Paddy Ankunda. Volgens Ankunda volgde dat besluit op het vertrek van Mbabazi als premier.

Mbabazi, jarenlang een van de trouwste bondgenoten van president Museveni, viel enige tijd geleden in ongenade. Hij werd steeds vaker genoemd als een rivaal voor de president in de verkiezingen van 2016.

Kim Kardashian belaagd op Fashion Week in Parijs

Kim Kardashian is donderdag aangevallen door een man in Parijs. Toen de realityster uit een auto stapte om naar een modeshow te gaan tijdens de Fashion Week dook een man op haar, hield haar benen vast en probeerde haar op de grond te krijgen. De Amerikaanse entertainmentsite TMZ plaatste een filmpje online.

De beveiligers van de 33-jarige Kardashian wisten de belager ruw van de realityster af te krijgen. Kardashian, haar man Kanye West en haar moeder Kris Jenner verdwenen vervolgens het gebouw in om naar de show te kijken.

De aanvaller is waarschijnlijk de Oekraïense journalist Vitali Sedjoek. Een woordvoerder van de journalist zegt dat Sedjoek de verantwoordelijkheid voor de actie opeist. De journalist maakt er een sport van sterren op de rode loper lastig te vallen. In mei kreeg hij te horen dat hij niet meer welkom is op rode lopers in Hollywood omdat hij Brad Pitt had aangevlogen. Eerder viel hij onder anderen America Ferrera en Bradley Cooper lastig.

Verkeershufter vanaf januari harder aangepakt

Automobilisten die straks een stopteken negeren of onterecht de vluchtstrook gebruiken, kunnen vanaf januari worden aangepakt via de rechter. Een aantal verkeersovertredingen die nu nog met een boete worden afgedaan, wordt ondergebracht in het strafrecht. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Kamer.

Het gaat om overtredingen die 'potentieel gevaar' opleveren en hinderlijk zijn voor overige weggebruikers. Opstelten zei vorig jaar november al dat hij 'verkeershufters' voortaan strafrechtelijk wilde aanpakken. Toen was echter nog niet duidelijk welke feiten onder de nieuwe aanpak gaan vallen.

Door de overheveling naar het strafrecht komen notoire verkeersovertreders direct in beeld bij justitie, waardoor ze uit de anonimiteit worden gehaald en steviger aangepakt kunnen worden. Weggebruikers die keer op keer in de fout gaan, krijgen steeds zwaardere straffen en kunnen uiteindelijk in de cel belanden.

Oorzaak eekhoornsterfte nog een raadsel

Wetenschappers hebben nog geen verklaring gevonden voor plotselinge eekhoornsterfte in onder meer Twente, waar de beestjes zomaar dood uit de boom vielen. Onderzoekers hebben geen aanwijzingen gevonden voor vergiftiging, zo laat het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) donderdag weten.

Het instituut, verbonden aan de Universiteit Utrecht, riep vorige week op gevonden dode eekhoorns te melden. Dat leverde dertig reacties op. Een aantal dieren was gestorven als gevolg van verwondingen door bijvoorbeeld een aanrijding met een voertuig. Bij een paar eekhoorns werden ontstekingen in longen, hart en lever geconstateerd. De oorzaak daarvan wordt nog verder onderzocht. Andere eekhoorns hadden last van maag-darmparasieten.

Het gaat om rode eekhoorns, een soort die vorige eeuw bijna volledig verdween uit Europa vanwege een virus. Dat virus is nu niet gevonden.

Het DWHC blijft verder onderzoeken wat er met de eekhoorns aan de hand is. Mensen die dode dieren vinden die niet zijn doodgereden kunnen de eekhoorns melden bij het instituut.

Drie miljoen extra tegen ebola

Nederland maakt drie miljoen euro extra vrij voor de bestrijding van ebola. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) donderdag bekendgemaakt in New York, waar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaatsvindt.

Het geld komt uit een potje voor verantwoord watergebruik en sanitatie. "Deze beide zaken zijn essentieel bij het voorkomen van ebolabesmetting", zegt Ploumen. Vorige week maakte zij al bekend vijftien miljoen euro uit te trekken voor de strijd tegen ebola. Dat geld komt uit het nieuwe noodhulpfonds van 570 miljoen euro.

Matt Damon 'dankt carrière aan Robin Williams'

Matt Damon was naar eigen zeggen lang niet zo succesvol geweest als Robin Williams niet in zijn film Good Will Hunting had gespeeld. "Ben Affleck en ik hebben alles aan hem te danken. Hij zei ja tegen onze film en door hem is hij gemaakt. Ik kan hem niet genoeg bedanken", zegt de acteur, die de in 1997 verschenen film samen met Affleck schreef, in een interview met Yahoo News.

"Als ik naar mijn leven nu kijk en zie hoe goed ik het heb, dat is allemaal begonnen door hem", zegt de 43-jarige acteur. Damon was dan ook diep geschokt toen hij hoorde dat de 63-jarige Williams vorige maand zelfmoord pleegde. "Het raakte iedereen in het land omdat iedereen het gevoel had hem te kennen en omdat hij deel uitmaakte van onze levens."

Hoewel de acteur geen contact meer had met Williams, die leed aan een depressie, denkt hij met plezier aan de komiek terug. "Hij was de grappigste persoon die ik ooit heb ontmoet. Hij was degene die als de crew er geen zin meer in had een pauze van twintig minuten inlaste om stand-upcomedy te doen waardoor iedereen op de grond lag van het lachen."

Damon was daarnaast onder de indruk van hoe aardig Williams was. "Hij was extreem vrijgevig en besteedde veel aandacht aan het helpen van anderen", omschrijft de acteur. "Als hij op straat werd aangehouden door een vreemde dan maakte hij daar een praatje mee. Op een bepaalde manier begreep hij de impact die hij op mensen had. Hij zag mensen stralen als ze hem zagen."

Doodstraf voor Keniaanse verpleger om abortus

Een Keniaanse verpleegkundige is donderdag ter dood veroordeeld voor het helpen van een jonge vrouw bij een fataal afgelopen abortus. De rechter bevond Jackson Namunya Tali schuldig aan moord op Christine Atieno en het kind dat zij droeg.

Atieno bloedde in juli 2009 dood na een mislukte abortuspoging waarbij de verpleger assisteerde. "De beklaagde heeft twee mensen vermoord en moet sterven", oordeelde de rechter.

Artsen in Kenia mogen een zwangerschap enkel afbreken als het leven van de zwangere in gevaar is. Desalniettemin kloppen ieder jaar honderdduizenden vrouwen bij artsen aan met het verzoek om een abortus. De ingreep is in Kenia erg omstreden.

Tafeltennissers winnen van eenarmige Montenegrijn

De Nederlandse mannen hebben op het EK tafeltennis voor landenteams een derde zege in drie wedstrijden geboekt. Dat gebeurde in de laagste van de drie divisies, de Standard Division

Na zeges op San Marino en Cyprus was het donderdag de beurt aan Montenegro, de nummers 68 van de wereldranglijst, waarop Nederland 45e staat. Rajko Gommers was de enige Nederlander die het echt lastig had. In de eerste wedstrijd kwam hij op een 2-1 achterstand, maar door de vierde en vijfde game met 11-7 te winnen bracht hij Nederland toch op 1-0.

Ewout Oostwouder nam het in de tweede partij op tegen Luka Bakic, die met de 254e plaats op de Europese ranglijst zo'n 40 plekken onder Oostwouder staat. De Nederlander kende weinig problemen en had binnen twintig minuten de zege binnen: 11-3, 12-10, 11-7.

Laurens Tromer speelde de derde partij en deed dat tegen de meest opmerkelijke Montenegrijn. De pas veertienjarige Filip Radovic heeft namelijk maar één volledige arm, zijn linkerarm gaat niet verder dan zijn elleboog. Tromer kende weinig genade met Radovic en had niet meer dan een kwartier nodig om gehakt te maken van zijn tegenstander: 11-8, 11-1, 11-7. Dat Radovic prima kan tafeltennissen liet hij een dag eerder echter zien, door af te rekenen met zijn tegenstander in het duel tegen San Marino.

Nederland staat in de groep na drie van de vier wedstrijden op de eerste plek. Vrijdag wacht nog de ontmoeting met Schotland, de nummers 51 van de wereldranglijst. 

Radovic in actie op het WK voor landenteams eerder dit jaar (Foto: ITTF)
Radovic in actie op het WK voor landenteams eerder dit jaar (Foto: ITTF)

FBI: versleuteling telefoons kost levens

De FBI is niet blij met het besluit van Apple en Google de gegevens op hun smartphones voortaan beter te versleutelen. Het Amerikaanse federale politiekorps probeert van de twee ict-reuzen gedaan te krijgen dat opsporingsdiensten toegang behouden tot de data, maakte directeur James Comey donderdag bekend.

De FBI voert overleg met Apple en Google om hen te bewegen politieonderzoek met de zegen van de rechter niet te hinderen, zei Comey. Hij beschuldigt de technologiebedrijven ervan mensen buiten het bereik van de sterke arm te brengen. Dat kan volgens Comey levens kosten. De FBI-directeur verwees naar kidnap- en terrorismezaken om zijn betoog kracht bij te zetten.

Apple en Google kondigden vorige week aan hun nieuwe besturingssystemen standaard te versleutelen. De opsporingsdiensten kunnen in het vervolg nog wel gesprekken afluisteren, maar hebben mogelijk geen toegang meer tot gespreksgegevens, adresboeken, foto's en e-mail die op mobiele telefoons zijn opgeslagen.

[WK Volleybal] Nederland onderuit tegen Amerikaanse toppers

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben na 3-0 zeges op Kazachstan en Thailand voor het eerst een wedstrijd verloren op het WK in Italië. In Verona waren de Amerikaanse vrouwen met 3-0 een maat te groot, hoewel Nederland nog een prima start kende. 

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam op een 9-5 voorsprong. De Amerikaanse vrouwen kwamen echter terug tot 11-11. Vervolgens bleef het lang gelijk op gaan, Celeste Plak wist Nederland zelfs op 24-23 en dus setpoint te zetten. Dat werd gemist, waarna de VS het ene na het andere setpoint kreeg. De vierde poging was eindelijk raak: 27-29.

In de tweede set leek Nederland wat aangeslagen. De eerste punten gingen nog goed, maar al snel stond de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen op een 6-11 achterstand. Het verschil bleef een tijd gelijk, maar richting het einde van de set kwam Oranje weer dichterbij: 20-23. De vrouwen uit Amerika kwamen vervolgens op setpoint, wisten die niet te maken, maar maakten het wel af op het tweede setpoint: 21-25.

De derde set leek in niks meer op het prima begin van de wedstrijd. De achterstand liep op tot 6-10, waarna Nederland op 9-10 wel bijna op gelijke hoogte kwam. Vervolgens was het echter gedaan en liepen de Amerikaanse vrouwen snel uit. Op 17-24 kregen ze het eerste matchpoint. Dat ging mis, maar de tweede poging was wel raak: 18-25. 

Nederland speelt zaterdag om 17.00 uur de vierde van vijf groepswedstrijden. De tegenstander is dan Rusland, dat de vorige twee wereldtitels wist te pakken.

Politiebureau Den Bosch ontruimd om explosief

Een politiebureau in Den Bosch is donderdagavond deels ontruimd vanwege de aanwezigheid van een mogelijk explosief. Een inwoner van de stad had het voorwerp gevonden en bij de politie langs gebracht, zegt een woordvoerder.

De aanwezige agenten dachten net als de inwoner dat het wel eens om een explosief kon gaan en alarmeerden voor de zekerheid de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De publieksruimte en een deel van de Vogelstraat zijn voorlopig gesloten.

Tafeltennissters naar achtste finales EK

De Nederlandse tafeltennissters hebben zich in Lissabon geplaatst voor de achtste finales op het EK voor landenteams. Donderdag werd in de derde en laatste groepswedstrijd met 3-1 afgerekend met Rusland, waardoor Nederland bij de beste twee in de groep eindigde.

Li Jie zorgde voor een prima start voor Nederland, door met 12-10, 11-1, 11-5 te winnen van Polina Mikhaylova. Yana Timina moest vervolgens het onderspit delven tegen Maria Dolgyhk, die bijna vijftig plekken boven de Nederlandse staat op de Europese ranglijst. Na een thriller van bijna een uur won de Russische met 5-11, 11-8, 11-9, 16-18, 11-7.

Het was aan Britt Eerland om Nederland weer op voorsprong te zetten en dat lukte. Met 11-8, 12-10, 11-9 zaten alle games dicht bij elkaar, maar was Eerland net de betere. Li Jie kon Nederland bij winst op Dolgykh aan de winst in de wedstrijd helpen. Met 11-13 in de eerste game begon het niet lekker, maar dankzij 11-2, 11-5 en 11-8 pakte Li toch de zege voor Nederland.

Door de zege plaatst Nederland zich bij de beste twee van de groep, die door mogen naar de achtste finales. Dat betekent ook dat Nederland quotaplaatsen heeft gepakt voor de Europese Spelen, die volgend jaar in Baku voor het eerst gehouden zullen worden. Vanaf vrijdag wordt de knock-outfase van het EK in Lissabon gespeeld.

IND onderzoekt tientallen Syriërs op misdaden

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft enkele tientallen Syrische asielzoekers op de korrel die mogelijk ernstige misdaden of mensenrechtenschendingen pleegden voordat zij naar Nederland kwamen. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Een speciale eenheid van de IND onderzoekt of deze personen zich hieraan inderdaad schuldig hebben gemaakt en daarom volgens het zogenoemde artikel 1F niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Vanwege de hoge instroom van Syrische asielzoekers in Nederland en de complexe situatie van strijdende partijen in Syrië, is de IND in 2013 begonnen om 1F-zaken onder Syriërs actief op te sporen.

IND onderzoekt tientallen Syriërs op misdaden
IND onderzoekt tientallen Syriërs op misdaden (Foto: ANP)

UEFA onderzoekt Financial Fair Play

De UEFA gaat naar aanleiding van het Financial Fair Play zeven clubs onderzoeken die zich daar niet aan gehouden zouden hebben. AS Roma, Liverpool, Internazionale en AS Monaco zijn daarvan de voornaamste.

"We hebben deze clubs opgedragen ons meer informatie te sturen, voor de deadlines die we ze hebben gegeven", aldus de UEFA. "Die informatie zullen we beoordelen en eventueel volgen er dan straffen." Het zou gaan om overtredingen begaan in 2012 en 2013. Naast genoemde vier clubs betreft het ook Besiktas, FC Krasnodar en Sporting.

Dit seizoen is van 115 clubs die Europees actief zijn de boekhouding gecontroleerd. Bij vijf clubs werden overtredingen bij transfers geconstateerd, waarop hun startpremie werd ingehouden.

