Tafeltennissters naar achtste finales EK

De Nederlandse tafeltennissters hebben zich in Lissabon geplaatst voor de achtste finales op het EK voor landenteams. Donderdag werd in de derde en laatste groepswedstrijd met 3-1 afgerekend met Rusland, waardoor Nederland bij de beste twee in de groep eindigde.

Li Jie zorgde voor een prima start voor Nederland, door met 12-10, 11-1, 11-5 te winnen van Polina Mikhaylova. Yana Timina moest vervolgens het onderspit delven tegen Maria Dolgyhk, die bijna vijftig plekken boven de Nederlandse staat op de Europese ranglijst. Na een thriller van bijna een uur won de Russische met 5-11, 11-8, 11-9, 16-18, 11-7.

Het was aan Britt Eerland om Nederland weer op voorsprong te zetten en dat lukte. Met 11-8, 12-10, 11-9 zaten alle games dicht bij elkaar, maar was Eerland net de betere. Li Jie kon Nederland bij winst op Dolgykh aan de winst in de wedstrijd helpen. Met 11-13 in de eerste game begon het niet lekker, maar dankzij 11-2, 11-5 en 11-8 pakte Li toch de zege voor Nederland.

Door de zege plaatst Nederland zich bij de beste twee van de groep, die door mogen naar de achtste finales. Dat betekent ook dat Nederland quotaplaatsen heeft gepakt voor de Europese Spelen, die volgend jaar in Baku voor het eerst gehouden zullen worden. Vanaf vrijdag wordt de knock-outfase van het EK in Lissabon gespeeld.