Stratenmakers werken vaak onnodig handmatig

Stratenmakers moeten nog te vaak met de hand hun werk doen, terwijl ze hetzelfde werk ook machinaal hadden kunnen doen. Van de vorig jaar door de Inspectie SZW bezochte stratenmakersbedrijven was bij 42 procent sprake van onnodig handmatig bestraten.

De inspectie bezocht tussen mei en oktober 191 bestratingsbedrijven. Bij 117 bedrijven zagen ze een of meer overtredingen. In de meeste gevallen ging het om onnodig handmatig bestraten. Deze 61 bedrijven konden niet goed aangeven waarom het werk niet machinaal werd gedaan.

Omdat veel stratenmakers last van hun rug krijgen doordat ze almaar in een gebogen houding werken is machinaal bestraten de norm. Alleen als het niet anders kan mag het werk met de hand worden gedaan. Opdrachtgevers moeten daar in de voorbereiding al rekening mee houden, zo is vorig jaar in de branche afgesproken.

Volgens de inspectie zijn opdrachtgevers vaak niet goed op de hoogte van hun verplichtingen om het mechanisch straten mogelijk te maken. De inspectie is sinds vorige maand opnieuw aan het inspecteren. Bestratingsbedrijven die de regels opnieuw overtreden krijgen direct een boete.