Cadel Evans kondigt afscheid aan

Cadel Evans is bezig aan zijn laatste maanden als wielrenner. De 37-jarige Australiër zet begin februari een punt achter zijn carrière, maakte hij donderdag op een persconferentie in het Spaanse Ponferrada bekend. Evans boekte zijn grootste succes in 2011 met de eindzege in de Tour de France. Twee jaar eerder was hij in Mendrisio wereldkampioen wielrennen op de weg geworden.

De aankondiging van Evans komt niet als een verrassing. De renner had een aflopend contract bij BMC en liet eerder al doorschemeren er mogelijk een punt achter te zetten. Begin volgend jaar zal hij in dienst van de ploeg in eigen land nog de Tour Down Under en de Great Ocean Race rijden. Daarna krijgt Evans bij het bedrijf een functie als wereldwijd ambassadeur aangeboden.

Evans geldt als een van de beste ronderenners van deze eeuw. Naast zijn eindzege in de Tour van 2011 stond hij in 2007 en 2008 in Parijs als nummer twee op het eindpodium. Verder werd hij derde in de Giro d'Italia (2013) en de Vuelta a España (2009).

Cadel Evans stopt met wielrennen (Pro Shots/George Deswijzen)

Weer Nederlandse ambassadeur in Suriname

Suriname gaat akkoord met de terugkeer van een Nederlandse ambassadeur. De huidige zaakgelastigde Ernst Noorman, die vorig jaar al door het kabinet werd voorgedragen, neemt de taak op zich. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag met zijn Surinaamse ambtgenoot Winston Lackin afgesproken in New York.

Timmermans noemt het besluit een voor beide landen positieve ontwikkeling. "Het is voor Suriname en Nederland van belang een zakelijke en betrokken relatie te behouden die recht doet aan onze historische, culturele en maatschappelijke banden. Daarvoor is dit een stap in de goede richting", stelt de minister in een verklaring.

Noorman is sinds juni vorig jaar tijdelijk zaakgelastigde op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Met het akkoord van de Surinaamse regering kan Noorman nu op alle politieke niveaus contacten onderhouden en officiële gelegenheden bijwonen. Het is de verwachting dat Noorman zijn geloofsbrieven nog dit jaar aan zal bieden.

Suriname stuurt op zijn beurt weer een ambassadeur naar Nederland. Ook hier zit nu nog een zaakgelastigde. "Het is goed dat we de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname kunnen normaliseren", aldus Timmermans. "Er is sprake van een blijvende sterke verwevenheid tussen de beide samenlevingen. Daar horen goed functionerende diplomatieke kanalen bij."

De vorige Nederlandse ambassadeur in Suriname, Aart Jacobi, werd in april 2012 uit Paramaribo teruggeroepen voor overleg. Dat gebeurde nadat het Surinaamse parlement de omstreden amnestiewet had aangenomen, waardoor de vervolging werd gestaakt van Desi Bouterse, de hoofdverdachte in het strafproces rond de Decembermoorden. Bouterse is de huidige president van Suriname.

Cities: Skylines trailer en livestream

De aankondigingstrailer van Cities: Skylines toonde enkele weken geleden veelbelovende beelden van de nieuwe stedenbouwsimulatiegame. Nu is er een nieuwe trailer waarin we meer zien van de landschappen en het bouwen zelf. Ook is er momenteel een livestream bezig op Twitch.

De nieuwe trailer van ontwikkelaar Colossal Order laat uitgestrekte gebieden zien, bestaande uit groene landschappen, grote bergpartijen en woestijnachtige omgevingen. Ga je voor een replica van Tokio, of liever iets als Klazienaveen? Volgens de ontwikkelaar haalt de game zijn kracht voornamelijk uit de enorme schaal waarop gebouwd kan worden.

Cities: Skylines komt in het eerste of tweede kwartaal van 2015 uit voor Windows, Linux en OS X.

Voor de livestream kan je het beste rechtstreeks op het Paradox Interactive-kanaal van Twitch kijken.

Tips voor Shadow of Mordor

Vandaag geeft Warner Bros. Interactive Entertainment tips voor Middle-earth: Shadow of Mordor via een trailer. De video toont informatie die spelers moeten weten over de langverwachte open wereld actiegame.

De trailer legt wat uit over de personages, de verhaallijn, het Nemesis-systeem, pre-order extra's en nog veel meer van Middle-earth: Shadow of Mordor. Spelers komen meer te weten over Talion en Celebrimbors zoektocht naar vergelding en de vaardigheden die zij ontwikkelen tijdens hun missie om wraak te nemen op de Dark Lord, Sauron, en zijn Black Captains.

Middle-earth: Shadow of Mordor biedt een dynam tussen het verhaal van The Hobbit en The Lord of the Rings. De game begint in de nacht dat Sauron terugkeert naar Mordor en zijn Black Captains op brute wijze de Rangers van de Black Gate executeren. Spelers nemen de rol aan van Talion, een ranger die deze nacht zijn leven, zijn familie en alles wat hij lief heeft verliest. Uit de dood herrezen door de mysterieuze Spirit of Vengeance begint Talion aan een reis op zoek naar vergelding. Tijdens Talions tocht ontrafelen spelers het mysterie van de geest die hem in zijn macht heeft, ontdekken zij de oorsprong van de ‘Rings of Power' en confronteren zij de ultieme vijand.

Middle-earth: Shadow of Mordor wordt in Europa gelanceerd op 3 oktober 2014 voor PlayStation 4 en Xbox One, op 30 september voor pc via Steam en op 18 november voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Al meer asielaanvragen dan in 2013

Het aantal vluchtelingen die voor de eerste keer asiel aanvragen in Nederland is nu al hoger dan vorig jaar. Tot en met augustus kwamen er 16.518 eerste asielaanvragen binnen, terwijl in heel 2013 de teller bleef steken op 14.399. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nog altijd vormen de Syrische asielzoekers ruim de helft van de eerste asielaanvragen, aldus Teeven. Over de afgelopen twaalf maanden gemeten is dat percentage ongeveer 33 procent. Negentien procent komt uit Eritrea en negen procent uit Somalië.

Uit Irak is volgens de staatssecretaris een 'duidelijke stijging' te zien van het aantal vervolgaanvragen. In totaal deden dit jaar 1401 mensen zo'n verzoek. Vorig jaar waren dat er 2790.

In de afgelopen maanden werd al duidelijk dat er veel meer vluchtelingen aanklopten dan in andere jaren. Het ministerie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers moest naarstig op zoek naar extra opvanglocaties vanwege de stroom vluchtelingen.

Ontslagbrief Pastoor uitgelekt

De NOS heeft de ontslagbrief van Alex Pastoor bij AZ in handen gekregen. In dit schrijven is te lezen dat de trainer 'lekken van bedrijfsgevoelige informatie naar de media' wordt verweten. AZ heeft dit op de eigen website altijd ontkend.

"Inmiddels is voor AZ onomstotelijk komen vast te staan dat er wel degelijk sprake is geweest van het lekken van bedrijfsgevoelige en bovendien bewust verdraaide informatie vanuit de directe omgeving van Alex Pastoor", is in de brief te lezen.

"AZ is volledig op de hoogte van alles dat zich in dat verband heeft afgespeeld en de onverkwikkelijke rol die Alex Pastoor hierin heeft gespeeld. Bovendien is nu gebleken dat Alex Pastoor hierover tegen AZ heeft gelogen toen hij hiermee werd geconfronteerd. Het moge helder zijn dat hierdoor sprake is van een ernstige vertrouwensbreuk met als gevolg dat AZ niet langer wenst samen te werken met Alex Pastoor."

Deze brief is gedateerd op 19 september. Drie dagen na de bewuste brief verschijnt op de website van AZ echter een ander bericht: "AZ en Alex Pastoor zijn donderdag uit elkaar gegaan vanwege een integriteitskwestie. De club heeft de voormalig assistent-trainer nooit openlijk in de pers beticht van lekken van bedrijfsinformatie. Dit wordt wel in verschillende media ten onrechte aangehaald."


Alex Pastoor in betere tijden (PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)

Ook de besluitvorming over het ontslag lijkt niet te kloppen. "AZ en Alex Pastoor zijn donderdag in goed overleg uit elkaar gegaan. Nadat de onderhandelingen over het hoofdtrainerschap in Alkmaar niet het gewenste resultaat opleverden, werd besloten om de wegen te scheiden", liet AZ in een officieel bericht weten.

In de ontslagbrief staat echter iets heel anders: "In tegenstelling tot hetgeen u beweert, staat nergens in het persbericht vermeld dat er sprake zou zijn van een overeenkomst tussen Alex Pastoor en AZ, noch draagt AZ op enige wijze uit dat er sprake is van een ontslag met wederzijds goedvinden."

Pastoor wilde graag verder als trainer bij AZ, maar uit de brief blijkt dat dit voor de Alkmaarder formatie geen werkbare oplossing is. "Het besluit van AZ om de arbeidsovereenkomst met Alex Pastoor te beëindigen is dan ook definitief en onomkeerbaar."

AZ wilde overigens niet reageren op de tegenstellingen, omdat de zaak op dit moment nog in juridische handen is.

UCI wil internationaal antidopingtribunaal oprichten

De internationale wielerfederatie UCI wil een antidopingtribunaal op gaan richten. Dat staat in een donderdag gepubliceerd statement naar aanleiding van een bijeenkomst van het Management Comité van de UCI, rond het WK wielrennen in Ponferrada.

Het is de bedoeling dat op doping betrapte renners van het tribunaal hun straf krijgen en niet meer van de nationale federaties. Het tribunaal moet samengesteld worden uit rechters die gespecialiseerd zijn in antidopingwetgeving en onafhankelijk zijn van de UCI. Hierdoor moeten alle professionele wielrenners hetzelfde proces krijgen, inclusief een duidelijk en kort tijdschema daarvan. 

Een gevolg waar het UCI op hoopt is dat er veel minder slepende zaken zullen komen, waardoor er ook minder zaken voor beroep naar het internationaal sporttribunaal CAS gaan. Voor de nationale bonden moet het de werkdruk verlichten, omdat ze zich niet meer bezig moeten houden met het straffen van op doping betrapte renners. De UCI hoopt dat het tribunaal in 2015 van start gaat.

Degenkolb officieel op startlijst WK

John Degenkolb staat officieel op de startlijst van de wegwedstrijd van de WK wielrennen in Ponferrada van aankomende zondag. Dat blijkt uit de lijst met namen die de organisatie vandaag naar buiten bracht. Ook Vincenzo Nibali zal aan de start verschijnen. 

De deelname van Degenkolb was nog niet helemaal zeker, omdat de selectie van Duitsland nog niet naar buiten was gebracht. Daarnaast kampte de sprinter met een liesblessure, maar hij lijkt op tijd hersteld te zijn van die kwetsuur. 

Ook Vincenzo Nibali zal zich mengen in de strijd om de regenboogtrui. De Tourwinnaar kwam sinds zijn eindzege in Frankrijk nauwelijks in actie, maar staat zoals verwacht gewoon aan de start in Ponferrada. 

Irak: IS wil aanslag plegen op westerse metro's

De Iraakse inlichtingendienst is een plan van de terreurbeweging Islamitische Staat op het spoor gekomen om aanslagen te plegen op metro's in Parijs en de Verenigde Staten. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi donderdag bekendgemaakt.

Al-Abadi zei dat de aanvallen op zeer korte termijn gepland staan. Ook werd hem gevraagd of de plannen zijn verijdeld. "Nee", was zijn antwoord. Wel zijn de Verenigde Staten op de hoogte gebracht.

Rouhani: extremisten willen interventie uitlokken

De extremisten die wanorde stichten in het Midden-Oosten zijn uit op de vernietiging van de beschaving en de groei van islamofobie. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani donderdag gezegd in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De radicale elementen zouden zo 'een vruchtbare voedingsbodem scheppen voor verder ingrijpen van buitenlandse strijdkrachten in onze regio'. Ze komen volgens Rouhani naar het Midden-Oosten met maar een ideologie: die van 'geweld en extremisme'.

Rouhani zei te twijfelen aan de eensgezindheid van de internationale gemeenschap tegen terreurbewegingen als Islamitische Staat (IS) die zij dezer dagen belijdt. Alle landen die hen hebben bijgestaan moeten zich volgens de Iraanse president verontschuldigen. "Niet alleen jegens de vorige, maar ook jegens de volgende generatie."

Rel om Duitse 'J-stempel' voor jihadisten

"Het is ongelofelijk dat in Duitsland de staat opnieuw de papieren van onwelgevallige burgers van stempels wil voorzien."

Dit verklaarde de grootste oppositiepartij in de Bondsdag, Die Linke, donderdag in een reactie op een plan van de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. Die wil de identiteitskaarten van "terreur bereide islamisten" markeren om te voorkomen dat zij kunnen vertrekken naar Irak of Syrië om te vechten.

Eerder werden in Duitsland de papieren van Joden van een J-stempel voorzien om te voorkomen dat zij het land konden verlaten. De 'Judenstempel' werd in 1938 geïntroduceerd tijdens het Hitler-bewind.

Rel om Duitse'J-stempel' voor jihadisten
Rel om Duitse'J-stempel' voor jihadisten (Foto: ANP)

OM eist werkstraf voor fataal vaarongeluk Grou

De schipper van een binnenvaartschip die vorig jaar juni een plezierboot aanvoer bij het Friese Grou krijgt als het aan justitie ligt honderd uur werkstraf. Bij het ongeluk kwamen twee opvarenden om het leven.

Het Openbaar Ministerie verwijt de schipper van het vrachtschip dat hij onvoorzichtig en te snel voer op Prinses Margrietkanaal. Het incident gebeurde bij waterpark Yn'e Lijte.

De slachtoffers, een echtpaar van 64 en 67 jaar, zaten op de plezierboot die direct na de aanvaring zonk. De man en vrouw konden in eerste instantie worden gereanimeerd maar overleden later alsnog in een ziekenhuis.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Debat over moord op Van Gogh

De Tweede Kamer houdt snel een debat over de moord op Theo van Gogh. Een verzoek hiertoe van PVV-leider Geert Wilders en de SP kon donderdag op brede steun rekenen in de Tweede Kamer.

Wilders vindt de brief die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag stuurde over de bewering dat de moordenaar van Van Gogh hulp heeft gehad volstrekt onvoldoende. "Een grotere flutbrief hadden we ons niet kunnen voorstellen." Volgens Wilders is de minister nauwelijks ingegaan op de beweringen van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen.

Het onderzoek moet worden heropend en daarover wil Wilders debatteren met Plasterk en met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Wilders en de SP kregen vrijwel unaniem steun voor hun verzoek, al eisten de regeringspartijen VVD en PvdA wel eerst een nieuwe brief over de zaak.

