Grote accountants presteren ruim beneden peil

De vier grootste accountants van Nederland presteren ruim onder de maat bij het controleren van boeken. De bureaus hebben de afgelopen jaren bovendien te weinig gedaan om de kwaliteit van hun controles te verbeteren. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag in een onderzoek naar het functioneren van de grote vier.

Van de veertig onderzochte controles - eerlijk verdeeld over de vier bureaus - bestempelt de financiële waakhond er achttien als onvoldoende. De accountants deden het daarmee nauwelijks beter dan vier jaar geleden, toen ze in 52 procent van de gevallen ondermaats presteerden. "Dat is een sombere constatering", zo meent de toezichthouder.

Vooral de controles van KPMG waren in veel gevallen ondermaats. Maar liefst zeven van de tien controles die door de AFM onder de loep werden genomen, krijgen een onvoldoende van de waakhond. Bij Deloitte en PwC waren dat er vier, terwijl EY met drie onvoldoendes verhoudingsgewijs het beste presteerde.

De AFM stelt overigens dat de steekproef 'niet noodzakelijkerwijs representatief' is voor de kwaliteit van alle controles, maar de uitkomsten desondanks 'een duidelijke indicatie' geven van het presteren van de accountants. Volgens de waakhond moeten de accountants onder meer een cultuurverandering ondergaan en 'fundamentele hervormingen' doorvoeren.

Anders dan in 2010 - toen de bureaus ook al beterschap beloofden - ziet de AFM nu dat de sector doordrongen is van de noodzaak om de kwaliteit te verbeteren. "Het is cruciaal dat alle accountantsorganisaties in de sector voortvarend en doortastend te werk gaan", zo stelt AFM-bestuurder Gerben Everts. "Het gevoel van urgentie mag niet verloren gaan."

De inspanningen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), die eerder een pakket maatregelen presenteerde, kunnen rekenen op de waardering van de AFM. De waakhond roept de vier grote accountbureaus nu op deze voorstellen door te voeren.