Qatarese basketbalsters naar huis door rel rond hijab

heywoodu

De Qatarese basketbalsters hebben zich teruggetrokken van de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon. Woensdag werden ze voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd tegen Mongolië gevraagd om zonder hijab te spelen, maar dat werd door de organisatie geweigerd.

Qatar weigerde daardoor aan de wedstrijd te beginnen en liep van het veld af, wat resulteerde in een reglementaire 20-0 zege voor Mongolië. De beslissing stuitte op veel verzet. Zo werd er gewezen op de vele borden die vanwege de Asian Games al maanden in Incheon te zien zijn, met teksten als "Diversity shines here", wat duidelijk niet het geval was voor de Qatarese basketbalvrouwen.

Speelster Amal Mohamed A Mohamed liet later weten dat hen, voor ze naar Incheon reisden, verzekerd was dat ze met de hijab mochten spelen. "We mochten aan wedstrijden meedoen met onze hijab", aldus de basketbalster. "Als de officials hun beslissing niet veranderen zullen we niet meer spelen."

Basketbal is een van de weinige sporten waar kledingstukken als de hijab niet zijn toegestaan, hoewel de wereldbasketbalbond FIBA bezig is om hier eventueel verandering in aan te brengen. Op de Asian Games zijn al genoeg vrouwen met dergelijke kleding in actie gekomen, zelfs met succes: Iran won een bronzen medaille in het roeien, waarbij alle vier vrouwen een hijab droegen.

Het niet spelen van de Qatarese basketbalvrouwen zorgt er ook voor dat Nepal de wedstrijden tegen Qatar reglementair met 20-0 wint. Voor de Nepalese basketbalsters is het een bijzonder moment, want zoals we eerder schreven bestaat het Nepalese team - met een gemiddelde lengte van net anderhalve meter - nog maar een paar maanden. Voor de sport in Qatar is het een gemengde dag, want juist op donderdag wonnen de kleiduifschutters van het land het eerste goud op de Spelen.

Hanadi Mubarak Salem mocht names Qatar gewoon met bedekkende kleding meedoen aan het schiettoernooi (Foto: Getty)