Plasterk schreef donderdag in reactie op de beweringen van Van Straelen dat het niet uitgesloten dat Mohammed B. hulp heeft gehad bij de moord op Theo van Gogh, maar dat hiervoor nooit wettig bewijs is gevonden.

Kim niet bij zitting parlement Noord-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is donderdag niet komen opdagen bij een zitting van het Noord-Koreaanse parlement. Op de staatstelevisie was te zien dat Kims stoel in de Opperste Volksvergadering leeg bleef.

Volgens Zuid-Korea is het de eerste keer dat Kim een zitting van het parlement aan zich voorbij laat gaan. Kim is sinds een concert op 3 september niet meer op de staatstelevisie verschenen. De keren daarvoor leek hij te strompelen. Zuid-Koreaanse media speculeren dat de Noord-Koreaanse leider ziek is.

OM vervolgt stelend PvdA-raadslid Utrecht

Het voormalige Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest wordt vervolgd voor het verduisteren van ruim 45.000 euro uit de kas van Stichting Straatnieuws Utrecht. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag. De zaak wordt op 11 november behandeld.

Van der Roest was penningmeester van de Utrechtse daklozenkrant en wist zo het geld te verdonkeremanen. De zaak kwam vorig jaar oktober aan het licht. In januari deed de stichting aangifte tegen Van der Roest omdat hij ondanks een toezegging het geld niet terugbetaalde en ook nooit zijn excuses had aangeboden.

De Utrechter moest door de zaak zijn zetel in de Utrechtse raad opgeven. Ondanks een oproep van PvdA-voorzitter Henk Spekman om van wachtgeld af te zien, maakte hij daar toch gebruik van. Van der Roest wilde het mogelijk gebruiken om het geld dat hij had gestolen terug te betalen.

De krant dreigt te verdwijnen naar aanleiding van de kwestie. De stichting maakte donderdag bekend aan de rand van een faillissement te staan. De straatkrant kost daarom voortaan niet twee euro maar drie euro.

Cavendish: "Nog steeds last van schouder"

Bijna drie maanden geleden smakte Mark Cavendish in de eerste etappe van de Tour de France tegen het asfalt. Toch heeft de Brit nog dagelijks last van de valpartij, die hij destijds maakte.

"Het gaat nog wel een paar maanden duren voor mijn schouder weer in orde is", liet Cavendish in een reactie aan The Telegraph weten. "Ik heb er nog steeds last van. Zo kan ik niet al te veel gewicht tillen en dat is een klein probleem voor komende winter."

Na de valpartij stapte Cavendish nog wel op de fiets. "Maar toen ik mijn shirt uittrok, stak mijn schouderblad uit. Toen wist ik dat er echt iets mis was."

Tot slot liet Cavendish weten dat zijn dochtertje erg belangrijk voor hem was tijdens zijn herstel. "Ze liep thuis in haar zusterspakje rond en riep dat ze papa beter ging maken. Echt, dat scheelde zeker 2 weken in mijn herstel."

'Belastingdienst liegt over extra controles'

De Belastingdienst is niet eerlijk over het aantal extra boekenonderzoeken dat wordt uitgevoerd. Dat stellen klokkenluiders binnen de dienst donderdagavond in het VARA-programma Zembla. Belastingambtenaren zouden cijfers hebben moeten manipuleren omdat anders zou blijken dat het afgesproken aantal extra controles niet was gehaald.

De Belastingdienst beloofde vorig jaar elfduizend extra boekenonderzoeken te doen. Omdat er te weinig mensen zijn heeft volgens de bronnen een fors deel daarvan helemaal niet plaatsgevonden, terwijl het kabinet vorig jaar 157 miljoen euro extra voor de fiscus had vrijgemaakt, onder meer juist voor die extra controles.

Directeur-generaal van de Belastingdienst Peter Veld bezweert in programma dat eventuele misleiding in elk geval geen beleid is geweest en 'niet op grote schaal' heeft plaatsgevonden. "Als dat voorgekomen is, is dat vervelend. Dan ben ik het daar niet mee eens."

De Algemene Rekenkamer, die de inkomsten en uitgaven van het rijk controleert, weet niets van de praktijken bij de Belastingdienst. Collegelid Kees Vendrik zegt tegen Zembla dat de informatie van de klokkenluiders zal worden meegenomen in het jaarlijkse onderzoek van de rekenkamer naar de fiscus. Dat onderzoek komt in mei uit.

Vakbonden en medewerkers klagen al maanden over de veel te hoge werkdruk bij de Belastingdienst. Die is het gevolg van een reeks reorganisaties, vindt onder meer Abvakabo FNV. De bond vindt dat personeel zijn werk hierdoor niet meer naar behoren kan doen, waardoor de schatkist miljarden aan belastinginkomsten misloopt.

Chileen dood na ontploffing zelfgemaakte bom

In de Chileense hoofdstad Santiago is donderdag een man omgekomen toen een bom in zijn handen ontplofte. Dat heeft justitie bekendgemaakt.

De jonge man overleed in het ziekenhuis. Volgens de openbaar aanklager was het een zelfgemaakt explosief.

In en rond Santiago hebben zich de laatste tijd talloze kleine ontploffingen voorgedaan, volgens de autoriteiten door toedoen van anarchistische cellen. Voor zover bekend is de enige andere dode ook een man die de bom zelf plaatste.

Drie anarchisten zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij aanslagen met zeker vier bommen. Bij een van die explosies raakten deze maand veertien mensen gewond.

Brabham mogelijk terug in Formule 1

De naam Brabham keert mogelijk terug in de Formule 1. Voormalig Formule 1-coureur David Brabham, zoon van de legendarische Jack Brabham, heeft hiertoe plannen. In eerste instantie richt hij zich echter op het World Endurance Championship, zo laat hij aan The Independent weten.

Brabham: "Ik weet niet zeker of dit het juiste moment is, aangezien meerdere teams het momenteel financieel moeilijk hebben, maar mijn ultieme doel is om Brabham terug in de Formule 1 te brengen. Ik heb al heel lang de wens om de naam Brabham weer in de Formule 1 te zien."

Het eerdere team Brabham maakte in 1962 haar Formule 1-debuut en was tot 1992 actief in de sport. In totaal werden er vier coureurs- en twee constructeurstitels behaald. De eerder dit jaar overleden Jack Brabham behaalde in 1966 met zijn eigen auto het wereldkampioenschap.

Zover is het nieuwe team Brabham nog lang niet. Voor volgend jaar is er een debuut in het World Endurance Championship voorzien. Het LMP2-project moet via crowdfunding mogelijk worden gemaakt. De investeerders kunnen beslissen over onder meer de bouw van de fabriek, de coureurs en de ontwikkeling van de auto. Later komen daar beelden van achter de schermen, toegang tot het radioverkeer en telemetrie bij. Na drie jaar wil Brabham doorstoten naar de LMP1, waarna het uiteindelijke doel, de Formule 1, in beeld komt.

Frankrijk voert beveiliging in publieke domein op

Frankrijk voert de beveiliging in het publieke domein en het openbaar vervoer verder op. Het Elysée heeft dit donderdag bekendgemaakt na spoedoverleg naar aanleiding van de moord op de Franse gijzelaar Hervé Gourdel door islamitische extremisten in Algerije.

Ook zal Frankrijk de steun aan Syrische oppositiestrijdkrachten die vechten tegen de terreurgroep Islamitische Staat 'intensiveren'. Een medewerker van de president wilde niet uitweiden of deze steun ook militaire actie omvat.

Frankrijk had al extra veiligheidsmaatregelen getroffen nadat het was begonnen met het bombarderen van stellingen van IS in Irak. Met de onthoofding van Gourdel maakten de extremisten hun dreigement waar om de Franse berggids te vermoorden als Frankrijk niet met de bombardementen zou stoppen.

Frankrijk vraagt zich af of de luchtaanvallen op IS in Irak voldoende zijn en overweegt ze uit te breiden tot Syrië, zei minister van defensie Jean-Yves Le Drian donderdag. "Wij hebben al een belangrijke taak in Irak en wachten af hoe de situatie zich in de komende dagen ontwikkelt", zei Le Drian. Eerder deze week zei de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius dat er geen 'wettelijk beletsel' was voor luchtaanvallen in Syrië.

Voortvluchtige gokker gered door fruitautomaat

Een Duitse man die gezocht werd door de politie is ternauwernood gered door een fruitautomaat in een casino.

De man had zich eerder verzet tegen de politie, waarna er een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd. Hij moest een boete van 710 euro betalen of 71 dagen brommen. Tijdens een routinecontrole in een casino in Bochum werd de man aangetroffen bij een gokautomaat.

De man bleek Vrouwe Fortuna aan zijn zijde te hebben. Toen agenten de man benaderden om hem in te rekenen betaalde de automaat duizend euro uit. Na het voldoen van de boete in contanten was de gokker weer vrij man.

Grote accountants presteren ruim beneden peil

De vier grootste accountants van Nederland presteren ruim onder de maat bij het controleren van boeken. De bureaus hebben de afgelopen jaren bovendien te weinig gedaan om de kwaliteit van hun controles te verbeteren. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag in een onderzoek naar het functioneren van de grote vier.

Van de veertig onderzochte controles - eerlijk verdeeld over de vier bureaus - bestempelt de financiële waakhond er achttien als onvoldoende. De accountants deden het daarmee nauwelijks beter dan vier jaar geleden, toen ze in 52 procent van de gevallen ondermaats presteerden. "Dat is een sombere constatering", zo meent de toezichthouder.

Vooral de controles van KPMG waren in veel gevallen ondermaats. Maar liefst zeven van de tien controles die door de AFM onder de loep werden genomen, krijgen een onvoldoende van de waakhond. Bij Deloitte en PwC waren dat er vier, terwijl EY met drie onvoldoendes verhoudingsgewijs het beste presteerde.

De AFM stelt overigens dat de steekproef 'niet noodzakelijkerwijs representatief' is voor de kwaliteit van alle controles, maar de uitkomsten desondanks 'een duidelijke indicatie' geven van het presteren van de accountants. Volgens de waakhond moeten de accountants onder meer een cultuurverandering ondergaan en 'fundamentele hervormingen' doorvoeren.

Anders dan in 2010 - toen de bureaus ook al beterschap beloofden - ziet de AFM nu dat de sector doordrongen is van de noodzaak om de kwaliteit te verbeteren. "Het is cruciaal dat alle accountantsorganisaties in de sector voortvarend en doortastend te werk gaan", zo stelt AFM-bestuurder Gerben Everts. "Het gevoel van urgentie mag niet verloren gaan."

De inspanningen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), die eerder een pakket maatregelen presenteerde, kunnen rekenen op de waardering van de AFM. De waakhond roept de vier grote accountbureaus nu op deze voorstellen door te voeren.

Roemer scoort onvoldoende na algemene beschouwingen

De algemene politieke beschouwingen hebben SP-fractievoorzitter Emile Roemer geen goed gedaan. Door zijn matige optreden in de dagen na Prinsjesdag is zijn rapportcijfer fors gedaald. Waar de politicus van kiezers twee weken geleden nog een 6,1 kreeg, is dat na de beschouwingen gezakt naar een 5,4.

Dat blijkt donderdag uit de Ipsos Politieke Barometer. Ook Roemers eigen achterban neemt hem zijn optreden niet in dank af. Onder SP'ers scoorde Roemer eerst nog een 7,4 terwijl hij het nu moet doen met een 6,8.

De aanvoerder van de grootste oppositiepartij ging met name de eerste dag van de beschouwingen de mist in. Hij kon toen geen tegenbegroting presenteren, waardoor de onderbouwing van zijn pleidooien ontbrak. Andere partijen verweten hem daarop dat hij zich niet goed had voorbereid op het debat.

Roemer is de politicus die het hardst daalt in de peiling van Ipsos. Stijgers zijn premier Mark Rutte (VVD; van een 5,6 naar een 6), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (van een 5,2 naar een 5,5), en PvdA-leider Diederik Samsom (van een 4,6 naar een 4,9). Andere fractieleiders krijgen nagenoeg dezelfde rapportcijfers als twee weken geleden.

Door het optreden van Rutte en Zijlstra is de VVD wederom de succesvolste partij in de peilingen. De liberalen krijgen er drie zetels bij ten opzichte van twee weken geleden en komen uit op 32 zetels. De PVV stijgt twee zetels en is met een totaal van 25 zetels de tweede partij van Nederland. D66 moet twee zetels inleveren en komt uit op 24.

Emile Roemer (Foto: Novum)
Emile Roemer (Foto: Novum)

Verstappen maakt meters in Oostenrijk

Max Verstappen heeft op weg naar zijn Formule 1-debuut gisteren in Oostenrijk veel meters gemaakt. De 16-jarige Nederlander kwam op de Red Bull Ring in actie met een bolide uit de World Series by Renault en reed ruim 300 probleemloze kilometers.

Na afloop was Verstappen tevreden over de test. "Het ging prima, de snelheid zat er goed in. Omdat ik al een keer eerder in deze Formule Renault 3.5-auto had gereden, kon ik al snel voluit gaan en de limiet opzoeken. De hele dag is probleemloos verlopen. Ik ben op de baan gebleven en heb dus veel ronden kunnen rijden. Dat is het belangrijkste."

De test was bedoeld om de Nederlander voor te bereiden op zijn debuut in een officiële Formule 1-training. Hij hoopt op 3 oktober in Japan in actie te mogen komen. Het rijden in een WSR-auto helpt hem hierbij. "Een FR3.5-auto heeft carbon remschijven net als een F1-wagen, dus daar heb ik aan kunnen wennen. Ondanks dat ik veel heb gereden, heb ik geen last van mijn armen of nek."

Vertonghen tekent geen nieuw contract bij Spurs

Jan Vertonghen heeft de contractbesprekingen met zijn club Tottenham Hotspur op een laag pitje gezet. Eerder meldde de zaakwaarnemer van de Belgische verdediger dat de gesprekken goed verliepen, maar Vertonghen houdt de pen voorlopig op zak. 

De reden van die terughoudendheid laat de oud-Ajacied nog even in het midden. "Ik teken niet bij, nee", liet hij weten. "Dat ben ik samen met de club overeen gekomen. Waarom ik niet bijteken? Dat hou ik liever voor mezelf."

Dat Vertonghen niet bijtekent, versterkt de geruchten dat FC Barcelona interesse zou hebben in de Vlaming. Toch hoeft Vertonghen niet per se weg. "Ik sta hier nog vier jaar onder contract. Ik ben tevreden bij de club, en denk dat ze hier ook wel tevreden zijn met mij."

Oekraïense president denkt dat vrede aanstaande is

De Oekraïense president Petro Porosjenko denkt dat het conflict met de pro-Russische separatisten in zijn land tanende is. De pogingen om vrede tot stand te brengen lijken vruchten af te werpen, zei de president donderdag tijdens een toelichting op zijn plannen voor Oekraïne voor de komende vijf jaar.

