Piraten vingen 1,25 miljoen voor Duitse Amerikaan

Onderhandelaars hebben voor de vrijlating van een Duits-Amerikaanse journalist in Somalië 1,25 miljoen euro losgeld betaald. Dat heeft een commandant van de piraten die hem twee jaar en acht maanden gevangen hielden woensdag gezegd. De Duitse regering wil niet zeggen of er losgeld voor Michael Scott Moore is betaald; de Verenigde Staten verbieden het betalen van losgeld.

De 45-jarige Moore werd na zijn vrijlating dinsdag vanuit Somalië naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgebracht. Hij wordt medisch verzorgd en 'maakt het goed', liet het Duitse ministerie van buitenlandse zaken weten. Een speciale crisisstaf van het ministerie en de Duitse federale politie werkten 'erg nauw' samen met de Amerikaanse autoriteiten om Moore vrij te krijgen nadat hij in januari 2012 werd ontvoerd.

Moore liet in een verklaring via zijn vroegere opdrachtgever Der Spiegel weten dat hij in veiligheid is, maar 'niet gezond'. Hij sprak zijn waardering uit voor alle steun en zei enige tijd nodig te hebben om op verhaal te komen. "Ik hoop dat journalisten dat zullen respecteren."

Moore werd gevangengenomen terwijl hij onderzoek deed voor een boek over piraterij. Bile Hussein, een piratencommandant in de kustplaats Hobyo, zei dat de piraten via Somalische tussenpersonen met de Duitsers onderhandelden. Hij zei dat de piraten van hun gijzelaar afwilden, omdat zij vreesden voor een Amerikaanse militaire actie om hem te bevrijden.

Moore werkte als freelancer voor Der Spiegel. Hij heeft zowel de Duitse als Amerikaanse nationaliteit en woont in Californië.