Bobsleebond staat gemengde viermansbobs toe

heywoodu

Vrouwen mogen met ingang van komend seizoen deelnemen aan wedstrijden in de viermansbobslee. Dat heeft de internationale bobsleebond FIBT donderdag bekendgemaakt. De klasse, die tot nu toe het domein was van mannen, wordt opengesteld voor gemengde teams. Met de stap wil de FIBT 'de geest en beweging van onze tijd volgen'.

Vrouwen konden tot nu toe alleen meedoen aan wedstrijden in de tweemansbobslee. In die klasse zijn de beide seksen echter gescheiden. Voor de mannen was er ook de viermansbob, maar voor vrouwen niet.

Het gemengd maken van de viermansbob betekent vooral voor vrouwelijke piloten goed nieuws. Omdat gewicht en snelheid van de remmers belangrijk is, zullen de meeste gemengde teams uit een vrouwelijke piloot en drie mannelijke remmers bestaan. De Canadese pilote Kailie Humphries, die in de tweemansbob in 2010 en 2014 olympisch goud won, heeft al aangegeven komend seizoen met zo'n team mee te willen doen aan wedstrijden in de viermansbob.

De vrouwen moeten nog niet te enthousiast worden. Voorlopig gaat het om wedstrijden in de North America Cup, de Amerikaanse trials en het WK, maar nog niet de World Cup. Het gaat daarbij om demonstratiewedstrijden. Voormalig wereldkampioene Nicola Minichiello liet zich tegenover de BBC uit over wat dit voor het olympisch programma kan betekenen: "Het is te vroeg om te denken dat het in 2018 al op de Spelen zal kunnen, maar in 2022 verwacht ik dat we eindelijk gelijkheid hebben."