"Ik twijfel er niet aan dat mijn vredesplan zal werken en dat het belangrijkste en gevaarlijkste deel van de oorlog voorbij is", aldus Porosjenko. Zijn voorstellen vormden eerder deze maand de basis voor een overeenkomst. Die moet een einde maken aan het conflict dat sinds half april aan zeker 3500 mensen het leven heeft gekost.

De eerste stap van het vredesplan was een bestand dat drie weken geleden werd overeengekomen. Aanvankelijk werd de wapenstilstand vaak geschonden, maar de laatste dagen is het aantal gemelde schendingen aanzienlijk afgenomen.

Murray bereikt kwartfinale in Shenzhen, Ferrer klaar

Tennisser Andy Murray heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi in Shenzhen. In de Chinese miljoenenstad was de als tweede geplaatste Schot met tweemaal 6-3 te sterk voor Somdev Devvarman uit India. Voor Murray was het zijn eerste partij van het toernooi. In de eerste ronde was hij vrijgesteld.

David Ferrer, de nummer één van de plaatsingslijst, sneuvelde in de tweede ronde. De Spanjaard, die ook een bye had in de eerste ronde, boog voor Viktor Troicki uit Servië: 3-6 en 4-6.

[Upd] Ajax accepteert straf KNVB voor bekerfinale

Ajax mag mogelijk een uitwedstrijd in de KNVB-beker geen publiek meenemen. De KNVB wil de Amsterdamse club die straf opleggen voor de ongeregeldheden vorig jaar in de bekerfinale tegen PEC Zwolle. Toen gooiden Ajax-fans vuurwerk op het veld waardoor de wedstrijd moest worden stilgelegd.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB vindt dat Ajax verantwoordelijk is voor het gedrag van de eigen fans. Omdat de Amsterdammers echter samen met de KNVB en PEC Zwolle verantwoordelijk waren voor de organisatie en de club actief meehielp bij het opsporen en identificeren van de vuurwerkgooiers valt de voorgestelde straf echter laag uit.

De bekerfinale werd eind april gespeeld. Dat er nu pas een schikkingsvoorstel ligt, komt volgens de KNVB doordat het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie werd afgewacht. Ajax heeft tot volgende week woensdag de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren.

Update 15.58 uur 

Ajax moet definitief de eerstvolgende uitwedstrijd in de KNVB-beker zonder eigen publiek spelen. De club accepteerde de door de KNVB voorgestelde straf naar aanleiding van het vuurwerkincident tijdens de bekerfinale van eerder dit jaar. Als Ajax zonder uitwedstrijden te spelen de finale bereikt, geldt de straf voor dat duel. Zelfs als Ajax officieel de thuisploeg is.

Tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle in April gooiden Ajax-fans vuurwerk op het veld. De finale in de Kuip moest daardoor enige tijd onderbroken worden. Na de hervatting liep PEC uit naar een 5-1 zege.

Ook Limburger vast voor drugslab met twee doden

De politie heeft donderdag een tweede arrestatie verricht voor betrokkenheid bij een drugslaboratorium waarin in april twee doden werden aangetroffen. Het gaat om een 36-jarige man uit Roermond. Eerder deze week werd al een 26-jarige Udenaar aangehouden in de zaak.

De Limburger werd donderdagochtend aangehouden in zijn woning. De man uit Uden die maandag werd aangehouden wordt donderdagmiddag op vrije voeten gesteld. Hij blijft nog wel verdachte.

Het Udense lab was ingericht voor de productie van xtc. Er stonden vaten met honderden liters chemicaliën. De lichamen werden aangetroffen toen de eigenaar zijn pand aan de Nijverheidsstraat in de Brabantse plaats niet meer in kon. Ze droegen maskers. Mogelijk zijn ze bedwelmd geraakt.

Onderzoek naar matchfixing in Primera Division

Een Spaanse openbaar aanklager is een onderzoek begonnen naar matchfixing op het hoogste niveau. In 2011 zou een wedstrijd tussen Levante en Real Zaragoza zijn verkocht. Volgende week vrijdag moeten spelers die mogelijk betrokken waren zich melden voor verhoor. Het duel in het seizoen 2010-2011 werd met 2-1 gewonnen door de bezoekers uit Zaragoza.

In twee andere matchfixingzaken maakte de FIFA donderdag schorsingen wereldwijd van kracht. De Rus Jaroslav Dmitriev, die wedstrijden in Estland verkocht, is nu voor het leven verbannen uit het voetbal. Twaalf andere spelers werden voor maximaal zes maanden geschorst.

Twee Slowaakse spelers zagen hun lange straffen ook door de FIFA bekrachtigd worden. Ivan Hodur, die al een straf van veertien jaar uitzat voor het fixen van wedstrijden in de competitie, is voor elf jaar geschorst voor het manipuleren van vriendschappelijke duels. Robert Rak werd voor hetzelfde vergrijp vijftien jaar geschorst.

Ezels herenigd na 'seksschandaal'

De dierentuin in het Poolse Poznan is teruggekomen op het besluit om een ezelkoppel uit elkaar te halen wegens zijn paargedrag. Bezoekers hadden geklaagd dat hun kinderen moesten toezien hoe de ezels, Napoleon en Antosia, paarden. Op aandringen van de conservatieve plaatselijke politica Lydia Dudziak plaatste de dierentuin de ezels, die al tien jaar een stel vormen, in aparte hokken. Bijna zevenduizend mensen ondertekenden daarop een petitie voor de hereniging van de dieren.

Donderdag gaf de dierentuin toe een verkeerde beslissing te hebben genomen. "Het is nooit onze bedoeling geweest om dieren in verlegenheid te brengen vanwege hun natuurlijke gedrag", zo staat in een verklaring van de dierentuin. Inmiddels hokken Antosia en Napoleon weer.

Stratenmakers werken vaak onnodig handmatig

Stratenmakers moeten nog te vaak met de hand hun werk doen, terwijl ze hetzelfde werk ook machinaal hadden kunnen doen. Van de vorig jaar door de Inspectie SZW bezochte stratenmakersbedrijven was bij 42 procent sprake van onnodig handmatig bestraten.

De inspectie bezocht tussen mei en oktober 191 bestratingsbedrijven. Bij 117 bedrijven zagen ze een of meer overtredingen. In de meeste gevallen ging het om onnodig handmatig bestraten. Deze 61 bedrijven konden niet goed aangeven waarom het werk niet machinaal werd gedaan.

Omdat veel stratenmakers last van hun rug krijgen doordat ze almaar in een gebogen houding werken is machinaal bestraten de norm. Alleen als het niet anders kan mag het werk met de hand worden gedaan. Opdrachtgevers moeten daar in de voorbereiding al rekening mee houden, zo is vorig jaar in de branche afgesproken.

Volgens de inspectie zijn opdrachtgevers vaak niet goed op de hoogte van hun verplichtingen om het mechanisch straten mogelijk te maken. De inspectie is sinds vorige maand opnieuw aan het inspecteren. Bestratingsbedrijven die de regels opnieuw overtreden krijgen direct een boete.

Van Geel: "Rutten wordt niet ontslagen"

Fred Rutten zal ondanks de tegenvallende resultaten van Feyenoord niet worden ontslagen. Dat zei technisch directeur Martin van Geel. Het bestuur van de club schaart zich volledig achter de trainer. 

"We steunen Fred en hebben vertrouwen in hem", liet Van Geel weten. "We hebben het enorm moeilijk, het is een dramatische reeks, maar we gaan van niemand afscheid nemen." Feyenoord verloor gisteren voor de vierde keer op rij en is daardoor al vroeg uitgeschakeld in het bekertoernooi. 

Tot het evaluatiemoment in januari lijkt Rutten zeker van zijn plek op de bank van de Rotterdammers. Daarna wordt gekeken of de club en de trainer nog voldoende bij elkaar passen. "Tot die tijd gebeurt er niks en staan wij achter Fred", aldus Van Geel. 

Langere singleplayer voor Advanced Warfare

De singleplayer van het nieuwste deel in de Call of Duty-franchise, Advanced Warfare, zal langer zijn dan die van voorgaande delen. Dit heeft Glen Schofield, mede-oprichter van Sledgehammer Games, bekendgemaakt via Twitter.

Hoe lang de singleplayer precies in beslag zal nemen, is niet bekendgemaakt. Het is in ieder geval fijn om te weten dat we langer dan zes uur uit de voeten kunnen met de campagne.

WK wielrennen in 2017 in Noorwegen

Het WK wielrennen op de weg van 2017 wordt in het Noorse Bergen verreden. Dat heeft de UCI donderdag bepaald in het Spaanse Ponferrada, meldt de Noorse wielerbond. Volgend jaar is de Amerikaanse stad Richmond de plaats van handeling, een jaar later wordt er in Qatar om de regenboogtruien gestreden.

De titelstrijd in Bergen wordt de tweede keer dat Noorwegen het WK organiseert. In 1993 gebeurde dat in de hoofdstad Oslo. In de stromende regen werd de pas 21-jarige Lance Armstrong toen wereldkampioen. Jan Ulrich was de beste amateur en Leontien van Moorsel won bij de vrouwen.

Muziek luisteren met Steam Music Player

De Steam Music Player is nu beschikbaar voor alle Steam-gebruikers. Met de Music Player kun je al jouw MP3's afspelen, playlists maken en alles sorteren op album en artiest. Soundtracks die je op Steam hebt gekocht zijn ook te beluisteren. Bij een aantal Valve-games krijg de soundtrack er nu gratis bij.

De Music Player kun je gebruiken terwijl je ingame bent via de Steam Overlay. Zo kun je lekker door je playlists bladeren zonder dat je daarvoor een game moet afsluiten of minimaliseren. 

Steam Music Player

Piraten vingen 1,25 miljoen voor Duitse Amerikaan

Onderhandelaars hebben voor de vrijlating van een Duits-Amerikaanse journalist in Somalië 1,25 miljoen euro losgeld betaald. Dat heeft een commandant van de piraten die hem twee jaar en acht maanden gevangen hielden woensdag gezegd. De Duitse regering wil niet zeggen of er losgeld voor Michael Scott Moore is betaald; de Verenigde Staten verbieden het betalen van losgeld.

De 45-jarige Moore werd na zijn vrijlating dinsdag vanuit Somalië naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgebracht. Hij wordt medisch verzorgd en 'maakt het goed', liet het Duitse ministerie van buitenlandse zaken weten. Een speciale crisisstaf van het ministerie en de Duitse federale politie werkten 'erg nauw' samen met de Amerikaanse autoriteiten om Moore vrij te krijgen nadat hij in januari 2012 werd ontvoerd.

Moore liet in een verklaring via zijn vroegere opdrachtgever Der Spiegel weten dat hij in veiligheid is, maar 'niet gezond'. Hij sprak zijn waardering uit voor alle steun en zei enige tijd nodig te hebben om op verhaal te komen. "Ik hoop dat journalisten dat zullen respecteren."

Moore werd gevangengenomen terwijl hij onderzoek deed voor een boek over piraterij. Bile Hussein, een piratencommandant in de kustplaats Hobyo, zei dat de piraten via Somalische tussenpersonen met de Duitsers onderhandelden. Hij zei dat de piraten van hun gijzelaar afwilden, omdat zij vreesden voor een Amerikaanse militaire actie om hem te bevrijden.

Moore werkte als freelancer voor Der Spiegel. Hij heeft zowel de Duitse als Amerikaanse nationaliteit en woont in Californië.

Reeks koperdiefstallen in Oost-Nederland opgelost

De politie heeft drie mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van een groot aantal koperdiefstallen in het oosten van het land. Ze sloegen vooral toe bij hoogspanningsstations. De verdachten komen uit Arnhem en zijn tussen de 18 en 48 jaar. Twee van hen zitten nog vast, meldt de politie woensdag.

De vier worden verdacht van negentien diefstallen bij verdeelstations. Ze leverden het koper in bij recyclingbedrijven. Volgens de politie stond de opbrengst van de buit niet in verhouding tot de aangerichte schade, die overigens op de daders wordt verhaald.

De diefstallen zorgden niet alleen voor veel schade, maar ook voor gevaar voor de medewerkers van elektriciteitsbedrijven. Die liepen het risico te worden geëlektrocuteerd.

De politie zette begin dit jaar een speciaal rechercheteam op vanwege de diefstallen. Eerder was al met elektriciteitsbedrijven afgesproken om onder meer meer toezicht te houden.

Fors meer vacatures op banensite UWV

Werkgevers en werkzoekenden zijn in het eerste halfjaar meer gebruik gaan maken van de banensite van uitkeringsinstantie UWV. Het aantal vacatures op werk.nl nam met 31 procent toe naar 442.000, meldde het UWV donderdag. Het aantal bezoekers per dag steeg met veertien procent naar 184.000.

Zo'n 94 procent van de mensen met een WW-uitkering was volgens het UWV actief op de site. Op werk.nl moeten WW'ers zich registreren en hun sollicitatiegeschiedenis bijhouden. Het aantal WW'ers is op jaarbasis met 1,3 procent toegenomen tot 367.648 in juni. Halverwege vorig jaar was nog 85 procent actief op de site.

Werkgevers bekeken in de eerste zes maanden meer dan een miljoen cv's. In die periode een jaar eerder waren dat er nog vierhonderdduizend.

Vorig jaar kreeg de site nog een zware onvoldoende van gebruikers, bleek uit een onderzoek van FNV. De site was niet gebruiksvriendelijk en werden gebruikers gekoppeld aan voor hen totaal ongeschikte functies. Dit jaar is de klanttevredenheid licht gestegen, aldus het UWV. Het aantal klachten daalde met zes procent naar 1225.

Mexico gaat meedoen aan vredesmissies VN

Mexico gaat na tientallen jaren weer meedoen aan vredesmissies van de Verenigde Naties. Dat heeft de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto woensdag voor de Algemene Vergadering van de VN gezegd.

De deelname kan zowel civiel als militair van aard zijn en de Mexicaanse grondwet hoeft er niet voor te worden gewijzigd, zei Peña Nieto.

Mexico heeft drie keer eerder aan VN-missies deelgenomen. Eind jaren veertig werden militaire waarnemers naar de Balkan en Kashmir gestuurd en in het begin van jaren negentig werden 120 politieagenten ingezet in El Salvador.

Zonnevliegtuig begint wereldreis in oliebolwerk

De eerste vlucht rond de wereld op zonne-energie zal beginnen en eindigen in de oliestad Abu Dhabi. Dat heeft energiebedrijf Masdar donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf houdt zich bezig met groene energie en wordt door de Verenigde Arabische Emiraten gesteund.

Solar Impulse 2 werd gebouwd in Zwitserland en moet in maart aan de poging beginnen. De verwachting is dat de reis inclusief tussenstops in vier of vijf maanden voltooid kan worden.

