Debat over moord op Van Gogh

De Tweede Kamer houdt snel een debat over de moord op Theo van Gogh. Een verzoek hiertoe van PVV-leider Geert Wilders en de SP kon donderdag op brede steun rekenen in de Tweede Kamer.

Wilders vindt de brief die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag stuurde over de bewering dat de moordenaar van Van Gogh hulp heeft gehad volstrekt onvoldoende. "Een grotere flutbrief hadden we ons niet kunnen voorstellen." Volgens Wilders is de minister nauwelijks ingegaan op de beweringen van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen.

Het onderzoek moet worden heropend en daarover wil Wilders debatteren met Plasterk en met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Wilders en de SP kregen vrijwel unaniem steun voor hun verzoek, al eisten de regeringspartijen VVD en PvdA wel eerst een nieuwe brief over de zaak.

Plasterk schreef donderdag in reactie op de beweringen van Van Straelen dat het niet uitgesloten dat Mohammed B. hulp heeft gehad bij de moord op Theo van Gogh, maar dat hiervoor nooit wettig bewijs is gevonden.