'Belastingdienst liegt over extra controles'

De Belastingdienst is niet eerlijk over het aantal extra boekenonderzoeken dat wordt uitgevoerd. Dat stellen klokkenluiders binnen de dienst donderdagavond in het VARA-programma Zembla. Belastingambtenaren zouden cijfers hebben moeten manipuleren omdat anders zou blijken dat het afgesproken aantal extra controles niet was gehaald.

De Belastingdienst beloofde vorig jaar elfduizend extra boekenonderzoeken te doen. Omdat er te weinig mensen zijn heeft volgens de bronnen een fors deel daarvan helemaal niet plaatsgevonden, terwijl het kabinet vorig jaar 157 miljoen euro extra voor de fiscus had vrijgemaakt, onder meer juist voor die extra controles.

Directeur-generaal van de Belastingdienst Peter Veld bezweert in programma dat eventuele misleiding in elk geval geen beleid is geweest en 'niet op grote schaal' heeft plaatsgevonden. "Als dat voorgekomen is, is dat vervelend. Dan ben ik het daar niet mee eens."

De Algemene Rekenkamer, die de inkomsten en uitgaven van het rijk controleert, weet niets van de praktijken bij de Belastingdienst. Collegelid Kees Vendrik zegt tegen Zembla dat de informatie van de klokkenluiders zal worden meegenomen in het jaarlijkse onderzoek van de rekenkamer naar de fiscus. Dat onderzoek komt in mei uit.

Vakbonden en medewerkers klagen al maanden over de veel te hoge werkdruk bij de Belastingdienst. Die is het gevolg van een reeks reorganisaties, vindt onder meer Abvakabo FNV. De bond vindt dat personeel zijn werk hierdoor niet meer naar behoren kan doen, waardoor de schatkist miljarden aan belastinginkomsten misloopt.