Het zonnevliegtuig is bekleed met zo'n 17.000 zonnecellen en heeft een spanwijdte van 72 meter. In theorie moet het toestel volgens de bouwers oneindig lang in de lucht kunnen blijven.

Cameron biedt excuses aan bij de koningin

David Cameron zal zijn excuses aanbieden aan koningin Elizabeth II voor het uitlekken van haar reactie op de Schotse afwijzing van onafhankelijkheid. De Britse premier zei tegen Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York, dat de vorstin blij was dat de Schotten bij het koninkrijk blijven.

De koningin 'spinde' volgens Cameron van genoegen toen ze van de uitslag hoorde. De premier had niet in de gaten dat microfoons zijn gesprek met Bloomberg oppikten. "Het was een privégesprek, maar duidelijk een privégesprek dat ik niet had moeten voeren en niet nog eens zal voeren", zei hij donderdag. "Mijn medewerkers hebben al contact gehad met het paleis om dat duidelijk te maken en ik zal dat ook nog doen."

Gesprekken met de koningin worden als privé beschouwd en haar opinies worden zelden publiek. Cameron had zich woensdag ook al verontschuldigd.

De Gendt van Omega Pharma naar Lotto

Wielrenner Thomas De Gendt stapt over van Omega Pharma-Quick-Step naar Lotto-Belisol. Dat heeft de laatste ploeg, die volgend jaar als Lotto-Soudal door het leven gaat, donderdag bekendgemaakt. De 27-jarige Belg tekent voor twee seizoenen. Een overstap tussen de twee Belgische ploegen ligt gevoelig.

De Gendt vond vorig jaar, nadat zijn Nederlandse ploeg Vacansoleil failliet was gegaan, op het laatste moment onderdak bij Omega Pharma-Quick-Step. Daar kon hij dit jaar echter geen potten breken.

Bij Lotto-Soudal hoopt De Gendt weer van zich te kunnen laten spreken. Door de ploegendiscipline lukte dat niet bij OPQS. "Ik kan er goed inkomen dat er soms gewerkt moet worden voor een kopman, maar het is duidelijk dat deze ploeg zijn renners graag kansen geeft en dan is het aan de renner om die te nemen", verklaart hij zijn keuze voor de Lotto-equipe.

CD: The Script - No Sound Without Silence

De Ierse band The Script gaf in juli een voorproefje van zijn nieuwe muziek met single Superheroes. Een nummer met een mooie achterliggende boodschap: mensen die het meest meemaken zijn vaak het sterkst. Deze powerballad heeft wel iets weg van Hall Of Fame, de hitsingle van vorig album #3. Met No Sound Without Silence maakt The Script dankbaar gebruik van zijn succesformule. Prima. Toch?

KNVB onderzoekt oerwoudgeluiden bekerwedstrijd

De KNVB gaat onderzoek doen naar de oerwoudgeluiden tijdens de bekerwedstrijd tussen De Dijk en Fortuna Sittard van gisteravond. Het duel werd enkele keren stilgelegd, deels vanwege de weersomstandigheden, maar ook door racistische uitingen en vechtpartijen op de tribune. 

De oerwoudgeluiden klonken toen Fortuna-speler Seku Conneh in het veld werd gebracht. "Dat kan niet", laat de KNVB weten. De beide clubs mogen hun verklaring op papier zetten, waarna de voetbalbond een onderzoek zal starten. De clubs moeten vrezen voor een boete of het spelen van een aantal wedstrijden zonder publiek. 

Proces verdachte aanslag Boston uitgesteld

Het proces van de van de bomaanslag op de marathon van Boston verdachte Dzjochar Tsarnajev wordt met twee maanden uitgesteld, maar niet verplaatst. Dat heeft een Amerikaanse rechter woensdag bepaald.

Het proces begint niet op 3 november, maar op 5 januari. Volgens rechter George O'Toole is er geen reden om aan te nemen dat er in Massachusetts geen eerlijke jury kan worden gevonden.

De advocaten van Tsarnajev hadden om uitstel tot 15 september gevraagd. Ook wilden ze dat het proces zou worden verplaatst naar Washington.

Het openbaar ministerie stelt dat de 21-jarige Tsarnajev en zijn later overleden oudere broer vorig jaar bij de eindstreep van de marathon twee bommen hebben laten ontploffen. Door de explosies kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 260 gewond.

Als hij schuldig wordt bevonden kan Tsarnajev de doodstraf krijgen.

Algerijnse militairen zoeken moordenaars Fransman

Algerijnse militairen maken jacht op moslimextremisten die een Franse bergbeklimmer hebben onthoofd vanwege de Franse luchtaanvallen op Islamitische Staat in Irak. Dat heeft minister van defensie Jean-Yves Le Drian bekendgemaakt.

Herve Goudel werd zondag ontvoerd terwijl hij aan het wandelen was in de bergen van Noord-Algerije. Zijn Algerijnse gezelschap werd vrijgelaten. Woensdag werd een video van de moord op Goudel vrijgegeven.

Tot nu toe beperken de Franse luchtaanvallen zich tot Irak maar het land overweegt nog altijd om ook doelen in Syrië aan te vallen, aldus Le Drian. De Verenigde Staten zijn daar al mee begonnen.

Bobsleebond staat gemengde viermansbobs toe

Vrouwen mogen met ingang van komend seizoen deelnemen aan wedstrijden in de viermansbobslee. Dat heeft de internationale bobsleebond FIBT donderdag bekendgemaakt. De klasse, die tot nu toe het domein was van mannen, wordt opengesteld voor gemengde teams. Met de stap wil de FIBT 'de geest en beweging van onze tijd volgen'.

Vrouwen konden tot nu toe alleen meedoen aan wedstrijden in de tweemansbobslee. In die klasse zijn de beide seksen echter gescheiden. Voor de mannen was er ook de viermansbob, maar voor vrouwen niet.

Het gemengd maken van de viermansbob betekent vooral voor vrouwelijke piloten goed nieuws. Omdat gewicht en snelheid van de remmers belangrijk is, zullen de meeste gemengde teams uit een vrouwelijke piloot en drie mannelijke remmers bestaan. De Canadese pilote Kailie Humphries, die in de tweemansbob in 2010 en 2014 olympisch goud won, heeft al aangegeven komend seizoen met zo'n team mee te willen doen aan wedstrijden in de viermansbob.

De vrouwen moeten nog niet te enthousiast worden. Voorlopig gaat het om wedstrijden in de North America Cup, de Amerikaanse trials en het WK, maar nog niet de World Cup. Het gaat daarbij om demonstratiewedstrijden. Voormalig wereldkampioene Nicola Minichiello liet zich tegenover de BBC uit over wat dit voor het olympisch programma kan betekenen: "Het is te vroeg om te denken dat het in 2018 al op de Spelen zal kunnen, maar in 2022 verwacht ik dat we eindelijk gelijkheid hebben."

Militairen opgeroepen om niet in uniform te reizen

Defensie adviseert militairen voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Aanleiding is een oproep van een Nederlandse jihadstrijder die in een in Aleppo opgenomen video opriep 'een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten'. Dat bevestigt een woordvoerder.

Na de oproep zouden dreigementen zijn geuit die op militairen zijn gericht. De dreigementen hebben volgens defensie niets te maken met het besluit van het kabinet om met zes F-16's mee te doen aan de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak.

Tennisbond dreigt met bizarre schorsing Asian Games-spelers

De wereldtennisbond voor de mannen, ATP, heeft gedreigd om spelers die op de Asian Games in actie komen voor liefst drie jaar te schorsen als ze daardoor het ATP-toernooi in Peking missen. Dat is zelfs een jaar langer dan een 'gewone' dopingschorsing. Ook moet er een boete van 100.000 dollar betaald worden als men zich niet terugtrekt van de Asian Games in Incheon.

Het toernooi in Peking wordt door de ATP en de WTA - de bond voor de vrouwen - georganiseerd, maar de WTA lijkt een wat meer flexibel standpunt in te nemen. Zo mogen speelsters zich later in China melden of gewoon helemaal niet meedoen aan het toernooi. Op 29 september begint de China Open, terwijl de finale in het enkelspel op de Asian Games op 30 september gespeeld wordt.

De grootste naam die in de problemen kan komen is de Taiwanees Lu Yen-Hsun, de nummer 43 van de wereld. Andere spelers hebben zich teruggetrokken van de Asian Games, zoals de Oezbeken Denis Istomin (ATP-59) en Farrukh Dustov (ATP-128) en de Kazachen Andrey Golubev (ATP-62) en Aleksandr Nedovyesov (ATP-119).

Het terugtrekken van de Oezbeken en Kazachen kan ook anders verklaard worden. Kazachstan haalde en won namelijk de finale van het landentoernooi, waardoor vooral Nedovyesov al een loodzware week achter de rug heeft: Zeven wedstrijden in vier dagen. Oezbekistan bleef tot en met de halve finales in het landentoernooi.

Lu heeft echter besloten om ook het enkelspel op de Asian Games te spelen, waar hij de grote favoriet is en zijn eerste wedstrijd met 6-0, 6-1 won. "Die boete kan ik wel hebben, dat maakt niet uit", zo zei Lu tegen Apple Daily"Die schorsing kan ik echter niet accepteren, we waren geschokt toen we hiervan hoorden. Het kwam pas een uur voor de inschrijving voor de Asian Games gesloten was. Het enige wat ik nu nog kan doen is spelen tot ik uit het toernooi lig."

'Stuur overtollige kaas als voedselhulp naar Syrië'

De Europese Unie moet de kaas die over is vanwege de Russische importban opkopen en verschepen naar Syrië als voedselhulp. Dat zegt directeur van brancheorganisatie voor kaashandelaren Gemzu Onno Boersma donderdag in Het Financieele Dagblad. Hij reageert hiermee op het stopzetten van de Europese steun voor kaasboeren vanwege dubieuze claims.

"Er is nu meer kaas dan de markt kan hebben", stelt Boersma. "Als Europa de kaas opkoopt en naar brandhaarden stuurt waar ze normaal niet van onze kazen kunnen genieten, dan haal je de kaas uit de markt en help je daar mensen." Het FD tekent aan dat bederfelijke producten doorgaans niet als voedselhulp worden ingezet.

De Europese Commissie besloot woensdag de financiële steun aan kaasboeren, die daarmee opslagfaciliteiten konden betalen, stop te zetten. Volgens de commissie maakten allerlei bedrijven die normaal helemaal niet zo veel producten naar Rusland exporteren, aanspraak op de steun.

Het stopzetten van de steun is volgens Boersma 'heel vervelend'. Bedrijven wist nog geen week wat precies de criteria waren voor de steun. "De Europese Commissie had meer tijd moeten nemen om de regeling beter op orde te krijgen", zegt hij tegen FD.

Meer ebolagebieden geïsoleerd in Sierra Leone

De ebolacrisis in Sierra Leone blijkt erger dan werd gedacht. Daarom is besloten dat nog eens drie uitbraakgebieden hermetisch worden afgesloten. Dat heeft de regering woensdag aangekondigd.

Tijdens het straatverbod dat afgelopen week drie dagen van kracht was in het land bleken meer maatregelen nodig te zijn. Als die niet getroffen worden 'zal de situatie snel achteruitgaan'.

Woensdagnacht zei president Ernest Bai Koroma de districten Port Loko, Bombali en Moyamba te isoleren. Dat houdt in dat alle niet-noodzakelijke toegang voor personen van buitenaf verboden is. In andere gebieden worden woningen onder quarantaine geplaatst als de bewoners ziek blijken.

Twee districten in de buurt van het epicentrum van de ebola-uitbraak waren al geïsoleerd. De ziekte heeft in West-Afrika tot nu toe aan bijna drieduizend mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag heeft bekendgemaakt.

Tachtig procent Hyundai-personeel in staking

Ongeveer 47.000 van de zestigduizend werknemers van de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai leggen donderdag hun werk neer. Ze protesteren tegen de beslissing om miljarden uit te geven aan een nieuw hoofdkantoor, terwijl de salarisonderhandelingen zijn stilgelegd. Dat heeft een vakbondsvoorman gezegd. De staking duurt in eerste instantie twaalf uur.

Volgens de vakbondsvoorman 'verzuurde' de sfeer toen het nieuws van de investering naar buiten kwam. Hyundai trekt samen met andere bedrijven 10,55 biljoen Koreaanse won (7,9 miljard euro) uit voor grond in het belangrijkste zakencentrum van Seoul. De bedoeling is dat daar het nieuwe hoofdkantoor verrijst. De autofabrikant betaalt ongeveer drie keer de waarde van de grond om de huidige eigenaren uit te kopen.

Hyundai heeft ondertussen de laatste voorstellen van de vakbond voor een nieuwe cao afgewezen. Die looneisen komen volgens de vakbond neer op 1,4 biljoen won. De vakbond wil onder meer dat mensen met een tijdelijk contract vast in dienst komen. Verder zou voor de berekening van pensioenen ook bonussen meegerekend moeten worden.

Velsertunnel 'levensgevaarlijk' voor automobilisten

De Velsertunnel in de A22 bij Beverwijk zou niet open mogen zijn. Het risico op dodelijke ongelukken is bijna tweemaal groter dan wettelijk toegestaan. Dat blijkt uit een risicoanalyse van onderzoeksbureau Movares, dat in april een veiligheidsrapport over de tunnel schreef. De analyse kwam in handen van het Haarlems Dagblad.

Het risico op een ernstig ongeval in de tunnel is 1,84 keer zo hoog als de wettelijke norm. Dat de tunnel nog open is, komt omdat bij onderzoek uit 2012 een andere, gunstigere risicoanalyse is gebruikt, schrijft de regionale krant.

De veiligheidssituatie kan met een reeks maatregelen worden verbeterd, aldus Movares. Zo moet de tunnel voor al het vrachtverkeer worden gesloten en moet bij file slechts één rijstrook beschikbaar zijn. Ook het ventilatiesysteem moet worden vervangen. Dat is nu alleen toegerust op kleine branden.

Het is niet de eerste keer dat de Velsertunnel in opspraak komt. In augustus schreef het Noordhollands Dagblad op basis van een geheim rapport dat de tunnel niet aan alle veiligheidseisen zou voldoen. Dit rapport dateert uit 2011. Rijkswaterstaat stelde toen in een reactie dat alle problemen waren opgelost en dat de tunnel veilig was.

Raadsleden van de gemeente Velsen stelden twee weken geleden nog vragen over de veiligheid, aldus de krant. Rijkwaterstaat verkondigde toen dat de tunnel 'even veilig was als alle andere bestaande tunnels'.

Op basis van de Tunnelwet moet de Velsertunnel in 2019 voldoen aan gestelde eisen. In 2016 staat een grote renovatie van negen maanden op het programma. Dan worden onder meer de nooduitgangen aangepakt. Die moeten dichter op elkaar liggen en direct naar de andere tunnelbuis leiden.

De tunnel was in augustus twee dagen gesloten wegens een storing. Rijkswaterstaat houdt het bouwwerk scherp in de gaten.

Veel korting in de PlayStation Store

Vanaf vandaag tot 8 oktober zijn er vele spellen met korting te koop in de PlayStation Store. Deze datums gelden niet voor alle games dus kijk de lijst goed na.

Mensen die een Playstation Plus-abonnement hebben, krijgen bovendien nog eens een extra korting variërend van 10% of 20%. Het zijn vooral de wat kleinere games waar de korting op is en dus niet op de grote AAA-games. De volledige lijst met spellen kun je hier vinden.

PSN Store

Tien mille boete voor wiettelend motorclublid

Een lid van motorclub Animals MC uit Heerlen heeft een taakstraf van honderd uur en een boete van tienduizend euro gekregen voor hennepteelt. In zijn kelder werd woensdagochtend een kwekerij aangetroffen met honderd wietstekken. In een andere ruimte lagen resten van geoogste planten, meldt de politie.

De plantage stond er waarschijnlijk al een tijdje, want er was al eerder geoogst. Agenten gingen een kijkje nemen bij het huis van de Limburger aan de Heideveldweg nadat ze een tip hadden gekregen. Alle planten en apparatuur zijn in beslag genomen. Ook zijn motor werd afgepakt, omdat hij de boete niet direct kon betalen.

Dat de man direct werd bestraft komt doordat in Heerlen een proef wordt gehouden met de aanpak van wietplantages. Doel is de overlast en gevaren voor de buurt te verminderen.

Cel dreigt voor notoire brievenschrijver Dordrecht

De notoire brievenschrijver uit Dordrecht mag maximaal twee brieven per maand aan de gemeente schrijven. Voor elke brief extra moet hij een dag de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

De man, Moustafa K., maakt volgens de rechtbank zodanig misbruik van zijn recht om bezwaren en brieven aan de gemeente te sturen dat sprake is van 'onrechtmatig handelen'. Omdat hij een eerdere uitspraak, waarbij hij tien brieven per maand mocht sturen, overtrad, mag celstraf als uiterste redmiddel worden toegepast.

Gemeenten zijn verplicht binnen een bepaalde termijn te reageren op brievenschrijvers. Voor K. waren op een gegeven moment permanent twee ambtenaren nodig. De gemeente was naar eigen zeggen vijfhonderdduizend euro per jaar aan de man kwijt aan het behandelen van de brieventsunami.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde begin dit jaar dat K. maximaal tien brieven per maand mocht sturen. Sinds die uitspraak verstuurde hij er echter honderden. Per te veel verstuurde brief moest K. 1260 euro betalen. Hij zat daardoor al op het maximum van drie ton.

De gemeente wil overigens ook nog acht ton van K. Hij zou verbeurd verklaarde dwangsommen over de verhuur van twee panden niet hebben betaald.

United-defensie dunt verder uit

De spoeling in de defensie van Manchester United wordt dun. Volgens Britse media is centrale verdediger Chris Smalling op de training geblesseerd geraakt. Hij zou last hebben van een dijbeenblessure. 

Smalling kampte de afgelopen tijd al met fysieke problemen en was net weer terug op het trainingsveld. Het wegvallen van Smalling zou een flinke domper zijn voor Louis van Gaal, die komend weekeinde ook al Phil Jones, Johnny Evans (beiden geblesseerd) en Tyler Blackett (geschorst) moet missen. United speelt zaterdag een thuiswedstrijd tegen West Ham. 

Sekstapes Brabantse tienermeisjes in omloop

Twee Brabantse scholen zijn geschokt door een paar pikante filmpjes van enkele scholieres. Op de beelden, die circuleren onder scholieren van het Pius X-College in Bladel en het Strabrecht College in Geldrop, is te zien hoe tienermeisjes seksuele handelingen verrichten. Zeker één van hen is een leerlinge van het Pius X.

Het gaat hierbij om meisjes van slechts dertien lentes. Een van hen is een meisje uit de brugklas van Pius X. Begin deze maand ging een sekstape van haar over het internet, waarna een leerling van de school een docent waarschuwde. Deze lichtte direct de ouders van het meisje in.

Afgelopen week doken echter nog drie seksfilmpjes op met andere tienermeisjes in de hoofdrol. Hierop besloot de Bladelse school alle ouders van de scholieren te informeren. Omdat deze week ook filmpjes opdoken op het Stabrecht College, besloot de Geldropse school hetzelfde te doen.

Volgens rector Jos Bosch van het Pius X hebben de filmpjes een hoop losgemaakt onder zijn leerlingen. "De impact is enorm", zo zegt hij. Het betrokken meisje en haar ouders worden momenteel door de school begeleid.

Wat er precies op de beelden is te zien, wil de beste man en de politie niet vertellen. Overigens wil de politie benadrukken dat het bekijken van de seksfilmpjes strafbaar is. De meisjes zijn namelijk nog zeer jong, dus kijkers worden beschuldigd van het gluren naar kinderporno.

Nederlandse zwaardmeester in Game of Thrones

Mishaël Abia Lopes Cardozo heeft een rol bemachtigd in de fantasyserie Game of Thrones. "Ik mag nog niks verklappen over mijn rol, maar het is er een met tekst. En ik speel met onder anderen Peter Dinklage en Conleth Hill, oftewel Tyrion en Varys", zegt hij donderdag in De Telegraaf. Vorige week stond hij nog op de set in Ierland.

De 42-jarige Lopes Cardozo is hiermee, na Carice van Houten en Michiel Huisman, de derde Nederlander die in de serie is te zien. Alleen is de Haarlemmer van huis uit geen acteur, maar een heuse krijgskunstenaar die het zwaardvechten internationaal naar een hoger niveau wil tillen. Zeker op het scherm en het witte doek.

"We hebben gepraat over hoe de Europese oude krijgskunsten authentieker in beeld kunnen worden gebracht", vertelt Lopes Cardozo. "Wij kenners zitten vaak met kromme tenen voor de tv als voor zulke scènes een willekeurige stuntman wordt ingehuurd. Dat is alsof je tegen een taxichauffeur zegt: ga jij maar even in een F-16 vliegen."

De zwaardmeester is niet alleen te zien in Game of Thrones. Hij heeft ook andere rolletjes weten te bemachtigen, waaronder in het binnenkort op dvd te verschijnen Richard the Lionheart: Rebellion. Daarin speelt hij een Duitse ridder, Wilhelm.

Verzekeraars claimen miljoenen bij ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen moeten tientallen miljoenen euro's terugbetalen aan zorgverzekeraars vanwege fouten in declaraties. Dat zegt Roger van Boxtel, die binnenkort vertrekt als bestuursvoorzitter bij Menzis, donderdag in Het Financieele Dagblad. De onjuiste declaraties kwamen aan het licht na een extra controle die de ziekenhuizen onlangs zelf hebben uitgevoerd.

"Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar het gaat richting tientallen miljoenen", zo stelt de vroegere minister voor grotestedenbeleid. De ziekenhuizen hebben hun declaraties van de afgelopen twee jaar nog eens doorgespit op ongeregeldheden of onduidelijkheden nadat bij het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht vorig jaar fouten werden geconstateerd.

Die onjuiste declaraties - in totaal een bedrag van bijna 25 miljoen euro - leverden het Utrechtse ziekenhuis een berisping van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) op. Het Sint Antonius moest daarbij een boete van tweeënhalf miljoen euro betalen. Bij de naspeuringen bij andere ziekenhuizen zijn volgens de 60-jarige Van Boxtel 'op flinke schaal elementen aangetroffen die overeenkomen met de fouten in het Antonius'.

Bij het Sint Antonius werden de declaraties overigens niet met opzet verkeerd opgevoerd. Het ging vooral om een interpretatieverschil over welke kosten teruggevraagd mochten worden. Zo bleek bij het Utrechtse ziekenhuis dat voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis waren soms een standaard dagverpleging in rekening werd gebracht. Dat mag echter alleen op bepaalde afdelingen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat in een reactie aan de zakenkrant weten te rekenen op hoge kosten om de declaratiekwestie recht te trekken. Om hoeveel geld het gaat, kan de koepel echter nog niet zeggen.

Qatarese basketbalsters haken af om hoofddoekverbod

Het Qatarese vrouwenbasketbalteam heeft zich teruggetrokken uit de Aziatische Spelen in Zuid-Korea omdat de speelsters geen hoofddoek mogen dragen. Dat heeft de chef de mission van Qatar donderdag bekendgemaakt.

De discussie over de vraag of de vrouwen hun hijabs mogen dragen leidde op de spelen tot groot debat. Sommigen zeggen dat een verbod islamitische vrouwen discrimineert.

Qatar zou donderdag tegen Nepal spelen, maar is niet komen opdagen. De delegatie maakt zich op voor de terugkeer naar huis.

Drones maken jacht op illegale Argentijnse villa's

Argentijnse belastingontduikers moeten op hun hoede zijn voor drones. De provincie Buenos Aires heeft met behulp van onbemande vliegtuigjes al zo'n tweehonderd villa's en honderd zwembaden opgespoord die de huizenbezitters niet hadden opgegeven. Dat heeft de belastingdienst woensdag bekendgemaakt.

De drones vlogen over een dure wijk bij Buenos Aires om foto's te maken van kavels die leeg zouden staan. De eigenaars is meegedeeld dat ze hun administratie op orde moeten brengen en zware boetes kunnen verwachten.

In totaal werd er voor omgerekend ruim 1,5 miljoen euro aan fraude ontdekt. De drones kosten nog geen achtduizend euro per stuk. De Argentijnse veiligheidsdiensten maken ook van de technologie gebruik.

Deodorantrollers Neutral mogelijk ziekmakend

Deodorantrollers van Neutral zijn mogelijk ziekmakend. Unilever roept donderdag gebruikers op voorzichtig te zijn en eventueel een arts te raadplegen. Het label kan worden teruggestuurd naar de levensmiddelenfabrikant. Gebruikers krijgen dan hun geld terug.

De Neutral Roll-On deodorants kunnen het ziekmakende micro-organisme burkholderia bevatten. Mensen met een lage weerstand lopen extra risico. Een gebruiker die in die doelgroep valt wordt geadviseerd voor de zekerheid contact op te nemen met een arts.

Unilever adviseert de rollers met de cijfers van 4148 tot 4182 op de dop en met de streepjescode 8710522023471 weg te gooien.

'Overgave strijders Boko Haram na dood leider'

Meer dan 260 strijders van de islamitische terreurbeweging Boko Haram hebben zich de afgelopen dagen in het noordoosten van Nigeria overgegeven, meldt het Nigeriaanse leger volgens de BBC. Dit gebeurde volgens een legerwoordvoerder nadat de man die zich in videoboodschappen voordeed als de leider van de beweging, Abubakar Shekau, door het leger werd gedood.

Shekau was volgens het leger al in 2009 gesneuveld. Boko Haram logenstrafte die bewering door videoboodschappen van Shekau te verspreiden. Maar volgens het leger was de man die in de video's optrad een dubbelganger. Deze dubbelganger, Mohammed Bashir, is volgens het leger bij recente gevechten gedood.

Volgens het leger hebben 135 strijders van Boko Haram zich afgelopen dinsdag met hun wapens overgegeven in Biu in de deelstaat Borno. Elders in het noordoosten van Nigeria gaven nog eens 133 strijders zich over.

Het leger leverde in de afgelopen weken zware gevechten met Boko Haram in de omgeving van Maiduguri, de stad in het noordoosten van Nigeria waar de terreurbeweging is ontstaan. In april ontvoerde Boko Haram meer dan tweehonderd schoolmeisjes uit de plaats Chibok in Borno, van wie het merendeel nog steeds zoek is.

Piloten Air France staken door

De piloten van Air France hebben hun stakingen nog niet opgeschort, ondanks de toezegging van de directie woensdagavond om te stoppen met het omstreden Transavia Europe-project. Later op donderdag wordt wel een reactie van de stakers verwacht. Dat schrijven Franse media.

De piloten en de directie van Air France hebben tot diep in woensdagnacht nog onderhandeld. De pilotenvakbond, SNPL, wil de stakingen pas stoppen als die gesprekken tot een definitieve overeenkomst hebben geleid.

De staking gaat donderdag de elfde dag in. De piloten ageren tegen de plannen van Air France-KLM om met Transavia Europe een eigen prijsvechter in de markt te zetten. De piloten vrezen dat hierdoor de arbeidsvoorwaarden worden versoberd.

Eerder deze week werden de plannen met de prijsvechter al opgeschort. Dat leidde echter niet tot een einde van de stakingen die het bedrijf twintig miljoen euro per dag kosten en waardoor ongeveer de helft van de vluchten uitvallen. De directie van Air France heeft de stakers nu de plannen definitief van tafel zijn nogmaals opgeroepen om weer aan het werk te gaan.

Qatarese basketbalsters naar huis door rel rond hijab

De Qatarese basketbalsters hebben zich teruggetrokken van de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon. Woensdag werden ze voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd tegen Mongolië gevraagd om zonder hijab te spelen, maar dat werd door de organisatie geweigerd.

Qatar weigerde daardoor aan de wedstrijd te beginnen en liep van het veld af, wat resulteerde in een reglementaire 20-0 zege voor Mongolië. De beslissing stuitte op veel verzet. Zo werd er gewezen op de vele borden die vanwege de Asian Games al maanden in Incheon te zien zijn, met teksten als "Diversity shines here", wat duidelijk niet het geval was voor de Qatarese basketbalvrouwen.

Speelster Amal Mohamed A Mohamed liet later weten dat hen, voor ze naar Incheon reisden, verzekerd was dat ze met de hijab mochten spelen. "We mochten aan wedstrijden meedoen met onze hijab", aldus de basketbalster. "Als de officials hun beslissing niet veranderen zullen we niet meer spelen."

Basketbal is een van de weinige sporten waar kledingstukken als de hijab niet zijn toegestaan, hoewel de wereldbasketbalbond FIBA bezig is om hier eventueel verandering in aan te brengen. Op de Asian Games zijn al genoeg vrouwen met dergelijke kleding in actie gekomen, zelfs met succes: Iran won een bronzen medaille in het roeien, waarbij alle vier vrouwen een hijab droegen.

Het niet spelen van de Qatarese basketbalvrouwen zorgt er ook voor dat Nepal de wedstrijden tegen Qatar reglementair met 20-0 wint. Voor de Nepalese basketbalsters is het een bijzonder moment, want zoals we eerder schreven bestaat het Nepalese team - met een gemiddelde lengte van net anderhalve meter - nog maar een paar maanden. Voor de sport in Qatar is het een gemengde dag, want juist op donderdag wonnen de kleiduifschutters van het land het eerste goud op de Spelen.

Hanadi Mubarak Salem mocht names Qatar gewoon met bedekkende kleding meedoen aan het schiettoernooi (Foto: Getty)

[PD] Barcelona lijdt bij Malaga eerste puntenverlies

Barcelona heeft zijn eerste puntenverlies geleden in de Primera División. De Catalanen kwamen woensdag niet verder dan een doelpuntloze remise bij Malaga. De opponent van Ajax in de Champions League won zijn vier eerste duels, maar blijft wel koploper.

Barcelona moet de leiding wel delen met Sevilla, dat langszij kwam door een 1-0 thuiszege op Real Sociedad. Gerard Deulofeu scoorde na negentien minuten de enige goal. Barça en Sevilla hebben beide dertien punten. Atlético Madrid volgt op twee punten. Sevilla won vorige week in de Europa League met 2-0 van Feyenoord.

Rutten: "Niet moedeloos worden"

De prestaties van Feyenoord onder trainer Fred Rutten zijn niet om over naar huis te schrijven. Dinsdagavond vlogen de Rotterdammers uit het bekertoernooi. In Deventer kwam Feyenoord tegen Go Ahead Eagles een 2-0 achterstand niet te boven. Het was al de vierde nederlaag op rij voor de ploeg van Rutten. De druk op zijn schouders groeit.

"Het tempo had misschien iets hoger gekund, maar we voetballen er goed doorheen", zei de trainer na afloop in gesprek met FOX Sports. "Tot aan de zestien. Daar creëren we bijna niets. Een halve kans misschien."

Voetballend was het in de eerste helft niet onaardig wat Feyenoord liet zien. "In mijn optiek kwamen we er in de eerste helft wel goed uit, ondanks dat we na een minuut al een enorme domper kregen met die tegengoal. In de tweede helft was het tempo hoger en kwam er wat optimisme door de wissels. Dan krijgen we nog een kansje of vier. Maar als die er niet ingaan..."

Supporters beginnen de moeien en het vertrouwen bij de spelers ebt weg. "Ik wil niet moedeloos worden", aldus Rutten. "Maar dat kan ik wel worden. Ik weet zeker dat de ommekeer gaat komen. We moeten de drempel over. Nu gaan we diep door het stof. Dit is echt diep door het stof. Ik heb als coach volgens mij ook nog nooit vier keer op rij verloren."

Colin Kazim-Richards begon in de punt van de aanval, maar kon het weer niet waarmaken. Het gebrek aan een goede spits lijkt Feyenoord dit seizoen op te gaan breken. "De spits die we deze zomer wilden halen is niet haalbaar. Daar is alles aan gedaan. Maar als het financieel niet haalbaar is, houdt het op. Echte toppers kiezen niet meer voor de Nederlandse competitie."

"Dit wordt een nachtje van niet slapen. Maar er komt echt wel weer wat naar boven bij de jongens. Ze zullen weer in de motivatie komen. Het vertrouwen is niet weg en het team straalt geen moedeloosheid uit. We moeten dit wegstoppen, opnieuw opladen en zaterdag moeten we weer hierheen”, aldus Rutten.

Fietsers in uitgaansuurtjes bijna altijd beschonken

Nachtelijke fietsers in grote steden hebben op uitgaansavonden bijna allemaal alcohol in hun bloed. Veel mensen hebben ook meer gedronken dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), meldt De Volkskrant.

Tussen 01.00 en 03.00 uur 's nachts bleek 89 procent van de fietsers te hebben gedronken. 68 procent had zelfs meer alcohol in hun bloed dan wettelijk was toegestaan. De percentages liepen in de loop van de nacht nog op.

Onderzoekers vroegen op een donderdag en een zaterdag in Den Haag en Groningen aan bijna duizend mensen om te blazen. Driekwart van hen werkte aan het onderzoek mee. De onderzoekers denken dat alcoholgebruik ervoor zorgt dat fietsers 's nachts vaker betrokken zijn bij ongelukken.

Afvalverwerker Van Gansewinkel te koop gezet

Van Gansewinkel is door de eigenaren CVC en KKR in de etalage gezet. De twee private-equitybedrijven hopen nog dit jaar van het afvalbedrijf af te zijn. Dat zegt een woordvoerder van Van Gansewinkel in Het Financieele Dagblad van donderdag.

Volgens de woordvoerder is Credit Suisse ingehuurd om de verkoop te begeleiden. De eerste presentaties voor potentiële kopers zouden al zijn gehouden. Volgens het FD zijn sectorgenoten uit Duitsland (Remondis), Frankrijk (Sita) en de Verenigde Staten (Waste Management) potentiële kandidaten. Die wilden echter niet reageren. Het Britse Shanks heeft laten weten 'alle overnamemogelijkheden in de consoliderende Benelux te onderzoeken'.

CVC en KKR kregen Van Gansewinkel in 2007 in handen voor een bedrag van 2,2 miljard euro. De twee voegden het bedrijf vervolgens samen met recyclebedrijf AVR. De overname werd met schuld gefinancierd, wat in combinatie met de kredietcrisis zorgde voor een ongelukkig huwelijk. AVR werd vorig jaar verkocht om de schulden terug te brengen.

[League Cup] Manchester City en Chelsea door

Manchester City bekert probleemloos verder. De Engelse landskampioen had weinig te duchten van Sheffield Wednesday, dat uitkomt op het tweede niveau van Engeland: 7-0.

Zoals verwacht mag worden van een wedstrijd tussen twee clubs die qua budget zo ver uit elkaar liggen als Man City en Sheffield Wednesday, was spanning ver te zoeken in het Etihad Stadium.

Al kwam de thuisploeg pas laat op gang. In de eerste helft bood Sheffield knap weerstand, en bleef de ploeg schadeloos. De formule van de bezoekers bestond uit ingraven en geduldig wachten op een kans om er via de counter uit te breken.

Sheffield kwam er ook daadwerkelijk enkele malen gevaarlijk uit, maar het bleef bij speldenprikjes. In de tweede helft kwam het verschil in kwaliteit wel duidelijk aan de oppervlakte. De score liep in hoog tempo op. Allereerst was het de beurt aan Frank Lampard. De ervaren middenvelder tekende afgelopen weekend voor zijn eerste doelpunt voor The Citizens, en verdubbelde zijn doelpuntensaldo vlak na rust.

Dertien minuten later was de stand al 4-0. Edin Dzeko werkte een voorzet van Jesús Navas binnen, waarna Navas even later zelf het eindstation was. Toen Kamil Zayatte weer even later een rode kaart kreeg voorgehouden en bovendien een strafschop veroorzaakte was de wedstrijd helemaal gespeeld. Yaya Touré onderschreef dat door vanaf elf meter raak te schieten.

Met nog dertien minuten te gaan tekende Dzeko op aangeven van Aleksandar Kolarov voor zijn tweede van de avond, en in de slotminuten zorgden José Ángel Pozo en opnieuw Lampard voor het slotakkoord. Zij scoorden beurtelings, en bezorgden City daarmee een 7-0 overwinning en een vervolg van het toernooi om de League Cup.


Het verschil in de score was minimaal, maar het krachtsverschil op het veld des te groter. Chelsea domineerde negentig minuten tegen Bolton Wanderers: 2-1.

Als Chelsea in de eerste helft ook maar half zo meedogenloos in de afronding was geweest als Bolton, dan was de wedstrijd na 45 minuten al gespeeld geweest. De thuisploeg stapelde kans op kans, en mocht het zichzelf aanrekenen dat beide ploegen op gelijke hoogte gingen rusten.

Daar zag het na 25 minuten nog niet naar uit. Chelsea was overduidelijk de bovenliggende partij, en greep via Kurt Zouma de leiding. De Franse verdediger reageerde het meest alert op een afgeslagen hoekschop, en tekende voor de openingstreffer.

Zes minuten later was die voorsprong echter al weer ongedaan gemaakt. Matthew Mills bracht Bolton op gelijke hoogte. Met de eerste en enige mogelijkheid van de eerste helft kopte hij de bal voorbij Petr Cech.

Het was Oscar die Chelsea in de tweede helft een vervolg in de League Cup bezorgde. Met een laag schot vanaf de rand van het strafschopgebied verschalkte hij de doelman van dienst, en maakte het verschil.


Uitslagen League Cup 24/09/2014

Crystal Palace 2-3 (nv) Newcastle Utd
West Bromwich 3-2 Hull City
Burton Albion (4) 0-3 Brighton & Hove Albion (2)
Chelsea FC 2-1 Bolton Wanderers (2)
Manchester City 7-0 Sheffield Wednesday (2)
Tottenham 3-1 Nottingham Forest (2)


Loting vierde ronde. Wedstrijden worden gespeeld in de week van 27 oktober. 

Tottenham Hotspur v Brighton & Hove Albion (2)
Stoke City v Southampton
Bournemouth (2) v West Bromwich Albion
Shrewsbury Town (4) v Chelsea
Liverpool v Swansea City
Milton Keynes Dons (3) v Sheffield United (3)
Manchester City v Newcastle United
Fulham (2) v Derby County (2)

Islamitische studentes verwijderd van studie na seksklachten

Twee studentes van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) zijn van hun opleiding verwijderd nadat ze een klacht hadden ingediend tegen een van de bestuurders wegens seksuele intimidatie. Ze zijn naar de rechter gestapt, schrijft het AD donderdag.

De studentes, 33 en 38 jaar oud, eisen dat ze hun opleiding 'Islamitische Wetenschappen' kunnen afronden. Ze zijn van de universiteit verwijderd omdat ze 'niet meer in de cultuur passen', aldus de IUR.

Volgens de vrouwen maakte het bestuurslid twee keer op dreigende toon seksuele toespelingen. De intimidaties zouden in juni hebben plaatsgevonden. De advocaat van de bestuurder ontkent de beschuldigingen met klem. Verder wil ze tegen het AD niet op de zaak ingaan.

De uitspraak van het kort geding is binnen twee weken.

Gewonden na aanrijding A2

Op de A2 richting Amsterdam zijn donderdagochtend bij Breukelen zeven auto's op elkaar gebotst. Er zijn enkele gewonden gevallen, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Verkeer kan vooralsnog alleen gebruikmaken van de parallelrijbaan.

Hoeveel personen gewond zijn is niet duidelijk. Aangenomen wordt dat het om licht letsel gaat. Het is nog onbekend wanneer de rijbaan wordt vrijgegeven. Er staat inmiddels zes kilometer file.

De aanrijding vond rond 07.00 uur plaats. Een vrachtwagen en zes auto's zijn bij het ongeluk betrokken. Een busje van een aannemersbedrijf is aangereden. Hierdoor zijn vele spijkers en schroeven op de rijbaan terechtgekomen.

Lady Gaga vond vrijheid en geluk in Amsterdam

Lady Gaga deed met veel enthousiasme Amsterdam aan in de Ziggo Dome met haar ArtRave: The Artpop Ball-tour. De 28-jarige zangeres nam geen tijd voor opbouw tijdens haar concert. Met veel bombarie trapte ze af met de nummers Artpop en G.U.Y. en zong in hoog tempo enkele grote hits achter elkaar. Hoewel eerder op de dag nog kaarten beschikbaar waren, leek tijdens het concert de concerthal goed gevuld.

Stefani Germanotta, zoals Lady Gaga eigenlijk heet, kenmerkte haar show door veel interactie met het publiek. Meerdere keren probeerde ze de zaal op te zwepen. "What's up, Holland!", riep ze, en: hebben jullie me verdomme gemist? Ik wil jullie handen in de lucht zien! Ze liet vele malen haar waardering voor haar fans blijken.

Lady Gaga bezorgde haar publiek een visueel spektakel met laserlichten en een afwisselend decor. Ze was energiek en leek te willen bewijzen dat ze nog steeds aan de top hoort, hoewel haar laatste album een minder groot succes was dan haar vorige platen. Ze wist haar trouwe fanbase, de 'little monsters', moeiteloos enthousiast te krijgen, de rest van het publiek was wat minder makkelijk los te krijgen.

De Amerikaanse popster leek een speciale band te hebben met Amsterdam. "Ik dank jullie vanuit het diepste van mijn hart voor jullie loyaliteit", liet ze weten. "In deze stad verfde ik mijn haar bruin en liet ik mijn blonde lokken achter. Ik vond mijn vrijheid en geluk terug in Amsterdam." Halverwege het concert nam Lady Gaga de tijd om te bewijzen dat ze wel degelijk beschikt over zangtalent. Zo zong ze haar hit Born This Way als een ballad, waarmee ze een intieme sfeer creëerde. Ze bewees over uitstekende vocale kwaliteiten te beschikken.

De show leek in een grote climax te eindigen met confetti en kostuumwissels in overvloed. Lady Gaga besloot echter te eindigen met relatief onbekende nummers waardoor haar concert met meerdere morrende fans eindigde. Uit deze tour blijkt dat ze nog er nog hard aan moet trekken om haar positie in de popmuziek te willen behouden.

Dierenbescherming zamelt geld in tegen werkdruk

De Dierenbescherming is een inzamelingscampagne gestart, omdat met het huidige aantal inspecteurs de werkdruk te groot is geworden. Het aantal controles is sinds de komst van de dierenpolitie in 2011 met bijna de helft gestegen en dat is voor het personeel ondoenlijk, schrijft de organisatie donderdag.

De Dierenbescherming wordt ingeschakeld bij meldingen van mishandeling of verwaarlozing van dieren. Afgelopen jaar werd de dienst zo'n twintigduizend keer ingeschakeld. Sinds 2011 nam het aantal controles van de Dierenbescherming met 45 procent toe. De Dierenbescherming verwacht dat de controles door nieuwe wetgeving nog eens met 40 procent stijgen.

"Om het huidige aantal controles uit te blijven voeren, moeten onze mensen zich tot het uiterste inzetten. Dit terwijl er, door recente en aangekondigde veranderingen in wet- en regelgeving, alleen maar meer werk bijkomt", aldus de Dierenbescherming. "We zetten alles op alles om dierenleed aan te pakken, maar onze inspecteurs kunnen de toenemende werkdruk bijna niet meer aan."

De campagne 'Help dieren in nood' is bedoeld om mensen aan het denken te zetten. "Het mag natuurlijk niet zover komen dat we dieren niet meer kunnen redden, omdat het geld op is."

Carrière maken in NBA 2K15

Uitgever 2K heeft de MyCareer Mentors-trailer voor NBA 2K15 uitgebracht waarin we meer te zien krijgen van het basketbalspel en de verschillende mentors die je tegen komt in de game.

In de MyCareer van NBA 2K15 kom je mentors tegen vanuit elk team in de NBA, zoals Doc Rivers, de head coach van de Los Angeles Clippers en een van de beste coaches in de NBA.

Er is ook een lijst met nieuwe lijst features in de MyCareer-modus verschenen:

  • Mentors: No matter what team you want to play for, you will have NBA players teach you the ropes. With NBA Players representing each team, players will learn about how to play smart basketball with any team they choose.
  • Coach Satisfaction: A brand-new gameplay system, coach satisfaction is a real-time analysis of how users are playing. Not only are they graded on their quality as a teammate, but they must satisfy Coach Doc Rivers as well.
  • Upgrade System: A completely reinvented upgrade system where specialties matter more than ever.
  • Badges: Earn badges based upon how you play, and raise them from bronze to silver to gold.
  • Simulate or Play: Gamers can decide whether they want to simulate or play every game. Get credit based upon the team you play against, including VC and badges,
  • Endorsements: Completing challenges gives players the opportunity to get endorsement and VC.
  • Championship: Show off a championship ring in MyPark.

NBA 2K15 komt 10 oktober uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Asscher: risico's voor Nederland door missie

Deelname aan de strijd tegen IS brengt risico's voor Nederland met zich mee. Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) woensdagavond gezegd.

"Wij zijn ons bewust van de risico's van deelname aan deze missie. Dat geldt voor de mensen ter plekke, maar ook hier op straat. Nederland zal onder jihadisten een hoger profiel krijgen. Onze veiligheidsdiensten zijn paraat."

Asscher zei verder dat ondanks het hogere dreigingsniveau de kans op een aanslag in Nederland 'nu nog substantieel is'. "Als dat wordt aangepast zal de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid daar melding van maken."

Wall Street maakt einde aan verliesreeks

Wall Street heeft een einde gemaakt aan de verliesreeks van de afgelopen drie handelssessies, waarbij het sentiment werd gesteund door een sterk cijfer over huizenmarkt.

De Dow Jones index sloot 0,9 procent hoger op 17.210,89 punten, waar de breder samengestelde S&P 500 0,8 procent won op 1.998,34 punten. De Nasdaq vlagde één procent hoger af op 4.555,22 punten.

Het positieve sentiment werd gesteund door een enorme stijging van de verkopen van nieuwe eengezinswoningen. De verkopen stegen met maar liefst 18,0 procent naar een geannualiseerde 504.000 stuks in augustus.

Verder kwam uit een rapport van Pimco naar voren dat het herstel van de Amerikaanse economie aanhoudt. De vermogensbeheerder rekent in de komende twaalf maanden op een groei van 2,5 tot 3,0 procent. Daarmee steekt Amerika de eurozone flink de loef af, dat met een groei van 1,0 procent "slechts moeizaam" uit de recessie kruipt.

Volgens Pimco is de sterkere groei in de Verenigde Staten mede te danken aan het monetaire beleid van de Fed en het stimulerende begrotingsbeleid dat beter was dan in andere landen, hoewel ook dit beleid "verre van volmaakt" was.

De vermogensbeheerder is volgens onder meer The Wall Street Journal zelf lijdend voorwerp in een onderzoek door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens de zakenkrant zou Pimco het rendement van een populair op kleine beleggers gericht fonds kunstmatig hebben opgeblazen.

Verder bleek op fondsniveau dat Accenture in het fiscaal vierde kwartaal zowel een hogere omzet als nettowinst boekte. Het aandeel van het Amerikaanse organisatieadviesbureau werd door beleggers 0,7 procent hoger gezet.

Het aandeel Morgan Stanley leverde een bescheiden 0,1 procent in nadat JPMorgan Cazenove het advies voor de Amerikaanse bank verlaagde van Overwogen naar Neutraal met een koersdoel van 34,00 dollar. Analisten van JPMorgan verwachten niet dat Morgan Stanley de eigen doelstelling voor het rendement op het eigen vermogen van 10 procent of meer meer weet te realiseren.

The Situation aangeklaagd voor belastingontduiking

Jersey Shore-ster Mike Sorrentino heeft vier jaar lang geen belasting betaald. De realityster, beter bekend als The Situation, is daarom aangeklaagd wegens belastingontduiking.

De 33-jarige Sorrentino verdiende de afgelopen vier jaar bijna negen miljoen dollar maar deed geen belastingaangifte. De realityster zou daarnaast verkeerde informatie over zijn inkomsten hebben verschaft aan de belastingdienst.

Sorrentino, die bekend werd door de MTV-serie Jersey Shore, komt wel vaker in aanraking met justitie. In juli kreeg de realityster te horen dat hij in therapie moest om zijn woedeaanvallen onder controle te krijgen vanwege een aanklacht voor mishandeling. Ook worstelde Sorrentino met verschillende verslavingen.

Paparazzi stalken zwangere Kristen Bell niet meer

Kristen Bell hoeft zich tijdens haar tweede zwangerschap een stuk minder druk te maken om fotografen die haar lastigvallen. Eerder dit jaar lanceerde de actrice de actie No Kids Policy, waarbij sterren interviews met bladen weigerden die ongevraagd foto's van beroemdheden plaatsten, en nu wordt ze met rust gelaten.

Volgens de actrice zijn fotografen van die tijdschriften nu veel minder agressief. "Ik voel me een stuk veiliger omdat ik helemaal niet meer word gevolgd", zegt de 34-jarige Bell. "Ik heb echt het gevoel dat we allemaal samen hebben geprotesteerd. De goede mensen die voor verantwoordelijk ouderschap en het welzijn van hun kinderen zijn, hebben hun mond opengetrokken en dat voelt heel krachtig."

Museum Voetbal Experience opent zijn deuren

Oud-voetballer Ronald de Boer opent donderdag officieel het nationaal voetbalmuseum Voetbal Experience in Roosendaal. Zondag is er een speciale openingsdag voor het publiek tegen verlaagd tarief. Straatvoetballer Nelson de Kok vertoont dan zijn kunsten met de bal.

Het museum toont onder meer de wedstrijdbal van de EK-finale van 1988, waarin Nederland de Europese titel pakte, en het shirt dat Marco van Basten droeg tijdens die historische wedstrijd. Ook is er een speciale zaal voor Johan Cruijff, met onder meer shirts, schoenen en reclames van de voetballegende.

Het voetbalmuseum was eerst in Middelburg gevestigd, waar de bezoekersaantallen tegenvielen. Vorig jaar sloot de Experience daar zijn deuren. Een ondernemer kocht de collectie vervolgens om een voetbalmuseum te beginnen in het stadion van de voormalige profclub RBC in Roosendaal. De geestelijke vaders van het museum, journalisten Matty Verkamman en Hugo Borst, zijn niet meer bij het project betrokken.

Eerste Brits-Iraanse directe overleg sinds 1979

De Britse premier David Cameron heeft woensdag in de kantlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gesproken met de Iraanse president Hassan Rouhani. Het was het eerste directe overleg tussen beide landen sinds de Iraanse revolutie van 1979.

Beide leiders spraken af aan verbetering van de bilaterale betrekkingen te zullen werken, zei een woordvoerder van Cameron. Ze waren het eens dat de landen in het Midden-Oosten meer moeten doen om steun voor terreurorganisaties als Islamitische Staat tegen te gaan. Ook waren ze het eens dat de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma moeten resulteren in een omvangrijk akkoord.

Rutte: mandaat Syrië is er niet, maar kan wel komen

Het mandaat om in Irak militair bij te dragen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) zou in de toekomst uitgebreid kunnen worden. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van een bijeenkomst van de Veiligheidsraad in New York. "Een situatie waarin dat gebeurt kan ontstaan, maar we voorzien het niet."

Rutte sprak woensdagnacht in de Veiligheidsraad over de dreiging van IS. Hij benadrukte dat de sancties die de VN-landen gaan opleggen aan jihadstrijders van groot belang zijn. De dreiging treft ook Nederland, aldus de minister-president.

Rutte benadrukte dat er - ondanks begrip voor Amerikaanse luchtaanvallen op doelen van extremistische bewegingen IS en Khorason - er volgens het kabinet op dit moment nog geen volkenrechtelijk mandaat is voor actie in Syrië. De premier wijst kritiek van de hand dat bombarderen in Irak niet effectief zou zijn, omdat jihadistische strijders naar Syrië zouden verplaatsten. "Voor zover ik weet vliegt nog geen Europees land boven Syrië. We zijn dus niet de enige die het niet doen".

Over zijn gesprekken met leiders van landen die deel uitmaken van de "brede coalitie" die zich beraamt op acties tegen islamistische strijders in de regio wilde Rutte niet uitweiden tegenover Novum Nieuws. Ook niet over landen die Nederland met zijn besluit tot actie over de streep heeft gehaald hetzelfde te doen.

Woensdag riep president Barack Obama in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering in New York op tot het internationaal bestrijden van de dreiging van IS en vergelijkbare extremistische groepen. Rutte liet nadrukkelijk weten dat 'het belangrijk is' dat de Verenigde Staten het initiatief hadden genomen met militaire acties. Hij onderstreepte echter wel dat Nederland zeker geen volgende rol had in de besprekingen rond de strategie tegen IS.

Over de risico's voor Nederlandse militairen die uitgezonden zullen worden naar Irak was Rutte duidelijk. De 250 mannen en vrouwen die betrokken zijn bij de luchtaanvallen van de zes F16's en de 130 militairen die de training van bataljons en special forces zullen verzorgen opereren vanuit veilige plekken buiten door IS bezet gebied. Maar zo zei Rutte: "Je kunt nooit zeggen dat de kans op Nederlandse slachtoffers nihil is".

Justin Bieber gewond na duik van klif

De Canadese topartiest Justin Bieber is gisteren gewond geraakt toen hij een duik van een klif nam. Via Twitter laat de zwaar geschrokken zanger weten dat hij waarschijnlijk onder het mes moet vanwege een gescheurd trommelvlies.

Alsof dit niet al genoeg ellende was om te verwerken kwam de Canadees daarna met nog meer afschuwelijk nieuws.

'Missie kan risico van aanslag verhogen'

De deelname aan de missie tegen IS in Irak kan 'leiden tot een hogere terroristische dreiging tegen Nederland en een hoger risico van aanslagen in en tegen Nederland'. Dat schrijft het kabinet in zijn zogeheten artikel 100-brief waarin de missie aan de Tweede Kamer wordt gemeld.

Deze toegenomen dreiging past echter nog binnen 'de bandbreedte van het huidige dreigingsniveau'. Dat staat momenteel op 'substantieel'. Er komt pas een verhoging naar het niveau 'kritiek' als er concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in ons land, aldus de brief.

Het kabinet besloot eerder op de dag voor een jaar mee te doen aan de missie tegen Islamitische Staat in Irak. Hiervoor worden acht F-16's ingezet (twee voor reserve) en gaan Nederlandse militairen hun Iraakse collega's trainen. De missie beperkt zich tot Irak.

Volgende week Kamerdebat over IS

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk volgende week donderdag een debat over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen de terreurorganisatie IS. Maandag laat de Kamer zich eerst bijpraten door ambtenaren en militairen. Dat staat in een voorstel aan de commissie voor Buitenlandse Zaken, die donderdagochtend de procedure vaststelt.

Het kabinet besloot woensdagavond bij te dragen aan de internationale strijd tegen IS. Nederland stuurt zes F16's en 130 militaire trainers. De F16's gaan IS-doelen in Irak bombarderen, maar niet in Syrië. Daarvoor is op dit moment geen volkenrechtelijk mandaat, vindt het kabinet. Een flinke meerderheid van de Tweede Kamer steunt de Nederlandse bijdrage.

Guild Wars 2 een week gratis te spelen

Guild Wars 2 is vanaf 25 september één week gratis uit te proberen. De trial begint op 25 september om 08:00 en eindigt op 1 oktober om 08:00. Voordat je kunt gaan spelen moet je een trial account aanmaken en de game downloaden. Hier kun je de review van de game lezen.

Trial accounts hebben een aantal beperkingen. Zo kunnen zij niet chatten in de map chat en kunnen zij alleen mails en whispers versturen naar mensen op hun vriendenlijst. Dit is om spam te voorkomen. Daarnaast kunnen zij geen spullen verkopen op de Trade Post, maximaal twee personages aanmaken en mogen zij niet deelnemen aan de 'World versus World'-gevechten. In plaats daarvan komen trial-spelers terecht in de speciale PvP-zone Edge of the Mists.

ArenaNet heeft kort geleden de September Feature Pack geïntroduceerd. Deze pack heeft de 'New Player Experience' toegevoegd, waarmee nieuwe spelers bijvoorbeeld meer hulp krijgen bij het vinden van quests. Ook zijn delen van de user interface aangepakt om alles gebruiksvriendelijker te maken en zijn de verschillende classes gebalanceerd.

Marko vergelijkt Verstappen met Senna

Red Bull-adviseur Helmut Marko is lyrisch over Max Verstappen. De Oostenrijker ziet het helemaal zitten in de 16-jarige Nederlander die volgend jaar voor Toro Rosso in de Formule 1 gaat debuteren. Hij vergelijkt hem zelfs met legende Ayrton Senna.

Marko: "Max is het best te vergelijken met Ayrton Senna. Een buitengewoon talent dat je maar eens in de zoveel jaar treft. Men moet zich niet vergapen aan zijn leeftijd. Hij heeft gesproken met experts op gebied van jeugdontwikkeling en die zeggen allemaal dat hij mentaal veel ouder is, meer 22 dan 16 jaar. Wat betreft zijn capaciteiten als coureur, hij racet al sinds zijn vierde professioneel. We verwachten dat hij vanaf de eerste race competitief is. Het is geen loterij, we weten wat we doen. En succes zal ons gelijk bewijzen."

Om zich voor te bereiden traint Verstappen hard met de coaches van Red Bull en brengt hij veel tijd door in de simulator. Ook heeft de Nederlander onlangs met succes 400 kilometer in een Formule 1-bolide gereden en testte hij gisteren met een auto uit de World Series by Renault. Al helemaal klaar voor de F1 is de jonge Limburger nog niet, maar Marko heeft er alle vertrouwen in dat dit goed zal gaan komen.

'Kinderpardon moet nog duidelijker'

Staatssecretaris Fred Teeven moet als het aan kinderombudsman Marc Dullaert ligt nog duidelijk zijn waarom het ene kind wel en het andere kind niet in aanmerking komt voor het kinderpardon. Dat liet Dullaert woensdagavond weten in reactie op het besluit dat zeker 50 en mogelijk 75 gezinnen in Nederland mogen blijven.

Dat besluit noemt Dullaert 'hoopgevend'. Hij pleitte eerder dit jaar al voor een ruimere toepassing van het pardon en vindt nu nog altijd 'onduidelijk is waar de grens ligt; waarom het ene geval wel en het andere niet 'schrijnend' genoeg is om alsnog in aanmerking te komen voor het kinderpardon.'

'Kinderpardon moet nog duidelijker'
'Kinderpardon moet nog duidelijker' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.